فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1383)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1383)

  • بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/01/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عیسی ابراهیم زاده صفحه 5
    حیات سیستان بزرگ بستگی کامل به نحوه تداوم جریان هیرمند دارد. به گفته هرودوت اگر مصر هدیه روخانه نیل است، باید اذعان کنیم که تمدن های دشت سیستان نیز مدیون رودخانه هیرمند است. این رودخانه همان طوری که در تصاویر ماهواره ای شواهد آن کاملا مشخص می باشد، بارها تغییر مسیر داده است.
    در منابع تاریخی هم به تغییر مسیرهای متعدد هیرمند که به نابودی شهرها و روستاها و به طور کلی تمدن های گذشته منجر گردیده، اشاره شده است. بنابراین رودخانه همان قدر که در شکل گیری، رشد و گسترش تمدن های این ناحیه موثر بوده در نابودی تمدن ها نیز سهمی داشته است.
    در این مقاله به علل مختلف زمین شناسی شامل سهولت فرسایش پذیری و رسوبگذاری که به بافت و نوع خاک منطقه بستگی داشته و عوامل تکتونیکی که منجر به تغییر مسیرهای متعدد هیرمند در طول تاریخ گردیده و همچنین آثار فضایی آن پرداخته شده است. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که عوامل فرسایش پذیری در منطقه نقش محسوس تری را نسبت به سایر عوامل در این فرایند ایفا نموده است، زیرا وجود لایه ها و عدسی های ماسه ای ریزدانه بادی و فاقد چسبندگی و فرسایش پذیر در بین تناوب لایه های ریزدانه رسی و سیلتی سطحی، فرسایش پذیری بستر رودخانه هیرمند را تسهیل نموده است. در عین حال پدیده واگرایی خاک در کنار رشد چین خوردگی در پی سنگ از دیگر عوامل موثر در تسهیل فرسایش و جابجایی رودخانه هیرمند بوده است. در کنار این عوامل نقش بادهای شدید منطقه و عوامل انسانی نیز در این فرایند کاملا محرز می باشد.
    کلیدواژگان: هیرمند، زمین ساخت، رسوب گذاری، تغییر مسیر، سکونتگاه ها
  • حسنعلی غیور، مجید منتظری صفحه 21
    در این مطالعه به منظور شناسایی الگوهای زمانی – مکانی و پهنه بندی رژیم های دمایی ماهانه کشور از روش مولفه های مبنا و تحلیل خوشه ایاستفاده شده است. تحلیل مولفه های مبنا از خانواده توابع متعامد تجربی است که می تواند الگوهای زمانی و قلمرو مکانی عناصر اقلیمی را توضیح دهد.
    تحلیل مولفه های مبنا منجر به شناسایی گروهی از مدل های تجربی می شود که هر یک نماینده یک الگوی زمانی – مکانی هستند. به علاوه این روش راهی است برای کاهش حجم داده ها و تبدیل متغیرهای اولیه به چند مولفه معدود که بتواند بیشترین پراش متغیرهای اولیه را توضیح دهد. اعمال تحلیل مولفه های مبنا بر روی ماتریس داده های دمای کشور نشان داد که با سه مولفه می توان 99.7 درصد از پراش داده ها را توصیف نمود. مولفه اول که بالاترین پراش داده ها (95.3 درصد) را تبیین می کند. نشان داد که رژیم دمایی قلمرو تحت حاکمیت آن، یعنی سواحل جنوبی کشور، از خوزستان تا چابهار در تمام طول سال با بقیه نقاط کشور تباین شدیدی دارد.
    با اعمال تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی (پایگانی) و روش ادغام «وارد» بر روی نمرات مولفه ها، سه قلمرو اصلی رژیم دمایی کشور مشخص شد که عبارتند از: قلمرو کوهستانی، قلمرو کوهپایه ای و پست. قلمرو جنوب.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، تحلیل مولفه های مبنا، رژیم دما، تحلیل خوشه ای، ایران
  • محمدحسین کریم کشته، مهندس غلامرضا زمانیان صفحه 35
    در یک کلام مفهوم توسعه انسانی را می توان چنین تعریف نمود «فرآیند بسط انتخاب ها در بستر فضای قابلیت زا برای دستیابی به زندگی بهتر» بر اساس این تعریف می توان تغییرات شاخص توسعه انسانی را در یک دوره زمانی مورد بررسی قرار داد.
