فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 39 (تابستان 1394)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 39 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • معصومه رجبی، مهدی فیض الله پور، شهرام روستایی صفحات 1-16
    در این تحقیق، مدل تبرید تدریجی عصبی (NDE) با بهره گیری از ترکیب های ورودی مختلف برای تخمین بار معلق رسوبی روزانه به کار گرفته شد. به این منظور در اولین بخش از تحقیق، مدل NDE با استفاده از داده های دبی روزانه و بار معلق رسوبی روزهای پیشین تعلیم داده شده و برای تخمین بار معلق رسوبی رودخانه گیوی چای مورد استفاده قرار گرفت. در دومین بخش از تحقیق، مدل NDE با استفاده از پارامترهای ضریب تبیین (R2) و خطای مجذور میانگین مربعات (RMSE) با مدل های سیستم استنتاجی فازی عصبی (ANFIS) و تابع پایه شعاعی (RBF) مقایسه گردید. نتایج نشان داد که مدل NDE با برخورداری از مقادیر ضریب تبیین (R2) معادل9586/0 و RMSE معادل 160 میلی گرم در لیتر در مقایسه با سایر مدل ها از قابلیت بهتری در تخمین بار معلق رسوبی برخوردار است. در تخمین حداکثر بار معلق رسوبی نیز مدل NDE، با برخورداری از مقادیر خطای نسبی (RE) معادل 47- درصد به نتایج بهتری دست یافته است.
    کلیدواژگان: تبرید تدریجی عصبی، پرسپترون چندلایه، منحنی سنجه رسوبی، رودخانه گیوی چای
  • مرتضی توکلی، سلیمان میرزاپور، محمد کاظم شمس پویا صفحات 17-28
    امروزه سرمایه ی اجتماعی به عنوان یکی از مفاهیم تاثیرگذار بر توسعه ی جوامع و موضوع بحث و پژوهش بسیاری از محققان است. خصوصا در روستاها با توجه به اینکه بیشتر تشکل ها و همکاری ها مردمی است و در واقع اکثر کارهای روستا بطور جمعی انجام پذیر است، سرمایه ی اجتماعی اهمیت دوچندان می یابد. هدف تحقیق حاضر در گام اول سنجش میزان سرمایه ی اجتماعی در سطح روستاهای شهرستان خرم آباد و در گام بعدی بررسی تفاوت های مکانی سرمایه ی اجتماعی در مناطق روستایی این شهرستان بوده است. روش تحقیق میدانی و بر اساس تکنیک پرسشنامه و در مواردی نیز کتابخانه ای و اسنادی بوده است.
    در این تحقیق از 180 خانوار روستایی پرسشگری به عمل آمده است و در تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه ها نیز از نرم افزار(spss) استفاده شده است. نتایج تحقیق نیز به این صورت بوده است که در بین روستاهای مورد مطالعه از نظر سطح سرمایه ی اجتماعی تفاوت وجود داشته و در بین روستاهای بزرگتر و دارای امکانات بیشتر سرمایه ی اجتماعی کمتری وجود دارد. همچنین فاصله ی روستاها از شهر خرم آباد نیز در میزان سرمایه ی اجتماعی روستاها تاثیر گذار بوده است.
    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، اعتماد، مشارکت، مناطق روستایی، شهرستان خرم آباد
  • فرخنده جبل عاملی، یزدان گودرزی فراهانی صفحات 29-48
    این مقاله به بررسی آثار یارانه بر تقاضای آب خانگی، و به تبع آن برآورد تابع تقاضای بلند مدت آب خانگی در شهر قم می پردازد. برای این منظور از داده های سری زمانی ماهانه بین سال های 89-1387 استفاده شده است. مبانی نظری فرم کلی تابع تقاضای آب از حداکثر سازی یک تابع مطلوبیت استون- گری به دست آمده و در مرحله ی بعدی با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری و بر اساس روش یوهانسون – جوسیلیوس تابع تقاضای آب شهری قم برآورد گردیده است. لازم به یادآوری می باشد که دوره ی زمانی انتخاب شده برای مطالعه قبل از اعمال قانون یارانه های نقدی است و فقط یارانه روی قیمت آب را پوشش می دهد. نتایج مطالعه نشان دهنده ی این بود که: کاهش و یا حذف یارانه ی قیمتی آب، تقاضای آب را در بخش خانگی کاهش می دهد. همچنین تقاضای آب شهری قم با قیمت آب و قیمت سایر کالاها، مطابق با نظریات اقتصادی، رابطه ی عکس و با درآمد رابطه ی مستقیم دارد. تقاضای آب شهری این استان نسبت به قیمت آب و قیمت کالاهای دیگر بی کشش و نسبت به درآمد، یک کالای ضروری است همچنین حداقل مصرف آب خانگی شهروندان قمی با در نظر گرفتن حذف یارانه قیمتی 42 لیتر در روز می باشد.
