فهرست مطالب

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 19 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عیسی ابراهیم زاده صفحه 5
  • حسین عساکره صفحه 11
    چرخه های نهان، تدریجی و آرام در بسامدهای مختلف آشکار و نهان، یکی از انواع دگرگونی های اقلیمی به شمار می آید. برخی از این نوسانات در یک دوره ثابت مثلا یک سال به صورت میانگین های ماهانه یا فصلی مشخص می شوند. برخی دیگر به صورت چرخه هایی نهان در سری های زمانی اقلیمی رخ می دهند. یکی از ابزارهای مفید برای جستجو و ارزیابی این نوع نوسانات اقلیمی تحلیل طیفی است. این رویه مطالعه ی نوسانات اقلیمی از مقبولیت و رواج قابل توجهی در جهان برخوردار است اما در کشور ما کمتر مورد توجه بوده است. ردیابی چرخه های اقلیمی و به ویژه چرخه های دمایی امکان برنامه ریزی مبتنی بر داده های اقلیمی- دمایی را مهیا می سازد. در این نوشتار ضمن معرفی روش تحلیل طیفی به عنوان یک روش مقبول و کارآمد در ردیابی چرخه های نهان، تلاش می شود چرخه های نهان در میانگین سالانه دمای شهر زنجان طی دوره ی آماری 2005 - 1956 (50 سال) مورد بررسی قرار گیرد. بدین ترتیب با استفاده از تابع اتوکواریانس، طیف دما و چرخه های دمایی شهر زنجان استخراج گردید. بر اساس یافته های این پژوهش دمای زنجان حاوی چرخه 5/2 ساله است. این چرخه ها هماهنگ با چرخه های کشف شده در عناصر اقلیمی نقاط دیگر کره زمین بوده است. چنان که اندیشمندان دیگر نیز استنباط نموده اند نیروی مولد این نوسان احتمالا حاصل انتقال عمودی تکانه از تروپسفر به استراتسفر با دوره های بازگشت نامنظم 3-2 ساله می باشد.
    کلیدواژگان: چرخه نوسان، تحلیل طیفی، دما، شهر زنجان
  • دکترحسین ابراهیم، زاده آسمین، عیسی ابراهیم زاده، محمدعلی حبیبی صفحه 25
    در چند دهه ی اخیر شهرهای ایران مانند بسیاری از شهرهای جهان سوم دچار تحولات چشمگیری شده اند، از جمله این تحولات افزایش سریع جمعیت و گسترش اسپرال شهری در اغلب شهرهای کشور ناشی از بی برنامگی در بهره برداری مناسب و با مبنای علمی از زمین شهری بوده است. شهر طبس نیز مانند بسیاری از شهرهای کشور از این تحولات مصون نمانده و جمعیت آن در سی سال اخیر نزدیک به سه برابر رشد داشته که این رشد فزاینده ی جمعیت، گسترش بی رویه ی شهر را نیز در پی داشته، بطوریکه این شهر با گسترش فیزیکی بیش از 6 برابری طی این دوره، مشکلاتی از قبیل افزایش قیمت زمین و مسکن، کمبود امکانات زیربنایی و تخریب زمین های کشاورزی اطراف شهر از ره آوردهای نامطلوب آن بوده است. اینک به منظور تعدیل این نارسایی های شهری، این مقاله فرآیند گسترش فیزیکی شهر طبس بعد از زلزله و عوامل موثر بر آن را تحلیل و راهکارهای احتمالی در رفع و تعدیل این فرآیند را پی جویی نموده است. روش به کار گرفته شده در این تحقیق، روش تحلیلی- توصیفی بوده، که به منظور تحلیل داده ها از مدل های هلدرن، ضریب مکانی و مدل فزآینده اشتغال و جمعیت استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که 55 درصد از رشد فیزیکی شهر در فاصله ی سال های 1385- 1355 مربوط به رشد جمعیت بوده و 45 درصد نیز مربوط به رشد افقی و اسپرال شهر می باشد، این در حالی است که طبق محاسبات نگارندگان تا 19 سال آینده، محدوده ی فعلی شهر با گسترش درون بافتی جوابگوی نیازهای جمعیت شهر خواهد بود. در تحلیل عوامل موثر بر گسترش فیزیکی شهر، نتایج یافته های تحقیق موید آن است که عوامل طبیعی همچون توپوگرافی هموار، شیب مناسب اراضی در شمال شهر، عوامل اجتماعی رشد جمعیت و بخصوص مهاجرت های روستا- شهری، و عوامل اقتصادی بخصوص وجود معادن عظیم زغال-سنگ، ادغام روستای بزرگ دیهشک به شهر طبس از مهمترین عوامل محسوب می شوند. از ره-یافته هایی که به جلوگیری از گسترش فیزیکی بی رویه شهر کمک می نماید، می توان به گسترش درون بافتی شهر، گسترش فرهنگ عمودی سازی شهر و بالاخره فراهم کردن امکانات رفاهی در روستاها برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر اشاره کرد.
