فهرست مطالب

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 32 (پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/08/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بررسی عوامل موثر بر توسعه ی کارآفرینی روستایی در استان سیستان و بلوچستان / (با تمرکز بر توسعه ی مراکز رشد روستایی، توسعه ی فناوری های اطلاعات و ارتباطات و توانمندسازی زنان روستایی)
    باقر کرد، عبدالعزیز آبتین صفحات 1-14
    هدف اصلی این مقاله بررسی عوامل موثر بر توسعه ی کارآفرینی روستایی در استان سیستان و بلوچستان می باشد. بدین منظور در ابتدا پیشینه ی تحقیق همراه با تحقیقات صورت گرفته در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت. سپس بر اساس بررسی نظری، متغیرهای «ایجاد مراکز رشد روستایی»، «توانمندسازی زنان و دختران روستایی» و «توسعه ی فناوری اطلاعات و ارتباطات در روستاهای استان سیستان و بلوچستان»، به عنوان عوامل موثر بر توسعه ی کارآفرینی روستایی، در روستاهای استان سیستان و بلوچستان شناسایی شد و بر همین اساس پرسشنامه ای با هماهنگی و استفاده از نظرات خبرگان طراحی گشت و در اختیار نمونه ی 140 نفری از جامعه ی آماری دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه های استان قرار داده شد. داده های جمع آوری شده بعد از کدبندی از طریق آزمون آماری رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Lisler مورد تحلیل قرار گرفت. در هر دو روش به اعتقاد مشارکت کنندگان در تحقیق حاضر، متغیرهای توانمندسازی زنان و دختران روستایی استان و توسعه ی فناوری های اطلاعات و ارتباطات در روستاهای استان با توسعه ی کارآفرینی روستایی ارتباط معنی داری ندارند اما متغیر ایجاد مراکز رشد روستایی در روستاهای استان با توسعه ی کارآفرینی روستایی رابطه معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: توسعه ی روستایی، کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، توانمندسازی زنان و دختران روستایی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، انکوباتور روستایی، سیستان و بلوچستان
  • بررسی تاثیر دیاپیرها بر شور شدن منابع آب و خاک / مورد: دیاپیر حوضه ی رودخانه ی شور کاکان یاسوج
    مجید خزایی، محسن پادیاب، سادات فیض نیا صفحات 15-28
    گنبدهای نمکی زاگرس یکی از مهم ترین مناطق معرف پدیده ی دیاپیرسم در ایران و جهان است. دیاپیر منطقه ی کاکان یکی از دیاپیرهای سری هرمز محسوب می شود ولی تاثیر مخربی که بر کیفیت آب و خاک منطقه دارد، از منظر منابع طبیعی معرفی نشده است. لذا به منظور محرز شدن تاثیر این دیاپیر بر منابع آبی و خاکی منطقه، اقدام به نمونه برداری آب و خاک گردید. برداشت نمونه آب، طی زمانها و مکان های مختلف و به صورت کاملا تصادفی انجام شد؛ به طوری که تراکم نمونه ها در نزدیکی دیاپیرها بیش تر بود. همچنین دبی جریان آب مربوط به هر نقطه نیز اندازه گیری گردید.
    نتایج سنجش و آنالیز، خصوصیات شیمیایی نمونه های آب و خاک نشان داد که دیاپیر موجود در حوضه ی مورد مطالعه هر چند که از وسعت زیادی برخوردار نمی باشد و طول کمی از رودخانه از حاشیه ی آن می گذرد ولی تنها عامل شوری آب رودخانه شور می باشد که با توجه به شرایط هیدرولوژیکی و هیدروژئولوژیکی میزان تاثیر آن متفاوت می باشد.
    در واقع دیاپیر منطقه از نوع فعال بوده که بسته به شرایط آب و هوایی سالانه، می تواند تخریب بسیار شدیدی در منطقه ایجاد کند. نتایج تحلیل های آماری نیز نشان دهنده ی اختلاف معنی دار بین خصوصیات کیفی آب رودخانه در قبل و بعد از بارندگی می باشد (05/0P<). همچنین نتایج ماتریس همبستگی ارتباط معنی داری بین خصوصیات کیفی آب با میزان دبی در بعد از بارندگی را نشان داد (05/0P<) در صورتی که قبل از بارندگی ارتباط معنی داری مشاهده نگردید. به دلیل کم بودن وسعت منطقه ی تاثیرگذار بر کیفیت آب و به سبب آن تخریب خاک، می توان گفت که با کنترل آب خروجی چشمه های نمکی و نیز ایجاد پوشش برای بستر آبراهه در محدوده ی دیاپیر، میزان تخریب آب و خاک تا حد زیادی در منطقه و نیز در مناطق پایین دست کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: دیاپیر، خصوصیات شیمیایی، کیفیت آب، کاکان، یاسوج
  • محمد صبوری، سید اسکندر صیدایی، احمد تقدیسی صفحات 29-46
    امروزه فعالیت های ماهیگیری و آبزی پروری به صورت مستقیم و غیرمستقیم نقش اساسی در زندگی میلیون ها نفر در سراسر جهان ایفا می نمایند. ماهیگیری در روستاهای ساحلی دریای عمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و نقش مهمی در فعالیت های اقتصادی و اجتماعی روستاییان منطقه دارد. روستاهای ساحلی دریای عمان به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و طبیعی از لحاظ ماهیگیری دارای پتانسیل های بالایی می باشند. با این همه، ماهیگیری در این روستاها ساختاری سنتی داشته و همپای ظرفیت های بالقوه ی خود توسعه نیافته و با مشکلات و تهدیدهای متعددی مواجه است و ماهیگیران روستایی در سطح پایینی از توسعه قرار دارند. شناسایی توان ها و تنگناها و بهره گیری از فرصت ها و رفع موانع ماهیگیری، کمک زیادی به محرومیت زدایی و تحقق توسعه ی اقتصادی و اجتماعی روستاهای منطقه می نماید.