    کلیدواژگان: تابع مطلوبیت استون، گری، الگوی خود توضیح برداری (VAR)، یارانه
  • سید ابوالفضل مسعودیان، محمد دارند صفحات 49-60
    در این پژوهش به کمک داده های میانیابی شده ی دمای کمینه ی ایران طی بازه ی زمانی 1/1/1340 تا 29/12/1382روند تعداد روزهای یخبندان بررسی شد. یک آرایه ی با ابعاد7187×15705 حاصل شد که بر روی سطرها روز و بر روی ستون ها یاخته ها قرار داشت. برای همه ی ماه های سال، تعداد روزهای همراه با یخبندان بر روی هر یاخته شمارش شد. برای شناسایی روند از آزمون ناپارامتری من- کندال و برای محاسبه ی شیب روند از آزمون خطی رگرسیون به روش حداقل مربعات استفاده شد. بطور کلی نتایج پژوهش نشان داد که در بیشتر گستره ی ایران، روند تعداد روزهای یخبندان رو به کاهش است. این مناطق بر روی شمال غرب و مناطق پست و هموار نواحی جنوبی، مرکزی و شرق ایران قرار دارد. تنها بر روی درصد بسیار کوچکی از گستره ی ایران روند مثبت است که بر روی رشته کوه های زاگرس و البرز دیده می شود. در ماه دی بیشترین گستره ی روند منفی و در ماه اسفند بیشترین گستره ی روند مثبت تعداد روزهای یخبندان وجود دارد. تعداد روزهای یخبندان ایران در فصل تابستان و ماه خرداد ایستا و بدون روند است.
    کلیدواژگان: یخبندان، تحلیل روند، آزمون من، کندال، رگرسیون، ایران
  • علی اکبر شمسی پور، سجاد باقری سیدشکری، مریم جعفری اقدم، جبار سلیمی منش صفحات 61-74
    وجود لندفرم های یخچالی و مجاور یخچالی در ارتفاعات قلاجه حاکی از تغییرات اقلیمی و تغییرات مرزهای مورفوژنیک است. مساله ی اصلی این پژوهش شناسایی قلمروهای سرد یخچالی و مجاور یخچالی و برآورد ارتفاع خط برف مرز در زاگرس چین خورده با توجه به فقدان مطالعه در زاگرس چین خورده است. بنابراین هدف مطالعه شناسایی شواهد و اثبات حاکمیت وجود قلمرو مورفوژنز یخچالی و تعیین برف مرز آخرین دوره ی یخچالی در ارتفاعات قلاجه است. نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای IRS و داده-های اقلیمی دما و بارش ماهانه، ابزارها و داده های اصلی تحقیق هستند. با استفاده از تصاویر ماهواره ای و بازدیدهای متعدد میدانی، موقعیت سیرک های منطقه شناسایی شده و به بازسازی خط تعادل برف و یخ گذشته (ELA) اقدام گردید. از روش ارتفاع کف سیرک پورتر و روش رایت برای برآورد حد برف مرز آخرین دوره ی یخچالی وورم و حال حاضر استفاده شد. از آزمون توان دوم کی (پیرسون) برای محاسبه ی رابطه بین گسترش و پراکنش سیرک ها با جهات ناهمواری ها استفاده گردید.
    برف مرز دوره ی وورم با استفاده از مدل پورتر در ارتفاع 2019 متری و از روش رایت در ارتفاع 2015 متری به دست آمد. همچنین خط تعادل آب و یخ در دامنه های شمالی و جنوبی به ترتیب در ارتفاع 2033 و 2075 متر به دست آمد و ELA منطقه برابر با 42 متر است. نتایج آزمون توان دوم کی نشان داد که بین شکل گیری سیرک های موجود در منطقه با جهات جغرافیایی و جهات ناهمواری ها ارتباط معناداری وجود دارد و سیرک های منطقه در دامنه های شمالی گسترش بیشتری داشته اند. بطوری که 7/ 66 درصد از سیرک های منطقه در دامنه های شمالی و 3 /33 درصد سیرک ها در دامنه های جنوبی شکل گرفته اند. مقایسه ی نتایج به دست آمده از مدل های اقلیمی و شواهد ژئومورفولوژیکی آخرین دوره ی یخچالی، اثبات کننده ی حاکمیت قلمرو یخچالی از ارتفاع 2000 متری به بالا در ارتفاعات قلاجه است.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، کواترنری، یخچال کوهستانی، برف مرز، تاقدیس قلاجه
  • ارزیابی و اولویت بندی ریسک های منابع آب آشامیدنی در نواحی روستایی / مطالعه موردی: روستاه ای بخش مرکزی شهرستان مینودشت
    محمد سلمانی، محمد امین خراسانی، علی طورانی، عباسعلی نوری صفحات 75-92
    کمبود آب آشامیدنی سالم بخصوص در کشورهای جهان سوم از جمله کشور ایران به عنوان یکی از معضلات اساسی مطرح است. از این رو لازم است ضمن اعمال سیاست های اصولی به جنبه های مدیریتی مختلف این منبع حیاتی توجه شود. در این راستا پژوهش حاضر با شناسایی و طبقه بندی ریسک هایی که منابع آب آشامیدنی را در روستاهای بخش مرکزی شهرستان مینودشت تهدید می کنند، اقدام به ارزیابی و اولویت بندی آنها نموده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی – تحلیلی بوده و به شیوه پیمایشی انجام شده است. نمونه آماری مورد مطالعه روستاهایی است که دارای دهیاری می باشند. مدل مورد استفاده در این تحقیق TOPSIS Fuzzy (تاپسیس فازی) می باشد. نتایج به دست آمده گویای آن است که بیشترین میزان ریسک مربوط به ریسک هایی با مشخصات فیزیکی منابع و مخازن آب و ریسک های ناشی از عوامل انسانی بوده است و ریسک های مربوط به عوامل طبیعی و مکان گزینی منابع و مخازن آب و کیفیت آب در رتبه های بعدی قرار دارند. بیشترین میزان ریسک در گروه های مختلف مربوط به نداشتن و یا مشخص نبودن حریم منابع، مخازن و خطوط انتقال، نداشتن نقشه ی منابع آب، مخازن، خطوط انتقال و شبکه ی توزیع، تبخیر و هدر رفت آب در مخازن و یا منابع و عدم امکان توسعه ی شبکه ی توزیع آب و عدم پایش مستمر کیفیت آب توسط سازمان های مسوول می باشد.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، مدیریت ریسک، منابع و مخازن آب، نواحی روستایی، شهرستان مینودشت
  • زهرا حجازی زاده، پرویز ضیاییان، مصطفی کریمی، سمیه رفعتی * صفحات 93-106

    در این تحقیق ویژگی های فضایی و زمانی رخداد سامانه های همرفتی در جنوب غرب ایران، طی سال های 2001 تا 2005 با استفاده از تصاویر ادغامی دمای درخشندگی حاصل از باند مادون قرمز ماهواره های زمین آهنگ Meteosat،GOES و GMS، مورد بررسی قرار گرفت. سامانه های همرفتی بر اساس آستانه های دما و مساحت به ترتیب برابر 228 درجه کلوین و 1000 کیلومترمربع در تصاویر دمای درخشندگی شناسایی و مسیریابی شدند.
