فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سعید میرریاحی، ساعد فرج نژاد قادی، مریم قاسم نژاد صفحات 1-12
    در این پژوهش که با هدف شناخت و بررسی بستر طبیعی مجموعه روستایی ملفه و اندارگلی واقع در شهرستان سواد کوه انجام شده است، با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) ، پارامترهای طبیعی و کالبدی روستاهای مورد مطالعه در غالب لایه های مکانی متفاوت، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این راستا، ابتدا مدل رقومی ارتفاعی منطقه در سامانه اطلاعات جغرافیایی تهیه گردید. سپس با طبقه بندی لایه های شکل زمین و رویهم قراردادن آن با لایه پوشش و کاربری اراضی ، رابطه پارامترهای طبیعی با بافت کالبدی روستاهای ملفه و اندارگلی مورد تحلیل قرار گرفت و نهایتا بهره برداری های سازگار و ناسازگار از بستر طبیعی روستاهای مورد مطالعه مشخص گردید. علاوه بر این نتایج گویای این مطلب است ، سامانه اطلاعات جغرافیایی با امکان ایجاد پایگاه داده ، تجزیه و تحلیل داده های فضایی می تواندبه عنوان ابزاری موثر در فرایند برنامه ریزی شهری و روستایی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روستا، بستر طبیعی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، ملفه و اندارگلی
  • محمودرضا طباطبایی، کریم سلیمانی، علی اکبر نوروزی صفحات 13-28
    شبکه آبراهه ای حوزه آبخیز مجموعه ای از آبراهه ها و رودخانه ها بوده که وظیفه هدایت و زهکشی جریان های آب سطحی را در یک حوزه آبخیز بعهده دارند. این داده های مکانی ، نقش مهمی را در مطالعات فیزیوگرافی ، هیدرولوژی ، فرسایش و رسوب یک حوزه آبخیز به عهده دارند. یکی از پارامترهای فیزیکی حوزه آبخیز نسبت انشعاب بوده که مقدار کشیدگی یا گردی حوزه آبخیز را نشان می دهد. بطور کلی ، نسبت انشعاب حوزه آبخیز که بر اساس شبکه آبراهه ای رتبه بندی شده محاسبه می گردد، یکی از معیارهای ارزیابی الگوی آبنمود سیل حوزه آبخیز می باشد. در این رابطه ، شبکه های آبراهه ای ناپیوسته، یک مانع جدی در برابر رتبه بندی آبراهه ها می باشند. این لایه های مکانی رقومی که در قالب و مقیاس های مختلف آماده می شوندغالبا دارای نقایصی در ساختار توپولوژی خود می باشند (ناپیوستگی و عدم انطباق صحیح با الگوی جهت جریان آب در حوزه آبخیز) این نقایص ، مشکلات دیگری در محاسبه سایر پارامترهای فیزکی حوزه آبخیز نظیر طول آبراهه ها، تراکم آبراهه ها، رتبه بندی آبراهه ها و نظایر آن بوجود می آورد. از سوی دیگر ، توابع درونی ساخته شده در نرم افزارهای سامانه اطلاعات جغرافیائی قادر به تصحیح این گونه آبراهه ها نیستند. در تحقیق حاضر ، در محیط نرم افزارArcGIS با استفاده از اجزاءArcObjects یک مدل جدید طراحی و ساخته شده است که قادر به حل مشکلات شبکه آبراهه ای حوزه آبخیز می باشد. بطور خلاصه ، بوسیله مدل ساخته شده ، یک شبکه آبراهه ای ساخته می شود که در آن ، هیچ گونه آبراهه اضافی تولید نشده بلکه آبراهه های اصلی ناپیوسته و جهت های جریان نادرست آن ها اصلاح میگردد. این شبکه آبراهه ای سپس بوسیله مدل رتبه بندی شده و می تواند درمحاسبه نسبت انشعاب و سایر محاسبات که در آن ها شبکه آبراهه ای پیوسته و منطبق با الگوی جریان نیاز است مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اشیاء ArcObjects، رتبه بندی، شبکه آبراهه، مدل ارتفاعی رقومی زمین، نسبت انشعاب
  • رضا سیروس صبری صفحات 29-40
    خرد حاصل از سنت ها در طراحی بومی می تواند راهنمای ما در رویکرد طراحی امروزمان باشد. کلیه مسایل پر اهمیت زمان ما در حیطه های پایداری محیط ، بوم شناسی و معنا هر کدام بخش های دقیقی از فرایند بومی طراحی هستند. معماری بومی تبلورکالبدی فرهنگ خاصی است. ملحوظ نمودن الگوی های رفتاری در فرایند طراحی موجب بازتاب هویت فرهنگی و معنا در گزینه های پیشنهادی می شوند. در طراحی بومی رده های حاصل از ایده پردازی در چارچوب از قبل تعیین شده و مختص به جامعه خاص و مخاطبین مشخص است. رویکرد پایداری نیز در طراحی بومی نهادینه شده که از حس وحدت با طبیعت ناشی می شود دراین مقاله نمونه های متنوعی مورد بحث قرار میگیرند. نحوه ساخت بومی از شیوه های زندگی و اعتقادات بومی حاصل می آید. از فرایند طراحی بومی می توان درس هایی ارزشمند را در جهت معرفی حس مکان در هر بستری فرا گرفت.
