فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1382)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1382)

  • بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/11/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • خدیجه بوذرجمهری صفحه 5
    دانش سنگ بنای توسعه است ولی متاسفانه دانش بومی تا این اواخر مفاهیم «واپسگرایی» و «ایستایی» را به ذهن ها متبادر می نمود که آن هم ناشی از افکار و رویکردهای نوسازی و رهیافت های انتقال فن آوری به کشاورزان کشورهای در حال توسعه بوده است. اما با بروز مشکلات اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی ناشی از کاربرد فن آوری های نسنجیده و استفاده از فرهنگ غربی در کشورهای در حال توسعه، رویکردهای درون زا مطرح گردید. تحت تاثیر این تحولات، فرهنگ های قومی، ظرفیتهای محلی، دانش ها و مهارت های بومیان، به عنوان مکمل دانش رسمی مورد توجه متخصصان امور توسعه قرار گرفت. در این مقاله ضمن تعریف دانش بومی و تفاوت آن با دانش رسمی، به جایگاه آن در توسعه ی روستایی پایدار پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: دانش بومی، دانش رسمی، توسعه روستایی پایدار
  • حسن بیک محمدی، رضا مختاری ملک آبادی صفحه 21
    استان خوزستان در دهه های گذشته به دلیل مسایل مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از جمله افزایش زیرساخت های صنعتی و کشاورزی و همچنین وقوع هشت سال جنگ تحمیلی با نقل و انتقالات شدید جمعیتی روبرو شده است، به طوری که روند مهاجرت در این استان از روند ویژه ای برخوردار بوده است. این استان در فاصله 40 سال گذشته از نظر مهاجرپذیری و مهاجرفرستی تغییرات عمده ای داشته است. به طوری که در فاصله سال های 1335 تا 1345 استانی مهاجرپذیر بوده و خالص مهاجرتی آن حدود 173886+ نفر بوده و در فاصله 1345 تا 1355 همچنان روند مهاجرپذیری خود را ادامه داده است. ولی در فاصله 1355 تا 1365 با شروع جنگ تحمیلی و مشکلات ناشی از آن روند مهاجرت های استان معکوس شده و شدیدا مهاجرفرست می شود. به طوری که خالص مهاجرتی آن حدود 267644 نفر شده است. در فاصله سالهای 1365 تا 1375 استان خوزستان دوباره به یک استان مهاجرپذیر تبدیل شده و خالص مهاجرتی آن 102672+ نفر گردیده است. بدیهی است توزیع جغرافیایی مهاجرین در سطح استان و به عبارتی سهم شهرستان های مختلف آن از نظر پذیرش مهاجران یکسان نبوده و از این نظر اختلافات زیادی را با هم نشان می دهد. به طوری که در سال 1375 شهرستان آبادان با جذب 26.57 درصد از مهاجرین استان، بیشترین و شهرستان شادگان با 0.83 درصد کمترین سهم را داشته اند. این مقاله با استفاده از روش های تاریخی، توصیفی و تحلیلی، روند نقل و انتقالات جمعیتی استان خوزستان را در ابعاد مهاجرت های بین استانی و توزیع جغرافیایی داخلی آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
    کلیدواژگان: روند مهاجرت، موازنه مهاجرت، سرشماری، توزیع جغرافیایی، مهارت به خارج، مهاجرت به داخل، مهاجرت طول عمر
  • محسن پورکرمانی، حمید صدیق صفحه 37
    گسل تبریز، یک گسل امتدادی راست لغز است که از کوه های زنجان- سلطانیه در ایران تا کوه های آرارات در ترکیه تداوم دارد. در طول این گسل در فاصله بستان آباد تا سلماس، پدیده های ژئومورفولوژیکی متنوعی وجود دارد که شامل جابجایی و قطع شدگی آبراهه ها، اختلاف ارتفاع و ایجاد پرتگاه گسلی، دره گسلی، چشمه های گسلی، آبهای زاینده، استخرهای طبیعی و دریاچه ارومیه است. این دریاچه، مهم ترین پدیده حاصل از فعالیت گسل تبریز می باشد. دریاچه ارومیه قبل از تشکیل توسط یک کانال به رودخانه قطور چای و در نهایت به رودخانه ارس متصل می گردیده است (افتخارنژاد، 6:1980).
