فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 54، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امید قادرزاده ، میترا خلقی صفحات 7-42
    زنان خانه دار به اقتضای هویت یابی در چارچوب خانه و خانواده، به مثابه هویت نقشی مسلط، در مقایسه با سایر زنان، بیش-تر در معرض طرد اجتماعی هستند. پژوهش حاضر در نظر دارد تا به میانجی تجربه ی زیسته ی زنان از خانه داری، به واکاوی و شناسایی زمینه ها، عرصه ها، تعاملات و پیامدهای طرد اجتماعی زنان خانه دار بپردازد. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش نظریه-ی زمینه‏ای میان زنان خانه دار سنندجی به انجام رسید. برای انتخاب نمونه‏ها از روش نمونه‏گیری هدفمند و حداکثر تنوع و برای گردآوری داده‏ها از مصاحبه ی نیمه ساخت یافته استفاده شد. در نمونه ی پژوهش، 29 نفر از زنان خانه دار22-46 سال سنندجی مشارکت داشتند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که زمینه هایی چون کلیشه های جنسیتی و شئ واره شدن خانه داری در طرد اجتماعی زنان خانه دار نقش دارند. در این میان، روزمرگی و یکنواختی خانه داری به‏مثابه زمینه ی تسهیل‏گر و دوقطبی شدن فضای خانواده، و تقلیل هویت به‏منزله شرایط مداخله‏گر عمل کرده‏اند. بازسازی معنایی تجربه و درک زنان خانه دار، از خانه داری بر زوال حریم شخصی و آزادی های فردی، مراقبت و کنترل بیرونی، و تزئینی شدن عرصه های تصمیم گیری دلالت دارد. در مواجهه با شرایط پیش رو، زنان خانه دار به راهبردهایی چون گذشته نگری انتقادی، انطباق، مجازی شدن ارتباطات، پرداختن به رشد شخصی روی آورده بودند. بر‏اساس مطالعه حاضر، تجربه ی خانه داری برای زنان خانه دار، اختلال رابطه ای، نارضایتی، یاس اجتماعی، انزوای اجتماعی، و سلب قدرت در پی داشته است. مقوله ی هسته نیز بر تعلیق هویت دلالت دارد که ناظر بر طرد ذهنی (وجه فردی و تجربه ی زیسته ی زنان خانه دار) و طرد عینی (وجه ساختاری طرد اجتماعی) است.
    کلیدواژگان: زنان، خانه داری، طرد اجتماعی، تزئینی شدن عرصه های تصمیم گیری، تعلیق هویت
  • سحر عرب پور ، زهره خسروی، غلامرضا صرامی صفحات 43-67
    در مطالعه حاضر تفاوت جنسیتی در طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک های مقابله ای با رویکرد طرح واره محور بررسی شد. نمونه شامل 779 نفر دانشجو (479 زن و 300 مرد) از دانشگاه های مختلف شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های طرح واره های ناسازگار اولیه، جبران یانگ و اجتناب یانگ بر روی آن ها اجرا شد. معناداری تفاوت گروه ها با آزمون تی مستقل سنجش شد. یافته ها حاکی از تفاوت جنسیتی معنادار در تعدادی از طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک های مقابله ای بود. نتایج این تحقیق به لحاظ حوزه های طرح واره حاکی است که دو جنس، در سه حوزه (گوش به زنگی و بازداری، بریدگی و طرد و حد و مرز مختل) از پنج حوزه طرح واره تفاوت معناداری نشان می دهند که در تمام این حوزه ها نمرات مردان بالاتر است. در دو حوزه دیگر (خودگردانی و عملکرد مختل و دیگر جهت مندی) تفاوت معناداری بین زن و مرد وجود نداشت. در مورد سبک های مقابله بین زنان و مردان، در سبک های مقابله ای تسلیم و جبران، تفاوت معناداری وجود دارد که در هر دو سبک، نمره مردان از زنان بالاتر است، در سبک اجتناب، تفاوت معناداری بین زن و مرد دیده نشد.
