فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 40 (پاییز 1394)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 40 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید منتظری صفحات 1-18
    استان کهگیلویه و بویر احمد به دلیل استقرار در پیشانی رشته کوه زاگرس میانی با نوع خاص آرایش کوهستانی موسوم به ناهمواری ژورایی، شامل تاقدیس ها و ناودیس های متوالی که به صورت دشت ها و کوهستان های موازی تجلی یافته و به آرامی از غرب به شرق بر ارتفاع آن افزوده می گردد، تنوع ارتفاعی چهار هزار متری را در منطقه به وجود آورده است. قدر مسلم چنین تنوع ارتفاعی، سبب شکل گیری خرده نواحی اقلیمی در دل کوهستان های این منطقه شده است. لذا تفکیک مکانی و شناسایی ویژگی های خرده نواحی اقلیمی به منظور آشکارسازی توان های اقلیمی هر یک از خرده نواحی استان و انطباق آن با پیکربندی ناهمواری ها، از اهداف اصلی این پژوهش است. برای دست یابی به اهداف یاد شده، داده های متوسط سالانه 36 عنصر اقلیمی مربوط به 15 ایستگاه همدید در داخل و اطراف استان کهگیلویه و بویراحمد، از پایگاه داده های سازمان هواشناسی کشور استخراج گردید. آرایه ی داده ها به حالت R (مکان- متغیر) آرایش داده شد. سپس توری با ابعاد یاخته 5×5 کیلومتر بر روی نقشه استان گسترانیده شد و به کمک روش میان یابی کریجینگ مقادیر هر یک از متغیر ها بر روی گره گاه های این تور برآورد گردید. بطوری که 623 یاخته مرز استان را در برمی گرفت. برای حذف بعد داده ها، آرایه ی مذکور در معرض فرایند استانداردسازی قرار گرفت. سپس تحلیل مولفه ی اصلی با روش همبستگی بر روی آرایه پهنه ای عناصر اقلیمی (36×623) انجام گرفت. و در نهایت 5 مولفه ی اصلی شناسایی شد. در مرحله ی بعد یک تحلیل خوشه ایپایگانی انباشتی بر روی آرایه نمرات 5 مولفه ی اصلی، انجام شد و استان کهگیلویه به هفت خرده ناحیه ی اقلیمی متنوع تفکیک گردید. تفاوت خرده نواحی به لحاظ دمایی، بارشی، رطوبتی و سایر پدیده های جوی چون روزهای بارشی، برفی، تندری، یخبندان، غباری، آرامش جوی و سرعت باد چشمگیر است. در این میان بیشترین تضاد و تباین بین خرده ناحیه ی اقلیمی یاسوج و بی بی حکیمه دیده می شود. ناحیه ی یاسوج از دمایی معتدل، اقلیمی پربارش و نسبتا مرطوب، هوایی آرام، کم باد و کم غبار برخوردار است. درحالی که ناحیه ی بی بی حکیمه با اقلیمی گرم، هوایی مرطوب و شرجی، بارش های سنگین، رگباری و سیل آسا، روزهای بارشی کمتر و توزیع نایکنواخت بارش، هوایی نسبتا ناآرام، بادی و غباری، شرایط اقلیمی نسبتا خشن و نامطلوبی را در بین سایر نواحی اقلیمی استان، دارا می باشد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی اقلیمی، میان یابی کریجینگ، تحلیل مولفه های اصلی، تحلیل خوشه ایپایگانی، استان کهگیلویه و بویر احمد
  • سعید ملکی، وحید رحیمی، ادریس نوری، داود حاتمی صفحات 19-42
    امروزه مفهوم شهرها بدون وجود فضای سبز موثر در اشکال مختلف آن قابل تصور نیست. پیامدهای توسعه ی شهری و پیچیدگی معضلات زیست محیطی ناشی از آن موجودیت محیط سبز و گسترش آن را اجتناب ناپذیر کرده است. فضای سبز که بخشی از سیمای شهر را شکل می دهد، به عنوان یکی از پدیده های واقعی از نخستین مسائلی است که انسان همواره با آن در تماس بوده و خواهد بود.بنابراین پژوهش حاضر با ماهیت توسعه ای-کاربردی؛ فضای سبز شهری را در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، روانی و امنیتی و با روش توصیفی- تحلیلی و کمی، با استفاده از اطلاعات و داده های اسنادی- کتابخانه ای و میدانی مورد مطالعه قرار داده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که فضاهای سبز ایرانشهر علاوه بر آثار مثبتی مثل تجمعات دوستانه، برقراری ارتباطات اجتماعی شهروندان ایرانشهری، قابلیت های فرهنگی پارک ها، کاهش افسردگی و استرس و نشاط آور بودن آنها، دارای تبعات منفی مثل افزایش جرم و جنایت، فروش مواد مخدر، تجمع معتادین و افراد بزهکار و کاهش ورود زنان و دختران نیز می شوند. این آثار منفی بیشتر در پارک های ناحیه ای و محله ای مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: فضای سبز، ابعاد اجتماعی، فرهنگی، روانی، امنیتی، شهروندان ایرانشهری، ایرانشهر
  • محمود قدیری، فاطمه شاکری صفحات 43-58
    الگوی نظام شهری کشورها و مناطق ارتباط تنگاتنگی با توسعه ی منطقه ای و تعادل سرزمینی دارد. لذا برای تبیین وضع موجود و ارائه ی سیاست های مناسب، تحلیل چگونگی نظام شهری ملی و منطقه ای کشورها ضروری است. از این رو، با توجه به عدم مطالعه ی نظام مند و تطبیقی از وضعیت نظام شهری کشور، هدف این پژوهش، تحلیل وضعیت نظام شهری مناطق 10گانه ی کشور از نظر شاخص های نخست شهری، تمرکز و تعادل شهری می باشد. در این راستا، پس از بررسی مبانی نظری، متغیرهای ارزیابی مشخص گردید و فرضیه ی تحقیق نیز مبنی بر فاصله ی نظام شهری بیش از نیمی از مناطق 10گانه ی کشور با میزان مطلوب شاخص های نخست شهری، تمرکز و تعادل شهری در سال های 1385 و 1390 ارائه شد. سپس، در چارچوب روش توصیفی- تحلیلی، داده های مورد نیاز از روش کتابخانه ای گردآوری شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از شاخص های نخست شهر، دو شهر، کینزبرگ، مهتا، موماو و الوصابی، موسوی، هرفیندال، هندرسون، آنتروپی، قاعده ی رتبه- اندازه و ضریب پاره-تو انجام شد.
