فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا افشاری، سمیرا کاکاوند صفحات 7-33
    در این مقاله به مطالعه اثر نابرابری جنسیتی بر رشد بهره وری و باروری پرداخته می شود. برای این منظور از داده های پانل استانی در دوره زمانی 1391-1377 استفاده شده است. نتایج نشان می دهدکه افزایش بهره وری و باروری اثر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی استان ها داشته است. درحالی که نابرابری جنسیتی به طور کلی نابرابری جنسیتی بر رشد اثر منفی و معنادار داشته است. به علاوه نابرابری جنسیتی در آموزش از طریق کاهش سرمایه انسانی بر رشد اثر منفی و معنادار داشته است. همچنین مدل نمایانگر یک رابطه مثبت ومعنا دار بین نابرابری جنسیتی و باروری می باشد. مدل یک رابطه منفی بین دو جزء دیگر نابرابری جنسیتی یعنی نابرابری آموزشی ونرخ مشارکت زنان و باروری را نشان می دهد. باروری بالاتر با توجه به افزایش زمان اختصاص یافته به کار خانگی ذخیره انسانی اندوخته شده را کاهش و در نتیجه مشارکت زنان درکار بازاری را کاهش می دهد. از سوی دیگر افزایش نابرابری جنسیتی از طریق کاهش زمان اختصاص یافته به کار بازاری وتخصیص بیشتر زمان به کار خانگی موجب افزایش نرخ باروری شده است. توسعه اقتصادی از طریق تغییر در نهادهای اجتماعی منجر به فرصت های برابرتر برای زنان می شود که موجبات مشارکت بالاتر زنان در نیروی کار، کاهش نابرابری جنسیتی در آموزش و سلامت زنان را فراهم می سازد. از سوی دیگر توسعه اقتصادی با کاهش نابرابری جنسیتی قدرت تصمیم گیری زن در خانواده را افزایش می دهد که مشارکت بالاتر و در نتیجه کاهش باروری را به دنبال دارد. را به دنبال دارد.مشارکت بالاتر و در نتیجه کاهش باروری را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، رشد، بهره وری، باروری
  • عاطفه خادمی، سهیلا صادقی فسایی صفحات 35-70
    مسئله مشارکت زنان از سرفصلهای مورد توجه در عرصه های پژوهشی کشور طی دهه های اخیر محسوب می گردد. نگاهی کلان و جامع به کم و کیف این عرصه و ارائه تحلیلی از نحوه ی بازنمود مشارکت زنان در پژوهش ها، رسالتی است که این مقاله به دنبال تحقق آن بوده است. در این پژوهش با فراتحلیل 29 پایان نامه، 212 کتاب و123 مقاله که به ترتیب از پایگاه های اطلاعاتی ایران داک، کتابخانه ی ملی و سایت نورمگز استخراج شده، به این یافته ی مهم و اساسی در حوزه زنان نائل آمدیم که حوزه مشارکت زنان، در بدنه ی نخبگانی و دانشگاهی از بعد از انقلاب تا کنون از روند مشخصی که ذیل آن بتوان به ارائه مدلی نظامند از کم و کیف مشارکت زنان در تمامی حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دست یافت، برخوردار نبوده و به صورت مشهودی تحت تاثر فضاهای گفتمانی دولتهای حاکم بوده است و متاسفانه نگاه جزئی و موردی داشتن نسبت به مشارکت زنان در عرصه های محدود(اقتصادی-سیاسی) منجر به غفلتی مهم در شکل گیری نگاهی همه جانبه به این حوزه گردیده است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، مشارکت، زنان
  • منصوره علیقلی صفحات 63-86
    زنان به عنوان یکی از انواع سرمایه های انسانی، تقریبا نیمی از جمعیت در سنین کار هر کشور را تشکیل می دهند. مشارکت بالای زنان در نیروی کار می تواند با افزایش دادن عرضه کار باعث افزایش رشد اقتصادی کشورها شود. افزایش سهم زنان در نیروی کار به یکی از مسائل کلیدی در اقتصاد کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه تبدیل شده است. لذا در این مطالعه سعی می شود تا به بررسی رابطه بین مشارکت زنان در نیروی کار و توسعه اقتصادی کشورهای اسلامی پرداخته شود. برای این منظور در این مقاله از داده های مربوط به سالهای 2013-1990 استفاده شد. لذا پس از بررسی پایایی متغیرها و تعیین مدل مناسب از روش پنل دیتا برای تخمین مدل استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که متغیرهای لگاریتم تولید ناخالص داخلی، نرخ بیکاری و نرخ باروری تاثیر منفی و متغیرهای لگاریتم مربع تولید ناخالص داخلی، نرخ شهرنشینی، نرخ ثبت نام ناخالص زنان در مدارس ابتدایی، نرخ ثبت نام ناخالص زنان در مدارس متوسطه و نرخ ثبت نام ناخالص زنان در مدارس عالی تاثیر مثبت بر نرخ مشارکت زنان در نیروی کار کشورهای اسلامی دارند. همچنین نتایج نشان داد که بین نرخ مشارکت زنان در نیروی کار زنان و توسعه اقتصادی کشورهای اسلامی یک رابطه غیر خطی و U شکل وجود دارد.
