فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فروغ الصباح شجاع نوری، فاطمه خادمی، سمانه سادات سدیدپور صفحات 7-42
    هدف اصلی این پژوهش شناسایی اثرات طرح دورکاری بر ایحاد تعادل میان کار و خانواده زنان شاغل بود.روش این بررسی کیفی و از دو شیوه نظام مند تحقیقات انجام شده و مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته استفاده شد. شیوه گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق (با 20 نفر از زنان شاغل و متاهل در ادارات دولتی شهر تهران که تجربه دورکاری را داشته اند) به صورت نیمه ساخت یافته بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. یافته های پژوهش بیان کننده آن است که دورکاری موجب کاهش تعارض کار و خانواده و بهبود توازن میان زندگی کاری و خانوادگی زنان شاغل می شود. دستاوردهای پژوهش حاکی از آن است که زنان شاغل به پذیرش دورکاری تمایل دارند، اما مدیران، حامی دورکاری نیستند. شرکت کنندگان ضمن اشاره به اثرات مثبت دورکاری بر تحکیم خانواده و پررنگ شدن نقش مادری و همسری، تاثیر طرح فوق را بر ایجاد تعادل کار و خانواده در زنان شاغل مثبت ارزیابی کرده اند. از نگاه آن ها ساعات کاری مناسب، شناور و منعطف، باعث افزایش بهره وری فعالیت های شغلی و در نتیجه بهره مندی سازمان از نیروی کاری باثبات تر و با انگیزه تر و افزایش توجه به خانواده خواهد شد و اجرای آن بهایی است که برای سلامت خانواده و جامعه پرداخت می شود.
    کلیدواژگان: اشتغال، خانواده، دورکاری، زنان
  • سید هادی حسینی، داود سمیعی پور صفحات 43-76
    هدف این پژوهش ارزیابی میزان رضایت مندی بانوان از پارک های بانوان و مقایسه آن با پارک های مختلط است. برای این مهم، پارک مختلط ملت و پارک بانوان حجاب در مشهد انتخاب شد. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی بود. ابزار گردآوری داده ها، مطالعات کتابخانه ای و پیمایش پرسشنامه ای بود. جامعه آماری کلیه زنان 15 سال به بالا و نمونه تحقیق برابر با 288 نفر بود. یافته ها نشان داد که نقش پارک های شهری به عنوان مهم ترین فضاهای شهری فقط بر کارکرد اکولوژیکی آن خلاصه نمی شود. کارکرد های تسکین و آرامش بخشی، کارکرد آموزشی فرهنگی، روان شناختی و فراغتی اجتماعی مهمترین کارکردهایی بودند که شهروندان از این فضاها انتظار داشته اند. بر طبق تحلیل یافته ها، رضایت مندی زنان از پارک بانوان حجاب مشهد اندکی بیش تر از پارک مختلط ملت بود، ولی تفاوت نمرات بین این دو پارک معنادار نبود. تحلیل نقش متغیرهای اجتماعی اقتصادی بر رضایت مندی از پارک های شهری نشان دادند که تفاوت ها بین گروه های مختلف سنی معنادار نیست. در خصوص نقش تحصیلات بررسی ها نشان داد که زنان با تحصیلات بیش تر و عالی نسبت به زنان دارای سطح تحصیلی پایین تر، رضایت مندی بیش تری از پارک های مختلط داشته اند. رضایت مندی زنان شاغل، محصلان و بازنشستگان در پارک بانوان، پایین تر از میانه نظری بود که نشان از فقدان رضایت آن ها از پارک بانوان دارد، در حالیکه رضایت مندی این سه گروه از پارک ملت که مختلط است، بالاتر از میانه نظری است.
    کلیدواژگان: پارک شهری، پارک بانوان، پارک مختلط، رضایت مندی، مشهد
  • حسین افراسیابی، طاهره مرادی فر صفحات 77-98
    سبک زندگی منعکس کننده ترجیحات افراد است که در عرصه های مختلف زندگی همچون اوقات فراغت، آداب سخن گفتن، نوع موسقی، لباس، آرایش و ظاهر بروز می کند. هدف این پژوهش مطالعه فهم و تفسیر زنان لر شهر یاسوج از تغییر سبک زندگی بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش نظریه داده بنیاد انجام شد. نمونه پژوهش، مشتمل بر 52 نفر از زنان شهر یاسوج بود که با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند که این تعداد بر اساس ملاک اشباع نظری انتخاب شد و نمونه گیری تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. برای گرداوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. داده های حاصل از مصاحبه، با روش کدگذاری نظری تجزیه و تحلیل شد. در مرحله کدگذاری باز 39 مفهوم و در مرحله کدگذاری محوری 8 مقوله به دست آمد. مقوله «دگردیسی سبک زندگی» به عنوان مقوله هسته ای ظهور یافت. نتایج بیان کننده آن است که زنان در دنیای جدید خود را به محدود ماندن در چهارچوب سنتی مورد انتظار مجبور نکرده و آخرین نوع و مدل تکنولوژی ها را می خواهند. ضمن توجه به زندگی و روش های سخت گذشته، در پی تجربه شکل های نوین خانواده هستند. آموزش مدرن، رسانه ها و شهرنشینی به عنوان شرایط علی تاثیرگذار بر پدیده دگردیسی سبک زندگی زنان بوده است، پیامدهای حاصل از این پدیده شامل دگرگونی ارزش های زنان، مدگرایی، مدیریت بدن، مصرف گرایی است.