    در مجموع 268 سامانه همرفتی در زمان رخداد بارش سنگین (بر اساس WMO با مجموع بارش بیش از 10 میلی متر و همچنین ثبت پدیده رگبار حداقل در 3 ایستگاه) شناسایی شد. نتایج نشان داد که ماه های دسامبر و آوریل به ترتیب با 69 و 67 مورد پررخدادترین و ماه فوریه تنها با 5 مورد کم رخدادترین ماه های سال از نظر بارش همرفتی بوده اند. تعداد رخداد سامانه هایی با طول عمر و وسعت زیاد، قابل توجه بوده است، که نشان دهنده ی نقش مهم عوامل دینامیک در شکل گیری سامانه های همرفتی این منطقه است. فراوان ترین جهت حرکت از جنوب غرب به سمت شمال شرق (53 درصد) و از غرب به سمت شرق (38 درصد) بود، بنابراین جهت حرکت سامانه های همرفتی با جهت حرکت کلی جریانات جوی در این منطقه مطابقت داشته و توسط جریانات در سطوح میانی جو تعیین شده است. همان طور که انتظار می رفت محل شکل گیری سامانه های همرفتی تحت تاثیر توپوگرافی منطقه است، به این صورت که بیشینه محل شکل گیری این سامانه ها در دامنه ی رو به باد زاگرس بوده و در دامنه ی بادپناه کوه های زاگرس به ندرت سامانه ای تشکیل شده است. بطور کلی فراوانی رخداد از جنوب غرب منطقه به سمت شمال شرق ابتدا افزایش و سپس کاهش یافته است. بنابراین میزان رخداد از شرایط توپوگرفی تاثیر پذیرفته و فراوانی رخداد در ارتفاعات بیشتر بود. اما پراکندگی رخداد و میزان تاثیرپذیری آن از توپوگرافی، در ماه های مختلف سال تفاوت هایی داشته؛ بطوری که در ماه های گرم سال بیشترین و در ماه های سرد سال کمترین هماهنگی با توپوگرافی دیده شده است.

    کلیدواژگان: سامانه های همرفتی، الگوهای فضایی و زمانی، تصاویر دمای درخشندگی، جنوب غرب ایران
  • افشین متقی، مصطفی رشیدی صفحات 107-126
    ژئوپلیتیک به عنوان دانشی که ضلع سیاسی علم جغرافیا را تشکیل می دهد، در طول دوره های مختلف از مناظر و دیدگاه های مختلف بدان نگریسته شده است. از ژئوپلیتیک سنتی و نظریه های فردریک راتزل، هوفر و مکیندر، ماهان، اسپایکمن گرفته تا نظریه های کوهن و لاکوست و نهایتا ژئوپلیتیک انتقادی و پست مدرن، هر کدام براساس اهداف و نحوه ی جهان بینی و تصورات خود، تاویلی خاص ارائه داده اند. اما آنچه باید مد نظر هر ژئوپلیتیسین قرار گیرد این است که، به دنبال قلمروهای جدید در ژئوپلیتیک باشند و رهیافت های جدید فلسفی را مورد توجه قرار دهند و برای تعالی دانش ژئوپلیتیک، این رشته را براساس رویکردهای نوین فلسفی تبیین کنند و این نظریات را با ماهیت و هویتی ژئوپلیتیکی برای تحلیل های بنیادی و کاربردی خود مورد استفاده قرار دهند. ژئوپلیتیک امروزه نیازمند گسترش حوزه ی نظری و فلسفی خود است. در این راستا نگارندگان در این مقاله سعی دارند که ابتدا با بررسی هارمونی و همسازی که بین جغرافیا و نظریه برساخت گرایی وجود دارد و سپس تبیین برساخت گرایانه ژئوپلیتیک، به معرفی رویکردی نو در ژئوپلیتیک تحت عنوان ژئوپلیتیک برساخت گرا بپردازند. سوال های مطرح در این پژوهش به این شرح است که: چه هارمونی و همسازی بین جغرافیا و رویکرد برساخت گرایی وجود دارد؟ مفاهیم پایه در تبیین برساخت گرایانه از دانش ژئوپلیتیک کدامند؟ در ادامه باید اشاره کرد که این مقاله به شیوه ای تحلیلی-توصیفی نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: جغرافیا، برساخت گرایی، ژئوپلیتیک، ژئوپلیتیک برساخت گرا، ساختار ژئوپلیتیکی
  • اسماعیل آقایی زاده، احمدزنگانه، ابوالفضل زنگانه، الهام امیرحاجلو صفحات 127-146
    شهرها با توجه به علت وجودی خود، نقش ها و عملکردهای متفاوتی را پذیرا می-گردند و از این رو، قدرت و نفوذ متفاوتی را از خود بروز می دهند. در این بین، تعدادی از شهرها به دلایل مختلفی مورد توجه بیشتری قرار می گیرند و با کسب توان بیشتر، زمینه ی کاهش اهمیت شهرهای پایین دست خود را فراهم می آورند و بدین سان پدیده ی نخست شهری را به وجود می آورند. هدف از این مقاله، بررسی شبکه شهری شهرهای استان گیلان می باشد. برای دستیابی به این هدف، از مدل های اندازه مرتبه، ضریب تفاوت ها و الگوهای نخست شهری جفرسون و دیویدسون استفاده شده است. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی-تحلیلی و تاریخی- مقایسه ای بوده است.