    نتایج ضمن تایید فرضیه ی تحقیق نشان داد که مناطق البرز جنوبی، خراسان و فارس بالاترین، و مناطق ساحلی شمالی و زاگرس کمترین میزان نخست شهری و تمرکز را در سال های 1385 و 1390 دارند، از نظر تعادل توزیع نیز همه ی مناطق از عدم تعادل رنج می برند. نتیجه اینکه بازبینی و تداوم بلندمدت و ابتکارانه ی سیاست های توسعه ی منطقه ای ضروری است.
    کلیدواژگان: ایران، مناطق ده گانه، نظام شهری، نخست شهری، تمرکز و تعادل شهری
  • صالح آرخی صفحات 59-68
    تغییر کاربری سرزمین ناشی از فعالیت انسان به دلیل عدم توجه به محدودیت های محیط زیستی بر سیمای محیط بسیار تاثیرگذار بوده است و روند در حال توسعه ی تغییر کاربری در نتیجه ی فعل و انفعالات پیچیده ی فاکتورهای ساختاری و عملکردی، آثار محیط زیستی شدیدی بر اکوسیستم های طبیعی داشته است. بنابراین با توجه به آثار منفی ناشی از استفاده ی نامناسب از سرزمین و تغییر کاربری اراضی، آگاهی و شناخت روند تغییرپذیری، در ارزیابی آثار محیط زیستی ناشی از توسعه به منظور طرح ریزی و مدیریت پایدار سرزمین ضروری است.این مطالعه به منظور بررسی روند تغییرات سیمای سرزمین در منطقه ی دهلران استان ایلام انجام شد. به منظور تهیه ی نقشه های پوشش سرزمین و تحلیل تغییرات، به ترتیب از تصاویر ماهواره ای (1364)TMو (1386)ETM+و متریک های مساحت طبقه، تراکم لکه، تعداد لکه،متوسطاندازه یلکه، تراکم حاشیه و متوسط شاخص شکل استفاده شد. به منظور آنالیز گسستگی چشم انداز، متریک های متنوع الگوی چشم انداز در سطح کلاس با استفاده از نرم افزار FRAGSTATS محاسبه شد. تجزیه و تحلیل متریک های سیمایسرزمین بیانگر جایگزینی گسترده ی اراضی مرتعیمتوسط توسط اراضی کشاورزی، مرتعی فقیر، مسکونی و بایر بوده است. نتایج به دست آمده نشان داد، افزایش تعداد لکه ها و کاهش میانگین مساحت، شاخص مهم تجزیه بوده و روند تخریب و تجزیه سیمای سرزمین به صورت افزایشی بوده است. نتایج به دست آمده، لزوم توجه به وضعیت کاربری و پوششسرزمین در منطقه، به منظور بهره برداری مناسب و پایدار از منابع طبیعی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، متریک های سیمای سرزمین، گسستگی سیمای سرزمین، منطقه دهلران، استان ایلام
  • عباس رنجبر سعادت آبادی، جمیله پورمیرزا صفحات 69-90
    پدیده ی گرمباد یکی از پدیده های میان مقیاسی است که الگوهای بزرگ مقیاس میدان های فشاری، نقش مهمی در ایجاد و کنترل آن دارد. در مناطق شمالی کشور شرایط برای رخداد این پدیده فراهم بوده و آثار قابل ملاحظه ای به جا می گذارد. این پدیده با بادهای شدید گرم و خشک همراه است که باعث افزایش قابل ملاحظه ی دما، کاهش نم نسبی و افت و تغییر دیگر فراسنج های هواشناختی شده و پیامدهای مختلفی از جمله آتش سوزی جنگل ها و مراتع در این نواحی می گردد. در این مطالعه با استفاده از داده ها و نقشه های هواشناسی طی دوره 2008-2000 برای ایستگاه های رشت، انزلی و آستارا یدیده گرمباد بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد این پدیده در ماه های سرد سال رخ داده و در ماه های دسامبر و ژانویه بیشترین فراوانی را دارد، از نظر توزیع مکانی در رشت بیشترین بسامد و شدت را دارا می باشد. در همه ی حالت های مطالعه شده، استقرار سامانه ی پرفشار در جنوب البرز و سامانه ی کم فشار در نواحی جنوبی دریای مازندران از عوامل اصلی رخداد گرمباد در گیلان است. این شرایط با پشته ی ارتفاعی سرد و ناوه ی ارتفاعی گرم ترازهای پایین وردسپهر به ترتیب در جنوب و شمال البرز همراهی می شود. گرادیان افقی فشاری بین دو سامانه ی پرفشار و کم فشار، سبب واداشت هوای سرد کوهستان به سمت شمال می گردد که پس از عبور رشته کوه، به علت سنگینی هوای سرد، فرونشین شده و با حرکت به سمت ارتفاعات پایین تر ضمن گرم شدن، شتاب می گردد. سازوکار رخداد این پدیده در استان گیلان ویژگی منحصر به فردی داشته، بطوری که استقرار هوای سرد بر روی ارتفاعات بلند البرز و نواحی جنوبی آن، همراه با گرادیان فشار بین نواحی جنوبی و شمالی البرز و وجود دره ی سفیدرود سبب شده تا ساز و کار پدیده ی گرمباد در گیلان، ترکیبی از فرونشینی هوا و باد دره ای[1] است.