    مقاله حاضر در صدد است که به بررسی و تجزیه و تحلیل شاخص های توسعه انسانی در استان سیستان و بلوچستان طی سال های 1368 الی 1379 بپردازد و همچنین به سوالاتی از قبیل اینکه آیا شاخص مذکور طی سال های مورد مطالعه بهبود یافته است. آیا شکاف توسعه بر حسب جنسیت کاهش یافته است، آیا شکاف فقر انسانی روندی نزولی را طی نموده است و... پاسخ گوید.
    روش تحقیق در مطالعه حاضر توصیفی و تحلیلی است و از حیث نوع تحقیق کاربردی می باشد نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد که طی سال های مورد بررسی شاخص توسعه انسانی استان سیستان و بلوچستان بهبود یافته و از رقم 0.336 در سال 1368 به 0.569 در سال 1379 بالغ گشته است که این افزایش را مدیون افزایش امید به زندگی، شاخص نرخ با سوادی بزرگسالان و بهبود در نرخ ثبت نام ناالص در کلیه مقاطع آموزشی استانی می باشد. طی همین دوره شاخص توسعه انسانی بر حسب جنسیت نیز از 0.296 به 0.451 افزایش یافته است که در اثر بهبود وضعیت آموزش زنان بوده است؛ همچنین شاخص فقر انسانی از 49.63 درصد به 32.66 درصد کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، شاخص توسعه انسانی تعدیل شده بر حسب جنسیت، شاخص ارتقای توانمندی ها بر حسب جنسیت، شاخص فقر انسانی، سیستان و بلوچستان
  • فریبا کرمی صفحه 61
    در مناطق کوهستانی، سنگ های دامنه ها همیشه در اثر فعالیت های دینامیکی فرآیندهای هوازدگی، به صورت ناپیوسته درآمده، سپس تحت تاثیر نیروی ثقل و همکاری فرآیندهای جا به جایی مواد بر روی دامنه ها در اشکال مختلف به پای کوه ها منتقل می شوند. در اثر فعالیت این فرآیندها، به مناطق مسکونی (شهر و روستا) مستقر در مناطق پایکوهی، آسیب های جدی وارد می شود. به طوری که گاهی اوقات این نوع فعالیت ها سبب از بین رفتن بخشی از شهر یا کل آبادی ها می گردد. این مطالعه، بر اساس بازدیدهای میدانی، بررسی عکس های هوایی، روش های تجربی و کمی و با استفاده از نرم افزارهای Autocad map2000، Arc/view، با طبقه بندی مناطق مختلف هوازده آذربایجان (از نظر شدت هوازدگی) بر اساس متغیرهای اقلیمی و ترسیم نقشه آن، ضمن بررسی مکانیسم فرآیندهای هوازدگی (به ویژه تخریب مکانیکی)، نقش مورفوژنتیکی آنها را در بی ثباتی نواحی شهری و روستایی مناطق کوهستانی آذربایجان مورد بررسی قرار می دهد. نتایج به دست آمده، نشان می دهد که در ناپایداری دامنه ها و وقوع حرکات توده ای مواد در دامنه های ارتفاعات آذربایجان، هوازدگی مکانیکی سهم عمده ای دارد و به شکل های مختلف مانند: ریزش ها (سنگ ریزش و ریزش های واریزه ای)، سنگ لغزش و جریان های واریزه ای نواحی شهری و روستایی را تهدید می کند. بنابراین، در پروژه های مربوط به مکان یابی شهرها و شهرک های جدید، دهکده های جهانگردی، احداث شبکه های ارتباطاتی تاسیسات صنعتی و غیره به خطرات ناشی از فرآیندهای هوازدگی باید توجه ویژه ای مبذول گردد.
