فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
پیاپی 2 (تابستان و پاییز 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدیجه سفیری صفحه 1
  • غلام عباس توسلی صفحه 3
    در این مقاله، ضمن بررسی روند کلی شرکت زنان در فعالیت های اقتصادی در چند دهه ی اخیر و تحول اندکی که در این زمینه حاصل شده، به ارائه ی نتایج یک بررسی در رابطه با تعارض نقش های خانه داری با کار زنان در بیرون خانه پراخته شده است. در این بررسی که با 325 زن در چهار منطقه ی تهران صورت گرفته، بیشتر زنان مورد پرسش (60درصد) بر اهمیت نقش سنتی و مسئولیت های خانه داری خود تاکید کرده و در قبال این نقش نسبت به کار بیرون از خانه اولویت قائل شده اند. آن ها معتقد بودند که بین کار به عنوان یک فعالیت اقتصادی در جامعه، وحفظ و نگهداری زندگی خانوداگی و مراقبت از کودکان تعارض وجود دارد و آن ها غالبا حفظ زندگی خانوداگی را بر کار بیرون ترجیح می دهند، اما هم چنان علاقه مند به کار و فعالیت اقتصادی بیرون از خانه هستند. قدر مسلم، این تعارض به آسانی قابل حل نیست، مگر آن که مانند برخی کشورهای توسعه یافته، مقررات و امکانات حمایتی وسیعی ایجاد شود و مادران بتوانند هنگام کار بیرون، از خدمات موسسات ذی ربط (مهد کودک، کودکستان و...) و یا اشخاص بهره مند باشند و تفاهم بیشتری در این باره بین زن و شوهر پدید آید.
    کلیدواژگان: اشتغال، خانه داری، تعارض نقش، فشار نقش، ادراک نقش، قوانین حمایتی، تعدیل نقش
  • محمدصادق مهدوی، حبیب صبوری خرمشاهی صفحه 27
    پژوهش حاضر با ترکیب سه وجه از ساختار توزیع قدرت در خانواده، یعنی وجوه تقارن رابطه، وحوزه قدرت و نحوه ی برخورد زن وشوهر، میزان دموکراتیک و غیردموکراتیک بود توزیع قدرت در خانواده را مورد مطالعه قرار داده است. این پژوهش با استفاده از رویه پیمایش و از طریق پرس وجو در سه منطقه ی 3، 6 و 16 شهر تهران وبا یک نمونه 200 نفری انجام شده است. تکنیک های آماری مورد استفاده، آماره های شاخص تمرکز و تشتت، هم بستگی دو متغیری، هم بستگی جزئی، تحلیل عاملی، رگرسیون چند متغیری و تحلیل مسیر بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد ساختار قدرت در خانواده های جنوب شهر غیردموکراتیک تر و در شمال شهر دموکراتیک تر بوده است و عواملی نظیر سطح تحصیلات و اشتغال زنان، مشارکت زنان در انتخاب همسر، باعث افزایش و متغیرهایی نظیر تصور فرمان برانه زن از نقش خود و تصور اقتدارگرای شوهر، موجب کاهش دموکراتیزه شده خانوده می گردد.
  • ام البنین چابکی صفحه 69
    عوامل بسیاری در ایجاد نابرابری آموزشی دخالت دارد که از جمله ی آن ها می توان به جنگ، فقر،نژادپرستی، کش مکش های داخلی و سیاست های غلط آموزشی اشاره کرد. محرومیت از آموزش، هنگامی که دختران به طور خاص مورد توجه قرار می گیرند، وضع اسفناکی به خود می گیرد، زیرا عامل بازدارنده ی دیگری به نام جنسیت مطرح می شود که تحت تاثیر عوامل فرهنگی و باورهای منفی درباره ی دختران، تبعیض آموزشی مضاعفی را علیه آنان رقم می زند. در پژوهش حاضر که توصیفی - تحلیلی است و اطلاعات مورد نیاز آن به روش کتاب خانه ئی جمع آوری شده است، به دلیل نقش غیر قابل تردید آموزش زنان بر توسعه ی کشور، سعی شده است وضعیت آموزش دختران کشورمان به لحاظ کمی و کیفی واکاوی شود، تا از این راه زمینه های نابرابری آموزشی بر اساس جنسیت و علل و عوامل این نابرابری ها مورد شناسایی قرار گیرد و راه کارهایی برای رفع معضلات و تنگناهای موجود ارائه شود.
