فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 47 (تابستان 1396)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 47 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مصرف گرایی نمادین و جدایی گزینی فضایی در شهر تبریز / مطالعه موردی: کوی فردوس و ولیعصر
    ایرج تیموری، بهمن هادیلی، حامد صابری صفحات 1-16
    هر فرمی در داخل چشم اندازهای جغرافیایی در ارتباط با فرایندهای اجتماعی شکل می گیرد. جدایی گزینی اکولوژیک و فضایی در داخل شهر ها دلایل متعددی ازجمله ویژگی های اجتماعی ، نژادی ، اقتصادی دارد. مصرف گرایی نمادین که یک نوع سبک زندگی به شمار می رود، سبب می شود تا افراد با سلایق مشابه در محلات مرفه نشین شهرها دور هم جمع شده و از این طریق تشخص خاصی را به محل زندگی خود می دهند که مانع از ورود افراد با سبک زندگی متفاوت به این محلات می شود. این تحقیق قصد دارد تا به بررسی رابطه بین مصرف گرایی نمادین و جدایی گزینی اکولوژیک در شهر تبریز در دو محدوده ی جداگانه ی کوی ولیعصر و فردوس به مطالعه بپردازد. سوال اصلی تحقیق «آیا بین مصرف گرایی نمادین و جدایی گزینی اکولوژیک رابطه وجود دارد»، می باشد.
    تحقیق حاضر به لحاظ ماهیت از نوع پژوهش های کمی با روش توصیفی-تحلیلی می باشد که در آن برای یافتن پاسخ به سوالات از پیمایش استفاده شده است. برای تحلیل های آماری از آزمون همبستگی پیرسون و برای آزمون استقلال دو نمونه ازهم از آزمون یومن ویتنی استفاده شد. تعداد نمونه انتخابی برای کوی ولیعصر 350 نفر و برای کوی فردوس 150 نفر بود. نتایج مربوط به آزمون همبستگی نشان می دهد که همبستگی مثبت با ضریب 623/، 0 بین مصرف گرایی نمادین و جدایی گزینی اکولوژیک وجود دارد. نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیون نشان می دهد که 39 درصد از علت جدایی گزینی را می توان در ارتباط با مصرف گرایی دانست. نتایج به دست آمده از آزمون استقلال دو نمونه از هم نیز نشان می دهد اگرچه این دو جامعه به لحاظ وفاداری به برند و تمایل به جدایی گزینی تفاوتی از هم ندارند ولی تمایل به تجمل گرایی و مصرف کالاهای لوکس و دلایل اجتماعی و نگرش ها و رویکردهای آنان نسبت به هم متفاوت بوده و همین امر سبب شده است که گروهی محله ولیعصر و گروهی دیگر محله فردوس را به عنوان برند برای جدایی گزینی انتخاب نمایند.
    کلیدواژگان: جدایی گزینی، مصرف گرایی، مصرف تظاهری، تبریز
  • کرامت الله زیاری، محمود آروین، نگار رحیم پور، اسماعیل تقوی زیروانی صفحات 17-36
    توسعه ی پایدار شهری، گونه ای از توسعه ی شهری است که می تواند استمرار داشته باشد بدون این که موجب تخریب منابع و نظام هایی شود که به آن ها وابسته است. افزایش روزافزون جمعیت شهرنشین و در پی آن رشد شهرها، توجه به چگونگی کنترل توسعه ی شهرها با برنامه و حرکت در راستای اصول توسعه ی پایدار را الزامی می کند. در واقع توسعه ی مناسب شهری هنگامی محقق می شود که سرزمین به تناسب قابلیت های آن به کار گرفته شود. هدف این پژوهش ارزیابی تناسب اراضی شهرستان اهواز به منظور توسعه ی شهری می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. ابتدا لایه های مناسب در محیط ARCGIS نرمال سازی شده اند و با توجه به این که ماهیت پژوهش، تصمیم گیری و انتخاب اراضی مناسب می باشد، از روش های تصمیم گیری چندمعیاره استفاده گردید. بدین ترتیب 15معیار مورد نظر با استفاده از پرسشنامه تکنیک Fuzzy Dematel به وسیله ی 15 نفر از نخبگان حوزه برنامه ریزی آمایش سرزمین و برنامه ریزی شهری تکمیل گردید و در نرم افزار Excel وزن معیارها به دست آمد سپس وزن های به دست آمده در تک تک لایه ها ضرب گردید. در نهایت با الگوریتم تکنیکTopsis که در محیط ARCGIS پیاده سازی گشت، لایه ها با هم همپوشانی شدند و نقشه ی اولویت بندی به منظور توسعه ی شهری در شهرستان اهواز ارائه شده است. مساحت اولویت ها به این ترتیب می باشد که مساحت اولویت اول 54975 هکتار، اولویت دوم 250168 هکتار، اولویت سوم 75367هکتار، اولویت چهارم 44658هکتار و اولویت پنجم 3642هکتار به دست آمده است. اولویت اول در قسمت های جنوب، جنوب غربی و شمال شرقی قرار گرفته است و بیشتر مساحت آن در زمین های بایر می باشد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، تناسب اراضی، توسعه ی شهری، روش های تصمیم گیری، شهرستان اهواز
  • بررسی میزان رضایت مندی جوامع روستایی از مکان یابی کاربری ها در طرح هادی روستایی / مطالعه موردی: روستاهای نمونه دهستان خانمیرزا، شهرستان لردگان
    سیروس قنبری، حسن محمدی صفحات 37-50

    طرح هادی روستایی در راستای فراهم نمودن زمینه های توسعه و عمران نقاط روستایی تهیه و اجرا می شود. وظیفه ی اصلی طرح هادی روستایی سامان دادن به بافت روستا و نظم دادن به همه ی فعالیت هایی است که در سطح روستا انجام می شود. مکان یابی کاربری های طرح های هادی روستایی باید به گونه ای صورت گیرد که با گذشت زمان از مطلوبیت آن کاسته نشود و یا تغییرات به صورت جزئی رخ دهد و پایداری فرایند توسعه ی روستایی را تضمین نماید. بر این اساس همه ی فعالیت های منسجم و منظمی که به منظور ساماندهی و بهسازی محیط کالبدی سکونتگاه های روستایی انجام گرفته، مورد توجه برنامه ریزان واقع شده است. هدف تحقیق ارزیابی میزان رضایت مندی جوامع روستایی از مکان یابی کاربری های پبشنهادی طرح هادی روستایی در روستاهای نمونه دهستان خانمیرزا است. تحقیق حاضر بر اساس هدف از نوع کاربردی و بر اساس ماهیت، توصیفی - تحلیلی است.