    کلیدواژگان: فرآیندهای هوازدگی، تخریب مکانیکی، حرکات توده ای مواد، مناطق کوهستانی آذربایجان
  • فرامرز بریمانی صفحه 81
    سیستان بزرگ گسترده وسیعی است که امروزه بخش نسبتا وسیعی از آن در کشورهای ایران و افعانستان و بخش ناچیزی از آن در کشور پاکستان قرار دارد. این پهنه به عنوان یک واحد جغرافیایی در طول حیات (استقرار سکونتگاه های انسانی) خود فراز و فرود زیادی را داشته است. به عنوان نمونه، پس از یک دوره طولانی از شکوفایی در طول هزاره های چهارم تا دوم قبل از میلاد توانسته است یکی از درخشانترین دستاورد بشری (فرهنگ و تمدن) را که با نام شهر سوخته شناخته می شود، عرضه نماید که در سال های 1800-2100 قبل از میلاد دچار اضمحلال گردید تا اینکه پس از یک دوره نسبتا طولانی از فترت تاریخی در سده ششم قبل از میلاد، هسته اولیه شهر هخامنشی زرنکا (دهانه غلامان) نهاده می شود این تمدن نیز پس از دو هزار سال (که عمدتا به نام شهر زرنج شناخته می شود) در سال 785 هجری با حمله تیمور و سپس فرزندش شاهرخ 811 ھ.ق به سرنوشت شومی دچار گردید و در سراشیبی انحطاط پیش رفت به طوری که این سرزمین پس از این تاریخ روی خوشی به خود ندیده است.
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در هر یک از دو مقطع تاریخی یعنی آغاز تاریخ با نماد شهر سوخته و دوره تاریخی با نماد زرنگ دارای فراز و فرود بوده است. گر چه مجموعه ای از عوامل، نیروها و روندها در این فراز و فرود دخالت داشته اند اما تعامل با حوزه های تمدنی پیرامونی و مبادلات از عمده ترین عوامل به شمار رفته که با رشد و توسعه آن سیستانی آباد و برعکس با سیستانی تضعیف شده روبرو بوده ایم، تجدید حیات مجدد سیستان نیز در گروه همین اصل است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، فراز، فرود، سیستان، شهر سوخته، زرنگ
  • حسن حکمت نیا، میرنجف موسوی صفحه 101
    هدف از این مطالعه، بررسی و تحلیل سطوح توسعه و نابرابری های ناحیه ای در استان یزد طی سال های 55، 65 و 75 بوده است. روش پژوهش «توصیفی – تحلیلی» است که از مدل های کمی و نرم افزارهای رایانه ای استفاده شده است. بنابر بررسی های صورت گرفته در سال 1355 ناحیه یزد در شاخص های فرهنگی، بهداشتی – درمانی، اقتصادی و تلفیقی، ناحیه اردکان در شاخص های جمعیتی و بافق در شاخص های زیربنایی به عنوان برخوردارترین نواحی و ناحیه تفت در تمامی شاخص ها به عنوان محروم ترین ناحیه شناخته شد.
    در سال 1365 ناحیه یزد در شاخص های جمعیتی و اقتصادی در اثر مهاجرت روستاییان به شهر و کاهش فرصتهای شغلی تنزل پیدا کرده و ناحیه بافق به دلیل گسترش و بهره برداری معادن به رتبه بالایی صعود پیدا کرده است. در حالی که در سال 1375 در مجموع از 8 ناحیه در شاخص های تلفیقی یزد برخوردار، چهار ناحیه میبد، بافق، اردکان، تفت نیمه برخوردار و سه ناحیه مهریز، ابرکوه و طبس نواحی محروم استان را تشکیل می داده اند.
    بررسی های تحلیلی نابرابری های ناحیه ای در استان یزد طی سال های 55 تا 75 نشان می دهد که مقدار این ضریب در تمامی شاخص های مورد بحث به جز شاخص های جمعیتی در سال 75 نسبت به سال های 55 و 65 کاهش یافته است. کاهش نابرابری های ناحیه ای ناشی از تمرکززدایی کارخانه های صنعتی در استان یزد به شهرهای دیگر استان و ایجاد دانشگاه های مختلف در تمامی شهرها بوده است. بنابراین با ارایه مکانیسم فرصت برابر برای تمامی نواحی استان و توسعه نواحی، مطابق با توانمندی ها و نیازهای جمعیتی و توجه به ظرفیت ها و پرورش پتانسیل های طبیعی و انسانی، می توان به تعادل های ناحیه ای در پهنه استان دست یافت.
    کلیدواژگان: سطوح، توسعه، نابرابری، ناحیه، یزد
  • غلامرضا لشکری پور صفحه 113
    آبخوان ایرانشهر یکی از آبخوان های تقریبا متعادل استان سیستان و بلوچستان محسوب می گردد. وجود رودخانه دائمی بمپور که زهکش سفره آب زیرزمینی ایرانشهر است موید این مطلب می باشد. با این وجود با توجه به خشکسالی های اخیر دبی پایه رودخانه بمپور با روند نزولی روبرو شده است. از این رو ارزیابی هیدرولوژیکی و مدیریت این آبخوان ضروری به نظر می رسد.
