فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید موحد، مریم حسینی صفحه 7
    مطالعه حاضر بخشی از یک پژوهش گسترده تر است که با هدف کشف و توصیف چگونگی مواجهه زنان میانسال با پیری و تغییرات بدنی مرتبط با آن انجام شده است. جهت تحقق این هدف، از روش شناسی کیفی نظریه زمینه ای استفاده گردید و با استفاده از روش نمونه گیری نظری و هدفمند، تعداد20 زن میانسال40 تا60سال به عنوان مشارکت کنندگان انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته جمع آوری شده و با توجه به مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    شش مقوله اصلی و یک مقوله هسته از خلال کدگذاری داده ها استخراج شدند. راهبردهای مقابله ای که توسط زنان میانسال استفاده می شدند و از مصاحبه ها استخراج شدند شامل: ارزیابی مجدد موقعیت های هنجاری، بازسازی و ارتقای بدنی، توسعه هویت منزلتی، مقاومت و انکار هویت سنی، پیشگیری و جستجوگری اطلاعات، وفاق و سازگاری بود. مقوله هسته پدیدار شده، «بازاندیشی هویت زنانه در بستر بدن زمانمند» می باشد. به طور کلی در این مقاله راهبردهای مقابله ای زنان در چهار سنخ دسته بندی شده است که عبارتند از «راهبرد معطوف به خود- هیجان محور»، «راهبرد معطوف به خود- مساله محور»، «راهبرد معطوف به بدن- هیجان محور»، «راهبرد معطوف به بدن- مساله محور». انتخاب نوع راهبرد مقابله ای می تواند برای زنان پیامدهای مختلفی داشته باشد که سلامت جسمی و روانی آنها را تحت تاثیر قرار دهد لذا توجه به آنها در عصر کنونی اهمیت زیادی دارد.
    کلیدواژگان: تغییرات بدن، پیر شدن، میانسالی، نظریه زمینه ای، راهبرد مقابله ای
  • رسول حشمتی، سارا خداپرست کازرونی، فاطمه کروغی پور صفحه 43
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش پیش بینی کنندگی تصویر بدنی و شاخص توده بدن، بهوشیاری زمینه ای و ناگویی خلقی در رضایت مندی زناشویی زنان شاغل می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان زن متاهل دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 94-95 بوده است. بدین منظور، در یک تحقیق مقطعی و گذشته نگر، 120 نفر از این کارمندان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و با در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی در تحقیق شرکت کردند. سیاهه ی مهارت ذهن آگاهی (FFMQ)، فرم کوتاه پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، مقیاس الکسی تایمی تور نتو (TAS)، پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی (BICI)، و اندازه گیری شاخص توده ی بدن (BMI) جهت سنجش متغیرهای ملاک و پیش بین بکار گرفته شدند. یافته های تحلیل مسیر نشان داد که اثر مستقیم مسیر ارتباط بین ناگویی خلقی و رضایت زناشویی (01/0>p و 55/0-=β) منفی و معنی دار است. مسیر بین بهوشیاری زمینه ای و رضایت زناشویی (01/0>p و 28/0=β) مثبت و معنی دار است. مسیر ارتباط بین متغیرهای تصویر بدنی و رضایت زناشویی (01/0>p و 25/0-=β) منفی و معنی دارد می باشد. همچنین، تصویر بدنی از طرفی بین بهوشیاری زمینه ای با رضایت زناشویی و از طرفی دیگر بین ناگویی خلقی با رضایت زناشویی اثر میانجیگری دارد. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که الگوی ساختاری رضایت زناشویی بر مبنای بهوشیاری زمینه ای، ناگویی خلقی و تصویر بدنی از برازش مطلوب و قابل قبولی برخوردار است.