    کانال مذکور در شمال شرق سلماس و در شمال دریاچه ارومیه قرار دارد. اشکال فوق الذکر علاوه بر زیبایی طبیعی منطقه، موجب تعیین مسیر دقیق گسل تبریز در محدوده مورد مطالعه گردیده اند. هدف از انجام این تحقیق، شناسایی پدیده های ژئومورفولوژیکی حاصل از فعالیت گسل تبریز و به خصوص، نحوه تشکیل دریاچه ارومیه بوده است. روش کار شامل بررسی تصاویر ماهواره ای، عکس های هوایی، نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی و برداشت صحرایی می باشد.
    کلیدواژگان: گسل امتدادی، سلماس، ژئومورفولوژی، دریاچه ی ارومیه
  • مهندس محمدرضا خزایی، عبدالرسول تلوری، ابراهیم جباری صفحه 45
    با تحلیل سوابق تاریخی پدیده های خشکسالی و با تکیه بر آمار و اطلاعات موجود می توان احتمال وقوع خشکسالی را برای مناطق مختلف برآورد نمود و با ایجاد طرح های مواجهه با مشکلات ناشی از آن را تا حد زیادی کاهش داد. در تحقیق حاضر با استفاده از آمار روزانه جریان رودخانه قره سو در دو ایستگاه ده کهنه و قورباغستان در یک دوره ی آماری 43 ساله از شاخص سری جریان حداقل سالیانه در تحلیل توزیع فراوانی استفاده شد. به کمک توزیع لوگ پیرسون نوع سوم، که بهترین برازش را با داده های جریان حداقل داشت، سری جریان سالیانه برای تداوم های 1، 7، 15 و 30 روزه در سطح اطمینان 95 درصد و برای دوره های بازگشت مختلف تهیه شد. نتایج نشان می دهد که بده جریان حداقل روزانه برای تداوم های 1 الی 30 روزه در هر دو ایستگاه تغییرات چندانی نسبت به هم ندارند.
    کلیدواژگان: خشکسالی هیدرولوژیکی، جریان حداقل روزانه، تحلیل فراوانی، رودخانه قره سو
  • علیرضا زارع شاه آبادی صفحه 57
    در مهاجرت ها مخصوصا در مهاجرت های خارجی جمعیت وارد شده به یک منطقه تاثیراتی بر جامعه بر جای می گذارد و از سویی دیگر تحت تاثیر همان جامعه قرار می گیرد.
    سؤال اصلی این پژوهش این است که مهاجرین عراقی ساکن شهر یزد چه تاثیری در آسیب های اجتماعی این شهر دارند و هدف این پژوهش پاسخگویی به این سؤال اساسی می باشد. در این تحقیق از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق را 1590 نفر از کسبه مغازه های خیابان های امام، سلمان و قیام شهر یزد که نزدیک به محل سکونت مهاجرین در بافت قدیم کار می کنند، تشکیل می دهد. 10% جامعه آماری یعنی 159 نفر، به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شده و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، افراد حجم نمونه انتخاب و پرسشنامه در بین آنها توزیع گردیده است. تحلیل آماری یافته های حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار Spss انجام شده است. بر اساس نتایج تحقیق مهاجرین عراقی شهر یزد در مواردی چون قاچاق کالا، اعتیاد به مواد مخدر، مشکلات اخلاقی، سرقت، درگیری، نزاع و قتل در افزایش آسیب های اجتماعی این شهر موثر واقع شده اند و در برخثی آسیب ها نیز نقشی نداشته اند. اما افزایش سن، تحصیلات و آشنایی، پاسخگویان مهاجرین را در آسیب های اجتماعی شهر یزد کمتر موثر می دانند.