    داده های تحقیق از طریق پرسشنامه با حجم نمونه 316 نفر در پنج سکونتگاه روستایی که از اجرای طرح هادی آنها پنج سال می گذرد، صورت گرفته است. پایایی ظاهری پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ (854/0) مورد تایید قرار گرفت. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مکان یابی کاربری های پیشنهادی در طرح های هادی از نظر تناسب با نیازهای جوامع روستایی بیشترین هم خوانی را دارد، در مقابل نیز مقدار آماره t برای ابعاداجتماعی و اقتصادی به ترتیب برابر با 1/3 و 7/2 می باشد که نشان دهنده ی عدم توجه مناسب به شاخص های اجتماعی و اقتصادی در تهیه و اجرای طرح های هادی می باشد.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، طرح هادی، مکان یابی، کاربری اراضی، دهستان خانمیرزا، شهرستان لردگان
  • هوشنگ سرور صفحات 51-68
    در عصر جهانی شدن اقتصاد کلانشهرها نقش مهمی در توسعه ی کشورها بویژه درکشورهای در حال توسعه ایفا می کنند. امروزه کلانشهرها با ورود به شبکه ی شهرهای جهانی به بازارهای وسیع جهانی سرمایه، فناوری های پیشرفته، گردشگری و تجارت دسترسی پیدا نموده و از این طریق زمینه ی پویایی اقتصادی و اجتماعی آنها فراهم می گردد. این تحقیق به دنبال اثبات این نظریه است که برنامه ریزی و تلاش های مدیران شهرها به ویژه کلانشهرها برای اتصال به شبکه ی شهرهای جهانی گامی در راستای توسعه ی شهرها بوده است. به دلیل مزایای این شبکه از جمله جریان سرمایه های خارجی، فناوری های تولید و تسهیل در تبادل و صدور کالاهای تولیدی به بازارهای جهانی، می توان بخش عمده ای از مشکلات و چالش های موجود را حل نمود. در این ارتباط، تحقیق حاضر رابطه ی بین رتبه شهر جهانی و میزان پایداری آنها را مورد بررسی قرار داده است. به منظور بررسی این رابطه به نتایج تحقیقات تیلور و همکارانش در مورد تعیین و رتبه بندی شهرهای جهانی استناد شده است. ابتدا 16 شهر از بین شهرهای جهانی از هر دو گروه از کشورهای در حال توسعه وتوسعه یافته به همراه کلانشهر تهران انتخاب گردید و سپس وضعیت شاخص های اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی این شهرها استخراج و با استفاده از مدل تاپسیس وضعیت پایداری آنها رتبه بندی گردید.
    در مرحله ی نهایی رتبه ی پایداری آنها با رتبه ی شهر جهانی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصله نشان می دهد شهرهایی که در رتبه بندی شهرهای جهانی از جایگاه و رتبه ی بالایی برخوردار هستند به همان میزان دارای رتبه ی پایداری بالاتری هستند. در این میان کلانشهر تهران هم که در رتبه بندی تیلور از حداقل امتیاز و دارای کمترین شواهد از جهانی شدن بود، دارای رتبه ی کمتری از پایداری می باشد. همچنین نتیجه ی آزمون همبستگی بین شاخص های جهانی شدن و شاخص های پایداری دارای ضریب معناداری مثبت (54/0) بوده که تا حدودی نشان از رابطه ی مثبت بین جهانی شدن شهر و توسعه ی پایدار شهری می باشد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، پایداری، شهرهای جهانی، کلانشهر تهران
  • جواد جمال آبادی، محمدعلی زنگنه اسدی، ابوالقاسم امیر احمدی صفحات 69-88
    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر در پیدایش و تکامل مخروط افکنه های دامنه ی جنوبی ارتفاعات جغتای در محدوده ی غرب سبزوار در استان خراسان رضوی است. برای دستیابی به هدف فوق ابتدا محدوده 25 حوضه آبریز و مخروط افکنه ها با استفاده از نقشه ها، عکسهای هوایی و با کمک نرم افزار GIS تعیین حدودگردید و با استفاده از برخی شاخص های ژئومورفیک به تحلیل فرایندهای موثر پرداخته شد. شاخص های مورد استفاده در این پژوهش عبارتنداز شاخص نسبت پهنای کف دره به عمق دره (Vf)، گرادیان طول رودخانه (SL)، نسبت شکل حوضه (BS)، شاخص تقارن توپوگرافی عرضی (T)، شاخص قرینگی حوضه ی آبریز (Af)، سینوسیته جبهه کوهستان (Smf)، شاخص تسطیح شدگی جبهه کوهستان (Fd)، شاخص انتگرال فراز نما (Hi) و شاخص Iat است که متوسطی از نتایج شاخص های فوق ارائه می نماید. نتایج مطالعات نشان می دهد که 5/71 درصد شاخص ها، منطقه را به لحاظ عملکرد نیروهای تکتونیکی در وضعیت فعال تا نیمه فعال معرفی می کنند که این مساله در شاخص Iat نیز که از میانگین کلاس های سایر شاخص ها به دست می آید، نشان داده می شود. بر اساس این شاخص4 درصد حوضه ها (غرب ساروق) از شرایط تکتونیکی فعال خیلی بالا ، 56 درصد حوضه ها را در وضعیت تکتونیکی بالا و 40 درصد حوضه ها را در شرایط متوسطی از نظر تکتونیک قرار می دهد. بنابراین همه شاخص ها نقش عوامل تکتونیکی را در توسعه ی اکثر مخروط افکنه های منطقه تایید می نماید. بعلاوه وجود مخروط افکنه های نسبتا بزرگ در انتهای برخی از حوضه های کوچک، خود موید این امر است. بعداز این عامل می توان به تاثیر عوامل مشترک لیتولوژیکی، تکتونیکی با توجه به نوع و ماهیت گسل ها اشاره نمود، از جمله گسل های راندگی فعال منطقه که باعث روراندگی رسوبات نرم و مارن های پلیوسن و واحد فلیش ائوسن بر روی واحد سخت و کنگلومرای پلیوسن گردیده و تاثیر زیادی در تامین رسوب منطقه و گسترش مخروط افکنه های این ناحیه داشته است. بعلاوه مواردی با ایجاد تپه های مسدودکننده باعث انحراف کانال اصلی رودخانه از مسیر قبلی خود شده و مخروط های چند بخشی، نامتقارن و قطعه قطعه ایجاد نموده است. به این ترتیب می توان گفت در توسعه ی مخروط افکنه های منطقه عامل تکتونیک در درجه ی اول اهمیت و بعد از آن عامل سنگ شناسی و لیتولوژیکی قرار می گیرد.همچنین نتایج مطالعات نشان می دهد که بین مساحت حوضه ی آبریز تغذیه کننده با مساحت مخروط افکنه رابطه ی معناداری وجوددارد.