    کلیدواژگان: تصویر بدنی، BMI، بهوشیاری زمینه ای، ناگویی خلقی، رضایت مندی زناشویی
  • سید فاطمه قاسمپور گنجی، آذر کفاشپور، وحید بابازاده سرخان صفحه 69
    در دنیای امروز و با افزایش نقش زنان در مشاغل گوناگون، لزوم انجام تحقیقاتی درباره عوامل موثر بر واکنش های شغلی آنان احساس می گردد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر بافت اخلاقی سازمان بر واکنش های شغلی کارکنان خانم دانشگاه فردوسی مشهد و هم چنین بررسی نقش تعدیل کننده متغیر ارزش های کاری کارکنان بود. روش نمونه گیری، طبقه بندی دو مرحله ای و تصادفی ساده بوده است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان، 210 تن تعیین شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون میانگین، تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار WARPPLS استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که ادراک از بافت اخلاقی بر رضایت مندی شغلی (0.56=β) و قصد ترک شغل (0.36- =β) موثر است. همچنین نقش تعدیلگر ارزش های کاری بر رضایت مندی شغلی (0.44=β) مورد تایید قرار گرفت. اگرچه که ارزش رابطه (0.53=β) و ارزش پاداش (0.35=β) نقش اثرگذارتری بر رابطه میان اخلاقیات در سازمان و رضایت مندی شغلی دارند.
    کلیدواژگان: بافت اخلاقی، رضایت مندی شغلی، قصد ترک شغل، ارزش های کاری، دانشگاه فردوسی مشهد
  • مرجان فیاضی، نازلی ساروی صفحه 95
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تعارض کار – خانواده بر برخی نگرش های شغلی؛ شامل بهزیستی روانی و فرسودگی عاطفی با محوریت مادران شاغل می باشد و در این میان نقش متغیرهای تعدیل گر همچون حمایت سازمانی ادراک شده و انگیزه درونی را نیز مد نظر قرار داده است. جامعه آماری این پژوهش را مادران شاغل در بخش اداری دانشگاه تهران تشکیل می دهند. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر روش نمونه گیری طبقه بندی است و سپس نمونه گیری احتمالی در هر طبقه انجام شده است. بر این اساس، 182 نفر از آنان برای پاسخ به پرسشنامه ها انتخاب شده اند.
    برای بررسی تاثیر تعارض کار – خانواده بر فرسودگی عاطفی و بهزیستی روانی کارکنان با تعدیل گری حمایت سازمانی ادراک شده و انگیزه درونی از روش معادلات ساختاری و رگرسیون چند متغیره و نرم افزار های LISEREL و SPSS استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داده است که میان تعارض کار - خانواده و بهزیستی روانی و فرسودگی عاطفی به ترتیب رابطه منفی و مثبت وجود دارد و انگیزه کاری درونی و حمایت سازمانی ادراک شده نیز رابطه میان این متغیر ها را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: مادران شاغل، تعارض کار، خانواده، بهزیستی روانی، فرسودگی عاطفی
  • سید احمد میرمحمدتبار، علی اکبر مجدی، لیلی بنیاد صفحه 123
    هدف
    با توجه به اهمیت موضوع احساس امنیت اجتماعی زنان تحقیقات زیادی در چند دهه اخیر در این باره انجام شده است. تعدد و تنوع تحقیقات انجام شده و نتایج متناقض حاصل از آن ها و نداشتن یافته واحد از یک سو، ممکن است، این تصور را ایجاد نماید که انجام این تحقیقات بیهوده و موجب اتلاف هزینه می گردد. بنابراین نیاز به انجام تحقیقات ترکیبی مثل فراتحلیل برای جمع بندی و خلاصه کردن نتایج این تحقیقات در این حوزه احساس می شود. اصلی ترین سوال این تحقیق این است که مهم ترین عوامل موثر بر احساس امنیت اجتماعی زنان در تحقیقات انجام شده در ایران کدم اند؟
    روش
    روش تحقیق مقاله حاضر، فراتحلیل می باشد. جامعه آماری تحقیق همه ی مقالات معتبر علمی هستند که در سال های 1380 تا 1393 با موضوع احساس امنیت اجتماعی زنان منتشر شدند. در نهایت 33 مقاله انتخاب و با نرم افزار جامع فراتحلیل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته های تحقیق نشان داد که استفاده از رسانه های جمعی، دینداری و حجاب و پوشش مناسب، به نسبت سایر متغیرها، تاثیر بیشتری بر احساس امنیت اجتماعی زنان در ایران دارد. نتایج اندازه اثر نشان داد که رابطه استفاده از رسانه-های جمعی و احساس امنیت اجتماعی زنان، در مطالعات مرور شده معادل 47/0 مثبت و معنادار می باشد. رابطه دینداری و احساس امنیت اجتماعی زنان، در مطالعات بررسی شده معادل 39/0 مثبت و معنادار می باشد. نتایج اثرات ترکیبی نشان می-دهد که رابطه حجاب و پوشش مناسب و احساس امنیت اجتماعی زنان در مطالعات مرور شده حدود 38/0، مثبت و معنادار بود.