    در این مقاله علاوه بر تهیه مدل آبخوان، پیش بینی نوسانات سطح آب زیرزمینی و تاثیر آن روی دبی پایه رودخانه بمپور در شرایط متفاوت با استفاده از مدل، مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور ابتدا با توجه به اطلاعات موجود و بازدیدهای صحرایی، ارزیابی هیدروژئولوژیکی دشت انجام گرفت و سپس مدل آبخوان طراحی گردید.
    برای تهیه مدل آذرماه 1378 به عنوان شرایط پایدار حاکم بر آبخوان مشخص شده است. سپس با در نظر گرفتن مدل مفهومی آبخوان و تهیه کلیه فایل های ورودی به مدل، واسنجی مدل با نرم افزار (PMWIN) Processing MODELOW Windows برای شرایط پایدار به منظور بهینه نمودن مقادیر پارامتر K و فاکتور Conductance کف زهکش و مرزهای جریان، صورت گرفته است.
    در ادامه واسنجی برای شرایط ناپایدار ابتدا مقادیر پارامتر S بهینه و با ثابت بودن آن در دوره های بعدی، مقادیر پارامتر تغذیه ناشی از بارندگی و آب برگشتی چاه ها بهینه شده است. در نتیجه واسنجی مدل به مدت یک سال (دی ماه 1378 تا آذر ماه 1379) و صحت سنجی آن نیز به مدت یک سال (دی ماه 1379 تا آذرماه 1380) انجام شد. نتایج حاصل توانایی مدل را برای انجام کارهای مدیریتی تایید می کند. بر اساس نتایج خروجی مدل در دو سال واسنجی، میزان خروجی سالانه نسبت به ورودی آن بیشتر می باشد که با سیر نزولی هیدروگراف واحد دشت مورد مطالعه و چاه های مشاهده ای واقع در محدوده مدل، مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: آبخوان، مدل، زهکش، رودخانه، دبی پایه، بمپور
  • دکترعبدالامیر کرم صفحه 131
    شناخت نواحی مستعد وقوع زمین لغزش ها و حرکت های توده ای یکی از گام های اولیه در مدیریت منابع طبیعی و برنامه ریزی های توسعه ای و عمرانی است. حرکت های توده ای و زمین لغزش ها تحت تاثیر عوامل طبیعی و انسانی متعددی رخ می دهند. در این تحقیق از طریق تفسیر عکس های هوایی و بررسی های میدانی، زمین لغزش های رخداده در منطقه سرخون در شهرستان اردل از استان چهارمحال و بختیاری شناسایی شده و با استفاده از 10 معیار موثر در لغزش زمین (شامل شیب زمین، جهت دامنه، پوشش زمین، فاصله تا گسله های اصلی، شاخص سبزینگی، شاخص تراکم پوشش گیاهی، بارش سالانه، جنس زمین، فاصله با راه های اصلی و فاصله با رودخانه) پتانسیل وقوع زمین لغزش در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی و با مدل ترکیب خطی وزین، ارزیابی شده و نقشه پهنه بندی وقوع زمین لغزش تهیه گردیده است. برای استانداردسازی داده ها از روش فازی و برای وزن دهی به معیارها از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. یافته های حاصل از پهنه بندی نشان می دهد که حدود 38 درصد از اراضی محدوده مورد بررسی، پتانسیل بالایی برای وقوع زمین لغزش دارند. نقشه پهنه بندی، نواحی در معرض خطر و مستعد وقوع زمین لغزش را نشان می دهد و می تواند مورد استفاده طیف وسیعی از مدیران منابع طبیعی و برنامه ریزان منطقه ای قرار گیرد. شناسایی نواحی با پتانسیل بالایی وقوع زمین لغزش آگاهی لازم برای اجتناب از اراضی مذکور را فراهم کرده و اجرای اقدامات اولویت دار را امکان پذیر می سازد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی، مخاطرات طبیعی، مدل ترکیب خطی وزین، سیستم اطلاعات جغرافیایی، چهارمحال و بختیاری
  • محمد سلیقه صفحه 147
