فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی رجاییان، پریچهر باقر پور صفحات 7-36
    در این پژوهش از روش پویایی شناسی به منظور بررسی عوامل موثر بر نرخ مشارکت اقتصادی زنان بهره گیری شد. ابتدا وضعیت اشتغال زنان بررسی شد و با مرور پژوهش های پیشین و نظریات موجود و شناسایی برخی عوامل کلیدی موثر بر اشتغال زنان، اثرات متقابل آن ها به صورت حلقه های بازخوردی، در یک مدل پویا (دینامیکی) ارائه شد. این مدل دیدگاهی جامع و سیستمی به موضوع اشتغال زنان برای سیاست گذاران و پژوهشگران این عرصه را فراهم می آورد. همچنین در صورت تامین داده های کمی، می توان با استفاده از مدل ارائه شده در این پژوهش به سناریو سازی و شبیه سازی مدل نیز اقدام کرد که دراین صورت پیش بینی نرخ مشارکت اقتصادی زنان تحت سیاست های مختلف، امکان پذیر خواهدشد و می توان از آن به مبنای شبیه سازی اثرات سیاست های مدنظر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدل پویا (دینامیکی) اشتغال زنان، اشتغال زنان، نگرش سیستمی، نظریات جنسیتی، نظریات مارکسیستی
  • خدیجه سفیری، فاطمه منصوریان راوندی صفحات 37-66
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه کلیشه های جنسیتی موردپذیرش زنان و مردان و سلامت اجتماعی آن ها انجام شد. این پژوهش از نوع پیمایش های توصیفی- علی بود. جامعه آماری آن زنان و مردان 18 - 29 ساله شهر تهران بودند که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه پژوهش 384 نفر بود و با شیوه نمونه گیری خوشه ایپرسشنامه بین آن ها توزیع شد. تقویت تعاریفی که مردان از خود بر اساس کلیشه های جنسیتی داشته اند به ارزش گذاری مثبت آن ها از کارایی خود در جامعه منجر شده است، چرا که کلیشه های جنسیتی مردانه با تعاریف مثبت و تایید آن ها در جامعه همراه بوده است و در مقابل زنان هستند که تقویت کلیشه های منفی درباره خودشان، آن ها را از حضوری فعال و مثبت در جامعه بازمی دارد. در خصوص رابطه کلیشه های جنسیتی و ابعاد سلامت اجتماعی باید گفت زنان و مردان نتایج متفاوتی داشته اند؛ چراکه بین کلیشه های جنسیتی و پذیرش اجتماعی زنان رابطه معنادار و مستقیم وجود داشته است، این در حالی است که درباره مردان، رابطه بین کلیشه های جنسیتی و یکپارچگی، انطباق و شکوفایی اجتماعی معنادار و مستقیم بوده است.بر اساس نتایج پژوهش حاضر، تقویت کلیشه های جنسیتی مثبت، عمدتا در مردان، حس مفید بودن در جامعه را افزایش می دهد و از سوی دیگر تقویت کلیشه های جنسیتی منفی در زنانی که سطح تحصیلات پایینی دارند، به کاهش خصوصیات مثبتی برای رشد و تعالی فردی و اجتماعی آن ها منجر شده است.