    کلیدواژگان: طراحی بومی، الگوها، منظر فرهنگی، معنا، پایداری
  • حمیدرضا پورخباز، علیرضا پورخباز صفحات 41-47
    آزمون سمیت حاد آلاینده ها، که بطو رمداوم از نواحی صنعتی و مسکونی رها می شوند، نشان دهنده میزان خطر بالقوه این ترکیبات بر جانداران آبزی می باشد. جیوه یک فلز بسیار سمی است که به دلیل کاربرد وسیع آن در کشاورزی ، پزشکی و سایر فعالیت ها، نمیتوان از درمعرض قرارگرفتن آن اجتناب شود. هدف این مطالعه آزمایش سمتی حاد کلرید جیوه بر ماهی آب شیرین (HgCl2) ، Capotea fusca ، بر اساس آزمون پایایی جهت محاسبه 50LC می باشد. بدین منظور ، این ماهی بدون افزودن مواد غذایی حدود 96 ساعت در معرض کلرید جیوه قرار گرفت. 10 غلظت مختلف در سه تکرار انتخاب شدند و برای هر تیمار 10 نمونه ماهی استفاده گردید. محلول ها با حل کلرید جیوه در آب مقطر آماده شدند. نتایج مشخص کرد که مرگ و میر با گذشت زمان کاهش می یابد، به طوری که بیشتر مرگ و میرها در طی 24 ساعت اولیه اتفاق افتاد. سرانجام ، نتیجه گیری نهایی نشان داد که مقدار50LC در طی 72 و 96 ساعت 539/0 میلی گرم در لیتر بود.
    کلیدواژگان: Capoeta fusca، 50 LC، کلرید جیوه، قنات، آزمون آماری زیستی
  • امید نوری رودسری، کاظم ارزانی، عزیز مومنی، مهدی طاهری صفحات 49-58
    تغییر پذیری مکانی متغیرهای حاصلیخزی خاک در یک باغ زیتون تحت آبیاری ، با درختان رقم زرد، موردمطالعه قرار گرفت. این باغ در منطقه طارم استان زنجان با مختصات جغرافیایی 48 درجه و56 دقیقه طول شرقی و 36 درجه و 47 دقیقه عرض شمالی واقع شده و فاصله درختان ازهم 7×7 متر است. متغیرهای پتاسیم ، فسفر، سدیم ، کلر ، هدایت الکتریکی و ماده آلی در نمونه های خاک، از عمق 60-0 سانتی متر در اوایل اسفند ماه 1389 تعیین شد. برای نمونه برداری ، یک شبکه منظم شطرنجی به ابعاد 98×98 متر ایجاد شد. نمونه برداری در نقاط تقاطع این شبکه انجام شد ومختصات جغرافیایی نقاط موردنظر با استفاده ازدستگاه سامانه مکان یاب جغرافیایی دستی، تعیین شد. داده ها با استفاده از روش آمار کلاسیک و زمین آمار مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نقشه هایی با هدف مدیریت ویژه خاک باغ ایجاد شد. درون یابی ها با توجه به آستانه وانحراف استاندارد هر متغیر بدست آمد. از محاسبات به منظور ترسیم نقشه های تغییرات هر جزء حاصلخیزی خاک بر اساس روش کریجینگ استفاده شد. تغییرات توزیع زمینی بالایی مشاهده شد. نتایج نشان داد که کمبود پتاسیم تهدیدی در منطقه مورد مطالعه است. در واقع، محتوای پتاسیم خاک منطقه مورد مطالعه ، سطح آستانه زیر 70 پی پی ام را نشان داد. تجزیه های زمین آماری مدل های متفاوتی از توزیع مکانی و سطوح وابستگی مکانی برای متغیرهای خاک نشان داد. سدیم و ماده آلی خاک در بخش های مطالعه شده از توزیع بالایی برخوردار بود. وابستگی مکانی فسفر در حد متوسط بود، و پتاسیم از یک توزیع همبسته مکانی پیروی نمیکند.
