فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 14، پائیز 86)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 14، پائیز 86)

  • 156 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا همتی صفحه 7
    در طول دهه های گذشته، علاوه بر نقدهای بسیاری که پژوهش گران فمینیستی از مفهوم سازی های سنتی علوم اجتماعی و پژوهش های کمی و چیره گی فراگیر آن، مخصوصا در حوزه خشونت خانوادگی به عمل آورده اند، در سال های اخیر نیز، تلاش هایی در جهت ترکیب و تلفیق روش های کمی و کیفی، به وسیله هر یک از هواداران آن ها صورت گرفته، که این تلاش ها از دهه 1990 به عنوان سومین الگوی روش شناختی و نیز به عنوان پژوهشی مستقل در نوع خود مطرح شده است.نوشتار پیش رو، دو هدف عمده را پیگیری می کند؛ اول، معرفی دو ره یافت عمده فمینیستی (با روی کردی کیفی) و خشونت خانوادگی (با روی کردی کمی)، برای مطالعه خشونت علیه زنان در خانواده و نیز بررسی نقاط ضعف و قوت روش شناختی آن ها؛ دوم بررسی روش شناختی برخی پژوهش های انجام گرفته در این خصوص و تاکید بر لزوم استفاده از روی کرد ترکیبی در مطالعه خشونت علیه زنان در خانواده، به منظور فهم درست زندگی و تجربه زنان به طور اخص و سایر مطالعات این حوزه به صورت اعم.
    کلیدواژگان: همسرآزاری، خشونت علیه زنان در خانواده، فمینیسم، پژوهش کمی، پژوهش کیفی، پژوهش ترکیبی
  • ترکیب جنسیتی و رشد اشتغال بنگاه های تعاونی / شواهدی از بنگاه های کوچک و متوسط تولیدی بخش تعاون طی برنامه ی دوم توسعه
    محمد علی فیض پور، وحید محمودی صفحه 33
    اگرچه رشد بنگاه به عنوان یکی از راه های ایجاد شغل از اهمیتی فراوان برخوردار است، اما عوامل موثر و سهم تاثیر آن ها بر رشد بنگاه، از مباحثی است که در مورد آن اتفاق نظر وجود ندارد. یکی از این عوامل، ترکیب جنسیتی نیروی انسانی یک بخش اقتصادی است که در صورت اثبات عدم تاثیر آن بر رشد بنگاه، می توان انتظار داشت که این بخش بتواند برای زنان نیز به اندازه مردان شغل ایجاد کند. این نوشتار کوشیده است تا با استفاده از داده های جمع آوری شده از بنگاه های کوچک و متوسط صنایع تولیدی بخش تعاون طی برنامه دوم توسعه جمهوری اسلامی ایران و تفکیک آن ها به دو گروه، یعنی گروهی که بیش تر نیروی انسانی آن را مردان و نیز گروهی که بیش تر نیروی انسانی آن را زنان تشکیل می دهند، پاسخی برای بررسی مساله تاثیر ترکیب جنسیتی نیروی انسانی بر رشد بنگاه های این بخش پیدا کند. نتایج پژوهش نشان می دهد ترکیب جنسیتی نیروی انسانی بنگاه های صنعتی کوچک و متوسط بخش تعاون، تاثیری بر رشد نیروی انسانی این بنگاه ها نداشته است و این نتیجه حتا زمانی که روش های متفاوت اندازه گیری رشد و تصحیح دو مرحله یی هک من برای جلوگیری از تورش احتمالی ناشی از انتخاب بنگاه های ماندگار در فعالیت اقتصادی، در مقایسه با بنگاه هایی که تنوانسته اند در این مدت به حیات اقتصادی خود ادامه دهند به کار گرفته می شود، صادق است.