    هدف این مقاله تدوین راهبردهای مناسب برای توسعه فعالیت های ماهیگیری در روستاهای ساحلی دریای عمان می باشد. تحقیق حاضر به عنوان مطالعه ای کاربردی با رویکردی تحلیلی و با اتکاء بر یافته های اسنادی و میدانی، به بررسی موضوع پرداخته است. عمده ترین ابزار جمع آوری داده ها تکمیل پرسشنامه و مصاحبه با کارشناسان می باشد. برای تدوین راهبردهای مناسب توسعه ی فعالیت های ماهیگیری از چارچوب جامع تدوین راهبرد استفاده شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد فعالیت های ماهیگیری در روستاهای ساحلی منطقه با دارا بودن 12 عامل قوت و 12 عامل ضعف و همچنین 10 مورد فرصت و 10 مورد تهدید خارجی، دارای توانمندی ها و تنگناهای گوناگونی است. نتیجه ی تحقیق حاضر استخراج 28 راهبرد توسعه ای (SO)، محافظه کارانه (ST)، تنوع (WO) و تدافعی (WT)از طریق تحلیل (SWOT) می باشد. فعالیت های ماهیگیری و آبزی پروری از لحاظ ماتریس عوامل داخلی و خارجی (IE) از وضعیت مناسبی برخوردار بوده و جمع امتیاز نهایی از5/2 بیشتر است. بنابراین بهتر است برای توسعه ی فعالیت های ماهیگیری در روستاهای منطقه راهبردهای توسعه ای مورد تاکید قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فعالیت های ماهیگیری، ماهیگیری کوچک مقیاس، برنامه ریزی راهبردی، شهرستان جاسک، روستاهای ساحلی دریای عمان
  • مهدی کاظمی، محمودرضا اسماعیلی، الله یار بیگی فیروزی صفحات 47-60
    استان لرستان با وجود داشتن مناطق ممتاز گردشگری مانند قلعه ی فلک الافلاک، دریاچه ی گهر، آبشارهای زیبا، تاریخ کهن، میراث فرهنگی کم نظیر، موقعیت استراتژیک و فرصت های متعدد پیش رو همچون افزایش انگیزه مسافرت در بین مردم، وجود نیروهای متخصص و شرایط اقلیمی و طبیعی مناسب با ضعف ها و تهدیدهایی در استفاده از توانمندی های موجود در این زمینه مواجه است. هدف پژوهش حاضر شناسایی نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدیدهای پیش روی گردشگری استان لرستان و ارائه ی استراتژی های مناسب و کارامد می باشد.
    در این تحقیق جهت شناسایی نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدیدهای پیش رو با تعدادی از گردشگران و صاحب نظران ادارات و سازمان های دولتی مرتبط با صنعت گردشگری و هتل داری و صاحبان آژانس های مسافرتی و تفریحی در سطح استان که سال ها در استان سابقه ی فعالیت در این زمینه را دارا بودند، مصاحبه به عمل آمد و با استفاده از مدل SWOT از تلاقی این عوامل با هم استراتژی های مناسب استان در چهار دسته SO، ST، WO و WT تعیین گردید.
    در مرحله ی بعد برای انتخاب بهترین استراتژی جهت توسعه ی این صنعت ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM) به کار گرفته شده است. جهت تعیین وزن های عوامل SWOT پرسشنامه ای بر اساس مقیاس لیکرت به صورت 5 گزینه ای طراحی و توسط 30 نفر از کارشناسان و خبرگان گردشگری در سطح استان لرستان تکمیل شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد استراتژی های تدافعی مناسب ترین استراتژی ها برای توسعه ی گردشگری استان، می باشند. استراتژی WT3 با میانگین 85/1 با تاکید بر تشویق و ترغیب مردم برای مسافرت به استان لرستان و تبلیغ جاذبه های گردشگری در بازارهای هدف به عنوان بهترین استراتژی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی گردشگری، استان لرستان، نقاط قوت و ضعف SWOT، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک QSPM
  • تاثیر قاچاق کالا بر اقتصاد روستاهای مرزی / مورد: بخش خاو و میرآباد شهرستان مریوان
    سید هادی کهنه پوشی، حمید جلالیان صفحات 61-74
    قاچاق کالا یکی از شیوه های داد و ستد است که شکل گیری آن به زمان ایجاد مرزها و قوانین اقتصادی حاکم بر این مناطق بازمی‎گردد. این شیوه‎ی داد و ستد علیرغم زیان‎های اقتصادی برای کشور، برای ساکنان مناطق مرزی به ویژه روستاییان اهمیت زیادی دارد؛ چرا که در اغلب موارد به عنوان تنها منبع مهم درآمدی آن ها محسوب می شود. در این تحقیق، اثرات اقتصادی قاچاق کالا بر نواحی روستایی بخش خاو و میرآباد در شهرستان مریوان بررسی شده است.
