فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال دهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1391)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال دهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهجت یزد خواستی، جمال بابایی، زهرا دشتی صفحه 7
    در این پژوهش از زاویه جامعه شناسی بدن به بازخوانی کار زنان و بدن زنان در محیط اقدام شد. هدف از این پژوهش پاسخ گویی به این سوال است که چگونه بدن زنانه در محیط کار نشانه گذاری می شود. پرسشی که این پژوهش درصدد پاسخگویی به آن بود عبارت است از چگونگی اعمال کنترل بر بدن زنان و چگونگی کالایی شدن بدن زنان در محیط کار بوده است. در این پژوهش از روش گرندد تئوری یا نظریه مبنایی استفاده شد که سویه ای نظریه پردازانه دارد. تکنیک جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساخت یافته و همچنین مطالعه اسناد و مشاهده است و در تحلیل مطابق با الگوی روش گرندد تئوری در چند مرحله کدگذاری و داده ها مفهوم پردازی شد. یافته ها نشان داد که چگونه قدرت از سویی با دستکاری در بدن زنان آن ها را به رسانه ایدئولوژی بدل می کند و از سوی دیگر بازار دست اندرکار مصرفی کردن و شیء گونه کردن بدن زنان در راستای تولید سود و سرمایه است.
    کلیدواژگان: بدن، ایدئولوژی، نشانه گذاری، کار زنان، بدن، رسانه
  • خدیجه سفیری، زهرا نعمت الهی صفحه 39
    این پژوهش با هدف مطالعه و بررسی تاثیر جهانی شدن بر هویت دینی زنان و مردان شهر تهران در سال 1390، انجام شد. امروزه جهانی شدن با ابزارهای بارز خود (اینترنت٬ ماهواره) به تشدید روابط اجتماعی در سرتاسر جهان می انجامد و ارتباطات را گسترش داده و همزیستی فرهنگی و تعاملات فرهنگی را افزون می کند. از طرف دیگر با افزایش تعاملات فرهنگی٬ پدیده امپریالیسم فرهنگی رخ می دهد و یک فرهنگ بر دیگر فرهنگ ها غالب می شود. نتیجه این امر ظهور ارزش هایی همچون نسبی گرایی٬ لذت گرایی٬ مصرف گرایی و... می شود و ظهور این ارزش ها به تبع خود بر هویت دینی افراد تاثیراتی به جا می گذارد. این نوشتار با به کارگیری نظریات رابرتسون، فریدمن، جرج گربنر، مازریو و میشل بندورا تلاش دارد تا تاثیر فرایند جهانی شدن را بر هویت دینی مردان و زنان شهر تهران بررسی کند. بدین منظور در این پژوهش روش پیمایش به کارگرفته شد و با ابزار پرسشنامه داده ها و اطلاعات مربوط به جامعه آماری گردآوری شد. به طور کلی، یافته های تجربی نشان داد که هر قدر مردان و زنان از ابزارهای جهانی شدن(اینترنت، ماهواره) بیشتر استفاده کنند، هویت دینی آن ها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، اینترنت، ماهواره، هویت، هویت دینی، تفاوت های جنسیتی، جنسیت
  • عباس امان الهی، خالد اصلانی، هاجر تشکر، سعاد غوابش، سمیه نکویی صفحه 67
    در این پژوهش رابطه سبک های دلبستگی عاشقانه (ایمن، پریشان و گسسته) و سبک های عشق (اروس، لودوس، استورگ، پراگما، مانیا و اگیپ) با رضایت زناشویی در کارکنان زن متاهل اداره های دولتی شهر اهواز در سال 1388 بررسی شد. شرکت کنندگان در این پژوهش 200 نفر بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های شیوه های رفتاری (BSQ)، سبک های عشق لی(LAS) و رضایت زناشویی انریچ (ENRICH)، جمع آوری شد. علاوه بر روش های توصیفی برای بررسی فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که: سبک دلبستگی ایمن، سبک های عشق اروس، استورگ، پراگما و اگیپ با رضایت زناشویی رابطه مثبت دارند. سبک های دلبستگی پریشان و گسسته و سبک های عشق لودوس و مانیا با رضایت زناشویی رابطه منفی دارند. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که از بین متغیرهای پیش بین سبک دلبستگی گسسته و سبک های عشق اروس، مانیا و پراگما پیش بینی کننده معناداری برای رضایت زناشویی هستند.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی عاشقانه، سبک های عشق، رضایت زناشویی
  • اسدالله دیوسالار، محمدرضا نقوی، ابوذر پایدار صفحه 87
    روستانشینی شکل ویژه ای از استقرار و معیشت انسان و جلوه بارزی از حیات اقتصادی و اجتماعی است که با نظامی کم و بیش پایدار در طی قرون متمادی دوام یافته است. بیش از نیمی از جمعیت کشورهای در حال توسعه، در روستا زندگی می کنند، بدیهی است نقش روستاییان و به ویژه زنان روستایی در تحقق اهداف توسعه روستایی انکار ناپذیر است، به رغم توجه سازمان های بین المللی به نقش زنان در فرایند توسعه و نامگذاری سال 1975 به عنوان سال جهانی زنان و دهه- 85- 1976به عنوان دهه زنان، باز هم توجه به نقش زنان روستایی در فرایند توسعه با محدودیت هایی مواجه بوده و اغلب از دید سیاستگذاران توسعه پنهان مانده است. هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل موانع فعالیت زنان در مناطق روستایی بود. محدوده مورد مطالعه 10 روستا از روستاهای چهار قلعه شهرستان بهشهر و روش پژوهش پیمایشی و توصیفی- تحلیلی بود که داده ها نیز به صورت کتابخانه ای و میدانی از طریق پرسشنامه در قالب طیف لیکرت گردآوری شد و سوال پژوهش از طریق نرم افزار(SPSS) تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین این شاخص های فردی، اجتماعی و خانوادگی تاثیر گذار بر موانع فعالیت زنان همبستگی معناداری وجود دارد و در این بین روستای مهدی آباد با رتبه 1 از کمترین تاثیرات، نسبت به شاخص های فردی، اجتماعی و خانوادگی بهره مند شده است.