    کلیدواژگان: گسترش فیزیکی، مهاجرت های روستا، شهری، رشد اسپرال، مدل هلدرن، طبس
  • بختیار محمدی، ابوالفضل مسعودیان صفحه 47
    در این پژوهش یکی از سنگین ترین و فراگیرترین بارش های کشور (روزهای 12/8/1373 تا 17/8/1373)، جهت آگاهی و شناخت سازوکارهای موثر بر رخداد این گونه رویدادهای فرین بررسی شد. در این دوره حدود نیمی از ایستگاه های کشور بارش چشمگیری داشتند. جهت تحلیل این رویداد، رویکرد محیطی به گردشی انتخاب شد. بعد از ترسیم نقشه های همبارش روزهای مورد مطالعه، نقاط اوج بارش و مراکز ثقل آنها به دست آمد و سپس الگوهای گردشی اصلی و منابع رطوبتی در زمان این رویدادها استخراج شد. تحلیل نقشه های فشار تراز دریا نشان داد که الگوی پرفشار اروپا- کم فشار عراق در رویداد این بارش ها موثر بوده است. در این زمان زبانه ای از پرفشار اروپا و دریای سیاه از شمال غرب کشور نفوذ کرده و با کم فشار عراق شیو شدیدی را موجب شده است. به نظر می رسد تحت این شیو شدید فشار و همچنین ادغام رودبادهای جنب حاره ای و جبهه ی قطبی بر روی عراق، فرود عمیق بر روی قبرس، تغذیه ی رطوبتی خلیج فارس در ترازهای 925 و 850 هکتوپاسکال، تغذیه ی رطوبتی دریای سرخ و مدیترانه و سیاه در ترازهای بالاتر، این بارش های سنگین اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: بارش سنگین، مرکز ثقل بارش، الگوی گردشی، ژئوپتانسیل، ایران
  • دکترعلی حاجی نژاد، دکترعلی عسگری، مجتبی رفیعیان، سمیه محمدی صفحه 71
    رابطه ی میان توسعه، بلایا و بازسازی از مهمترین مقولات نظری در مطالعات مدیریت بحران و سوانح محسوب می شود. اگرچه اعتقاد بر این است که بلایای بزرگ طبیعی و غیر طبیعی روند توسعه را به تاخیر می اندازد و موجبات تخریب منابع و ایجاد اختلال در فعالیت های اقتصادی و اجتماعی جوامع را به دنبال دارد، ولی در عین حال بحران ها و بلایا همچنین فرصت هایی برای توسعه بخصوص در فرآیند بازسازی فراهم می آورند. مدیران و برنامه ریزان می توانند با بهره گیری از این فرصت ها آستانه های مقاوم سازی جامعه و بهره گیری از شرایط بحران در جهت رفع مشکلات قبلی را ارتقاء دهند. شرایطی که در موارد عادی به ندرت امکان پذیر می باشند. به هنگام وقوع بحران ها و بلایا همچنین، کمک های خیرین افزایش یافته و امکانات مالی لازم برای تغییرات کالبدی در رابطه با ایمن سازی و بهبود کیفیت محیط مصنوع سرعت بیشتری به خود می گیرد. هدف این مطالعه آن است که روابط بین توسعه و بلایا بررسی و فرصت های توسعه ی کالبدی زلزله ی بم شناسایی و عوامل و معیارهای موثر بر نحوه و چگونگی استفاده از آنها شناسایی و تحلیل شوند. