فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1388)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1388)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نظریه ی مبنایی جامعه پذیری دوران کودکی و تصور بدنی زنان / بررسی زنان تحت عمل جراحی زیبایی بینی در شهر شیراز
    حلیمه عنایت، مریم مختاری صفحه 7
    در پژوهش حاضر،خلق نظریه یی مبنایی در مورد نقش جامعه پذیری دوران کودکی در شکل گیری تصور بدنی زنان مورد نظر است. تصور بدنی، ادراکات و احساساتی است کهافراد در مورد بدن و ظاهر خویش دارند و دو بعد سرمایه و ارزیابی را در بر می گیرد.
    این پژوهش—که بر آن است تا از میان عوامل گوناگون موثر در شکل گیری تصور بدنی زنان،به نقش جامعه پذیری دوران کودکیبپردازد—به صورت کیفی، و بر پایه ی راه برد نظریه ی مبناییانجام پذیرفته است و نمونه ی آن را 20 نفر از زنان 18 تا 32 ساله، که بین سال های1386 تا 1387، در شهر شیراز، تحت عمل جراحی زیبایی بینی قرار گرفته اند، تشکیل می دهند.
    نتایج پژوهش،با استفاده از مصاحبه ی عمیق با گروه نمونه، که به صورت هدف مند انتخاب شده اند،سه الگوی رفتاری تحقیرآمیز،تفاوت جنسیتی، و تبعیض جنسیتی در خانواده را به عنوان شرایط علی معرفی می کند و جامعه پذیری جنسیتی معطوف به ظاهر رادست آورد این سه الگومی داند.
    کلیدواژگان: تصور بدنی زنان، جامعه پذیری دوران کودکی، تفاوت جنسیتی، تبعیض جنسیتی
  • اسمعیل ابونوری، نجمه غلامی صفحه 31
    در این پژوهش، روند اشتغال زنان، در مقایسه با مردان، و نیز عوامل موثر بر اشتغال آن ها، با استفاده از اطلاعات مقطعی و به تفکیک صنایع به وسیله ی نشانه های ISIC دورقمی، در دوره ی زمانی 1379 تا 1384، مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که صنایع «مواد غذایی و آشامیدنی» و «تولید منسوجات»، نسبت به سایر صنایع، دارای بیش ترین تعداد کارکنان زن بوده است؛ بیش ترین رشد نسبی شاغلان زن در صنعت انتشار، چاپ، و تکثیر رسانه های ضبط شده صورت گرفته است؛ کارگران ماهر، دارای بیش ترین سهم، و مهندسان و تکنسین ها دارای کم ترین سهم در صنایع کشور اند؛ و شاغلان زن در قسمت غیر تولیدی، بیش ترین سهم، و شاغلان زن تکنسین و مهندس کم ترین سهم (اغلب کم تر از 10درصد) اشتغال زنان را در بیش تر صنایع ایران به خود اختصاص داده اند. برای ارزیابی عوامل موثر بر اشتغال زنان، سهم بنگاه هایی که با مدیریت خصوصی اداره می شوند (شامل دولتی یا خصوصی)، متوسط جبران خدمات شاغلان زن بنگاه، و فن آوری تولید (کاربر یا سرمایه بر) بنگاه در درصد اشتغال صنعتی زنان، با استفاده از داده های ترکیبیبرآورد شده است و نتایج نشان می دهد در صنایعی که درصد بیش تری از بنگاه های آن ها با مدیریت خصوصی اداره می شوند، اشتغال زنان به طوری معنادار بیش تر است. افزایش متوسط جبران خدمات شاغلان زن، در بیش تر صنایع، موجب افزایش نسبت اشتغال زنان شده است؛ به گونه یی که اثر آن در 15 صنعت (عمومادر صنایعی با ماهیت کاری ظریف و مهارت های متوسط و نسبتاپایین) مثبت، و در چهار صنعت معنادار بوده است. در صنعتی که بنگاه های آن با فن آوری کاربر اداره می شوند، نسبت اشتغال زنان به طوری معنادار بیش تر است.