    کلیدواژگان: کلیشه های جنسیتی، کلیشه های تحصیلی، کلیشه های شغلی، تفاوت های جنسیتی، سلامت اجتماعی
  • سعیده صدیقی، محمد سعید ذکایی صفحات 67-92
    زنانگی و ورزش هر دو سازه های اجتماعی و رفتارهای فرهنگی هستند و در همبستگی با بستر اجتماعی شکل می گیرند. در این پژوهش سعی بر آن بود که از تجربه زیسته زنان ورزشکار استفاده شد. بنابراین، با رویکرد کیفی و با تکنیک مصاحبه در میدان پژوهش اجرا شد. نمونه مورد مطالعه از مجموع مصاحبه با 36 نفر از دختران و زنان با طیف سنی 46 -14 سال شهر تهران تشکیل شد که در دو نوع متفاوت ورزش های رزمی و ایروبیک سابقه ورزشی حرفه ای و غیر حرفه ای دارند. آنچه در طی پژوهش مشخص می شود این است که پس از انتخاب ورزش و استمرار در پرداختن در آن عاملیتی مشترک و اعتماد به نفس در افراد پرورش پیدا می کند که هر دو گروه این افراد دست به خلاقیت در متن می زنند. تلفیق ظرافت و خشونت در عین گزینش صفات متضاد مثل ظرافت و قدرت و همچنین سوژه گی بدن های ورزشکاری، نشان از این عاملیت و خلاقیت دارد و این ورزشکاران از این طریق معنای زنانگی را وسعت می بخشند و فضا را برای خلاقیت و گزینشگری کنشگر اجتماعی باز می کنند. همچنین نقش پررنگ عاملیت تا حدی است که عوامل اجتماعی موثر در این حوزه را نیز در می نوردد
    کلیدواژگان: زنانگی، ورزش، سوژه گی، عاملیت، فرهنگ، جامعه پذیری جنسیتی
  • سیده فاطمه موسوی، غلامرضا دهشیری صفحات 93-110
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه فاصله بین انتظارات افراد از رابطه زناشویی و واقعیت در حال تجربه زندگی زناشویی با میزان رضایت زناشویی زوجین انجام شد. بدین منظور 146 نفر متاهل(87 زن و 59 مرد) ساکن شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تجارب واقعی زندگی زناشویی، مقیاس انتظارات از زندگی زناشویی و مقیاس سنجش ارتباط بود. نتایج نشان داد در تمام مولفه های رضایت زناشویی فاصله بین انتظارات افراد از رابطه زناشویی و واقعیت درحال تجربه زندگی زناشویی با میزان رضایت زناشویی همبستگی منفی و معنا داری دارد، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد فاصله بین واقعیات و انتظارات در مولفه های حل تعارض و تعهد، نقش معنا داری در پیش بینی میزان رضایت زناشویی دارند. نتایج همچنین نشان داد که در زنان فاصله بین انتظارات از رابطه زناشویی و واقعیت درحال تجربه زندگی زناشویی در مولفه های خودابرازگری، محبت، رابطه ایمن، ارتباط، حل تعارض به طورمعنا داری بیش تر از مردان بود
    کلیدواژگان: انتظارات، واقعیت، رضایت زناشویی
  • مهرداد متانی صفحات 111-140
    پژوهش حاضر به منظور پاسخ گویی به این پرسش اساسی انجام شد که الگوهای استفاده از تلویزیون های ماهواره ای فارسی زبان در میان مخاطبان زن قائم شهری کدامند؟ برای پاسخ گویی به این سوال از رویکرد استفاده و خشنودی رسانه ای استفاده شد. اعضای نمونه 214بیننده تلویزیون های ماهواره ای بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شند.روش پژوهش از نوع پیمایشی بود و جمع آوری داده ها با پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. داده ها با استفاده از روش های آماری پارامتریک پردازش شدند. یافته ها نشان داد که نیازهای گوناگونی(سرگرمی و گذران وقت، استفاده اجتماعی، کسب اطلاع و یادگیری و نیازهای سیاسی)، مخاطب را به سوی استفاده از این نوع شبکه ها سوق داد، همچنین الگوی غالب استفاده از تلویزیون های ماهواره ای برنامه هایی با محتوای سرگرم کننده(فیلم، سریال، شو و موسیقی) بود. همچنین.ویژگی های جمعیت شناختی مخاطبان(سن و سطح تحصیلات) نیز تاثیر زیادی بر میزان و نحوه استفاده از برنامه ها داشت به گونه ای که خشنودی استفاده از برنامه ها با محتوی سرگرمی در همه رده های سنی نسبتا بالاست از طرفی انگیزه استفاده از برنامه های ماهواره ای برای کسب اطلاع و یادگیری با افزایش سطح تحصیلات بینندگان روند افزایشی داشت. همچنین تمایل به تما شای شبکه های ماهواره ای برای کسب نیازهای اجتماعی در میان بینندگان با افزایش سطح تحصیلی کم تر، در حالی که تمایل به برنامه هایی با محتوی نقد و بررسی و تفسیر سیاسی با افزایش سطح سواد مخاطبان روند افزایشی داشت.