    کلیدواژگان: پدیده ی گرمباد، افزایش دما، الگوهای فشاری، استان گیلان
  • سیدعلی علوی، علی باقری کشکولی، رامین چراغی، اکبر لرستانی صفحات 91-108
    امروزه با پیشرفته شدن جوامع شهری، وجود کاربری فضای سبز و توزیع متناسب آن به یکی از مهمترین دغدغه های مدیران شهری به ویژه در کلانشهرها تبدیل شده است. گستردگی شهر تهران به همراه متمرکزتر شدن فضای داخلی آن ضرورت توجه به وضعیت دسترسی پارک های محله ای را بیش از پیش آشکار ساخته است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان سازگاری پارک های محله ای منطقه ی 5 شهرداری تهران با کاربری های همجوار، تحلیل میزان تناسب آنها با استانداردهای موجود و همچنین مکان یابی اراضی متناسب با استقرار پارک های مذکور در منطقه ی مورد مطالعه می باشد.
    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی می باشد. جهت بررسی وضعیت تناسب پارک های محله ای منطقه 5 شهرداری تهران، از نرم افزار GIS و تکنیک های موجود در آن همچون overlay(همپوشانی)، SpatialAnalysis(تحلیل های مکانی)، Proximity (مجاورت) و Network (شبکه) بهره گیری شده است. نتایج تجزیه و تحلیل های به دست آمده از تکنیک های به کار گرفته شده و همچنین استناد به خروجی مدل AHP، بیانگر آن است که بیشتر پارک های محله ای موجود در منطقه، در اراضی خوب و خیلی خوب استقرار یافته و به ندرت پارک هایی وجود دارند که در اراضی متوسط و ضعیف مکان گزینی شده باشند، همچنین با توجه به نقشه مذکور، هیچ کدام از پارک های محله ای موجود در اراضی خیلی ضعیف قرار ندارند.
    نکته ی مهم قابل اشاره در نقشه ی نهایی این است که اراضی خیلی خوب زیادی وجود دارد که استقرار کاربری های محله ای در آنها یا کم است و یا متوازن توزیع نشده اند، بنابراین جهت برنامه ریزی کاربری اراضی منطقه ی مورد مطاله می توان از این اراضی با قابلیت سازگاری و تناسب خیلی خوب، جهت احداث و مکان گزینی پارک های محله ای استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تناسب فضایی، مکانی، فضای سبز، پارک محله ای، GIS
  • ام السلمه بابایی فینی، ابراهیم فتاحی صفحات 109-124
    هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر سیگنال های اقلیمی بر دبی دو ایستگاه منتخب و نوسان آب دریاچه ارومیه، طی دوره ی 22 ساله (2007-1986) می باشد. برای این کار ازداده های دو ایستگاه منتخب، داده های ماهانه شاخص نوسان جنوبی SOI، نوسان اطلس شمالی NAO و شاخص ENSO در مناطق NINO1+2، NINO3، NINO4و NINO3.4 استفاده شد. داده های مربوط به سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی از مرکز داده های NCEP تهیه گردید. داده های مربوط به میانگین دبی ماهانه ایستگاه های داشبند و ساریقمیشنیز از مرکز داده های وزارت نیرو تهیه گردید. ابتدا به منظور بررسی اولیه داده ها و همبستگی بین آنها برای تهیه مناسب ترین مدل پیش بینی دبی، گام های زمانی 0، 3 و 6 ماهه مد نظر قرار گرفت. در بررسی دبی در بازه های زمانی مختلف، ایستگاه های مورد مطالعه، نتیجه شد، همبستگی در بازه ی زمانی تاخیری شش ماهه بیشتر از بازه های زمانی همزمان و تاخیری سه ماهه است.پس از تبیین ارتباط و نوع آن، مدل پیش بینی با استفاده از شبکه ی عصبی مصنوعی طراحی گردید و نتایج حاصل از این مدل مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به همبستگی های معنی دار در بازه های زمانی این نتیجه گرفته شد، که شاخص های بزرگ مقیاس اقلیمی از نظر گردش عمومی جو و متاثر نمودن سیستم های بزرگ جوی در منطقه ی مورد مطالعه بر دما، بارش و دبی و نوسان آب دریاچه ی ارومیه تاثیر معنی داری می گذارند. بررسی مدل های خروجی از نرم افزار شبکه ی عصبی مصنوعی نشان داد، که موثرترین سیگنال ها بر دبی به ترتیب NINO3.4، NINO3، NINO1+2 و کم اثرترین سیگنال ها به ترتیب NAO، SOIمی باشند. با توجه به یافته های تحقیق حاضر می توان این طور نتیجه گیری کرد که ارتباط معنی داری بین دبی با سیگنال های اقلیمی و جود دارد.