    کلیدواژگان: تغییرپذیری مکانی، زمین آمار، حاصلخیزی خاک، درخت زیتون
  • مسعود بیژنی، داریوش حیاتی، بهروز عبدالوند صفحات 59-78
    منظور از تضاد آب کشاورزی ،درگیری ها و منازعات میان بهره برداران آب در بخش کشاورزی است. هدف این مقاله ، بررسی دیدگاه های کارشناسان امور آب منطقه پیرامون تضاد آب کشاورزی بود. این تحقیق ، در شبکه آبیاری سد درودزن در استان فارس و با استفاده از روش توصیفی ، همبستگی انجام شد. جمعیت کارشناسان مشغول کاردر امور آب منطقه در حوزه پایاب سد درودزن 75 نفر بود که 66 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط گروهی از متخصصان تایید گردید. پایایی ابزار جمع آوری داده ها با استفاده از یک مطالعه راهنما و آزمون آلفای کرونباخ، محاسبه شد. یافته ها نشان داد که در میان گروه های موجود در تضاد آب ، مناقشه اصلی میان کشاورزان پایین دست و بالادست است. کشاورزان پایین دست ، بازنده اصلی در توزیع آب بودند. نوع منازعه آب «تضاد آشکار» بود. این نتیجه نشان می دهد که تضاد آب در این منطقه به تدریج رو به افزایش است. دلایل اصلی برای افزایش تضاد در بهره برداری از منابع آب ، «خشکسالی» ، «کمبود آب» و «نوع مدیریت آب توسط دولت» بودند. با توجه به نظر کارشناسان، بهترین نوع مدیریت آب باید ترکیبی از نظارت دولتی و مدیریت محلی توسط کشاورزان باشد. تفاوت معنی داری میان نظرات گروه های مختلف کارشناسان در رابطه با تضاد آب کشاورزی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: تضاد آب کشاورزی، کارشناسان آب منطقه ای، سد درودزن
  • فاطمه دریجانی، هادی ویسی، کورس خوشبخت، هومان لیاقتی، علی علیپور جهانگیری صفحات 79-89
    هدف از انجام این مطالعه اندازه گیری میزان انرژی های ورودی و خروجی در گلخانه های خیار در شهرستان ورامین واقع در استان تهران بود. برهمین اساس 200 نفر از گلخانه داران ورامین درسال 2010 انتخاب شدند. نتایج نشان داد که میزان کارایی انرژی ، انرژی خالص و بهره وری انرژی به ترتیب 017/. ، 84/46 مگاژول بر کیلوگرم و 02/0 کیلوگرم بر مگاژول می باشد. همچنین نتایج نشانداد که سوخت (03/99%) نیرو کارگری (37/0%) و انواع کودها (34/0%) بیشترین سهم را در میزان مصرف انرژی دارند. بر اساس نتایج به دست آمده دو استراتژی جانشینی نهاده ها در کشاورزی و استفاده از پیشرفتهای فنی به منظور افزایش کارایی انرژی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: نسبت انرژی های ورودی و خروجی، بهره وری انرژی، خیار، ورامین
  • سعید میرریاحی، ساعد فرج نژاد قادی، مریم قاسم نژاد صفحات 91-101
    در این تحقیق تغییرات خاک در یک کرت آزمایشی به ابعاد 100 متر در استان زنجان مورد بررسی قرار گرفت. اهداف تحقیق عبارت بودند از: (1) تعیین تغییرات مکانی کوتاه – دامنه خصوصیات خاک کنترل کننده حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه (2) تعیین حدود مناطق دارای خصوصیات خاک همگن در داخل کرت های آزمایشی بر مبنای همبستگی مکانی خصوصیات خاک، (3) تعیین اینکه آیا این تغییرات به اندازه ای بزرگ هستند که در مقیاس عملی قابل مدیریت باشند. نمونه های خاک سطحی (30-0 سانتی متر) در فواصل 1 متر برای تعیین مقادیر رس ، لای ، شن ، کربنات کلسیم معادل ، اسیدیته ، کربن آلی ، فسفر قابل دسترس، گیاه و پتاسیم قابل دسترس گیاه موردتجزیه آزمایشگاهی قرار گرفت. تغییرات مکانی خواص خاک با اعمال تکنیک های زمین آماری تعیین شد. نمونه گیری خاک در یک شبکه 1 مترمربعی ، تغییرات نسبتا زیادی رادر خواص خاک آشکار ساخت. مقدار رس ساختار مکانی مشخصی نشان نداد ولی سایر متغیرهای مورد بررسی به خوبی توسط مدل های نیم تغییر نما توصیف شدند و تغییرات کوتاه – دامنه بارزی نشان دادند. نتایج نشان داد که جدایش نواحی قابل مدیریت در داخل کرت آزمایشی مورد بررسی بر مبنای تجزیه و تحلیل های زمین آماری امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: تجزیه وتحلیل روند، اعتبار سنجی متقاطع، کرت آزمایشی، پراش نگار، کریجینگ
  • شهین دخت برق جلوه، نیما صیاد صفحات 103-117
    مطالعه حاضر کاربردمفهوم اکوهیدرولوژی در باز آفرینی سیمای سرزمین رود دره فرحزادتهران را مورد بررسی قرار می دهد. نکته کلیدی کاربرد مفهوم ، مدیریت بوم شناختی روددره شهری در برقراری تمامیتی فضایی از زمین شناسی ، آب شناسی ، زندگی گیاهی و کاربری زمین می باشد. مطالعه تاکید دارد در روند دستیابی به فضاهای عمومی با کیفیت که در جریان توسعه محدوده های طبیعی روددره های درون شهری حاصل می آیند، لازم است تخریب اکولوژیکی سیمای سرزمین متوقف شود و در راستای بهبود تعاملات اکولوژیکی قدم برداشته شود. مبتنی بر توانایی ها و محدودیت های منطقه ، راهبردهای ارتقاء کیفیت فضای عمومی روددره فرحزاد از سطوح مختلف مدیریت سیمای سرزمین، شامل: بوم شناسی سیستمی ، بوم شناسی شهری و بوم شناسی انسانی منتج می شوند. برمبنای اصول بوم شناسی سیمای سرزمین ، این راهبردها در روند مدیریت « تخصیص منابع سیمای سرزمین (سطح ساخت و استفاده) ، برنامه فضایی – اجتماعی سیمای سرزمین (سطح پوشش و کاربری) ، و « عملکرد زیستی – فضایی – اجتماعی شبکه سیمای سرزمین ها (سطح زیر ساخت فراغتی) ، کاربرد می یابند. در این مطالعه ، چارچوب تحلیلی مدل ارائه شده جهت سنجش کیفیت فضای عمومی روددره فرحزاد تهران مورد استفاده قرار می گیرد. اطلاعات موردنیاز از مشاهدات و آمارهای بدست آمده از سازمان های مربوطه حاصل می آیند.