    نتایج بررسی شبکه ی شهری در محدوده ی استان گیلان، حاکی از وجود روابط نامطلوب در بین شهرهاست. شهر رشت در استان گیلان، با توجه به نفوذ خود به عنوان مرکز استان، نسبت به شهرهای دیگر استان، توان مضاعفی را کسب نموده است، به نحوی که حتی شهر بندرانزلی نیز به عنوان یکی دیگر از مهمترین شهرهای استان، در ارتباط با این شهر از نفوذ بسیار کمتری برخوردار است.
    مطالعه ی نظام شهری در استان، علاوه بر تایید وجود ویژگی نخست شهری در این استان، حاکی از شکل گیری الگوی ویژه ای در سطح شهرهای آن است که می توان آن را نظام پلکانی سلسله مراتب شهری نامید. در این نظام، شهرها قابل دسته بندی بوده و گروه های مختلف شهری، نظام سلسله مراتب همگن تری را نسبت به کل نظام شهری به وجود آورده اند. بررسی این نظام و ساز و کار عملکرد آن در سطح استان های دیگر و همچنین کشور می تواند به شناسایی ابعاد جدیدی از نظام سلسله مراتبی شهر بیانجامد.
    کلیدواژگان: نظام شهری، سلسله مراتب شهری، نخست شهری، نظام پلکانی، گیلان
  • ابوالفضل اکبرپور، شهرزاد صادقی، حامد فروغی فر، علی شهیدی صفحات 147-164
    برداشت های بی رویه از منابع آب زیرزمینی باعث افت شدید سطوح ایستابی گردیده است. از طرفی میزان هدر رفت رواناب حاصل از بارندگی در جهان و بالاخص در کشور ما بسیار زیاد و قابل توجه می باشد. بنابراین تمایل به سمت استفاده ی بهینه از رواناب ها و منابع آب سطحی کنترل نشده به جای برداشت های بی رویه از منابع آب زیرزمینی امری لازم و ضروری است.
    این مقاله دو روش مختلف را برای تعیین مکان های مستعد جمع آوری آب باران؛ در قالب دوسیستم پشتیبانی تصمیم (DSS) مبتنی بر GIS ارائه می کند که به تصمیم گیرندگان، در انتخاب مکان های مناسب جمع آوری آب باران در دشت بیرجند واقع در استان خراسان جنوبی یاری می رساند. جهت انجام این تحقیق از شش معیار بارندگی، شیب حوضه آبریز، عمق و بافت خاک، شبکه آبراهه های دشت و کاربری اراضی منطقه استفاده شد. روش اول خصوصیات مختلف حوضه را مستقیما در تصمیم گیری دخیل می سازد و روش دوم بر اساس ظرفیت منطقه در تولید رواناب و نیز فاکتور های اجتماعی- اقتصادی عمل می کند. نتایج به دست آمده از هر روش، منطقه را از لحاظ استعداد جمع آوری باران در4 گروه ضعیف، متوسط، خوب و بسیار خوب طبقه بندی می کند. مقایسه ی دو روش، نشان می دهد که در دشت بیرجند، به کارگیری روش اول مناسب تر است و بطور کلی از غرب به سمت شرق دشت بر استعداد آن در جمع آوری آب باران افزوده می شود.
    کلیدواژگان: جمع آوری آب باران، سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری، سامانه اطلاعات جغرافیایی، دشت بیرجند
  • حمید علی پور، آرش ملکیان صفحات 165-180
    پهنه بندی زمین لغزش یکی از روش هایی است که می توان به کمک آن مناطق بحرانی را به لحاظ پایدرای شیب مشخص کرده و از نقشه های پهنه بندی به دست آمده در برنامه ریزی های توسعه پایدار استفاده کرد. در پهنه بندی لغزش حوزه جهان اسفراین خراسان شمالی از شش عامل شیب، جهت، بارندگی، زمین شناسی، فاصله از گسل و فاصله از آبراهه استفاده شد.
    در این تحقیق از روش شاخص آماری (SI) به منظور پهنه بندی زمین لغزش بهره گرفته شد. در این روش با توجه به وسعت پهنه های لغزشی در هر یک از کلاس های پارامترهای مختلف مورد مطالعه، ارزش وزنی برای هر یک از سلول ها در نظر گرفته شد و نهایتا مجموع ارزش های وزنی برای هر سول با همپوشانی لایه های مختلف مورد مطالعه به دست آمد. سپس نقطه ی طبقات خطر زمین لغزش به کمک تحلیل هیستوگرامی و با استفاده از روش بهینه سازی Jenks تهیه گردید.