    کلیدواژگان: پیش آگاهی، شبکه ی عصبی مصنوعی، همبستگی، سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی، دبی ورودی، دریاچه ی ارومیه
  • امیرحمزه حقی آبی، صمد امامقلی زاده * صفحات 125-138

    رودخانه ی کشکان یکی از زیر شاخه های مهم و پرآب رودخانه ی کرخه می باشد که آب های منطقه ی وسیعی از استان لرستان را جمع آوری می نماید. این رودخانه درجنوب غربی پلدختر در منطقه ی موسوم به کل سفید به رودخانه ی سیمره ملحق شده و رودخانه ی کرخه را به وجود می آورد. طول رودخانه ی کشکان حدود 270 کیلومتر و مساحت حوضه ی آبریز آن در بالادست ایستگاه کشکان- پلدختر 9400 کیلومتر مربع می باشد.این رودخانه در بازه هایی به علت خصوصیات مورفولوژیکی، مئاندری و حتی در بعضی نقاط سیلابدشتی، شریانی می باشد. در نواحی مئاندری مشکل فرسایش کناری و جابجایی پلان رودخانه وجود دارد. از آنجایی که یافتن راهکارهای فنی مناسب، مستلزم شناخت نحوه ی رفتار رودخانه و عوامل هندسی و هیدرولیکی موثر بر فرایند فرسایش و رسوبگذاری آن می باشد، در تحقیق حاضر به منظور بررسی تغییرات زمانی پلان رودخانه ی کشکان از نقشه های توپوگرافی و عکس های ماهواره ای استفاده گردید. با انجام بازدیدهای میدانی و مقایسه ی پلان جدید و قدیم رودخانه با استفاده از نرم افزار GIS، تغییرات رودخانه در طی دوره ی 52 ساله مورد بررسی و بازه های بحرانی رودخانه مشخص گردید. همچنین خصوصیات پیچانرودی رودخانه و میزان توسعه یافتگی مئاندرها در وضعیت فعلی در 49 قوس رودخانه در یک بازه ی 108 کیلومتری در حد فاصل مناطق ورپل و تیمورآباد، بررسی گردید. نتایج نشان می دهد 6 درصد از قوس ها توسعه نیافته، 51 درصد توسعه یافته و 43 درصد بیش از حد توسعه یافته می باشند در نهایت با توجه به مشخصات هندسی رودخانه و به کمک روابط تجربی، میزان فرسایش کناری در بازه های بحرانی در آینده پیش بینی گردید. نتایج پیش بینی نشان می دهد رودخانه در منطقه کلهو سفلی و چرخستان 657 متر، در منطقه ی خاطره، دوآب و دول بزرگ 1035 متر و در منطقه ی بالا دست چم پلک 1297 متر پیشروی نماید تا بطور طبیعی تثبیت گردد.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، فرسایش کناری، رودخانه ی کشکان، رودخانه ی کرخه
  • عیسی ابراهیم زاده، جمیل قادرمرزی صفحات 139-156
    اصولا کیفیت زندگی شهری و ارتقای آن مهم ترین رویکرد در برنامه ریزی شهری می باشد. مسکن شهری به عنوان نیاز اولیه ی انسان، با ابعاد وسیع اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و کالبدی خود تاثیر بسزایی در کیفیت زندگی و توسعه ی پایدار شهری دارد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی کیفیت مسکن و سطح بندی محلات شهر از این منظر، به منظور پی جویی راهبردهای بهبود و ارتقای کیفیت زندگی ساکنین شهر دهگلان انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده که با بهره گیری از چهار شاخص تراکمی، ریزدانگی، زیست محیطی و تسهیلات با استفاده از تکنیک TOPSIS این پژوهش صورت گرفته است. جهت سطح بندی نهایی محلات شهر از نظر کیفیت زندگی، از روش VIKORاستفاده شده است. در عین حال جهت وزن دهی از روشAHPو جهت بی مقیاس سازی داده ها از روش بی مقیاس سازی خطی بهره برداری شده است.
    نتایج حاصل از تحلیل یافته ها نشان دهنده ی نابرابری و تفاوت معنادار در بین محلات شهر دهگلان می باشد، بگونه ای که در شاخص نهایی مسکن تنها 3/27 درصد محلات در وضعیت مطلوب قرار دارند و 3/36 درصد محلات در وضعیت نامطلوب قرار داشته و نیازمند توانمندسازی می باشند. همچنین تفاوت معناداری در وضعیت مسکن در محلات قدیمی و تازه تاسیس به چشم می خورد که ناپایداری و کیفیت پایین محلات قدیمی این تفاوت را سبب شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت مسکن، کیفیت زندگی، محلات شهری، شهر دهگلان
  • هاشم راعی، رزیتا مویدفر، مصطفی عمادزاده صفحات 157-174
    مهاجرت داخلی تاثیرات گسترده ای بر پویایی های جمعیتی ایران در دهه های اخیر داشته است. از میان انواع مهاجرت داخلی، در سال 1375 حدود 35 درصد، بین استان های کشور و بقیه در درون استان ها صورت گرفته بود؛ درصورتی که در سال 1385 سهم مهاجرت های بین استانی به 41 درصد افزایش یافته است؛ بنا بر این به نظر می رسد بررسی و تحلیل عوامل پدیده ی مهاجرت بین استانی در کشورمان به منظور شناخت جریان های مهاجرت و برنامه ریزی در جهت بهره گیری از این پدیده و جلوگیری از نتایج زیانبار آن از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. این مقاله به ارائه ی یک مطالعه ی تجربی پیرامون عوامل مهاجرت بین استانی در ایران پرداخته و با بهره گیری از داده های سرشماری های سال های 1375 و 1385، مدل گرانش بسط یافته مهاجرت را برای ایران آزمون نموده و برخی عوامل مهم مهاجرت را شناسایی کرده است. نتایج نشان داد که هر دوی عوامل اقتصادی نظیر تفاوت های درآمدی و نرخ های بیکاری و همچنین عوامل اجتماعی نظیر وجود شبکه های اجتماعی اثر معناداری بر مهاجرت دارند.