    کلیدواژگان: بوم شناسی سیمای سرزمین، توسعه شهری، ارزیابی کیفیت
  • محمد رضایی پور، مسلم اکبری نیا، مسعود طبری کوچک سرایی صفحات 119-129
    به منظور بررسی رابطه میان فاکتورهای خاکی وتنوع گیاهی (شانون، شاخص تنوع) و گونه های درختی بوسیله آنالیز تحلیل تطبیقی متعارف 49 پلات پیاده گردید. با استفاده از آنالیز نمونه ها میزان فاکتورهای pH ، هدایت الکتریکی، کربن ، پتاسیم ، سدیم ، منزیم، سدیم ، فسفر، رس ، شن ، سیلت و مواد آلی خاک محاسبه گردید. برای جلوگیریاز خطاهای یک طرفه و استفاده ازآنالیزهای افزایش گرادیان های خاکی بوسیله آنالیز تحلیل تطبیقی غیر متعارف محاسبه گردید. رابطه میان تنوع گونه های زیر اشکوب با گرادیان های خاکی بوسیله رگرسیون چند متغیره و گونه های درختی بوسیله آنالیز تحلیل تطبیقی متعارف مطالعه شدند. نتایج بدست آمده از رابطه گرادیان های خاکی باتنوع زیر اشکوب بهترین تاچ پوشش را مشخص نمودندو گونه های درختی بوسیله گراف های آنالیز تحلیل تطبیقی متعارف نشان داده شدند. همچنین نتایج رابطه گرادیان های خاکی با تنوع زیر اشکوب، فاکتورهای مهم در صد ماسه ، درصد سیلت ، نیتروژن و منیزیم و درگونه های درختی ماسه ، سیلت ، شن و مواد آلی محاسبه گردید. به عبارت دیگر بعضی از متغیرها در رابطه میان فاکتورهای خاکی و تنوع زیر اشکوب توضیح داده نشدند. سطح تاج پوشش تا حدودی این متغیرها را مشخص می نماید.
    کلیدواژگان: تنوع زیر اشکوب، آنالیز رگرسیون، زاگرس شمالی، مشخصات خاکی
  • ژانت الیزابت بلیک صفحات 131-144
    یک رابطه نزدیک و متقابل قدرتمندی بین تنوع زبانی و بیولوژیکی وجوددارد. به منظور حفاظت ازتنوع زیستی ، این همچنین حیاتی است تا ما راهکارهایی را برای حمایت ازتنوع زبانی در قوانین بین المللی به عنوان میراث مشترک پیدا نماییم. همچنین باید در جستجوی یافتن سیاست های زبانی ملی باشیم که آن را تشویق و ترغیب نماید. در حدود 6800 زبان مختلف در سراسر جهان وجود دارد که اکثر آن ها زبان های بومی می باشند. بسیاری از این زبان ها در خطر انقراض اند و از 6500 زبان، فقط 10 درصد از جمعیت جهان با آن صحبت می کنند و بسیاری از آن ها در شرایط وخیم انقراض قرار گرفته اند: بیش از 90درصد آن ها تا قرن آینده منقرض خواهند شد. تنوع زیستی هم مشابه آن با کاهش چشمگیری روبرو است ، بنابر این ،این مسئله ی مهمی است تا بتوانیم با سرعت زیادی قادر به پاسخ گویی به عوامل مختلف آن از جمله انقراض زبان ها باشیم. هدف این مقاله ارائه رابطه ای بین تنوع زیستی و زبانی با تاکید بر زبان های محلی و بومی بوده بطوری که بتواند پایه و اساسی برای قانون و سیاست گذاری فراهم نماید. برای انجام این کار تجزیه و تحلیلی از حقوق بین المللی موجود و چهار چوب سیاست ملی مربوط به حفاظت موثر از تنوع ارائه می کند، و بطور خاص ، با این دید که زبان های جهانی در حفظ و پرورش تنوع زیستی مشارکت زیادی می کنند.
    کلیدواژگان: تنوع زبانی، تنوع زیستی، حقوق بشر، زبان های محلی و بومی، دانش زیست محیطی سنتی
  • قدرت الله حیدری، رضا تمرتاش، محمدرضا طاطیان، محسن باغستانی فر صفحات 133-143
    فشار چرای دام یکی از عوامل مخرب مراتع است که موجب تغییرات پوشش گیاهی و گونه های موجود می شود. اساس تحقیق حاضر بررسی اثر چرای دام بر خصوصیات گیاهی در نواحی چرا شده و چرانشده بوده است. بنابر این نواحی با چرای متوسط و سنگین در مراتع کوهستانی گرگان انتخاب شد. نمونه برداری سیستماتیک با استفاده از سه ترانسکت و 40 پلات که به صورت تصادفی بر روی آن قرار گرفت، انجام شد. فرمول های سیمپسون، شانون، مارگالف و منهنینک در هر پلات با استفاده از خصوصیات گیاهی ثبت شده و در نرم افزار PAST محاسبه شد. آنالیز واریانس و مقایسه میانگین های داده ها در نرم افزارPAST انجام شد. نتایج نشانداد که در منطقه چرا نشده خصوصیات گیاهی بیش از منطقه چرای سنگین بوده است. در منطقه چرای متوسط شاخص های گیاهی نسبت به مناطق دیگر اختلاف معنی داری نشان ندادند.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، شدت چرا، گونه های گیاهی، اکوسیستم مرتعی
  • محمد یزدی، اسماعیل رمضانی، بهادر امینیان صفحات 157-165