    جامعه ی آماری این تحقیق، کل خانوارهای روستایی بخش خاو و میرآباد (11849 خانوار) و تعداد نمونه ها نیز 133 خانوار بوده است. روستاهای مورد بررسی در سه دسته بر اساس فاصله از مرز (فاصله دور، متوسط و نزدیک) طبقه‎بندی شده و پنج روستا به عنوان نمونه انتخاب شد. تعداد نمونه ها به نسبت تعداد خانوارهای هر روستا از میان آن ها انتخاب شد. برای مطالعه ی میدانی، پرسشنامه ها در دو سطح خانوار و روستا طراحی شد. تحلیل همبستگی میان متغیرهای تحقیق نیز با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج تحقیق حاکی از وجود قاچاق گسترده ی کالا در این بخش به علت همجواری با مرز بین المللی عراق می باشد که بر زندگی مردم روستاها در زمینه های اشتغال و درآمد و نیز بر سایر بخش های اقتصادی موجود در این منطقه، تاثیر مثبتی داشته و این اثرات در روستاهای نزدیک تر به مرز شدیدتر است. همچنین، بیکاری و ضعف فعالیت های اقتصادی در منطقه، مهم ترین دلایل گرایش روستاییان به قاچاق کالا شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: تجارت غیر رسمی، اقتصاد روستایی، اشتغال روستایی، مرزنشینان
  • امید مبارکی، جمال محمدی، اصغر ضرابی صفحات 75-88
    یکی از موضوعات حیاتی قرن بیست و یکم برای دانشمندان شهری در ارتباط با پایداری شهر، نوع فرم شهر(فشردگی یا پراکنش) و حومه نشینی یا نوشهرنشینی است. در واقع حرکتی از شهر ماشینی به سمت شهر آینده (اطلاعات گره ای ترانزیت شهری) و احیاء مجدد شهری است. لذا آگاهی از فرم فضایی و شکل شهر می تواند نقش مهمی در میزان موفقیت برنامه ریزان شهری داشته باشد و به بهبود محیط های شهری کمک شایانی بنماید. هدف این تحقیق شناخت الگوی رشد شهر ارومیه به منظور برنامه ریزی جهت دستیابی به یک الگوی بهینه است.
    نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن، طرح های جامع و تفصیلی شهر، همچنین از طریق اسناد، مجلات، کتب مرتبط با موضوع و سازمان های مختلف جمع آوری گردیده است و سپس با استفاده از نرم افزارهای Mat lab و Excel در چارچوب مدل های هلدرن، آنتروپی شانون، موران و گری برای شناخت الگوی رشد شهر داده ها تحلیل شده اند. یافته های این تحقیق نشان می دهد که؛ الگوی رشد شهر ارومیه به صورت پراکنده است و این امر موجب ناپایداری زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و در نهایت شکل شهری شده است. با توجه به پیامدهای نامطلوب رشد پراکنده و در راستای دستیابی به توسعه ی پایدار و شکل پایدار شهری به نظر می رسد؛ روش تمرکز غیرمتمرکز (تبدیل شهر تک مرکزی به چندمرکزی بر پایه ی متراکم سازی و افزون سازی فعالیت ها در مراکز فرعی) با تاکید بر اصول و راهبردهای رشد هوشمند شهری بهترین الگو برای گسترش کالبدی – فضایی شهر ارومیه در آینده باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، گسترش فیزیکی، رشد پراکنده، شکل پایدار، شهر ارومیه
  • محمود مرادی، محمود فال سلیمان، آمنه ابطحی نیا صفحات 89-102
    عدم یکپارچگی زمین های کشاورزی در سطح کشور، دشواری های فراوانی در استفاده ی مناسب از عوامل تولید و دستیابی به توسعه ی پایدار کشاورزی و روستایی به وجود آورده است. بهره برداری مناسب از عوامل تولید برای به فعالیت درآمدن امکانات بالقوه، اجرای کامل قانون یکپارچه سازی اراضی، تعاونی کردن تولید یا تجمیع اراضی خرد و پراکنده، ایجاد قطعات اراضی مناسب برای تولید و تجمیع سرمایه های انسانی و مادی پراکنده ی کشاورزان از راهبردهای اساسی و مهم در رسیدن به توسعه ی پایدار کشاورزی و روستایی محسوب می شود. بدیهی است مشارکت کشاورزان در امر یکپارچه سازی اراضی زراعی می تواند زمینه ساز اهداف راهبردی مذکور باشد، قابل ذکر است کشاورزی خراسان جنوبی نیز با بافت سنتی و با واحدهای کوچک بهره برداری با مشکلات فرآینده ای روبروست. از این رو به منظور افزایش بازده تولید، مکانیزه کردن کشت، مصرف بهینه ی آب و بهبود مدیریت مزرعه، طرح یکپارچه سازی اراضی زراعی در72 هکتار از اراضی زراعی شهرستان خوسف، واقع در استان خراسان جنوبی اجراشده است.
    این تحقیق ضمن بیان ابعاد پذیرش کشاورزان، به بررسی عواملی که بر تمایل آنان به پذیرش و مشارکت در اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی زراعی موثر می باشند، پرداخته است. تحقیق حاضر از نوع مطالعات کاربردی- توسعه ای و روش آن توصیفی- تحلیلی است. داده-های لازم از طریق دو نوع پرسشنامه (پرسشنامه کشاورزان و پرسشنامه کارشناسان)، مصاحبه، مشاهده و پرسشگری جمع آوری و با استفاده از فنون آماری و نرم افزارهای Excel وSpss مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین متغیرهای مستقل سن، جنس، شغل و میزان تحصیلات بهره برداران و تمایل آن ها برای مشارکت در اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی زراعی رابطه ی معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه ی روستایی، مشارکت، طرح یکپارچه سازی، پراکندگی اراضی، شهرستان خوسف
  • مدل سازی مسیر سنگ ریزش و پهنه بندی خطر آن در محیط GIS / مورد: محور هراز، دامنه امام زاده علی- آمل
    سعید مدلل دوست، سارا اولاد زاده، سیدمحمود میثاقی صفحات 103-126
    در این مقاله مدل سازی سامانه ی اطلاعات جغرافیایی در تلفیق با مدل سازی 3 بعدی جهت ارزیابی خطر سنگ ریزش مورد استفاده قرار گرفت. مدل 3 بعدی سنگ ریزش فرآیندهای پویا و دینامیک را بر اساس یک سطح سلولی بررسی می نماید. این مدل از داده های ورودی به شکل پارامترهای توزیعی رستری و عوارض پلی گونی که در محیط GIS ایجاد شده اند استفاده می کند.