    کلیدواژگان: مهاجرت بین استانی، مدل گرانش (جاذبه)، چارچوب سرمایه ی انسانی مهاجرت، شبکه ی اجتماعی
  • پیمان محمودی، محمود خسروی، سیدابوالفضل مسعودیان، بهلول علیجانی صفحات 175-194
    هدف از این مطالعه شناسایی رابطه بین الگوهای پیوند از دور با تغییرپذیری فراوانی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر در ایران است. برای رسیدن به این هدف، نخست داده های مربوط به دماهای حداقل روزانه 663 ایستگاه هواشناسی همدید و اقلیم شناسی ایران طی بازه ی زمانی 2004-1962 برای ماه های اکتبر تا آوریل از سازمان هواشناسی کشور و دوم شاخص های پیوند از دور برای همان بازه ی زمانی از دو پایگاه داده های مرکز ملی پیش بینی محیطی-مرکز ملی پژوهش های جویNCEP/NCARو مرکز پیش بینی اقلیمی وابسته به سازمان پژوهش های جوی و اقیانوسی ایالات متحده برداشت شد. سپسروزهایی که 65 درصد و بیشتر از مساحت ایران را دمای صفر و زیر صفر درجه سانتیگراد فرا گرفته بود، به عنوان روزهای همراه با یخبندان های فراگیر انتخاب شدند.سپس فراوانی این روزها به تفکیک ماه، فصل و سال استخراج گردید. در ادامه با استفاده از روش گام به گام مدل های رگرسیونی چند متغیره، مهمترین الگوهای پیوند از دور اثرگذار بر روی تغییرپذیری فراوانی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر ایران شناسایی شدند.
    نتایج نشان می دهد که فراوانی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر در فصل زمستان و همچنین در مقیاس سالانه، تنها با الگوی اطلس شرقی (EA) رابطه ی آماری معنادار نشان داده اند که این رابطه نیز یک رابطه ی معکوس می باشد بطوری که ضریب همبستگی این شاخص به ترتیب برای فصل زمستان و سالانه (33/0-) و (37/0-). ماه دسامبر با مجموع سه شاخص اطلس شرقی (EA)، نوسان شمالی (NOI) و الگوی حاره ای نیمکره ی شمالی (THN)، ماه ژانویه تنها با الگوی آرام شرقی-آرام غربی (EP-NP) و ماه فوریه با دو الگوی اسکاندیناوی (SCA) و نوسان قطبی (AO) همبستگی نشان داده اند که به ترتیب مقادیر آنها برابر با (55/0+)، (45/0-) و (52/0) بوده است. در نهایت میانگین ماهانه ی الگوهای فشار سطح دریا در فازهای مثبت و منفی شاخص های مورد مطالعه برای ماه های دسامبر، ژانویه و فوریه مورد مطالعه قرار گرفت. در هر کدام از فازهای مثبت و منفی الگوی گسترش زبانه ی غربی پرفشار سیبری مسبب وقوع حداکثر و حداقل فراوانی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، یخبندان فراگیر، الگوی پیوند از دور، الگوی اطلس شرقی، الگوی اسکاندیناوی
  • هوشمند عطایی، بهنام یوسفی فر صفحات 195-212
    تحقیقات علمی در زمینه ی روندهای اقلیمی حاکی از آن است که هم اکنون تغییرات، سریع تر از دوره های گذشته درحال وقوع است. اغلب محققان جهان درجه ی حرارت هوا و نزولات آسمانی را شاهدی در جهت اثبات فرضیه های تغییرات اقلیمی خود می دانند. در این پژوهش به منظور آشکارسازی آماری تغییر اقلیم درگستره ی جغرافیایی استان کرمان از داده های میانگین دمای شبانه ماهانه 17 ایستگاه درداخل و خارج استان طی بازه ی زمانی 2010-1961 استفاده شده است. با به کارگیری میان یابی کریجینگ، داده های ایستگاهی به داده های یاخته ای با ابعاد 8×8 تبدیل شده و به کمک آزمون من- کندال وضعیت روند یاخته ای بررسی گردید. سپس با نرم افزار GISنقشه ی پهنه بندی روند برای هرماه ترسیم گردید. به منظور بررسی تاثیرگذاری فعالیت خورشیدی بر تغییر اقلیم استان کرمان از داده های شدت تابش کلی خورشیدی ماهانه، روش تحلیل موجک و مقایسه نمودارهای ترسیمی استفاده گردیده است. نتایج حکایت از آن دارد که درطول دوره ی آماری بطور میانگین سالانه66% از پهنه ی استان، تغییرات اقلیمی با روند افزایشی را تجربه نموده اند. بیشترین و کمترین گستردگی حاکمیت روند مثبت به ترتیب در فصل تابستان و زمستان به وقوع پیوسته است. همچنین افزایش 62/2 درجه ای دمای شبانه را در پهنه ی استان کرمان شاهد بوده ایم. غالبا دشت های با ارتفاع کمتر از 2000 متر دارای روندافزایشی، کوهپایه های غربی استان با ارتفاع 3000-2000 متر دارای روند کاهشی و نواری با امتداد شمال غربی- جنوب شرقی که از مرکز استان می گذرد از گزند تغییرات اقلیمی درامان بوده است. بیشترین تاثیرپذیری از سیکل 11 ساله فعالیت های خورشیدی در ماه اکتبر رقم خورده به شکلی که می توان روند حادث شده در دمای شبانه ماه اکتبر را در سال های 2000-1961 با اطمینان 95% به سیکل اصلی فعالیت های خورشیدی منسوب دانست. ماه ژولای در مرحله ی بعدی تاثیرپذیری و سپس ماه های دسامبر و سپتامبر هستند.