    کلیدواژگان: جنسیت، طرح واره، سبک مقابله، یانگ
  • ناهید مفردنژاد ، مرتضی منادی صفحات 69-85
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه شناخت اجتماعی و ترس از ارزیابی منفی در زنان متقاضی طلاق و عادی با کنترل طول مدت ازدواج و وضعیت اجتماعی اقتصادی بود. نمونه مورد مطالعه شامل 50 زن متقاضی طلاق و 50 زن عادی بود که این افراد با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این پژوهش یک طرح توصیفی و از نوع پس رویدادی بود که برای گردآوری داده ها از آزمون ذهن خوانی از روی تصویر چشم و مقیاس ترس از ارزیابی منفی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که بین زنان متقاضی طلاق و عادی در متغیرهای شناخت اجتماعی و ترس از ارزیابی منفی تفاوت وجود دارد. بعد از کنترل طول مدت ازدواج و وضعیت اجتماعی اقتصادی، شناخت اجتماعی در زنان متقاضی طلاق پایین تر از زنان عادی و ترس از ارزیابی منفی در آن ها بالاتر از زنان عادی به دست آمد. با در نظر گرفتن نتایج پژوهش، توجه ویژه به ماهیت و کیفیت پردازش های شناختی و هیجانی در موفقیت زناشویی زوجهای جوان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، ترس از ارزیابی منفی، طلاق، طول مدت ازدواج، وضعیت اجتماعی اقتصادی
  • حمیرا مشیرزاده ، رقیه رضایی صفحات 87-110
    در دنیای امروز، زنان نقش بسیار پررنگی در جامعه دارند. حضور زنانی که متفاوت از جامعه رفتار می کنند نیز غیرقابل انکار است. این مطالعه تلاشی است برای درک نحوه تاثیرگذاری توسعه ارتباطات ناشی از اینترنت بر متفاوت شدن این زنان که با استفاده از مبانی نظری جامعه پذیری جنسیتی و جهانی شدن انجام شده است. مصاحبه ی عمیق با تقریبا بیست زن در ایران و ترکیه که به عنوان زنان «متفاوت» تلقی می شوند، منجر به دستیابی به اطلاعات دست اولی از تجربه های زیسته ی آنان شد و با استفاده از تحلیل کیفی و راهبرد نظریه داده بنیاد به روش استراوس و کوربین، نقش اینترنت در زندگی متفاوت این زنان مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله ی نخست یا مرحله ی جامعه پذیری جنسیتی اولیه، این زنان تفاوت بارزی نسبت به الگوی جنسیتی متداول جامعه ی خود تجربه نکرده اند. در مرحله ی دوم، نخستین نشانه های تفاوت با مواجهه ی آنان با زیست-جهان "بیرون از اندرونی" که متفاوت از زیست-جهان متداول جامعه ی آنان است، شکل گرفته است. مرحله ی سوم با "تخطی" از الگوهای مسلط جامعه پذیری جنسیتی مشخص می شود. در این مرحله زنان مورد بررسی سعی می کنند که به طور آگاهانه علیه سنت رفتار کنند- عملی که شبیه مفهوم سازی میشل فوکو از "مقاومت یا تخطی" است. در این جا اینترنت به عنوان یکی از ابزارهای پرنفوذ، نه تنها مواجهه ی زنان با زیست -جهان بیرون از اندرونی را تسهیل می کند، بلکه منجر به روابط و سازوکارهایی می شود که به گفته ی خود آنان در مخالفت با هنجارهای سنتی هستند.