    تجزیه و تحلیل ها نشان داد که در بین عوامل مورد بررسی عامل زمین شناسی و بارندگی نقش موثرتر و مهمتر را در ایجاد زمین لغزش ها در منطقه ی مورد مطالعه دارا می باشد. به لحاظ خطر وقوع زمین لغزش زیرحوزه ی J1 در اولویت اول و زیرحوزه های J13، J''24، J''14، J17، J''22، J20، J21، J19، J18 در اولویت آخر قرار گرفتند زیرحوزه های شمالی به لحاظ خطر وقوع زمین لغزش در محدوده ی ریسک زیاد و خیلی زیاد قرار می گیرند. بهترین شیوه ی کاهش خطر وقوع زمین لغزش در حوزه ی جهان افزایش پوشش گیاهی با انجام عملیات احیایی، اصلاحی و مدیریتی در سطح مراتع می باشد.
    کلیدواژگان: پهن هبندی، زمین لغزش، شاخص آماری، روش Jenks، حوزه ی آبخیز جهان
  • زهرا رحیم زاده، محمود علایی طالقانی صفحات 181-194
    دامنه های زاگرس در بعضی از قلمرو این رشته کوه ها مستعد انواع حرکات توده ای است. در این تحقیق حساسیت دامنه های بخش شمال غرب زاگرس از نظر نوع سطحی این پدیده با توجه به لغزش های حوضه ی لیله مورد ارزیابی قرارگرفته است. هدف از این کار نه تنها پهنه بندی دامنه های حوضه لیله از نظر شدت و ضعف در وقوع لغزش بوده است بلکه دستیابی به مدلی نیز بوده است تا جهت پهنه بندی دامنه ها از نظر ناپایداری ها قابل تعمیم به مناطق مجاور هم باشد. برای این منظور دامنه های منطقه ی مورد نظر با استفاده از هشت متغیر: لیتولوژی، شیب، مورفولوژی دامنه، جهت گیری دامنه، کاربری اراضی، فاصله از زهکش، فاصله از جاده و فاصله از سکونتگاه، با چهار
    روش
    وزنی؛ ارزش اطلاعاتی؛ تراکم سطح و AHP مورد پهنه بندی قرار گرفته است. متغیر های هشت گانه ی فوق با توجه به ارتباط آماری بین پراکندگی فضایی 39 توده لغزشی در سطح حوضه با هر طبقه یا کلاس از متغیر های تاثیرگذار در وقوع لغزش های سطحی انتخاب شده اند. انتخاب روش های فوق نیز به دلیل استفاده ی گسترده ی آنها توسط پژوهشگران ایرانی بوده است. نتایج تحقیق که به صورت چهار نقشه پهنه بندی در چهار سطح: پهنه با خطر خیلی زیاد، پهنه با خطر زیاد، پهنه با خطر متوسط و پهنه با خطر کم ارائه گردیده است، نشان می دهد که روش آماری دو متغیره تراکم سطح بیشترین و روش وزنی نیز کمترین همخوانی با ویژگی های منطقه ی مورد مطالعه را دارد. مطابق نتیجه روش تراکم سطح حدود86/ 16 درصد از مساحت حوضه لیله در معرض خطر خیلی زیاد، 21/ 49 درصد در معرض خطر زیاد، 35/ 25 درصد در معرض خطر متوسط و 57 /8 درصد نیز در معرض خطر کم از نظر لغزش قرار دارد.
    کلیدواژگان: لیله، لغزش، مدل منطقه ای، پهنه بندی
  • سمانه پورمحمدی، محمدتقی دستورانی صفحات 195-210
    با توجه به اینکه بخش وسیعی از سطح ایران دارای اقلیم خشک و نیمه خشک است بررسی رفتار رودخانه های حوزه های مناطق خشک و نیمه خشک از جمله کارهای اساسی و مهم در کشور می باشد. از عمده ترین ویژگی های متفاوت مناطق خشک با مناطق مرطوب متفاوت بودن عوامل اقلیمی از جمله مقدار و الگوی بارش می باشد. این مساله می تواند باعث تغییرات رژیم جریان و رژیم رسوب و نسبت های آنها در این مناطق گردد. همچنین مسیل های موقتی مناطق خشک که جریان در آنها محدود به فصول پر باران و مرطوب می باشد بر روی رژیم جریان و رسوب تاثیر بسزایی دارد. در این تحقیق با بررسی آماری دبی جریان ها در منطقه ی خشک و نیمه خشک غرب کشور سعی شده تاثیر اقلیم روی رژیم جریان و رسوب بررسی گردد. بدین منظور اقدام به برآورد دبی های سیلابی با دوره بازگشت های مختلف با استفاده از بهترین توزیع آماری برازش شده در 21 ایستگاه هیدرومتری شد. سپس با استفاده از منحنی سنجه رسوب مقادیر رسوب در دوره بازگشت های مختلف محاسبه گردید. در گام بعدی رژیم جریان و رژیم رسوب محاسبه و به بررسی رابطه رژیم جریان و رژیم رسوب در دوره بازگشت های مختلف با مساحت زیر حوزه های بالادست پرداخته شد. نتایج این تحقیق ارقام بالای نسبت رژیم جریان و رسوب در دوره بازگشت های بالا در اغلب ایستگاه ها را نشان داد. همچنین نتایج نشان داد که رابطه ی مساحت زیر حوزه های بالا دست هر ایستگاه با افزایش نسبت رژیم جریان و رژیم رسوب در دوره ی بازگشت های بالا افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: رژیم جریان، رژیم رسوب، اقلیم خشک و نیمه خشک، مساحت
|
  • Dr. Masoume Rajabi, Dr. Mehdi Feyzolahpour, Dr. Shahram Roostaiee Pages 1-16
    In this study, neural differential evolution (NDE) models were used to estimate suspended sediment concentration. NDE models are improved by combining two methods, neural networks and differential evolution. At the first part of the study, the neural differential evolution is trained using daily river flow and suspended sediment data belonging to Givi Chay River at the northwest of Iran and various combinations of current daily stream flows, past daily stream flows and suspended sediment data are used as inputs to the neural differential evolution model so as to estimate current suspended sediment. In the second part of the study, the suspended sediment estimations provided by NDE model are compared with adaptive neuro- fuzzy inference system (ANFIS) and radial basis function (RBF) results. The Root mean squared error (RMSE) and the determination coefficient (R2) are used as comparison criteria. Obtained results demonstrate that NDE and ANFIS are in good agreement with the observed suspended sediment concentration; while they depict better results than RBF methods. For example, in Givi Chay River station, the determination coefficient (R2) is 0.9586 for NDE model, while it is 0.9152 and 0.8872 for ANFIS and RBF models, respectively. However, for the estimation of maximum sediment peak, the NDE was mostly found to be better than the ANFIS and the other techniques. The results also indicate that the NDE may provided better performance than the ANFIS and RBF in the estimation of the total sediment load (Re= -47%).