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، مهاجرین عراقی، مهاجرت، شهر یزد، عراق
  • محمد جعفر زمردیان صفحه 73
    شهر مقدس مشهد تا سه، یا چهار دهه ی قبل پیوند دیرینه ای با طبیعت داشت و تقریبا دارای سیمای طبیعی بود. شهروند آن با طبیعت می زیست و به تفرج گاه های حومه ای و ییلاقی کمتر احساس نیاز می کرد. در حالی که با توسعه ی بی رویه و روزافزون این شهر، شهروندان امروزی آن دچار زندگی مصنوع شهری شده و زندگی ملال آوری را سپری می نمایند. از این رو آنان بیش از پیش نیازمند طبیعت هستند و این امر ضرورت توجه به اکوتوریسم را گوشزد می نماید. یکی از جاذبه های طبیعت گردی نواحی پیرامونی مشهد، چشمه ها و دریاچه ها هستند. در این ناحیه تعداد 83 دهنه چشمه شناسایی شده که حداکثر دبی لحظه ای آنها 294 لیتر در ثانیه (با متوسط دبی لحظه ای 18 لیتر در ثانیه) می باشد. این چشمه ها از نظر ژنزو منشا به سه گروه «کنتاکتی»، «کارستی» و «گسلی» تفکیک می شوند که نوع کنتاکی آنها از نظر کیفیت و جنبه های اکوتوریستی با اهمیت تر است. دریاچه های ناحیه نیز شامل دو نوع طبیعی (نظیر دریاچه چشمه سبز گلمکان) و مصنوعی یا سدی (مثل سد کارده) می باشند که برای اموری مثل ماهی گیری، قایق رانی، اسکی روی آب و غیره دارای پتانسیل خوبی هستند. بر اساس پهنه بندی اکوتوریستی دریاچه ی چشمه سبز گلمکان و نواحی مجاور آن دارای بیشترین توان طبیعت گردی می باشد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، چشمه معدنی، کارست، گردشگری، دریاچه های سدی
  • کرامت الله زیاری صفحه 95
    هدف از تدوین این مقاله، بررسی تاثیر فرهنگ در ساخت شهر در جوامع سوسیالیستی سابق، سرمایه داری غرب و ایران است که از طریق روش بررسی «توصیفی_تحلیلی» انجام شده است. فرهنگ سوسیالیزم سابق با تغییر ساخت شهرهای بلوک شرق- شکل، مکان، بافت و کارایی اقتصادی آنها را دچار تحول نمود و جنبه های ساخت شهر را بر مبنای تراکم جمعیت، دسترسی به زمین و نبود تفاوت های فضایی بین گروه های اجتماعی و اتکاء به خدمات خاص بهینه قرارداد و کوچک سازی را هویت بخشید. در غرب قبل از قرن بیستم فرهنگ (مذهبی، نژادی، زبانی، طبقاتی و الگوه الله ) اشکال مختلف شهرهای فئودالی، قرون وسطایی، ماقبل صنعتی و صنعتی را شکل داد. بعد از آن هم مکاتب مختلف فرهنگی (مدرنیسم، پسامدرنیسم و...) اشکال خاصی از شهرها را ایجاد کرده است. فرهنگ پیش از اسلام در ایران، تحت تسلط نظام اجتماعی و الگوهای پارسی، هلنی و پارتی ریخت شناسی و ساخت خاصی از قهندژ، شارستان را پدید آورد، به نحوی که این ساخت نمودی طبقاتی داشت. در بعد از ورود اسلام به ایران، فرهنگ تحت تاثیر اصول و عناصر اسلامی شهرها و محلات و مساکن را به وجود آورده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، ساخت شهر، سوسیالیزم، سرمایه داری غرب، ایران
  • محمد سلیقه صفحه 109
    در شرق ایران، در دشتی کوچک و فروافتاده شهر زابل واقع شده است. توزیع مراکز فشار و ویژگی های توپوگرافی منطقه به گونه ای است که باعث شکل گیری بادهای 120 روزه سیستان شده است. این بادها که از کوه های افغانستان در شرق ایران سرچشمه می گیرد با چرخش بر روی فلات ایران از جهت شمال غرب به جنوب شرق وارد دشت سیستان می شود. این بادها از منطقه کم ارتفاع بین ناهمواری های شرق ایران گذشته، بر سرعت آن افزوده می گردد. افزایش سرعت آنها، اثر اقلیمی آنها را افزایش می دهد که بسته به شرایط دریاچه باعث ایجاد دو نوع اقلیم متفاوت در زابل می شود؛ در سال های پرآبی که دریاچه هامون در مسیر بادهای 120 روزه دارای آب است هوای مطبوع با رطوبت نسبی مناسب را به ارمغان می آورد. در سال هایی که هامون خشک است جریان باد کف بستر دریاچه را کنده ذرات