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی می باشد و شیوه های گردآوری اطلاعات شامل روش های اسنادی و میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه) است. یافته های تحقیق نشان می دهند که ازفرصت های توسعه ی کالبدی بعد از زلزله ی بم در زمینه های مسکن (مقاوم سازی، نظارت بر ساخت و ساز، نمای ساختمان و...) و خدمات عمومی (خدمات آموزشی، درمانی، ورزشی و...) بیشترین استفاده صورت گرفته درحالی که فرصت های کالبدی در زمینه ی خدمات زیربنایی (آب، برق، مخابرات و فاضلاب شهری) معابر و بافت شهر مورد توجه و استفاده ی چندان قرار نگرفته اند. به نظر می رسد نحوه ی مدیریت و عدم هماهنگی لازم در برنامه ها و بین سازمان های درگیر نقش زیادی در استفاده و عدم استفاده از این فرصت های توسعه کالبدی داشته اند و اینکه نقش دولت در بازسازی، اثرگذارترین عامل در میزان استفاده از فرصت های توسعه بوده است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، بلایا، زلزله، فرصت های توسعه، بم
  • مجتبی یمانی، ابوطالب محمدی، سعید نگهبان صفحه 83
    زمین لغزش نوعی حرکت دامنه ای است که منجر به جابجایی مواد سطحی دامنه های پرشیب می شود. دامنه های شمالی رشته کوه البرز تحت تاثیر شرایط محیطی و اقلیم مرطوب دارای پتانسیل بالایی ازلحاظ وقوع حرکات دامنه ای نسبت به سایر نقاط کشور است. حوضه ی تحت بررسی (حوضه توتکابن) در شهرستان رودبار قرار دارد. ثبت بیش از 100 لغزش دراین حوضه طی بررسی های میدانی نشان دهنده ی استعداد بالای این حوضه جهت وقوع لغزش می باشد. هدف این تحقیق شناسایی عوامل موثر، پهنه بندی زمین لغزش و همچنین مشخص کردن پتانسیل مناطق مختلف این حوضه از لحاظ وقوع لغزش جهت کاستن خسارات ناشی از آن بوده است.
    پس از ثبت لغزش های موجود و انتقال آن بر روی نقشه اقدام به مشخص کردن مناطق ناپایدار با توجه به متغیرهای ضخامت رسوب، جهت دامنه، شیب، فاصله از آبراهه، پوشش گیاهی، سنگ شناسی و ارتفاع شده است. برای این منظور از سه مدل امتیازدهی متغیرهای موثر، ارزش گذاری لایه های اطلاعاتی و تراکم سطح استفاده شده است.