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، روستا، اپتیمم، بهشهر
  • محمد مظلوم خراسانی، مجتبی میرزایی مهر صفحه 111
    هدف این پژوهش بررسی میزان خشونت خانگی علیه زنان در شهر خرم آباد بود. از طریق پژوهش کمی و پیمایشی 210 نفر زن مورد خشونت واقع شده با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. و داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری شد. در چهارچوب نظری، از نظریه های نظارت اجتماعی، یادگیری اجتماعی، نظریه های نقش، نظریه رندل کالینز و ملوین تامین و نظریه منابع استفاده شد. براساس یافته های پژوهش، میزان خشونت خانگی در بازه (1- 5) معادل 90/3 بوده که در حد بالا است. نتایج حاصل از آزمون همبستگی نشان داد که بین خشونت خانگی و ابعاد آن (روانی کلامی، فیزیکی مستقیم و غیرمستقیم و خشونت اقتصادی اجتماعی) با اقتدار شوهر، تفسیر ناسازگار از نقش، گرانباری نقش، اختلاف سنی زوجین و تجربه خشونت در کودکی رابطه مستقیم و با پایگاه اقتصادی اجتماعی شوهر رابطه معکوس وجود دارد. هم چنین براساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه، متغیرهای اقتدار شوهر، تفسیر ناسازگار نقش، گرانباری نقش و پایگاه اجتماعی اقتصادی شوهر رابطه مستقیم و معنا دار دارند و این در حالی است که براساس تحلیل مسیر، متغیرهای اختلاف سنی زوجین و تجربه خشونت در کودکی بر خشونت خانگی تاثیر غیرمستقیم دارند.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، اقتدار شوهر، گرانباری نقش، نظیر ناسازگار از نقش، تجربه خشونت در کودکی، خانواده
  • زینب کاظمی، حمید طاهر نشاط دوست، محمد باقر کجباف، احمد عابدی، سمیه آقامحمدی، سعید صادقی صفحه 139
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحلیل رفتار متقابل بر افزایش صمیمیت اجتماعی دختران فراری انجام شد. در این پژوهش از طرح خط پایه چندگانه با ورود پلکانی به درمان استفاده شد. به منظور اندازه گیری میزان صمیمیت اجتماعی، آزمون صمیمیت اجتماعی میلر به کار برده شد.آزمودنی های پژوهش، 3 دختر فراری مرکز ارشاد شهر اصفهان بودند که به تصادف از میان کسانی انتخاب شدند که نمره صمیمیت اجتماعی پایینی داشتند. تحلیل داده ها با استفاده از ترسیم نمودار روند و تعیین اندازه اثر با استفاده از تحلیل درون موقعیتی، بین موقعیتی و موقعیت های مشابه انجام شد. نتایج تحلیل درون موقعیتی و بین موقعیتی نمودار داده ها حاکی از تفاوت معنادار بین موقعیت مداخله و خط پایه هر سه آزمودنی بود (با PND 100% برای آزمودنی 3 و 75% برای آزمودنی 1و2). همچنین در موقعیت پیگیری عملکرد هر 3 آزمودنی حفظ شده بود. بنابراین، آموزش تحلیل رفتار متقابل می تواند با بهبود مهارت های ارتباطی، صمیمیت اجتماعی را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: صمیمیت اجتماعی، آموزش تحلیل رفتار متقابل، دختر فراری، پژوهش مورد، منفرد
  • ابراهیم عباسی، منیره کلاسنگیانی، مجتبی بالو صفحه 163
    هدف این پژوهش ارزیابی ویژگی های کارآفرینی و بررسی رابطه بین متغیر های جمعیت شناختی با این ویژگی ها در میان دانشجویان دختر مراکز علمی کاربردی استان گلستان بود. تعداد 385 نفر از دانشجویان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه سنجش ویژگی های شخصیتی کارآفرینان ایرانی جمع آوری و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Spss و به دلیل نرمال نبودن توزیع داده ها از آزمون های من ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که دانشجویان دختر این مراکز دارای ویژگی های ریسک پذیری، تحمل ابهام و رویا پردازی لازم برای کارآفرینی هستند، اما ویژگی های کانون کنترل درونی، نیاز به موفقیت، سلاست فکری، عمل گرایی و چالش طلبی میان دانشجویان در سطح ضعیف ارزیابی شد. در اولویت بندی ویژگی های کارآفرینی دانشجویان ویژگی رویاپردازی در رتبه اول و ویژگی سلاست فکری در رتبه آخر قرار گرفت. دانشجویان مجرد رویا پرداز تر از دانشجویان متاهل و دانشجویان متاهل ریسک پذیرتر از دانشجویان مجرد بودند. بین سن و ویژگی سلاست فکری و بین معدل دیپلم و ویژگی نیاز به موفقیت رابطه مثبت و بین سن و رویا پردازی دانشجویان رابطه منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ویژگی های کارآفرینی، دانشجویان دختر دانشگاه علمی کاربردی، گلستان