    کلیدواژگان: چامعه پذیری جنسیتی، اینترنت، سبک زندگی، هویت
  • محدثه بی تا، رضا جعفری هرندی صفحات 111-149
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضایت از زندگی براساس ویژگی های شخصیتی (روان رنجوری، برون گرایی، انعطاف-پذیری، سازگاری و مسئولیت پذیری) و مکانیسم های دفاعی (رشدیافته، رشدنیافته، روان آزرده) انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر قم به تعداد 19448 نفر بود. نمونه شامل 377 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد. جهت نمونه گیری ابتدا از بین نواحی شهر قم ناحیه 1، سپس از بین مدارس ناحیه سه مدرسه دخترانه و در آخر از هر مدرسه چهار کلاس همگی به تصادف انتخاب شدند و به پرسشنامه های سبک های دفاعی اندروز و همکاران، ویژگی های شخصیتی نئو و رضایت از زندگی دینر پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که ویژگی های شخصیتی روان رنجوری، برون گرایی، مسئولیت پذیری و مکانیسم های دفاعی رشدیافته و رشدنیافته توانایی پیش بینی رضایت از زندگی را داشتند (05/0 > P) ؛ اما متغیرهای انعطاف پذیری، دلپذیر بودن و سبک دفاعی آزرده قدرت پیش بینی رضایت از زندگی را نداشتند (05/0< p). لذا می توان با برنامه ریزی و آموزش های صحیح در راستای ویژگی های شخصیتی و مکانیسم های دفاعی؛ سطح رضایت از زندگی دانش آموزان را ارتقاء داد.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، ویژگی های شخصیتی، مکانیسم های دفاعی
  • فهیمه رحمتی ، سیداسماعیل موسوی صفحات 151-175
    پژوهش حاضر باهدف تعیین علت های جدایی مطرح شده از زنان در آستانه ی طلاق بر اساس سناریوهای زندگی آن ها انجام گرفت. روش پژوهش حاضر کیفی بود که به روش مطالعه تماتیک از نوع مقوله ای انجام گرفت و جامعه ی آن شامل کلیه ی زنان در آستانه ی طلاق شهر اصفهان بودند. مشارکت کنندگان این تحقیق با روش تعیین حجم نمونه با روش اشباع 21 نفر تعیین شدند. روش جمع آوری اطلاعات در این پژوهش مصاحبه ی نیمه ساختاریافته بود که از سه قسمت اطلاعات جمعیت شناختی، شناسایی دلایل طلاق و شناسایی و کشف سناریوهای زندگی تشکیل شده بود و برای تعیین میزان استاندارد آن از روش سه سوسازی (پژوهشگر، استاد راهنما و مشاوران هم تراز) استفاده گردید. روش تجزیه تحلیل یافته های این پژوهش به صورت بررسی محتوای آشکار و پنهان داده های به دست آمده از گفته ها و نوشته ها به شیوه کدگذاری دستی انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد در دلیل جدایی روابط آزاد با جنس مخالف سناریوهای «فکر نکن» و «متعلق نباش» ، در خشونت همسر، سناریو های «مهم نباش» و «راضی کن» ، در بی توجهی همسر نسبت به خواسته ها، سناریو های «نباش» و «راضی کن» ، در تفویض جایگاه زن و مرد و بی مسئولیتی همسر، سناریوی «بچه نباش» ، در مورد ذهنیت غلط نسبت به مردان، سناریوی «نزدیک نباش» و در مورد ازدواج مجدد همسر سناریوی «مهم نباش» نقش دارند. در نتیجه می توان بیان داشت سناریوهای زندگی افراد مانند دیگر ویژگی های شخصیتی بر دلایل جدایی آن ها تاثیر دارد و می تواند با جهت دهی به رفتارهای زنان در آستانه ی طلاق دلایل مشخصی را در آن ها به وجود آورد.