  • مرضیه عارفی صفحه 101
    تحقیق حاضر در صدد پاسخ گویی به سوالات است که در رابطه با خشونت خانگی علیه زنان در شهر ارومیه شکل گرفته است. جمعیت مورد مطالعه ی این تحقیق شامل تمامی زنانی است که در فاصله ی زمانی فروردین 1380 تا پایان اسفند 1380 به دلیل خشونت به کلانتری های شماره ی یازده و هفده شهر ارومیه (که بالاترین میزان ارجاع را داشته) مراجعه نموده و تشکیل پرونده داده اند. متغیرهای مورد بررسی در این مطالعه که از اطلاعات ثبت شده در پرونده ها به دست آمده شامل سن، شغل، میزان سواد، محل سکونت، نوع خشونت، نتیجه ی خشونت، عاملین خشونت، و علت خشونت می باشد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که زنان بین سنین 17 تا 32 بیشترین خشونت را تجربه می کنند (56 درصد) و 60 درصد زنانی که مورد خشونت مردان خود قرار می گیرند، دارای تحصیلات ابتدایی و 25 درصد آنان بی سواد می باشند. نتایج حاکی از آن است که بیشترین میزان خشونت از نوع جسمی و فیزیکی است (50 درصد)، و سپس خشونت روانی و مالی به ترتیب 7/25 و 2/23 درصد را نشان می دهد. درصد بالای علت خشونت به اعتیاد مربوط می شود و در رتبه ی بعدی، علت خشونت به مسائل مالی - ارثی بر می گردد.
  • سوسن سیف، مهرانگیز شعاع کاظمی صفحه 121
    بافت جامعه ی ایران، جامعه یی جوان است، و از این رو شناسایی مشکلات مربوط به آن ضروری احساس می شود؛ چرا که یکی از اهداف تعلیم و تربیت، پرورش انسان هایی است سالم همراه با بهداشت روانی و جسمانی؛ و حساسیت لازم نسبت به این موضوع، یقینا در سرنوشت آنان تاثیری به سزا خواهد داشت. در این راستا، سعی بر آن شد که نخست به پیش بینی علل موثر بر این پدیده تحت عنوان متغیرهای پیش بینی کننده پرداخته شود. در روان شناسی، این علل را تحت عنوان عوامل ریسک رفتاری می شناسند که باعث بروز متغیر ملاک یا پیش بینی شونده (مدرسه گریزی) می گردد. سپس، برای دست یابی به این متغیرها سعی شد تا نمونه ها از جامعه ی دانش آموزی انتخاب شود و این پدیده بررسی گردد. نمونه گیری به صورت خوشه ئی انجام گرفت و از بین مناطق 19 گانه ی شهر تهران، 4 منطقه به عنوان خوشه های معرف انتخاب شد. در این تحقیق، 179 دانش آموز از پایه های تحصیلی اول تا سوم دبیرستان در دامنه ی سنی 14 تا 18 سال انتخاب شدند و به پرسش نامه تدارک دیده شده پاسخ گفتند. در بخش تجزیه و تحلیل آماری روش های آماری توصیفی (جداول، میانگین، فراوانی، انحراف معیار) و آمار استنباطی (x2 و معادله ی رگرسیون لوجستیک) به کار رفت. نتایج تحقیق نشان داد که نمونه های انتخاب شده در گروه مشکل دار و عادی به درستی در گروه خود قرار گرفته اند. در بخش تجزیه و تحلیل، با توجه به نتایج به دست آمده می توان بر اساس متغیرهای پیش بینی کننده، سهم مشکل مدرسه گریزی را به حداقل رساند، زیرا به جز عامل های افت تحصیلی، وضعیت اقتصادی خانواده و تاثیر هم سالان، سایر متغیرها از عوامل موثر و تسهیل کننده ی پدیده است که با شناسایی آن ها می توان به کنترل درست و هدایت صحیح این نسل پرداخت.