    اجرای روش های مناسب در طراحی ساختمان که با اقلیم محل هماهنگی داشته باشد همواره مورد نظر معماری ساختمان بوده است. طراحان ساختمانی با کمک اقلیم شناسان، از حداکثر امکانات بالقوه آب و هوایی هر منطقه استفاده می نمایند. استفاده از انرژی های طبیعی در ساختمان به صرفه جویی در مصرف سوخت و مهمتر از آن به افزایش کیفیت آسایش و بهداشت محیط مسکونی و سالم سازی محیط زیست منتهی می شود. طراحی مسکن بر اساس شرایط آب و هوایی یک منطقه، اولین خط دفاعی در مقابل عوامل خارج بنا است. در این تحقیق ارایه مدل هایی از مسکن که بتواند از شرایط اقلیمی منطقه حداکثر استفاده را از جهت تابش، دما، بارش و رطوبت نسبی، به عمل آورد مورد نظر بوده است. منطقه مورد مطالعه در سواحل جنوبی کشور، از شرایط ویژه آب و هوایی نظیر ساعات آفتابی بالا، وزش بادهای نسیم دریا به خشکی و بادهای محلی برخوردار می باشد. توجه به نیروهای زوال ناپذیر چون آفتاب و باد و استفاده از آنها در بهبود شرایط حرارتی و بالا رفتن شاخص های آسایشی مسکن در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مسکن، اقلیم، محیط، چابهار، آسایش
  • محمدحسین رامشت، عبدالله سیف صفحه 171
    پلایای گاوخونی به عنوان یک میراث و بایگانی کواترنر در ایران وقوع حوادث اقلیمی محیطی را به صور گوناگون در بستر خود به تصویر کشانیده و از جایگاه خاصی در میان قلمروهای ژئومورفولوژیکی ایران برخوردار می باشد. به عبارت دیگر در ایران قلمرو کواترنر تنوع اشکال مورفیک دیرینه نشان از حاکمیت فازهای مختلف سرد و گرم اقلیمی کواترنر تغییر بیلان ماده و انرژی در سطوح مختلف ژئومورفیک دارند. متد بررسی و تحلیل در این مقاله متکی به سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور می باشد. لذا تکنیک های به کار رفته در جریان تحقیق عبارتند از: عملیات ورود و تبدیل فرمت باندهای سنجنده ETM+ بررسی آماری باندها تصحیح هندسی تصاویر عملیات موزائیک انطباق و هموارسازی تصاویر تهیه منحنی های طیفی قلمروها و فرم ها انتخاب بهترین ترکیب باندی آنالیز مولفه های اصلی ادغام اطلاعات سنجنده ETM+ لندست هفت با یکدیگر به کارگیری عملیات متعدد بارزسازی ضمنا در بخش سیستم اطلاعات جغرافیایی نیز از عملیاتی چون تهیه لایه های متعددی از قبیل لایه آبراهه لایه طیف های ارتفاعی لایه شیب مدل رقومی ارتفاعی و نیز استخراج قلمروها و لایه های موضوعی ژئومورفولوژی استفاده گردید.
    در ارتباط با توانمندی سنجش از دور و GIS در شناسایی قلمروهای دیرینه ژئومورفیک گذشته گاوخونی باید اذعان نمود که در این تحقیق با به کارگیری یک مدل ابداعی قلمرو گاوخونی در چهار فاز مختلف پیشروی و پسروی بازسازی گردید. پس از شناسایی و تفکیک قلمروها عملیات تطابق فرم های ژئومورفیک دیرینه از جمله دلتاها و تراس های دریاچه ای در پیرامون فازهای گذشته صورت گرفت و نقشه های زمین ریخت شناسی موضوعی تهیه گردید. این روش برای اولین بار در قلمرو پلایای گاوخونی به کار رفته است و به عنوان روشی قابل اعتماد در جهت بررسی سایر کویرهای ایران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پلایای گاوخونی، تصاویر لندست هفت، آنالیز تصاویر، مدل رقومی ارتفاع، قلمروهای دیرینه، نقشه های موضوعی
  • حسین نگارش صفحه 191
    گل افشان پیرگل که یکی از پدیده های ناشناخته ژئومورفولوژی استان سیستان و بلوچستان و از جاذبه های طبیعی بسیار زیبای این استان محسوب می شود. در کوه های سیاه بندان در شرق بزمان و در جنوب غربی خاش واقع شده است. ارتفاع این گل افشان از سطح زمین 127 متر و حداکثر ارتفاع آن از سطح دریا 1667 متر می باشد. این گل افشان در حال حاضر هفت دهانه فعال و 3 یا 4 مخروط غیر فعال دارد و بر روی یک تپه مارنی با وسعتی در حدود 50 هکتار، واقع شده است.