|
  • Behjat Yazdkhasti, Jamal Babaei, Zahra Dashti, M.A Page 7
    Body is an important subject in sociological literature. It is so important that sociology of body has contributed to social theories. Body appears as a competitive field which is controlled and changed by numerous power elements. Female body has an important role in this field. The female body has numerous characteristics though which mechanisms of consumption, power game and market place gain profits by encoding and forming it. This paper aims to investigate the female body and woman labor in the work place. The present research attempts to answer this question: How is female body encoded in work place? Our question was inspired looking at the manner of controlling the female body and its commodification at the work place. Grounded theory which is theoretically oriented has been used in this research. The method of collecting data is, studying documents and observation and the questionnaire. According to grounded theory, data has been encoded and conceptualized in some steps. Findings show that power makes female body an ideological medium by manipulating it, on the one hand, and the market commercializes female body for obtaining capital and profit, on the other.
    Keywords: Body, Ideology, Encoding, Woman Labor, Body, Media
  • Khadije Safiri, Zahra Nematolahi, M.A Page 39
    This research aims at studying the effects globalization had on religious identity on women and men residing in Tehran in the year of 2011. Today we witness the fact that globalization intensifies social relations worldwide, develops communications, and increases cultural coexistence and interactions through the prominent means (the internet, satellite, etc.). On the other hand, with the increase of cultural interactions, the phenomenon of cultural imperialism happens, and a culture overcomes the other ones. The result would be the appearance of values like relativism, hedonism, and consumerism. The appearance of these values affects the religious identity of the society. This article using Friedman, George Gerbner, Mazryv, and Michael Banduras’ theories is trying to study the globalization effect on religious identity of women and men in Tehran. This is a survey-method research, and the data is gathered via the questionnaire for information related to the statistical society. In general, empirical findings show that as the usage of global means (the internet, satellite) by men and women increases, their religious identity is reduced.
    Keywords: Global Satellite, the Internet, Identity, Religious Identity, Gender Differences, Gender
  • Abas Amanelahi, Khaled Aslani, Hajar Tashakor, Soad Ghavabesh, Somieh Nekoei, M.A Page 67
    The present study aims to investigate simple and multiple relationships between romantic attachment styles and love styles with marital satisfaction in administrative personnel offices in Ahvaz. The samples that included 200 subjects were randomly selected. The participants completed three questionnaires: Behavioral Systems Questionnaire (BSQ), Love Attitude Scale (LAS) and Enriching and Nurturing Relationship Issues in Communicating Happiness (ENRICH). The data were analyzed using Pearson correlation coefficients, and multiple regression method. The secure attachment style, Eros, Agape, Storge and Pragma love styles indicated a highly positive significant relationship with marital satisfaction. But the preoccupied attachment, dismissing attachment Styles and Loudos and Mania love style indicated a highly negative significant relationship with marital satisfaction. The result of multiple regressions showed dismissing attachment style and Eros, Mania and Pragma love styles were significant predictors for marital satisfaction.