ریز خاک و ماسه را با خود حمل می نماید و محیط را آلوده می کند. در این تحقیق روابط ویژگی های کالبدی شهر زابل با جهت بادهای غالب منطقه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که در خیابان هایی که جهت آنها به موازات جهت بادهای غالب است، ساختمانها در حکم باد شکن عمل کرده، اثر کانالیزاسیون خیابان ها باعث افزایش سرعت بادها و تشدید اثرات نامطلوب می شود؛ در خیابان هایی که عمود بر جهت وزش باد غالب است اثر سیرکولاسیون و چرخش هوا، سبب انباشته شدن ماسه های بادی و آلودگی های محیطی می گردد. در این تحقیق پیشنهادهایی جهت کاهش آثار منفی این بادها با استفاده از تغییر در کالبد فیزیکی شهر شده است.
    کلیدواژگان: بادهای 120 روزه سیستان، دریاچه ی هامون، کانالیزه شدن باد، آشوب های جوی
  • سید محمد طیبی صفحه 123
    علم جغرافیا و جغرافیاپژوهی در تمدن اسلامی و در منظر دانشوران اسلامی از اهمیتی شایان و در خور توجه برخوردار بوده است. در این نوشتار تلاش و سعی بر آن بود تا جایگاه این علم در تمدن اسلامی مورد بررسی و تامل قرار گیرد.
    در آغاز به علل و عوامل رویکرد و گرایش مسلمانان به علم جغرافیا پرداخته در باب هر عامل و تاثیر آن، سخن به میان آورده ایم. در دومین مبحث به خدمات و دستاوردهای علمی اندیشمندان دنیای اسلام در شاخه های متنوع علم جغرافیا و عرضه آثار نفیس در ادوار مختلف تاریخ و تمدن اسلامی پرداخته شده است. در مبحث پایانی به اختصار با ارایه شواهد و مثال هایی به تاثیر دانش جغرافیایی مسلمانان بر اندیشه و افکار جغرافیایی اروپاییان اشاره رفته است.
    کلیدواژگان: علم جغرافیا، تمدن اسلامی، اسلام، علل رویکرد، خدمات تاثیرگذاری دنیای غرب
  • ابوالفضل عشقی، محمدرضا ثروتی صفحه 149
    بیش از 50 درصد لیتولوژی حوضه آبریز کارده در شرق زون کپه داغ را سنگهای کربناته آهکی و دولومیتی تشکیل می دهد، که علاوه بر فرم های کارستی تکامل یافته در آنها، به شدت درز و شکستگی یافته اند. از آنجا که حساسیت سیستم های زهکشی کارست به انتقال یا ورود هر گونه مواد آلاینده زیاد است، وجود هر گونه مواد آلاینده مانند تجمع زباله ها، فضولات دام ها، جریان یافتن فاضلاب ها و پساب های سکونت گاه ها به رودخانه ها و زباله ریزی توسط گردشگران می تواند از جمله عوامل بالقوه در منابع آب کارست حوضه باشد. علیرغم بهره برداری از آبخان های کارستی در ارتفاعات شمال شهرستان مشهد و نیز استفاده از منابع آب های سطحی کارست به منظور آب شرب شهر مشهد، هنوز هیچ نوع اقدامات حفاظتی و یا مدیریت منابع آب کارست وجود ندارد. این مسئله یکی از مشکلات عمده استفاده از منابع آب کارست در سطح منطقه ای و ملی می باشد و ضرورت یک استراتژی و برنامه ریزی همه جانبه را در کنترل منابع آب کارست می طلبد. هدف اصلی مقاله حاضر ویژگی های کارست ژئومورفولوژی حوضه کارده در ارتباط با حساسیت سیستم زهکشی و نیز عوامل بالقوه آلاینده ای است که به ویژه طی سالهای اخیر شدت یافته اند. این عوامل پس از شناسایی در منطقه طبقه بندی گردیده و موقعیت تمرکز آنها بر روی نقشه ترسیم شده است که می تواند برای مدیران اجرایی و برنامه ریزان حائز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: کارست، آبخان های آهکی، فیلتراسیون، دولین، شافت کارستی، آون، غاررود، سنگچال ها، شیار درز، کاربری زمین، اپی کارست
  • سید ابوالفضل مسعودیان صفحه 171