    آب خروجی از این گل افشان کاملا شور و گل آن تقریبا رقیق و رنگ آن خاکستری تیره است. مقدار گاز خروجی آن نسبتا کم و از نوع گاز دی اکسید کربن (CO2) می باشد.
    این گل افشان تاکنون مورد مطالعه قرار نگرفته و حتی بر روی نقشه های زمین شناسی ایران هم نشان داده نشده است. بنابراین با توجه به فقر منابع کتابخانه ای، در این مقاله سعی بر این خواهد بود که از تجربه 13 سال کار مستمر و میدانی نگارنده بر روی گل افشان های استان جهت جبران این نقیصه بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: گل افشان، پیرگل، مارن، خروج گل و گاز، حباب، دهانه فعال و غیرفعال
  • عیسی شیبک صفحه 209
  • نگین والایی صفحه 215
|
  • Dr. I. Ebrahimzadeh Page 5
    The Hirmand river is a vital lifeline of Sistan which Sistan’s life completely depends on continuation flow of Hirmand river. Herodotus byword if “Egypt is as Nile river gift”, accept Sistan’s field civilization owe to Hirmand river. This river had veered its direction as satellite illustrations prove. Also historical resources has been mentioned these veered directions of hirmand invite by destroying cities, villages and sometime the whole previovs civilizations. Thus this river is influential on destroying civilization like shaping, growing and developing civilization in this district. This present research is mentioned to various reasons of geology in cluded simplicity of erosive and precipitation which are related to texture and soil nature of the field, tectonic factors which had made Hirmand change directions through the history and spatial effect of the earth. The conclusion of this research shows that erosive factors are more noticeable than the others, because existence of levels and sandy-grit with fine aggregate, less viscosity and erosive between clay fine aggregate of alternation layers and silty surface layers. However one of the efficacious agents in erosion simplification and movements of Hirmand river is divergence of soil beside fold growth in stone- foundation. Besides these factors the role of severe winds in this area and human activities are completely clear.
  • Dr. H. A. Ghayoor Page 21
    In this study for searching the tempo-spatial patterns and classification of monthly temperature regimes of Iran during the last half century has been analyzed using Principal Component Analysis and Cluster Analysis (CA).Analysis among the Empirical Orthogonal Functions (EOF) from principal component analysis is a powerful tool to detect temporal and spatial patterns of climatic variables. Principal component analysis may result to some empirical modes representing climatic tempo-spatial patterns. Additionally this method approach to decline the mass: of data and convert primary variables into several components which can illustrate the most effects of primary variables. A principal component analysis applied to correlation matrix of temperature data as a data reduction technique. It showed that three principal components explain about 99.7 percent of variance. The first principal component explains about 95.3 percent of variance. This component dominates southern parts of the country from Khuzestan to Chabahar shows completely different characteristic in compare with another region throughout the year. This study showed that principal component analysis is a useful tool for detecting temperature regimes in Iran.A cluster analysis on principal component scores resulted to three main temperature regions in Iran. This includes mountainous region, lowland and foothill region and south region.
  • Dr. M. H. Karimkoshteh Page 35
    Recent events in Sistan and Balouchestan province have special roles in human development of this province. Whereas in the past 11 years in this province human development index rose from 0.336 in 1989 to 0.569 in 2000. Also human development index adjusted gender rose from 0.296 to 0.451 and human poverty index decreased from 49.63 to 32.66, but unfortunately this province has great distance yet to average of country. That is mentioned to hidden high capacity that can be used.
  • Dr. F. Karami Page 61
    In mountainous regions rock slopes are disconnected by dynamic activities of weathering processes, then, they move to foothill, through the gravity force and mass movements processes of materials which are located on hillsides in different shapes. These processes cause serious damages to settlements (city and village),of foothill parts so that sometimes, they lead to destroy a part of city or all of prosperous state. This study, based on field observations, air photographs analysis, quantitative and experimental methods, using of Autocad map 2000, Arc/view softwares, with classification of various weathering regions of Azarbaijan (weathering severity) based on climatic variables and description map, with evaluation of weathering processes mechanization (especially mechanical destruction) shows the morphological role of those factors in civic and rural parts instability in mountainous regions of Azarbaijan. The results of the study indicate that the mechanical weathering has important role on the slopes instability and mass movements in Azarbaijan regions. The weathering processes threat city and rural districts, kinds of forms, such as falls, rock downfall and debris flows. So it must be notice to hazards of the weathering processes on the projects relative to rehabilitation of damaged areas, location of new cities and towns, excursion villages construction of road networks and industrial establishments.