    کلیدواژگان: ساختار اشتغال، شیوه ی مدیریت، متوسط جبران خدمات، فن آوری تولید، بخش صنعت، ایران
  • فاطمه بهرامی، مهناز جوکار، رزگار قادرپور صفحه 55
    امروز با توجه به دوگانگی نقش زنان در جامعه و عوامل تهدید کننده ی سلامت روان آن ها، بررسی عوامل اساسی اثر گذار در اینامر، برای کمک به برنامه ریزی در جهت پیش گیری و بهبوداختلالات روانی، ضروری به نظر می رسد. یکی از مهم ترین این عوامل، توجه به ابعاد مختلف هوش عاطفی و پیوند آن با اختلالات روانیاست.بار اوناز هوش عاطفیبه عنوان عاملی مهم در شکوفایی توانایی های افراد برایدست یابی به موفقیت در زندگییاد می کند و آن را با سلامت عاطفی، و در مجموع، سلامت روانی مرتبط می داند.
    پژوهش پیش رو بر آن است که با شیوه یی علی مقایسه یی،به بررسیپیوند بین ابعاد مختلف هوش عاطفی و سلامت عمومی در زنان بپردازد. جامعه ی آماری پژوهش را همه ی زنان کارمند شهر اصفهان، و حجم نمونه را 30 نفر از آن ها، که به طور تصادفی انتخاب شدند، تشکیل می دهند. ابزار اندازه گیرینیز «پرسش نامه ی سلامت عمومی» و «آزمون هوش عاطفی» است.
    نتایج پژوهش نشان داد که بین بعضی از عوامل هوش عاطفی (مهارت های بین فردی، روابط بین فردی به همراه آگاهی از عاطفه ی دیگران، و انعطاف پذیری) و وجود نشانه هایجسمی و روانی (اضطراب، افسردگی، و اختلال جسمی و روانی به طور کلی) رابطه یی معکوس وجود دارد و زنانی که هوش عاطفی بالاتری دارند، بهتر با اختلالات جسمی و روانی کنار می آیند.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، سلامت عمومی، زنان
  • حمیدرضا عریضی سامانی، منیرالسادات ذاکر فرد، ابوالقاسم نوری صفحه 69
    در این پژوهش، رابطه یمیان کارراهه با اقتدار شغلی و تعهد سازمانیمورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور و برای سنجش جهت گیری کارراهه،از 245 زن و مرد کارشناس پژوهش و توسعه در سازمان ها و صنایع خواسته شد تا پرسش نامه ی کوتاه مقیاس جهت گیری کارراهه یشاین را تکمیل کنند و سپس برای ارزیابی تعهد سازمانی و اقتدار شغلی آنان،بهترتیب، مقیاس تعهد سازمانیبالفور ووکسلر و نیز مقیاس اقتدار شغلینیک سونمورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج پژوهش بیان گر وابستگی بالاترین میانگین هابا جهت گیری های امنیت شغلی، خدمت، و سبک زندگیاست و در روابط میان عوامل نیز، اقتدار شغلی با جهت گیری های مدیریتی، چالش خالص، و کارآفرینی،هم بستگی معناداری را نشان می دهد؛ هم چنین،رابطه یمیان انواع تعهد سازمانی و اقتدار شغلی نیز معنادار است. در تمام جهت گیری های کارراهه،میان زنان و مردان تفاوتی معنادار وجود دارد و تنها در جهت گیری های امنیت شغلی، سبک زندگی، و خدمت، زنان میانگینی بالاتر از مردان را به دست آورده اند.
