فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال نهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1390)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال نهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود غلامعلی لواسانی، هیمن خضری آذر، جواد امانی صفحه 7
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تفاوت های جنسیتی درخودکارآمدی، اهداف پیشرفت، ارزش تکلیف، درگیری شناختی و پیشرفت ریاضی دانش آموزان سال سوم رشته ریاضی شهر مهاباد بود. داده های حاصل از 280 دانش آموز (113 دختر و 167 پسر) بررسی و تجزیه و تحلیل شد. به منظور سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه خودکارآمدی ریاضی میدلتن و میگلی (1997)، مقیاس اهداف پیشرفت میگلی و همکاران (2000)، خرده مقیاس راهبرد سطحی و راهبرد عمیق کمبر و همکاران (2004) و خرده مقیاس ارزش تکلیف پینتریچ و همکاران (1991) استفاده شد. نتایج نشان داد که دختران در اهداف تبحری، ارزش تکلیف و پیشرفت ریاضی نسبت به پسران نمرات بالاتری کسب کرده اند، اما میان دختران و پسران در خودکارآمدی ریاضی، اهداف رویکرد-عملکرد واهداف اجتناب-عملکرد تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) حاکی از آن بود که پسران در استفاده از راهبرد سطحی بر دختران پیشی می گیرند، اما میان دختران و پسران در راهبرد عمیق تفاوت معنا داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، خودکارآمدی، ارزش تکلیف، درگیری شناختی، پیشرفت ریاضی
  • حسن محمدغفاری، لطفعلی عاقلی صفحه 33
    میزان مشارکت زنان در بازار کار ایران بر خلاف روندهای جهانی پایین است. از عوامل مهم اثرگذار بر مشارکت زنان در بازار کار، تصمیمات مربوط به بازنشستگی و تمایل به کار در سنین پس از میان سالی است. این مقاله با مطالعه پیمایشی، عوامل موثر بر مشارکت و بازنشستگی زنان مسن در بازار کار شهر تهران را بررسی کرد. بر اساس نتایج تحلیل داده های مقطعی شهر تهران در سال 1387، بیش از 55 درصد زنان جامعه نمونه زودتر از موعد بازنشسته شده اند و حدود 20 درصد از جمعیت زنان مورد مطالعه پس از بازنشستگی مجددا شاغل شده اند. نرخ مشارکت زنان در دوران بازنشستگی و سالخوردگی بسیار پایین است. بر اساس نتایج مدل رگرسیونی لاجیت، هر چه زنان در سن بالاتری بازنشسته شوند، شانس مشارکت آنها در بازار کار پس از بازنشستگی کاهش می یابد و زنان بر عکس مردان تمایل زیادی به بازنشستگی زودهنگام به عنوان عاملی برای خروج از بازار کار دارند. بیماری زنان و همسران آنها شانس خروج زنان از بازار کار را افزایش داده و بر عکس برخورداری از تحصیلات عالی و تخصص، حضور آنها در بازار کار در میان سالی و پس از آن را افزایش داده و متاهل بودن و افزایش هزینه های زندگی نیز مشارکت آنها در بازار کار را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: زنان مسن، اشتغال، بازنشستگی، نرخ مشارکت، مدل احتمالی لاجیت، شهر تهران
  • مهندس مریم سالمی، محمد رضا(فریبرز) همزه ای، علی اصغر میرک زاده صفحه 55
    در میان ابعاد توسعه پایدار، بعد اجتماعی یکی از ابعاد مهم است که جنبه های وسیع و عمده ای از توسعه پایدار را بر اساس تعریف موجود آن در بر می گیرد. در این راستا توجه به پایداری اجتماعی زنان روستایی در جهت روشن کردن وضعیت اجتماعی آنها در مسیر دستیابی به توسعه پایدار و تاکید بر نقش اجتماعی آن ها در این مسیر، یک موضوع اساسی در توسعه پایدار روستایی به حساب می آید. پژوهش حاضر با رویکرد کمی با طی مراحل علمی همچون تدوین و طبقه بندی شاخص های پایداری اجتماعی زنان روستایی بر اساس رویکرد اندام وار و بررسی ادبیات موضوع، تدوین و تکمیل پرسشنامه و تعیین سطوح پایداری اجتماعی زنان روستایی دهستان های مختلف با استفاده از مدل موریس؛ سعی در بررسی وضعیت پایداری اجتماعی زنان روستایی شهرستان سنقر داشته است. جامعه آماری این پژوهش شامل زنان روستایی 15 الی 60 ساله شهرستان سنقر (21530N=) بود. بر اساس نتایج به دست آمده، وضعیت اجتماعی زنان روستایی در هیچ کدام از 8 دهستان شهرستان سنقر در سطح پایدار قرار نداشت. 6 دهستان از 8 دهستان در سطح نیمه پایدار و 2 دهستان در سطح ناپایدار بر اساس وضعیت اجتماعی زنان روستایی جای گرفتند.