    کلیدواژگان: تکامل مخروط افکنه، شاخص های ژئومورفیک، دامنه ی جنوبی ارتفاعات جغتای، غرب سبزوار
  • امید مبارکی، منیژه لاله پور، زهرا افضلی گروه صفحات 89-104
    در چند دهه ی گذشته، جهان نسبت به خطر ها بطور فزاینده ای آسیب پذیر شده است. شناخت و کاهش آسیب پذیری شهرها؛ بویژه در ایران که شهرها بافت نامتجانس و در عین حال کهنه ا ی دارند، از اهمیت فراوانی برخوردار است. در سال های اخیر نهادها و آژانس های فعال در زمینه ی کاهش سوانح، بیشتر فعالیت های خود را بر دست یابی به جامعه ی تاب آور در برابر سوانح متمرکز ساخته اند. هدف از این مطالعه ارزیابی و سنجش میزان تاب آوری شهر کرمان بدون در نظر گرفتن مخاطره می باشد. به این منظور از400 کارشناس مشرف بر وضع موجود شهر با استفاده از نمونه گیری طبقه بندی تصادفی با لحاظ کردن مواردی چون تخصص و شغل، تعداد 40 کارشناس به عنوان نمونه انتخاب شده است. پایایی داده های مورد استفاده با بهره گیری از آلفای کرونباخ به میزان 942/ محاسبه شده است. برای نیل به این هدف از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی بر تحلیل پرسشنامه بهره گرفته شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آماری میانه، میانگین، آزمون K-S و آزمون On sample T-test و رگرسیون گام به گام استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان می دهد تاب آوری شهر کرمان در همه ابعاد و مولفه ها از نظر کارشناسان پایین تر از سطح مطلوب می باشد. بطوری که مقدار محاسبه شده ی تاب آوری کلی جامعه 62/2 کمتر از حد مبنا (3) می باشد. در نهایت بر اساس آزمون رگرسیون از میان مولفه های تاب آوری شهر کرمان، شاخص نهادی- مدیریتی با ضریب بتا 282/0 بیشترین تاثیر را بر شاخص های تاب آوری شهر کرمان داشته است. سپس به ترتیب شاخص زیرساختی- کالبدی، محیطی، اجتماعی و اقتصادی با ضریب بتا 259/0، 230/0، 226/0و در انتها شاخص اقتصادی با ضریب بتا 216/0 بیشترین سهم را در تاب آوری شهر کرمان داشته اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، تاب آوری، آسیب پذیری، مدیریت سوانح، شهرکرمان
  • عوامل محیطی موثر در تحلیل جنسیتی سبک زندگی مورد / مطالعه: روستاییان شهرستان زنجان
    محمد بادسار، سهیلا فتحی، روح الله رضایی، حسین شعبانعلی فمی صفحات 105-130
    امروزه با گسترش کاربرد رسانه در زندگی روزمره شاهد شکل گیری نسل جدیدی با سبک های جدید زندگی هستیم. در این دنیای مدرن، سبک های زندگی متفاوتی وجود دارد که مورد توجه صاحب نظران قرار گرفته است زیرا توجه به این مساله برخاسته از تحولات اجتماعی و فرهنگی است که سهم هر یک از زنان و مردان را در عرصه های مختلف نمایان می کند. سبک زندگی زنان و مردان نیز در بستر دنیای مدرن دچار تغییر و تحولات زیادی شده است. لذا هدف از تحقیق حاضر تحلیل جنسیتی سبک زندگی و عوامل موثر بر آن در میان روستاییان شهرستان زنجان بود که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه ی آماری تحقیق شامل روستاییان شهرستان زنجان (جمعیت فعال 10 سال و بالاتر) می باشد که با استفاده از جدول بارتلت و همکاران (2001)، 250 نفر انتخاب و اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS20 و AMOS20 انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد: رابطه بین محیط رسانه ای با سبک زندگی برای مردان غیر معنی دار (827/0=ρ، 020/0=β) و برای گروه زنان منفی و معنی دار (008/0=ρ، 405/0-=β) می باشد. بنابراین نقش تعدیل گری جنسیت در رابطه، محیط رسانه ای با سبک زندگی مورد تایید قرار می گیرد. هم چنین نتایج نشان داد محیط اجتماعی دارای اثر مثبت و معنی داری بر سبک زندگی برای هر دو گروه مردان (006/0=ρ، 331/0=β) و زنان(030/0=ρ، 335/0=β) است که با توجه به هم جهت بودن رابطه و معنی داری روابط برای دو گروه فرض تعدیل گری جنسیت در این روابط مورد تایید قرار نمی گیرد.علاوه بر این نتایج در رابطه با اثر محیط اقتصادی بر سبک زندگی برای دو گروه زنان و مردان نشان داد که اثر محیط اقتصادی بر سبک زندگی برای مردان مثبت و معنی دار (000/0=ρ، 365/0=β) ولی برای زنان غیر معنی دار (361/0=ρ، 127/0=β) بود، که در این رابطه هم با توجه به معنی داری آن برای یک گروه اما غیرمعنی داری برای گروه دیگر فرض تعدیل کننده متغیر جنسیت در رابطه بین این دو متغیر مورد تایید قرار می گیرد.[1]
    [1]-مقاله مستخرج از پایان نامه کارشناسی ارشد سهیلا فتحی در رشته توسعه ی روستایی با عنوان «تحلیل تحولات سبک زندگی و عوامل موثر بر آن در میان روستاییان شهرستان زنجان» به راهنمایی دکتر محمد بادسار و مشاوره دکتر روح الله رضایی و دکتر حسین شعبانعلی فمی است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، تحلیل جنسیتی، محیط رسانه ای، محیط اجتماعی، محیط اقتصادی
  • محمد رئوف حیدری فر صفحات 131-148
    کشورهای موجود در فضای ژئوپلیتیک جهان در طی تاریخ همواره محل تغییر و تحول بوده و خواهند بود. در این رابطه، مجموعه نیروهای تغییر شکل سازی در عرصه ی ژئوپلیتیک جهانی وجود دارند که جریان تغییر و دگرگونی را تداوم می بخشند. در رابطه با این تغییر، ایزوستازی یا تعادلی مابین نیروهای سیاسی- جغرافیایی متضاد هم باید مد نظر قرار گیرد که این تعادل در راستای وحدت سازی یا جداسازی ناشی از عامل حرکت می باشد. نیروهای مخالف هم در دانش جغرافیای سیاسی با مجموعه ای شامل 500 نیرو با نام هایی همانند نمادنگاری، سیرکولاسیون، گریز از مرکز و گرایش به مرکز و براساس یافته های این پژوهش سرزمین زدایی و سرزمین سازی مجدد طبقه بندی می شوند. گرچه رویکرد اصلی این نوشتار نوواقع گرایی بوده و توجه اصلی آن به بازیگری حکومت در کنار سایر بازیگران فروملی و فراملی می باشد؛ اما ملی گرایی به عنوان یکی از اصلی ترین نیروهای ساختارزدا و تغییرشکل سازی است که امکان و شرایط تولید کشورهای جدید را فراهم می سازد. جهانی شدن، واقعیات ژئوپیتیکی و روابط قدرت ازجمله دیگر شرایطی است که این تولید را تسهیل می سازد. روش تحقیق این مقاله توصیفی- تحلیلی بوده و در پی پاسخ به این سوال می باشد که آیا کشورهای جدیدی به نقشه ی سیاسی جهان اضافه خواهد شد یا خیر؟ نتایج پژوهش نشان می دهد نیرویی به نام سرزمین سازی مجدد در جغرافیای سیاسی وجود دارد که فضا و قوانین جغرافیای سیاسی جهان ما را طی سالیان پیش رو تعریف و تعیین می کند و امکان تولید و ظهور کشورهای جدید در عرصه ی فضای سیاسی جهان را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: جغرافیای سیاسی، کشورهای جدید، سرزمین سازی مجدد، جهانی شدن، قدرت
  • حسین عساکره، مهدی دوستکامیان صفحات 149-162
    دما یکی از عناصر مهم آب و هوایی است که از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد. بررسی آن می تواند نقش عوامل مذکور را منعکس کند. هدف از این مطالعه، بررسی الگوی نواحی هم شیب تغییرات میانگین دمای سالانه ایران می باشد. بدین منظور میانگین دمای سالانه ی ایران طی دوره ی آماری 50 ساله بررسی گردیده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که شیب تغییرات دمای ایران به پنج ناحیه ی تغییرات افزایشی شدید (ناحیه 1)، تغییرات افزایشی متوسط (ناحیه 2)، تغییرات کاهشی (ناحیه 3)، تغییرات افزایشی کم (ناحیه 4) و تغییرات افزایشی بسیار شدید (ناحیه 5) قابل تقسیم است. نواحی هم شیب تغییرات دمای ایران به جز در ناحیه ی سوم (تغییرات کاهشی) در سایر نواحی از روند افزایشی برخوردار بوده است. تنوع و پراکندگی نواحی هم شیب تغییراتنشان داد که توزیع و پراکندگی نواحی هم شیب تغییراتبه شدت تحت تاثیر عواملی محلی به ویژه ارتفاعات می باشند. به کمک روش تحلیل مولفه های اصلی، سلول نماینده برای هر ناحیه استخراج گردید. الگوسازی برای نماینده ی هر ناحیه از هم شیب تغییرات انجام شد. نتایج بیانگر این بود که الگوی حاکم بر دمای سلول هر ناحیه بسیار ساده بوده است؛ بطوری که در هر پنج ناحیه با تقریب قابل قبولی دما تابعی از مولفه های تصادفی یک تا دوسال گذشته ی خود بوده است. برای مثال دو الگوی و بهترین الگوی برازش یافته بر میانگین دمای سالانه ی نواحی با شیب تغییرات افزایشی کم بوده است.