    Keywords: Neural differential evolution, Multi, layer Perceptron model, Generalized regression neural network, Sediment rating curves, Givi chay river
  • Dr. Morteza Tavakoli, Soleyman Mirzapour, Mohamadkazem Shams Pouya Pages 17-28
    Today, social capital is an affective factor on community development and the discussion and study subject of a great number of researchers, especially in villages due to the fact that most of activities and associations are public- based and done with public collaboration, the social capital valued twice more. The aim of present study is to measure social capital in khorramabad villages and to use spatial differences of social capital in rural areas. The research methodology is of field type and filling questionnaires and to some extent library and documentary method have been used. In this research 180 rural households were asked. To analyze the data, we used SPSS software. The results showed that there are differences in social capital among the studied villages. There are less social capital in larger and more developed villages.Also, the distance between khorramabad city and villages was an important factor in the level of social capital.
    Keywords: Social capital, Trust, Participation, Rural areas, khorramabad
  • Dr. Farkhonde Jabal Ameli, Yazdan Gudarzi Farahani Pages 29-48
    This paper studies the effect of subsidy on household demand of water and consequently estimates long term demand function of water for household use in Qom. To this end, we used monthly time series data from 2008 to 2010. The theoretical principles indicate the general form of demand function of water which extracted from maximization of Ston-Gray utility function. At the next step, the demand function of urban water for Qom was estimated by implementing vector auto-regression and a basis of Johansen-Juselius method. It worth to mention that the selected period for the study is related to the period prior to the enforcement of cash subsidy law (Direct Subsidy) and just covers the issue of subsidy on water price. Results show that a decrease in or an elimination of subsidy on water price leads to a decrease in water demand of household section. Besides, the demand of urban water in Qom has an inverse relationship with the price of water and other goods according to the economic theories and has a direct relationship with income. The demand for urban water in this province has no attraction with respect to the prices of water and other goods and it is also a necessary good according to resulted income. Moreover, the minimum consumption of household water of Qom citizens is 42 liters per day with considering the elimination of price subsidy.
    Keywords: Stone, Gray Utility Function, VAR Model, subsidy
  • Dr. Seyed Abolfazl Masoudian, Dr. Mohammad Darand Pages 49-60
    In this study, by the help of interpolated data of minimum temperature of Iran within the time period of 21, March 1961 up to 19 March 2003, the trend of frosty days in Iran was reviewed and studied. An array with dimension 15705*7187 was obtained and day was inserted on rows and cells on the column. For all the months of the year, the number of frosty days on each cell was counted. Nonparametric Mann–Kendall test was used for identification of the trend and Linear regression test of least square method was used for calculation of the trend slope. In total, the study results showed that, the number of frosty days in an extensive area of Iran has a negative and decreasing trend. These regions located on northwest and also on even and plain areas at the central, eastern and southern part of Iran. Only on a small part of higher elevations including Zagros and Alborz mountain chains, the trend is positive The most extensive negative trend was observed in January while the most extensive positive trend observed in March. The frosty days in Iran summer and May is fixed and without any trend.
    Keywords: Frosty, Trend analysis, Mann, Kendall test, Regression, Iran
  • Dr. Aliakbar Shamsipour, Dr. Sajad Bagheri Seyedshokri, Maryam Jafari Aghdam, Jabbar Salimimanesh Pages 61-74
    Existence of glacier and sub glacier landforms on Qalajeh mountains indicates the climate changes and changes in morphogenic boundaries. The main problem of the research is identifying cold glacier and sub glacier territories and estimating snow line height in folded Zagros due to lack of any study in this area. Therefore, the purpose is to identify evidences and prove the dominancy of existence of glacial morphogenesis territory and determine snowline of the last glacial period on Qalajeh heights. Topographic and geology maps, IRS satellite images, and monthly temperature and precipitation climate data are the main tools and data for research. Using satellite images and several field visits, the position of the area's cirques were identified and the past snow and ice equilibrium line (ELA)were reconstructed. Porter and Wright's method were used to estimate snow line for the last glacier and the current one. Ki squared test (Pearson) used to calculate the relationship between the spread and distribution of cirques with roughness aspects. Using Porter and Wright methods, Worm’s Snow-line obtained at height 2019 and 2015 meters respectively.Also water and ice equilibrium line at the north and south slopes obtained 2033 and 2075 meters respectively and ELA of area is equal to 42 meters. Results of Ki squared test showed that there is a significant relationship between cirques formation with geographic and roughness sides. Circus of the study area has more spread on the north sides. So 66.7 percent of the region’s circus have formed at the northern slopes and 33.3 percent of them are in the south ranges. Comparison of the results of the climate models and geo-morphological evidences of the last glacial period, proved the existence of glacier territory on above 2000 meters in Qalajeh mountain.