    کلیدواژگان: زنان، خانواده، سبک زندگی، تغییر، نظریه داده بنیاد، یاسوج
  • علی ربیعی، عظیمه سادات عبداللهی، یاسر شیروی خوزانی صفحات 99-128
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه استفاده از شبکه های ماهواره ای فارسی زبان با هویت جنسیتی دختران نوجوان انجام شد. برای این منظور از نظریه هویت اجتماعی جنکینز ، نظریه پرورش و نظریه شناخت اجتماعی بندورآ استفاده شد. روش پژوهش پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش دختران مشغول به تحصیل در مقطع دبیرستان سال تحصیلی 92-91 بوده اند. از بین جامعه آماری، 185 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای نمونه گیری شده و اطلاعات مورد نیاز به کمک ابزار پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد که مقیاس های هویت فردی، هویت جنسیتی، کلیشه های جنسیتی و نقش جنسیتی را شامل بود. یافته های پژوهش نشان داد که استفاده بیش تر دختران نوجوان از برنامه های تلویزیون ماهواره ای به فاصله گرفتن آن ها از کلیشه های جنسیتی و تفکیک نقش های جنسیتی منجر می شود. همچنین استفاده دختران نوجوان از برنامه های تلویزیون ماهواره ای هویت جنسیتی آن ها را مخدوش می کند و آن ها را از هویت جنسیتی خود دور می کند.
    کلیدواژگان: تلویزیون های ماه، واره ای، رس، انه، کلیشه های جنسیتی، نقش های جنسیتی، هویت جنسیتی
  • جهانگیر کرمی، علی زکی یی، امید محمدی، شریفه حق شناس صفحات 129-152
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عوامل روانی و اجتماعی در پیش بینی نگرش به روابط خارج از چهارچوب زناشویی در زنان متاهل شهر کرمانشاه انجام شد. برای اجرای این پژوهش توصیفی به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از میان زنان متاهل شهر کرمانشاه نمونه ای به حجم 600 نفر انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های نشانگان اختلال های روانی(scl-90)، اعتماد اجتماعی، فرهنگ شهروندی، ارزش ها و باورها و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی استفاده شد، برای تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل مسیر معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین ویژگی های حساسیت میان فردی، افسردگی، پرخاشگری، فوبی و روان پریشی با نگرش به روابط خارج از چهارچوب زناشویی توسط خود فرد رابطه مثبت وجود دارد، اما در ارتباط با نگرش به روابط خارج از چهارچوب زناشویی توسط همسر فقط دو ویژگی اضطراب و روان پریشی با آن رابطه دارند، اما بین سایر ویژگی های روان شناختی با نگرش به روابط خارج از چهارچوب زناشویی توسط همسر رابطه ای وجود ندارد. همچنین بین مشارکت جویی، مسئولیت پذیری، قانون گرایی و فرهنگ شهروندی با نگرش به روابط خارج از چهارچوب زناشویی رابطه وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که توان افسردگی و اضطراب در پیش بینی نگرش به روابط خارج از چهارچوب زناشویی توسط خود فرد بیش تر است
    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، اختلال روانی، اعتماد اجتماعی، فرهنگ شهروندی، باورها و ارزش ها
  • سوده رحمانی، مسعود غلامعلی لواسانی، زهرا تنها صفحات 153-174
    جنسیت متغیر مهمی است که تاثیر آن بر شخصیت و هیجان خواهی در پژوهش های مختلفی بررسی شده است. نتایج این پژوهش ها در برخی موارد متناقض است که می تواند نشان از نقش فرهنگ بر این روابط باشد. لذا، پژوهش حاضر با هدف، بررسی تفاوت های جنسیتی در پنج عامل بزرگ شخصیت و هیجان خواهی در دانشجویان دانشگاه تهران اجرا شد. نمونه ای شامل 177 دانشجوی مقطع کارشناسی (دختر= 108، پسر=69) به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از دانشکده های مختلف دانشگاه تهران انتخاب شدند و به پرسشنامه پنج عاملی شخصیت کاستا و مک کری (1992) و مقیاس هیجان خواهی نسخه پنجم زاکرمن (1978) پاسخ دادند. براساس یافته ها، تفاوت معناداری میان دختران و پسران در پنج عامل بزرگ شخصیت وجود داشت. دختران نمرات معنادار بالاتری در گشودگی به تجربیات و توافق پذیری نسبت به پسران کسب کردند. همچنین، تفاوت معناداری در هیجان خواهی دختران و پسران به دست آمد. پسران به طور معناداری نمرات بالاتری در زیر مقیاس های هیجان طلبی و ماجراجویی، نابازداری و حساسیت به ملالت، نسبت به دختران کسب کردند
    کلیدواژگان: گشودگی به تجربیات، توافق پذیری، هیجان خواهی، تفاوت های جنسیتی
  • داریوش غلامزاده، فریده حق شناس کاشانی، فاطمه محمدخانی صفحه 175