    نتایج حاصل از شبیه سازی فرآیند سنگ ریزش، مسیر3 بعدی سنگ ریزش و سرعت عوارض آن، یا به صورت نقطه ای یا خطی درShp فایل های سه بعدی ذخیره شد. مدل سازی توزیعی رستری بر پایه مسیرهای3 بعدی سنگ ریزش و تکنیک زمین آمار مکانی، بیانگر توزیع فراوانی مکانی، ارتفاع پرش و یا ارتفاع جهش، و انرژی جنبشی سنگ های در حال ریزش می باشد که بر این اساس توزیع خطر سنگ ریزش و مسیر حرکت سنگ با احتساب این قبیل ویژگی های سنگ ریزشی برای منطقه ی مورد مطالعه به دست آمد.
    نتایج نشان داد که تنها 15 درصد از مناطق مستعد سنگ ریزش از شدت خطر متوسط به بالا برخوردار بوده که همگی آنها در شیب بالای 60 درصد قرار داشته و از نوع دامنه های واریزه ای می باشند.
    کلیدواژگان: توده برآمده، فرآیند3 بعدی سنگ ریزش، مدل سازی توزیعی، GIS
  • بررسی و تبیین فرایند انتخاب نماگرهای سنجش و ارزیابی پایداری / سکونتگاه های روستایی حوزه ی کلان شهری با تاکید بر کلان شهر تهران*
    ارسطو یاری حصار، سیدعلی بدری، مهدی پورطاهری، حسنعلی فرجی سبکبار صفحات 127-148
    امروزه رویکرد توسعه ی پایدار به عنوان چارچوبی برای تحلیل پایداری نظام سکونتگاه های انسانی به طور عام و سکونتگاه های روستایی به طور خاص از ارزش و اعتبار بالایی برخوردار است. اما به دلیل نسبی بودن مفهوم پایداری درشرایط متفاوت مکانی- زمانی، پیچیدگی های چشمگیری نیز فراروی پژوهشگران است و به همین دلیل تحلیل پایداری در شرایط متفاوت مستلزم در دسترس بودن نماگرهای مشخصی است که در انطباق کامل با واقعیات موضوع مورد نظر بوده و نیز امکان شناخت کامل ویژگی های جامعه ی مورد مطالعه را فراهم نماید تا به گونه ای مناسب راهکارهای پایدارسازی نیز مشخص گردند.
    حوزه های کلان شهری از جمله حوزه هایی است که به واسطه ی نظام متفاوت روابط مختلف سکونتگاهی و حضور و جریان نیروهای مختلف اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نشات گرفته از قطب کلان شهری، سیمایی متفاوت را به کانون های روستایی خود بخشیده است به گونه ای که متاثر از این نیروها و فرایندهای اثرگذار، سکونتگاه های روستایی آن از ویژگی های اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی متفاوتی با سایر حوزه های روستایی برخوردارند و نماگرهای معمول و مرسوم قابلیت ارزیابی تمام واقعیات و نیروها و روندهای اثرگذار و اثرپذیر منحصربه فرد را در حوزه های کلان شهری ندارند؛ به همین دلیل، سنجش و ارزیابی پایداری در چنین فضایی مستلزم تدوین یک روش شناسی خاص و بسته های نماگر ویژه می باشد. این پژوهش با چنین رویکردی به دنبال تدوین و بومی سازی مجموعه ای از نماگرهای سنجش و ارزیابی پایداری در ابعاد مختلف برای سکونتگاه های روستایی واقع در حوزه ی کلان شهر تهران است. روش شناسی انجام این پژوهش مبتنی بر روش های تحلیلی- توصیفی و پیمایشی است.
    این پژوهش ضمن معرفی یک چارچوب روش شناختی نوین با استفاده از نظرسنجی از نخبگان علمی، تعداد 64 نماگر (از بین تعداد 206 نماگر) مشتمل بر 15 نماگر محیطی- اکولوژیک، 21 نماگر اجتماعی- فرهنگی، 15 نماگر اقتصادی و 13 نماگر کالبدی- زیرساختی را برای سنجش و ارزیابی پایداری روستاهای حوزه ی کلان شهری انتخاب کرده است که استفاده از آن ها امکان یک بررسی واقعیت گرا و تحلیل شرایط پایداری در سکونتگاه های روستایی محدوده های کلان شهری را فراهم می نماید. نتایج این پژوهش همچنین نشان می دهد که در ارتباط با تحلیل متوسط ارزش نماگرهای انتخاب شده نماگرهای اجتماعی- فرهنگی با 92/7 امتیاز در مقایسه با سایر نماگرها از اعتبار بیشتری در تحلیل پایداری برخوردارند. نماگرهای اقتصادی با 8/7 امتیاز، طبیعی با 34/7 امتیاز و نماگرهای کالبدی- زیرساختی نیز با 32/7 امتیاز در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: پایداری، پایداری روستایی، نماگر، نماگرهای پایداری، حوزه های کلان شهری
  • جعفر یعقوبی، ابوالفضل رنجور، زهرا خشنودی فر صفحات 149-162
    امروزه آگاهی از امکانات و تنگناهای نواحی روستایی و تحلیل آن ها در فرایند برنامه ریزی توسعه ی روستایی اهمیت بسزایی دارد و نوعی ضرورت جهت ارائه طرح ها و برنامه های توسعه محسوب می شود. طرح های بهسازی روستایی از جمله طرح های توسعه ی روستایی است که در آن ها سعی شده است نسبت به بهسازی و سازماندهی مساکن روستایی اقدام شود. هدف پژوهش حاضر تحلیل مولفه های پیش برنده در اجرای طرح بهسازی و نوسازی مساکن روستایی در استان زنجان بود. روش انجام این تحقیق پیمایشی و از نوع کاربردی بود. جامعه ی آماری این تحقیق را دریافت کنندگان وام مسکن روستایی در جهت بهسازی و نوسازی مسکن شهرستان خدابنده در استان زنجان تشکیل دادند. حجم نمونه با استفاده از فرمول دوران 104 نفر برآورد گردید که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای بوده که پایایی و روایی محتوایی آن با استفاده از ضریب کرونباخ آلفا (80/0) و نظر خواهی از کارشناسان و اساتید مرتبط با موضوع تایید شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS به عمل آمده است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داده است که چهار مولفه با تبیین 48/63 درصد واریانس کل، با عوامل پیش برنده در اجرای طرح بهسازی و نوسازی مساکن روستایی مرتبط می باشند. مولفه های فنی-تکنیکی (82/20)، خدماتی- اعتباری (74/18)، اجتماعی- فرهنگی (35/12) و تشکیلاتی- اداری(56/11) به ترتیب اهمیت بیشترین نقش را در مجموع تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: طرح نوسازی، روستاییان، مسکن روستایی، توسعه ی روستایی