  • Dr. F. Barimani Page 81
    The Great Sistan is a vast expanse which, nowadays, a relatively wide portion is in Iran and Afghanistan, and an insignificant part lies in Pakistan. This expanse has had many ascendants and descendants as a geographical unit during its life (the establishment of human settlements). For example, it has been able to present one of the most brilliant human achievements (civilization and culture) which is known as “the Burnt City”,that faced elimination in 1800-2100 B.C. Then after a relatively long historical recession, the primary nucleus of Zaranka, the Achaemenidian city (Dahaneh- Gholaman) was founded in 6the century B. C. This civilization faced a gloomy destiny after two thousand years (it is largely known as Zaranj city) by Taymour Lane’s attack in 785 D. H. and then his son Shahrox, in D. H. Hijra, and went on decadence, so that this homeland hasn’t seen happy days after this date. The result of this research shows, it had, ascendants and descendants in each one of the two historical sections namely, beginning of the history with “the Burnt City” symbol and the historical period with Zarang symbol. Although a set of factors, forces and trends were involved in these ascendants and descendants, interaction with the neighboring civilization domains and exchanges were major factors which we faced a prosperous Sistan or vice- versa a weakened Sistan, the revitalization of Sistan is dependent on this principle.
  • Dr. H. Hekmatnia Page 101
    The aim of this paper is to study and analyze the development levels and regional inequalities in Yazd province during 1976, 1986, 1996. The method of study is descriptive-analytical in which quantitative method and computerized softwares are used to support the arguments. According to the researches, in 1976, from the cultural, sanitary- remedial, economical and integrative indexes in Yazd region, Ardakan region in population index and Bafgh in foundational means are considered to have maximum benefits and Taft region as minimum benefits. In 1986, Yazd region in economical and gender indexes had reduced due to the immigration of rural population to the cities. Thus, people got less job opportunities, but Bafgh made extensively high development due to the utilization of mines. While in the year 1996 from the total eight regions of Yazd in compositionary indexes, only four regions in a sense Meybod, Bafgh, Ardakan, and Taft were considered to have maximum benefits and Mehriz, Abarkooh and Tabas were considered to have less benefits. The study of the regional inequalities in Yazd during 1976-1996 shows that the rate of this coefficient in all argued indexes, except population index, in 1996 compared with 1976-1986 is decreased. The reduction of regional inequalities is due to decenteralization of industrial factories from Yazd province to the other cities and the establishment of different universities in almost all the cities of the province. Thus, with the offer of equal opportunities for all regions in the province and with the equal regional development with respect to abilities and population needs, the region can reach the regional equality and blossom in capacity and growth of natural potentials and human.
  • Dr. Gh. R. Lashkaripour Page 113
    Iranshahr aquifer is one of balanced aquifer in Sistan and Balouchestan province. Discharging of Iranshahr aquifer by permanent Bampour river supported this point. Nevertheless, in the recent drought there is a sign of decreasing of base flow in this river. So it seems that the hydrogeological and managerial studies are needed for this aquifer. In this research a ground water model was developed to study the effect of water level decline on the base flow of Bampour river. Firstly, hydrogeological evaluation of Iranshahr aquifer was studied using the result of the pumping test, geological logs and profile, geoelectrical studies and field observation. Data from November 1999 is selected for designing the model in the steady state condition. Then, conceptual model of the aquifer and provision any input files to the model, is constructed for stable conditions to optimization of k parameter and conductance factor of bottom sanitation and edges of flow by using available data for processing Modflow Windows (PM WIN) software. In the next step, the model was calibrated and hydraulic conductivity and drain hydraulic conductance optimized. The model is then calibrated to a transient condition. A transient calibration or a transient verification test is necessary to calibrate values of the specific yields and recharge parameters. Calibration in the transient state for years 1999-2000 accomplished and model verification was performed for years 2000-2001. Verification results indicate that calibrated model is capable for managerial practices. Output results of the model, during this two years indicate that annual discharge is more than the annual recharge, which correspond with the decreasing unit hydrograph of the aquifer and any wells in the model environs.