    ابزار اصلی کار تحقیق استفاده از نرم افزارILWIS و تکنیک کار مقایسه میزان تاثیرگذاری متغیرها با استفاده از روش های ذکر شده بوده است، نتایج تحقیق از طریق ارائه ی نقشه های پهنه بندی در قالب نرم افزار مذکور و تجزیه و تحلیل پهنه های در معرض مخاطره به نتایج پهنه با خطر نسبی خیلی کم، خطر نسبی کم، خطر نسبی متوسط و بالاخره پهنه های با احتمال وقوع زیاد و خطر خیلی زیاد تقسیم شده است، و مشخص شده که مناطق بخش شرقی و شمال غربی حوضه دارای بیشترین پتانسیل زمین لغزش و مناطق شمالی و جنوبی آن خطر کمی را جهت وقوع زمین لغزش داشته و پایدار می باشند. بدیهی است برنامه ریزی برای منطقه به ویژه در راستای احداث سازه هایی نظیر راه های ارتباطی بناها و ساخت و سازهای مسکونی و روستایی باید با توجه به ضریب پایداری دامنه ها صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، حوضه توتکابن، روش تراکم سطح، شهرستان رودبار، حرکات دامنه ای
  • مسعود تقوایی، رعنا شیخ بیگلو، مریم بندعلی صفحه 99
    تامین دسترسی راحت و مناسب شهروندان به انواع خدمات شهری از اهداف مهم برنامه-ریزی شهری محسوب می شود. بازارهای روز و میادین میوه و تره بار به عنوان مکان هایی ویژه جهت عرضه ی مایحتاج روزانه ی شهروندان، در زندگی شهری از اهمیت فراوانی برخوردارند؛ بنابراین، احداث این بازارها بر مبنای برنامه ریزی های صحیح - بخصوص در مقیاس محله ای- در افزایش رفاه حال شهروندان موثر خواهد بود. تامین اقلام مورد نیاز مصرف کنندگان، صرفه جویی در وقت و هزینه، کاهش سفرهای درون شهری، ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا، حذف واسطه گری های غیراصولی و تقویت روابط محله ای بین شهروندان از مزایای ایجاد بازارهای روز به شمار می روند. کمبود شدید این فضاها در شهر اصفهان با جمعیتی بالغ بر 1600000 نفر کاملا آشکار است. هدف از پژوهش حاضر، برنامه ریزی و مکان یابی بازارهای روز مورد نیاز مناطق مختلف شهر اصفهان می باشد. لذا، این امر بر مبنای الزامات طرح های جامع و تفصیلی، مورد تحلیل قرار گرفت. مکان یابی بازارها به تفکیک مناطق مختلف شهری و با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل تحلیل سلسله مراتبی صورت پذیرفته است. حداکثر نرخ ناسازگاری کل در قضاوت های مربوط به هر یک از مناطق، 02/0 برآورد شده است که بیانگر مطلوب بودن میزان سازگاری در قضاوت ها می باشد.
    کلیدواژگان: خدمات شهری، بازار روز، میدان میوه و تره بار، مدل تحلیل سلسله مراتبی، نرخ ناسازگاری
  • فرامرز بریمانی، صادق اصغری لفمجانی صفحه 127
    محیط زیست تنها قلمرو و عرصه ی موجود برای تحقق هدف های توسعه است. در واقع بدون وجود چنین بستری، بحث توسعه، بحثی بی مورد و بیهوده خواهد بود. اگر توسعه ی پایدار هدف نهایی ما به شمار رود و پایداری زیست محیطی شرط لازم برای تحقق توسعه پایدار باشد، در این صورت ما نیازمند ابزار و روشی هایی هستیم تا به کمک آنها بتوانیم حرکت به سوی پایداری زیست محیطی را اندازه بگیریم. سیستان ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه-اش، تحت تاثیر عوامل متنوع در بروز و تشدید ناپایداری زیست محیطی روستاهاست. این پژوهش به روش پیمایشی (از پاییز 1386 تا تابستان 1387)، در 101 روستا از 808 روستای منطقه انجام گرفته است که در آن کوشش شده است تا ضمن ارائه ی شاخص های زیست-محیطی متناسب با شرایط ناپایداری زیست محیطی روستاهای سیستان، با استفاده از مدل ارزیابی چندمعیاری در سامانه ی اطلاعات جغرافیایی، شدت ناپایداری زیست محیطی روستاهای مورد بررسی به تصویر کشیده شود. نتایج تحقیق موید آن است که در حال حاضر ناپایداری زیست محیطی در 8/18 درصد از روستاها، کم یا متوسط و در 2/81 درصد از روستاها، شدید یا بسیار شدید می باشد.