    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، رویکرد اندام وار، الگوی موریس، زنان روستایی، شهرستان سنقر
  • فرامرز سهرابی، حمید خانی پور، نیلوفر محمدپور نیک بین صفحه 79
    نارضایتی از وزن و ظاهر فیزیکی یکی از نارضایتی های شایع در میان زنان است. زنان با نارضایتی از وزن در معرض خطر بیشتری برای توسعه مشکلات درون فردی و بین فردی هستند. در شناسایی عوامل موثر در این مشکل غیر از عوامل اجتماعی- فرهنگی باید به عوامل روانشناختی توجه شود. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت سلامت روانی این گروه از زنان و تعیین رابطه دو متغیر تاثیرگذار در رضایت از وزن (تصور از جسم خویشتن و راهبردهای مقابله ای) انجام شد. بر این اساس نمونه ای از 61 زن با نارضایتی از وزن به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شد. ابزار های این پژوهش عبارت از پرسشنامه سلامت عمومی، پرسشنامه سبک های مقابله ای و پرسشنامه روابط چند بعدی خویشتن- بدن بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون t تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره انجام شد.نتایج این مطالعه نشان داد سلامت روان در این گروه از افراد پایین تر از حداقل نمره سلامت روانی است. در این گروه از زنان میزان استفاده از راهبردهای مقابله ای هیجان محور از مساله محور بیشتر بود. بین تصور از جسم خویشتن و سلامت روانی در گروه مورد مطالعه رابطه مثبت وجود داشت و تصور از جسم خویشتن به تنهایی توانایی پیش بینی 57 درصد از واریانس سلامت روان را داشت (001/0>p). یافته های این پژوهش از اهمیت تصور از جسم خویشتن در پیش بینی سلامت روان در زنان با نارضایتی از وزن حمایت می کند.
    کلیدواژگان: نارضایتی از وزن، تصور از جسم خویشتن، سبک های مقابله ای، سلامت روانی زنان
  • افسانه کمالی، لاله اسکندری صفحه 97
    مطالعه حاضر مقوله اعتماد اجتماعی را بررسی می کند که در جوامع امروزی اهمیتی دو چندان یافته ولی حداقل درباره زنان مورد توجه و واکاوی متشابهی واقع نشده است. بسیاری از نظریه پردازان جامعه شناسی تاکید ویژه بر نقش روابط در ایجاد اعتماد داشته اند و معتقد هستند اعتماد در روابط و تعاملات معنا پیدا می کند، توسعه می یابد و تقویت می شود. در فرهنگ مرد سالار که با ارزش های تعصب و ناموس پرستی در هم تنیده است. زنان شریان حیاتی حیثیت و آبروی خانواده و مردان محسوب می شوند. لذا مردان از طریق اعمال محدودیت های متعدد، روابط زنان را در چارچوب ارزش های خاص خود تنظیم می کنند. ماحصل چنین نظامی محدودیت زنان در برقراری روابط اجتماعی و حضور در عرصه های مختلف اجتماعی است. این پژوهش بر آن است تا نقش و تاثیر عوامل مختلف نظیر سطح روابط و نوع روابط زنان، ناموس پرستی، اعتماد بنیادین و احساس بی قدرتی بر اعتماد اجتماعی آنها را مطالعه کند.
