فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1386)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1386)

  • 150 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدتقی رفیعی صفحه 7
    تک همسری (در مقابل چند همسرگزینی)، به عنوان طبیعی ترین شکل نهاد اجتماعی - حقوقی ازدواج، که تاریخی هم پای تاریخ آغازین حیات بشری دارد، از دو منظر قابل مطالعه است؛ منظر جامعه شناسی، به این دلیل که چند همسرگزینی، به عنوان یک پدیده اجتماعی ناشی از زمینه ها، آیین ها، و سنت های شکل گرفته در طول زمان، امری است تاریخی و نه دینی؛ و منظر حقوقی، به دلیل آن که در حقوق اسلام و به پیروی از آن در حقوق ایران، اصل، تک همسری است، اما برخی واقعیت های اجتماعی، اسلام را با چند همسری، به عنوان یک ضرورت و استثنا، پیوند می دهد. مطالعه و بررسی انگیزه های تک همسرگریزی و پی آمدهای آن در قلمروی جامعه شناختی از یک سو، و بررسی اصل تک همسری در حقوق اسلام و قوانین موضوعه ایران در قلمروی حقوقی از سوی دیگر، به روشنی، متقن بودن اصل تک همسری و استثنا بودن چند همسرگزینی را ثابت می کند.
    کلیدواژگان: تک همسری، چندهمسرگزینی، زن، خانواده، اسلام، حقوق ایران
  • محمدعلی بابایی زکلیکی صفحه 39
    این پژوهش، که به منظور شناسایی نوع مشاغل و الگوهای انگیزشی مدیران زن در سازمان های دولتی ایران اجرا شده است، نشان می دهد که به رغم افزایش تعداد زنان شاغل در پست های مدیریتی سال های اخیر، آنان هنوز دارای سهمی اندک از کل مشاغل مدیریتی اند؛ هم چنین گردآوری داده های لازم به وسیله پرسش نامه ای که 256 نفر از مدیران زن شاغل در وزارت خانه ها و سازمان های دولتی آن را تکمیل کرده اند، بیان گر آن است که:- بیش تر مدیران زن، متاهل و دارای تحصیلات دانشگاهی در رشته های علوم انسانی اند و از سن حدود 40 سال و سابقه خدمت 5 تا 10 سال نیز برخوردار اند.- مشاغلی که نیازمند وقت، حوصله، رفتار گرم، و ابراز هم دردی اند، مناسب مدیران زن است.- فرصت شایسته برای پیشرفت، مهم ترین نیاز کاری مدیران مورد مطالعه است.بر اساس این یافته ها، پیشنهادهایی به مدیران زن و تصمیم گیرندگان در سازمان ها ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنان، مشاغل مدیریتی، نیازهای شغلی و انگیزش، سازمان های دولتی
  • رسول ربانی، کتر سیدعلی رضا افشانی، سمیه فاضل نجف آبادی صفحه 59
    هدف این پژوهش، بررسی تفاوت نقش مردان و زنان در تنظیم خانواده؛ روش آن از نوع پیمایشی؛ و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه است. جامعه آماری پژوهش را کلیه افراد متاهل شهر نجف آباد تشکیل دادند، که با توجه به پراکندگی متغیر اصلی پژوهش و سطح اطمینان 95 درصد، 360 نفر (180 نفر زن و 180 نفر مرد) از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند و پس از انجام مصاحبه، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که 64.4 درصد، از روش های مردانه و 36.6 درصد از روش های زنانه برای پیش گیری از بارداری استفاده می کنند و در مجموع نقش مردان در تنظیم خانواده بیش تر از زنان است. متغیرهای میزان نوگرایی، تحصیلات، و استفاده از وسایل ارتباط جمعی، تاثیری مستقیم و معنادار بر نقش مردان در تنظیم خانواده دارد و باعث افزایش مشارکت آنان می شود؛ اما متغیرهای سن ازدواج و اختلاف سنی همسران تاثیری معکوس و معنادار بر نقش مردان در تنظیم خانواده دارد، یعنی باعث کاهش مشارکت آنان می شود. با استفاده از واریانس ترکیب خطی متغیرهای مستقل شامل نوگرایی، سن ازدواج، میزان تحصیلات، اختلاف سنی، و میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی می توان 28.5 درصد از واریانس نقش در تنظیم خانواده را توضیح داد، که از این میان میزان نوگرایی و سن ازدواج، به ترتیب با 19 و 5 درصد، بیش ترین سهم را برای تبیین نقش در تنظیم خانواده داشتند.
