فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 25، 1389)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 25، 1389)

  • ویژه حقوق و ادبیات
  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا ریاحی زمین، ناهید دهقانی صفحه 7
    اقوام گوناگون،بنا بر فرهنگ و تمدن قومی و نژادی، اساطیر، مذهب، و شرایطویژه ی جغرافیایی، تاریخی، اجتماعی، اقتصادی، و سیاسی، دیدگاه هایی گوناگون نسبت به زن داشته اندو همین مسئله جای گاه اجتماعی و حقوقی زن را، در جوامع گوناگون و در طول تاریخ،دیگرگون کرده است.
    در فرهنگ و ادبیات هندوستان، زنان در نقش های الاهه،اسطوره یی، روحانی، جادوگر، دلاله، و مانند آن دیده می شوند و کتاب هایی چون کلیله و دمنه، سندبادنامه، جواهرالاسمار، و طوطی نامه—که خاست گاه هندی دارند—نگاهی زن ستیزانه را به نمایش می گذارند.
    در این پژوهش، که به روش کتابخانه یی و به شیوه یی تحلیلیصورت گرفته است،پس از بررسی کتاب های یادشده و تطبیق موارد مربوط به زنان با اساطیرو باورهای مذهبی و تاریخی هندی ها،این نتیجه به دست آمدکه بسیاری از این نگرش ها،که به فرهنگ و ادبیات هند راه پیدا کرده، دست آورد نگاه مردسالارانه، مسائل اقتصادی، باورهای اسطوره یی، آموزه های مذهبی کهن هندیان، و نیز دست کاری مترجماناست؛ بر این اساس، کم تر می توان علل و عوامل این نوع نگرش را در ناهنجاری های رفتاری زنان هندییا عوامل اجتماعی جست وجو کرد.
    کلیدواژگان: زن، سندبادنامه، کلیله و دمنه، جواهرالاسمار، طوطی نامه
  • مجید پویان صفحه 39
    شخصیت ایستای زنان درجهان داستان های کوتاه احمد محمود پویایی و حرکت تکاملی شخصیت های مرد را ندارد وکش مکش ها، دوگانگی ها، عواطف، و خواسته های آنان هیچ گاهدرونی نمی شود تا بتواند آنان را از کلیت زنانگیبه هویتزن بودن برساند؛ یعنی فردیت زنان داستان های کوتاه محمودبرای رسیدن به شخصیت های نوعی یا نمونه نما قربانی می شود و به هم این دلیل، در این داستان ها، نباید در جست و جوی زنانی بود که توانایی شگرفی برای فراتر از خود رفتنداشته باشند.
    محمودکلیت زنانگی را با نام های گوناگونو پرشمار، اما ویژگی هایی مشترک و فراگیرنشان می دهد و با نگرشیاندوه بار، زنان را قربانیانی می داند که بر اثر نابه هنجاری های اقتصادی، صنعتی، فرهنگی، و سیاسی محکوم به رنج کشیدن، بردباری،فساد، و سرانجام مرگ و نیستی اند.
    کلیدواژگان: احمد محمود، داستان نویسی معاصر، زن، نقد جامعه شناختی، طبقات اجتماعی _
  • محبوبه مباشری صفحه 59
    در گستره ی ادبیات فارسی، زن با چهره هاییگوناگون چون معشوق، هم سر، مادر، دختر، کنیز، و پیرزن (عجوزه) حضور دارد،اما دربسیاری از موارد، این چهره رنگی منفی گرفته و به صورت عامل مکر و فریب، فتنه ی اجتماع، و ابزار دست مردان روزگار نمایان شده است.
    این پژوهش، که به صورت توصیفی و کتابخانه یی انجام شده، درپی آن است تا با نشان دادن نقش هایگوناگون پیرزنان، هم چون عارف، متوکل، شجاع، مبارز، نابخرد، داستان گو، محتاله، دلاله، و جادوگر، درلا به لای متون ادب فارسی،همانندسازی دنیا به عجوزه ی هزارداماد را توجیه کند.
