فهرست مطالب

بوم شناسی آبزیان - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 801، تابستان 1397)

فصلنامه بوم شناسی آبزیان
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 801، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 15
|
  • وحیده عبدی، ایمان سوری نژاد*، مرتضی یوسف زادی صفحات 1-9

    در این مطالعه، عملکرد عصاره برگ دو گونه گیاه مانگرو، Avicennia marina (حرا) از خانواده Avicenniaceae و Rhizophora mucronata (چندل) از خانواده Rhizophoraceae در سنتز زیستی نانوذرات نقره مورد بررسی قرار گرفت. نانوذرات نقره سنتز شده با روش اسپکتروفتومتری، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) ، میکروسکوپ الکترونی روبشی (FE-SEM) و طیف سنجی تفکیک انرژی (EDS) مورد بررسی قرار گرفتند. طیف جذبی اسپکتروفتومتر در طول موج 420 نانومتر سنتز نانوذرات نقره را تایید کرد. ارزیابی تصویر TEM ثبت شده از نانوذرات نقره نشان داد که اندازه نانوذرات تولیدشده توسط گونه حرا بین 0 تا 75 نانومتر و توسط گونه چندل بین 0 تا 80 نانومتر می باشد. نتایج حاصل از بررسی تصویر FE-SEM نانوذراتی را با اندازه بین 15 تا 43 نانومتر برای گونه حرا و اندازه بین 10 تا 19 نانومتر برای گونه چندل نشان داد. آنالیز EDS نیز بیانگر حضور 6/51 درصد و 5/73 درصد فلز نقره در نانوذرات سنتز شده توسط به ترتیب عصاره گیاه حرا و چندل بود. نتایج حاکی از این است که عصاره برگ هر دو گونه گیاه مانگرو مذکور قادر به احیاء یون نقره در محلول حاوی نیترات نقره در دمای اتاق و تولید زیستی نانو ذرات نقره با ابعاد نانومتری بسیار مناسب هستند.

    کلیدواژگان: نانوذره، نیترات نقره، مانگرو
  • محمد آزاد، جواد میردار هریجانی*، احمد قرایی، نرجس سنچولی صفحات 10-20

    در این تحقیق سمیت حاد علف کش پاراکوات و حشره¬کش پرمترین و تاثیر آن¬ها بر رشد و تولیدمثل روتیفر آب شیرین Brachionus calyciflorus، بر اساس دستورالعمل O. E. C. D مطالعه شد. میزان سمیت حاد (LC50 24h) سموم پاراکوات و پرمترین روی روتیفر آب شیرین به ترتیب 541/0 و 997/8 میلی گرم در لیتر به دست آمد. سطح پاسخ روتیفر نسبت به چهار غلظت مختلف از سم پاراکوات (027/0،054/0 ،1/0 و 27/0 میلی گرم در لیتر) و پرمترین (449/0، 899/0، 799/1 و 498/4 میلی گرم در لیتر) با سه تکرار به ازای هر غلظت طی مدت ده روز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که جمعیت و نرخ رشد ویژه روتیفرها با افزایش غلظت سموم در محیط کشت به طور معنی¬داری (05/0>P) کاهش می یابد. بیشترین تراکم جمعیت برای پرمترین و پاراکوات به ترتیب (5/1±6/56) روتیفر در تیمار حاوی غلظت 449/0 میلی¬گرم در لیتر و (2±3/33) در تیمار حاوی غلظت 027/0 میلی¬گرم در لیتر مشاهده شد. همچنین نرخ رشد ویژه روتیفرها برای پرمترین از 23/0 در تیمار شاهد به صفر در تیمارهای حاوی غلظت¬های 799/1 و 498/4 میلی¬گرم در لیتر و برای پاراکوات از 14/0 در تیمار شاهد به صفر در تیمارهای حاوی غلظت های 1/0 و 27/0 میلی¬گرم در لیتر رسید. نتایج این تحقیق نشان داد که سموم پاراکوات و پرمترین برای روتیفر به ترتیب در ردیف سموم با سمیت زیاد و سمیت متوسط قرار دارند.

    کلیدواژگان: پاراکوات، پرمترین، روتیفر، سمیت، نرخ رشد
  • محمد صابری، یوسف پیغمبری*، محمد درویشی، قاسم فرخنده شیلسر صفحات 21-29

    ماهی شوریده (Otolithes ruber) به دلیل بازار¬پسندی و اهمیت اقتصادی بالا همواره به عنوان یکی از گونه های مهم با¬ارزش تجاری، گونه هدف صیادان در جنوب کشور بوده است. تحقیق حاضر با هدف بررسی ترکیب گونه¬ای، فراوانی طولی و وزنی و میزان CPUE ماهیان صید شده در تورهای گوش گیر مخصوص صید ماهی شوریده در آب های ساحلی منطقه جاسک انجام شد. عملیات نمونه برداری در طول فصول مجاز صید (آبان الی فروردین) سال های 91-1390 انجام شد. نمونه برداری ها توسط تور گوش گیر مونوفیلامنت کف مخصوص ماهی شوریده از جنس پلی آمید (نایلون) با اندازه چشمه کشیده (STR) 85 میلی متر و ارتفاع تور 6 متر و ضریب آویختگی 50% صورت گرفته است. در پایان 178 تور اندازی، تعداد 7651 قطعه ماهی متعلق به 39 گونه و 36 خانواده صید و مورد زیست سنجی قرار گرفت. ماهی شوریده به میزان 81/26 درصد عددی ترکیب صید را شامل می شد. دامنه طولی ماهی شوریده بین 58-3/17 سانتی متر و بیشترین فراوانی در طبقه طولی 38- 35 (66/27%) می باشد. میانگین طول کل 02/5 ± 93/36 محاسبه شد. الگوی برداشت نشان داد که 19/37 درصد از ماهی شوریده در اندازه های کمتر از طول بلوغ (7/33 سانتی متر) صید شده اند. میزان صید به ازای واحد تلاش ماهی شوریده در ماه اسفند بیش ترین (33/2463 گرم بر طاقه روز) و در ماه آبان کم ترین (4/1122گرم بر طاقه روز) می باشد.