    کلیدواژگان: پایداری، ناپایداری زیست محیطی، ارزیابی چندمعیاری، سیستان، سکونتگاه، های روستایی
  • غریب فاضل نیا، صلاح هدایتی صفحه 145
    صنعت گردشگری درحال حاضر یکی از ارکان اصلی اقتصادتجاری جهان است. بهره برداری ازاین موقعیت نیازمند ایجاد شرایط مساعدی است که در قالب برنامه ریزی جامع و فراگیر قابل بهره برداری است.ایجاد صنعت گردشگری پایدار نیازمند زیرساخت های مناسب سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است و مشارکت گسترده ی جوامع محلی در طرح های توسعه را طلب می کند. بنابراین در طرح های توسعه ی صنعت گردشگری توجه به معیارهای کیفی و اهداف اجتماعی ضروری است چراکه توسعه ی نامناسب و ناهماهنگ و حساب نشده می تواند تهدیدهای بسیار بزرگ و ویرانگری را برای طبیعت و محیط زیست به بار آورد. با وجود برنامه ریزی اصولی و مناسب و همچنین شناسایی مزیت ها و محدودیت های دریاچه ی زریوار می توان به توسعه ی منطقه و در نتیجه توسعه ی ملی امیدوار بود، از این رو این سوال مطرح می شود که پتانسیل ها و محدودیت های توسعه ی گردشگری دریاچه کدامند؟ و برای توسعه ی صنعت توریسم در این منطقه چه راهبردها و راهکارهایی وجود دارد؟ این پژوهش با استفاده از روش پیمایش، مطالعات میدانی و تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها به شیوه SWOT به ارائه ی استراتژی و راهبرد در جهت توسعه ی گردشگری دریاچه ی زریوار پرداخته است.
    از تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده چنین نتیجه می گیریم که آستانه ی آسیب پذیری دریاچه به خاطر گردشگری بودن بالاست و نیازمند بازنگری و ارائه ی سیاست های مناسب و همچنین مدیریت واحد جهت رفع محدودیت ها و استفاده از قابلیت ها و توانمندی های آن می-باشد.
    کلیدواژگان: راهبردهای مناسب، توسعه ی گردشگری، دریاچه ی زریوار
  • محسن احدنژاد روشتی، مهدی قرخلو، کرامت الله زیاری صفحه 171
    با توجه به رشد جمعیت و افزایش شهرنشینی، وقوع حوادث طبیعی مثل زلزله می تواند خسارات و تلفات سنگینی را ایجاد نموده و توسعه ی شهرها و کشور را دچار وقفه نماید. ضرورت کاهش آسیب پذیری شهرها در برابر این پدیده، به عنوان یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی کالبدی، برنامه ریزی شهری و طراحی شهری محسوب می گردد. در این راستا اولین گام شناسایی میزان آسیب پذیری اجزا وعناصر شهری و تحلیل و ارزیابی آن با استفاده از مدل های موجود در این زمینه می باشد که بتوان مناطق و بافت های آسیب پذیر شهری را با استفاده از مدل ها مورد شناسنایی قرار داده و با ریزپهنه بندی این مناطق به ارائه ی راهکارهای علمی و عملی در ارتباط با کاهش اثرات زلزله پرداخت.
    با توجه به اهمیت موضوع ارزیابی آسیب پذیری شهرها در برابر زلزله در مباحث مربوط به جغرافیا و برنامه ریزی شهری، در این مقاله سعی شده تا با به کارگیری روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برآورد مناسبی از آسیب پذیری شهرها در برابر زلزله با استفاده از داده های مکانی و توصیفی اجزا و عناصر اصلی و رفتاری ساختمانی و تعیین تاثیر هر کدام از معیارهای به کاررفته در میزان آسیب پذیری ارائه شود. هم چنین با استفاده از امکانات تحلیلی و نمایشی سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و ارائه ی سناریوهای زلزله در شدت های مختلف به مدل سازی و ریزپهنه بندی آسیب وارده به ساختمان ها، تلفات انسانی و خسارات اقتصادی شهر زنجان در برابر زلزله پرداخته شده است.