    کلیدواژگان: نوگرایی، وسایل ارتباط جمعی، روش های مردانه، روش های زنانه
  • معصومه صمدی صفحه 81
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط ادراک دختران از شیوه تربیتی مادران و نگرش ریاضی بر کارکرد ریاضی است. روش مطالعه از نوع هم بستگی بود و بدین منظور تعداد 261 دانش آموز دختر کلاس سوم راهنمایی مدارس دولتی، به روش تصادفی، از نواحی 3، 7 و 19 آموزش و پرورش شهر تهران انتخاب شدند. اطلاعات از طریق دو پرسش نامه شیوه تربیتی و نگرش نسبت به ریاضی گردآوری شد و شاخص کارکرد تحصیلی در زمینه ریاضی، معدل نمره ریاضی پایانی دانش آموزان در کلاس سوم راهنمایی بود. داده های پژوهش با استفاده از ضریب هم بستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج نشان داد که بین ادراک دختران از روش های تربیتی مادران و نگرش نسبت به ریاضی و کارکرد ریاضی دانش آموزان رابطه ای معنادار وجود دارد. قوی ترین عامل پیش بینی کننده کارکرد ریاضی دختران، ادراک دختران از شیوه تربیتی اقتدار منطقی مادران است و لذت بردن از ریاضی، از لحاظ قدرت پیش بینی کنندگی، در مرحله بعد از شیوه تربیتی مادران قرار دارد؛ بر این اساس، ادراک دختران از شیوه تربیتی مادران و نگرش مثبت دختران نسبت به ریاضیات از اهمیت بسزایی در کارکرد ریاضی برخوردار است.
    کلیدواژگان: ادراک دختران، شیوه های تربیتی مادران، نگرش ریاضی، کارکرد ریاضی
  • اعظم مرادی، محمدباقر کجباف، امیر قمرانی صفحه 95
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه نگرش های صمیمانه و سلامت روانی در معلولان جسمی است. نمونه مورد پژوهش را 100 نفر از اعضای زن مجرد جامعه معلولان شهر اصفهان تشکیل می دهند، که به صورت تصادفی انتخاب شده اند و ابزار پژوهش نیز شامل مقیاس اندازه گیری نگرش های صمیمانه و پرسش نامه سلامت عمومی است. نتایج حاصل از هم بستگی پیرسون نشان می دهد که بین نگرش های صمیمانه و سلامت روانی معلولان جسمی زن، رابطه ای مثبت و معنادار، و بین نگرش های صمیمانه و ناسازگاری اجتماعی و هم چنین بین نگرش های صمیمانه و افسردگی در معلولان جسمی زن، رابطه ای منفی و معنادار وجود دارد. رابطه نگرش های صمیمانه و اضطراب آزمودنی ها معنادار نیست.