    کلیدواژگان: میانگین دما، هم شیب تغییرات، تحلیل مولفه ها اصلی، مدل سازی آریما، ایران
  • فاتح حبیبی، سانا مصطفی زاده صفحات 163-184
    توسعه ی گردشگری مزایای مستقیم و غیرمستقیم اقتصادی،اجتماعی،فرهنگی و محیطی بسیاری برای جامعه میزبان به همراه داشته و از عوامل موثر در شکل دهی الگوی توسعه می باشد؛ اما از طرفی دیگر، چنین رویکردی موجب پدید آمدن نگرانی ها و بیم هایی از تهدید و تخریب محیط زیست و میراث طبیعی، تاریخی و فرهنگی ساکنان محلی گشته است. به همین دلیل امروزه،گردشگری پایدار به عنوان مفهومی نو برای مقابله با آثار مخرب توسعه ی گردشگری در چارچوب برنامه های توسعه ی پایدار به منظور حفاظت از محیط زیست مناطق گردشگری مورد توجه خاصی قرار گرفته است. با توجه به تاثیرگذاری شدید رفتار محیط زیستی گردشگران برمحیط زیست مقصد، در این پژوهش تاثیر متغیرهای ذهنی- نگرشی و جمعیت شناختی در تبیین رفتارهای محیط زیستی گردشگران مورد بررسی قرار گرفته است. به همین منظور تعداد 230 پرسشنامه به صورت تصادفی در بین گردشگران دریاچه ی زریوار شهرستان مریوان توزیع گردید و 200 پرسشنامه جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج پژوهش نشان داد که بین جنسیت، سن و مدت اقامت بر میزان رفتارهای محیط زیستی گردشگران رابطه ی معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج نشان از معناداری رابطه بین سطح تحصیلات، چگونگی مسافرت و نوع اقامت بر میزان رفتارهای محیط زیستی گردشگران دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که بیشترین تاثیر را متغیر نگرانی محیط زیستی و تحصیلات بر متغیر وابسته دارند. به عبارت بهتر سطح تحصیلات بالاتر و نگرانی محیط زیستی بالاتر گردشگران منجر به بروز رفتارهای محیط زیستی بیشتری در گردشگران شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، رفتارهای محیط زیستی، دریاچه ی زریوار
  • تبیین پدیده ی پراکنده رویی در منطقه های کلان شهری / مورد پژوهی: منطقه ی کلان شهری شیراز
    سحر ندایی طوسی، باقر باقری صفحات 185-212
    پدیده ی پراکنده رویی، توسعه ی کالبدی کم تراکم، بدون برنامه و جسته گریخته ای که با گسترش نامحدود به نواحی پیرامونی غالبا دارای ارزش طبیعی شهر مشخص می شود، در سال های اخیر به یکی از چالش های اصلی برنامه ریزی توسعه ی فضایی شهرهای سرتاسر جهان مبدل شده است. در این رابطه پژوهش پیش رو بر آن است تا با هدف برنامه ریزی رویارویی با پدیده ی پراکنده رویی در موردپژوهی منطقه ی کلان شهری شیراز، از طریق شناسایی پیش ران های اثرگذار، چارچوب جامع و یکپارچه ای پیشنهاد دهد. روش اصلی منتخب مقاله، که پژوهشی تبینی به شمار می رود، با نیت شناسایی روابط سببی اثرگذار بر وقوع پدیده ی پراکنده رویی، روش آماری مبتنی بر تحلیل مسیر در کنار روش های تحلیل فضایی هم چون تحلیل هولدرن و ANN است. داده های مورداستفاده از نوع داده های ثانویه و در قالب سری زمانی بوده که بخشی از سرشماری های نفوس و مسکن مرکز آمار ایران و بخشی نیز از طرح های جامع، مجموعه شهری و ناحیه شیراز بهره گیری شده است. نتایج تحلیل های صورت پذیرفته، نشان گر آن است که شدت پراکنده رویی به وقوع پیوسته رابطه ی مستقیمی با فاصله از مرکز کلان شهر شیراز دارد. بررسی شاخص ها و پیش ران های اثرگذار بر وقوع پدیده ی پراکنده رویی در منطقه ی کلان شهری شیراز گویای آن است که برخلاف بسیاری از تجارب مرور شده، عامل «سرانه ی مصرف زمین» عامل اصلی نبوده و «رشد جمعیت» ناشی از فرصت های شغلی، بالاتر بودن درآمد نسبی خانوار، سیاست های توسعه ی مسکن ارزان قیمت پیرامون کلان شهر شیراز در قالب شهرک های متعدد مسکونی از عوامل اصلی قلمداد می شوند. همچنین جذب جمعیت خلاق، ناشی از توسعه ی اقتصاد دانشی و نیز پیشرفت زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات، اثرگذاری معکوسی بر وقوع پراکنده رویی داشته است؛ توسعه ی شهری مبتنی بر اتومبیل نیز در نهایت از طریق تحریک پراکنش شهری در نواحی ارزشمند طبیعی و روستایی باعث تشدید این پدیده شده است. براساس پیشنهادهای نهایی مقاله در خصوص رویارویی با پدیده پراکنده رویی، توسل یک سویه بر راهکارهای مرسومی همچون افزایش تراکم ساختمانی و توسعه ی میان افزا و در نتیجه کاهش سرانه ی مصرف زمین به تنهایی موثر نخواهد بود؛ بلکه در نظر گرفتن نقش عوامل شناسایی شده در اولویت های برنامه ای و تخصیص منابع، هم زمان با توجه به روابط سببی برقرار میان آن ها، ضروری است.