    کلیدواژگان: نرخ مشارکت زنان در نیروی کار، توسعه اقتصادی، کشورهای اسلامی، مدل پنل دیتا
  • بررسی عوامل مرتبط با احساس ناامنی اجتماعی زنان در فضاهای شهری (با تاکید بر ویژگی های کالبدی شهری)
    عالیه شکربیگی، پرنگ رادین صفحات 87-126
    احساس ناامنی در فضاهای عمومی شهری از نگرانی های مهم شهروندان است. برنامه ریزان و طراحان فضاهای شهری در تلاش هستند تا با شناسایی عوامل مرتبط با احساس ناامنی بویژه در فضاهای شهری، امنیت را برای استفاده کنندگان از آن فضاها فراهم کنند. بخش عمده ای از شهروندان را زنان تشکیل می دهند که حضور آنان در محیط های کار و فعالیت های اجتماعی شهری روند رو به رشدی دارد و این باعث می شود تا در طراحی و ساخت کالبد شهر حضور آنان مورد توجه قرار گیرد. آنان نیازمند تسهیلات خاصی از فضا هستند تا موجب افزایش اطمینان خاطر آنان از حضور امن در فضاهای شهری شود. در این مطالعه تلاش شده است تا زمینه های احساس ناامنی اجتماعی در بین زنان بررسی شود و عوامل موثر بر نگرانی ها و ترس های زنان در فضاهای عمومی و محیط شهری با تاکید بر ویژگی های کالبد شهری شناسایی گردد.
    کلیدواژگان: احساس ناامنی، فضاهای شهری، زنان، فضاهای بی دفاع، نظارت
  • مریم شریف زاده، جلیله کریمی صفحات 127-156
    فعالیت در حیطه ی صنایع دستی از مصادیق حفظ فرهنگ بومی است که نقش موثری در توانمندسازی اقتصادی- اجتماعی زنان روستایی دارد. این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر توسعه ی فعالیت شالبافی زنان روستایی فعال بالقوه ی اقتصادی شهرستان بانه پرداخته است. نمونه ی آماری مشتمل بر 205 زن روستایی در بخش آرمرده ی این شهرستان و ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسشنامه ای ساختارمند بود که روایی آن توسط پانل متخصصان تایید گردید. برای سنجش پایایی آن مطالعه ای راهنما خارج از منطقه ی آماری ترتیب داده شد. ضریب آلفای کرونباخ سنجه های مختلف پرسشنامه بین 5/0تا 9/0 نشان از پایایی قابل قبول ابزار سنجش داشت. یافته های پژوهش نشان داد، دروندادهای فردی و زمینه های محیطی در توسعه ی فعالیت شالبافی زنان روستایی اثر دارند. یافته های حاصل از تحلیل مسیر حاکی از تاثیر مستقیم مثبت و معنی دار عوامل حمایتی، علاقمندی نسبت به کار، اعتماد بنفس، انگیزه ی پیشرفت طلبی، درک از خود مدیریتی، درک نسبت به خودکارآمدی و اهداف با توسعه ی فعالیت شالبافی می باشد. در این پژوهش، پیشنهادهای کاربردی برای توسعه ی فعالیت شالبافی زنان روستایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه ی اشتغال، زنان روستایی، صنایع دستی، فعالیت شالبافی، بانه
  • تحلیل جنسیتی ادراک جوانان از اکوتوریسم (مطالعه موردی،دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان میاندورود)
    سید حسین حسینی ولشکلایی، مهدی رمضان زاده لسبویی، فرامرز بریمانی صفحات 157-183
    چکیده رویکرد به اکوتوریسم به عنوان الگوی فضایی گردشگری در طبیعت، امروزه مورد توجه فراوانی قرار گرفته است، محققان معتقدند که اکوتوریسم یک ابزار مناسب برای رسیدن به توسعه گردشگری پایدار است. از انجا که هر فعالیتی از جمله گردشگری به شرایط ذهنی مناسب جامعه میزبان نیازمند است و این شرایط نه تنها حسب پایگاه اجتماعی و اقتصادی متفاوت است بلکه از منظر جنسیتی در میان دو گروه مرد و زن نیز تفاوت دارد. این پژوهش با هدف تحلیل جنسیتی از ادراک و تصورات جوانان از اکوتوریسم انجام شد. جامعه آماری تحقیق، دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان میاندورود می باشد که نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران 275 نفر به صورت تصادفی در رشته های مختلف انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از منابع اسنادی و پیمایشی با بهره گیری از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. داده