    بررسی بیست و هفت عنصر اقلیمی در مقیاس سالانه نشان می دهد که اقلیم ایران ساخته شش عامل است. این عوامل به ترتیب اهمیت عبارتند از عوامل گرمایی، نم و ابر، بارشی، بادی غباری و تندری. بارزترین ویژگی اقلیمی سواحل جنوبی ایران گرما و پس از آن نم و ابر و تابش است. در سراسر کمربند شمالی ایران نم و ابر آشکارترین ویژگی اقلیم است. در سواحل خزر و رشته کوه های زاگرس بارش چهره غالب اقلیم است. در زاگرس پس از بارش، تابش نقش ارزنده ای در شکل گیری اقلیم دارد. در مرزهای شرقی ایران باد و غبار چهره معمول اقلیم است و همین عامل در سواحل خلیج فارس در درجه سوم اهمیت قرار دارد. در گوشه شمال غرب و جنوب شرقی ایران تندر عامل اقلیمی چیره است. یک تحلیل خوشه ایبر روی یک نمونه هزارتایی و بر اساس شش عامل یاد شده وجود پانزده ناحیه اقلیمی در ایران را نشان می دهد. آرایش مکانی این نواحی اقلیمی مؤید نقش همسایگی با دریاها و نیز ارتفاع در شکل گیری اقلیم های ایران است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی اقلیمی، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای
  • صفحه 185
  • صفحه 191
  • صفحه 194
|
  • Kh. Boozarjomehri Page 5
    Knowledge is the cornerstone of development, but unfortunately, native knowledge connoted “reaction” and “static” until recent times. This was due to renovation and technology transference attitudes and procedures which were in the minds of farmers of the developing countries. But with the emergence of economic, social, and environmental problems originating from unmeasured employment of technologies and western culture in developing countries, the post- modernism paradigm and inborn attitude came to light.Under the impact of these developments, ethnic cultures and native capacities, knowledges and skills of the indigenous people in the participation ground of their own developmental planning was emphacized and Focussed as scientific complementary knowledge by especialists.of coure, it is necessary that the indigenous knowledge be legalized like the international are, namely, it should become documentary, evaluable, classified and scientific. In this article, while the definition of indigenous knowledge is given, its difference from official knowledge or the scientific knowledge and expamsion of indigenous networks of knowledge and its role in stable rural development have been elaborated, and procedures are presented to make it scientific.
  • Dr. H. Beik Mohamadi Page 21
    Khoozestan province has faced many political, economic, social, and cultural problems in the last decades including the industrial and agricultural intra-structures, and also the eight- year imposed war. These issues caused the province to encounter population transference, so that the migration has been a particular one.This province has undergone major changes from migrant acceptance, and migrant departure viewpoint in the last forty years, so that in the Go’s it has continued to accept migrants, but between 1977 to 1987 and with the beginning of the war and ensuing problems, the migration process became vice-versa and the province became largely migrant sender so that the net departing migrants from the province has been 267644. Between 1987 to 1997, the province became migrant receiver once again, and the net number is 102672.His obvious that the migrants geographical distribution share has not been the same as its city districts, and there are large differences so that Abadan city had the largest share of received migrants which is about 26.57 and shadegan with 83% had the least number.