    کلیدواژگان: پراکنده رویی، سرانه ی مصرف زمین، تحلیل مسیر، منطقه ی کلان شهری شیراز
  • فاطمه تقوی، نصرالله مولایی هشجین، محمد باسط قرشی مینآباد صفحات 213-230
    پرداختن به مقوله ی توسعه ی روستایی به مثابه فرآیندی است که باید وضعیت جوامع روستایی را در همه ابعاد محیطی- اکولوژیکی، اجتماعی، اقتصادی، نهادی- مدیریتی و کالبدی- فضایی ارتقاء داده و در تعامل با مناطق شهری و بخش های دیگر، امکان دستیابی به تعادل های ناحیه ای، منطقه ای و ملی را فراهم سازد. چراکه جمعیت روستاهای ایران حدود 30 درصد از کل جمعیت کشور را شامل می شود، لذا هرگونه تحرک اقتصادی و اجتماعی آنان در سطوح ملی، منطقه ای و ناحیه ای بر بسیاری از موضوعات تاثیرگذار خواهد بود. بنابراین با توجه به اهمیت توسعه ی روستایی در مقیاس کلان، تحقیق حاضر در مقیاس خرد به منظور تعیین نقش و تاثیر سیاست های دولت طی دو دهه ی اخیر در توسعه ی روستایی در روستاهای واقع در شهرستان قائم شهر با رویکرد کالبدی- فضایی انجام شده است. بطورکلی، مطالعه ی مقایسه ای نقش آثار و عملکردهای رویکرد کالبدی- فضایی در برنامه های توسعه در روستا می باشد. تحقیق حاضر، از لحاظ هدف؛ کاربردی، از نظر ماهیت و روش شناسی؛ توصیفی و تحلیلی است. مساله ی اصلی این است که مشخص شود دولت در زمینه ی رویکرد کالبدی- فضایی چه سیاست هایی در مقیاس ملی، منطقه ای و ناحیه ای و در جهت توسعه ی روستایی طی دو دهه ی اخیر (برنامه های دوم تا پنجم توسعه) داشته است و تعیین شود که این رویکردکالبدی- فضایی و سیاست های مرتبط با آن چه آثار و پیامدهایی بر روی روستاها داشته و در نهایت به ارائه ی راهکارها در جهت بهبود وضعیت روستا و توسعه ی روستایی پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در برنامه ی پنجم در مقایسه با سایر برنامه ها در زمینه ی کالبدی- فضایی؛ سیاست هایی نظیر؛ مقاوم سازی، بهسازی و طرح هادی روستایی موفق عمل کرده است.
    کلیدواژگان: روستا، برنامه، توسعه روستایی، رویکرد کالبدی، فضایی، سیاست ها و شهرستان قائم شهر
  • سیامک شرفی، فرانک بحرالعلومی صفحات 231-252
    زمین لغزش های بزرگ مقیاس مخصوصا آن هایی که باعث سد کردن مسیر رودخانه ها می شوند، از خطرناک ترین پدیده های طبیعی در مناطق کوهستانی همه جای جهان هستند. رخداد بزرگ ترین زمین لغزش دنیا بر سطح طاقدیس کبیرکوه در مسیر رودخانه های سیمره و کشکان، باعث مسدود شدن مسیر رودخانه ها و تشکیل دریاچه های سدی سیمره و جایدر شده است. هدف از این تحقیق که از نوع تحقیقات کاربردی- توسعه ای می باشد و با روش مشاهده ای، تاریخی و تحلیلی انجام شده است، بازسازی محدوده ی دریاچه های سدی ناشی از رخداد زمین لغزش سیمره و تعیین سن آنها با روش ترمولومینسانس جهت تعیین زمان رخداد زمین لغزش سیمره و تشکیل دریاچه ها می باشد. مطالعات میدانی منطقه با کمک ابزارهای فیزیکی و مفهومی و روش های آزمایشگاهی منجر به شناخت لغزش های چهار مرحله ای در سطح طاقدیس کبیرکوه و متعاقب آن تشکیل دریاچه های چهارگانه در محدوده ی دره ی سیمره و دریاچه ی تک مرحله ای در محدوده ی دره ی کشکان شد.
    یافته های تحقیق بر اساس تعیین سن هشت نمونه از رسوبات کف و سطح دریاچه های سیمره و جایدر با استفاده از روش ترمولومینسانس نشان می دهد که زمان رخداد زمین لغزش سیمره و تشکیل دریاچه ی اولیه سیمره 85000 سال پیش بوده است. دریاچه ی دوم سیمره در 16500 سال پیش، دریاچه ی سوم در 10500 و دریاچه ی چهارم در 10100 سال پیش تشکیل شده اند. بنابراین دره ی سیمره از 85000 سال پیش تا حدود 10000 سال پیش شاهد رخداد زمین لغزش های متوالی و شکل گیری 4 دریاچه بوده است. تعیین سن رسوبات پادگانه دریاچه ی جایدر حاکی از شکل گیری دریاچه ی جایدر همزمان با رخداد زمین لغزش اصلی سیمره و دریاچه ی اولیه ی سیمره در 85000 سال پیش و تخلیه ی آن در حدود 5000 سال پیش بوده است. بنابراین ماندگاری دریاچه ی جایدر حدود 80000 سال بوده است.
    کلیدواژگان: دریاچه های سدی، زمین لغزش سیمره، پادگانه های دریاچه ای، ترمولومینسانس
  • بررسی رضایت مندی ساکنان مجتمع های مسکن مهر / مطالعه موردی: مجتمع های مسکن مهر اوشیب و مهر ولایت بابل
    محمدحسن یزدانی، هاجر سلمانی، اصغر پاشازاده صفحات 253-270
    میزان موفقیت هر طرحی بستگی به میزان رضایت مردمی دارد که از آن طرح استفاده می کنند. پروژه ی مسکن مهر یکی از گسترده ترین طرح های مسکن شهری بود که در طول تاریخ برنامه ریزی مسکن کشور اجرا شده است. با این حال، برآورد رضایت ساکنان از این طرح ها کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. از این رو، این مقاله بررسی رضایت مندی ساکنان از کیفیت محیط مسکونی مجتمع های مسکن مهر اوشیب و مهر ولایت شهر بابل را مورد هدف قرار داده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی و تحلیلی است. در جمع آوری داده ها و اطلاعات از روش های اسنادی و میدانی استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش ساکنان مجتمع های مسکن مهر اوشیب و مهر ولایت شهر بابل می باشد که تعداد 600 سرپرست خانوار را شامل می شود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 360 سرپرست خانوار برآورد شد و به روش تصادفی منظم، پرسشنامه بین سرپرست خانوارهای ساکن توزیع شد.برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات نیز از نرم افزار SPSSاستفاده شده است.یافته های حاصل از آزمون کای اسکوئر نشان می دهد که بین ویژگی های فردی جنسیت و وضعیت تاهل افراد با رضایت مندی از واحدهای مسکونی رابطه ی معنی داری وجود دارد. علاوه بر این، نتایج حاصل از تحلیل همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین متغیرهای سن و درآمد ماهیانه با رضایت از مجتمع مسکونی رابطه ی معنی دار وجود دارد. همچنین، نتایج مستخرج از آزمون t نشان داد که رضایت مندی ساکنان از مجتمع های مسکن مهر بابل با توجه به میانگین کلی حاصل از 31 زیرمعیار، در حد متوسط (31/3) است، که این نتایج در سطح 99 درصد معنی دار می باشند و اینکه نتایج آزمون t مستقل برای مقایسه ی دو مجتمع مسکونی مهر نشان داده که اختلاف معنی داری از نظر سطح رضایت مندی در مسکن مهر اوشیب و مهر ولایت شهر بابل وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، کیفیت مجتمع مسکونی، مسکن مهر، شهر بابل
|
  • Symbolic Consumerism and Spatial Segregation in Tabriz City / Case study: Kooye Ferdovs and Valiasr
    Iraj Teimoori, Bahman Hadili, Hamed Saberi Pages 1-16
    Any kind of form is formed within the geographical perspectives associated with social processes . Ecological and spatial segregation within the cities have different reasons, including social, racial and economic specifications. symbolic consumerism which is a kind of lifestyle , makes the people with similar tastes to gather in affluent areas of the cities and thereby creates a specific characteristic to their own living place which prevents the entry of people with different life styles in to their neighborhoods. This study aims to investigate the relationship between symbolic consumerism and ecological segregation in Tabriz city in two separate neighborhoods of Kooye Ferdovs and Valiasr. The main research question is that "whether there is a relationship between the symbolic consumerism and ecological segregation ? The present research from the nature point of view is of quantitative research type with analytical- descriptive method which surveying method was used for finding proper answers to the questions. For statistical analysis, Pearson correlation test and for independence test of two samples, Mann-Whitney U test has been used.