  • سیمین حسینیان صفحه 153
    به منظور بررسی و مقایسه ی سلامت روانی فرزندان و مادرانی که حضانت فرزندان شان را دارند با فرزندان و مادرانی که حضانت فرزندان شان از آن ها سلب شده است، 60 نفر از مادران متارکه کرده که 30 نفر آن ها حضانت فرزندان خود را به عهده داشتند و 30 نفر دیگر که حضانت فرزندانشان از آن ها سلب شده بود، به صورت تصادفی انتخاب شدند. هم چنین همه ی مادران، دختران دبستانی با دامنه ی سنی 7 تا 9 سال داشتند که در سال تحصیلی 81-1380 مشغول به تحصیل بودند و وضعیت حضانت آن ها از طرف دادگاه های خانواده و اداره ی سرپرستی مشخص شده و به ثبت رسیده بود. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ی سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ) و پرسش نامه ی اختلال رفتاری کودکان کانرز، فرم والدین استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل نتایج از روش T استودنت دو گروه مستقل و ضزیب هم بستگی پیرسون استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد که: 1- بین سلامت روانی مادرانی که حضانت فرزندانشان را به عهده دارند با مادرانی که حضانت فرزندان شان از آنها سلب شده است، به استثنای خرده مقیاس کنش اجتماعی، تفاوت معناداری وجود ندارد. 2- بین سلامت روانی فرزندانی که حضانت آنها بر عهده ی مادران شان است با فرزندانی که حضانت آنها از مادران شان سلب شده، تفاوت معناداری وجود دارد. 3- بین سلامت روانی مادران و سلامت روانی فرزندان آنها تفاوت معناداری وجود دارد.
  • مریم رحیمیان مشهدی، پریسا حجازی صفحه 169
    هدف از این پژوهش، مقایسه ی تراکم توده ی استخوانی ران و زند زبرین زنان ورزشکار نخبه کشور در رشته های بدون تحمل وزن بدن (شنا) و با تحمل وزن (ژیمناستیک، تنیس و تنیس روی میز) نیز مقایسه با استاندارد غیرورزشکاران ایران و جهان می باشد. آزمودنی های این تحقیق را 23 نفر از اعضای تیم ملی بانوان کشور در رده ی سنی 20 تا 25 سال در رشته های شنا، تنیس، تنیس روی میز و ژیمناستیک تشکیل می داد که همه ی آزمودنی ها در رشته ی خود، دست کم 10 سال سابقه ی ورزشی به طور متوسط 3 جلسه در هفته داشتند. تراکم توده ی استخوانی (BMD) هر فرد با استفاده از روش DEXA در دو ناحیه از بدن (گردن استخوان ران و زند زبرین) بررسی گردید و نیز استاندارد ایران و جهان در این دو ناحیه در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در سطح a =0.05 تحلیل شد. به طور کلی، یافته های این تحقیق نشان داد که فعالیت درازمدت در رشته های ورزشی با تحمل وزن بدن، باعث افزایش چگالی استخوانی ران نسبت به استاندارد غیر ورزشکاران ایران و جهان می گردد. هم چنین، ورزش های بدون تحمل وزن، مانند شنا، نسبت به ورزش های با تحمل وزن تاثیر کمتری بر تراکم استخوان دارد؛ و بالاخره، میزان تاثیر فعالیت در رشته های مختلف ورزشی بر چگالی استخوانی، به نسبت فشاری که بر سسیتم اسکلتی وارد می آورند متفاوت است.
