فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال دهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1391)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال دهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حلیمه عنایت، مجید موحد، الله رحم حیدری صفحه 7
    هدف مقاله حاضر بررسی رابطه جنسیت با احساس امنیت عمومی جوانان شهرهای شیراز و یاسوج است. روش مورد استفاده در این مطالعه پیمایشی و جمع آوری داده ها با ابزار پرسشنامه بود. یافته های پژوهش نشان داد تاثیر متغیر جنس تنها بر میزان احساس امنیت اجتماعی و اقتصادی زنان بارز است. بدین معنی که زنان، در هر سه وضعیت مقایسه ای شهر یاسوج، شیراز و در کل، احساس امنیت کمتری در مقایسه با مردان دارند؛ گرچه کمتر بودن احساس امنیت اقتصادی زنان نسبت به مردان تنها در بعد کلی معنادار بود، اما در بعد سیاسی تاثیر شرایط فرهنگی- اجتماعی بارزتر از تاثیر جنس بود، زیرا در هر سه حالت مقایسه ای زنان با زنان، مردان با مردان و پاسخگویان دو شهر با یکدیگر، پاسخگویان شهر یاسوج احساس امنیت سیاسی بالاتری از پاسخگویان شهر شیراز داشته اند.
    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، جنسیت، جوانان، شیراز، یاسوج
  • سوده توکلی، وحیده علی پور صفحه 33
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه تاثیر محیط های طراحی شده با عناصر طبیعی بر شاخص های بهزیستی، شادکامی و ساعات غیبت از محل کار زنان شاغل در بیمارستان در شهر تهران انجام شد. در این پژوهش نمونه ای به حجم 200 نفر از زنان و مردان شاغل در بیمارستان انتخاب و مقایسه شدند (75 زن و 74 مرد شاغل در محیطی که در آن شبه باغی طراحی شده با 51 زن شاغل در محیط معمولی بیمارستان). ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه شادکامی آکسفورد، بهزیستی شخصی- فرم بزرگسالان، میزان ساعات غیبت از محیط کار بود. داده ها به وسیله آمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس تجزیه وتحلیل شد. تفاوت در شاخص های بهزیستی، شادکامی و ساعات غیبت از محل کار بین دو گروه معنا دار بود. با به کارگیری طبیعت هرچند کم در محیط، می توان در سلامت جسمی- روانی- اجتماعی افراد به ویژه زنان شاغل تاثیر گذاشت و در نهایت در سلامت خانواده و اجتماع نقش داشت.
    کلیدواژگان: طبیعت درمانی، زنان، بهزیستی، شادکامی، ساعات غیبت از کار
  • نعمت الله فاضلی، عادله فیضی صفحه 51
    این پژوهش با رویکردی جامعه شناختی به بیماری سرطان سینه، در میان زنان مبتلا به این بیماری در دو بیمارستان شهید قاضی و امام خمینی تبریز، به صورت کیفی و بر پایه راهبرد نظریه مبنایی با گروه نمونه 28 نفر متشکل از 24 بیمار، 2 پزشک و 2 کارشناس رادیوتراپی انجام شده است.نتایج پژوهش با استفاده از مصاحبه عمیق با گروه نمونه، با ارائه مقوله های 1- فهمیدن بیماری و آغاز روند درمان و 2- بیمار و خلق راهکارهایی برای کنارآمدن با بیماری، تاثیر گفتمان های اجتماعی و فرهنگی بر سرطان سینه و همچنین تاثیر این گفتمان ها بر احساس و بر نگاه زن مبتلا به این بیماری را نشان می دهد. این مقاله ضمن تاکید بر ماهیت ذهنی، تفسیری، تعریفی و برساخت گرایانه مسائل اجتماعی از فرایند پزشکی شدن سرطان سینه سخن می گوید و به این امر اذعان دارد که این بیماری علاوه بر بعد پزشکی، حاوی معانی فرهنگی و اجتماعی خاصی است که می تواند برای علم جامعه شناسی و مفاهیم آن اساسی باشد.