    Keywords: Romantic Attachment Styles, Love Styles, Marital Satisfaction
  • Asadolah Divsalar, Mohammadreza Naghavi, Abozar Paydar Page 87
    Rural form of human settlement and livelihood is a significant manifestation of economic and social life. Such a system has endured more or less stably throughout the centuries. More than half of the populations in developing countries live in rural areas. Obviously, the villager's role and especially that of rural women in achieving rural development goals is undeniable. Considerable international attention has been paid to the role of women in development process. The year of 1975 was designated as the International Year of Women, and the period covering 76-85 was called Women's Decade. Despite this rural women's role in the development process has often been neglected by policy makers. The present study aims to analyze the barriers to women who work in rural settings. The areas designated for our study consists of 10 villages in rural Chaharghaleh in outskirt of the city of Behshahr. This is a survey-method research which is also analytical–descriptive as well as the library. Field data were gathered through a questionnaire designed in the form of Likert. The research question was analyzed through the software of SPSS, the question is: Whether there is a significant correlation between indices of the barriers to rural women's activities. The results show that among the indices of personal, familial and social barriers that affect women's activities, there is a significant correlation. Mehdi Abad village, amongst the villages under study was least affected and enjoys the number-one standing.
    Keywords: Rural Women, Rural, Optimum, Behshahr
  • Mohammad Mazloom Khorasani, Mojtaba Mirzaimehr, M.A Page 111
    In this study, we have used quantitative survey research method to investigate the level of domestic violence against women in the city of Khoramabad. Using stratified sampling method, 210 women victim of domestic violence were selected and responded to the questionnaires. In the theoretical framework, we have used theories of social supervision, social learning, role theories, source theories, and Rendell Collins and Melvin Taman’s theories. According to study results, the level of domestic violence (in an interval of 1-5) was 3/90 which is quite high. The results of the correlation test show that domestic violence and its dimensions (psycho-verbal, direct and indirect physical and socio-economic violence) are significantly correlated with husband’s authority, inconsistent interpretation of one’s role, burdensome role, the age difference between couples, and childhood experience of domestic violence. These are also inversely correlated with socio-economic status of husband. Furthermore, according to results of multiple regression analysis the variables of husband’s authority, inconsistent interpretation of one’s role, burdensome role, and socio–economic status of husband had a direct and significant correlation, while according to path analysis, variables of age difference between couples and childhood experience of domestic violence had an indirect significant effect on domestic violence.
    Keywords: Domestic Violence, Inconsistent Interpretation of One's Role, Burdensome Role, Childhood Experience of Domestic Violence, Authoritarian Husband
  • Zeynab Kazemi, M.A. Hamid Taher Neshatdoost, Mohammad Bagher Kajbaf, Ahmad Abedi, Somayeh Aghamohammadi Saeed Sadeghi Page 139
    Studies indicate that runaway girls are in a lower status of interpersonal relationship and emotional intelligence than the ordinary ones. This research is designed to assess the effect of transactional analysis training on runaway girl's increase of social intimacy in Isfahan. The study was carried out based on a multiple baseline with a staggered initiation of treatment. Miller social intimacy test was used to measure the degree of social intimacy. The subjects are comprised of three runaway girls from Isfahan's Ershad (Guidance) Center, who were randomly selected from runaway girls gaining low scores in social intimacy. Data analysis was done through drawing trend charts and the effect size was determined by analysis within condition, analysis between adjacent conditions and analysis between similar conditions. The results of the analysis within condition, analysis between adjacent conditions of the data chart revealed a significant difference between the intervention and baseline situations for the three individuals (75% of PND for the first and second examinee, 100% for the third examinee). Also, in follow-up condition, performance of each 3 of the subjects remained stable. Thus, Transactional Analysis Training can increase social intimacy.
    Keywords: Social intimacy, Transactional Analysis Training, runaway girls, Single, Subject Design Research
  • Ebrahim Abbasi, Monireh Kolasangiani, Mojtaba Baloo, M.A Page 163
    The general aim of this study is to assess entrepreneurial characteristics and its relations with demographic variables of female students of University of Applied Science and Technology (UAST) Centers in Golestan Province. This study is based on 385 student's comments using an Iranian entrepreneur's characteristics assessment questionnaire. Desired data was collected through Man-Whitney and Kruskal-Wallis tests for data analysis which was performed by the SPSS. The results indicate that the students have risk taking propensity, ambiguity tolerance, dreaming characteristics and weak level of internal locus of control, need for achievement, pragmatism, clearness of thought, and challenge seeking Characteristics. Dreaming was concluded as the most powerful student's entrepreneurial characteristic. Single students experienced dreaming more than married ones. There is a relationship between gender and risk taking propensity, so that this characteristic in men is more powerful than in women. There is a positive relationship between age and fluency of thought. There is a positive relationship between diploma GPA and need for achievement. There is a negative relationship between age and dreaming.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Characteristics, UAST, Golestan