    Due to the nature of the research is a quantitative research is descriptive and analytical method which has been used to find answers to questions. For statistical analysis, Pearson correlation test and Mann-Whitney U test was used to test the independence of two apart. The number of the selected sample for Kooye Valiasr was 350 people and for Kooye Ferdovs was 150 people. The results relevant with correlation test shows that there exists a positive correlation with coefficient 0.623 between the symbolic consumerism and ecological segregation. The obtained results of regression analysis shows that 39% of the cause of segregation can be found in consumerism. The obtained results of the two independent samples show that although these two societies have no difference from the view point of brand loyalty and willingness to segregation but the tendency to luxury oriented and use of luxury goods and social reasons and their views and approaches toward each other is different and the same has caused that a group select Valiasr neighborhood and the other one select Ferdovs neighborhood as the brand for segregation.
    Keywords: Segregation, Consumerism, Conspicuous Consumption, Tabriz
  • Karmatalleh Ziari, Mahmood Arvin, Negar Rahimpour, Esmaeil Taghavi Zirvanei Pages 17-36
    Urban sustainable development is a form of urban development that can be continued without causing any destruction to resources and systems that depends on it. Increasing trend of urban population and growth of cities necessitates the attention to how control the development of the cities with program and move along the principles of sustainable development. In fact, appropriate urban Sustainable development will be realized when the land to be used in appropriate with its capabilities.
    The aim of this Research is evaluating the Land Suitability of Ahvaz city for urban development.. This study in terms of goal is an applied one and in terms of research method is descriptive – analytical one . Firstly the appropriate layers have been normalized in ARC GIS environment and considering that the nature of the research is decision-making and selection of suitable lands, Multi-criteria decision-making methods were used. Thus 15 considered Criteria were completed by using Fuzzy Dematel technique questionnaire by 15 members of the experts of spatial planning and urban planning field and the weights of criteria was calculated in Excel software, then the calculated weights was multiplied to each layers. Finally, the TOPSIS technique was implemented in ARCGIS and the layers were overlapped together and prioritization map has been presented for urban development in Ahwaz County. The area of priorities is given as follows: the first priority is 54975 Hectare, the Second priority is 250168 Hectare, The third priority 75367 Hectare, the fourth priority 44658 Hectare, and Fifth priority is 3642 Hectare.The first priority is located in southern parts, the southwest and northeastern and more of its area is in the wastelands.
    Keywords: Spatial planning, Land Suitability, Urban development, Decision-making methods, Ahwaz County
  • Sirous Ghanbari, Hassan Mohammadi Pages 37-50

    Rural guide plans are provided and implemented to provide the situation for development of rural areas. The main objective of the rural guide plans is to organize the rural texture and organizing all the activities that are performed in the villages. Locating the land uses in rural guide plans should be done in a way that will not diminish with passage of time or changes shall be minor and ensure the sustainability of rural development. On this basis, all the organized and regular activities which have been made for organizing and rehabilitation of physical environment of rural settlements have been considered by planners. The purpose of the study is to evaluate the satisfaction of rural communities with regard to locating the proposed uses of rural guide plan in the sample villages of Khanmirza.The present study is of applied one from the view point of aim and based on nature is of analytical–descriptive one The data obtained through the questionnaire with a sample size of 316 people in five rural settlements in which five years have been passed from the implementation of Guide Plans in them. The apparent reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient (0.854) was approved. The data analysis was performed using SPSS software. The research findings indicate that locating the proposed uses in guide plans has the most compatible with the requirements of rural communities .In contrast, the value of t-statistic for social and economic dimensions is 3.2 and 2.7 respectively, which indicates a lack of proper attention to the social and economical indicators is in preparing and conducting projects.

    Keywords: Satisfaction, Guide plan, Locating, Land use, Khanmirza villages.Lordegan township
  • Hooshang Sarvar Pages 51-68
    In the era of globalization of economy, metropolises play an important role in countries development, especially in developing countries.Today, metropolises by entering into the global cities network have access to the world-wide capital markets, advanced technologies, tourism and trade and thereby the background of economic and social dynamic is provided. The Aim of this research is to prove this theory that the planning and efforts of urban managers particularly metropolises for connecting to the global cities network was a step in the development of cities. Due to the benefits of this network, including the flow of foreign capitals, production technologies and facilitating the exchange and export of manufactured and produced goods in to the world markets, major parts of the present problems and challenges can be solved. In this regard, this research has considered the relationship between the rank of the global city and the rate of their stability. In order to study this relationship, the results of Taylor and his colleagues study about determining and ranking the global cities have been used. Firstly 16 cities among the world cities of the both groups of developing countries and developed countries as well as Tehran metropolis was selected and then the status of economical, social, environmental and physical indicators of these cities were extracted and was ranked using TOPSIS model. At the final stage the rank of their sustainability was compared with the rank of their global city. The results show that the cities with high ranking and position among in the ranking of global cities equally have higher stability. Meanwhile Tehran metropolis also had the least privilege and evidence of globalization in the rankings of Taylor, has the less rank of stability. Also, the results of correlation test between globalization variable and sustainability is a positive significant coefficient 0.54 which implies a positive and significant relation between globalization of city and urban sustainable development.
    Keywords: Ranking, Sustainability, Global cities, Tehran metropolitan, Topsis
  • Javad Jamalabadi, Mohammadali Zanganehasadi, Abolghasem Amirahmadi Pages 69-88
    The aim of this study is to examine the factors effective on formation and evolution of alluvial fans at the southern slopes of Joghatay mountains at the West Sabzevar in Khorasan Razavi province. To achieve the above objective, firstly the limit of 25 of the basins and alluvial fans by using the maps, aerial photography and with help of software GIS were identified. And using some geomorphic indicators the effective processes were analyzed . the used indices in this study are as the following: The ratio of valley floor width to Valley's depth (Vf), Gradient along the river (SL), Basin shape ratio (BS), Topography symmetry Factor transverse (T), Catchment asymmetry index (Af), Mountain front sinuosity (Smf), Mountain Front Alignment of indicator shrinkage (Fd), Integral index over the facade (Hi), and Iat index which provides an average of the results of the above indices. The results of the study indicate that 71.5 percent of the indexs introduce the region from tectonic point of view as active up to semi-active region. This issue is showed also in Iat index that is obtained from other indicators.On the basis of this index, 4% of the areas (West Sarough) have a very high active tectonic condition 56% of basins have high tectonic condition And 40% of areas have a medium tectonic condition.So all indicators confirm the role of tectonic factors on the development of alluvial fans. In addition, the emergence of relatively large alluvial at the end of some small basins confirm this issue. After this, the effect of common factors including litho logy and tectonic with respect to the nature of active faults in the region can be mentioned, Including the active thrust faults that thrusting soft sediments and marl Pliocene and Eocene flysch units on the hard and Pliocene conglomerate. And has had a great impact have on the provision of sediment and development of alluvial fans in this area. In addition, in some cases through creating blocking hills, divert the main channel of the river from its previous path And has created multi-sectoral , asymmetric and sliced fans. Thus it can be said in the development of alluvial fans of the area, tectonic factor is the most important one and then is the litho logical factor And the study findings show that there is a high correlation between the feedign basin area with the alluvial fan areas.