    کلیدواژگان: دمای شبانه، استان کرمان، آزمون من، کندال، تحلیل موجک، شدت تابش خورشیدی
|
  • Majid Montazeri Pages 1-18
    Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province، due to its location in the frontal part of the middle of Zagros chains or its special mountainous arrangement named Jurassic roughnesses including successive anticlines and synclines which appears as parallel plains and mountainous areas and it is gently increased from west to the east and has created a height variation of 4000 m in the area. Obviously، such height variation has created climatic sub regions in the mountainous parts of this area. Therefore the location separation and identifying the characteristics of climatic sub regions for clarifying climatic capability of each climatic sub region of the province and its compliance with roughness configuration is of the main objectives of this study. To attain the said objectives، medium annual data of 36 climatic variables from 15 synoptic stations inside and around Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province were extracted from the data base of the Iran Meteorological Organization. The data matrix was arranged in R mode (location- variable). Then a mesh with cell dimension of 5*5 km was laid on the province''s map and the value of each variable were evaluated by kriging interpolation method on the nodes، so that 623 cells encompassed the province''s border. The aforementioned matrix was standardized for removing the data dimension. Then، principal component analysis was made in a correlation style on pixel matrix of climatic variables (623*36) and finally، five principal components were determined، At the next step، For spatial detachment of the climatic regions in the research area، the agglomerative hierarchical cluster analysis was performed on the scores matrix of the five principal components and Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province was divided in to seven different climatic sub regions. Their differences based on the temperature، rainfall، humidity and other atmospheric phenomenon like rainfall، and snow fall days frost days، thunder storm days، dusty days، atmospheric calmness and wind speed are significant، in which the greatest difference and contrast is between Yasooj and BiBi Hakimeh regions. Yasooj has a moderate temperature with a high precipitation region with low wind and dust and it seems a suitable area for all economical، industrial، Agricultural activity، especially ecotourism. BiBi hakimeh region has a warm climate، humid and wet weather heavy rainfall، rain storming and flooding rainfall with less rainy days. It also has varying rainfall distribution uneven weather with dust and wind with rough climatic features and undesirable among the other climatic regions of the province.
    Keywords: Climatic Regionalization, Kriging Interpolation, Principal Component Analysis, Agglomerative hierarchical Cluster Analysis, Kohgiluyeh, Boyer Ahmad province
  • Saeid Maleki, Vahid Rahimi, Edris Nouri, Davoud Hatami Pages 19-42
    Today، the concept of cities without the existence of effective green spaces in its various forms can not be considered. The consequences of urban development and the complexity of its resulting environmental problems has caused the presence of green spaces and its spread to be inevitable. Green space that forms part of the city feature، as one of the real phenomenon is the first issues that man has always been and will be faced with it. Therefore، the present research with an applied-development nature has studied the urban green space in social، cultural، psychological and security dimension and by analytical-descriptive and quantitative method and by using library-documentary and field data. The findings of the studies show that Iranshahr green spaces in addition to having positive effects، such as friendly gatherings، social communications Iranshahr''s citizens، cultural capabilities of parks، deduction of depression and stress and their refreshing، have negative consequences such as increase of crime، drug purchasing، gathering of addicts and criminals and also decrease of entering women and girls. The negative impacts can be seen in regional and local parks.
    Keywords: Green space, Socio, cultural, Psychological, security aspects, Iranshahr's citizens
  • Mahmoud Ghadiri, Fatemeh Shakeri Pages 43-58
    Urban system pattern of countries and Regions has a close relation with regional development and territorial equilibrium. So، for explanation of the existing situation and offering suitable polices، it is necessary to analyze the quality of urban system of regions and countries. In this regard، because there is no comparative and systematic study of regions of Iran، main question offered as: how is the situation of the ten regions of Iran according to the primacy urban criteria، urban concentration and urban equilibrium indicators. To answer this question، after reviewing theoretical bases، the evaluation variables were recognized and the research hypothesis was offered based on the distance of the urban system of more than half of the decuple regions of the country with the desired amount of urban primacy، urban concentration and urban equilibrium indicators in 2006 and 2011. Then، based on the descriptive- analytical research method the required data were gathered by library method، the data analysis was also made by the use of urban primacy index، two-city index، Ginsberg index، Mehta index، Moomaw and Alwosabi index، Moosavi index، Herfindal and Henderson indexes، entropy index، and rank- size rule. The result confirmed hypothesis، also showed that regions such as south Alborz، Khorasan and Fars have the highest urban primacy and concentration. But regions such as Saheli-e-Shomali and Zagros have the lowest urban primacy and concentration 10 2006 and 2011. According to equilibrium index، none of regions are equilibrium. Finally، revision and long-time continuation and innovative regional development policies are necessary.
    Keywords: Iran, Ten Regions, Urban Systems, Urban Primacy, Urban Concentration
  • Saleh Arekhi Pages 59-68
    Changing the Land use induced by human activities، due to lack of attention to environmental constrains has a great impact on the landscape and the continuous developing trend of land use change، resulting from the complex actions and reactions of structural and operational factors، has had severe impacts on natural ecosystems. Therefore، in consideration with the negative effects of unsuitable use of land and land use change، knowledge and understanding about the changes is essential in environmental impact assessment due to development for sustainable planning and management of the land. This study was conducted to investigate the trend of changes in landscape ecology in Dehloran، Ilam. For developing maps of Land cover and analyzing the changes، we used، respectively، the satellite images of (1985) TM and (2007) ETM + were applied and landscape metrics of class area، density of patches، number of patches، mean of patches size، edge density and mean of shape index. Various class-level landscape pattern metrics were calculated using FRAGTATS software، in order to analyze landscape fragmentation. The analysis of landscape metrics revealed the extensive replacement of fair rangelands by agricultural lands، rangelands، residential areas and barren lands. The results showed that increase in the number of patches and decrease in the mean of the area size was an important indicator of significant index of degradation، and the process of degradation and destruction of landscape ecology was in an increase mood. Therefore the obtained results necessitates paying attention to the quality of land use and cover in the region to appropriate and sustainable exploit of natural resources.