    کلیدواژگان: نگرش های صمیمانه، سلامت روانی، زنان ناتوان جسمی
  • طیبه زندی پور، هاجر یادگاری صفحه 109
    بخشش یکی از فرآیندهای روان شناختی و ارتباطی برای افزایش سلامت روان و التیام آزردگی است که لازمه رشد ارتباطی، عاطفی، روحانی، و جسمانی انسان است و بر بیش تر شاخص های سلامت روان، که در افزایش خشنودی از زندگی موثر اند، تاثیر می گذارد. با توجه به این که پیشینه پژوهشی نشان می دهد گذشت در مردان بیش از زنان است، پژوهش حاضر کوشیده است تا با بررسی رابطه بخشش با رضایت از زندگی بین دانشجویان زن متاهل غیربومی دانشگاه های تهران، به روی کردی جدید در جهت افزایش خشنودی از زندگی بین بانوان متاهل دانشجو دست یابد.نمونه این مطالعه، 200 دانشجوی زن متاهل ساکن در خواب گاه های متاهلان دانشگاه های دولتی تهران در رشته های علوم انسانی اند و ابزارهای سنجش نیز مقیاس گذشت و پرسش نامه سنجش خشنودی از زندگی است. نتایج نشان می دهد که بین بخشش و رضایت از زندگی هم بستگی وجود دارد و افراد کم گذشت نسبت به افرادی که گذشت متوسط و زیاد دارند، از رضایت کم تری در زندگی برخوردارند. در میزان گذشت افراد رنجیده واقعی و نرنجیده نیز تفاوت معناداری وجود ندارد. در این پژوهش هم بستگی مثبت سن و میزان گذشت تایید شد ولی تفاوت میزان گذشت، با توجه به فرد رنجاننده مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: بخشش، رضایت از زندگی، بانوان دانشجوی متاهل غیر بومی، دانشگاه های تهران
  • حمید کریمی صفحه 123
    این نوشته بر آن است که نشان دهد دیه، خون بها و ارزش زن یا مرد نیست تا بر اساس آن بتوان گفت اسلام به زن بهایی کافی و مساوی مرد نداده و او را تحقیر کرده است. شواهدی مانند آیات و روایات مربوط به شان انسان (اعم از زن و مرد)، تساوی دیه اعضا با دیه انسان، تساوی دیه زن و مرد تا یک سوم، برابری دیه جنین، طفل، جاهل، و فاسق با انسان کامل، و میزان دیه ماه های حرام نشان می دهد دیه، نه به منزله قیمت افراد، بلکه جریمه و جبران خسارتی مالی است، که با توجه به نقش برتر اقتصادی مردان در خانواده ها و جوامع مختلف، تفاوت در میزان آن، تنها یکی از حکمت های این حکم است؛ زیرا هر چند احکام الهی تابع مصالح و مفاسد واقعی است، اما انسان. محدود توان احاطه به همه دقایق احکام را ندارد.
    کلیدواژگان: دیه، قصاص نفس، قصاص اعضا، حکمت دیه، خون بها
  • صفحه 142
|
  • Mohammadtaq Rafi Page 7
    Monogamy, as opposed to polygamy, is the most natural form of the sociolegal institution. The history of monogamy is as long as that of mankind. It can be studied within the fields of sociology and law. The polygamy, on the other hand, has been formed in the course of time, is considered to be a social phenomenon resulting from various customs and traditions, and is thus a historical phenomenon not a religious one. From a legal point of view in the Islamic law, and as a result of it, in the Iranian law, monogamy is seen as a principle, yet some social realities make polygamy as a necessity and exception in the Islamic and Iranian law, despite the monogamy principle. The study of motives for monogamy and its sociological consequences in the on the one hand, and a consideration of monogamy principle in Islamic and Iranian law, on the other, clearly show firmness of the principle of monogamy and exceptionality of polygamy.
    Keywords: Monogamy, Polygamy, Woman, Family, Islamic Law, Iranian Law
  • Mohammadali BBY Zakilak Page 39
    This research is designed to identify characteristics of managerial positions and motivational pattern of women in public sector. Recent studies have showed that the total number of women gaining managerial positions has increased, but they still have little share of total management population. The data were collected through a questionnaire which was completed by 257 woman managers in public and state-owned organizations and ministries. The results showed that: – Most women managers had university degrees in humanities disciplines, average 40 years age, and 5 to 10 years tenure. – Managerial positions which require time, patient, warm behaviour, and sympathy were best suited to women. – Opportunity for promotion was the most important motivational factor for to women managers. On the Basis of these findings, the study offers few suggestions to women managers, and decision makers in organizations.
    Keywords: Women in Management, Managerial Positions, Needs, Motivation, Public Sector
  • RasL RabbN, Seyyed Alirez AfshN, SomayyÉ FZel Najaf, BD Page 59
    This research aims to find out the differences between men’s and women’s roles in family planning. To this end, a sample of 360 married people (180 men and 180 women) was interviewed. The results indicated that masculine methods of fertility control are used more (64.4%) than feminine methods (36.6%). In other words, men’s role in family planning is more significant than women’s. The results also indicated a significant correlation between modernism, education, influence of mass media and the degree of family planning. While a significant reverse correlation was found between the age of marriage, the age difference of couples and family planning, other variables such as length of married life, religiosity, family income did not prove to carry any significant impact on it. Furthermore, the results indicated that modernism and age of marriage enjoyed the most impact on family planning (19% and 5% respectively).