    کلیدواژگان: تورگوشگیر، جاسک، صید، ماهی شوریده
  • نسرین حسن زاده*، حسن ملوندی صفحات 30-40

    دی اتیل هگزیل فتالات (DEHP) یکی از آلاینده¬هایی است که به عنوان پلاستی¬سایزر (روان کننده) کاربرد زیادی دارد. تولید، مصرف و پراکندگی وسیع این آلاینده، نگرانی¬های زیادی در مورد تاثیرات سمی این ماده بر موجودات زنده ایجاد کرده است. امروزه روش تست جنین ماهی (FET) در دانش سم-شناسی به عنوان روشی جایگزین با روش¬های متداول به شمار می رود. هدف این مطالعه بررسی سمیت DEHP از طریق تاثیرات کشنده و غیر کشنده جنین ماهی گورخری در آزمایش 5 روزه و با روش FET است. جنین ماهی گورخری (Danio rerio) (3 ساعت پس از باروری) در مواجهه با غلظت هایی از DEHP شامل (05/0، 5، 20، 35، 50 و 100 میکروگرم بر لیتر) به مدت 120 ساعت قرار گرفت و سپس نقاط تاثیر کشنده و غیر کشنده و ناهنجاری¬های جنینی در زمان های مختلف، بررسی و تحلیل داده ها با نرم افزار Probit انجام شد. ارزش عددی شاخص¬های LC50، NOEC و LOEC برای آلاینده DEHP به ترتیب به مقدار 14/46، 08/12 و 06/22 میکروگرم بر لیتر به دست آمد. ناهنجاری هایی شامل لخته شدن جنین، عدم تشکیل سومیت، جدا نشدن دم از کیسه زرده، نقص در انحنای دم و عدم تشکیل ضربان قلب دیده شد. نتایج نشان داد که DEHP آلاینده¬ای با خاصیت ناهنجاری¬زایی است و کاربرد روش (FET) ، روشی جایگزین و کارآمد در پیش بینی سمیت آلاینده های نوظهور است.

    کلیدواژگان: تست جنین ماهی، دی اتیل هگزیل فتالات، غلظت کشنده، ماهی گورخری، LC50
  • طیب ویسی، نصرالله احمدی فرد*، ناصر آق، مرتضی کمالی صفحات 41-54

    کیفیت آب رودخانه سیروان پالنگان با استفاده از پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب و شاخص¬های بیولوژیکی (EPT و فراوانی) ماکروبنتوزهای رودخانه از دی ماه 1394 تا خرداد ماه 1395 بررسی شد. پنج ایستگاه شامل ایستگاه بالادست (ایستگاه 1) ، ایستگاه خروجی پساب (ایستگاه 2) ، ایستگاه انشعاب فرعی (ایستگاه 3) ، ایستگاه 100 متری از پساب (ایستگاه 4) و ایستگاه یک کیلومتری از پساپ (ایستگاه 5) تعیین شد. هدایت الکتریکی به لحاظ فصلی و ایستگاهی دارای تفاوت معنی¬داری بود (05/p<) اما اکسیژن محلول، درجه حرارت و pH آب فقط ازنظر فصلی و آمونیاک فقط ازنظر ایستگاهی دارای تفاوت معنی¬دار بود (05/0p<). بقیه عوامل از نظر ایستگاهی و فصلی تفاوت معنی¬داری نشان ندادند (05/0p>). بر اساس شاخص کیفیت آب WQI، رودخانه سیروان در فصل بهار نسبت به زمستان از وضعیت بهتری برخوردار بود. شاخص¬های زیستی EPT و فراوانی از نظر فصلی و ایستگاهی تفاوت معنی داری نداشتند (05/0p>). اما کمترین میزان فراوانی و شاخص EPT در ایستگاه 100 متری از پساب حاصل شد. نتایج این پژوهش نشان داد پساب مزارع پرورش ماهی پالنگان، رودخانه سیروان را در فاصله کم تحت تاثیر قرار می¬دهد. اما با فاصله گرفتن از ورودی پساب مزارع پرورش ماهی، کیفیت آب به حالت قابل قبول برمی گردد. همچنین نتایج شاخص¬های فروانی و غنای EPT تاثیر پساب بر کیفیت آب را تایید کرد.

    کلیدواژگان: پساب، رودخانه سیروان، شاخص‎های زیستی، قزل آلای رنگین کمان
  • محمد صادق خاکشور، جمیله پازوکی* صفحات 55-65

    فاکتورهای مختلفی در حذف ترکیبات معدنی از پوسته ی سخت پوستان موثر می باشند. در این مطالعه فاکتورهای موثر در حذف ترکیبات معدنی کیتین به دست آمده از پوسته ی خرچنگ Portunus segnis مورد بهینه سازی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که بهترین بازده حذف ترکیبات معدنی با استفاده از اسید کلریدریک به¬دست آمد (94/0± 05/99). برخی از اسیدهای آلی (اسید استیک و اسید لاکتیک و ترکیبی از آن ها) قابلیت جانشین شدن اسیدهای غیر آلی در این مرحله را از خود نشان دادند. به طورکلی افزایش غلظت اسید (تا 10%) ، نسبت پودر به اسید (تا 1:20) ، دما (تا 50 درجه سانتی گراد) و زمان فرایند (تا 1 ساعت) با افزایش بازده (افزایش درصد حذف ترکیبات معدنی) ارتباط مستقیم دارند؛ اما از طرف دیگر افزایش این فاکتورها از مقادیر مذکور تنها باعث افزایش هزینه و اثرات منفی روی کیتین می شود. استفاده از روش هایی مانند ماکروویو و شیکر باعث صرفه جویی در زمان در جهت رسیدن به بهترین بازده می گردد. کاهش اندازه ی ذرات پودر با افزایش بازده حذف ترکیبات معدنی ارتباط مستقیم دارد. بهینه سازی روش استخراج مواد می تواند باعث بالا بردن سطح کیفیت ترکیبات و ذخیره ی انرژی، زمان و سرمایه گردد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، ترکیبات زیست فعال، سخت پوستان
  • گیلان عطاران فریمان*، نسرین پناهلو، فریبرز سهیلی صفحات 66-76