    صنایع آلومینیوم اراک در استان مرکزی قراردارد. این صنعت از نظر اقتصادی ، صنعتی ، سیاسی و استراتژیک نه تنها برای این استان بلکه برای کشور اهمیت دارد و از طرفی به عنوان یکی از چالش های زیست محیطی اراک و کشور مطرح است. بررسی تهدیدات و فرصت های زیست محیطی این صنعت و اثرات آن بر امنیت محلی و ملی به عنوان موضوع این پژوهش برای نخستین بار مورد بررسی قرار گرفت تا بتوان از آن بعنوان الگوئی برای سایر نقاط کشور سود جست. پرسش اساسی دراین پژوهش این بود که تخریب منابع زیست محیطی ناشی از فعالیت آلومینیوم اراک چه تاثیری بر امنیت ملی کشور دارد. در نهایت با ایجاد رابطه منطقی در فرآیند سه مولفه محیط زیست، توسعه و صنعتی شدن و امنیت ملی ، شرایطی فراهم گردد تا هم روند توسعه و محیط زیست حفظ گردد و هم مردم با امنیت روانی در حوزه های اقتصادی، اجتماعی ، سیاسی، اشتغال و معیشت در یک رفاه نسبی زندگی نمایند. بنابر این در این پژوهش این فرضیه مطرح شد که عدم رعایت استانداردهای زیست محیطی باعث وقفه در فعالیت کارخانه آلومینیوم اراک گشته واین امر منجر به بیکاری ، بحران های امنیتی ، اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی، کارگری شهر اراک خواهد شد. نتایج این پژوهش نشان داد که چالش های زیست محیطی در یک منطقه نظیراراک نه تنها بر امنیت این شهر بلکه بر امنیت ملی نیز تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، امنیت ملی، کارخانه آلومینیوم، اراک
  • نسرین اوتادی، امیر حسام حسنی صفحات 167-177
    پالایشگاه نفت پارس در فلاصله 22 کیلومتری شهر تهران در نوع خود یکی ازمهم ترین پالایشگاه های روغن موتور کشور محسوب می شود. این پالایشگاه ، در حال حاضر ازواحدهای فورفورال ، واحد تفکیک، واحد مخازن ، واحد بلندینگ، واحد قوطی سازی ، واحد بشکه سازی و رنگ زنی ، قسمت تخلیه بار و بارگیری ، واحد ضدیخ، واحدگریس سازی، واحد دیگ های بخار و واحد تعمیرات و واحد آزمایشگاه تشکیل شده است. در محدوده مورد مطالعه دلایلی نظیر بالا بودن سطح آب های زیرزمینی ، شکست کمپانی در راه اندازی بخش بیولوژیک سیستم تصفیه پساب و همچنین امکان ورود پساب های بهداشتی خانگی و نیز آب های کشاورزی که امکان نفوذ به درون خاک و راه یابی به آب های زیرزمینی در محدوده مورد مطالعه دارند، این تحقیقات در همین شرایط زیست محیطی صورت پذیرفت. برای بررسی این فرض که پساب ها به آب های زیرزمینی راه خواهند یافت ، چهار ایستگاه روی چاه های آبی انتخاب شد که در تمام منطقه مورد مطالعه وجود داشتند. سپس پارامترهایی مانند ،COD ،pH BOD ، نیترات ، رنگ ، نیتریت ، رسانایی الکتریکی ، سولفات ، جامدات محلول ، آمونیاک، فورفورال ، فلزات سنگین و هیدروکربن های نفتی (TPH) اندازه گیری شدند. لازم به ذکر است که این اندازه گیری ها به صورت فصلی انجام گرفته و از دسامبر 2006 تا می 2009 ادامه پیدا کرده است. سپس با مقایسه نتایج حاصل از تست های مورد اشاره و استفاده از مقادیراستاندارد مربوط به این پارامترها، فرضیه مورد نظر اثبات گردید. به عبارت دیگر ، جریان های پساب وارد چاه های آب شده و آب های زیرزمینی را آلوده می نماید. پالایشگاه نفت پارس در فلاصله 22 کیلومتری شهر تهران در نوع خود یکی ازمهم ترین پالایشگاه های روغن موتور کشور محسوب می شود. این پالایشگاه ، در حال حاضر ازواحدهای فورفورال ، واحد تفکیک، واحد مخازن ، واحد بلندینگ، واحد قوطی سازی ، واحد بشکه سازی و رنگ زنی ، قسمت تخلیه بار و بارگیری ، واحد ضدیخ، واحدگریس سازی، واحد دیگ های بخار و واحد تعمیرات و واحد آزمایشگاه تشکیل شده است. در محدوده مورد مطالعه دلایلی نظیر بالا بودن سطح آب های زیرزمینی ، شکست کمپانی در راه اندازی بخش بیولوژیک سیستم تصفیه پساب و همچنین امکان ورود پساب های بهداشتی خانگی و نیز آب های کشاورزی که امکان نفوذ به درون خاک و راه یابی به آب های زیرزمینی در محدوده مورد مطالعه دارند، این تحقیقات در همین شرایط زیست محیطی صورت پذیرفت. برای بررسی این فرض که پساب ها به آب های زیرزمینی راه خواهند یافت ، چهار ایستگاه روی چاه های آبی انتخاب شد که در تمام منطقه مورد مطالعه وجود داشتند. سپس پارامترهایی مانند ،COD ،pH BOD ، نیترات ، رنگ ، نیتریت ، رسانایی الکتریکی ، سولفات ، جامدات محلول ، آمونیاک، فورفورال ، فلزات سنگین و هیدروکربن های نفتی (TPH) اندازه گیری شدند. لازم به ذکر است که این اندازه گیری ها به صورت فصلی انجام گرفته و از دسامبر 2006 تا می 2009 ادامه پیدا کرده است. سپس با مقایسه نتایج حاصل از تست های مورد اشاره و استفاده از مقادیراستاندارد مربوط به این پارامترها، فرضیه مورد نظر اثبات گردید. به عبارت دیگر ، جریان های پساب وارد چاه های آب شده و آب های زیرزمینی را آلوده می نماید.