    کلیدواژگان: پیرزن (عجوزه)، ادب فارسی، جادوگر، دلاله، محتاله
  • فتحیه فتاحی زاده صفحه 87
    نصر حامد ابوزید، اندیشه مند معاصر مصری، به مسئله ی زن در قرآن با نگاهی نو می نگرد و بر آن است که اتهام های واردشده بر اسلام را پاسخ دهد. وی،با تکیه به روش تجربه گرایی و با توجه به بافت تاریخی و زبانی آیات، احکام تشریعی مربوط به زنان را کوتاه مدت و وابسته به شرایطزمان نزول می داند و با بررسی چالش های مهم مسائل زنان،مانند چندهمسری، ارث، و حجاب، تلاش می کند برابری زن و مرد را در قرآن، با استناد به مفهوم آیات، نشان دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، زن، تاریخ مندی، حامد ابوزید
  • مهین پناهی صفحه 103
    هند سرزمین اسطوره ها است و کهن الگوها و ایزدبانوان در سروده های شاعران این دیار نمودی ویژه دارند. در این نوشتار بر آن ایم که نمود این کهن الگوها و ایزدبانوان را در غزل های بیدل دهلوی، بیابیم و دریابیم کدام یک از آن ها در ذهن شاعر بیش تر رسوب کرده، و به گونه یی ناخودآگاه، در زبان او پدیدار شده است.
    نتایج نشان می دهد که سه کهن الگوی زایش خداانگاری، زمین زایی، و گیاه(درخت) زایی در اشعار بیدلبه کار رفته است.خداانگاری با باورهای اسلامی بیدل هم سو است و این شاعر در پس همه ی پدیده ها خداوند یک تا را می بیند. زمین زاد بودن انسان و یکی پنداشتن زن و زمین، به دلیل بارور بودن شان، ریشه یی عمیق در میان اقوام گوناگون دنیا دارد و در اسطوره ها و آیین هانمایان است؛ به همین دلیل،بیدلزمین زاد بودن را،بیش از عناصر دیگر اسطوره یی، مورد توجه قرارداده است. گیاه زایی یا درخت تباری نیز، در میان اقوام گوناگون،رمز باروری، نامیرایی، و زنده شدن پی در پی است ورویش گیاه از انسان، پس از کشته شدن قهرمان در اسطوره ها، نشان دهنده ی همین باور است. بیدل این کهن الگو را به شکل تشبیه خود یا معشوق به درخت و بخش های گوناگون آن (گل، غنچه، و دیگر) نشان می دهد.
    وجود کهن الگوها در شعر بیدلدلیل باور او به این اسطوره ها نیست و تنها رسوب خاطره یی جمعی را نشان می دهد که در ادبیات نمود یافته است. باور حقیقی بیدل، به عنوان شاعری مسلمان، گرایش ملایمبه وحدت وجود یا خداانگاری و نیز خاک انگاری در سویه ی جسمانی است
    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، کهن الگوهای زایش، خداانگاری، زمین زایی، گیاه زایی
  • سید محمد باقر کمال الدینی صفحه 129
    فرزانه خجندی، شاعر نام دار تاجیکستان، در سال 1964، در خانواده یی فرهنگی،و در شهر خجند زاده شد و از نیمه یدوم دهه ی 1980 فعالیت جدی خود را آغاز کرد تا چراغ افروخته یرودکی سمرقندی،سیففرغانی، ناصرخسرو قبادیانی،کمال الدین خجندی، و دیگران را، برای انتقال به آیندگان، فروزان نگاهدارد. این شاعر، که تاثیرپذیری از اشعار لایق شیرعلیدر نخستین اشعارش به خوبیآشکار است، بیش تر،با غزل هایششناخته می شود، اما در قالب هاییچون شعر نو و چهار پاره نیز تافته هایی جدابافته دارد.