    Keywords: Family Planning, Modernism, Mass Media, Masculine Methods, Feminine
  • MasMÉ SamadI Page 81
    The purpose of this research is to study relationship between girls’ perceptions of mother’s educational methods, attitude toward math and math achievement. The method of this research is correlation method. The sample contained 261 third-graders in guidance Public school. Girls were selected randomly from Tehrn educational districts 3, 7, and 19. Information were gathered through parent’s educational questionnaire and mathematical attitude scale. Math achievement was measured using the Mean of thirdgrade girl students in math class. Data were analyzed with Pearson Correlation Coefficient and Multiple Regression. Results showed that there was a significant relationship between mother’s educational methods and attitude toward math and math achievement. Regression analysis showed that the strongest predictor for Math achievement was mother’s educational methods and then second predictor was pleasure derived from mathematics. Finally mother’s educational methods and student’s mathematics attitudes had important roles in math achievement.
    Keywords: Mother's Educational Methods, Attitude Mathematics, Mathematics Performance, Girls
  • Azam MorD, MohammadbQer KajbF, Amir QamarN Page 95
    The purpose of this research is to determine the relationship between intimacy attitudes and mental health among the physically disabled females. The subjects consisted of 100 unmarried female members of Society of Disabled in the city of Isfahan who were selected randomly. The instruments were included Intimacy Attitudes Scale and General Health Questionnaire (GHQ). For data analysis, Pearson correlation coefficients were used. The results showed a significant positive correlation between intimacy attitudes and mental health in physically disabled females. The results also showed a significant negative correlation between intimacy attitudes and social maladjustment and between intimacy attitudes and depression in physically disabled females. But the correlation between intimacy attitudes and anxiety were not significant in the subjects.
    Keywords: Intimacy Attitudes, Mental Health, Physically Disabled Females
  • TayyebÉ ZandPR, HJar YDgR Page 109
    One of the psychological and relational processes enhancing mental health and heal resentment is forgiveness. Although forgiveness is a complicated process it is essential for human's relational, emotional, spiritual, and physiological development. Since psychological indexes are influenced by forgiveness and all of these indexes are effective in increasing lifesatisfaction, this descriptive research tried to study this phenomenon among Tehrn universities non-native married students, in the hopes to achieve a new approach to increase life satisfaction. The sample includes 200 married women students who reside in married dormitories of Tehrn public universities and who are studying human sciences. The measurements used are: Forgiveness Scale and LifeSatisfaction Inventory (LSI-Z). Results indicate that there is a relationship between forgiveness and life satisfaction, and that people with low level of forgiveness comparing those with medium and high level of forgiveness enjoy lesser degree of lifesatisfaction. There was no significant difference among people who were really resented and those who were not. The relationship between age and degree of forgiveness was also approved, but the last hypothesis saying that “the degree of forgiveness differs according to the relationship of transgressor to the resented” was not supported.
    Keywords: Forgiveness, Life, Satisfaction, Non, Native Married Students, Tehrn Universities
  • Hamid KarimI Page 123
    This writing wants to show that it is not blood money which is worth of man and woman so that we may accordingly say that Islam has not valued man and woman equally and has been abased them. Some evidence of verses of Quran and traditions about man worth (man and woman), equality of organ blood money with person blood money, and equality of woman blood money with man blood money till one third, equality of blood money of foetus and child and unlearned and debauchery with complete person, and rate of the blood money in taboo months, shows that blood money is not worth the price of person at all, but it is some kind punishment and restitution. Dominant economic role of man in families and societies is one of these philosophies of different decrees, not all of them. Because though divine decrees follow actual prudent and declines, but the limited man can not know all precisions of decrees.
    Keywords: Atonement, Man Retaliation, Organ Retaliation Philosophy of Atonement, Blood Money