    با وجود افزایش حضور زنان در محیط های کار، میزان ارتقاء زنان به سطوح عالی مدیریت با پیشرفت تحصیلی و تجربیات حرفه ای آن ها همخوانی ندارند. بنابراین، وجود نوعی مانع نامرئی به نام سقف شیشه ای بارز است. زنان در مواجه با این مانع باورهای مختلفی دارند که می تواند ارتقاء شغلی آن ها را افزایش یا کاهش دهند. این باورها شامل انکار ، انعطاف پذیری، پذیرش ، استعفا است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر سبک رهبری بر باور سقف شیشه ای در بانوان شاغل در بخش ستادی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی بود. تحقیق با اتخاذ ماهیت توصیفی پیمایشی از طریق تحلیل همبستگی، سبک های رهبری باس و آوولیو و باورهای زنان ا در مواجه با سقف شیشه ای بررسی کرد. جامعه آماری از میان بانوان شاغل در بخش ستادی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی با تحصیلات دیپلم به بالا، در نظر گرفته شده است. سپس بر حسب تحلیل های آماری نمونه مناسبی از آن ها انتخاب شد و در نهایت با استفاده از پرسشنامه های ساختارمند نسبت به اخذ دیدگاه افراد اقدام شد. نتایج حاصل نشان می دهد، سبک رهبری تاثیر معنادار و مثبتی بر باور سقف شیشه ای بانوان دارد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، باورهای سقف شیشه ای در زنان، پیشرفت شغلی
|
  • Forough Shojanoori, Fatemeh Khademi, Samaneh Sadatsadidpour Pages 7-42
    Background
    Development of the information and communication technology has caused different organizations to consider teleworking as a part of a new working world. Teleworking is an appropriate method for increasing productivity, decreasing costs, reducing pollution, coordinating between working and living hours, and enjoying benefits of balance between work and family life of employed women. The main aim of this research is to identify the effects of teleworking on balance of labor and family life of the employed married women.
    Method
    In this research qualitative method is used in two systematic methodology styles. Deep semi structured interviews were used to collect data. 20 married employed women who had experienced teleworking were interviews. For data analysis, qualitative content analysis technique was used.
    Findings: Findings show that Tele-working improves the balance between job and family affairs among working women. Research results indicate that women have tendency to participate in the Tele-working program, but managers do not support such idea. Interviewees believe that Tele-working has a positive effect on their family affairs and their role as a mother or wife. In their view, appropriate flexibility in the working hours, improves productivity and stability of the organizations
    Keywords: Employment, family, Teleworking, women
  • Seyyed Hadi Hosseini, Davoud Samieepur Pages 43-76
    The purpose of this study was to evaluate thesatisfaction level of women from women’s parks compared with motley Parks. Case study was conducted on Mellat and Hejab Park in Mashhad. Methodology ofResearch is descriptive - analytical. Methods for gathering data was based on literature review and questionnaire survey. Statistical society of research is women over 15 years of age that commute in urban parks and Sample size is 288 people. The findings of research indicated that the role of urban parks - as one of the most important urban spaces - isn’t just its ecological function. Investigations of this study show that functions of relief and soothing, cultural - educational function, psychological function and social and recreational functions were important functions that most citizens expected. Further analysis showed that women's satisfaction from Hejab Park has been little more than park of Mellat, but there are no significant difference of scores between the two parks. The Analysis role of socio-economic variables on satisfaction of urban parks shows no significant differences between different age groups. Role of education shows that women with more education were more satisfied with motley Park. Findings of research about role of engagement on women's satisfaction indicated that Satisfaction of working women, students and retired ladies in women’'s park is below average, which represented their disapproval of the women's park, while their satisfaction from motley Park (Mellat) is higher than the median.