    کلیدواژگان: تراکم توده استخوانی، زنان ورزشکار، با تحمل وزن، بدون تحمل وزن
|
  • Gholamabbas Tavasoli Page 3
    There is certainly a role conflict between women’s employment, as a human resource, and their housekeeping tasks. The latter has been women’s traditional role for centuries in Iran. Investigation into the nature of this conflict is a matter of important discussion. Through the Revolution and the Reforms, the rights of women have been reiterated by the media as well by the women’s associations. This paper attempts at showing how far women have succeeded in satisfactory reconciliation of the conflict between their job and their home requirements. Women’s share in the labor market is very small, viz., less than 10 percent of their active population. Our data analysis indicates that a majority of 60% of women who work outside the family think that there exists a contradiction between working and housekeeping, and that they prefer to maintain their traditional role, the housekeeping. This finding, among others, is a factor to be considered as an obstacle to the extension of women’s work in Iran.
    Keywords: Work, Women, Job, Housework
  • Mohammad Sadegh Mahdavi Habib Sabouri Khosrowshahi Page 27
    This is an empirical study on power in the family. The structure of power within family has been measured in three aspects: symmetric relation, area of power, and the couple strategy. The study attempt to offer a definition of the democratic family, which leads to the construction of scales in order to measure the dimensions of family structure. Social survey is applied as the methodological orientation with a sample covering 200 cases. The statistical techniques used include: dispersion and central indices, bivariate and partial correlation, factor analysis, regression equations, and path analysis. The findings indicate that the structure of power in the south Tehran is less democratic than that of north Tehran. Results show that factors such as women’s education, their employment and participation in spouse choosing would incline power structure closer to more democratic family, while submissive self-conception, on the part of women, and the authoritarian one, on the part of men, cause power structure to lean toward less democratic family.
    Keywords: Power Distribution, Symmetric Relations, Area of Power, Couple Strategy
  • Om Al Banin Chaboki, M.A Page 69
    Many factors influence educational inequality. One may, among others, point to war, poverty, racism, civil wars, and wrong educational policies. Female educational deprivation is a serious subject for discussion at national and regional levels. This descriptive-analytical paper aims at studying the educational status of girls in Iran, in terms of both quality and quantity. It attempts to identify causes of gender educational inequality, and seeks to find proper mechanisms for removing the existing impediments.
    Keywords: Education, Gender, Women, Educational Discrimination
  • Marzieh Arefi Page 101
    This descriptive study aims to investigate factors affecting domestic violence against women in Urmia City of Iran. Since the researchers had no access to court documents, which are considered private evidence, the data for the research were gathered at two police stations, which more frequently received such complaints. The population under study comprised women who filed complaints of domestic violence at police stations number 11 and 17 within the period of one year (March 2001 to March 2002) in Urmia City. The required information was extracted from the available cases with respect to the purposes of the research. Results of the descriptive statistics indicated that 56 percent of violence against women were carried on women between 17 and 32 years old. In addition, 60 percent of victims had primary education while 25 percent lacked schooling. Response to the question that “who used violence” consisted of 82 percent by husbands, 3 percent by fathers, and 7 percent by sons. Reports on type of violence included: 50 percent physical, 25 percent emotional, and 23 percent as financial. In attempting to classify reasons why violence was erupted, finding indicated: 20 percent addiction, 29 percent worries about subsistence. Most men who used violence were unskilled or unemployed workers. The real number of women who are experiencing domestic violence can perhaps never be known because most cases are not reported. Cultural reservations inhibit most women from revealing the secrecy of domestic violence which otherwise would bring about shame and isolation. The main motivation to carry this study was to portray the major factors causing domestic violence. Structures and policies to support the safety of women have been lacking.