    در مطالعه حاضر ستاره¬های دریایی Aquilonastra watersi از منطقه بین جزر و مدی ساحل شنی¬ ماسه¬ای تیس واقع در غرب خلیج چابهار و ستاره¬های دریایی Patiriella paradoxa از عمق 8-7 متری منطقه کنارک واقع در شرق خلیج چابهار از بستر صخره¬ای¬ در آبان ماه 1393جمع¬آوری شدند. نمونه¬ها جهت انجام عملیات آزمایشگاهی در ظروف پلاستیکی حاوی آب دریا قرار گرفته و به آزمایشگاه علوم دریایی چابهار منتقل شدند. نمونه¬ها ابتدا ازلحاظ ریخت¬شناسی شناسایی شدند. سپس به¬منظور بررسی توالی ژنی استخراج DNA به روش CTAB انجام شد و پس از انجام PCR ژن میتوکندریایی 16S rRNA تعیین توالی شد. به¬منظور بررسی فیلوژنی گونه¬ها از آنالیز Maximum Likelihood استفاده گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که با وجود تفاوت¬های ریخت¬شناسی، گونه A. watersi در گروه خواهری A. batheri قرار دارد. گونه P. paradoxa مطالعه حاضر، با گونه P. regularis در یک کلاد مونوفایلتیک با بوت¬استرپ بالا حمایت شد.

    کلیدواژگان: چابهار، ستاره سانان، فیلوژنی، مورفولوژی، 16S rRNA
  • مریم آخوندیان*، نادیا جواندل، فاطمه کاردل صفحات 77-91

    هدف از این پژوهش بررسی تغییرات فصلی تنوع و فراوانی کرم های حلقوی در رسوبات بستر ساحلی استان مازندران در محدوده ی شهرستان ساری بود. نمونه برداری از رسوبات به صورت فصلی، در 10 ایستگاه با اعماق 1، 5، 10 و 20 متر در سال 95-1394 انجام شد. نتایج بررسی ها منجر به شناسایی 8 جنس و گونه متعلق به 4 خانواده از کرم های حلقوی از رده ی پرتاران و 2 خانواده از رده کم تاران گردید. بیشترین میانگین فراوانی سالانه متعلق به Streblospio gynobranchiata و کم ترین میانگین فراوانی مربوط به Prenereis sp بود. میانگین فراوانی کرم های حلقوی با درصد ماسه و میزان مواد آلی بستر همبستگی مثبت و معناداری داشت. مقادیر شاخص های شانون-وینر و مارگالف نشان دادند که کرم های حلقوی کف زی، در فصل تابستان بیش ترین و در فصل زمستان کم ترین تنوع گونه ای را در منطقه مطالعاتی داشته اند. شاخص هتروژنیتی سیمپسون در زمستان بیشترین مقدار را در مصب نشان داد و با افزایش عمق از هتروژنیتی بستر کاسته شد. مقدار شاخص بریلوئین نیز با افزایش عمق ایستگاه ها افزایش یافت. نتایج کلی این پژوهش نشان دهنده کاهش تنوع گروه های پرتاران و کم تاران در منطقه مطالعاتی نسبت به مطالعات قبلی است، درحالی که فراوانی گونه های غالب افزایش چشمگیری را در مقایسه با پایش های قبلی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پرتاران، تنوع گونه ای، دریای خزر، کرم های حلقوی، کم تاران
  • لیلا یاوری، صابر خدابنده، حسین غفوری، مهوش هادوی، بهروز حیدری* صفحات 92-103

    در مطالعه حاضر، اثرات مهاری استیل کولین استراز و فعالیت کاسپازی بخش دهانی شقایق دریایی موکتی Stichodactlya haddoni بررسی شد. نمونه های S. haddoni از منطقه بین جزر و مدی جزیره هرمز خلیج فارس تهیه شدند. جهت جداسازی فرکشنی با وزن ملکولی kDa100-30 از عصاره خام، اولترا فیلتراسیون میلی پور انجام شد. روش Ellman جهت سنجش مهار استیل کولین استراز استفاده گردید. سنجش فعالیت کاسپاز 3 با استفاده از کیت کالریمتریک سنجش کاسپاز در سلول سرطانی سینه MCF-7 انجام گرفت. در پایان آزمایش، بیشترین درصد مهار استیل کولین استراز در غلظت mg/ml 6 از فرکشن kDa100-30 مشاهده شد (p<0. 05). میزان فعالیت کاسپاز 3 در سلول های سرطانی MCF-7 تیمار شده با غلظت μg/ml 400، 600 و 800 نشان داد که پروتئین کاسپاز 3 فعالیت معنی داری را پس از طی مدت 12، 24 و 48 ساعت داشت (p<0. 05). غلظت μg/ml 600 در فرکشن kDa100-30 بعد از گذشت هر سه زمان، بیشترین فعالیت کاسپازی را از خود بروز داد. درمجموع می توان بیان نمود که سموم پروتئینی S. haddoni با وزن مولکولی kDa30 تا 100 می توانند اثرات ضد آلزایمری با مهار آنزیم استیل کولین استراز و اثر کشندگی بر سلول سرطانی سینه از طریق فعال کردن کاسپاز 3 و القای احتمالی اپوپتوز داشته باشند.