    با توجه به یافته های پژوهشی، پیشنهاد شده است که برایزنان و مردان تازه استخدام شده در سازمان ها، کارراهه یی دوجانبه طراحی شود، تا افراد از همان آغاز، در مسیر دو کارراهه ی فنی و مدیریتی قرار گیرند
    کلیدواژگان: کارراهه، اقتدار شغلی، تعهد سازمانی، واحد پژوهش و توسعه، سازمان های صنعتی
  • علی شیرین، فاطمه فامیل تخمه چی صفحه 95
    پژوهش پیش رو، که نگرش کارمندان زن شاغل در سازمان آموزش و پرورش کرج را به وضعیت مشارکت زنان در تصمیم گیری مورد بررسی قرار می دهد، بر چهار پایه یاصلی بررسی میزان عوامل دانش، دست رسی به اطلاعات، قدرت، و پاداش، برایفراهم کردن مشارکت زنان در مراحل هفت گانه ی تصمیم گیری استوار است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع میدانی است و برای گردآوری داده ها نیز از پرسش نامه و مطالعات کتاب خانه یی استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش را 137زن شاغل در بخش های ستادی آموزش و پرورش کرج تشکیل می دهند، که پس از انتخاب 80 نفر از آن ها،به عنوان حجم نمونهو به روش تصادفی ساده، پرسش نامه یی پژوهش گرساخته، با 28 پرسش دارای مقیاس پنج درجه یی لیکرت (خیلی کم، کم، تا اندازه یی، زیاد، خیلی زیاد) در اختیار آن ها قرار گرفت. روایی پرسش نامه، با استفاده از آلفای کرون باخ، 0٫64 به دست آمده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهدمیزان آمادگی سازمانی زنان، برای مشارکت در فرآیندتصمیم گیری، از نظر میزان دانش، کافی، اما ازلحاظ میزان قدرت و پاداش، کم است؛ هم چنین،بالا بودن دانش، دست رسی به اطلاعات، قدرت،و دریافت پاداش در زنان، می تواند، به ترتیب،در اجرای تصمیم ها، انتخاب بهترین راه حل، ارزش گذاری برای راه حل ها، و تشخیص مسائل به آنان کمک کند تا در تصمیم گیری ها، مشارکتی مناسب تر و موثرتر داشته باشند.
    در پایان پژوهش، پیشنهاد هایی در زمینه ی فراهم کردن امکانات لازم برای دست یابی به دانش بالاتر، اجرای تصمیم ها، واگذاری اختیارات و توزیع قدرت، و توجه به پاداش مادی و معنوی ارائه شده است، که برای تدوین خط مشی مشارکت زنان در قانون پنجم توسعه ی اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی، توجه به آن ها ضروری است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، دانش، اطلاعات، قدرت، پاداش، مشارکت، آمادگی سازمانی
  • زهره محمدی، مسعود حسین چاری صفحه 117
    پژوهش پیش رو، به منظور پیش بینی کیفیت زندگی پرستاران و بر اساس ادراک دشواری کار انجام شده است. نمونه ی پژوهش را 132 پرستار شاغل در بیمارستان های شهر شیراز (شامل 114 نفر زن و 18 نفر مرد) تشکیل می دهند و برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش نیز ازیک پرسش نامه ی پژوهش گر ساخته به منظور بررسی میزان دشواریکار و مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. پایایی ابزارها با استفاده از ضریب آلفای کرون باخ و روایی آن ها به روش تحلیل عاملی به دست آمده است.
    نتایج نشان می دهد میزانسال های خدمت، پیش بینی کننده یکیفیت زندگی در گروه مورد بررسی نیست و پرستارانی که دشواری کار بیش تری را ادراک می کنند، با برخورداری کم تراز سلامت روان شناختی،نسبت به محیط زندگی خود دیدی منفی دارند. نتایج این پژوهش با توجه به یافته های پژوهش گران دیگر در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته و پیشنهادهایی برای انجام پژوهش های بیش تر ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پرستار، کیفیت زندگی، تنیدگی حرفه یی، دشواری کار
  • مرضیه ملکیها، ایران باغبان، مریم فاتحی زاده صفحه 133
    در سال های اخیر، هرچند پژوهش های زیادی برای مطالعه ی تعارض کار خانواده و خانواده کار و نیز زمینه ها، پی آمدها، و تاثیر این تعارض ها بر افراد جامعه و سازمان ها انجام شده است،شمار کمی از آن ها به بررسی تاثیر مدیریت تعارض کار خانواده و اثر آن بر کاهش تعارض کار خانواده و خانواده کار پرداخته اند؛ بر این اساس، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مدیریت تعارض کار خانواده بر کاهش تعارض کار خانواده و خانواده کار زنان شاغل دانشگاه اصفهان صورت گرفته است.