    کلیدواژگان: شاعر، فرزانه خجندی، اندیشه، شعر فارسی، غزل _
  • زهره کاظمی، عزت سادات میرخانی صفحه 141
    تبصره ی 6 ماده واحده ی اصلاح مقررات طلاق، مصوب 1371، با روی کردپشتیبانی از حقوق زنان وبه منظور تضمین پرداخت حقوق مالی وجبران زحمات زن دردوران زندگی مشترک وضع شد، اما افزون بر آن که ابهامات و پیچیدگی هاییآن، عملا، زوجه را از دست یابیبه حقوق خود ناامید کرده، مشخص نبودن شرایط تعیین مقدارو شیوه یدریافت حقوق مالی زن مطلقه (متعه ی طلاق) نیز موجب پراکندگی آرای قضات شده است. دراین پژوهش، آیات و روایات متعهالطلاق، درچهارچوب اهداف ومقاصد کلان شرع واصول وقواعد راه بردی حاکم بر سامانه ی قانون گذاری اسلامی، که منجربه پشتیبانی های مالیویژه اززنان شده است، بررسی شد. پس از بررسی دلایل، می توان نتیجه گرفت که اگررفع اتهام و تالیف قلوب علت حکم متعه باشد، به تنقیح مناط، تنها در فرضی که طلاق از سوی زوجه باشد، نفی استحقاق متعه برای او منطقی است، اما در غیراین مورد، با توجه به فلسفه ی متعه، حکم به پرداخت متعه برای همه ی اقسام زنان مطلقه مناسب تر است. درمورد ملاک تعیین مقدارمتعه ی طلاق،برای مطلقات غیرمدخوله ی غیرمفروضه، شئونات زوجه، و برای مطلقات مدخوله ی مفروضه، وضعیت مالی زوج ملاک عمل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: طلاق، حقوق مالی مطلقات، ماده واحده ی اصلاح مقررات طلاق، نحله، متعه الطلاق _
  • علی اکبر ایزدی فرد، حسین کاویار صفحه 159
    شرط عدم ازدواج مجدد در ضمن عقد نکاح از موضوع های بحث برانگیز در میان اندیشه مندان حقوق اسلامی است. برخی آن را به دلیل نامشروع بودن و مخالفت با مقتضای عقد، باطل، و عده یی دیگر به دلیل روایات دال بر صحت تجویز، صحیح و لازم الوفا می دانند. بر پایه ی آیات قرآن و روایات،چندهم سری، هرچند که حق مرد و مباح است، از احکام آمره به شمار نمی آید و از سوی دیگر، به دلیل اهمیت موضوع ازدواج و ماندگاری و استواری خانواده، چه بسا ممکن است در مواردی، استفاده ی مرد از این حق سبب سستی خانواده و بروز مشکلات فراوان اجتماعی و روانیشود؛ از این رو، با توجه به روایاتی که دلالت بر صحت شرط عدم ازدواج مجدد دارد، و نیز منافات نداشتن آن با مقتضای عقد نکاح، شرط مزبور نه مخالف شرع است و نه مخالف با مقتضای عقد. نکته ی مهم دیگر، ضمانت اجرای تخلف از این شرط است، که در این زمینه،آرای فقهاگوناگوناست؛ برخی نکاح دوم را باطل نمی دانندو عده یی دیگر قائل به بطلان آن اند. برخیبر این باور اند که برای زن حق فسخ وجود دارد و گروهی تخلف از شرط را تنها موجب گناه می دانند. با توجه به ادله یگفته شده، به نظر می رسد تخلف از شرط مزبور سبب بطلان نکاح دوم می شود.
    کلیدواژگان: شرط، عدم ازدواج مجدد، مشروع بودن شرط، ضمانت اجرا، بطلان نکاح دوم _
  • فریبا حاجی علی، فاطمه قدرتی صفحه 179
    قضاوت منصبی است مهم و از شئون نبوت، امامت، و فقاهت، که باز نگری علمی جای گاه زن در آن، با توجه به موازین شرعی، می تواند در حل چالش های فقهی، حقوقی، و اجتماعی راه گشا باشد.
    این نوشتار، با رد ادله ی مخالفان مرجعیت زن (ولایت افتا) درباره ی شرط ذکوریت، و نیز با تبییندیگرگونی هایسامانه ی قضایی قانونی و قضایی فقهی و اجتهادی، قضاوت زنان را در سامانه ی قضایی جاری درکشور، با توجه عدم اشتراط اجتهاد و مرجعیت در آن،امکان پذیر دانسته است.