    نتایج حاصله از این مقاله نشان می دهد که منطقه ی سه شهر زنجان و بناهای واقع شده در آن به دلیل فرسودگی بافت و استفاده از مصالح کم دوام در ساخت وساز و نیز عمر بالای ساختمان ها از آسیب پذیری بسیار بالایی برخوردار بوده و منطقه ی دو شهر زنجان، به دلیل رعایت استانداردها از جمله آیین نامه 2800 و استفاده از مصالح مقاوم در ساخت و سازها از آسیب پذیری نسبتا کمتری در مقایسه با دو منطقه ی دیگر شهر زنجان برخوردار است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، زلزله، زنجان، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل سازی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • صفحه 199
|
  • Dr. H. Asakereh Page 11
    Latent, gradual and slow cycles in different apparent and latent frequencies are one of the various types of climatic changes. some of these oscillations in a fixed period e.g. one year, are determined as monthly or seasonally mediums. some others occur as latent cycles in climatic time series. Spectral analysis is one of useful tools for searching and evaluating such these climatic changes. This method of studying the climatic changes has a considerable and wide spread acceptance in the world. However it hasn’t used by Iranian climatologist in detail. Exploring climatic cycles particularly temperature cycles will provide the planning based on temperature-climatic data. In this paper, while introducing Spectral analysis as an accepted and efficient method for tracing latent cycles, it is tried to study and review the latent cycles in medium annual temperature of Zanjan city during the statistical period of 1956-2005(50 years). Therefore by using autocorrelation function, temperature spectrum and temperature cycles of Zanjan city were extracted. Based on the data obtained through this research, Zanjan temperature has a cycle of 2.5 years. These cycles have been in coordination with the other discovered cycles in climatic elements of other parts in the world. As the other scientists have found, the power generating this oscillation is probably the result of vertical transition of jolter from tropsfer to stratsfer with irregular return periods of 2-3 years.
  • Dr. H. Ebrahimzadeh Asmin, Dr. I. Ebrahimzadeh, M. A. Habibi Page 25
    During the last decades, Iranian cities like many other cities in the third world have been undergone remarkable changes. One of these changes is rapid population growth and urban spiral expansion inmost of Iran's cities due to the lack of program for proper use and with a scientific basis of urban lands.Tabas city like many other cities of Iran has not been immuned from these changes and its population has tripled during the last 30 years, which this increasing population growth, has caused uncontrolled expansion of the city, so that, this city with physical expansion of more than 6 times during this period has caused some problems with undesirable results including increasing the price of land and house, shortage of infrastructural facilities, destruction of agricultural lands located around the city. Now, in order to balance these civil inadequacies, this paper analyzes the physical extension of Tabas city after the earth quake and the effective factors on it and has investigated the probable guidelines and methods for removing and balancing this process. The method applied in this research, was descriptive - analytics method which for data analyzing, Holdern models, location coefficient and increasing employment and population model have been used. The results show that %55 of physical growth of the city in the years between 1976 up to 2006 has been occurred due to the population growth and %45 related to horizontal and spiral growth of the city, while based on the calculations made by the writers, the present limit of the city with inner city expansion will be responsive to the needs of city population up to the next 19 years. In analyzing the effective factors on physical expansion of the city, the obtained results of the research confirms that natural elements such as smooth topography, proper slop of lands in north part of city, social factors of population growth and especially rural- urban migrations and economical factors especially the existence of large coal mines, merging large village of Dihshak to Tabas city are considered as one of the main factors. Among the findings which help to stop the uncontrolled physical expansion of the city, we can refer to inner texture of city expansion, development the culture of vertical expansion of the city and finally providing the welfare facilities in the cities.
  • Dr. B. Mohammad, Dr. S. A. Massodiyan Page 47
    In this research, one of the heaviest and over spreading precipitations of Iran (from 3/11/1994 up to 8/11/1994) was studied for understanding and knowing the effective mechanism on occurrence of such events. In this period, about half of Iran's rainfall stations had a remarkable precipitation. For analyzing this event, environmental circulation pattern was selected. After drawing the isohyetal maps of the under studied days, peak points of rainfall and gravity centers were obtained and then the main circulation pattern and humidity sources at the time of these events were obtained. Analysis of pressure maps of sea elevation showed that European's high pressure and Iraq's low pressure pattern has been effective in occurring such rainfalls. At that time, a high pressure mass from Europe and Black sea was entered from north west of Iran and with Iraq's low pressure made a server gradient. It seems that under this intensive pressure gradient and also integration of tropical and polar front on Iraq, deep falling on Cyprus, moisture feeding of Persian Gulf on elevations of 925 and 850 Hectopascal, moisture feeding of Red sea and Mediterranean in higher elevation, these heavy rainfalls has been occurred.