    کلیدواژگان: شقایق دریایی، استیل کولین استراز، کاسپاز، پروتئین
  • حسنه مطوریان، نگین سلامات*، عبدالعلی موحدی نیا صفحات 104-112

    هدف از تحقیق حاضر بررسی ساختار آناتومی و بافت شناسی کلیه و آبشش کوسه ماهی عربی (Chiloscyllium arabicum) می باشد. بدین منظور50 قطعه کوسه ماهی عربی از شمال غربی خلیج فارس صید و به طور زنده به آزمایشگاه منتقل شدند. سپس نمونه های بافتی از آبشش و کلیه اخذ و در محلول بوئن به مدت 72 ساعت تثبیت شدند. جهت مراحل آبگیری، شفاف سازی و پارافینه کردن نمونه ها از دستگاه هیستوکینت استفاده شد. سپس با استفاده از قالب های پارافینی توسط دستگاه میکروتوم برش هایی به ضخامت 5-6 میکرومتر تهیه گردید که پس از رنگ آمیزی با هماتوکسیلین و ائوزین با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. بر اساس نتایج، کلیه کوسه ماهی عربی از سه بخش راس، بدنه و دم تشکیل شده است. این اندام متشکل از دو بخش عملکردی مجزا شامل بخش خون ساز و بخش دفعی می باشد که بخش دفعی از جسمک کلیوی و لوله های ادراری تشکیل شده است. مطالعات نشان داد که لوله های ادراری توسط سلول های پوششی مکعبی با هسته تقریبا کروی پوشیده شده اند. آبشش نیز متشکل از رشته های آبششی و تیغه های آبششی است که توسط سلول های ستونی یا پیلار و سلول های پوششی احاطه شده اند. در کل، به نظر می رسد که ساختار هیستومورفولوژی کلیه و آبشش کوسه ماهی عربی، مشابه ماهیان استخوانی است.

    کلیدواژگان: آبشش، بافت شناسی، کلیه، گربه کوسه عربی
  • شیوا ندایی، احمد نوری*، علیرضا ولی پور، علی اصغر خانی پور، سید حسین حسینی فر صفحات 113-124

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیرات کاربرد پروبیوتیک Lactobacillus plantarum بر ترکیبات شیمیایی بدن، شاخص های رشد، تغذیه و زنده مانی در شاه میگوی چنگال باریک آب شیرین می باشد. به این منظور، تعداد 96 قطعه شاه میگو با میانگین وزنی 27/0 ± 88/27 گرم به 12 تانک فایبرگلاس با حجم آب 100 لیتر (8 نمونه به ازای هر تانک) منتقل شدند. شاه میگوها به مدت 97 روز با جیره غذایی حاوی سطوح مختلف پروبیوتیک L. plantarum شامل 0 (شاهد) ، 107 (تیمار 1) ، 108 (تیمار 2) و 109 (تیمار 3) CFU به ازای هر گرم وزن جیره تغذیه شدند. غذادهی به صورت روزانه در دو وعده در ساعات 9 صبح و 4 بعدازظهر به میزان 5/1 درصد وزن بدن صورت گرفت. در پایان دوره پرورش، نمونه-های موجود در تیمار 3 نسبت به تیمار شاهد افزایش قابل ملاحظه ای در سطوح پروتئین و چربی بدن نشان دادند (05/0>P). همچنین ارزش تولید پروتئین (PPV) و چربی (LPV) در تیمار 3 نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت (05/0>P). در این مطالعه شاخص های رشد و زنده مانی در تیمارهای مصرف کننده پروبیوتیک نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنی داری نداشته است (05/0 L. plantarum بر برخی از ترکیبات شیمیایی بدن و شاخص های تغذیه ای و رشد در گونه A. leptodactylus بود.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، شاخص رشد، شاه میگو، زنده مانی
  • مهرداد کمالی سنزیقی، رضا اکرمی*، افشین قلیچی، مهشید شاملوفر صفحات 125-137

    اثر افزودن پودر ضایعات خرما در جیره بر ترکیب شیمیایی و پروفایل اسیدهای چرب بدن ماهیان کپور معمولی تغذیه شده با 4 تیمار مختلف شاهد (تیمار 1) ، خرمای 5% (تیمار 2) ، خرمای 10% (تیمار 3) و خرمای 15% (تیمار 4) آزمایش گردید. تعداد 168 قطعه بچه ماهی با وزن اولیه 02/0±44/2 گرم به مدت 12 هفته با 3 نوبت غذادهی در روز و 5% وزن بدن مورد تغذیه قرار گرفتند. در نتایج، هیچ اختلاف معنی داری بین فاکتورهای مختلف ترکیب شیمیایی بدن ماهیان کپور معمولی مشاهده نشد (05/0P>). تمام شاخص های ترکیب اسیدهای چرب لاشه بدن تیمارهای مختلف با یکدیگر اختلاف معنی دار داشتند (05/0P<). تیمار شاهد بیشترین میزان MUFA+PUFA، PUFA/SFA، MUFA+PUFA/SFA، ω3 و EPA+DHA و تیمار خرمای 5 درصد کمترین میزان MUFA، PUFA ، MUFA+PUFA، PUFA/SFA، MUFA+PUFA/SFA، ω3، ω3/ω6، DHA/EPA و EPA+DHA و به طور استثنا بیشترین فاکتورهای SFA و ω6/ω3 را دارا بودند. شاخص آتروژنیک بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری نداشت (05/0P>) ولی شاخص ترومبوژنیک دارای اختلاف معنی دار با تیمارهای آزمایشی دیگر بود (05/0P<) و تیمارهای خرمای 5 درصد و شاهد دارای بیشترین و کمترین مقادیر بودند. همچنین تیمارهای 10 و 15 درصد خرما عملکرد حد واسطی بین تیمارهای آزمایشی دیگر داشتند. درمجموع افزودن پودر ضایعات خرما به جیره غذایی ماهیان کپور معمولی انگشت قد سبب بهبود غیرمعنادار ترکیب شیمیایی بدن و پروفایل اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع به صورت معنی دار می گردد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، ترکیب لاشه، تغذیه، خرما، کپور معمولی
  • محدثه حیدری بالادهی، فرید فیروزبخش* صفحات 138-143