    کلیدواژگان: علت های جدایی، زنان در آستانه طلاق، سناریوهای زندگی
  • یاسمن دمیرچی، افشین صلاحیان صفحات 177-198
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک های دلبستگی، عشق و رضایت جنسی با احساس تنهایی در زنان متاهل سازمان حفاظت محیط زیست بود. در این طرح توصیفی تحلیلی، تعداد 180 نفر کارمند خانم متاهل و شاغل در سازمان حفاظت محیط زیست که به روش نمونه گیری خوشه ایتک مرحله ای انتخاب شده بودند به سوالات آزمون های سبک دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید (1990) ، مقیاس نگرش های عشق لی (1986) ، آزمون رضایت جنسی لارسون (1998) و مقیاس احساس تنهایی بزرگسالان راسل (1980) پاسخ دادند. داده های بدست آمده با استفاده از روش آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره) و نرم افزار SPSS. V (23) تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحلیل داده های بدست آمده نشان داد که در میان سبک های دلبستگی، سبک دلبستگی اجتنابی رابطه معناداری با احساس تنهایی دارد (0/05>P). همچنین سبک عشق استورگ نیز با احساس تنهایی رابطه معنادار داشته و هر دو متغیر پیش بینی معناداری برای احساس تنهایی در زنان داشتند. ولی رضایت جنسی رابطه معناداری با مولفه احساس تنهایی برقرار نکرده و پیش بین معناداری برای احساس تنهایی نبود. این یافته ها از نیاز به تمرکز بر عوامل دلبستگی و عشق با احساس تنهایی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، سبک عشق، رضایت جنسی، احساس تنهایی، زنان
|
  • OMID GHADERZADEH, mitra khalgi Pages 7-42
    Given their identity formation in the context of family and home, as a dominant functional identity, housewives are prone to be subject to social exclusion, as opposed to other women. The present study seeks to identify the areas, contexts, interactions and consequences of social exclusion of housewives, in light of their lived experiences. The present study was carried out with a qualitative approach and within the grounded theory framework. Sampling was conducted using purposeful sampling and maximum diversity, and a semi-structured interview was used to collect the data. The sample comprised 29 female Sanandaji women participants, aged 22-46. The results of the research suggest that the fields such as gender stereotypes and home-based socialization are involved in the social exclusion of housewives. Thus construed, the daily routine and homogeneity of housekeeping have served as facilitating and bipolarizing factors of the family atmosphere, and the reduction of identity as intervening conditions. The housewives’ semantic reconstruction and understanding of house-keeping implies the restriction of privacy and individual freedoms, external care and control, and redundancy in decision-making areas. Facing such challenges and circumstances, the housewives have tended to resort to strategies such as critical review, adaptation, virtualization of communication, and personal growth. On the basis of the present study, the housekeeping experience of the housewives has given rise to interpersonal disorders, d issatisfaction, social disappointment, social isolation, and power abandonment.
    Keywords: women, housekeeping, social exclusion, decorative decision making, identity suspension
  • Sahar Arabpour, Zohreh Khosravi, Gholamreza Sarami Pages 43-67
    This study explores the gender differences in early maladaptive schemas and coping styles with a schema focused approach. The sample consists of 779 university students (479 women and 300 men) which were selected from different universities in Tehran by convenient sampling. Young Schema Questionnaire, Young–Rygh Avoidance Inventory and Young Compensation Questionnaire were administered. Statistical significance of differences in groups were measured by independent T-test. The findings suggest that there is a gender difference in some maladaptive schemas and coping styles between men and women. The findings about schema domains show that there is a gender difference in 3 domains (inhibition and hypervigilance, disconnection and rejection and impaired limits) and that the men’s scores in these domains where higher than women’s. In the 2 other domains (autonomy and other-directedness) there were no gender differences between men and women. Also men and women had significant differences in surrender and compensation coping styles, which in both, the men’s scores were higher than women. There were no gender differences in avoidance style between the groups.
    Keywords: gender, schema, coping style, Young
  • nahid mofradnejad, morteza monadi Pages 69-85
    The comparison of social cognition and fear of negative evaluation in divorce seeking women and normal women, controlling for the long time of marriage and socio-economic status.
    The purpose of the present study was the comparison of social cognition and fear of negative evaluation in divorce seeking women and normal women, controlling for the long time of marriage and socio-economic status. Fifty subjects of divorce seeking women and fifty normal women are selected by random sampling. This study was a descriptive design that to gather of data were used of Reading the Mind in the Eyes Test and Brief Fear of Negative Evaluation Scale. Also, MANCOVA test was used for analyzing the data. The result of MANCOVA revealed that there was significant difference between social cognition and fear of negative evaluation of the divorce seeking and normal women. The social cognition of the divorce seeking women was less than that of normal women. The fear of negative evaluation of the divorce seeking women was more than of normal women
    Keywords: social cognition, fear of negative evaluation, divorce, long time of marriage, socio-economic status
  • Homeira Moshirzadeh, Homeira Moshirzadeh Pages 87-110
    Women play increasing roles in different societies and the fact that some of them follow norms different from those dominant in their society is undeniable. This article investigates the impact of the Internet on becoming "different" on the basis of a conceptual framework inspired by gender socialization theory, globalization, public/private spheres, and Foucaudian concept of resistance. Deep interviews with twenty Iranian and Turkish women regarded as "different" provide information on their lived experience. On the basis of a quantitative analysis and grounded theory as formulated by Strauss and Corbin, the findings show that the primary socialization of these women has not been different form the mainstream society. In their secondary socialization, the first signs of difference have emerged when they faced the public life. The third phase is when they began to resist against and divert from dominant patterns of conduct. It is at this stage that they consciously act against traditions and violate standard norms. The Internet has been found to be an influential means through which they face the outside life more easily and become more courageous in their opposition against traditional norms.