  • Dr. A. A. Karam Page 131
    One of the first steps in natural resource management & development planning is the recognition of susceptible area to mass movements and landslides events. These phenomena occur under influence of many natural and human factors. In this survey the occurred mass movements and landslides has been recognized in Sarkhoun area in Ardal division of Chahar-Mahal & Bakhtiyari Province by interpretation of arial photoes and field observations with using GIS- Based Weighted Linear Combination (WLC) method, potential occurrence of landsliding in the Sarkhoun area based on 10 criteria(including of slope,aspect of slope, landcover, distance to main faults,greenness index, NDVI index,annually rainfall, geology,distance to main roads and distance to rivers) was evaluated and potential occurrence zonation map of mentioned area have been provided. For data standardizing, the fuzzy method and for weighting to criterions, AHP method have been used. The results of zonation shows that about 38% areas have high potential for landsliding. Zonation map shows susceptible and accident-prone zones for land sliding and can be used widely by natural resources managers and regional planers.The recognition of areas with high potential to landsliding, makes available necessary knowledge for avoiding from these areas and makes possible preponderant measures performance.
  • Dr. M. Salighe Page 147
    The goal of this research is to carry out proper building methods to local climate. Building designers with the help of climatologists use facilities maximum of climatic potential for house designing in each region. Using natural energies in houses results in fuel consumption saving and what is more important, increasing of comfort guality, environment health of living and environment sanitary. House designing in accordance with climatic condition of the region is the first defensive line against external factors of the house. This research is an attempt for proposing some designs for houses that use maximum climatic conditions of region with respect to shining, temperature, raining and relative humidity. The site of the study which located in the southern seashores of the country, enjoys particular climatic conditions such as high sun-shining hours, breezy winds from sea toward land (Chabahar), and local winds. In the present study, it was recognized that regarding the imperishable (durable) forces such as sunshine, wind and using them in improving temperatural conditions and house comforting indicators which rise in this region can supply a good deal of energy for living comfortably in houses.
  • Dr. M.H. Ramesht Page 171
    Gavkhuni playa has illustrated on its bed the occurrence of climatic-environmental happenings as an evidence and record of the Quaternary in Iran and enjoys a special position in Iran`s geomorphological domains. In the other hands, the domain of the Quaternary, diversity and stability of the archeological morphic forms portray the predominance of climatic cold and warm different phases and the reserve variations of matter and energy at different geomorphic levels.Study of Gavkhuni paleogeomorphology will help us identify and reconstruct the predominance of the past conditions and, at the same time gain a correct and true understanding of such domains and compare. Our behavior with the geomorphic nature of the region in the course of proper management and planning. In this paper, employing Landsat satellite images and performing pre-processing operations, mosaic and analysis of the images of the region of under - study, we reconstructed the domain of Gavkhuni in different phases of progression and regression. Then we proceeded to identify separative and compare the domains with the paleogeomorphic forms. In another word, employing processing various methods and the region altitude digital model to combine with the paleo domains and levels of the great Gavkhuni,we would be able to identify and separate the playa consecutive levels in different phases and compare paleo forms including mega deltas and terraces of lakes remained from the previous levels with the reconstructed domains.At the end, we both prepared paleo thematic maps, identified and reconstructed the great Gavkhuni domain upto four various phases. This method has been used for the first time in the domain of Gavkhuni playa and is recommended as a reliable method for studying other playa of Iran.
  • Dr. H. Negaresh Page 191
    The Pir-Gel mud-volcano, hitherto considered to be an unusual geomorphological phenomena of Sistan & Balouchestan province, lies in the Siyah Bandan mountain range, stretching to the east of Bazman and the south - west of Khash. The mud-volcano is a 127 meters above the surrounding countryside and a maximum height is 1667 meters above the sea level. There are seven active craters and three or four latent cones at present. It is located in a marl sequence of rocks extending over an area of nearly fifty hectares. Water erupting from the mud-volcano is saline, the mud being almost thin, with a dark gray color, and the exudation of carbon dioxide (co2) gas, is relatively nominal. No body has previously investigated the Pir-Gel mud -volcano and it is not marked on the geological map of Iran. By the absence of published data, the author has used his13-year-accrued practical knowledge of field work carried out on mud-volcanoes elsewhere in the province to study the Pir-Gel mud-volcano.