    Keywords: Fans evolution, geomorphic indexes, mountains Joghatai south slope, West Sabzevar
  • Omid Mobaraki, Manijeh Lalehpour, Zahra Afzaligrouh Pages 89-104
    Universe has been increasingly vulnerable to the risks. Identification and reduction of vulnerability of the cities, especially in Iran in which cities have old and heterogeneous tissue, is of great significance. In recent years, the active institutes and agencies in the field of disaster reduction, have concentrated their activities on reaching a resilient society against disasters. the purpose of this study is the evaluation and estimation of the amount of resiliency in Kerman city without considering any kind of risk. For this purpose, among 400 experts overlooking the condition of the city, 40 of them has been chosen as sample by stratified random sampling considering expertise and occupation. The stability of the used data has been evaluated by Cronbach alpha of 0.942. In the order to reach this goal, descriptive- analytical research method was used based on the analysis of questionnaire among experts. And in order for data analysis, it has been used of statistical methods of mean, mode average, K-S test, on sample T-test and step by regression. The results of statistical analysis show that according to the experts the resiliency of Kerman city in every dimensions and elements is lower than the desired level. In a way that the calculated resiliency of total society is 2.62 lower than the basis 3. Finally based on regression test, among the resiliency dimensions of Kerman city, the institutional- management dimension with B coefficient of 0.282 has had the most impression on resiliency dimension, environment- skeletal dimension, social and economic dimension with B coefficient of 0.259, 0.230, 0.226 and at last economical dimension with B coefficient of 0.216 have had the most share in resiliency of Kerman city.
    Keywords: Urban planning, Resiliency, Vulnerability, Disaster management, Kerman city
  • Mohammad Badsar, Soheila Fathi, Rohollah Rezaei, Hossein Shabanali Fami Pages 105-130
    Nowadays with the development of media use in the daily life, we are witnessing the formation of new generation with new lifestyles. In this modern world, there are different lifestyles, which has been of interest to scholars because attention to this issue arising from the social and cultural developments that has specified the contribution of each women and men in different areas. The lifestyle of men and women in the context of the modern world has been faced with a lot of changes. Thus the aim of this study was to gender analysis of lifestyle and its influencing factors among villagers of Zanjan Township which is conducted through a survey method. The population of this study consisted of rural residents in Zanjan Township (active population of 10 years and above) that by using Bartlett et al., (2001) Table, 250 respondents were selected and data were collected using a questionnaire. Data analysis was performed using SPSS20 and AMOS20 soft wares. The results showed that the relationship between the media environment and lifestyle was positive but non-significant for men (β-0.020, ρ-0.827) where this relationship was negative and significant for women (β-0.405, ρ-0.008). Therefore the moderation effect of gender on the relationship between media and lifestyle is confirmed. Also, the results show that the social environment has a significant positive effect on the life style for both men (β-0.331, ρ-0.000) and women (β-0.335, ρ-0.030) that due to the same direction and significant of the relationship for both groups the moderator assumption of gender on this relation is not confirmed.In addition, this results about the effect of the economic environment on the lifestyle for women and men showed that the effect of the economic environment on the lifestyle for men was positive and significant (β-0.365, ρ-0.000) but for women was non-significant (β-0.127, ρ-0.361), that in this relationship also due to its significance for one group but insignificant for other, the assumption of gender moderating on the relationship between these two variables is approved.
    Keywords: Lifestyle, Gender Analysis, Media Environment, Social Environment, Economical Environment
  • Mohammad Raoof Heidarifar Pages 131-148
    The existing countries in geopolitics space of the world has always changed through out the history and will change. In this relation, there exists a set of deformation forces in the geopolitics of the world which continuous the changing and transformation trend. In relation with this changing, Isostays or parity between the opposite political- geographical forces shall be considered, that this parity along with separation or unifying is resulting from the movement factor. Also opposing forces in the political geography science with including 500 personnel are classified with the names such as symbolism, circulation, centrifugal, dispersion and central tendency and based on the findings of this study are classified as Deterritorialization and Reterritorialization. Although the main approach of this study is of realistic type and its main attention is toward the government's acting besides the other sub-national and trans national actors but nationalism is one of the main deformation and transformation forces which enables the condition for creation of new countries. Globalization, geopolitical realities and power relationships are the other conditions which facilitates this creation. The method of this study is of descriptive- analytical one and is trying to answer this main question that if new countries are added to the political map of the world or not? The findings of this study show that there is a power named reterritorialization in political geography which determines and defines the space, rules and orders of our world in upcoming years and pave the road for creation and appearance of new countries in the political space of the world.
    Keywords: Geopolitics New Countries, Reterritorialization, Globalization, Power
  • Hosein Asakereh, Mehdi Doostkamian Pages 149-162
    Temperature is one of the important climatic elements which may be influenced by various geographical factors. Accordingly, investigating about this element can be helpful in order to discover the effects of those factors. The purpose of current study is to investigate the pattern of the regions with similar gradient of annual temperature changes in Iran. Thus, annual temperature of all Iran's territory was adopted for 50 years. Our findings showed that the gradient of annual temperature of Iran can be classified in to five major regions which contains high, moderate, low and increasing, stationary and decreasing trends. Region 1: with high increasing trends; region 2: with moderate increasing trends; region 3: with decreasing trends; region 4: with low increasing trends and finally region 5: with severe increasing trends. Our findings showed that all reigns, except for the third one which showed a decreasing trend, experienced an increasing trend by different values. Investigation of spatial distribution of these regions showed a tempo-spatial patterns over the regions which indicated that the regions are influenced by local factors, such as elevations. The representative pixels of each region was selected by using Principle Component Analysis (PCA) technique, and ARIMA modeling was conducted for representative of each region of similar gradient of changes. The findings showed that the dominant pattern on the cell temperature of each region was so simple. According to the models, temperature in all regions followed stochastic terms of one to two previous years. For instance, two models, including ARIMA (1, 0, 1), and ARIMA (0, 1, 1) were the best models which fitted on annual temperature of regions with decreasing and increasing trends respectively.
    Keywords: Mean of Temperature, Iso-Changes, Principle Component Analysis, ARIMA Modeling, Iran
  • Fateh Habibi, Sana Mostafazadeh Pages 163-184
    Development of tourism has many direct and indirect economical, social, cultural and environmental advantages for the host community and plays an important role in shaping the pattern of development; but on the other hand, such an approach rises some concerns about the threats facing the environment and natural, cultural and historical heritage of local residents on the part of tourists. That’s why today sustainable tourism is regarded as a new concept to deal with the negative effects of tourism development in the context of sustainable development programs in order to protect the environment of touristic areas. Due to the severe impact of behavior of tourists on the environment, this study attempts to investigate the effect of subjective-attitudinal and demographic variables in explaining environmental behaviors of tourists. For this purpose, 230 questionnaires were distributed randomly among the tourists visiting Zarivar Lake in Marivan from which 200 questionnaires were collected and analyzed. The results indicated that there is no significant relationship between gender, age and length of stay on one hand and environmental behavior of tourists on the other. The results also showed a significant relationship between the level of education, the means of travel and type of accommodation on the environmental behavior of visitors. Moreover, stepwise regression analysis revealed that environmental concerns and education have the most impact on the dependent variable. In other words, higher education level and higher environmental concerns of tourists causes more environment-friendly behaviors in them.