    کلیدواژگان: تلویزیون های ماهواره ای، استفاده و خشنودی، نیازهای مخاطبان، نوع برنامه، شهروندان قائم شهری
  • مرتضی مرادی صفحات 141-170
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین هویت زنانه با سبک های رهبری و تاکتیک های ارتباطی در سازمان انجام شده است. بدین منظور متغیر هویت زنانه، سه متغیر تاکتیک های ارتباطی نرم، منطقی و سخت به همراه دو متغیر سبک رهبری مشارکتی و استبدادی بررسی شد. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان زن ادارات دولتی شهرستان ملایر بودند که تعداد نمونه آماری پژوهش نیز با استفاده از فرمول نمونه گیری از جامعه محدود و واریانس نامعلوم انتخاب شد. برای آزمون فرضیه ها از نرم افزار لیزرل و مدل تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد هویت زنانه با سبک ارتباطی نرم و منطقی رابطه مثبت و معنادار و با سبک ارتباطی سخت رابطه معکوس و معناداری داشت. همچنین هویت زنانه با سبک رهبری مشارکتی رابطه مثبت و با سبک رهبری استبدادی رابطه منفی داشت، اما این دو رابطه معنادار نبودند. سبک ارتباطی نرم با رهبری مشارکتی رابطه مستقیم و معنادار و با رهبری استبدادی رابطه معکوس و معناداری داشت؛ سبک ارتباطی منطقی با رهبری مشارکتی رابطه مستقیم و با رهبری استبدادی رابطه معکوس داشت؛ اما رابطه معنادار نبود، در نهایت سبک ارتباطی سخت با رهبری مشارکتی رابطه معکوس و معنادار و با رهبری استبدادی رابطه مستقیم و معناداری داشت. می توان نتیجه گرفت اگر ویژگی های هویت زنانه با تاکتیک های ارتباطی ترکیب شود، می تواند سبک های مدیریتی موفقی را برای زنان به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت زنان، هویت زنانه، سبک رهبری، تاکتیک های ارتباطی
  • مسعود کیانپور، شهناز اصلانی صفحات 171-202
    گسترش شتابان تکنولوژی ارتباطی مسائل جدیدی درباره قدرت رسانه ها در مواجهه مخاطبان با آن ها پدید آورده است، که تصویرسازی جنسیتی زنان و مردان در رسانه ها یکی از موارد آن است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف چگونگی بازنمایی کلیشه های جنسیتی در آگهی های تلویزیونی با رویکرد برساختی- تفسیری و با روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. بنابراین، از میان آگهی های پخش شده از شبکه 3 سیمای جمهوری اسلامی ایران نمونه ای غیر همگون، به روش غیراحتمالی شامل 17 آگهی انتخاب و پس از پیاده سازی، تحلیل و کدبندی در نهایت براساس تعداد دفعات و کیفیت حضور، نقش های شغلی و اجتماعی، ویژگی های شخصیتی شخصیت های مرد و زن و ویژگی های کلی آگهی، 7 مقوله استخراج شد که عبارت هستند از: تجویزهای نقشی، مناسکی شدن فرمانبری، پیشروی فرادستانه/ پسروی فرودستانه، نشانه گذاری جنسیتی نیازها، نشانه گذاری جنسیتی کالاها، فضای نمادین و اندازه نسبی. در تحلیل نهایی مشخص شد که آگهی های تلویزیونی دو الگوی متفاوت زنانه و مردانه از نقش جنسیتی را به نمایش می گذارند و نه تنها کلیشه های رایج در جامعه را بازتولید می کنند، بلکه فرآیندی از کلیشه سازی را نیز شکل می دهند.