    کلیدواژگان: ترکیب جنسیتی، رشد بنگاه ایران، بنگاه های کوچک و متوسط، صنایع تولیدی، بخش تعاون، برنامه ی پنج ساله ی دوم
  • فاطمه حمزوی، نیما قربانی صفحه 55
    این مطالعه به بررسی ارتباط نقش های جنسی، خودشیفتگی، و سازش یافتگی پرداخته است. 147 دانش آموز دختر دبیرستانی، «پرسش نامه اسنادهای شخصیتی (PAQ)»، «پرسش نامه شخصیت خودشیفته (NPI)»، و هم چنین مقیاس های ارزش خود و هم دلی را به عنوان نشان گرهای کارکرد بهینه تکمیل کردند. یافته ها نشان داد ویژگی های مردانه با مقیاس کلی خودشیفتگی هم بسته است و این ارتباط، در هر دو مولفه سازش یافته (اقتدار و خودبسندگی) و سازش نایافته خودشیفتگی (بهره کشی) پدیدار است؛ افزون بر این، مردانگی با ارزش خود، هم بستگی مثبت، و با دغدغههم دلانه، هم بستگی منفی، و زنانگی نیز با خودشیفتگی، به صورت کلی، و با زیر مقیاس های اقتدار، خودبسندگی (خودشیفتگی سالم)، و احساس محق بودن (خودشیفتگی ناسالم)، هم بستگی معکوس دارد. ویژگی های زنانه با ارزش خود، هم بستگی منفی، و با دغدغه هم دلانه، هم بستگی مثبت داشت. ویژگی های ترکیبی زنانه- مردانه، از این جهت که با زیر مقیاس سالم- اقتدار ارتباط داشت، از ویژگی های زنانه، و از این لحاظ که با بهره کشی بی ارتباط بود، از ویژگی های مردانه سازش یافته تر بود؛ هم چنین زنانگی- مردانگی، از آن جا که هم با ارزش خود و هم با توانایی دیدگاه پذیری هم بستگی مثبت داشت، سالم ترین کارکرد را در بین نقش های جنسی دارا بود. تحلیل واریانس چندگانه نشان داد نقش های جنسی در مولفه های خودشیفتگی، با ارزش خود، دغدغه هم دلانه، و آشفتگی شخصی تفاوت دارند. این یافته ها تا حدودی یافته های قبلی را درباره ارتباط مردانگی با خودشیفتگی از یک سو و ارتباط ویژگی های ترکیبی زنانه- مردانه با سازش یافتگی از سوی دیگر تایید کرد؛ اما ارتباط معکوس زنانگی با ارزش خود و خودشیفتگی سالم، انعکاسی از هنجارهای جامعه ایران و خلاف یافته های پژوهش های قبلی در غرب بود.
    کلیدواژگان: نارسیسیزم، نقش های جنسی، ارزش خود، هم دلی
  • مرتضی مردیها صفحه 73
    مقاله حاضر، با استفاده از یک مطالعه کیفی-مقایسه ای ژرفانگر، به بررسی ریشه های اگزیستانسیالیستی بعضی نوشته های فمینیستی میانه قرن بیستم، هم چون آثار دو بووار، دیلی، رودر، بارتکی، و اتکین سون، می پردازد و مشابهت دغدغه ها و شیوه ها، یا به عبارت دیگر، هم سویی ارزش ها و روش های فلسفه اگزیستانسیالیسم و فمینیسم متفکران نام برده را نشان می دهد. مبنای نظری پژوهش حاضر بر این است که فمینیسم، بیش از آن که مکتبی تفسیری باشد، مکتبی تغییری و تابع ایدئولوژی های مختلفی است که برنامه تغییر داشته اند؛ بنابراین شناخت و نقد روایت های مختلف فمینیسم، بدون یافتن و سنجیدن مکتب هایی که این روایات به آن ها متکی است، از عمق کافی برخوردار نخواهد بود. فرضیه پژوهش نیز بر آن است که یکی از مهم ترین این مکتب ها، اگزیستانسیالیسم است و فمینیسم اگزیستانسیالیستی، به عنوان مقدمه فمینیسم رادیکال، نیز همانند اصل فلسفه اگریستانسیالیسم، به دلیل جذابیت های این فلسفه اوج گرفت و به دلیل نااستواری ها و ناکارآمدی های آن دچار فتور شد.