  • Dr. M. Pourkermani Page 37
    The Tabriz fault, is a strike-slip fault, that stretches from Zanjan-Soltanieh mountains in Iran, to Ararat mountains, in Turkey. Along this fault, from Bostanabad to Salmas, are different geomorphologic phenomena that contain displaced and cutting floodways, height difference and forming of scarpment, fault valley, fault spring, natural pools, and Urumieh Lake. This lake is an important phenomenon of Tabriz fault activity. Urumieh Lake before forming, connected to Gotur Chay and Aras river by a channel. This channel, is in northeast of Salmas and in north of Urumieh Lake. these features determine Tabriz fault from Bostanabad to Salmas. The purpose of this research is about distinction of geomorphogical consists which were formed from Tabriz fault and especially the formation of Urumieh Lake. The method of research consists studying of satellite images, aerial Photographs, geological and topographic maps and field geology.
  • M. R. Khazaei Page 45
    This investigation reveals that the 43 years average amount at Ghareh Soo’s minimum daily flow in Deh Kohneh gauge, located in kermanshah province is about 2.23 cubic meters per second. Similar minimum flow amount 7.15 cubic meters per second for duration of 30 days were estimated to beat 2.48, 2.57 and 3.74 respectively. As it is noticed minimum river flow amount, at the indication of hydrological drought occurrence is decreased by a decline in the probability at accordance. This is in a way that it amounts for a 200 year return period for duration at 1.7.15 and 30 days will reach to 0.40, 0.43, 0.45 and 0.52 cubic meters per second respectively which in nearly of these average amounts.What is important is that there are not many variations for different durations? The study shows that the amount of one month drought duration does not much differ from one-day drought duration. Hence affect of different activities such at urban water supply, agriculture, natural resources and etc, is very important in its severity and danger regarding drought duration. Therefore, exercising crisis and risk management, plan and execution of program and activeties compatible with any activity suitable to amount and drought duration is very important.
  • A. R. Zare Shahabadi Page 57
    In immigrations especially foreign immigrations the migrants entering the area affect the community and are affected by that community.The main research question is: What are the effects of Iraqi migrants resident in Yazd on the social problems of the city?The purpose of the research is to answer this basic question. Survey method was used in this study.The statistical community included 1590 shopkeepers in Imam, Salman and Ghiyam streets. They worked near their place of residence which was in traditional architectural part to the city. 10% of the statistical community that is 159 were considered as the subjects of the study. The subjects were selected by simple random sampling. They were given questionnaires to fill out. The statistical analysis based on the questionnaire findings was made through SPSS software the research findings indicate that the Iraqi migrants resident in Yazd have increased the social problems through addiction to drugs, distribution of the drugs, goods trafficking, moral problems, theft, clashing, fighting and murder. The young native inhabitants and those who are more familiar with migrants consider Iraqi migrants more effective in the rise of social problems.
  • Dr . M. J. Zomorrodian Page 73
    The city of Mashhad had a long link with nature till 3 to 4 decade ago, and the city had nearly a natural look. Hence the citizens of the city didn’t experience a feeling of necessity to recreation places, whilst they are living in unfavourable conditions, because the city has expanded and has become bigger than the last decades. Therefore, the citizens of Mashhad need much ecotourism.The springs and lakes, are the types of ecotourism attractions in the marginal areas of Mashhad. There are 83 springs in this region, that their maximum discharge is about 294 L/sec (mean is 18 l/sec. These springs are three types in terms of genesis: “contact”,“Fault” and “Carstic” springs. Among these groups, the Contact springs, are important and favourable to ecotourists.The lakes of this region are also two types:“natural (such as cheshme sabz lake), and man made dam-lakes” (for example, karde Dam). Both types of lakes are attactive and suitable for fishing, swimming, cannoing, surfing etc. From the point of ecotourism, the Cheshme Sabz lake area is very important and good potential for recreation and lesieure times in this region.