    کلیدواژگان: زنان، آگهی های بازرگانی، رسانه های جمعی، کلیشه سازی، تحلیل محتوای کیفی
|
  • Masoud Kianpour, Shahnaz Aslani Pages 7-36
    Paying attention to women’s employment and their empowerment in job market can provide a better utilization of this potential resource for the society. Therefore understanding influential factors on women''s participation in job market is of great importance. Since system dynamics provides a useful tools for studying complex systems، and ‘women employment’ is an example of such a complex system، this research uses system dynamics methodology to study the influential factors on women’s employment rate. This research، first provides an overview of the trends in women participation rate in various countries، along with a survey of relevant literature. Then the key influential factors on women’s employment have been identified and the bilateral cause and effect relationships between these factors are presented in the form of feedback loops in a dynamic model. This model provides a holistic and systematic view of the women employment system for the policymakers and researchers in this field. Upon availability of required data، the model can be used to simulate different scenarios، so it would enables the forecasting of women''s participation rate in job market in different circumstances، under different policies.
    Keywords: dynamic model of women's employment, Women's employment, system dynamics, gender theories, Marxist theories
  • Khadijeh Safiri, Fatemeh Mansoirian Ravandi Pages 37-66
    Gender clichés are created and derived from social norms، values، beliefs، and attitudes which define and determine specific characteristics for men and women in society. However، such prefabricated patterns for individuals would set up barriers for individual development and progress with regard to the peculiar features of modern societies and the possibilities it provides for individuals. Therefore، the present study investigates the relationship between gender clichés accepted by men and women and their social health. this study was conducted through an experimental-descriptive survey method. The samples included 384 participants who were selected through cluster sampling from the population which involved men and women from 18 to 29 in Tehran. Participants responded to the questionnaires which served as the research instrument. The findings of this study revealed that reinforcing the definitions that men have for themselves according to the gender clichés would lead to their positive rating from their efficiency in the society، since the male clichés includes positive definitions and confirmation in the society. On the contrary، women fail to have an active and positive participation in the society due to the negative clichés about them in society. The findings for the relationship between gender clichés and social health were different for men and women. While there was a linear and meaningful relationship between gender clichés and social acceptance for women، there was a linear and meaningful relationship between gender clichés and integration، adaptation، and social prosperity. According the findings of the present study، reinforcing the positive gender clichés would increase the sense of usefulness in society، mainly for men، and on the other hand reinforcing the negative gender clichés in women with low education levels would lead to hindering the positive features for individual and social development and progress.
    Keywords: gender clichés, education clichés, job clichés, gender differences, social
  • Saeideh Seddighi, Mohammad Saeed Zokaei Pages 67-92
    Femininity and sport are both social construction and cultural behavior that are created in close relation to social context. This research uses life experience of female athletes by using quality method analysis of data from the observation and interviews with 36 members of female athletes in ages 14-46 years in Tehran، who do either aerobic exercise or martial art either professionally or amateur. It is found in this research that both groups of female athletes gain strong agency and high self-confidence after starting sport and continuing doing sports causes creativity in this context. Combination of adroitness and power puts together features such as adroitness and power and also subjectivity of athlete bodies and together they represent agency and creativity and in fact they try to expand the meaning of femininity through creativity and agency. The role of creativity، subjectivity، agency and selectivity is so strong that they could even pass social barriers
    Keywords: Femininity, Sport, Subjectivity, Agency, Culture, Gender Socialization
  • Seiyedeh Fatemeh Mousavi, Gholamreza Dehshiri Pages 93-110
    This research was conducted with the goal of studying the relation of discrepancy between expectations and reality of marital relationship and marital satisfaction. The method of research was descriptive and correlative. So، 146 married people (87 women & 59 men) from Tehran City were selected using voluntary sampling. For collecting data، the realistic experiences & the expectations of marital relation questionnaires، and the Relationship Assessment Scale were employed. Results showed that among all marital satisfaction components، there were significant correlation between difference of expectations and reality of marital Relationship & marital satisfaction. The result of stepwise regression analysis showed discrepancy between expectations and reality in components such as conflict resolution and commitment، had significant role to predict marital satisfaction. The results also showed that the difference of reality and expectations in components self-disclosure، affection، relational security، quality of communication، and conflict resolution are more significant among women than men.