    Keywords: Climatic changes, Quaternary, Mountain glacier, Snow, line, Qalajeh anticline
  • Assessment and Prioritizing of Drinking Water Resources Risks in Rural Areas / Case study: Villages in Central District of Minoodasht Township
    Dr. Mohammad Salmani, Dr. Mohammadamin Khorasani, Ali Toorani, Abasali Nouri Pages 75-92
    Lack of safe drinking water especially in Third World countries such as Iran is one of the fundamental problems. Hence it is necessary to apply underlying policies while different managerial aspects of this vital resource to be considered. The current study through identifying and classifying risks which threat the drinking water sources in villages of the central district of Minoodasht township, has accessed and prioritized them. Research method in this study is descriptive - analytical type and done by measurement technique. The under study statistical sample are villages with Dehyari. The model used in this study is Fuzzy TOPSIS. The results indicate that the highest risk is related to the risks relevant with physical characteristics of water resources and reservoirs and the risks resulting from human factors, the risks related to natural factors and locating water resources, reservoirs and water quality are placed at the next rank. The highest risk in different groups is relevant with the lack of or non specifying the resources, reservoirs and transmission line's border, lack of water resources and reservoir's map, transmission lines and distribution network, evaporation and loss of water in reservoirs or resources and lack of possibility for development of water distribution network and the lack of continuous monitoring of water quality by the in charge organizations.
    Keywords: Drinking water, Risk management, Water reservoirs, Rural areas, Minoodasht township
  • Dr. Zahra Hejazizadeh, Dr. Parviz Zeaiean, Dr. Mostafa Karimi, Dr. Somayeh Rafati Pages 93-106

    In this study, spatial and temporal characteristics of convective systems in southwest of Iran has assessed with Global merged IR brightness temperature data (acquired from Meteosat, GOES and GMS). Convective systems detected and traced on the basis of 228 K and 1000 Km2 temperature and area thresholds, respectively. In total, 268 convective systems identified at heavy precipitation times (based on WMO with precipitation of more than 10mm during 6 hours and also shower phenomena recorded at least in three stations). Results show that December and April with 69 and 67 cases respectively has the most occurrence and February with 5 cases has minimum occurrence. The results Such as a fairly great number of large and long lived systems shows the importance of dynamic factors in formation of MCSs in this region. The most frequency of movement direction was southwest-northeast (53%) and west- east (38%), thus movement direction of this system conform with middle level flow and controlled by it. The analysis revealed that convective systems initiation and termination location was influenced by topography. In general, they were most predominant across northeast of study area with a decreasing southwest ward gradient, that follows topography, but this pattern was different in cold and warm months, so that we have observed the most conformity in warm months and the least conformity in cold months.

    Keywords: Convective systems, Spatial, temporal pattern, Brightness temperature images, Southwest of Iran
  • Dr.Afshin Mottaghi, Mostafa Rashidi Pages 107-126
    Geo politics, as a science which forms the political aspect of geography science, has been considered from different aspects and approaches. From traditional geopolitics and theories of Friedrich Ratzel, Hoofer and Mackinder, Mahan, Spikeman up to the theories of Koohan, Lacoste and finally post modern and critical geopolitics, each one has presented an interpretation based on their own objectives and imaginations. But what shall be followed by geo politics is a new approach in geopolitics and consider the new philosophic strategy for geopolitics and explain this field based on the new philosophic approaches to promote geopolitics science, and use such theories with geopolitics nature for their fundamental and functional analyses. Today, geopolitics requires to expand his theoretical and philosophical domain. To this end, the writers of this article firstly, try to review the harmony and symmetry which exists between geography and constructivist approach and then by explaining the constructivist geopolitics, introduce a new approach in geopolitics named constructivist geopolitics, the questions arise in this regard are as the following: what symmetry and harmony we can find between the geography and the constructivist approach? And what fundamental concepts are required to propose for constructivist explanation of geopolitics science? It is noted that this article is written by analytical –descriptive method.
    Keywords: Constructivism, Constructivist Geopolitics, Geography, Geopolitical Structure, Geopolitics
  • Dr. Esmaeil Aghaeizadeh, Dr.Ahmad Zanganeh, Abolfazl Zanganeh, Elham Amirhajlou Pages 127-146
    Cities because of their characteristics have accepted different roles and functions therefore they show a different strength and influence. In the meantime, some of the cities are considered more for various reasons and therefore by achieving more power have predisposed for decreasing the importance of their downstream cities and lead to the urban primacy. The aim of this research, is to study the urban network of the cities of Gilan province. To this end, the models of rank-size, coefficient of variation, Jefferson and Davidson's primacy have been used. the method of this research is of descriptive-analytical and historical one. The study results of urban network in Gilan province indicates the undesired relations between cities. Rasht city in Gilan, considering its influence as the province centre has earned most strength in comparison with the other cities of province, for instance Bandar Anzali as one the most important cities in this province, has a very less influence compared with Rasht.Study of urban system in Gilan, in addition to the approval of existing the characteristics of urban primacy, indicates the formation of a special pattern in its cities which may be named as stair urban hierarchy system. In this system, cities can be classified and various several urban groups have caused more homogenous hierarchy system than entire of urban system in the province. Study of this system and mechanism of its function, can lead to identifying new dimensions of urban hierarchy system in other provinces and even country scale.