    آزمایش حاضر به منظور بررسی اثر مکمل غذایی سینبیوتیک بر عملکرد رشد و شاخص های خونی در قزل آلای رنگین کمان مورد مطالعه قرار گرفت. تیمار های آزمایشی با سه سطح 5/0، 1 و 5/1 گرم سینبیوتیک بر کیلوگرم جیره و تیمار شاهد نیز با جیره بدون مکمل به مدت 60 روز تغذیه شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، هر سه تیمار آزمایشی افزایش معنی داری از نظر میانگین وزن نهایی و نرخ رشد ویژه با تیمار شاهد نشان دادند. تعداد گلبول سفید، گلبول قرمز، مقادیر هموگلوبین و درصد هماتوکریت در تمام تیمارها افزایش معنی داری نسبت به تیمار شاهد داشتند. ​

    کلیدواژگان: رشد، شاخص های خونی، قزل آلای رنگین کمان
  • خداداد پیرعلی خیرآبادی، امیر دهقانی سامانی*، خلیل زارع، مهدی رئیسی صفحات 144-149

    پرورش ماهیان آکواریومی با اهداف اقتصادی و یا تزیینی صورت می گیرد. پرورش ماهیان آکواریومی با مشکلاتی نظیر بیماری های انگلی همراه است. از این رو هدف از بررسی حاضر تشخیص انگل های خارجی در بافت های آبشش و پوست برخی ماهیان آکواریومی شامل گونه های آنجل (Pterophyllum scalar) ، فلاور (Synspilus vieja) ، بارب (Systonus tetrazona) و کوی (Cyprinus carpio) می باشد. تعداد 120 قطعه ماهی به صورت تصادفی از مراکز فروش و تکثیر ماهی شهرستان شهرکرد به صورت زنده و انفرادی برای وجود انگل های خارجی مورد مطالعه قرار گرفتند. در مجموع 66 قطعه از 120 قطعه ماهی بررسی شده معادل 55 درصد دارای آلودگی انگلی بودند. انگل های جدا شده شامل تریکودینا پدیکولوس (Tricodina pediculus) و اکتیوفتیریوس مولتی فیلیس (Ichthyophthrius multifilis) از تک یاخته ها و داکتیلوژیروس و چیلودونلا از ترماتود های مونوژن بودند. بیشترین میزان آلودگی در ماهی کوی به میزان 6/86 درصد و کمترین آلودگی در ماهی فلاور به میزان 3/33 درصد مشاهده گردید. نتایج این مطالعه آلودگی انگلی به میزان قابل توجهی را در ماهیان آکواریومی این منطقه نشان می دهد.

    کلیدواژگان: انگل خارجی، ماهی زینتی، ماهی کوی
  • سید حامد موسوی ثابت*، عادله حیدری، مجتبی زین کرین صفحات 150-154

    هدف از این مطالعه شناخت خصوصیات ریختی تاثیرگذار در تفکیک جنسیتی Gambusia holbrooki، به عنوان یک گونه زنده¬زای مدل و البته مهاجم در آب های داخلی ایران، با استفاده از سیستم شبکه¬ای تراس است. نتایج این تحقیق مشخص نمود افراد جنس¬های نر و ماده در ماهی زنده¬زای مورد مطالعه به میزان 100 درصد قابل گروه بندی هستند. تفاوت های مشاهده شده در دو جنس در خصوصیاتی شامل طول سر، عرض سر، ارتفاع بدن، طول پیش¬پشتی، طول پیش¬شکمی، طول پیش¬مخرجی، طول چنگالی، طول باله پشتی، طول باله مخرجی، ارتفاع ساقه دمی و طول ساقه دمی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: تابع متمایزکننده، دریاچه نمک، لندمارک
|
  • Vahideh Abdi, Iman Sourinejad *, Morteza Yousefzadi Pages 1-9

    In this study, the leaf extract activity of two species of mangrove plants, Avicennia marina (Avicenniaceae family) and Rhizophora mucronata (Rhizophoraceae) was compared in biosynthesis of silver nanoparticles (AgNPs). The AgNPs were investigated using spectrophotometry, transmission electron microscopy (TEM), scanning electron microscopy (FE-SEM) and energy dispersive spectroscopy (EDS). Absorption spectrum in 420 nm confirmed the synthesis of AgNPs. The evaluation of the recorded TEM images from silver nanoparticles showed that the size of nanoparticles synthesized by A. marina was in the range of 0 to 75 nm and the size of nanoparticles synthesized by R. mucronata was in the range of 0 to 80 nm. The results of FE-SEM image analysis showed nanoparticles with a size between 15 to 43 and 10 to 19 nm for A. marina and R.mucronata, respectively. The results of EDS indicated the presence of 51.6% and 73.5% silver in nanoparticles synthesized by A. marina and R. mucronata, respectively. Results suggest that the leaf extracts of both mangrove species are able to reduce the Ag+ into Ag0 in the solution of AgNO3 at room temperature and synthesize silver nanoparticles of very suitable nanometric dimensions.