    این پژوهش از نوع نیمه تجربیو همراه با گروه آزمایش و کنترل است. نمونه ی پژوهش را 62 نفر از زنان شاغل در دانشگاه اصفهان تشکیل می دهند، که به گونه یی تصادفی، انتخاب،و به گونه یی تصادفی، میان گروه آزمایش و کنترل (هر یک 31 نفر) تقسیم شدند. در آغاز پژوهش، تعارض کار خانواده و خانواده کار در میان دو گروه آزمایش وکنترل بررسی شد و داده ها با استفاده از پرسش نامه ی تعارض کار خانواده و خانواده کار نت مایر موردسنجش قرار گرفت؛پس از آن،در میان گروه آزمایش و به مدت شش نشست، برنامه ی آموزش مدیریت تعارض اجرا شد ودوباره میزان تعارض کار خانواده و خانواده کار در میان دو گروه آزمایش وکنترل مورد سنجش قرار گرفت.نتایج، بیان گر تفاوت معنادار دو گروه، در زمینه ی تعارض کار خانواده و خانواده کار بود و نشان داد که برنامه ی آموزشی مدیریت تعارض، در کاهش تعارض کار خانواده وخانواده کار موثر بوده است
    کلیدواژگان: تعرض کار، خانواده، تعارض خانواده، کار، مدیریت تعارض، زنان
|
  • HalimÉ Enayat, Maryam Mokhtāri Page 7
    Current investigation is about gender socialization process، as a basis for the women body image. The purpose of this study is creation of grounded theory about role of childhood socialization in family on women body image. Body image is used as perceptions and emotions that people have about body and appearance of self that have two dimensions include: Body image investment and body image evaluation. Thus how muchemphasis they put on body and appearance in social and individual life، has an essential role in women position toward development of a trend in society. Body image is influenced by different factors، but this research has focused on the role of childhood socialization. Research method is qualitative and strategic which uses the analytic method of grounded theory. This research used purposeful sampling and interviews were conducted with 20 women within 18–32 years of age who had experienced rhinoplasty surgery in Shirāz. The results، which are based on depth interview، are indicative of three categories of behavioural patterns of: contemptuous، gender difference and gender discriminatory. These have been elicited as causal conditions. In addition، one core category was also derived which was named ‘appearance-based gender socialization’.
  • Esmail AbŪnuri, NajmÉ Qolāmi Page 31
    This research studies women’s employment trend versus that of men. Factors affecting the overall employment are also estimated using panel data corresponding to relevant industries. The estimation is based ontwo-digit ISIC code during 1999–2005period. The results indicate that ‘food and beverages manufacturing’ and ‘textilesmanufacturing،’ among industries، have employed the highest number of women. Yet the highestgrowth rate of female employeehas relatively occurred in ‘publishing، printing and reproduction of recorded media’. In the industrial sector، skilled workers have the highest employment ratio and the lowest ratio belongs to engineers and technicians. Most of the Iranian industries show a greater share of woman employment in non-productive sector، as far as the total women employment isconcerned. The lowest woman employees’ share is attributed to technician and engineering (often less than 10%). In order to evaluate effects of factors on women employment، we have considered as panel data the following: share of firms that are controlled by private management (Types of firm management: state or private)، average women compensated wage، and production technology (labour intensive or capital intensive). Industries in which the majority of firms are privately managed، the women share of employment is higher. The increase in average women compensated wage in majority of the industries has caused an increase in woman employment ratio: this effect in 15 (mostly in delicate work and medium and relatively low skilled) industries and has been positive but only significant in four of them. The share of women employment among industries within which most firms use labour intensive technology has been relatively high.
  • FatemÉ Bahrami, Mahnaz Jokar, Rozgar Ghader Pour Page 55
    In view of dual nature of some of the roles performed by women in society and with a consideration of factors threatening their mental health an attempt seems necessary to determine such factors as a contribution to planning which aims to prevent and improve mental disorders. Using a causal-comparative method، this research studies the link among different aspects of emotional intelligence and women’s general health. The relationship between emotional intelligence and general mental health was investigated in a group of womenmanagers (30). They completed the Emotional Intelligence Scale and General Mental Health Questioner. Data showed some aspects of emotional intelligence such as interpersonal skills، emotional awareness of others and flexibility was negatively associated with anxiety، depression and generally mental disorders.