    Keywords: Land use, Landscape metrics, Landscape fragmentation, Dehloran region, Ilam province
  • Abbas Ranjbar Saadatabadi, Jamileh Pourmirza Pages 69-90
    Foehn phenomenon is one of Mesoscale phenomenon in which large scale patterns of pressure fields have a great and important role in its creation and control. In northern part of the country، the condition is ready for occurrence of such events and remains a considerable effects. This phenomenon is typically associated with intense warm and dry winds which considerably increases temperature، decrease of relative humidity، drop and change of other meteorological parameters and has different consequences including firing the forests and meadows in these areas. In this study، by using meteorological data and maps during 2000-2008 for، fohen parameter was investigated forr Rasht، Anzali and Astara stations. The results showed that this phenomenon occurred in cold months and has the most frequency in the months of December and January. From spatial distribution view، Rasht has the most frequency and intensity، in all the studied cases، settlement of high pressure system in south part of Alborz and low pressure system in southern part of Mazandaran sea (Caspian sea) are the main factors of Foehn occurrence in Guilan. These conditions is accompanied respectively with cold height ridge and warm height trough and low levels of troposphere. Pressure horizontal gradient between two low and high pressure systems force the mountainous cold air to the north part which due to cold air heaviness and after passing the mountain chains، descends and by moving to lower heights، while being warm، it will accelerate. Mechanism of this phenomenon occurrence in Guilan Province has a unique characteristics، so that settlement of cold air on Alborz heights and its southern parts together with pressure gradient between southern and northern areas of Alborz and the presence of Sefidroud Valley has caused Foehn phenomenon mechanism in Guilan to be a combination of air settlement and gap wind.
    Keywords: Foehn phenomena, Pressure patterns, Temperature increase, Guilan province
  • Seyed Ali Alavi, Ali Bagheri Kashkooli, Ramin Cheraghi, Akbar Lorestani Pages 91-108
    Today، with the advance of urban society، the existence of green spaces and suitable distribution of them has become one of the most important concerns of the urban managers especially in metropolis. Extension of Tehran with concentrating internal space of it، has revealed the necessity of citizen’s accesses to parks، the aim of this research is evaluating the adaptability of local parks of district No. 5 of Tehran Municipality with neighboring uses، analysis of their compatibility with the existing standards and also locating appropriate lands for the establishment of such parks in the under study area. This research، from the view point of objective is an applied research and its method is descriptive –analytical one. To study the compability status of local parks، district 5 of Tehran Municipality، GIS software and its techniques including overlay، SpatialAnalysis، Proximity and Network have been used. The findings of performed analysis of the used techniques and also referring to the outputs of AHP model reveal that most of the area''s parks are located in good and very good and suitable lands and the parks with moderate and weak location can hardly be found. Also، regarding the said map، none of the parks are placed in very weak areas. The important point in the final map is that there are a lot of very good lands in which the local usages is low or have an unbalanced distribution. Therefore، for planning the land use of the study area، it is possible to use these lands with high adaptability and appropriateness for the establishment and locating local parks.
    Keywords: Spatial, temporal, Appropriateness, Green space, Neighborhood parks, GIS
  • Omosalameh Babaee Fini, Ebrahim Fattahi Pages 109-124
    The main objective of this study is to evaluate the effects of climatic signals on the discharge rate of the two nominated stations and fluctuation of Uremia lake water، during the time period of 22-years (1986-2007). To do this، data of the two nominated stations، monthly data of Southern Fluctuation Index (SOI)، North Atlantic fluctuation (NAO) and ENSO index in NINO1+2، NINO3، NINO4 and NINO3. 4 were used. Large-scale climatic data signals were obtained from NCEP data center. Data about average monthly discharge rate of Dashband and Sarighmish stations was prepared from the data center of the Ministry of Energy. Firstly، for primary study of the data and the correlation between them in order to provide the best model to predict discharge rate، time steps of 0، 3 and 6 months were considered. In examining the discharge rate in various time intervals of the under study stations، it was obtained that the correlation in the delayed time intervals of six-months is more than the simultaneous and three months delay. After explaining the relation and its type، the forecasting model was designed using artificial neural network and the results of the model were evaluated and analyzed. Given the significant correlation in time intervals، it was realized that large-scale climatic indices، from the view point of common atmospheric circulation and large atmospheric systems in the study area have a significant impact on temperature، rainfall، discharge rate and fluctuation of Uremia lake water. Study the output models of artificial neural network indicates that the most effective signals of the discharge rate is NINO3. 4، NINO3، NINO1+ 2and least effective signals are NAO، SOI. According to the findings، it can be concluded that a significant relationship exists between discharge rate and climatic signals.
    Keywords: Prediction, ANN (Artificial Neural Network), Correlation, Large, scale climatic signals, Input discharge, Uremia Lake
  • Amir Hamze Haghiabi, Samad Emamgholizadeh Pages 125-138

    Kashkan River is one of the important and water logged tributaries of Karkheh River which collects waters of a vast area of ​​Lorestan province. This river at the south-west part of Poldokhtar in a region known as the Gel-Sefid River is joined to Seymare River and creates Karkheh River. Length of Kashkan river is about 270km، and the water basin area of this river at upstream of Kashkan - Poledokhtar station is 9400 km2. This river due to its morphological and meandering characteristics and even in some floodplain points is arterial. There exists the problem of side erosion and displacement of river plan. Since، finding the appropriate technical method requires the recognition of the river behavior and effective geometric and hydraulic factors on the erosion and sedimentation process، therefore in the present research، topographic maps and satellite images have been used for reviewing and studying the temporal variations of Kashkan river plan. For this purpose، through performing a field survey and comparison of the new and old plan of the river by GIS software، the variation of river was investigated during a 52 years period and critical periods waere identified. Also the meander characteristics of the river and development rate of meandering in the current status in 49 of river bends at the reach of 108 km، between Varpo; and Teymorabad were investigated. The results showed that 6% of bends are undeveloped، 51% are developed and 43% are more developed. Finally، with respect to the geometrical characteristics of the river and using empirical relationships، the rate of bank erosion at critical reach in the future was anticipated. The prediction results show that at، Upper Kalho and Chrkhstan، river will move 657 m. Also at Khatere، Doab، Dovale Bozorg and at upstream of Chame Pelk، its movement will be 1035m and 1297 m respectively to stabilize it naturally.