    Keywords: Synthesis of nanoparticles, AgNO3, Reductant groups, Mangrove plants
  • Mohammad Azad, Javad Mirdar Harijani *, Ahmad Gharaei, Narjes Sanchooli Pages 10-20

    This study evaluated the acute toxicity of herbicide paraquat and the insecticide permethrin and their impacts on growth and reproduction of freshwater rotifers Brachionus calyciflorus according to the guidelines OECD. The acute toxicity (LC50 24h) of paraquat and permethrin on freshwater rotifers B. calyciflorus were 0.541 and 8.997 mg l-1, respectively. The level of exposure responses of rotifers to four different concentrations of the pesticide paraquat (0.027, 0.054, 0.1 and 0.27 mg l-1) and permethrin (0.449, 0.899, 1.799 and 4.498 mg l-1) with three replicates per concentration was evaluated for ten days. The results showed that the specific growth rate and populations of rotifer decreased by increasing the concentration of toxins in the culture medium (p<0.05). The highest population density in response to permethrin was 56.6±1.5 in samples treated with concentration of 0.449 mg l-1. The highest population density in response to paraquat was33.3±2 in samples exposed to concentration of0.027 mg l-1). Also, the specific growth rate was 0.23 in control treatment and zero in rotifers exposed to concentrations of 1.799 and 4.498 mg l-1 permethrin. Moreover, the specific growth rate was 0.14 in control treatment and zero in treatments exposed to concentrations of 0.1 and 0.27 mg l-1 paraquat. The results of this study showed that the toxins paraquat and permethrin are in the category of very toxic and moderate toxicity for rotifer B. calyciflorus, respectively.

    Keywords: Paraquat, Permethrin, Brachionus calyciflorus, Acute toxicity, Rate of population growth
  • Mohammad Saberi, Yousef Peighambari *, Mohammad Darvishi, Ghasem Farkhondehshilsar Pages 21-29

    Tiger– toothed croaker (Otolithes ruber) is considered as a commercially important target species for fishermen in south of Iran, due to its high economic value and marketability. This investigation was carried out using bottom monofilament gillnet with mesh size (stretch mesh) of 8.5 cm and net height of 6 m, made of nylon twine (Polyamide) and a hanging ratio of 50% in order to determine species composition and Catch Per Unit Effort (CPUE) in Jask coastal waters during 2011- 2012 fishing season. A total of 7651 individuals belonging to 39 species and 36 families at 178 times shooting were captured and measured. O. ruber was the dominant species in this area (26.81 %.). The length range of this species was between 17.3– 58 cm and the maximum frequency was in 35-38 cm length class and the length average was 36.93 ± 5.02 cm. The current fishing pattern showed that 37.19% of catch is below length at first maturity. The CPUE of O. ruber was the highest in March. (2463.33 g/ panel days) and the lowest in November (11224 g/ panel days).

    Keywords: Catch, Gillnet, Otolithes ruber, CPUE, Jsak
  • Nasrin Hassanzadeh *, Hassan Malvandi Pages 30-40

    Di(2-ethylhexyl)phthalate (DEHP) is a plasticizer in a variety of consumer products. Given the adverse toxicity effects of DEHP on living organisms, its high consumption and dispersal has been caused a serious concern. . Nowedays, the Fish Embryo Test (FET) method is widely used among the conventional methods of toxicology .The aim of the this study was to determine the acute toxicity of Di(2-ethylhexyl)phthalate on zebrafish (Danio rerio) embryo using FET method to assess both lethal and sublethal endpoints and anomalies effects over 5 days . Zebrafish embryos (3 hours post-fertilization) were exposed to different concentrations of DEHP (0.05, 5, 20, 35, 50 and 100 µg/l) for 120 h, then, lethal and sub-letahl endpoints of embryos evaluated and data were analized using Probit software. The LC50, NOEC and LOEC values obtained for DEHP were 46.14, 12.08 and 22.06 µg/l, respectively. Also, There were abnormalities including coagulation of the embryo, lack of somite formation, non-detachment of the tail bud from the yolk sac, malformation of tail and lack of heartbeat in the embryos. This study showed that DEHP is a teratogenic pollutants and the application of FET method is / an alternative method for developmental toxicity tests to predict effects of emerging pollutants on aquatic organisms.

    Keywords: DEHP, Fish Embryo Test, LC50, Zebrafish
  • Tayeb Weisi, Nasrollah Ahmadifard *, Naser Agh, Morteza Kamali Pages 41-54

    The effect of Palangan fish farms on water quality of Sirvan River was investigated using physicochemical and biological indicators from January 2015 to June 2015. Five stations were determined including 1) before the fish farm 2) after the fish farm effluent 3) sub-branch 4) 100 meter after fish farm effluent and 5) 1000 meters after fish farm effluent. EC showed significant differences in different stations and seasons (P<0.05), but the amounts of temperature, pH and DO showed only seasonal effects (P<0/05) and the levels of ammonia onlyshowed significant differences among different stations (P<0.05). Other parameters showed no significant differences in stations or seasons (p>0.05). According to the water quality index (WQI), the water quality of Sirvan River was better in spring compared to winter. Biological indices including EPT and the frequency were not significantly difference in different seasonal and stations (p>0.05). However, the lowest frequency and EPT index were obtained at 100 meter after fish farm effluent. In conclusion, the results of this study showed that effluent of fish farms in the Sirvan River can be affected in the shortest distance, but water quality becomes acceptable far from the effluent of fish farms. Also, EPT richness and frequency indices confirmed the effects of fish farms effluent on water quality of Sirvan River.