های تحقیق در دو سطح آمار توصیفی و آمار تحلیلی یا استنباطی با استفاده از آزمون های آماری میانگین، من ویتنی، تی مستقل و ضریب همبستگی فی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد پردازش قرار گرفتند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که: تفاوت معناداری بین دیدگاه های دختران و پسران در درک مولفه های اکو توریسم و جود دارد. و نیز دختران درک بیشتری از مولفه زیستی نسبت به مولفه های دیگر اکو توریسم دارند. و در نهایت یافته نشان می دهد که در درک مولفه های اجتماعی فرهنگی بین دوگروه واگرایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، اکوتوریسم، جنسیت، ادراک، شهرستان میاندورد
  • صالح شاهرخی ساردو، آیت الله کرمی صفحات 185-212
    برنامه های اعتبارات خرد از رهیافت های مهم فقرزدایی در سال های اخیر است که با ایجاد و گسترش فعالیت های درآمدزا به ویژه برای زنان کم درآمد، توسعه جوامع محلی را تسهیل می کند. نقش مشارکت و مولفه های پیش برنده ی آن، بر بهبود عملکرد صندوق اعتبارات خرد غیر قابل انکار است. جامعه آماری پژوهش را اعضاء صندوق های اعتباری خرد بخش مرکزی شهرستان جیرفت تشکیل دادند (125N=)، که با توجه به محدود بودن حجم نمونه به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن به وسیله متخصصان مربوطه و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفا ی کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (71/0 تا 92/0). به منظور بررسی و برازش متغیرهای نهفته و آزمون فرضیه های پژوهش، از روش مدل سازی معادله ساختاری با نرم افزار LISRELver8.54 استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی، پایایی و برازش متغیرهای نهفته پژوهش را تایید کرد. نتایج مدل سازی معادله ساختاری، نیز نشان داد که، ضریب های مسیر استاندارد شده، بین مولفه های سیاستی-حمایتی (40/0،γ=13/4t=)، آموزشی (30/0،γ=70/3t=) و اجتماعی (32/0،γ=01/2t=) اثر مثبت و معنی داری بر عملکرد اقتصادی صندوق ها دارند. همچنین ضریب تبیین نشان داد که، 66 درصد از تغییرات واریانس دیدگاه زنان در مورد عمکلرد صندوق های اعتباری خرد، توسط پیش برنده های مشارکت تبیین می شود. پیشنهاد می شود از همان ابتدای راه اندازی تا محله واگذاری امور صندوق به مردم محلی، از مشارکت و نظرات خبرگان، معتمدین محلی، تسهیلگران زن و کارآفرینان زن موفق کمک گرفته شود، تا بتوان عملکرد صندوق های اعتباری مورد مطالعه را در تمام ابعاد بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: صندوق اعتباری خرد زنان، پیش برنده های مشارکت، مدلسازی معادلات ساختاری، شهرستان جیرفت
|
  • Zahra Afshari, Samira Kakavand Pages 7-33
    Using cross-provinces and panel regressions for the 2008-2012 period, this paper investigates to what extent gender inequality in general and its components, i.e. education and employment may affect growth and fertility, and labor productivity. The results suggest that gender inequality in education has a negative direct impact on economic growth through lowering the average quality of human capital. The paper finds a positive and significant relationship between gender inequality and fertility in Iranian provinces. Furthermore, gender inequality in education and inequality in labor market through decreasing the time allocated to market jobs, and increasing the time allocated to housework increase fertility rate. Finally, economic development through changing the social and cultural institutions will increase the labor force participation of women and decrease gender inequality in education, health .These changes tend to decrease fertility rate.