    Keywords: Geomorphology, Bank erosion, Kashkan, River
  • Issa Ebrahimzadeh, Jamil Ghadermarzi Pages 139-156
    Clearly، quality of urban life and its development is the main and important approach in the urban planning and Housing as the basic requirement of human and with its expanded economic، social، cultural، environmental، and physical aspects has a great and effective impact on the life quality and sustainable urb an development. This study with the aim of assessing the quality of housing and grading the city districts from this point of view has been conducted to investigate solutions for promotion and improvement the quality of life in Dehgolan city. The research method is descriptive- analytical one which is made by using TOPSIS technique and 4 indicators of Density، Nano particles، environmental and life facilities. VIKOR method was used for final grading of the city districts from the view point of life quality. In this study، AHP method was used for data weighing and Linear de scaling method used for data de scaling. Results of the findings analysis show significant differences and inequality between different districts in Dehgolan city، so that in the final index of housing، only 27. 3% of districts are placed in a desirable condition and 36. 3% of districts in undesirable conditions which need to be empowered. Furthermore، there is a significant difference between housing in new and old districts which the instability and low quality of old districts has caused such a difference and inequality.
    Keywords: Housing quality, Life quality, Neighborhoods, Dehgolan city
  • Hashem Raei, Rozita Moayedfar, Mostafa Emadzadeh Pages 157-174
    Internal migrations has had a great impact on Iran''s population dynamics in recent Decades. During 1996-2006، about 16. 7 % of all population of the country have migrated inside the political territory، such rate has an increase of 2. 7% comparing with time period of 1986-1996 (14%). This shows an increasing trend of migration during the last decades comparing with the previous ones. Further، According to 1996 population census، just %35 of internal migration was interprovincial whereas in 2006، the share of interprovincial migration has increased to the 41 %. So that the figures seems that the analysis and review of the factors of interprovincial migration in the country for recognizing migration flows and planning for taking advantages of this phenomenon and preventing its harmful results، has a great importance. The deep and significant social- economical differences between the areas will lead to interprovincial migration. Migration is different from one district to another one depending on the social، economical and geographical structures. This paper presents an empirical study on the determinants of interprovincial migration in Iran. By using the data from the 1996 and 2006 population censuses، the extended gravity model of migration was developed. In the current research، by empirical test of migration gravity test for Iran and some main factors of migration، the correctness of this model and the recognition of the main characteristics of interprovincial migrants were studied. The results showed that both the economical factors including income differences and unemployment rates and also social factors such as the existence of social networks has a significant impact on migration.
    Keywords: Interprovincial Migration, Gravity Model, Human Capital Framework of Migration, Social Network
  • Peyman Mahmoudi, Mahmoud Khosravi, Seyed Abolfazl Masoodian, Boholul Alijani Pages 175-194
    The aim of the present study is identifying the relationship between the tele connection patterns with the frequency variability of Iran’s pervasive frosts in three scales namely، monthly، seasonal and annual. To this aim، two data sets were applied for analyzing the correlation between tele connection patterns and monthly، seasonal and annual variations of Iran’s pervasive frost days: first، the minimal daily temperature data of 663 Iranian climatology and synoptic stations during 1962-2004 for October and April months acquired from Iranian Meteorological Organization، and second، tele connection indices extracted from two databases in National Center for Environmental Prediction/National Center for Atmospheric Research (NCEP/NCAR) and Climate Prediction Center، a subsidiary of US National Oceanic and Atmospheric Administration. In the next step، pervasive frosts (the days with temperature equal to or less than 0 C) were counted for each month، season، and year based on a spatial principle which defines such frosts as occurring for 65% or larger percentage of Iran’s surface area. Subsequently، multivariate regression models were used for extracting and determining the most significant tele connection indices and patterns affecting on variability of Iran’s pervasive frosts. Results reveals the fact that frequency of pervasive frost days in winter and also in annual scale showed statistically significant correlation only with east Atlantic pattern; the variables were proved to be inversely related. December showed significant correlation with sum of three indices namely east Atlantic (EA) pattern، north fluctuation index (NOI)، and tropical/north hemisphere (THN) patterns. January was only related to east Pacific/west Pacific (EP-NP) and February was correlated with Scandinavian (SCA) and polar or Antarctic oscillation (AO) patterns. Finally، monthly averages of sea level pressure patterns in the positive and negative phases of the indices under study were analyzed for December، January، and February.
    Keywords: Pervasive Frost, Tele connection, East Atlantic pattern, Scandinavian pattern
  • Hooshmand Ataei, Behnam Yosefi Far Pages 195-212
    Scientific investigations in the field of climatic trends indicate that today، changes are happening faster than the previous periods. Most of the world researchers consider the air temperature and precipitation as an instance for proving their own hypothesis of climatic changes. In this research، for statistical clarification of climatic changes in geographical region in Kerman province، the data of average temperature of monthly night of 17 stations inside and outside of the province during the time interval of 1961-2010 have been used. Through using Kriging interpolation، the station data were converted to cells with dimension 8*8 and by using Mann-Kendall test، the zoning plan of the trend was drawn for each month. To evaluate the impact of GIS activity، the cell''s trend was studied. To study the impressibility of solar activity on climatic changes of Kerman province، monthly data of TotalSolarIrradiance، wavelet analysis method and comparing of drawn diagrams have been used. The results showed that during the statistical period، on average annually 66% of the province region have experienced climatic changes with increasing trend. The highest and lowest extent of dominant positive trend was occurred in summer and winter respectively. Also an increase of 2. 62 degree of overnight temperature have been seen in Kerman province regions. Plains with a height of less than 2000 meters often have an increasing trend، western foothills of the province with height 2000-3000 meters have a decreasing trend and a strip along north west– south east direction which passes through the center of the province has not been affected by such climatic changes. The greatest influence of the 11-years cycle of solar activities has occurred in October، so that the occurred trend in night temperature of October in 1961-2000 can be attributed with a confidence of 95% to the main activities of solar activities. July is at the next level of impressibility and then December and September.
    Keywords: Trend, Overnight's temperature, Kerman province, Mann Kendall, Wavelet analysis, Intensity of solar radiation