    در این پژوهش که به روش پیمایشی انجام شد، حجم نمونه 290 نفر وجامعه آماری، زنان همسردار ساکن در مناطق 3 و 16شهر تهران بود. یافته های پژوهش حاکی از وجود همبستگی معنادار بین متغیرهای ناموس پرستی، احساس بی قدرتی، سطح و نوع روابط بر اعتماد اجتماعی زنان می باشد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، روابط اجتماعی، تعصب، ناموس پرستی، زنان
  • دکتراکبر حسن پور، شمس سادات زاهدی، طیبه عباسی صفحه 119
    قابلیت استخدام کارکنان به عنوان توانایی فرد در شناسایی و تشخیص فرصت های شغلی و حرفه ای در درون و بین سازمان ها در فرایند مسیر پیشرفت شغلی تعریف می شود. امروزه قابلیت استخدام کارکنان مهمترین عامل موثر بر موفقیت فرد در محیط های کاری متلاطم و با قرارداد های کاری منعطف و موقتی قلمداد می شود. قابلیت استخدام، کارکنان را قادر می کند فرصت های مربوط به مسیر پیشرفت شغلی را بهینه تر ساخته و آن را مدیریت کنند. پژوهش های زیادی در زمینه قابلیت استخدام کارکنان انجام شده است، اما به تفاوت آن براساس عامل جنسیت کمتر توجه شده است. در این پژوهش تلاش بر این است ضمن تبیین ابعاد و مولفه های قابلیت استخدام کارکنان، تفاوت آن در میان کارکنان زن و مرد بررسی شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که به رغم متفاوت بودن وضعیت و موقعیت زنان و مردان در سازمان ها، تفاوت معنا داری در قابلیت استخدام کارکنان زن و مرد وجود ندارد.
    کلیدواژگان: قابلیت استخدام کارکنان، جنسیت و سازمان های دولتی
  • زهیرمصطفی بلوردی، شادروان محمد عبداللهی صفحه 143
    در کشورهای پیشرفته تحولات فرهنگی به شکل مستمر و پیوسته ای رخ داده است؛ در واقع این جوامع به مرور از الگوه ها و باورهای سنتی که تشکیل دهنده هویت آنها نیز است، به سوی الگوه های مدرن گام برداشته اند. اما جوامع درحال گذار همزمان با فرهنگ موجود سنتی خود، جلوه هایی از فرهنگ و تمدن فرا صنعتی را نیز فرا روی خویش می بینند. سرعت تحولات در این جوامع بسیاری از افراد به خصوص دختران نوجوان را، که به دنبال رسیدن به مهم ترین هدف خود همانا پاسخ به کیستی و چیستی آنها است، با شکل های جدیدی از الگوه های هویت مواجه می کند. آنها در می یابند که نقش ها و هویت های فرودست آنها ناشی از عوامل فرهنگی و نه عوامل طبیعی است. لذا تلاش دارند با استفاده از تعدد منابع هویت ساز به الگوه های جدید رشدی از هویت دست یابند. این نوشتار تلاش کرده با تقسیم بندی الگوی هویت رشد غیر سنتی به شش مولفه که دربردارنده شاخص های مدرن و سنتی است، به سنخی از الگوی هویت رو به رشد مدرن دختران که به صورت هویت رشد پایین، متوسط و بالا دسته بندی شده، نائل آید. پژوهش حاضر با در نظر گرفتن متغیرهای مستقلی چون پایگاه اقتصادی اجتماعی والدین، میزان تقسیم وظایف جنسیتی در خانه، میزان استفاده از رسانه، میزان ارتباط با همسالان، میزان تعاملات تفاهمی میان اعضای خانواده،میزان اعتقادات دینی و سطح نگرش برابرگرایانه نسبت به موقعیت زن در جامعه، میزان تاثیر هر یک از عوامل بر شکل گیری الگوه های هویت رو به رشد را بررسی کند. نوع پژوهش پیمایشی، روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. نتایج نشان می دهد که بیشتر دختران از الگوی هویت رو به رشد پایینی برخوردارند. از بین متغیرهای موثر در شکل گیری الگوه های هویت، سطح نگرش برابرگرایانه، میزان استفاده از رسانه و میزان تعاملات تفاهمی به ترتیب نقش بیشتری در تبیین و پیش بینی هویت رو به رشد مدرن دختران نوجوان داشته اند.