  • صمد فتوحی صفحات 163-176
    مخروط افکنه ی دوقلوی وزیره در جنوب شهر قطرویه از شهرستان نیریز در استان فارس و در حوضه ی آبی چشمه عاشق قراردارد و ترکیبی از دو مخروط افکنه می باشد که مخروط افکنه ی قبلی که قدیمی تر است در زیر و مخروط افکنه ی جدید در روی آن تشکیل گردیده است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تکتونیک در به وجود آمدن مخروط افکنه ی دو قلوی وزیره است. به همین خاطر با استفاده از نقشه های توپوگرافی، تصویر ماهواره ای و نقشه های زمین شناسی به بررسی تکتونیک فعال در این حوضه اقدام گردید و از شاخص های تکتونیک فعال: شیب- طول جریان، شاخص سینوزیته جبهه کوهستان، پهنای کف دره به ارتفاع آن و شاخص نسبت مثلثی، نسبت شکل حوضه ی زهکشی و شاخص انتگرال هیپسومتری به بررسی وضعیت تکتونیکی محدوده ی مورد مطالعه پرداخته شد.
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که شاخص شیب – طول جریان در چهار نقطه دارای تغییرات زیادی است که منطبق بر گسل ها می باشد. محاسبه ی شاخص های سینوزیته جبهه ی کوهستان، پهنای کف دره به ارتفاع آن، نسبت مثلثی، نسبت شکل حوضه زهکشی و شاخص انتگرال هیپسومتری به ترتیب 08/1، 6/1، 79/1، 7/1، 4/1 است که نشان دهنده ی فعالیت تکتونیکی نسبتا زیادی است که در عملکرد گسل وزیره نمایان شده است. گسل وزیره باعث پایین افتادگی چاله میدان گل و در نتیجه افزایش نرخ فرایش نسبت به فرسایش شده و مخروط افکنه دو قلوی وزیره را به وجود آورده است.
    کلیدواژگان: تکتونیک فعال، شرق حوضه زاگرس، مخروط افکنه دوقلو، وزیره
  • علی حاجی نژاد، منیر یاری صفحات 177-191
    توسعه ی گردشگری در فضاهای جغرافیایی و به ویژه اکوتوریسم علاوه بر پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، آثار زیست -محیطی قابل توجهی برجای می گذارد. این آثار در صورت عدم دقت نظر و تدوین و انجام اقدامات پیشگیرانه در قالب راهبردها، استانداردها و ارزیابی های مستمر و مشخص و روشن اثرات تخریبی بسیاری در ابعاد محیط انسانی و طبیعی در حوزه ی عمل اکوتوریسم بر جای خواهد گذاشت. بر این اساس هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی اکوتوریسم در پارک جنگلی شهید کونانی بلوران و ارائه ی استراتژی های مناسب در جهت توسعه ی اکوتوریسم پارک با دقت نظر و رعایت وجوه همه جانبه ی اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی آن است.
    این پارک در بخشی از اراضی متعلق به قریه ابوالوفا و قریه بلوران شهرستان کوهدشت با مساحتی حدود 1100هکتار و در دامنه ی شمالی رشته کوه بلوران واقع شده است. روش انجام این تحقیق ترکیبی(روش های پیمایشی و توصیفی- تحلیلی) است. در این راستا یافته های مقدماتی تحقیق تکنیک SWOT مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت 8نقطه قوت،9 نقطه ضعف،7 تهدید و 7 فرصت بررسی شد و 25 استراتژی متناسب و کاربردی ارایه گردید و در نهایت با بهره گیری از تکنیک TOPSIS نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدیدات و فرصت ها با شاخص های نظر مسوولان، گردشگران و مردم روستاهای اطراف رتبه بندی شدند. نتایج تکنیک TOPSIS نشان می دهد که تهدیدات بیرونی تاثیر بیشتری در مقایسه با سایر عوامل در گردشگری پارک دارند از این رو برای توسعه ی اکوتوریسم در این منطقه استراتژی های تدافعی در اولویت قرارمی گیرند.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، پارک جنگلی شهید کونانی بلوارن، کوهدشت، SWOT، TOPSIS
|
  • Review the Factors Affecting on Development of Rural Entrepreneurship in Sistan and Baluchestan Province / (With Focus on Developing Rural Growth Centers, Developing in Formation and Communication Technologies and Empowerment of Rural Women)
    Dr. Baqer Kord, Dr. Abdolaziz Abtin Pages 1-14
    The main objective of this paper is to review the factors affecting on development of rural entreprenership in Sistan and Baluchestan orovince. Firstly، the research history to gether with the performed researches were studied. Then، based on theoric investigations، the variables including «creating rural growth centers (Ankobaturs) in Sistan and Baluchistan،» «empowerment of rural women and girls» and «Information and communication Development in villages of Sistan and Baluchistan province، were identified as the factors affecting on development of entrepreneurship in Sistan & Baluchestan villages. On this basis، a questionnaire was designed and has given to 140 postgraduated students of university as statistical samples. The collected data، after coding by multiple regression statistical tests and using SPSS statistical software and structural equation model were analyzed by Lisler software. In both methods، as the participants in the sudy believed، there is no significant relationship between the variables of empowering women and girls and developing Information and communication technologies in the rural areas with the development of rural entrepreneurship، But there is a significant relationship between the variable of creating growth centers in the villages with rural entrepreneurship development in Sistan & Baluchestan villages.