    کلیدواژگان: زنان، امنیت اجتماعی، استفاده از رسانه های جمعی، دینداری، فراتحلیل
  • آرزو غفوری، کیوان صالحی صفحه 157
    ا رزش های اجتماعی تا زمانی که با سایر ارزش ها ارتباط ارگانیک دارند، ماندگارند، اما به محض محدودشدن دامنه ارتباط یا ایجاد اختلال در ارتباط، علائم حیاتی ارزش ها رو به نیستی می رود. اهمیت ارزش ها و نقش آن در تعالی جامعه از یکسو و فقدان شناخت کافی، موثق و به موقع از فرایند سست شدن ارزشهای بالنده و رسوخ ضدارزش ها در جامعه امروزی، ضرورت این مطالعه را دوچندان نمود. هدف پژوهش حاضر، بازنمایی چگونگی بروز دگرگونی های ارزشی در جامعه به ویژه در زنان است. بدین منظور 36 نفر از زنان و مردان (12 مرد و 24 زن)، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها و بررسی میزان همگرایی و غنی سازی یافته ها، از چندین فن، شامل مصاحبه بدون ساختار، مصاحبه نیمه ساختارمند، مشاهده و نامه نگاری شرکت کنندگان، استفاده شد. مرور و مقایسه متوالی داده های گردآوری شده، به استخراج 10 مقوله و 3 مقوله کلی منتج گردید. تحلیل ساختار ارزش ها و تعامل زنان با دیگران، منجر به شکل گیری نظریه میانی شد. الگوی بدست آمده از این پژوهش، نشان می دهد، مقوله محوری که زمینه ساز بروز دگرگونی های ارزشی در افراد به ویژه زنان می شود، «عدم توجه به مبدا هستی و نگاه کوته بینانه به فلسفه وجودی انسان» است که باعث سست شدن باورها و در نتیجه شکسته شدن حریم ها و بی توجهی به نقش ها و مسئولیت ها می شود. چنانچه فردی تحت تاثیر شرایط واسطه ای و محیطی ویژه، قرار گیرد، احتمال ورودش به دگرگونی های ارزشی، افزوده می شود و مبتنی بر راهبرد لذت جویی آنی، احتمال ایجاد پیامدهایی چون: مسخ ارزش ها و بروز دگرگونی های ارزشی افزایش خواهد یافت. در این مقاله، نحوه شکل گیری نظریه میانی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دگرگونی های ارزشی، فرایند شکل گیری، ارزش، زنان، نظریه برخاسته از داده ها
  • سیدمحسن حجت خواه، مژده محمدی، پیمان ولدبیگی صفحه 209
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی، ویژگی های شخصیتی و بخشودگی با نگرش به روابط فرا زناشویی در متاهلین شهرکرمانشاه انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش که از نوع همبستگی بود 600 نفر از متاهلین شهر کرمانشاه با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه نگرش به روابط فرا زناشویی، مقیاس 5 عاملی شخصیت (NEO)، پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسال کولینز و رید (RAAS) و پرسشنامه بخشش ری را تکمیل کردند. داده ها توسط همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد بین سبک های دلبستگی با نگرش به روابط فرازناشویی رابطه مثبت معنادار (01/0>p) و بین ویژگی های شخصیتی، برونگرایی، گشودگی، سازگاری، وجدانی با نگرش به روابط فرا زناشویی رابطه منفی معناداری وجود دارد (01/0>p). همچنین بین ویژگی شخصیتی، روان آزردگی با نگرش به روابط فرازناشویی رابطه مثبت معنادار (01/0>p) و بین بخشودگی با نگرش به روابط فرازناشویی رابطه منفی معناداری وجود دارد (01/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سبک های دلبستگی، ویژگی های شخصیتی و بخشودگی همگی با هم توانایی تبیین 31 درصد نگرش به روابط فرازناشویی را دارند. با توجه به نتایج پژوهش، سبک های دلبستگی، ویژگی های شخصیتی و بخشودگی می توانند نگرش به روابط فرازناشویی را تحت تاثیر قرار دهند.