    Keywords: Urban system, Urban hierarchy, Urban primacy, Quantitative models, Stair urban Hierarchy system, Gilan
  • Dr. Abolfazl Akbarpour, Shahrzad Sadeghi, Dr. Hamed Foroghifar, Dr. Ali Shahidi Pages 147-164
    Uncontrolled draw off of groundwater resources has caused a severe drop at water table levels. However, loss of runoff from rainfall in the world and especially in our country is very high and significant. Therefore the tendency toward the optimum use of surface water runoffs and uncontrolled, instead of uncontrolled draw off of groundwater resources is necessary. In this paper, two different methods for determining the areas suitable for rainwater collecting in two decision support systems (DSS) based on the GIS is presented which helps decision makers for selecting appropriate sites for collecting rain water in Birjand plain, Southern Khorasan province. In this study, Six criteria including rainfall, catchment area's slope, soil's depth and texture, the plain water course and land uses were applied. In the first method, different characteristics of the basin is directly involved in decision making and the second one acts based on the capacity of the area for production of runoff and also social -economical factors. The results obtained of each method, in terms of capacity of Rain Water collection, classifies the area in 4 groups: low, medium, good and very good. Comparing the two methods shows that in Birjand plain, using the first method is more suitable and generally from the West part to the East part of the plain, its ability to collect Rain Water will increase.
    Keywords: Rain water collection, Decision support systems, GIS, Birjand plain
  • Hamid Alipour, Dr. Arash Malekiyan Pages 165-180
    Landslide zoning is one of the methods which can help to determine the critical areas from slope stability point of view and the obtained zoning maps can be used in planning for sustainable development. In land slide zoning of Jahan watershed, six factors were used as slope, direction, rainfall, geology, distance from fault and distance from streams. In this study, statistical index (SI) method was used for landslide zoning. In this method, according to the extent of the slip zones in each classes of the different under study parameters, weighted value for each cell was considered and finally the sum of weighted values for each cell was studied with several overlaying layers. Then the landslide hazard classes using Histogram analysis and using Jenks optimization method was developed. Analysis indicated that among the factors, geology and rainfall factor have more important role in causing landslides in the study area. From the view point of land sliding hazard, J1 is at the first priority and J13، J'24، J'14، J17، J'22، J20، J21، J19، at the last one. Under the northern watersheds, due to the risk of land sliding, they are placed at high and very high risk area. The best way to reduce landslide risk in Jahan watershed is to increase vegetation cover through revival, modification and managerial operations in pastures.
    Keywords: Zoning, Landslide, Statistical Index, Jenks Method, Jahan Watershed
  • Dr. Zahra Rahimzadeh, Dr. Mahmoud Alaiee Taleghani Pages 181-194
    Zegros hillsides in some zones of these mountain chains is suitable for different mass movements. In this paper, the sensitivity of slopes at the northwest part of zagros mountain has been evaluated regarding the landslide risk of Leile zone. the aim was not only zoning the hill sides of Leile from the view point of intensity and weakness in occurrence of land sliding, but also it was for obtaining a model to distribute the hillsides zoning to other areas from instability point of view. To this end, the slopes of the considered area was zoned by using eight variables including: litho logy, slope gradient, slope morphology, slope direction, land-use type, distance from drainage, distance from road and distance from settlements or by four methods such as weight, informative value, surface density, and analytic hierarchy process (AHP); the above said parameters, with respect to the statistical relationship between spatial dispersion of 39 sliding mass were selected at the area with any type of class of variables effective on surface landslides. Selecting the above methods was made based on their extensive use by the Iranian researchers. The study results which was presented as four zoning maps in four levels i.e very high risk zone, high risk zone, medium risk zone, and low risk zone, indicates that the two variables statistical method of the surface density has the highest and weight method has the lowest conformity with the specifications of the under study area. Based on the results of surface density, about 16.86% of Leile area is faced with very high risk, 49.21% high risk and 8.57% with low risk of land sliding.
    Keywords: Leileh watershed, Modelling, Zoning, Landslide
  • Dr. Samaneh Poormohammadi, Dr. Mohamadtaghi Dastorani Pages 195-210
    Study the behavior of the rivers at arid and semi arid areas is of the main and basic activities in the country (since a great portion of Iran has arid and semi arid climate). The main differences of arid areas from humid areas are the different climatic factors including the precipitation amount and pattern. This issue can cause the change of flow regime and sedimentation regime (FSR) and their ratios in these areas. Also temporary flood ways of arid areas, in which the water flow is limited to heavy rainy and wet seasons, has a great influence on flow and sediment regime (FSR). In this research, by statistical review of flows discharge in arid and semi arid areas at the west part of country, it is tried to review the effect of climate on flow and sediment regime.For this purpose, flood discharge with different return periods were estimated by the best statistical distribution of 21 hydrometric stations. Then by using rating flow of sediment, sediment amount was measured in different return periods. At the next step, flow and sediment regime was calculated and the relationship between flow and sediment regime and the area of relevant up stream sub-catchment areas was determined. Also the results of this study show that the relation of up stream sub-catchment areas of each station will increase with FSR increase in high return periods.
    Keywords: Flow regime, Sediment regime, Arid, semi arid regions, Area