    Keywords: Rural development, Entrepreneurship, Rural entrepreneurship, Empowerment rural women, girls, ICT, Rural ankobaturs, Sistan, Baluchestan.
  • Majid Khazayi, Mohsen Padyab, Dr. Sadat Faiznia Pages 15-28
    Salt hills in Zagros Mountains are one of the most important areas that have Diaper phenomenon in Iran and the world. Kakan region is of Hormuz diaper series that have devastating effects on water and soil quality and from the view point of natural resources has not been introduced. Therefore, in order to determine the obvious impact of diapers on water and soil resources, water and soil sampling was made. The sampling of water samples were taken during different times and places, and randomly. So that density of the samples was more in the adjacent of diaper. Also in each sampling point, water flow rate was measured. Analysis results and the chemical properties of soil and water samples showed that although the studied diapers are not extensive and a small part of the river passes through it, but it is the only factor for Stalinization of the water of Shor river, and according to hydrological and hydro geological conditions, its effects can be different. In fact, the diapers studied in this area were active that depending on the weather conditions can have severe damages in the area. Also results of statistical analysis showed a significant difference between water quality characteristics of the river before and after the rainfall. Also the results of correlation matrix showed a significant relationship between water quality characteristics with the flow rate after the rainfall and no significant difference was observed before the rainfall. Due to the small effective area on water quality and its soil degradation, it can be said that by controlling the water of saline springs and also by creating plant coverages in waterways in the diapered area, the amount of water and soil degradation in this region and in the downstream regions will decrease.
    Keywords: Chemical characteristic, Diaper, Kakan, Stalinization, Yasuj
  • Mohammad Saboory, Dr. Seyed Eskandar Seydaei, Dr.Ahmad Taghdisi Pages 29-46
    Nowdays fishing activities play both directly and indirectly an important role in the life of millions people all around the world. fishing has an overriding effect on the coastal villages of oman sea and also a salient role has being played by that both economically and socially. For special geographical and natural advantages, rich fishing potentialities are possessed by Oman coastal villages, but fishing limited with its traditional structure yet and is not developed as much as capacities belonging to and is threated by lots of difficulties rural fishiers are remained at a low level of development. As an applied investigation with an analytical method, the present research evaluates the issue relying analytically on documental and field results. The most major data collective tool is completing questionnaires and interviews which experts take part in. the planning of strategic fishing activities is based on the precise strategy condification framework. The results of the research show that fishing activities within coastal villages having 12 adventages, 12 disadvantages, 10 opportunities and also 10 external threats, both possess various abilities and interface sorce bottlenecks. The results of the present research are the deriving of 28 developing, conservation, variety and defensive strategies through out analytical methods. According to matrix of internal and external factors, fishing and aquiculture activities have a suitable condition and their total score is more than 2.5. In order to reach developed fishing activities within the foresaid villages, developmental strategies have to be emphasized.
    Keywords: Fishing activities, Small, scale fishing, Strategic planning, Jask county coastal villages of Oman sea
  • Dr. Mehdi Kazemi, Dr. Mahmoodreza Esmaeili, Allahyar Beigifiroozi Pages 47-60
    Lorestan province، inspite of having distinct tourist areas such as: Falkol Aflak Castle، Gahar lake، beautiful waterfalls، ancient history، unique cultural heritages، strategic situation and many other opportunities like increasing travel incentive among people، Having specialists، Suitable climatic and natural conditions، is faced with weaknesses and threats in using the capacities of this area. The purpose of this study is to identify the weak and strong points، opportunities and the threats which tourists are faced with and offering proper and effective strategies. In this study، for identifying the strengths and weaknesses and the opportunities and threats faced with، some interviews have been made with some tourists، scholors of the state administrative and organizations relevant with tourism and hotel industry and owners of travel agencies and recreational centers who had years of experiences in this field and by using Swot model، from the confluence of these factors together، the appropriate strategies in four categories of SO، ST، WO and WT was determined. At the next stage، for selecting the best strategy for development of this indystry،the quantitative strategic planning matrix (QSPM) was used. In this study، for determining the weights of SWOT elements، a questionare was prepared based on Likert scale with 5 options and has been completed by 30 people of experts and experienced people of tourism industry in Lorestan province. The results show the suitable strategies for tourism development in Lorestan province are defensive strategies. WT3 strategy with an average of 1. 85 with emphasize on encouraging people to travel to the province and advertizing tourist attractions in the goal markets has been recommended as the best strategy.