    کلیدواژگان: برساخت اجتماعی، درد، سرطان سینه، آگاهی، خودآزمایی سینه، معانی اجتماعی، فرهنگی، پزشکی شدن
  • سیده آزاده موسوی زاده، فرامرز سهرابی، حسن احدی صفحه 85
    پژوهش حاضر به منظور بررسی مقایسه اثربخشی آموزش ابراز وجود و آموزش مهارت حل مساله بر میزان رضایت زناشویی دانشجویان زن انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. روش نمونه گیری در این پژوهش به شیوه نمونه گیری در دسترس و گمارش تصادفی است. نمونه پژوهش 45 نفر از زنان متاهل بودند که میزان رضایت زناشویی آن ها پایین بود که به شیوه تصادفی در سه گروه قرار گرفتند و برای گروه های آزمایش (1) و گروه آزمایش (2) به ترتیب کلاس های آموزش مهارت حل مساله و آموزش ابراز وجود برگزار شد. که این آموزش ها در ده جلسه آموزش گروهی یک ساعته ارائه شد، اما گروه سوم، گروه کنترل، هیچ آموزشی را دریافت نکرد. همچنین آزمون رضایت زناشویی انریچ در مرحله پیش آزمون و پس آزمون از سه گروه گرفته شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی شفه تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد که آموزش های مهارت حل مساله و مهارت ابراز وجود برافزایش میزان رضایت زناشویی دانشجویان زن موثر هستند و همچنین بین میزان تاثیر آموزش مهارت حل مساله و آموزش مهارت ابراز وجود بر میزان رضایت زناشویی دانشجویان زن تفاوت معناداری وجود ندارد. شایان ذکر است که بعد از 2 ماه پیگیری انجام شد. نتایج نشان داد که آموزش های مهارت ابراز وجود و مهارت حل مساله همچنان اثرات خود را حفظ کرده اند.
    کلیدواژگان: آموزش ابراز وجود، آموزش مهارت حل مساله، رضایت زناشویی، دانشجویان زن
  • مجید کوششی، زهرا قربانی صفحه 109
    هدف این مقاله مطالعه تاخیر در ازدواج مردان و الگوهای همسرگزینی سنی آن ها و اثر آن بر تاخیر در ازدواج و افزایش ریسک تجرد زنان است. برای اجرای این پژوهش از داده های آمارگیری اقتصادی- اجتماعی خانوار در سال 1380 استفاده شد. ایده اصلی این مقاله بر این نکته استوار شده است که علاوه بر مسائلی از جمله مضیقه ازدواج، که به عنوان مشکل ازدواج جوانان ذکر شده اند، عامل دیگری نیز بر بازار ازدواج اثرگذار است و آن شیوه های همسرگزینی سنی است. این مقاله نشان می دهد که هرچه سن مردان در اولین ازدواج افزایش یابد، سن ازدواج زنان نیز افزایش خواهد یافت و هر چه سن مرد افزایش می یابد فاصله سن ازدواج زن و مرد بیشتر می شود. به گونه ای که تحلیل ها نشان می دهد که جوان همسری در میان مردان در جدیدترین نسل ها به میزانی حدود 67 درصد شایع تر از همسن همسری و بزرگ همسری است. یافته ها به طور واضح نشان می دهد که تاخیر در ازدواج مردان با کاهش تقاضای ازدواج در سنین پایین تر، از یک سو به تاخیر در ازدواج دختران و از سوی دیگر با توجه به تمایل مردان به ازدواج با زنان جوان تر و کاهش جالب توجه احتمال ازدواج زنان در سنین بالاتر، می تواند به افزایش ریسک تجرد در میان دختران منجر شود.
    کلیدواژگان: تاخیر در ازدواج، الگوی سن ازدواج، فاصله سنی زوج ها، تجرد قطعی، متاهلان هم دوره
  • علیرضا فراهانی، احمدرضا نصر، سید مصطفی شریف صفحه 135
    پژوهش حاضر به ارزیابی آموزش معلمان زن به دانش آموزان پایه های اول تا سوم مدارس ابتدایی پسرانه اقدام کرد. برای اجرای این پژوهش از روش توصیفی - پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری شامل مدیران مدارس ابتدایی، کارشناسان و مدرسان مراکز تربیت معلم شهر قم در سال تحصیلی 88-87 بود. برای انتخاب نمونه مدیران، از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم و برای تعیین نمونه کارشناسان و مدرسان از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. در این زمینه دیدگاه های 162 مدیر و 20 کارشناس و مدرس مراکز تربیت معلم، دارای سوابق درخشان آموزشی، تجزیه و تحلیل شد. روایی سوال های پرسشنامه و مصاحبه توسط 7 نفر از استادان علوم تربیتی و 4 نفر از دانشجویان دکتری این گروه تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 85/0 برآورد شد. نتایج حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، در دو سطح توصیفی و استنباطی، و مصاحبه با استفاده از روش مقوله بندی تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاکی است، به دلیل فاصله گرفتن دانش آموزان سال اول از کانون گرم خانواده (به عنوان اولین تجربه) برای برآورده کردن نیازهای عاطفی و پیشرفت تحصیلی آن ها، استفاده از معلمان زن می تواند برای تدریس به پسران بسیار سودمند باشد. درباره دانش آموزان پایه دوم در حد امکان همانند پایه اول از معلمان زن استفاده شود، اما درباره دانش آموزان پایه سوم به دلیل نقش الگویابی جنسیتی دانش آموزان تا حد امکان از معلمان زن کمتر استفاده شود.
