فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 52، پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 52، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • روح الله رضایی*، سپیده نوروزی، لیلا صفا صفحات 1-30
    هدف این تحقیق بررسی اثر میانجی سبک زندگی سلامت محور در رابطه بین سواد سلامت و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان روستایی بود. جامعه آماری پژوهش را 13835 نفر از زنان روستایی 15 تا 64 سال شهرستان اسلام آباد غرب تشکیل دادند که با توجه به جدول بارتلت و همکاران (2001)، 250 نفر از آنان با روش نمونه گیری چندمرحله ای جهت انجام تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد (پس از متناسب سازی با زمینه مرتبط با پژوهش) استفاده گردید. روایی محتوایی پرسشنامه با نظرسنجی از متخصصان تایید و روایی سازه و پایایی ترکیبی آن با برآورد مدل اندازه گیری به دست آمد. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک چند متغیره مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و به منظور آزمون اثر میانجی، از روش چندمنظوره خودگردان سازی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که سواد سلامت اثر مثبت و معنی داری بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان روستایی داشته (001/0=ρ-value، 518/0=β) و در حدود 27 درصد از واریانس آن را تبیین کرد. همچنین، نتایج تحقیق حاکی از آن بود که مجموع اثر غیرمستقیم سواد سلامت بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت از طریق سبک زندگی سلامت محور معنی دار بوده (001/0=ρ-value، 175/0=β) و متغیر سبک زندگی سلامت محور در رابطه بین سواد سلامت و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، اثر میانجی جزئی داشت.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، سبک زندگی سلامت محور، سواد سلامت
  • محبوبه سلیمان پورعمران*، نیره خواجوی صفحات 30-59
    آموزش و پرورش خراسان شمالی می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان زن شاغل در سازمان آموزش و پرورش خراسان شمالی تعداد 300 نفر می باشد. حجم نمونه، بر اساس روش سرشماری، کل جامعه به عنوان نمونه درنظر گرفته شد. جهت جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه سرریز شدن کار خانواده و خانواده کار گرزیواکز و مارکز (2000)، پرسشنامه تعارض کار- خانواده گریگوری (1996) و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1992) بود که روایی آن مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرنباخ به ترتیب 72/0و 81/0 و 75 /0 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Lisrel و SPSS استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان داد که بین پدیده سرایت در حیطه کار – خانواده و تعارض کار زنان با بهزیستی روانشناختی معلمان زن شاغل در سازمان آموزش و پرورش خراسان شمالی رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: پدیده سرایت کار- خانواده، سرریز شدگی شغلی، بهزیستی روانشناختی، تعارض کار
  • اسمعیل شکری *، کامبیز حیدرزاده هنزایی، روح الله زابلی صفحات 60-87
    هدف
    یکی از شیوه های جدید خرید که مزایای بیشماری دارد؛ خرید آنلاین است. در این راستا با توجه به جایگاه زنان بعنوان بازیگران اصلی تصمیم گیر خرید در خانواده هدف پژوهش حاضر، شناسائی عوامل موثر بر تمایل زنان به استفاده از خرید آنلاین است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه ای کیفی از نوع پدیدارشناسی است. داده های میدانی با استفاده تکنیک مصاحبه عمیق و معیار اشباع نظری در بین 15نفر از زنان تهرانی که تجربه خرید آنلاین داشته اند گردآوری شده است. مصاحبه های صورت گرفته ضبط و پس از پیاده سازی مرحله تحلیل با استفاده از روش کلایزی و نرم افزار MAXQDA10 صورت پذیرفته است.
    یافته ها
    براساس تحلیل داده ها هفت مضمون اصلی امکانات و تسهیلات، سازگاری و پذیرش اجتماعی، پیشبردهای فروش، ویژگی های مشتری، ادراک از سیستم خرید آنلاین، ویژگی های وب و محصول و کامیابی در خرید از مصاحبه ها استخراج شد. نتایج بدست آمده بر لزوم اتخاذ تدابیری به منظور افزایش منافع زنان از خرید آنلاین و از طرفی کاهش ریسک ادراک شده به وسیله اعتماد سازی تاکید دارد بعلاوه فروشگاه های آنلاین ضروریست با استفاده از تکنیکهای برای زنان کامیابی در خرید آنلاین ایجاد نمایند.