    development through changing the social and cultural institutions will increase the labor force participation of women and decrease gender inequality in education, health .These changes tend to decrease fertility rate.
    Keywords: gender inequality, growth, labor productivity, fertility
  • Atefe Khademi, Soheyla Sadeghie Fasai Pages 35-70
    Women’s participation is one of the most important issues which have been attended in research reports during the last few decades and it is the main aim of present article to show how this issue has been appeared in existing researches. By searching different data bases such as national library, Iran Doc and Normags, relevant sources including 212 books, 123 articles, 29 dissertations have been found and necessary data is collected since 1357 onwards. Meta-analysis is applied to review acquired data. The result shows that after revolution so far, there is no consensus among elites and academics about the participation of women. So, it is not possible to present a systematic model about the quality and quantity of women’s participation in social, cultural, political and economic domain. Instead, it seems that the issue of women participation has been more influenced by the discourse of government in power. While the participation of women is seen partially in just few areas such as politics and economy, then inappropriately a comprehensive approach will be neglected.
    Keywords: women, Participation, Meta, Analysis
  • Mansoureh Aligholi Pages 63-86
    Women as a form of human capital , almost are half of the population of any country's working age . High female participation in the labor force can be increased by increasing the supply of labor in fueling economic growth . Increase the share of women in the workforce is one of the key issues has become in developed and developing economies . The aim of this study is to investigate the relationship between women's participation in paid labor and economic development in the Islamic countries . For this purpose, in this paper the data of the years 2013-1990 were used. Therefore, the validity of variables and determine the appropriate model of panel data is used to estimate the model. The results showed that the logarithm of GDP, unemployment rate and fertility rate have a negative impact and square log variables GDP, urbanization rate, gross enrollment rate of women in primary schools, secondary schools and female gross enrollment rate recorded rate Gross called a positive impact on the participation rate of women in higher education are women in the workforce Islamic countries. The results showed that the rate of female participation in the labor force and economic development in the Islamic countries is a nonlinear relationship and U-shaped.
    Keywords: Women's participation rate in the labor force, economic development, Islamic countries panel data model
  • the study ofSense of insecurity of women in urban public spaces and the the facts of relitionship with that
    Alieh Shekarbeigi, Parang Radin Pages 87-126
    Sense of insecurity in urban public spaces is one of the most important concerns of citizens. Urban spaces planners and designers try to recognize factors related to sense of insecurity especially in urban spaces and provide security for the users of these places. A large amount of citizens are women who their presence at work and social activities has risen. So that they need to be considered in planning and construct of a city. They need to special facilities of space to increase their assurance and confidence of attendance in urban spaces. In this study it is probed to investigate fields of social sense of insecurity among women and recognize the factors effected on concerns and fears of women in public spaces and urban places with emphasis on urban physical features.