    Keywords: Sirvan River, Fish Farms effluent, Rainbow trout, Biology index
  • MohammadSadegh Khakshoor, Jamileh Pazooki * Pages 55-65

    Different factors are involved in the removal of inorganic compounds from the shells of crustaceans. In this study, different effective factors were optimized for the removal of inorganic compounds from the chitin of crab shell Portunus segnis. The best yields were obtained with hydrochloric acid (99.05 ± 0.94). Some organic acid (acid acetic, acid lactic and mixture of them) showed a good potential for inorganic acid substitution for removal of inorganic compounds. In general, an increase in the concentration of acid (up to 10%), ratio powder to acid (w/v)(up to 1:20), temperature (up to 50°C) and time (up to 1h) were associated with the increased the efficiency of this process but excessive amounts of these factors increase the costs and cause negative effects on the chitin structure. Microwave and shakers save time in order to achieve the best efficiency. Moreover, reducing the sample size of powder was correlated with the efficiency increase of the removal of inorganic compounds. The optimization of the extraction method can increase the quality of substance and save the energy, time and cost.

    Keywords: Crustaceans, Optimization, Biomaterials compounds
  • Gilan Attaran Fariman *, Nasrin Panahloo, Fariborz Soheili Pages 66-76

    In this study, sea stars Aquilonastra watersi and Patiriella paradoxa were collected from the rocky intertidal area in Tis Port on the western coast.and the rocky shallows depths of 7-8m at Konarak on the Iranian eastern coast of Chabahar Bay, respectively in November 2014. Specimens were collected in plastic sampling boxes containing seawater and transferred to the laboratory of Chabahar Maritime University. The specimens were morphologically assessed. Then in order to examine gene sequences, DNA was extracted by CTAB method and after performing PCR, mitochondrial 16S rRNA gene was sequenced. The phylogenetic-trees for these species were drawn by Maximum Likelihood methods. The evaluations of results showed that despite differences in morphology, A. watersi is sister group of Aquilonastra. Batheri. Based on the results P. paradoxa from present study andP. regularis are in a monophyletic clade, supported by high bootstrap.

    Keywords: Asteroidea, Chabahar coast, Oman Sea, morphology, phylogeny, 16S rRNA
  • Maryam Akhoundian *, Nadia Javandel, Fatemeh Kardel Pages 77-91

    In order to investigate seasonal variation of diversity and abundance of Annelida, seasonal sediment sampling was performed on 10 stations with depths of 1, 5, 10 and 20 meters in the coastal area of Sari, Iran in 2015-2016. The results led to the identification of 8 genera and species of Annelida belonging to four families of Polychaeta and two families of Oligochaeta. The highest average annual abundance belonged to Streblospio gynobranchiata and the lowest average belonged to Prenereis sp. The average frequency of the Annelida was significantly and positively correlated with the percentage of the sand and the total amount of organic matter in sediments. The Shannon-Wiener and Margalef Indices showed that, the Annelida had the highest diversity in summer and the lowest species diversity in winter. The Simpson Heterogeneity Index showed the highest amount in the estuary on winter, and heterogeneity showed reduction with increasing the depth. The value of the brillouin index was increased along with the increase of the depth of the stations. The results of this research indicated that the diversity of Polychaeta and Oligochaeta in the study area is reduced compared to previous studies, while the prevalence of dominant species showed a significant increase.

    Keywords: Abundance, Annelida, Caspian Sea, Diversity, Oligochaeta, Polychaeta, Species
  • Leila Yavari, Behrooz Heidari *, Saber Khodabandeh, Hosein Ghafori, Mahvash Hadavi Pages 92-103

    The present study investigated the inhibitory effects of the oral disk extract of sea anemone, Stichodactlya haddoni on acetylcholinesterase and caspase activity. The sea anemone samples were obtained from the intertidal zone of the Hormuz Island in the Persian Gulf. Millipore ultrafiltration was carried out to separate different fractions of the crude extract. Ellman method was used to measure acetylcholinesterase inhibition. The activity of caspase 3 was measured using a calorimetric assay kit of Caspase in breast cancer cell MCF-7. At the end of the experiment, the highest percentage of inhibition of the acetylcholinesterase was observed in 6 mg/ml of the 30-100 kDa fraction (p<0.05). The activity of caspase 3 in MCF-7 treated with concentrations of 400, 600 and 800 μg/ml from the fraction 100-30 kDa were significantly different after 12, 24 and 48 hours (p<0.05). The concentration of 600 μg/ml in the desired fraction showed the highest caspase activity after all the three mentioned times. In conclusion, the protein toxins of the sea anemone, S. haddoni, with a molecular weight of 30 to 100 kD can have anti-Alzheimer's effects by inhibiting acetylcholinesterase enzyme and the lethality effects on the breast cancer cell by activating caspase 3 and possibly inducing apoptosis.

    Keywords: Sea anemone, acetylcholinesterase, caspase, protein
  • Hasneh Matorian, Negin Salamat *, Abdolali Movahedinia Pages 104-112

    The present study aimed to assess the anatomical and histological structure of kidney and gill in Chiloscyllium arabicum from the Persian Gulf. In this regards, 50 individuals of C. arabicum were caught alive at the north of the Persian Gulf and moved to laboratory. The fish were dissected and samples were taken from kidney and gill and fixed in bouin’s solution for 72h. Thereafter, samples were passed through ethanol, xylem and paraffin using tissue possessor apparatus. Then, 5-6 µm sections of tissues were prepared using rotary microtome and stained with hematoxylin and eosin. Stained tissue sections were studied under the light microscope. According to the results, the kidney consisted of head, body and tail in C. arabicum. The kidney consisted of two functional parts including hematopoietic and excretory sections. In excretory section renal corpuscles and urinary tubules were coated with cuboidal epithelial cells containing spherical nucleus. The gill in C. arabicum consisted of gill filaments and gill lamellae coated with pillar and Pevment cells. In conclusion, the morphohistological structure of gill and kidney in C. arabicum was similar to those in teleost.