    Keywords: Violence, Women, Urmia
  • Susan Seif Page 121
    Bringing up mentally sound human beings is regarded to be one of the most fundamental objectives of education. Given the young population structure of Iran, the task becomes more crucial. This paper aims to examine the grounds for development of performing such crucial role in educating the young. In doing so, efforts are made to predict the effective factors, which are introduced here as the predicting variables. In psychology such causes are termed “Behavioral Risk Factors”, which in turn cause the probability of the predicting variable (school truancy) to occur. In order to obtain such variables, a single sample taking process was adopted, and among the 19 school districts of Tehran City, four districts were selected as “indicator clusters”. In conducting the research, 178 students of first to third grades of secondary school, ranging from 14 to 18 years of age were selected who filled out the prepared questionnaire. In performing the statistical analysis, methods such as descriptive statistics (tables, mean-values, frequencies, standard deviations), and inferential statistics (X2, logistics regression equation) have been applied. The results indicated that samples for both; the group who faced the problems and the group with normal conditions, have been properly selected, because each with a reliability of 91.38% and 84.91%, respectively, showed that they have been properly located within the designated group. In the section titled “Analysis”, based on the obtained results, it has been shown that grounded on the predicting variables it is practically possible to minimize the rate of “school truancy”. This is so because apart from such factors as low academic performance, economic status of the family, and effects of peers’ conduct, there are still other factors that have proved to be both effecting and facilitating the occurrence of such phenomenon. These factors, if correctly recognized, can be used to properly control and guide this generation of youth.
    Keywords: School Truancy, Female Students, Behavioral Risk Factors
  • Simin Hosseinian Page 153
    The investigation of the relationship and comparison of mental health of children and their mothers; who have and who lack the custody of their children, is the aim of this study. The number of the divorced mothers selected for the study is sixty out of whom thirty did have the custody of their children, and the other half did not. They were presented with two questionnaires: 1) the General Health Questionnaire (GHQ), and 2) Conner’s Questionnaire. For data analysis, T-Test, and Pearson correlation were used. A summary of the results is listed as follows. First, there were not anysignificant differences between the mental health of mothers who had the custody of their children and that of those who did not. Second, there were significant differences between mental health of children who lived with their mothers and that of those who did not. Third, there existed a significant relationship between mental health of mothers and their children.
    Keywords: Mental Health, Children, Mothers, Custody
  • Maryam Rahimian , Parisa Hejazi Page 169
    We took up as the purpose of this study the measurement of the BMD (bone mineral density) of the neck of femur and radius in female athletes participating in weight bearing (WB) as well as non weight bearing activities in Iran and the world. Non athlete females were also included in the measurement. To initiate the study, 23 female athletes (age 20 to 25) were selected. They were all from the Iranian national teams engaged in swimming, tennis, table tennis, and gymnastics, and had sport activity at least for 10 years, 3 days a week. Subjects were free of problems, which would affect their bone mineral density. BMD measurement was conducted in two areas of the body (necks of femur and radius), then statistical analysis was performed on data using (x=0.05). Results indicated that in the neck of femur, values of BMD for female athletes were higher than standard values of BMD for non-athlete females. Compared with standard values of BMD in Iran, the difference was significant for gymnasts, the tennis players and the swimmers, but not for the table tennis players. Comparison with world standard values showed the difference to be significant for gymnasts and the tennis players, but not for the swimmers and the table tennis players. In radius, the values of BMD for the female athlete was lower than standard values for non athletes but the differences were not significant for the two groups of table tennis players and gymnasts. Comparing the four groups of athletes there were differences in values of BMD in the two areas, but the difference was meaningful only for the gymnasts. BMD for swimmers (NWB) was lower than other groups of athletes (WB) in this study but the difference was not significant.
    Keywords: Bone Mineral Density, Female Athletes, Weight Bearing, Non, Weight Bearing