  • Dr. A. Hajinejad, Dr. A. Asgary, Dr. M. Rafieian, S. Mohammadi Page 71
    Relationship between development, disaster and reconstruction is considered as the main important theoretical issues of crisis management and disaster studies. Although it is believed that the great natural and un-natural disasters delay the development trends and causes the destruction of resources and disturbance of social and economical activities of societies, but at the same time, these crises and disasters will provide opportunities for future development, particularly in reconstruction process. Managers, planners and decision makers can use these opportunities for promotion of the society strengthening thresholds and benefiting crisis conditions for removing pervious problems, the situations which are rarely possible in normal cases.Also at the time of crises and disasters occurrences, charity helps will increase and the required financial assistance for physical changes in relation with immunization and quality improvement of constructed environment will accelerate. The aim of this study is to review the relation ship between development and disasters and the physical development opportunities which were identified after Bam earth quake as well as effective factors and criteria on the manner of using them to be identified and analyzed. The research method is analytic-descriptive method and the information is gathered through field-documentary method. (Observation, interview and questionnaire).Research findings show that physical development opportunities after Bam earth quake were used more in housing (strengthening, monitoring on construction activities building frontage, …) and public services (training, health, sport, … services), while less attention was paid on infrastructure services (water, electricity, telecommunication, and sewage), passages and city texture. It seems that the method of management and lack of the required coordination in the programs and among the involved organizations has had a great role in use or non-use of this opportunities for physical development and the government role was the most effective factor on using developmental opportunities.
  • Dr. M. Yamani, A. Mohamadi, S. Negahban Page 83
    Land Slide is a kind of slope movement which tends to move surface materials of very steep slopes. Northern slopes of Alborz mountain under the effect of humid climate and environmental conditions has a high potential in comparing with the other regions of Iran from the view point of occurring the slope movements. The under study basin (Tutkabon) is located in Rudbar town ship. Recording more than loo slides in the basin during the field investigations shows high potential of this basin for land slide occurrence. The purpose of this research in identifying the effective factors on land slide Zoning and also determining the potential of different regions at this basin from the view point of land slide occurrence, in order to decrease the resulting damages. After recording the existing land slides and transferring it on the map, by regarding different variables such as sediment thickness, slope direction, slope, distance from stream, vegetation cover, Litho logy and height, the regions with Instability have been recognized. For this purpose, Three methods were used, grading effective variables, valuing the informative layers and surface density.The main tools for research is the use of ILWIS Microsoft software and the working technique was comparing the influencing rate of variables by using the said methods. Research results through showing Zoning maps in from of the mentioned software and analyzing the zones which are exposed to danger have been divided into the results including, the zone with very low relative danger, low relative danger, Medium relative danger and finally the zones with high occurrence probability and too high danger. It is recognized that the eastern and west north of basin has the highest potentials for land slide and its northern and southern regions has a low danger for land slide occurrence and is stable.Obviously, planning for this region, particularly for the establishment of structures such as communicating roads of buildings and rural and residential constructions shall be performed with respect to the stability factor of the slopes.
  • Dr. M. Taghvaei, R. Sheykh Baygloo, M. Bandali Page 99
    Providing the ease and appropriate access for citizens to all types of civil services is one of the main and important objectives of urban planning. Daily bazaars and fruit and vegetable markets, as especial places for presenting daily necessaries of citizens has a great importance in urban life. Therefore construction of these bazaars based on the proper planning–especially in local scale- will be effective in increasing the welfare of citizens. providing the consumers’ necessaries, saving time and cost, decreasing inner-city travels, providing balance between supply and demand, removal of non legal brokers and strengthening the local relationship of citizens are considered as the advantages of construction such daily bazaars. High shortage of these places in Isfahan city with a population of over 1,600,000 is completely clear.The aim of the present research would be the planning and localization of daily bazaars which are required in different districts of Isfahan city, therefore this subject was analyzed based on the necessities of comprehensive and detailed plans.Localization of bazaars has been performed separately for all different urban areas by using Geographical Information System (GIS) and Analytic Hierarchy Process System (AHP).Maximum overall inconsistency ratio in the judgments about each of districts has been estimated about 0.02 which indicates the appropriateness of consistency in judgments.