    According to theoretical literature and research records , theoretical framework is stated based to Oscar Newman Theory, Jane Jacobs Theory and Kewin Linch Theory, and then research hypothesis and analytical model has been extracted. The research method is survey and questionnaire has been used for gathering information . The statistical society of this research is Mahabad that sample was choosed by stratified sampling and 368 questionnaires have been filled in total, and also the description and analyzing of data has done by SPSS software. The results of the research presents that environmental factors such as indefensible spaces, surveillance and legibility has significant relation with the sense of insecurity. And also among singular variables,
    Keywords: sense of insecurity, urban spaces, women, indefesible spaces, surveillance
  • Maryam Sharifzadeh Pages 127-156
    Taking participation in handicraft context is a symbol of preserving indigenous culture and having an important contribution on rural women socio-economic empowerment. This research aims at investigating factors affecting development of textile (shawl) weaving activities of economically active rural women in Baneh county, Kordestan province. The statistical sample was consisted of 205 rural women in villages of Armardeh district. Structural questionnaires were used to collect data. The questionnaires validity was confirmed by panel of experts and a pilot study was done to assess the reliability. Cronbach's alpha coefficients were between 0.5 - 0.9 for different measures. Results revealed that individual inputs and environmental context affected development of weaving activities among rural women. Path analysis results showed that supportive factors, working interests, self concept, achievement, perception of self-management, self-efficacy expectations, and career development goals contributed positively to textile weaving career development. Applied recommendations are suggested to develop rural women textile weaving.
    Keywords: Career development, Rural women, Handicrafts, Textile weaving, Baneh
  • Gendered analysis of young people's perception of ecotourism (case study: Middle school students, Miyandorod Township)
    Saiyyed Hosein Hoseiny Valeshkolayee, Faramarz Barimani Pages 157-183
    Nowadays, a new trend to ecotourism has been attracted among the researchers as a spatial pattern for being in nature. The ecotourism is going to affect plenty of the geographical regions in the 21st century and to provide a new spatial pattern in various locations. Ecotourism can be considered as a sub-category of tourism industry with one of the rapidest economic growths. This growth has been even developed in the recent decade. The researchers believe that ecotourism is a proper tool to reach the stable tourism. The eco-tourist is the person who involves in mental and natural challenges by being in the nature. Eco-tourists are seeking the experience and are interested in treating with domestic people. They tolerate the problems of trips and show an active cooperation. The ecotourism activities lead to positive/negative effects in ecosystems, economics, cultural and social aspects. The tourism is more than an economic activity and it deals with a cultural relationship of the tourist and the host society. This research is done in order to analyze the gendered perceptions and imagines of young people about the ecotourism. The case study is the middle-school students of Myandorod and 275 persons are randomly selected using the Cochran’s formula. , there is not a correlation between the perceptions of the girls and boys about the social-cultural aspects of tourism.
    Keywords: Tourism, Ecotourism, gender, perception, Myandorod Township
  • Saleh Shahrokhi Sardoo, Saleh Shahrokhi Sardoo Pages 185-212
    Micro-credits are one of the poverty alleviation strategies that utilize expansion of profitable activities especially for low-income women to accelerate the development of local societies. On the other hand the effect of participation and its accelerator factors on the improvement of Micro-credit funds performance is undeniable. The population of the study includes all the members of micro-credit funds who are in the central part of Jiroft (N=125). As the sample of the study was limited, it was investigated in the form of census. The tool of the research was a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by the experts of the field and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient (0.71 till 0.92). Structural Equation Modeling using the software of LISRELver8.54 was utilized to investigate the fitness of latent variable and test the research hypothesis. The results of factor analysis, reliability, and fitness of latent factors confirmed the research. The results of structural equation modeling indicated that the coefficient of standardized path between political-support factors (t=4.13, γ=0.40), educational factors (t= 3.70, γ= 0.30) and social factors ( t=2.01, γ=0. 32) has a positive significant effect on the economic performance of credit funds. Also, the coefficient of determination showed that 66 percent of variance changes of women’s attitudes toward the performance of micro-credit funds is due to participation accelerators.
    Keywords: Micro, credit funds for rural women, participation accelerators, Jiroft County