    Keywords: Tourism strategy, Lorestan province, Swot, Quantitative strategic planning matrix (QSPM)
  • Effects of Smuggling on the Economic of Border Villages of Iran / Case: Khaw and Mirabad District in Marivan
    Seyed Hadi Kohnepushi, Dr. Hamid Jalalian Pages 61-74
    Smuggling goods is one of the trading forms which its formation backs to the time of creating borders and economic laws governing on these areas. This form of trading، inspite of having economical losses for the country، has a great importance For the inhabitants of border areas especially for the villagers، because in most cases، it is considered as the only source of income for the villagers who live near the borders. In this research، the economic effects of smuggling on rural areas of “Khav and Mirabad “district as a rural border in the West of Iran (Marivan Township) has been reviewed. The total residents of the area were 11849 families and the number of samples was 133 families. The villages were classified into three categories according to their distance from the border line (far، middle and near) among them 5 villages were studied as the sample. The number of samples were selected based on the ratio of the number of families of each village. For field studies، the questionnaire was designed in two levels of families and villages. Correlation analysis of the research variables was performed using SPSS software. The results indicate wide smuggling in this area due to the proximity of international borders with Iraq، which has a positive effect on the people’s life in the fields of employment، income and also on other economical existing sections in this area and these effects are more sever in the villages near the boarders. And finally، unemployment and weaknesses of economical activities in the region have been identified as the most important reasons of villager''s tendency for smuggling.
    Keywords: Illegal Trade, Rural economy, Rural employment, Border residents.
  • Dr. Omid Mobaraki, Dr. Jamal Mohammadi, Dr. Asghar Zarrabi Pages 75-88
    With respect to urban sustainability، of the vital topics in 21st century for urban planning specialists are the type of urban form (centralization or sprawl) and suburbia or neo urbanization. In fact، this is a movement from a mechanical city toward a future city (nodal information of urban transit) and city restoration. Therefore information of spatial form could have main role in successfull urban planning and to help urban environment improvement. The current research aims at identifying the urban model of Urmia City in order to plan to achieve urban optimum pattern. This study is of applied type and the method of its investigation is descriptive-analytical. Required data and information was collected through the results of General Census of population and housing، urban comprehensive and detailed plans، also through documens، magazines and the books relevant with the subject and different organizations and the data was analyzed by Mat lab and Excel in models of Holderness، Shannon’s entropy، Moran and Geary’s coefficients. Findings indicate that the model of urban develpment is sprawl and this leads to un sustained ecological، social and economical and urban form. Regarding the consequences of sprawl growth and moving toward achieving sustainable development and sustainable urban form، it appears that decentralized centralization method (changing one central city into multicentre one based on centralization and multiplication of activities in sub centers) with the emphasis on principles and strategies of urban smart growth is the best model for achieving sustainable form in the future.
    Keywords: Planning, Physical growth, Sprawl growth, Sustainable form, Urmia city
  • Dr. Mahmood Morad, Dr. Mahmood Falsolayman, Ameneh Abtahinia Pages 89-102
    Lack of farming land Consolidation in all of the cities of the country, has made a lot of problems in appropriate use of production factors and achieving agricultural and rural sustainable development. Proper use of production factors for operating the potential facilities, implementing the law of land consolidation, making the production as cooperative or gathering small and dispersed farms, creating suitable lands for production and collecting the human and monetary capitals of the villagers, are considered as the main and basic strategies for achieving the agriculture and rural sustained development.Obviously participation of farmers in farming land Consolidation can be the underlying strategic goals. Farming in South-Khorasan is faced with an increasing number of problems due to its traditional texture and small units of operation. Therefore, for increasing the production output, mechanization of cultivation, Efficient use of water, improving farm management, land Consolidation plan in 72 Hectares in Khoosf Township in South-Khorasan has been performed. In this research, while stating the acceptance scale of farmers, will stusy the effective factors on the tendency of formers for accepting and participitation in performance of farming land Consolidation plan. Presented research is of applied-development type and its method is descriptive-analytic one. The required data were gathered through 2 questioners (farmers and experts), interview, observation and making question and were analyzed by using statistical techniques and Excel & Spss softwares. The obtained results of this research show that there is a meaningful relation between independent variables of age, gender, job & educational level of operators and their will to take part in farming land Consolidation plan.
    Keywords: Rural development, Participation, Consolidation plan, Fragmentation land, Khoosf township.
  • Rockfall Zoning Based on Rockfall Trajectory in GIS / Case: Haraz road (Emamzadeh Ali) – Amol
    Saeed Modallaldoust, Sara Oladzadeh, Seyed Mahmood Misaghi Pages 103-126
    In this paper، Geographic information system (GIS) modeling is used in combination with three-dimensional (3D) rockfall process modeling to assess rockfall hazards. The 3D rockfall model considers dynamic processes on a cell plane basis. It uses inputs of distributed parameters in terms of raster and polygon features created in GIS. Rockfall process simulation results، 3D rockfall trajectories and their velocity features either for point seeders or polyline seeders are stored in 3D shape files. Distributed raster modeling، based on 3D rockfall trajectories and a spatial geostatistical technique، represents the distribution of spatial frequency، the flying and/or bouncing height، and the kinetic energy of falling rocks. A distribution of rockfall hazard can be created by taking these rockfall characteristics into account for case study. The results showed that only 15% of the susceptible areas have a risk of over average and all have been placed at a slope of over 60% and are of colluvial slope type.
    Keywords: Rockfall analysis, 3D Rockfall processing, Distribution modeling, GIS.