    کلیدواژگان: دلبستگی، شخصیت، بخشودگی، روابط فرازناشویی
|
  • Majid Movahed, Maryam Hoseini Page 7
    This study, as a part of more extensive research, which aims to explore and describe how the middle-aged women deal with ageing and physical age- related changes. For achieve this Purpose, Grounded theory was used as qualitative research methodology. With Theoretical and Purposive sampling, selected 20 middle aged women between 40 to 60 years old as participants. The information was gathered by using in-deep and semi-structured interviews and has been analyzed in three stages of open coding, axial coding, and selective coding. The findings of the study were created in the form of seven subcategories. Coping strategies used by middle-aged women and were extracted from the interviews include: Re-evaluation of normative situations, physical reconstruction and improvement, status identity development, dignity, resistance and denial of age identity, prevention and information seeking, consensus and adjustment. The core concept emerged is "Reflexivity female identity in the context of the temporal body". In general in this paper, coping strategies of women is classified into four types, namely "self-oriented emotion-focused strategy," self-oriented problem-focused strategy", body-oriented emotion-focused strategy," body-oriented problem-focused strategy. Choose coping strategies can have different consequences for women's physical and mental health, so pay attention to them is very important in the current era.
    Keywords: bodily changes, aging, middle age, the grounded theory, coping strategies, women
  • Rasool Heshmati, Sara Khodaparast Kazerooni, Fatemeh Koroghipoor Page 43
    The aim of this study was to investigate the predictive role of body image and Body Mass Index, dispositional mindfulness and alexithymia in marital satisfaction of employed women. For this reason, in a retrospective and cross-sectional study, 120 employed women of Tabriz University were selected by simple random sampling method and were participated in research based on ethical consideration. Five Facet Mindfulness Questionnaire, Enrich`s marital satisfaction questionnaire-short form, Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), Body Image Concern Inventory (BICI) and Body Mass Index (BMI) were used for assessing the predictive and criteria variables. The results of path analysis showed that the direct effect of the relationship between alexithymia and marital satisfaction (β—0/55 & p
    Keywords: body image, Body Mass Index, dispositional mindfulness, alexithymia, marital satisfaction
  • Seyedeh Fatemeh Ghasempour Ganji, Azar Kafashpour, Vahid Babazadeh Sorkhan Page 69
    Now a days, there is an urgent need for doing research on the factors influencing job responses as a result of increasing women’s roles in various occupations. The purpose of this study was to evaluate the impact of ethical context on female staff’s job responses at Ferdowsi University of Mashhad. It is also intended to investigate the role of moderator variable of work values. We based our analysis on data from a random sample of two-stage classification. The sample which includs 210 subjects was determined by Morgan table. For data analysis, we used the mean test, correlation test, confirmatory factor analysis and structural equation by using WARPPLS software. The results indicate that the perception of ethical context on job satisfaction (0.56 = β) and turnover intention (0.36- = β) is effective. Also the moderator of the work values on job satisfaction (0.44 = β) is approved. However the relationship (0.53 = β) and the rewards (0.35 = β) have more effective role comparing with the relationship between ethics in the organization and job satisfaction.