  • Hamid-Reza Arii Sazmani, Monir Sadat Zaker, Abolghasem Nuri Page 69
    This research has studied the relationship of career with job power and organizational commitment in 245 male and female personnel of research and development units of industrial companies. Career orientation was measured by Schein’s Career Anchors Inventory-Short Form. To measure organizational commitment and job power، Balfour and Wechsler’s Organizational Commitment Scale and Nixon’s Job Power Scale were applied، respectively. The results showed that the highest means were related to job security، lifestyle and service orientations. Considering the relationships among variables، job power showed significant relationships with managerial، pure challenge and entrepreneurship orientations. Correlations among different types of organizational commitments and job power were significant. In all career orientations there were significant differences between males and females. Females had higher means in job security، lifestyle and service orientations. Based on the research findings، it has been suggested that a dual career planning may be considered for both sexes from the early stage of employment. Therefore from the beginning، a dual planning from technical and managerial careers point is considered for each individual employee in the organization.
  • Ali Shirin, Fateme Famil Tokhmechi Page 95
    This research aims to investigate working women’s attitude toward participation in decision making process at Karaj education organization. The core objective of the research lies in knowledge، information access، power and reward factors to promote and persuade women toward participation activities in a seven-stage decision making process. Among 137 women who are working in various staff departments of the organization، 80 of them were selected randomly. The results of the research demonstrate that the rate of organizational readiness in light of women’s knowledge for participating in decision making process is available، but in view of power and reward، the readiness of this samplesociety is low. In addition، women with higher knowledge could be effectively participated in implementing decisions، through gaining access to further information in selecting an optimal solution، with further power in evaluating alternatives، as well as by receiving a further rate of reward that could be effective and useful in persuading participation at the stage of diagnosis of problems. It is suggested that further participation should be offered to women with higher knowledge in decision making process. Particularly، at the stage of decision implementation in an educational system and to provide necessary facilities for their acquiring further knowledge. Through delegation of authority، power sharing، note to materialistic and abstractive rewards as well as dissemination of information in all organizational levels could be provided further possibility of participation for women in decision making process. This point has also been mentioned in the fourth economic plan act. Thus in-depth assessment of these policies aiming at formulating women’s participation policy is recommended in the fifth economic، social and cultural development act.
  • ZohrÉ Mohammadi, Masoud Hossein Chari Page 117
    The purpose of this study was to determine predictability of the quality of life on the basis of perceived job difficulty. Participants were 113 nurses (95 women and 18 men) who were selected from two hospitals inShiraz. Participants completed a researcher-made questionnaire to measure job difficulty and World Health Organization Quality Of Life scale (WHOQOL). Using Cronbach’s Alpha Coefficient، the reliability of measures was computed، and Factor Analysis procedure was used for validation. Results showed that psychological health and environment (as two domains of quality of life) can be significantly predicted on the basis of perceived job difficulty. But، years of service can not significantly predict quality of life،and its domains، as a whole. The nurses that perceived higher job difficulty reported lower mental health and they had negative perception about their environments. Findings are discussed in the light of previous literature and some suggestions for further researches are set forth
  • MarziyÉ MalekĪha, Iran Baghban Page 133
    Whilemuchresearch has been conducted on work-family conflict، family-work-conflict، contexts، outcomes and effectsof conflict on members of society and organizations، little research has been done to study the effect of work-family andfamily-work conflict management on career and family life. Thus the aim of this research is to survey the effect of work-family and family-work conflict management training on decrease of such conflicts in female workers residing in Esfahān. Research was quasi-experimentally designed with a control group. The sample research consists of 62 worker females from EsfahānUniversity that were selected randomly and have been randomized between experiment group (31 members) and control group (31 members). At the start of the research، work-family and family-work conflict between experiment and control group was examined. Data collected byNetemeyer’s “Work-Family Conflict and Family-Work Conflict Scales،” were analyzed usingthe SPSS. Withinsix meetings، work-family and family-work conflict management training program was conducted in experiment group and in the end of training program، work-family and family-work conflicts have been examinedagain. Result showed that there is meaningful difference between two groups in the field of work-family and family-work conflicts. Therefore، work-family conflict and family-work conflict management training program’s role on decreasing work-family conflict and family-workconflict wasshown to be effective.