    کلیدواژگان: پالایشگاه روغن، منابع آب، فورفورال، مواد زائد
|
  • Saeed MirRiahi *, Saed Farajnejad Ghadi, Maryam Ghasemnejad Pages 1-12
    In this study, topographic as well as rural texture parameters were analyzed in the form of spatial layers. For this purpose, a Digital Elevation Model (DEM) was first prepared and then, based on the classification of the land form parameters and overlaying them with the land use/land cover layer, the relationship of the physical parameters with the structural context of Malfe and Andargoli villages was analyzed. Finally, both compatible and non-compatible forms of exploitation of the natural bed of the two villages were identified. Furthermore, the results of this study suggest that GIS with the possibility of developing data can be an efficient tool in the process of rural and urban planning.
    Keywords: Village, Natural bed, GIS, Malfe andAndargoli villages.
  • Mahmoodreza Tabatabaei, Karim Solaimani, Ali Akbar Noroozi Pages 13-28
    A watershed stream network consists of a collection of rivers and streams that drain surface water flows within a watershed. These spatial data are key in calculating various aspects of a watershed, such as physiography, hydrology, soil erosion, sediment, etc. One of physical parameters in a watershed is the “bifurcation ratio”, which shows the level of roundness or elongation of a watershed related to a stream network. The bifurcation ratio is calculated on the basis of an ordered stream network and it is one of the main criteria used to evaluate watershed flood hydrograph patterns. The main problems in ordering watershed stream networks are the discontinuity in stream networks of topography maps and differences with water flow model maps. These deficiencies create problems in calculating other watershed parameters such as length, ordering, and density of streams. As current GIS software is not able to compensate for these shortcomings, the present research used a previously designed GIS model (ArcGIS environment, using ESRI ArcObjects), applying a new approach for ordering watershed stream networks. The results of this study showed that this methodology could be applied to conduct a more accurate ordering of stream network (based on Strahler’s Algorithm) where there is no discontinuity between streams in a network, and to gain better harmonywith water flow model of a watershed.
    Keywords: ArcObjects, Bifurcation ratio, DEM, Ordering, Stream network
  • Cyrus Reza Sabri Pages 29-40
    Traditional wisdom in vernacular design can be a guiding light for our design approach today. All of the important pressing issues of our time, such as environmental sustainability, ecology, and meaning are an intricate part of a vernacular process of design. Vernacular architecture is the physical manifestation of a specific culture. The consideration of patterns of behaviour in the design process ensures the reflection of cultural identity and meaning in the proposed alternatives.
    In vernacular design the range of ideas are constrained in advance and are limited to a specific community or intended audience. The sustainable approach is embedded in a vernacular design which stems from a sense of oneness with nature. This article includes a variety of case studies related to vernacular architecture.
    Vernacular ways of building stem from a vernacular lifestyle and belief system. Lessons from this design process show us how to bring the sense of place back to any context.
    Keywords: Vernacular design, Patterns, Cultural
  • Hamid Reza Pourkhabbaz *, Ali Reza Pourkhabbaz Pages 41-47
    Acute toxicity testing of contaminants, continually released into the aquatic ecosystems from industrial and residential areas and representing a potential risk to the aquatic biota is important. Mercury is a highly toxic metal to which, due to its wide usage in agricultural, industrial, medical and other fields, exposure cannot be avoided. The purpose of this study was to examine the acute toxicity of mercuric chloride (HgCl2) on a freshwater species of fish, Capotea fusca, according to the static test for calculating LC50 (lethality concentration for 50%). For this purpose, fish were exposed to mercuric chloride and were not fed for approximately 96 h by adding no food. Ten different concentrations in three replicates were chosen. For each treatment, 10 fish specimens were used. The solutions were prepared by dissolving mercuric chloride (Merck) in distilled water. Results represented that mortality decreased as exposure time increased, so that most of the mortality occurred during the first 24 h. Finally, the Conclusion showed that the LC50 value at 72 h and 96 h were 0.539 mg/L.
    Keywords: Capoeta fusca, LC50, Mercuricchloride, Qanat, Static bioassay
  • Omid Nouri Roudsari, Kazem Arzani, Aziz Moameni, Mehdi Taheri Pages 49-58
    An experiment was carried out in order to study the spatial variability of soil fertility variables in an irrigated mature olive tree (Olea europea cv. ‘Zard’) orchard. The orchard is located in the Tarom area of Zanjan Province (48° 56′ to 50° 5′ E and 36° 47′ to 37° 36′ N) and i s under olive with trees planted 7×7 m. Soil parameters - including K, P, Na, Cl, EC and OM - were determined in soil samples from 0-60 cm depth in late February 2011. A regular 98×98 m sampling grid was established and the intersection points were georeferenced. The data were analyzed using both classical statistics and geostatistical methods. Maps were created as a basis for orchard soil sitespecific management. Interpolations were realized according to thresholds and standard deviation of every parameter. Estimates were used to draw variation maps of each soil fertility component based on Kriging method. High geo-distribution variation was detected. The results showed that an important area is menaced by K deficiency.