  • Dr. F. Barimani, S. Asghari Lafmejani Page 127
    The environment is the only existing domain and realm for accomplishment of development objectives. In fact, without such a bed, development would be a useless and meaningless issue. If sustained development is being considered as our ultimate goal and the environmental stability is the essential condition for accomplishment of sustained development, in this case, we require a method and instrument to be able to measure the movement to ward the environmental stability. Iran's Sistan area, for its special Geoographical situation is under the affection of various factors in appearance and intensification of environmental instability of villages.This research has been performed through surveying method (Form autumn 2007 up to summer 2008) in 101 villages out of 808 villages of the area and it is tried to, while presenting the appropriate environmental indices with the instability conditions of Sistan’s villages, the intensity of environmental instability of under studied villages to be illustrated by multi criteria evaluation model in geographical information system. The obtained results prove that at the present, the environmental instability in 18.8 percent of the villages is low or medium and in 81.2 percent, it is high or great.
  • Dr. Gh. Fazelneya, S. Hedayati Page 145
    At present, tourism industry is one of the main elements of the world commercial economy. Benefiting this situation requires a favorable condition which is usable in a form of a comprehensive and complete planning. Development of sustainable tourism industry requires proper political, social and cultural infrastructures and demands the extensive cooperation of local societies in development projects, therefore in the projects for development of tourism industry, paying attention to quality criteria and social objectives is necessary, since inappropriate, non harmonic and unplanned development can bring up serious and large threats for the nature and environment. With respect to the existence of a proper and systematic planning and also identifying the advantages and limits of Zarivar Lake, the area development and consequently national development is expected. Therefore, this question is raised that which are the potential and limits of tourism development of the lake? And which strategies and guidelines there exist in this area for development of tourism industry? This research has presented strategies and guidelines for tourism development of Zarivar lake by surveying method, field studies and recognizing the weak, and strong points, opportunities and threats through SOWT method. Through analyzing the obtained results, it can be concluded that damaging threshold of the lake is high for its tourism feature and requires review and presentation of proper policy as well as integrated management for removal of limits and use of its potentials and capabilities.
  • Dr. M. Ahadnejad, Dr. M. Qherekhlouu, Dr. K. Ziari Page 171
    With respect to population growth and increase of urbanism, occurrence of natural disasters such as earthquake can make drastic damages and detriments and postpones the development of cities and country.The necessity for decreasing the vulnerability of cities against this phenomenon is considered as one of the main objectives of physical planning, urban planning and city designing. In this respect, the first step is recognizing the rate of vulnerability of parts and urban elements and their analyzing and evaluating by the existing models in this field, in order to be able to identify the vulnerable areas and textures by using the models and through micro zoning of these areas, present scientific and practical strategies for decreasing the bad effects of earthquake.With attention to the importance of evaluating the vulnerability of cities against earthquake in the discussions about geography and urban planning, in this paper, it has tired to by using Analytical Hierarchy process method (AHP), a proper estimate to be estimated for the cities vulnerability against earthquake by using the location and elements descriptive data and building main and behavioral elements and determining the effect of each applied criteria in the rate of vulnerability.further by using analytical and presentation facilities of Geographical Information system(GIS) and providing earthquake scenarios in different tensities, the modeling, micro zoning of the damages incurred to buildings, human victims, and economical losses of Zanjan city against the earthquake has been performed.The results obtained shows that district No. 3 of Zanjan and the buildings located in this area, have high rate of vulnerability due to their worn out texture and use of low durable material in the construction and also their oldness, district No. 2 of Zanjan city due to observing the building standards including the by law No. 2800 and using durable material in construction of the buildings has a lower rate of vulnerability in comparing with the two other districts of Zanjan city.