    Keywords: expectations, reality, marital satisfaction
  • Mehrdad Matani Pages 111-140
    Current study basically aims at exploring the motives behind watching Persian satellite channels among female audience in city of Qaemshahr. Participants are 263 female audiences from Qaemshahr which were selected based on purposive sampling. The research method employed here is survey، and a researcher-developed questionnaire was used to collect data، One-sample t-test، ANOVA، and Friedman tests were conducted to analyze the data. The findings show that the audiences watch satellite channels mainly for entertainment، general knowledge، social، and political reasons. However، the predominant pattern was to watch programs with entertainment contents (such as movies، TV shows، music). Furthermore، demographic characteristics of the participants (age، and educational level) affected their media use so that satisfaction from programs with entertainment content was high among all age groups. The findings also suggest that using the satellite channels to obtain general knowledge and information had a positive relationship with audiences’ educational level. On the other hand، watching satellite channels programs for social needs had a negative relationship with audiences’ educational level، while there was a positive relationship between the audiences'' educational level and their tendency to watch programs with critical and political contents.
    Keywords: satellite channels, use, gratification, audiences, need, citizen of Qaemshahr, Social bases
  • Morteza Moradi Pages 141-170
    The paper studies the impact of feminine identity and communication tactics on leadership styles، specifically task oriented and participative styles. Three types of communication tactics were considered: soft، rational and hard. The population of the research was female employees of government agencies in Malayer city. 76 female employees were selected as samples. To collect data from the field، 36-item questionnaire was used. According to basic conceptual model 11 hypotheses were developed to examine the relationship between variables mutually. In order to test the hypotheses، LISREL program and Path Analysis Model (PAM) were used. Nevertheless results using LISREL program indicated that feminine identity had a significant and positive effect on soft and rational tactics and a significant and negative on hard tactic. Soft tactic had a significant and positive effect on participative leadership and had a significant and negative effect on authoritative leadership. Rational tactic had a positive effect on participative leadership and had a negative effect on authoritative leadership، but the effect was not significantly meaningful. And، hard tactic had a significant and negative effect on participative leadership and had a significant and positive effect on authoritative leadership. It can be concluded that if the characteristics of the female identity are combined with communication tactics، they can lead to successful management styles for women.
    Keywords: Women Management, Feminine Identity, Leadership Style, Communication Tactics
  • Masoud Kianpour, Shahnaz Aslani Pages 171-202
    The rapid development of communication technology has created new problems about the power of the media in facing the audience، with their gender image of women and men being one of them. In this regard، the present study was performed، with the aim of determining how gender stereotypes in television advertisements are represented through constitutive–interpretative approach and qualitative content analysis. Therefore، a sample was selected based on non-random sampling method including 17 heterogeneous ads that aired by the Islamic Republic of Iran (IRIB) Third network. After implementation، analysis and encoding finally، based on the frequency and quality of display، work and social roles، personality traits of male and female figures and general characteristics of ads 7 categories were extracted which are: role prescriptions، ritual of subordination، superiority precession/inferiority recess، gender marking of needs، gender marking of goods، symbolic space، relative size. In final analysis، it was determined that the displayed ads on television have two different patterns of showing female and male and not only they reproduce the most common stereotypes in society، but also shape the process of stereotyping.
    Keywords: women, advertising, mass media, stereotypes, qualitative content analysis