    Keywords: gendered socialization, the Internet, life style, identity
  • Mohaddeseh Bita, Reza Jafariharandi Pages 111-149
    This study aims to predict life satisfaction based on personality traits (neuroticism, extroversion, agreeableness, Openness and conscientiousness) and defense mechanisms (mature mechanisms, immature mechanisms and neurotic mechanisms). The research method was descriptive-correlational and the statistical population included 19448 girl high school students in Qom. The sample included 377 students that were selected using multistage cluster sampling. For sampling, among educational districts in Qom, district 1 were selected at first, then among schools, 3 schools and finally from each school all classes were selected randomly and they responded to Defense style questionnaire, NEO_Personality Inventory and Satisfaction with life scale. Data were analyzed using correlation and multiple regression analysis method. Results showed that personality traits (neuroticism, extroversion and conscientiousness), defense mechanisms (mature mechanisms and immature mechanisms) could predict life satisfaction (p < 0.05) but a greeableness, openness and neurotic mechanisms could not predict life satisfaction (p > 0.05). Therefore, the life satisfaction of students can be elevated by proper planning and education in case of personality traits and defense mechanisms.
    Keywords: defense mechanisms, life satisfaction, personality traits
  • Fahimeh Rahmati, esmail mosavi Pages 151-175
    The current study established to figure out the divorce causes of women who are on the verge of divorce based on their life scenarios. The qualitative method, the case study, was used to explore the causes. Twenty-one subjects were drawn from the population, including all women on the verge of divorce in Isfahan City, via the saturation sampling method. Data were collected using the semi-structured interviews within three parts; (1) the demographic information; (2) the divorce causes; and (3) the lived scenarios. The three-way method (e.g., researchers, supervisors, and counselors) was applied to standardize properties of interviews. The data were analyzed by the manually coding, in which data were examined by the explicit and implicit contents. The findings of the study showed that in the reason of the separation of free-sex relations with the opposite gender, “don’t think” and “don’t belong to” scripts, in the violence of the spouse, “don't be important” and “satisfy” scripts, in the spouse’s neglect of desires, “don't be” and “satisfy” scripts, in the assignment of the wife and the husband’s position and the spouse’s irresponsibility, “don't be child” script, about the wrong thought to men, “don’t be close” script, and about the spouse’s remarriage “don't be important” script are involved. Thus it can be said that the life scripts impact on causes of the divorce, and these reasons are more likely to provide the direction and specific reasons for these women’s behaviors.
    Keywords: Divorce Causes, Women on the Verge of Divorce, Life Scenarios
  • Yasaman Damirchi, Afshin Salahyan Pages 177-198
    The purpose of this study was to investigate the relationship between attachment styles, love and sexual satisfaction with loneliness in married women of the Department of Environment. In this descriptive-analytic design, 180 employees of married women working in the Department of Environment selected by single stage cluster sampling, were asked questions about Adult Collins and Reid's attachment style tests (1990), Love Attitude Scale (1986), Larsson's Sexual Assistance Test (1998) and Russell's adult loneliness scale (1980) responded. Data were analyzed using descriptive statistical methods (mean, standard deviation) and inferential (Pearson correlation and multivariate regression) and SPSS software. V (23) was analyzed. The results of data analysis showed that there was a significant relationship between avoiding attachment style and loneliness, among attachment styles (P <0/05). Also, Storge's love style was also significantly related to loneliness, and both variables had a significant prediction of loneliness in women. However, sexual satisfaction did not have a meaningful relationship with loneliness and was not a significant predictor of loneliness. These findings support the need to focus on attachment and love with loneliness.
    Keywords: Attachment style, Love style, Sexual satisfaction, loneliness, women