    کلیدواژگان: خرید آنلاین، زنان، رویکرد پدیدارشناسی
  • حسین رضایی *، سهیلا صادقی فسایی، رضا فاضل صفحات 87-95
    روش پژوهش در این تحقیق، پیمایشی بوده و برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسش نامه در قالب طیف لیکرت استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق نیز شامل تمامی زنان متولد دهه 60 در همدان می باشد که در زمان انجام تحقیق ( شهریور، 1394) در این شهر سکونت داشته اند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 400 نفر برآورد گردیده، شیوه ی نمونه گیری هم خوشه ایچند مرحله ای بوده است. چارچوب نظری استفاده شده در این مقاله، نظریه سرمایه جنسی کاترین حکیم می باشد. برای سنجش پایایی ابزار پژوهش نیز از آلفای کرونباخ استفاده شده است که میزان ضریب آن برای ابعاد مدیریت بدن (9/.) و برای ابعاد سرمایه جنسی (92/.) بوده است. اطلاعات جمع آوری شده از طریق پرسش نامه بعد از کدگذاری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد میانگین میزان پرداختن به مدیریت بدن از سوی زنان جامعه مورد مطالعه برابر با ( 3/3 از 5) می باشد که رقم قابل توجهی بوده و آمار نسبتا بالایی را به ما نشان می دهد و در این میان بعد سر و صورت با میانگین (71/3 از 5) از وزن بالاتری نسبت به سایر ابعاد مدیریت بدن نزد جامعه موورد مطالعه برخوردار است. میانگین ارزش سرمایه جنسی در بین پاسخگویان برابر با ( 81/3 از 5 ) می باشد که از میانگین نسبتا بالایی برخوردار می باشد. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده آنست که متغیر مستقل سرمایه جنسی در سطح معناداری (sig = 0/00) و با بتای (623/0) بر میزان انجام مدیریت بدن زنان متولد دهه 60 تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی بدن، مدیریت بدن، سرمایه جنسی، زنان متولد دهه 60، شهر همدان
  • فخرالسادات حسینی*، سید کاظم علوی لنگرودی صفحات 98-115
    رضایتمندی زناشویی نگرش مثبت و لذت بخشی است که زن و شوهر از جنبه های مختلف روابط زناشویی دارند. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش سبک های دلبستگی و رضایت جنسی در رضایت زناشویی با واسطه گری عشق ورزی دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد یزد بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 250 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفده از پرسش نامه های مقیاس دلبستگی بزرگسالان، پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ، پرسش نامه رضایت جنسی و پرسش نامه قصه عشق (LSS) جمع آوری شد. علاوه بر روش های توصیفی برای بررسی فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. یافته های این پژوهش حاکی از آن بود که، سبک های دلبستگی و رضایت جنسی، رضایت زناشویی را پیش بینی می کند. عشق ورزی در رضایت زناشویی و رضایت جنسی افراد نقش واسطه گری دارد. با توجه به اینکه رضایت جنسی یکی از عوامل مهم خوشبختی در زندگی زناشویی محسوب می شود و رضایت بخش نبودن آن احساس ناکامی را به همراه خواهد داشت، لذا توجه به انطباق سبک های دلبستگی و سبک های عشق ورزی افراد باید در راس برنامه های مشاوره های قبل از ازدواج قرار گیرد
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، رضایت جنسی، عشق ورزی، سبک های دلبستگی
  • منیژه فیروزی * صفحات 115-136
    به دلایل چندگانه، رفتارهای پر خطر در سالهای اخیر، بین دختران ایرانی افزایش یافته است. رفتارهای پر خطر، سلامت جسمی، روانی و اجتماعی آنها را به مخاطره می اندازد. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه نقش آلکسیتمیا و ادراک تنهایی در بروز رفتارهای پرخطر در دانشجویان دختر بود. پژوهش حاضر، یک پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. به منظور انجام این پژوهش، 530 نفر از دانشجویان دختر که در نیم سال تحصیلی اول 96-95 در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل بودند، با استفاده از پرسشنامه های الکترونیک (از طریق شبکه های اجتماعی (تلگرام)) مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس آلکسیتمیا تورنتو، مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی و مقیاس احساس تنهایی اجتماعی عاطفی برای بزرگسالان بود. در پایان، از معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که آلکسیتمیا مستقیم و به واسطه ادراک تنهایی بر گرایش به رفتارهای پرخطر تاثیر داشته است. اثر مستقیم و غیرمستقیم آلکسیتمیا بر گرایش به رفتارهای پرخطر مثبت و معنی دار بود. ادراک تنهایی بر گرایش به رفتارهای پرخطر اثر مستقیم داشت که این اثر منفی و معنی دار بود. آلکسیتمیا (مشکل در شناسایی و تنظیم هیجان ها) سبب می شود تا دختران در برقراری تعامل مشکل پیدا کنند و احساس تنهایی حاصل از آن در بروز رفتارهای پر خطر تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، ادراک تنهایی، رفتارهای پرخطر و دختران
  • عالیه شکربیگی*، ژیلا قزوینه صفحات 145-164
    امروزه بیشتر جرائم در همه جای دنیا متعلق به مردان است و زنان جرایم کمتری مرتکب می شوند حتی نوع جرائمی که زنان و مردان مرتکب می شوند نیز با هم متفاوت است. ورود زنان به جامعه، نه تنها موجب مشکلات بیشتر برای زنان شده بلکه در برخی مواقع با مشکلات اقتصادی و اجتماعی آنها را به سمت ارتکاب جرم سوق داده است.