    با توجه به ضرورت های اجتماعی امروز جامعه در دعاوی مربوط به زنان، به نظر می رسد قضاوت ایشان در این امور ضروریاست.
    کلیدواژگان: قضاوت، اجتهاد، ولایت، ذکورت، مقتضیات زمان
|
  • Zahra Riahi Zamin, Nahid Dehghani Page 7
    The social and legal position of women in the course of history and among different societies has been varied and sometimes contradictory. Due to their culture and civilization, myths, religion, social, economical, political, historical, and geographical conditions, different nations have had different views regarding women. Such attitude can be best seen in India’s culture and literature where women play different roles as goddess, myth, spiritual entity, witch, and procuress in Indian legends.By comparing women’s role with myths, Indian religious and historical beliefs, this library-based and analytical research aims to find out the roots of negative and anti-female attitude in KelilévaDemné,Sandbād-nāmé,Javāher-al-Asmār, and Tūtī-nāméthat are samples if Indian literature and expose such view toward women. As a result, we can argue this negative attitude originates from the patriarchal point of view, economical problems, mythological beliefs, ancient religious teachings spreading to Indian society and its literature. One cannot also ignore the role of translators and the manipulation they have applied. Accordingly, women behavioural abnormality and social factors has less effect on such attitude.
  • Majid PŪyān Page 39
    Women’s characteristic in short stories by Ahmad Mahmūd are not as dynamic and evolutionary as men’s. Their paradoxes, emotions, and particular desires are not internalized to transform them from a general state of womanhood to the specific identity of a woman. In fact, Mahmūd in his stories sacrifices individuality of women for exhibiting typical character of them. As a result in such stories, you cannot find a female character with significant ability to go beyond their own limits.Mahmūd shows femininity with numerous and different names but common features. By a tragic point of view, heconsiders women as victims who due to the chaotic state of economy, industry, culture and politics are doomed to endure pain, corruption and eventually death and decay.The purpose of this essay is to analyse the women’s place in short stories of Mahmūd with a special attention to their role in society.
  • MahbŪbÉ MobāsherĪ Page 59
    Along the history of Persian Literature, the women have played many different roles such as beloved, mother, wife, daughter, servant, old woman, and so forth. In many cases, they have been the symbol of complot, treason, corruption and a toy in men’s hand. This descriptive, Library research aims to demonstrate different roles of old women such as mystic, brave, wise, counsellor, narrator, misleaders, match maker, magician, and so forth to show relationship between world and old woman as a bride who has thousand grooms.
  • FathiyÉ FattāhĪ-ZādÉ Page 87
    Nasr Hamid Abu Zayd, the contemporary Egyptian thinker, approaches to the women issues in Quran in a new way. Through reviewing verses related to women’s issues and rights, Abu Zayd aims to respond to received accusations against Islam. Relying on empiricism method and concerning historical and linguistic context of verses, he interprets Sharia Laws about women, temporal and relevant to the circumstances of the age of descent. Considering important challenges before women such as polygamy, inheritance, and hijab (veil), he tries to cite the context of verses, and proves the equality of women and men in Quran.
  • Mahin PanāhĪ Page 103
    Indian poetry is a reflection for the country myths, archetypes, and goddesses. This Study intends to find them in sonnets by BidelDehlavī and see what of them have the most effects on the poet’s mind and the poet unconsciously displays them more in his works. Studying Qazals of Bidel, reveals that three archetypes of birth, God, earth, and tree as birth givers, plays a prominent role in his works. Believing in God as birth giver is compatible with Bidel’s Islamic beliefs. He sees behind everything the presence of God, the one and only, as the Creator. Believing in earth as human birth giver and assuming earth and woman as one due to their capability of generating root deeply in different nations in the world and it is obvious in myths and rituals. It is why Bidel has paid more attention to the archetype of earth as birth giver than others. Plant or tree as birth giver also has the same place in different nations. It is the symbol of fertility, immortality, and resurrection. Growing plant from hero after being killed represents the same belief. The poet shows it in his works by comparing himself or his beloved to the tree or different parts of a plant.By studying archetype of eternal mothers in Bidel’s poetry we could conclude that existence of archetypes in his poetry does not mean he believes in archetypes but reveals the effects of collaborative memory in the literature. Bidel as a Muslim poet only believes to God, the one and only, unity of being and regards soil as the creator of human body.