    Indeed, in this area soil K was revealed to be under the 70 ppm threshold level. The geostatistical analysis indicated different spatial distribution models and spatial dependence levels for the soil properties. Sodium and OM were strongly distributed in patches. Phosphorous was moderately spatial dependent, and K did not follow a spatial correlated distribution.
    Keywords: Spatial Variability, Geostatistical, Soil fertility, Olive tree
  • Masoud Bijani, Dariush Hayati, Behrooz Abdolvand Pages 59-78
    Agricultural water conflict describes conflicts among water stakeholders in the agricultural sector. The purpose of this study was to investigate regional water experts’ opinions towards agricultural water conflicts. The research was conducted in Doroodzan dam irrigation network in Fars Province, Iran. The study was carried out by using a descriptive, correlative method. All regional water experts who worked downstream of Doroodzan dam formed the population of this study (75 experts) of whom 66 people were recruited as a sample from this population. A questionnaire was used as a tool for gathering data and its validity was confirmed by a group of professionals. A pilot study was conducted and Cronbach's alpha test was applied to determine the data collection instrument reliability. Findings revealed that, among groups involved in water conflicts, the main conflict was between farmers in downstream and upstream. Downstream farmers were the main losers in water distribution. The dominant form of water conflict was "open conflict" as well. This result shows water conflict in this area is groing more gradually. The main reasons for increasing water conflict were "drought", "water scarcity" and "the style of water management by the government".
    According to the expert's opinions, the best type of water management must be a combination of governmental monitoring and local management by farmers. There were no significant differences among different groups of experts in regard to agricultural water conflict.
    Keywords: Agricultural Water Conflict, Regional Water Experts, Doroodzan Dam
  • Fatemeh Darijani, Hadi Veisi, Korous Khoshbakht, Houman Liaghati, Ali Alipour Pages 79-89
    The aim of this study was to examine the energy equivalents of input and output in greenhouse cucumber production in Varamin County of Tehran Province, Iran. A survey methodologywith a sample of 200 greenhouse farms was employed in 2010. The results showed that the output–input ratio, specific energy and energy productivity were 0.017, 46.84MJ/kg and 0.02 kg/MJ, respectively. In this sense, diesel (99.03%), human labour (0.37%) and fertilizer (0.34%), had the highest proportion of energy consumption. Based on the results obtained, two strategies including input substitution and using technical progress were recommended for the best energy efficiency.
    Keywords: Input–output energy ratio, Energy productivity, Cucumber, Varamin
  • Azizmoameni, Abbasali Damavandi, Kamran Eftekhari Pages 91-101
    This study described the soil variability in an experimental 10×10 m plot in Zanjan Province. The study was aimed at: (i) characterizing the short-range spatial variability of soil properties that control soil fertility and plant nutrition, (ii) delineating uniform areas within trial sites based on spatial dependence of soil properties, (iii) determining if this variation is large and can be managed at practical scales. Surface soil samples (0-30 cm) were analyzed for clay, silt and sand contents, calcium carbonate equivalent, pH, organic carbon, available phosphorus and available potassium. The spatial variability of soil properties was described using geostatistics. Sampling on a 1 m2 grid, revealed a relatively large spatial variability of soil properties. Clay content exhibited no spatial dependence but other variables investigated were well-described with variogram models and significant short-range variations depicted. Based on the geostatistical analysis, a stratification of the field into potential management zones was possible.
    Keywords: Trend analysis, Cross validation, Experimental plot, Variography, Kriging
  • Shahindokht Barghjelveh, Nima Sayad Pages 103-117
    The focus of this study has been the application of the concept of eco-hydrology through the rehabilitation of Tehran’s Farahzad River-valley’s urban landscape. The key element in the implementation of the concept has been the ecological management of the river-valley as the spatial link between geomorphology, vegetation, hydrology and land use. The study follows the proposition that to attain more qualified public spaces resulting from the development of urban river-valleys’ natural environments, it is necessary to stop the continuous ecological destruction of landscapes and to take steps to improve their ecological connectivity. Based on the potentials and the limitations of the region, the solutions for enhancing the quality of Tehran’s Farahzad Rivervalley’s public space, are derived from different levels of landscape management: System Ecology, Urban Ecology and Human Ecology. According to principles of landscape ecology, these strategies are provided to manage landscape’s resource allocation (level of construction and use), landscapes’ sociospatial programming (level of ground coverage), and landscapes’ bio-socio-spatial network function (level of recreational infrastructure). In this study,the analytical framework of the proposed component model is used for examining the quality of Tehran’s Farahzad River-valley’s Public Space. The information regarding this assessment is collected through observations and statistics gathered from relevant organizations.
    Keywords: Landscape ecology, urban development, quality assessment
  • Mohammad Rezaipour, Moslem Akbariniaandmasoud Tabar Kochaksaraei Pages 119-129
    Of the 49 samples taken, the relationship between surface soil factors with understory vegetation diversity was investigated (Shannons- H/, diversity index) along with the species tree by Canonical Components Analysis (CCA). Soil samples were taken and analyzed for pH, EC, C, K, Na, Mg, N, P, clay, sand, loam and organic matter.Major soil gradients of the study area were determined by Principal Component Analysis (PCA) and were used in additional analyses rather than the original factors, thus avoiding the colinearity problem. The relationship between understory species diversity with soil gradients were studied by multiple regressions and the species tree by CCA. Results showed that the relationship of soil gradients with understory diversity was best described by a unimodal curve and the species tree by a CCA graph. The most important variables were the soil gradients with understory diversity, clay percentage, silt percentage, N and Mg. Also, within the species tree were clay, silt, sand and organic matter.