    کلیدواژگان: فمینیسم، اگزیستانسیالیسم، خود، دیگری، زن، مرد
  • امیرحسین علی بیگی، کیومرث زرافشانی، سعیده اولایی صفحه 89
    هدف کلی این پژوهش توصیفی، تحلیل جنسیتی انجام فعالیت های کشاورزی به وسیلهروستاییان شهرستان کرمانشاه، به روش کمی، است. جامعه آماری پژوهش را ساکنان روستاهای شهرستان کرمانشاه تشکیل دادند (148425نفر: 79040 مرد و 69385 زن) و با محاسبه حجم نمونه ای معادل 382 نفر، از روش نمونه گیری چند مرحله ای استفاده شد. بر اساس یافته ها، میزان مشارکت زنان روستایی، به ویژه زنان میان سال، در انجام امور مختلف پرورش دام بیش از مردان بود، ولی در امور زراعت و باغ داری، تنها در وجین و فرآوری محصولات مشارکت داشتند؛ هم چنین میزان دست رسی زنان به منابع مختلف و تصمیم گیری آن ها در مورد منابع و درآمدها نیز کم تر از مردان بود. بر اساس تحلیل واریانس دو سویه، از لحاظ میزان مشارکت فیزیکی در امور کشاورزی، میزان دست رسی به منابع، و توان دخل و تصرف در آن ها (کنترل و تصمیم گیری)، بین چهار گروه مردان میان سال، زنان میان سال، زنان جوان، و مردان جوان روستایی، اختلافی معنادار مشاهده شد؛ بنابراین، برنامه ریزی توسعه روستایی شهرستان کرمانشاه بر پایه واقعیت های مذکور و بر اساس عدالت محوری جنسیتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: جنسیت، تحلیل جنسیتی، دست رسی، کنترل، تصمیم گیری، کشاورزی
  • سارا کشگر، محمد احسانی صفحه 113
    هدف از این پژوهش، بررسی اهمیت عوامل بازدارنده فردی، بین فردی، و ساختاری مشارکت زنان شهر تهران در فعالیت های ورزش تفریحی است، که برای این منظور از مدل سلسله مراتبی عوامل بازدارنده اوقات فراغت استفاده شد تا در کنار شناخت این عوامل، درستی و هماهنگی آن ها با شرایط موجود در کشور نیز بررسیشود. برای انجام کار، ابتدا به بررسی سلسله مراتب عوامل بازدارنده سه گانه و نیز اولویت آن ها برای مشارکت زنان شهر تهران در ورزش تفریحی، با توجه به خصوصیات فردی آن ها که شامل سن، شغل، تعداد فرزند، وضعیت تاهل، و تحصیلات بود، اقدام شد و پس از توزیع پرسش نامه ای پژوهش گر ساخته و دارای روایی و پایایی قابل اعتماد بین زنان شهر تهران، نتایج پژوهش نشان داد که در بین این زنان، عوامل ساختاری، مهم ترین دسته از عوامل اثرگذار بر مشارکت آن ها در ورزش است و عوامل بازدارنده فردی و بین فردی، به ترتیب در اولویت های دوم و سوم قرار دارند. نتایج حاصل در مورد تمامی خصوصیات فردی مورد نظر پژوهش ثابت است، اما ترتیب عوامل بازدارنده سه گانه مدل سلسله مراتبی در این پژوهش تایید نشده است.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، ورزش تفریحی، خصوصیات فردی، عوامل بازدارنده
  • سیده مریم روضاتیان، سیدعلی اصغر میرباقری فرد صفحه 135
    تذکره الاولیا کتابی است به نثر، نوشته شیخ فریدالدین محمد عطار نیشابوری (540-618 ق)، در شرح احوال و بیان اقوال تعدادی از عرفا، که از آن می توان اطلاعاتی گسترده درباره ابعاد مختلف شخصیت عرفا به دست آورد. در خلال سرگذشت عرفا، نقش و تاثیر زنان نیز مشهود است و با بررسی دقیق تذکره الاولیا، می توان سیمای زنان را در قالب مادر، همسر، معشوق، عارف، و نیز خواهران و دختران عرفا، پیرزنان، و کنیزکان مشاهده کرد. مقاله حاضر سیمای زن را در قالب موارد فوق، با ارایه نمونه از متن تذکره الاولیا، مورد تحلیل و بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: تذکره الاولیا، زن، مادر، همسر، معشوق، عارف
  • صفحه 150
|
  • Rez Hemmat, Ma Page 7
    In the past decades, the social science traditional conceptualization and quantitative research and its dominant hegemony especially in the area of family violence have been heavily criticized by feminist researchers. Nonetheless much effort has been already made to integrate and combine qualitative and quantitative with their defenders in recent decades. This approach emerged as a third methodological paradigm and distinct research type in the 1990s. The article serves two purposes. First, introducing two main feminist (with qualitative perspective) and family violence approach (with quantitative perspective) in the study of violence against women, examining itsweaknesses and strengthens. Secondly it examines some of researches in this case, emphasizing necessity of using mixed approaches in the study of violence against women in the family context in order to achieve an enhanced understanding of life and experiences of woman in particular and that of other studies in this field in generally.