  • Seyyed-Mohammad-BāqerkamāladdinĪ Page 129
    FarzānéKhojandī(Tajik: Фарзона), featured Tajik poet, was born in 1964 in well-educated family. She began her career as a poet in second half of 1980s to keep alive names of great poets such as RūdakīSamarqandī, SeyfFaraqānī, Nāser-khosrowQobādiyānī, KamaladdinKhojandī, and others for future generations. The poet, who was influenced by Lāyeq in her early works, is well-known for her Qazals, quatrain, and also modern poetry. Many poems poetized by Farzānéat late ten years of her life are the original samples of devotedness and simplicity. She introduces a new way of looking at life and world, and a new language to talk about such experience in her New Poems (Persian: “She’r-e now”) so called White Poem (Persian: “She’r­esepid”).
  • ZohrÉkāzemĪ, Ma Page 141
    The amendment six of divorce law reform, approved 1998, has been legislated for support of women and guarantees financial compensation of their efforts in common life. Although in practice, the law ambiguity and intricacy disappoint spouses from restitution their rights. Moreover, lack of clear criteria to define the amount and the way of receiving financial compensation of divorce lead judges to decide about it different from each other. In this research, we investigated Quranic verses, Islamic traditions about divorce compensation, religious goals, and strategic principles in Islamic legislation system that conduces to special finance support of women particularly divorcées.After reviewing the arguments, and clarifying the reason of issuing such order, we may conclude that when removal of charge was due to divorce compensation, only if the wife asked for divorce, judge can deny her merit to compensation. But with attention to the philosophy of temporary married wife (Muta), it is better to pay divorce compensation to all divorced women. If divorce happens before marriage consumption and fixing marriage portion, the criteria to determine divorce compensation, would be the status of wife, but after marriage consumption and fixing marriage portion, the husband financial status is the criteria.
  • Ali-AkbarizadĪ-Fard Page 159
    Non-remarriage condition in context of marriage is one of controversial issues among Islamic jurists. Some of them believe the condition is void by virtue of illegality and opposition to requirement of contract. Another group believes that it is valid and binding by virtue of narratives which indicate permissibility validity. According to Quran signs and narratives, polygamy is right of husband and allowed, but it isn’t of superior orders. As marriage survival and solidity of family institution is very important and husband usage of the right may ruin it and causes social and mental problems, by attention to narratives indicating validity of non- further marriage condition and also non-contradiction of it with requirements of marriage contract, the condition is neither contrary to divine law (Sharia) nor requirement of contract. The other important point is sanction of this condition breach. The jurists express various opinions regarding the issue. Some believe second marriage is valid; some consider it null and void. There are another group that regards wife as the one who has the right of rescission; and some suppose that breach of the condition is sin. So taking into account all arguments and opinions, breach of the condition nullify the second marriage.
  • FaribāhājĪ-AlĪ Page 179
    Issues of women’s rights and duties are among important subjects in jurisprudential and legal discussions. As Judgment, is among dignities of imamate and prophethood, so scientifically reviewing women’s positions in connection to legal competency can be helpful in resolving jurisprudential and legal challenges.This article, dealing with possibility of enforcing judicial guardianship on women’s part, has considered the availability of such guardianship for women possible through, first criticizing opponents’ arguments regarding the condition of judge masculinity; second, by explicating major differences in legal—judicial systems and legal—jurisprudential systems; and finally by considering unconditionality of jurisprudence and leadership. As a result, we can conclude women judgment in current state judicial systems possible. Moreover regarding social needs of the modern society in lawsuits involving women, necessitate women judgment in such affairs.