    کلیدواژگان: هویت، هویت فردی، نگرش برابرگرایانه، تعاملات تفاهمی، اعتقادات دینی، تقسیم وظایف جنسیتی
|
  • M. G. Lavasani , H. Khazri-Azar J. Amani, M.A Page 7
    The current study aims to compare gender differences in self-efficacy, achievement goals, task value, cognitive engagement and mathematics achievement of high school students studying at the third grade of high school (in mathematics) in the city of Mahabad. We analyzed data obtained from 280 students (of whom 113 were girls and 167 were boys). Instruments used to measure the variables of the study were Midgley and Middleton Math Self-efficacy Questionnaire (1997), Achievement Goals Scale (Midgley, et.al, 2000), Kember, et.al (2004), Superficial and Deep Strategies Subscale and Task Value Subscale (Pintritch, et.al, 1991). Results indicated girls scored higher in mastery goals, task value and math achievement compared to boys, but there were no significant gender differences regarding performance-approach and performance-avoidance goals. In addition, Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) revealed while boys were more likely to use superficial strategies, there was no significant difference between boys and girls on their usage of deep strategies.
  • H. Mohammad-Ghaffari, L. Agheli Page 33
    Unlike the global trends, there is a low rate for women participating in the labor market of Iran. Making decision on retirement and the willingness to work after the middle age are among important factors influencing women's participation in the labor market. This paper examines factors affecting retirement and participation of the elderly women in the labor market of Tehran. This is a survey-research study.Based on the results of cross-sectional data analysis of Tehran in 2008, over 55 percent of women in the statistical sample had retired early and nearly 20 percent of them had been re-employed after retirement. The participation rate of women in retirement and in the old age period is very low. Based on Logit regression model, higher the retirement age of women lower the chance of their post-retirement participation in the labor market. In other words, for women in contrast with men it is more desirable to retire early and leave the labor market. Women’s illness or those of their husbands have increases the possibility of women’s leaving the labor market. On the other hand, women with higher education and expertise wish to stay longer in the labor market during their mid-age years and thereafter. Moreover, being married and considering the rise in living expenses increase the likelihood of women’s participation in the labor market.
  • M. Salemi, M. R. Hamzehee, A. A. Mirakzadeh Page 55
    Social sustainability is among the important dimensions of sustainable development as it consists of various and extensive aspects of sustainable development. Thus studying social sustainability of rural women is a prominent subject in the process of establishing socially sustainable development since it can illuminate women’s social situation, putting emphasis on their role in the process of development. Through quantitative paradigm, and systematic approach, this research aims to determine, codify and classify rural women’s social sustainability indicators. To do this, we have reviewed literature on social sustainability, prepared questionnaire and decided on the level of rural women sustainability in different districts based on Morris model, to define social sustainability status of rural women in Sonqor County. Statistical population of this research consists of rural women (15 to 60 years old) of Sonqor county (N=21530). According to the findings, the social status of rural women is not sustainable in any of the eight districts of Sonqor County. In six districts the social statuses of rural women are semi-sustainable, and in other two districts they are unsustainable.