    کلیدواژگان: معلمان ابتدایی، معلمان زن، مدارس ابتدایی پسرانه
  • وکیل حیدری ساربان صفحه 159
    هدف این پژوهش، اولویت بندی موانع موثر بر کارآفرینی زنان روستایی در استان اردبیل بود. روش پژوهش به شیوه میدانی اجرا شد و اطلاعات از طریق پرسشنامه از 50 زن کارآفرین روستایی استان اردبیل به دست آمد. داده های به دست آمده با استفاده از تکنیک AHP (فرآیند تحلیل سلسله مراتبی) و نرم افزار Expert Choice تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که از بین موانع موثر بر کارآفرینی زنان روستایی موانع اجتماعی- فرهنگی در استان اردبیل، موثرترین موانع فرآروی کارآفرینی زنان روستایی بوده و موانع فردی، اقتصادی و روان شناختی در اولویت های بعدی قرار گرفتند. در نهایت با توجه به تحلیل نتایج، پیشنهاداتی کاربردی ارائه شد
    کلیدواژگان: کارآفرینی، زنان روستایی، توسعه روستایی، روش تحلیل سلسله مراتبی، استان اردبیل
|
  • Halimeh Enayat, Majid Movahed, Elahe Rahm Heidari Page 7
    The examination of the relationship between gender and feeling of public security of the youths of Shiraz and Yasuj city is the main goal of this paper. The quantitative method is used to collect the necessary data for this study. In general, there are two perspectives to the relationship between gender and feeling of security: essentialists and minimalists. Essentialists believe that men and women have intrinsic¬ differences in emotional and behavioral characteristics (emphasis on sex). In contrast, minimalists put focus on the economic structures and social and cultural specialties that lead to the relative superiority of men over women (emphasis on gender). In addition, they emphasize the intra- gender differences rather than inter- gender ones. The result of this research reflects the importance of both sex and gender in security studies. It means that, women, in general, have lower feeling of social security than men in each three comparative conditions in Shiraz, Yasuj and together (i.e.sex effect). But, in other dimensions of feeling of social security, social- cultural differences of two cities have more determinant effects on amount of feeling of social security than sex differences (especially in political dimension of security).
    Keywords: Gender, Feeling of Social Security, Youth, Shiraz, Yasuj
  • Soodeh Tavakoli, Vahideh Alipour Page 33
    the aim of this study was to compare the effect of environments designed with natural components on well-being, happiness, and absence hours in female employees. According to health psychology, occupational environments specially those as hospitals and clinics are stiff and anxiety generating for the personnel who work there, for women in particular. To change anxiety conditions, environmental psychology (therapeutic landscapes) can be used. Environmental psychology considers these specific views as the alternative way that can have an influence on the individual behavior. It is important to note that Erich Fromm as a psychologist in the last century believed that returning to the nature causes the sense of freedom from the work stressors. Being in the natural environments or those environments designed with natural components have positive effect on well-being and happiness. It also reduces absence hours. In order to examine the hypotheses of this study, a sample of 200 employees in hospitals were selected and compared.)75 of women worked in designed pseudo-garden, 74 men worked in designed pseudo-garden and 51 who worked in a stiff and ordinary environment(. The instruments of this study are the Oxford Happiness Questionnaire, Personal wellbeing, the adult form, and the degree of absence hours. Data were analyzed with descriptive statistics and ANOVA. The difference between these two groups was found to be significant indicators of wellbeing, happiness and absence hours. Natural environment can affect physical, mental, and social health, particularly among women employees. It can also be contribute to the health of the family and the general society.
    Keywords: Therapeutic Landscapes, Women, Well, Being, Happiness, Absence Hours from Work
  • Nematollah Fazeli, Adeleh Feizi Page 51
    This paper conducts a qualitative research to study woman with breast cancer. The sample consists of 24 patients from two hospitals, Shahid Ghazi and Imam Khomeini, in Tabriz, Iran. Two physicians, specializing in breast cancer, and two radiotherapy technicians were also interviewed. The theoretical framework of the study is based on grounded theory.The study implements depth interview with each patient while introducing such issues as becoming aware of the disease, starting the therapy, and patient's strategies to cope with the disease. The results show social and cultural factors play a significant role on these issues as well as on woman's emotions and attitudes towards breast cancer.With emphasis on subjective, interpretive, cognitive, and constructionist nature of social problems, the paper stresses the medicalization of the breast cancer. The study mentions that breast cancer, besides medical aspects, has specific social and cultural dimensions which could be essential to sociological themes.