    هدف پژوهش کیفی حاضر مطالعه دلایلی است که زنان محله حکمت آباد کرمانشاه را به سوی روسپیگری هدایت می کند. نمونه آماری، زنان روسپی اعم از کولی و در مواردی غیر کولی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و در مواردی، با روش گلوله برفی انتخاب شدند.
    داده ها از طریق مصاحبه ی عمیق، گروه متمرکز و روش هایی مانند؛ مطالعه ی اسناد کتابخانه ای و اینترنتی جمع آوری شدند. مطالعه مذکور نشان داد چهار عامل فقر اقتصادی خانواده، اجبار از جانب همسر برای تامین مواد مخدر، جنبه تفریحی به خاطر قمار، کسب درآمد بیشتر و در نظر گرفتن آن به عنوان یک شغل همانند شغل های دیگر دلایل روسپی گری هستند. با در نظر گرفتن نتیجه مطالعه به نظر می رسد این پدیده از فقر فرهنگی بیشتر از فقر اقتصادی متاثر باشد.
    کلیدواژگان: روسپی گری، زنان کولی، حاشیه نشین، کرمانشاه
|
  • Sepideh Norozi, Rohollah Rezaei *, Leila Safa Pages 1-30
    The aim of this study was to investigate the mediation effect of Healthy Life Style (HLS) in the relationship between Health Literacy (HL) and Rural Women’ s Health Related Quality of Life (HRQL). The statistical population of the study consisted of 13835 rural women aged from 15 to 64 years old in West Islam Abad Township. According to Bartlett, Kotrlik & Higgins’ Table (2001), 250 person of the them were selected using multiple stage sampling method for doing study. Standard questionnaires (after adjusting the questions with the field of research) were employed for data collection. Content validity of the questionnaires confirmed by experts and construct validity and composite reliability of the questionnaires satisfied by estimating the measurement model. Collected data was analyzed using Structural Equation Modeling (SEM) multivariate technique and the Bootstrapping method was used for testing mediating effect. The results showed that HL had a positive and significant effect on HRQL (β=0.518, ρ-value=0.001) and explained about 27 percent of its variances. Moreover, the results indicated that sum of indirect effect of HL on HRQL through the variable of HLS was significant (β=0.175, ρ-value=0.001) and HLS partially mediated positive effect of HL on HRQL.
    Keywords: Rural Women, Health Related Quality of Life, Healthy Life Style, Health literacy
  • Mahboubeh Soleimanpouromran *, Nayareh Khajavi Pages 30-59
    The purpose of this study was The Relationship Between Family - worke Transmission Phenomenon and psychological well-being in Employed women education and traning of North Khorasan province .This is a descriptive study of the correlation type and the statistic society was The population consisted of all employees women of the education and traning of North Khorasan 300 people. Tools for data collecting we standard questionnaires. To Family - worke Transmission Phenomenon was Grzywacz & marks(2000) and for psychological well-being Ryff(1992). The research validity was the content type that was approved by experts. The reliability of the questionnaire was determined and confirmed by using the Cronbach's alpha coefficient To Family - worke Transmission Phenomenon was 0.72 and psychological well-being0.75. which was then analyzed by SPSS software (ver. 22). The Pearson correlation coefficient and the multivariable regression were used to test research hypothesis. The results showed a significant positive relation between the Family - worke Transmission Phenomenon and psychological well-being in Employed women.
    Keywords: psychological well-being_Family - worke Transmission Phenomenon_Spillover
  • Esmaeil Shokri *, Kambiz Heydarzadeh Hanzaei, Rouhollah Zaboli Pages 60-87
    Purpose
    One of the new shopping techniques that has many advantages is online shopping. In this regard, considering the position of women as the main actors the process of decision making for purchasing goods in the family, this study intend to identify the factors affecting women's intention to use online shopping.
    Methods
    The present study is a qualitative study of phenomenological type. Field data was collected using a deep interview technique and theoretical saturation standard among the 15 women Tehranians who have had online shopping experience. Interviews were recorded and after implementation of the analysis stage, using the collaizz method and MAXQDA10 software.