  • Dr. Arastooo Yarihesar, Dr. Seyed Ali Badri, Dr. Mehdi Pourtaheri, Dr. Hasan Farajisabokbar Pages 127-148
    Today، sustainable development approach has a great value and importance as a framework for sustainability analysis of human settlements as general and rural settlements، as particular. But due to relative concept of sustainability in different location and time situations،the researchers are faced with considerable complexities. Hence، analysis of sustainability in different situations needs the availibility of certain indices which are fully compatible with the facts of the considered subject and also provides the full recognition of the characteristics of the under study society، in a way to determine the proper methods for sustainabaility. Metropolitan areas are among the areas that due to different systems of various relationships of habitats and the presence of socio- economical and political forces originating from metropolitan area، has given a different characteristics to its adjacenct rural settlements، hence due to these forces and processes، rural areas have a different socio- cultural، economical and environmental characteristics comparing with the other rural areas. Therefore، the current and public indexes are not eligible to evaluate all the facts and unique effective forces and trends in metropolitian areas. So the evaluation and assessment in such a situation requires the development of a particular methodology and special indicator package. This study، with such an approach، seeks the development and localization of a set of evaluation and assessment indices in different dimensions for rural habitats residing at rural settlements of Tehran metropolis area. Methodology of this study is based on descriptive- analysis and surveying methods. This study، while providing a new methodological framework، by using the view point of scientific experts introduced 64 indices (among 206 indices) including 15 ecological environmental indices، 21 socio-cultural، 15 economical، and finally 13 physical- infrastructural indicators for evaluating and assessment of sustainablility of rural settlements at metropolitian areas، which using them provides a real study and analysis of sustainability conditions in rural settlements of metropolitian areas. The results of this study shows that regarding the average analysis of the value of selected indices، the socio-cultural indices with 7. 92 scores in comparing with the other indices has more validity in analysis of sustainability، economical indices with 7. 8 scores، natural with 7. 34 and physical –infrastructural ones with 7. 32 scores are placed at the next levels.
    Keywords: Sustainability, Rural sustainability, Index, Sustainability indexes, Metropolitan areas, Tehran.Listen, Read phonetically, Dictionary, View detailed dictionary
  • Dr. Jafar Yaghoubi, Abolfazl Ranjvar, Zahra Khoshnodifar Pages 149-162
    Nowadays، awareness of the facilities and problems of rural areas and analyzing them is very important in the process of rural development planning and considered necessary to provide some kind of plans and development programs. Rural improvement projects are rural development projects in which it is tried to improve and organize rural housing. The purpose of this study was to analyze driving components in successful implementation of improvement and reconstruction plans in rural housing. A descriptive–correlation survey approach was used in this study. The statistical population of this study consisted of the rural housing loan recipients in 2009 in Khodabandeh، Zanjan province. Sample size was estimated using Cochrane formula (n=1040) and selected with random sampling method.. The questionnaire was used for data collection in this study. Reliability and content validity has been confirmed using Cronbach''s coefficient alpha (0. 80)، and surveys of specialists and professors associated with the issue. Data analysis has been made by using SPSS software. Results of factor analysis has shown that technical (20. 82)، service - credit (18. 74)، social - cultural (12. 35) and organizational – administrative (11. 56) are most important factors driving the successful implementation of improvement and renovation projects of rural housing that has explained 63. 48 percent of total variance.
    Keywords: Renovation project, Villagers, Rural housing, Rural development
  • Dr. Samad Fotoohi Pages 163-176
    Wazire twin alluvial fan is located in the south of Ghatroye town of Nayriz city in Fars province، laying on the basin of Ashegh spring. It is a combination of two alluvial fans، the previous one is older، overlain by new alluvial fan. The present research aims to examine the effects of tectonic on creation of Wazire twin alluvial fan. To this reason، active tectonic in this basin was investigated by means of topographic maps، satellite images and geologic maps and the tectonic situation of the studied area was investigated، using active tectonic indexs: stream length - gradient index، mountain- front sinuosity index، the ratio of valley – floor width to valley height، index of triangle ratio، drainage basin shape ratio، hypsometry integral index. The results of the present research show that، adapting to the faults، stream lengh - gradient index has many alteration at four points. Indexes of mountain – front sinuosity، ratio of valley - floor width to valley height، triangular ratio، drainage basin shape ratio and hypsometry integral were calculated as 1. 08، 1. 6، 1. 79، 1. 7، and 1. 4، respectively. It shows relatively high tectonic activities، which are manifested in the performance of Wazire Fault. Wazire Fault has brought down the hollow of Maidan-e-gell، and consequently has resulted in increase of up-lift rate related to erosion rate، So، twins alluvial fan of Wazire has been created.
    Keywords: Active tectonic, East Zagros basin, Twin alluvial fan, Wazire
  • Ecotourism Strategic Planning / Case: Forest Park of Boluran, Koohdasht
    Dr. Ali Hajinejad, Monir Yari Pages 177-191
    Tourism development in to geographical areas especially ecotourism، in addition to their economic، social and cultural consequences، will also leave great environmental impacts on geographical locations. If careful preventive and proactive measures in the form of strategy formulation، setting standards and ongoing specific assessments are not taken، destructive effects of ecotourism in an extensive human and physical dimension will take place as a result of such activities. On this basis، this paper is aiming at investigating tourism in Shahid Kunani Forest Park in Boluran City and formulating effective strategies for the expansion of tourism considering all aspects of tourism such as economic، social and environmental parameters. This park is located on the lands owned by two villages named Abolvafa and Boluran of Kuhdasht city in Lorstan province. The research methodology was an integrated one which consisted survey، descriptive and analytical research methods. The initial research findings were analyzed through SWOT techniques considering 8 strengths، 9 weaknesses، 7 threats and finally 7 opportunities. As a result of this analysis 25 applied strategies were formulated and finally taking advantage from TOPSIS technique the strengths، weaknesses، opportunities and threats were ranked considering the view of officials، tourist and the residents from the neighboring villages. The results reveal that the external threats have greater impacts compared to other parameters impacting the park. Therefore، it is recommended that for the expansion of ecotourism in this region، the defensive strategies should take precedence.
    Keywords: Ecotourism, Kuhdasht Forest Park, Swot, Topsis