    Keywords: Social Construction, Pain, Breast Cancer, Awareness, Breast Self Examination, Socio, Cultural Meaning, Medicalization
  • Seyedeh Azadeh Mousavizadeh, Faramarz Sohrabi, Hassan Ahadi Page 85
    The current research is implemented in order to compare the efficiency of assertiveness skill training and problem-solving skill training on the content of marital satisfaction for female students. Method adopted for this study was semi-experimental with pre-test post-test design using control group. Sampling method had the framework of available sampling and random replacement. Statistical population was comprised of some 45 female married students with rather low content of marital satisfaction. They were randomly divided to 3 different groups. Training classes for the skills of problem-solving and assertiveness were held for the test groups 1 and 2, respectively. The classes were held collectively in 10 one hour long sessions but the control group (test group 3) did not receive any training. Then, ENRICH (Evaluation and Nurturing Relationship Issues, Communication and Happiness) marital satisfaction inventory was run for the all 3 groups at pre-test and post-test levels. The obtained data were analyzed by one-way ANOVA test and Sheffe’s test. The acquired results from this research demonstrated that problem-solving skill and assertiveness skill trainings were both effective on the content of marital satisfaction among female students under study. Meanwhile, no significant difference was reported between effectiveness of problem-solving skill training and assertiveness skill training on marital satisfaction for the female students. It should be noted that a follow-up study was additionally performed after 2 months. The results of which revealed that assertiveness and problem-solving trainings have still remained effective.
    Keywords: Assertiveness Skill Training, Problem, Solving Skill Training, Marital Satisfaction, Female Students
  • Majid Koosheshi, Zahra Ghorbani Page 109
    This paper's objective is to study the delay in male's marriage and their age-selection patterns its effects on female's marriage delay which would increase the risk of remaining single in girls. We have utilized here the data obtained from the general socio-economic census of 2001. The main idea of the paper is that in addition to problems which are usually cited as prohibiting the young from marrying, there is another one that affects the marriage market. This is what we call the modes of spouse selection in terms of age. The data show that as the male's age increases at their first marriage so do that of the females. Moreover, along such a line, it follows that the distance of marriage age grows between the sexes. The analyses show that young-spouse selection in late generations of males is 67% more common than marrying same-age or older-age spouses. The findings have clearly indicated that a delay in the male marriage is followed by a delay in the female marriage. On the other hand, considering a male's preference of marrying a younger spouse, such a tendency is followed by a demographic event: a marked reduction in marriage probability of older-age single females, which in other words can be stated as an increase in probability risk of females remaining single.
    Keywords: Delay of Marriage, Pattern of Marriage, Age at Marriage, Age Difference between Spouses, Mean Age at First Marriage
  • Ali Reza Farahani, Ahmad Reza Nasr, Seyed Mostafa Sharif Page 135
    Considering that teacher is the most important factor in the development of qualitatively effective education system, the present research aims to assess female teachers use in boys’ elementary schools to teach students the grades one to three. In this research, we use the survey-descriptive method. The statistical population of the research includes the principals of elementary schools, experts, and teachers of teacher-training center of Qom in the educational year of 2008-2009. In order to select the principals, classified sampling method was used in congruency with the size. The purposeful sampling method was used to determine the expert's sample. In this regard, views of 162 principals, 20 experts and faculty members were analyzed, those who had a remarkable research background. The validity of the questionnaire and the interview were confirmed by 7 of the professors and 4 PhD students. The reliability of the questionnaire was estimated in selection to be at 0.85 respectively, using the Crunbach alpha. In order to analyze the results descriptively and analytically, the SPSS software was used; in order to analyze the interview, the categorization method was utilized. The results suggest that, due to the distance taken from the center of a warm family for the first-year students to meet their emotional needs and academic progress, the use of female teachers can be very beneficial to teach boys. For the second grade students the recommendation was same as that for the first graders. Due to the impact of imitating gender roles, use of female teachers in the third grade students was discouraged.
    Keywords: Elementary Teachers, Female Teachers, Boy's Elementary Schools
  • Vakil Heidari Sareban Page 159
    The entrepreneurship of rural women is considered as a resourceful element for growth, employment generating, as well as innovation. In other words, entrepreneurship of rural women is an effective policy for raising employment and reducing unemployment. It is obvious that raising employment and reducing unemployment are indices of development. Recently, new findings show that women are increasingly becoming entrepreneurs in a formal sense in the rural areas. However, the prospect of rural women becoming entrepreneurs is limited by various barriers. The purpose of the present study was to prioritizing main barriers to rural women's entrepreneurship in Ardabil Province. The methodological approach was a descriptive survey type. Also, information gathered by using the questionnaire filled by 50 women who are rural entrepreneurs. The obtained data was analyzed via AHP technique and Expert Choice software. The research results showed that barriers of social-cultural, individual, psychological and economical were among the main ones in Ardabil Province. Finally, based on the results of the analysis, some applied recommendations were provided.
    Keywords: Entrepreneurship, Rural Women, Rural Development, Hierarchical Analytical Method, Ardabil Province