    Keywords: Chiloscyllium arabicum, Gill, Kidney, Histology
  • Shiva Nedaei, Ahmad Noori *, Alireza Valipour, AliAsghar Khanipour, Seyed Hossein Hoseinifar Pages 113-124

    The aim of this study was to evaluate the effects of Lactobacillus plantarum supplementation as probiotic on body composition, growth performance, nutrient efficiency indices, and survival in Astacus leptodactylus. For this purpose, 96 crayfishes (27.88 ± 0.27) were randomly distributed into twelve 100-liter fiberglass tanks, (eight crayfish per tank). Crayfishes were fed with different levels of L. plantarum inclusion comprising 0 (control), 107 (T1), 108 (T2) and 109 (T3) CFU g-1 diet for97 days. Feeding was conducted at a rate 1.5 % of body weight on a daily basis at 9 am and 4 pm. At the end of the feeding trials, crayfish in the T3 showed significantly higher protein and lipid levels compared to the control (P < 0.05). Moreover, protein and lipid efficiency ratio (PPV and LPV respectively) were enhanced in the T3 compared to the control (P < 0.05). In the present study, none of the probiotic supplemented groups showed significant differences in the growth performance parameters and survival rate compared to the control (P > 0.05). These results revealed efficiency of L. plantarum as probiotic on body composition and nutrient efficiency indices in A. leptodactylus.

    Keywords: Probiotic, Carcass composition, Growth parameters, survival
  • Mehrdad Kamali Sanzighi, Reza Akrami *, Afshin Ghelichi, Mahshid Shamloofar Pages 125-137

    The present study evaluated the effect of dietary waste date meal (WDM) on body chemical composition and fatty acids profile of fingerling cyprinus carpio. Fish were fed with fFour experimental diets with three replicates including control treatment (no additional WDM; T1), 5% WDM (50 gr/kg; T2), 10% WDM (100 gr/kg; T3) and 15% WDM (150 gr/kg; T4). Totally, 168 fish with initial weight of 2.44±0.02 g were fed at a rate of 5 % body weight 3 times per day for 12 weeks. No significant differences were found in body composition among treatments (P>0.05). All of the body fatty acids showed significant differences among different treatments (P<0.05). The highest amounts of MUFA+PUFA, PUFA/SFA, MUFA+PUFA/SFA, ω3, and EPA+DHA were observed in control treatment (T1), and treatment (T2) with 5% WDM showed the lowest amounts of MUFA, PUFA, MUFA+PUFA, PUFA/SFA, MUFA+PUFA/SFA, ω3, ω3/ω6, DHA/EPA and EPA+DHA except for SFA and ω6/ω3 that showed the highest values than other treatments. Atherogenic index (AI) showed no significant differences among different treatments (P>0.05), but significant differences were observed in Thrombogenic index (TI) among different experimental treatments (P<0.05). The 5% WDM and control treatments showed the highest and lowest values of both indices, respectively. Generally, treatments of 10 and 15% WDM (T3 amdT4) showed moderate performance compared to other experimental treatments. In conclusion, diatary WDM can improve the chemical body composition and saturated and unsaturated fatty acids contents of common carp fingerlings

    Keywords: Fatty acids, Body composition, Feeding, Date (Phoneix dactylifera), Common carp (Cyprinus carpio)
  • Mohadeseh Heydari, Farid Firouzbakhsh * Pages 138-143

    An experiment was conducted to evaluate the effect of nutrient supplement symbiotic on growth performance and hematological indices in rainbow trout (Onchorhynchus mykiss). Fish were fed with three experimental diets contained 0.5,1 and 1.5 g synbiotic per kg feed and a control diet with no synbiotic for 60 days. All three experimental treatments showed significantly higher final mean weight and specific growth rate compared to control treatment. Moreover, all three experimental treatments supplemented with synbiotic showed significant (p<0.05) increases in white blood cell, red blood cell, Haemoglobin and Haematocrit compared to control treatment.

    Keywords: Growth, Synbiotic, Hematological indices, Rainbow trout
  • Khodadad Pirali Khierabadi, Amir Dehghani Samani *, Khalil Zaree, Mehdi Reisi Pages 144-149

    Aquarium fish culture is done for financial and decorative purposes. Aquarium fish culture has its special problems such as parasitic diseases that are very important issues in this field that can make a significant decrease in growth and even death in infested fishes. Current study was done for diagnosis of common ecto-parasites on gill and skin of aquarium fishes including Pterophyllum scalar, Systonus tetrazona, Cyprinus carpio, and Synspilus vieja. Totally, 120 individuals from different culture centers in Shahrekord were randomly chosen, and examined for the presence of ecto- parasites sporadically. Results obtained from this study showed that 66 of 120 samples (55%) were infested. Isolated parasites included Tricodina pediculus, Ichthyophthrius multifilis from protozoans and Chilodonella andDactylogyrus from monogenea trematodes. The most parasitic infection rate was 86.6% for Cyprinus carpio and the least parasitic infection was 33.3% in Synspilus vieja. This study showed the high prevalence of ecto- parasites in the studied arae that must be taken into account.

    Keywords: Aquarium fish, ecto- parasite, Iran, Prevalence
  • Hamed Mousavi Sabet *, Adeleh Heidari MS., Mojtaba Zayyenkarin Pages 150-154

    The aim of this study was to identify the morphological parameters effective insexual dimorphism in Gambusia holbrooki, as a model but invasive livebearer species in Iranian inland waters, using landmark morphometric truss network system. The linear discriminant analysis showed an average percentage of specimens classified of 100% for morphometric characters indicating a high rate of correct classification of individuals into their original populations. The significant differences between two sexes were observed in the head length, head width, body depth, pre-dorsal length, pre-ventral length, pre-anal length, fork length, dorsal fin length, anal fin length, caudal-peduncle depth and caudal-peduncle length.

    Keywords: Discriminate function analysis, Namak Lake basin, Habitat protection, Landmark, Exotic fishes