    Keywords: Urban Park, Women's park, Motley Park, Satisfaction, Mashhad
  • Hossein Afrasiabi, Tahereh Moradifar Pages 77-98
    Life style reflects people's preferences and interests and is presented in various domains of life such as leisure time, home furniture, manners of speaking, music style, clothes, make up and appearance. The aim of this study was to understand and interpret life style change among women from Yasouj. This is a qualitative study and it was carried out through grounded theory. The sample of the study consisted of 52 women from Yasouj that were selected through purposive sampling. Interviews went on until saturation was achieved. Semi-structured interview and observation were used to collect the data. Collected data was analyzed through theoretical coding method. In open-coding phase, 39 concepts and in axial-coding phase 8 categories were obtained. The category of "deconstruction of life style" was revealed as the core category. The results showed that women in modern world have not constrained themselves to remain in traditional expected framework and they demand the latest models of technologies. With regarding the hardships of past life they seek to experience modern forms of family. Modern education, media, urbanization as casual conditions have influenced phenomenon of women's reconstruction of life style. The outcomes of this phenomenon included, transformation of values, body managementand fashionism.
    Keywords: women, family, life style, change, grounded theory
  • Ali Rabie, Azimeh Sadat Abdullahi, Yaser Shiravi Khozani Pages 99-128
    This study was conducted to investigate the Relationship between Persian satellite networks with gender identity of adolescent girls in Isfahan. For this purpose, Jenkins’ theory of social identity and breeding theory and Bandura' Social Cognitive Theory have been used. The research method is survey. The population for this study was high school girls of the 91-92 academic years. A number of 185 subjects were selected using multi-stage cluster sampling method and the data were collected using a researcher-constructed questionnaire which included variables of personal identity, gender identity, gender roles, and gender stereotypes. The research method was quantitative and at the individual level, and in order to analyze the results in descriptive and explanatory levels, SPSS software was used.
    The results showed that teenage girls frequent use of satellite television programs lead them away from gender stereotypes and separate gender roles. Also their use of satellite programs altered their gender identity and directed them away from their gender identity.
    Keywords: satellite television, media, Gender Stereotypes, gender roles, gender identity
  • Jahangir Karami, Ali Zakiei, Omid Mohamadi, Sharifeh Haghshenas Pages 129-152
    One factor that challenges family's health is marital infidelity associated with instability in couple's relationship and higher rate of divorce. Therefore this study was performed to investigate the role of psychological and sociological factors in predicting attitude to marital infidelity among married women in Kermanshah. To do this descriptive study, 600 married women were selected in Kermanshah through multistage cluster sampling. The data was collected through Symptom Checklist questionnaires of 90(SCL-90), social confidence, citizen culture, values and beliefs, and demographic information questionnaire. Pearson correlation, regression and Structural Equation Modeling were applied. Results showed that there is a positive relationship between interpersonal sensitivity, depression, aggression, phobia anxiety and attitude toward self- marital infidelity. But attitude toward spouse - marital infidelity had just two features with significantly important relationships: anxiety and psychosis. Among other psychological characteristics and attitudes toward marital infidelity, there was no relationship. The results also showed that there is a relationship between partnerships, Accountability, Legalism, and citizen culture with marital infidelity. Results of regression showed that depression and anxiety have more predicting effect on self-marital infidelity. According to conclusion anxiety and depression have critical roles on marital infidelity therefore it is suggested to therapists and counselors to keep this in mind.
    Keywords: marital infidelity, psychological disorder, social confidence, citizen culture, values, beliefs
  • Soudeh Rahmani, Masoud Gholamali Lavasani, Zahra Tanha Pages 153-174
    Gender is an important variable which its impact on personality and sensation seeking has been studied in various researches. In some cases the results were inconsistent, which can indicate the role of culture on these relationships. Hence, the present study with the aim of determining gender differences in five factor model of personality and sensation seeking in Tehran university students was performed. Sample of 177 undergraduate students (108 female and 69 male) were selected from University of Tehran using cluster sampling. The NEO-PI-R Questionnaire (Costa and McCrae, 1992) and Sensation Seeking Scale form V (Zuckerman, 1978) were used as instruments. According to the findings, significant difference in big five factors of personality was found between female and male students. Girls showed significantly higher scores on openness to experience and agreeableness compared with boys. Moreover, sensation seeking of boys was significantly different from girls (P
    Keywords: openness to experience, agreeableness, sensation seeking, gender differences
  • Dariush Gholamzadeh, Farideh Haghshenase Kashani, Fatemeh Mohammadkhani Page 175
    The purpose of this study is to determine the effect of the leadership styles on women’s glass ceiling beliefs. Data from a cross-sectional study of 218 women working in Iran in Ministry of Health and Medical Education were analyzed. The participants completed the questionnaires and measures of subjective women’s glass ceiling beliefs and leadership styles. This experimental study examined whether the transformational, transactional, and laissez-faire leadership styles had different effect on the denial, resilience, acceptance and resignation of women's access to leadership positions in organizations.
    Keywords: leadership styles, Glass ceiling beliefs, Glass ceiling, Women's career advancement