    However, there were unexplained variations in the relationship between soil factors and understory diversity. The remaining variation could partly be explained by the canopy cover.
    Keywords: Understory diversity, Regression analysis, Northern Zagros, Soil properties
  • Janet Blake * Pages 131-144
    There exists an intimate and mutually-reinforcing relationship between linguistic and biological diversity. In order to safeguard biological diversity, then, it is vital also that we find ways to protect linguistic diversity under international law – as a common heritage – while also seeking national language policies that encourage it. There are approximately 6,800 different languages worldwide, of which the large majority are indigenous. Many of these are endangered and 6,500 of these languages are spoken by only 10% of the world’s population, placing many of them in a situation of extreme endangerment: as many as 90% will become extinct by the next century. Biological diversity faces a similarly dramatic decline and so it is a matter of extreme urgency to respond to various factors – including language loss – that contribute to this. This article aims to present the relationship of linguistic and biological diversity – with an emphasis on local and indigenous languages – in a way that can provide the basis for law- and policy-making. In so doing, it will also provide an analysis of the existing international law national policy frameworks relevant to the effective safeguarding of linguistic diversity and, in particular, with a view to fostering the contribution of the world’s languages to preserving biodiversity.
    Keywords: Linguistic diversity, Biologicaldiversity, Human rights, Indigenous, locallanguages, traditional ecological knowledge
  • Ghodratollah Heydari, Reza Tamartash, Mohammadreza Tatian, Mohsen Baghestanifar Pages 133-143
    The intensive grazing of livestock of is one of the physical destroyer pressures on the rangeland ecosystems that cause reduction of vegetation and species variations. The basis for this study was to investigate the grazing effect of livestock on the plant characteristics in the grazed and non-grazed area. The Mountain rangelands of Gorgan, which have been moderately and heavily grazed areas, were selected. The systematic sampling was done randomly on fourty plots with three transects in each area. Simpson, Shannon, Menhinick and Margalef indices in PAST Software, recorded the species characteristics as diversity and richness in each plot. The data method used to analyzed there data was analysis of variance and means comparison in MINITAB Software. The results showed that the vegetation indices in heavily grazed area were less than the non-grazed area.
    The species diversity did not show significant difference in the moderately grazed areas comparable to other regions.
    Keywords: Vegetation, Grazing intensities, Plant species, Mountain ecosystem
  • Mohammad Yazdi, Esmaeel Ramazani, Bahador Aminian Pages 157-165
    The Arak Alumina Plant (Iralco) is located in the city of Arak in Central Province, Iran. The industry is of great social, economic, and political importance only for this province but for Iran as a whole. On the other hand, the industry is one of the environmental challenges of the province and the country. Hence, it is a typical case for understanding the relationship between national security and environmental problems. The following paper is the first attempt to set an example on how to deal with such issues. There is a growing perception that environmental degradation, inequitable access to natural resources and hazardous materials increase the probability of conflict and thereby pose a risk to human rights and even national security. This environmental security research seeks to facilitate a process to motivate action to advance and protect local peace and the environment at the same time. The following research focuses on assessing environmental problems in Iralco, which threaten security, societal stability and peace, human health and sustainable livelihoods within the country and the city of Arak.
    The results show the positive effect of the close collaboration of Government, security and environment offices, environmental and security experts and even local NGOs. Also, this research has carried out assessments for understanding the linkages between the environment and security in the political and socio-economic aspects of Iralco in Arak. The research also contributes to increasing the perception of the interdependency of natural resources, socio-economic development and political stability in Iran and other similar local industrialized regions.
    Keywords: Air pollution, National security, Aluminum plant, Arak
  • Nasrin Otadi, Amir Hesam Hassani Pages 167-177
    Pars Oil Refinery, situated 22 km away from metropolitan Tehran, is one of the most important motor oil refineries in the country. Currently, the refinery is composed of various sections including the Furfural, Separation, Storage, Blending, Canmaking, Barrel-making and Dyeing, Loading and Unloading, Antifreeze, Grease-making, Boiler, Repair, and Laboratory Units. In the study area, because of such reasons as the high groundwater table the company has failed to launch the biological section of its wastewater treatment plant. In addition, with the possibility of effluents from residents’ sanitary wastewater as well as those from agriculture lands penetrating the soil and ending up in the underground water of the studied area, the present research was conducted on such an environmental dilemma. In order to investigate the hypothesis of effluent penetration into underground water, four stations were selected from among water wells existing throughout the area, and then the parameters of pH, chemical oxygen demand (COD), biological oxygen demand (BOD), nitrate, colour, nitrite, electrical conductivity (EC), sulfate, dissolved solids, ammonia, furfural, heavy metals, and total petroleum hydrocarbon (TPH) were analyzed. It is noteworthy that the analyses were conducted on water samples seasonally from December 2006 to May 2009. Afterwards, through comparison of the results obtained from the forenamed tests and using standard values, the research hypothesis was confirmed. In other words, effluents do penetrate the wells and pollute the underground water.
    Keywords: Oil refinery, Water resources, Effluent, Furfural