    Results
    Based on the data analysis, seven main themes of facilities and facilities, social adaptation and acceptance, sales leads, customer characteristics, perception of the online shopping system, web and product features, and success in buying from interviews were extracted. The results point to the need to take measures to increase the interests of women from online shopping and, on the other, to reduce perceived risk by trust building. In addition, online stores need to create techniques for winning successful online shopping.
    Keywords: Online Shopping, Women, Phenomenology Approach
  • Hossein Rezaei *, Soheila Sadeghi Fasaei, Reza Fazel Pages 87-95
    This research is sociological study about Body management relation and women Erotic Capital among women who were born in Hamedan City in 1980s. This study method is survey and in descriptive-analysis form and data collection was done through questionnaires in form of Likert scale. The research statistic community includes all women who were born in 1980s in Hamedan that lived there in time of research performance (August, 2015). The sample volume evaluated 400 people on the basis of Kukran formula and in multistage clustering sampling. Theoretical frame in this research is the theory of Katrin Hakim’s theory. Cronbach's alpha was used for research sustainability measurement which its coefficient for body management dimensions is (0.9) and (0.92) for Erotic Capital dimensions. The collected data from questionnaires analyzed after coding by SPSS software. The results shows that dealing body management average rate is (3.3 of 5) among the women in case study community which is a considerable point and shows us almost high value and head and face with total rate (3.71 of 5) are higher than the other dimensions in body management. The average of Erotic Capital value is (3.81 of 5) among respondent which is almost high. The results also show that sexual capital independent variable is in meaningful level (sig=0/00) and with beta= 0.623 effected on women body management rate who were born in 1980s.
    Keywords: body sociological, body management, Erotic Capital, women who were born in 1980s, Hamedan City
  • Fakhrosadat Hoseini *, Seid Kazem Alavi Langroodi Pages 98-115
    Marital satisfaction is a positive and enjoyable attitude which couples have toward different aspects of marital relations. This study aimed to investigate the role of attachment styles and sexual satisfaction in marital satisfaction through the mediation of love among married students studying in Yazd Azad University. Participants in the study were 250 students. These individuals were selected using random sampling method. The data were collected from Adult Attachment Scale, Enrich marital satisfaction questionnaire, sexual satisfaction questionnaire and Love Story scale (LSS). In addition to descriptive methods, Pearson correlation and regression were also used to check the hypotheses. The findings showed that attachment styles and sexual satisfaction predicted marital satisfaction. Love had a mediating role in people's marital satisfaction and sexual satisfaction. Considering that sexual satisfaction is one of the most important factors of happiness in marriage and its Unsatisfactory will bring a sense of failure. Therefore, attachment styles and love styles compliance should be considered for marriage counseling agenda.
    Keywords: marital satisfaction, sexual satisfaction, love, Attachment styles
  • Manijeh Firoozi * Pages 115-136
    For several reasons, risk-taking behaviors have increased among Iranian girls in recent years. Risk-taking behaviors endanger their physical, mental, and social health. The purpose of this study was to investigate effect of alexithymia and loneliness on high risk behaviors in female college students. This is a descriptive and correlational study. In order to do this research,530 female students recruited to complete electronic questionnaires such as Toronto Twenty Item Alexithymia Scale, Iranian Adolescents Risk-taking Scale and the social and emotional loneliness scale for adults (SELSA-S) that was response to participants through social networks (telegrams). Structural equations were used for data analysis. The results of this study showed that alexithymia directly and with combination to loneliness perceived have impacted on risk-taking behaviors. Loneliness directly was effective on the tendency toward high-risk behaviors that was negative. Alexithymia (difficulty in identifying and emotion regulation) causes girls to find problem in communication, and their loneliness can lead to risk-taking behaviors.
    Keywords: Alexithymia, social protection, risk behaviors, girls
  • Alieh Shekarbeigi *, Zhila Ghazvineh Pages 145-164
    Today, most of the crimes in all parts of the world belong to men And women commit less crimes.Even commit crimes that men and women are also different. The entry of women into society, Not only has caused more problems for women But at some times With economic and social problems, they have led them to commit crimes. The purpose of this qualitative research Study is why It leads to prostitution the Women of the Hekmat Abad of Kermanshah. The statistical sample was prostitutes Gypsy And in some cases non-gypsy Who were selected With purposeful sampling And in some cases With snowball method. Data Were collected Through an in-depth interview, Focused group And methods like Library and Internet documents. The study showed that Four factors are causes of prostitution: 1. Household Economic Poverty 2.Coercion by husband For the supply of drugs 3. Recreational aspects for gambling 4.Earn more money 5. considering it as a job like other jobs are The reasons of prostitution. Considering the results of the study seem to be affected by this phenomenon of cultural poverty more than poverty.
    Keywords: prostitution, Gypsy women, marginalized, Kermanshah