    Keywords: Sustainable Tourism, Environmental Behaviors, Zarivar Lake
  • Sahar Nedae Tousi, Bagher Bagheri Pages 185-212
    The phenomenon of sprawl, physical development with low population density, unplanned and scattered which through unlimited expansion in the neighboring areas are mostly determined as the natural value of the city and In recent years, it has changed to one of the main challenges of the spatial development of the cities through out the world. In this respect, the present research with the purpose of planning for dealing with sprawl phenomenon in the metropolitan area of ​​Shiraz, intends through identifying the effective drivers to propose a comprehensive and integrated framework . The main selected method of this study which is considered as explanative research type is intended to identify the effective causal relationships on the occurrence of sprawl phenomenon are statistical method based on the path analysis together with spatial analysis methods including Holdern and ANN. The used data are of secondary type data and in a form of time series , in which some of the population and housing censuses of Iran Statistical Center and a part of comprehensive projects , urban community and Shiraz area have been used. Findings of the made analyses show that the rate of the occurred sprawl has a direct relationship with the distance from shiraz metropolitan. The study of the indices and drivers effective on the occurrence of sprawl phenomenon in Shiraz metropolitan area indicates that unlike the great number of the studied experiences, the factor of land per capita is not the main factor and " population growth" resulting from occupational chances, higher relative family income, development policies of low price housing around Shiraz metropolitan city in the form of various residential cities are considered as the main factors. Also the attraction of creative population due to the development of knowledge based economy and also progress of information and communication Technology infrastructures strategy has had a diverse effect on the occurrence of sprawl phenomenon. Urban development based on automobile has also intensified this phenomenon through excitation of urban dispersion in valuable natural and rural areas. Based on the final recommendations of this article regarding facing with sprawl phenomenon, unilateral dependence on common strategies like building density and infill development plan and consequently decreasing the land use per capita are not lonely effective, but considering the role of identified factors in programming priorities and resources allocation simultaneously with respect to the established casual relationship between them is necessary.
    Keywords: sprawl, land use per capita, path analysis, Shiraz metropolitan area
  • Fateme Taghavi, Nasrollah Molaiee Hashjin, Mohammad Baset Ghorshi Minaabadi Pages 213-230
    Addressing the concept of rural development is as a process in which the status of rural communities should be promoted in every dimension: ecological, social, economical, environmental, institutional-managerial and physical-spatial.; and in relation with urban and other areas, it should provide the possibility of achieving regional and national balances. Since rural population of Iran comprises 30 percent of the total population of the country, therefore, any economical-social movements of such population at the regional and national level, can affect various subjects. Thus, considering the importance of rural development at the large-scale level, the present study, at a micro-scale level, aims to establish the role and impact of government’s policies during two recent decades in rural development of villages located in Ghaemshahr City with physical- spatial approach. Generally, it’s a comparative study of the role of effects and physical-spatial operations in rural development planning. The present research is functional in terms of purpose; it is empirical in terms of nature; it is descriptive-exploratory survey in terms of the method of collecting data; and finally it is analytical. The main issue is to identify government’s policies of physical-spatial approach at the regional and national level and also the policies toward rural development during two recent decades (The second to fifth development programs). And also it tries to determine what effects and results do such spatial- physical approach and associated policies have on rural areas. Finally, it proposes solutions for the improvement of rural areas and rural development. The research results reveal that, as compared with other planning, the fifth planning succeeded in the field of physical-spatial; policies like; retrofitting, upgrading, and rural guide plans.
    Keywords: Villages, Planning, Rural Development, Physical-Spatial Approach, Policies, Ghaemshahr City
  • Siyamak Sharafi, Faranak Bahrololoomi Pages 231-252
    Large-scale landslides, especially those that block rivers, are among the most dangerous natural phenomena in mountainous regions all over the world. Occurrence of the world's biggest landslide in the Kabirkuh and on the way of Seymareh and Kashkan rivers blocked rivers and formed Seymareh and Jaydar dam lakes. The aim of this research which is an applied-developmental research and which is conducted using observational, historical and analytical methods is to reconstruct the dam lakes caused by Seymareh landslide occurrence and also to determine the age of them utilizing thermoluminescence techniques in order to determine the date of the occurrence of Seymareh landslide and formation of the lakes. Field studies using physical and conceptual tools together with laboratory methods have led to recognize four staged stalactites slips in the Kabirkuh and the subsequent formation of four lakes in the area of Seymareh valley and a single-stage lake within the Kashkan valley. The findings based on dating of eight samples from the surface and floor of Seymareh and Jaydar lakes using Thermoluminescence shows that the occurrence date of the Seymareh landslide and primary formation of of Seymareh lake is 85000 years ago.
    The second Seymareh Lake formed 16500 years ago, the third one formed 10500 years ago and the fourth lake formed 10100 years ago. Therefore, Seymareh Valley has been exposed to consecutive landslides from 85000 to 10000 years ago. Jaydar lake sediments dating suggest that the formation of Jaydar Lake coincided with the occurrence of the main Seymareh landslide in about 85000 years ago and its evacuation in about 5000 years ago. Thus, Jaydar Lake has been lasted for about 80000 years.
    Keywords: Dam lakes, Seymareh landslide, Lake terraces, Thermoluminescence
  • Mohammad Hasan Yazdani, Hajar Salmani, Asghar Pashazadeh Pages 253-270
    The success of any project depends on the satisfaction of the people using the scheme. Mehr housing project was one of the most extensive urban housing projects in the history of Iran's housing plan However, the satisfaction rate of residents of these plans has been less studied. However, this research has evaluated the satisfaction degree of inhabitants from the residential environment quality in Mehr housing in Ovshib and Mehre Velayat complexes of Babol city. The study method was descriptive-analytical and the data collection method was documentary and survey using questionnaires. To analyze of data , SPSS software was used.The research society consisted of 600 husbandmen who were living in the settlements with their families. According to Cochrane formula, sample size was estimated to be 360. The analysis of data was made by using SPSS software and statistical methods such as Chi-square test, Pearson correlation analysis and t-test one sample was conducted. This process can be divided in two parts; the first part of the relationship between socio-demographic characteristics of individual variable with satisfaction that here the relationship between marital status and gender (nominal variables) with the satisfaction of using the chi-square test square has been done and the relationship between three variables of age, and income facility (continuous variables) and satisfaction was assessed using Pearson correlation test. The second part examines the satisfaction of residents from their location to be explored. The statistical methods used in this section, single-sample T-test is. Chi-square test results show that the relation between sex and marital status of satisfaction with residential units, there is a significant relationship. Also, the results of Pearson correlation analysis, shows that the relationship between age and average monthly income with the consent of the residential complex, is significant. On the other hand, one-sample t-test results showed that satisfaction was moderate people from their residential complex.So that, residents of the environmental dimension, lighting and ventilation, security, physical characteristics, and other parameters relative satisfaction (average) are. Thus, most measures of satisfaction of residential units are located at the intermediate level and the satisfaction of residents of housing complexes Babol moderate (3.33) is calculated and the results are significant factors are high at 99%. Finally, the results of independent t test to compare two Maher residential complexes show significant differences does not exist in terms of housing satisfaction level in the Ovshib and Mehre Velayat complexes of Babol city.
    Keywords: Satisfaction, Guality residential complex, Housing, Babol city