    Keywords: Wife Abuse, Violence against Women, Feminism, Qualitative Research, Quantitative Research
  • Mohammadal FeyzpR, Vahid MahmD Page 33
    The performance of Small and Medium-sized Enterprises (SMEs), measured by employment growth, and hence their ability for job creation as a remedy for unemployment has been an important area of economic debate since the last three decades. However recent studies, mostly in developing countries, have found evidence that gender has significant effect on SME performance. Utilizing profit regression technique, this paper examines the effect of employee's gender composition in cooperative sector on SME growth using data obtained from General Census of Manufacturing and Mines in Iran (GCMM). This includes 12,000 manufacturing SMEs, with 1 to 99 employees. The results suggest that employee's gender composition incooperative sector has no significant effect on SME growth. Using Heckman’s two-step procedure, we find that sample selection bias is not a problem in the study of manufacturing SME growth in co-operative sector during the years of the Second Development Plan in Iran.
    Keywords: SMEs, Gender Composition, Irn, Firm Growth, Second Development Plan
  • FTemÉ Hamzav, NimA QorbN Page 55
    This study examines the relationship between sex roles, narcissism, and adjustment in the Iranian female youth. The number of students who completed the Personal Attribute Questionnaire, the Narcissistic Personality Inventory (NPI), along with measures of self-esteem and empathy as the markers of adjustment is 147. Overall, the data indicated that masculinity was positively related to whole narcissism scale. This relationship is apparent in both adjusted and maladjusted components of narcissism; that is Authority and Self Sufficiency for adjusted ones and exploitativeness for maladjusted one. Masculinity also positively related to self-esteem and negatively to empathic concern. On the other hand, femininity was negatively related to NPI in whole and Authority, Self Sufficiency (adjusted ones), and entitlement (maladjusted one) subscales. It also had negative relationship with self-esteem and positive relationship with empathic concern. Androgyny appeared the healthiest sex role because of positive relationship with Authority, self-esteem, and perspective taking and also not being related to maladjusted narcissistic components such as exploitativeness and entitlement. Multiple analyses of variance indicated that sex roles were different in subscales of narcissism, self-esteem, empathic concern, and personal distress. These results somehow confirmed previous results about relationships between masculinity and narcissism and also relationship between androgyny and adjusted functioning. However the negative relationship of femininity with self-esteem and adjusted narcissism was in contrast with previous findings in western countries and perhaps the reflection of cultural norms in Iran which was discussed.