    Keywords: ethical context, job satisfaction, turnover intention, work values, Ferdowsi University of Mashhad
  • Marjan Fayazi, Nazli Saravi Page 95
    The aim of this study was to evaluate the effects of work - family conflict on some job attitudes, including Psychological Well-being and emotional exhaustion among working mothers in tehran university. and the role of mediating variables such as perceived organizational support and intrinsic motivation is also considered. Statistical population of the study consisted of working mothers that employed in Tehran University administrative division. Sampling method of the present study is Stratified sampling at first and then random Sampling was used by researchers. Accordingly, 182 of them were selected to answer the questionnaires. multiple regression and structural equation modeling and SPSS and LISEREL software was used to investigate the effect of work - family conflict on employee's emotional exhaustion and psychological well-being by moderating role of perceived organizational support and intrinsic motivation. The results show that negative and positive relationship among work - family conflict and psychological well-being and emotional exhaustion.
    Keywords: working mothers, work, family conflict, psychological well, being, emotional exhaustion
  • Seyed Ahmad Mirtabar, Ali Akbar Majdi, Lili Bonyad Page 123
    Subject: In recent years, considering the importance of security in Iran, several studies have been conducted in this field. Due to the abundance and diversity of research conducted in the field of security felt requires a combination of research in this area like a meta-analysis. The main question of this research is that the most important factors affecting women's sense of social security research conducted in Iran?
    Method
    The research method of this paper is the meta-analysis. Population of the study almost scientific papers that are the subject factors women's sense of social security in 2001 and 2014 were published. Finally, 33 papers selected and analyzed with the Comprehensive Meta-analysis software.
    Results
    The results showed that the use of mass media, religiosity and suitable coatings, compared to other variables, significant impact on women's sense of social security in Iran. The results showed that the relationship between the use of mass media and women's sense of social security in the studies reviewed is positive and significant (effect size=0.47). Also relationship between religiosity and women's sense of social security in the studies reviewed is positive and significant (effect size=0.39). Results show that the combined effects of the relationship between suitable coatings and women's sense of social security in the reviewed studies the equivalent of 0.38, was positive and significant.
    Keywords: women, social security, the use of mass media, religiosity, meta, analysis
  • Arezu Ghafoori, Keyvan Salehi Page 157
    Social values can be upheld through an organic connection with other values. But when this connection is broken then values become compromised and this forms the basis of this study. There is demand for this study because of the importance of values and their role in promoting other values. There is a lack of adequate and timely recognition of the value of the progressive loosening and Transmogrification of values. The aim of this study was to research the is a Transmogrification of values in society associated with women. For this purpose 36 participants were selected by purposive sampling and snowball from the cities of Qazvin, Tehran and Sanandaj. several technologies were used to collect data including unstructured interviews, semi-structured interviews, participant observation and written letters. This resulted in extraction of 10 main categories, and 3 general categories. Collected data were subjected to continuous review and comparison. Structure analysis was done for values and interactions with others, leading women to take an intermediate view. Results showed a pattern obtained from this research, such that the main issue that leads to a Transmogrification of values in people, especially in women, was "the origin of human existence are not paying attention and short-sighted philosophy," which means that values are upheld loosely and this causes lack of privacy and disregard of roles and responsibilities. And strategies based on distorted values of instant gratification, will consequently compound the crisis. In this article, formation of the central theory was examined in detail.
    Keywords: Transmogrification of values, The process of formation, women, Grounded Theory
  • Mohsen Hojatkhah, Mozhdeh Mohammadi, Peyman Valadbaygi Page 209
    Purpose
    The aim of this study was to determine the relationship of the attachment styles, personality traits, and forgiveness to the attitude toward extramarital relations in the married couples of the city of Kermanshah.
    Method
    In this study that was made in the form of correlation analysis, 600 married people of Kermanshah were selected through multi-stage cluster sampling.they completed the attitude-towards extramarital inventory, NEO five factor inventory(NEO-FFI) , Collins and Read revised adult attachment scale(RAAS; Collins/ Read) and Ray forgiveness inventory. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression.
    Findings: The results of the study showed that there is apositive significant relationship between attachment styles and the attitude towards extramarital relations(p
    Conclusion
    The results of regression analysis showed that attachment styles, personality traits and forgiveness together explain 31% of the attitude towards extramarital relations. According to the results of attachment styles, both personality traits and forgiveness can affect the attitude towards extramarital relations.
    Keywords: Key words: Attachment, Personality, Forgiveness, Extramarital Relations