  • Dr. K. A. Ziari Page 95
    This article is aimed at investigating the impact of culture on city structure in the former socialist countries, the western capitalism and Iran which has been carried out through “descriptive- analytical” methods. The former socialist culture caused development in changing eastern block city structures-form, place, texture, economic efficiency, and the city structure aspects were based on population congestion, access to land, and lack of special differences between social groups and emphasis on optimized especial services and small scale structures.West shaped cities before the twentieth contury according to its cultural standards (religious, linguistic, racial, classwise and patterns) different shapes of feudalistic cities, Middle Ages, pre-industrial and industrial Later different cultural schools (Modernism, Post Modernism) established especial forms of cities. The pre-Islamic culture in Iran created especial forms of Castles, city castles dominated by social systems and Persian, Helenic, and Parthian patterns so that such structures has class appearance. After the arrival of Islam, culture was affected by Islamic principles and elements, and districts and houses were built according to Islamic patterns.
  • Dr. M. Salighe Page 109
    The city of Zabol is located in a low plain area in the eastern side of Iran. Distribution of pressure centres and the attributions of district topography are of those sorts that cause the formation of 120-days winds in Sistan. These winds originating from the mountains of eastern Afghanistan, circulating the Iran plateau from northwest and then enter the Sistan plain. The winds are called “120-days winds”. Increase in their speed, will increase their climatological effects and then two different kinds of climates are formed in Zabol. In the years that the level of rainfall is high, current of 120-days winds carries the humidity and makes the air wet and delicate. In dry years when Hamoon lake is empty, the current of 120-days winds wipes the floor of the empty lake and carries the tiny particles of sand away, and pollutes the environment.In present study, the relations of characteristics of physical shape of the Zabul city as well as the major wind directions are surveyed. The results show that the streets which their directions are parallel with those of winds, chanellization effects of streets increase the speed of the winds and then cause undesirable effects. When the directions of streets are vertical to those of winds, circulation of air will happen. Then it will cause the accumulation of sand which results in environmental pollution. In this study some suggessions are made to decrease the negative effects of winds by changing the physical shape of the city.
  • S. M. Tayyebi Page 123
    The geography science and geography researching has been prominant from the Islamic scholars point of views and in Islamic civilization. This article is aimed at studying the place of this science in Islamic civilization and presenting an agreeable analysis.First, the Moslems approach and willingness to geography science and its reasons and factors are separately elaborated. The second discussion deals with the Islamic Scholars scientific services and achievements in various branches of geography and their presentation of invaluable works in different periods of Islamic history and civilization. In the end, a brief explanation is given on the impact of Islamic geographic knowledge on the European geographic thought through examples.
  • Dr. A. Eshqi Page 149
    Kardeh basin in Karst terrian situated in koppet dag zone. The lime and carbonate stones existing in karst forms have severely been broken up and there are crevices. As karst drainage system is highly sensitive to transference or arrival of any kind of pollutants, the existence of pollutants such as accumulation of garbage, animal excrements, the flow of setliements sewages to rivers, and trash accumulated by tourists can be potential pollutants for karst water sources.Despite the fact that karst water supplies are used in the northern hills of Mashhad, there have not been protective measures, and karst water sources lack management. It is, therefore; imperative to take protetive and managerial measure in order to control and safe guard water sources.This article is aimed at dealing with karst characteristics and kardeh geomorpholical situation in relation to drainage sensitivity, and pollutant factors which have largely been increased in recent years. These factors have been identified and classified in the region, and their concentration situation is drawn in a map, which can be of importance for executives and planners.
  • Dr. S. A. Masoodian Page 171
    A factor analysis of 27 annual climatic variables detects six main climatic factors in Iran.These factors are Thermal factor, humidity and cloudiness factor, precipitation factor, wind and dust factors, and Thunder factor, In southern coasts of Caspian Sea and Zagros range precipitation is more significant. In Zagros sunshine play a secondary major role in determining climatic regions.Throughout the eastern border of the country wind and dust is the most visible feature. Thunder is very active in the southeastern and northwestern corners of Iran.Based on these six climatic factors, Iran could be divided into 15 different climatic regions. Spatial alignment of these regions reveals the importance of elevation and distance to sea as the major background of climate regionalization in Iran.