    Keywords: Adaptive Narcissism, Maladaptive Narcissism, Sex Roles, Self, Esteem, Empathy
  • Mortez MardH Page 73
    The present article, using a qualitative-comparative depth analysis, attempts to examine the existentialist roots in some feminist writings of the 20th century. It tries to show the convergence of values and methods manifested in the feminist-existentialist thinkers. The theoretical basis of the present research is that feminism, instead of being an interpretive school, can be conceived of as a more changing way of thought which is following different ideologies. That is to say, ideologies are followed by feminism that has an agenda for change. In accordance with this reading and critique, the different narratives of feminism, cannot reach a reasonable depth without finding and weighing the ideological schools on which these narratives depend. The research’s hypothesis is that one of most important of these ideologies is existentialism, and that existentialist feminism, as a forerunner of radical feminism, rose to prominence due to the attractive elements inherent in existentialism, and come to its demise due to weaknesses and shortcomings inherent in such school of philosophical.
    Keywords: Feminism, Existentialism, Self, Other, Female, Male
  • Amirhoseyn AlBeyg, KiyMars ZarafshN, Sa'DÉ OwlY, Ma Page 89
    The main objective of this descriptive study is to analyze patterns of involvement of rural women and men in agricultural tasks associated with physical participation, access to resources, and autonomy in decision making. The population consisted of male and female village residents in Kermnshh Township (n = 148425). Using a multistage sampling, 382 residents were interviewed. Results revealed that middle-age women participated more in livestock production than their male counterparts and performed time-consuming tasks such as mechanical weed control and processing of agricultural products. Moreover, women had less access to resources with less autonomy in deciding for resources and income than male farmers. Using Two-Way Analysis of variance, there were a significant difference in physical participation, access to resources, and decisionmaking autonomy among four groups of middle-age male, female, and young male and female residents. Implications of the findings for rural development practitioners in Kermnshh Township include taking into account the gender roles in agricultural tasks when planning rural development programs.
    Keywords: Gender, Gender Role, Gender Analysis, Access, Control, Decision Making, Agriculture
  • SR Keshkar, Mohammad EhsN Page 113
    The aim of this study is to investigate the significance of various structural, intrapersonal, and interpersonal constraints inhibiting women from participating in recreational sports. Women's personal attributes were also considered in the analysis. To this end, the hierarchical model of leisure constraints was utilized to help us not only recognize the constraints in Iran but also check the adaptation of this model with the country's existing situation. For this reason, the hierarchy of the three-fold constraints inhibiting women from participating in recreational sports was investigated, at the same time, the differential effect of the three constraints on women with different personal attributes, including age, job, number of children, marital status and education, was identified. The instrument used in this study was a questionnaire provided by the researcher. It was first checked for the reliability and validity and was then distributed among the women in Tehran. The results of the analysis showed that among the three constraints, structural constraints are the first and intrapersonal and interpersonal constraints occupy the second and the third position respectively. This result holds with all women with different personal attributes. Another finding was that the order of the constraints in three-fold hierarchical model was not approved by the study.
    Keywords: Constraints, Leisure Time, Recreational Sports, Personal Attributes
  • SeyyedÉ, Maryam RowzTiyN, Seyyed, AlAsqar MirbQer Fard Page 135
    The book Tazkerat-al-owli is a prose literary text compiled by Sheikh Farideddin Mohammand Attr Neyshbr which appears in biography of some of the Gnostics. There is a lot of information about Gnostic personality figures characteristics in this book. It is in such biographies that the role and effect of Women is seen. A careful study of Tazkerat-al-owli, reveals the visage of women in the forms of mother, wife, sweetheart, Gnostic. The book contains some points about sister or Gnostics’ daughter and also old women and slave-girls. The present article analyzes and studies women’s visage in these forms providing sample from the Tazkerat-al-owli text.
    Keywords: Tazkerat, al, owlia, Woman, Mother, Wife, Sweetheart