  • F. Sohrabi , H. Khanipour, N. Mohamadpour-Nikbin Page 79
    Body weight dissatisfaction is a common discontent among women. Such women are more likely to be susceptible to intrapersonal and interpersonal problems. In the diagnostic process, leading to factors that may contribute to this problem we must consider psychological factors prior to socio-cultural ones. The aim of the present study is to determine general health of women and explore the possibility of any relationship between body image and coping strategies with weight dissatisfaction among them. The sample of this study consists of 61 women with weight dissatisfaction, selected via convenience sampling method. The instruments employed in this study are General Health Questionnaire (GHQ), Ways of Coping Questionnaire (WOCQ), and Multidimensional Body Self Relation Questionnaire (MBSRQ). We have analyzed data with one-sample T test, Pearson correlation and multiple regression method. The results have shown that general health in these women is lower than minimum score of mental health. These women use emotion-focused coping strategies more than problem-focused ones. There is a negative relationship between body image and general health. Body image predict %57 of weight dissatisfaction variance by itself (p<0/001). Our results support the importance of body image in weight dissatisfaction.
  • A.Kamali , L. Eskandari, M.A Page 97
    This is a study on the concept of social trust, a concept that has recently been enjoying an increasing vogue, yet it is not explored enough as far as women’s issues are concerned. Most sociological theorists attribute importance to the role of interactions and relations in establishing trust, and believe that alongside these factors trust finds its true meaning, and can be developed and reinforced. Discussing women’s social trust, limitations on their social relations cannot be ignored. The Iranian patriarchal culture intertwined with prejudiced values, views women as representing dignity and honor of the family and men’s reputation. Therefore, through imposing several restrictions, men try to control women’s behavior as being in line with men’s mindset. Thus, such a system restricts women’s social relationships and prevents their presence in different social circles. In this research we study the role and impact of various factors, such as level and types of women's relations, fundamental trust and powerlessness feeling in respect to the social trust. We have conducted a survey with a statistical sample of 290 married women who lived in districts 3 and 16 of Tehran. Results indicate a significant correlation between level and types of women's relations, fundamental trust, and powerlessness feeling with women’s social trust.
  • A. Hasanpoor , Sh.S. Zahedi , T. Abbasi Page 119
    Employability defined as one’s ability to identify and realize occupational opportunities within and among organizations over the course of a career, is a critical determinant of individual success in today’s turbulent work environment with flexible and temporary contracts. Employability enables employees to optimize career opportunities and to manage their own careers. Many researchers have studied employability, yet little attention is paid to the gender factor. This article explains the dimensions and indices of employability, and then conducts a survey on difference of employability between women and men employees in public organizations.The result of research indicates that, in spite of different situations of men and women in organizations, there is no difference between men and women's employability in public organizations.
  • Z. M. Balvardi M. Abdollahi Page 143
    The cultural changes continuously take place in the developed countries as they pass from traditional patterns and ideas that constitute their identity gradually and take steps toward the modern patterns. In transient societies, however, the existing traditional culture has to encounter some aspects of ultra-industrial culture and civilization. The speed of change in these societies makes people look for new forms of individuality. This is especially true of adolescent girls, who try to achieve their aim of seeking an answer to questions as who they are and their identity, with new forms of individuality patterns. They find out that their subordinated roles and identities result from cultural sources not natural ones. Therefore, by seeking help from multiplicity of identity sources, they make an effort to acquire new and developing patterns of identity by utilizing these multiplicities of identity sources.In this article we have aimed to determine a kind of modern identity pattern of girls (low, mean and high) by dividing the non-traditional developing identity pattern to six elements that involve modern and traditional indexes. by considering the independent variables as parent's social-economical statues, level of dividing gender roles in houses, rate of media usage, rate of communication with the same age groups, rate of conceptual interactions among the family members, level of religious beliefs and also egalitarian approach to women's position in the society, the present study explores the effect of such factors on forming the developing identity patterns. It is necessary to mention that this study is a measuring type. We selected the statistical samples by multi-stage technique and collected data through the questionnaire. The results show that most girls have a low developing identity pattern. Among variables influencing formation of identity pattern, the following had the most effects in structuring modern developing identity in adolescent girls: level of egalitarian approach, rate of media usage, and rate of conceptual interactions within the family members.