فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1386)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1386)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/10/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • جعفر جوان، عبدالله عبداللهی صفحه 7
    پیشرفت فن آوری های ارتباطی، اطلاعات گرایی و سرمایه داری افسار گسیخته محرک هایی هستند که در قالب فرآیند جهانی شدن، تمدنی نوین را در عرصه های گوناگونی زندگی اجتماعی فرصت ظهور داده اند. بازتاب فضایی این تمدن اطلاعات- محور در فضای قلمروزدایی شده و زمان غیرخطی خود را نمایان می سازد. پیش زمینه ی درک ماهیت هستی شناختی این تمدن،بررسی روابط تعاملی میان فرآیند جهانی شدن، ارتباطات جهان روا، اطلاعات گرایی و پرسترویکای سرمایه داری (وقوع تعدیل ساختاری در نظام سرمایه داری و تغییر چهره ی آن از شکل سازمان یافته یا اقتصاد فوردیستی به شکل سازمان نیافته یا اقتصاد پسافوردیستی) و بیان مشخصه های تمدن اطلاعاتی است. بر این اساس، مقاله ی حاضر با در پیش گرفتن رهیافتی پسامدرن و مترتب بر ماهیت هستی شناختی تمدن اطلاعاتی (یک تمدن- تمدن های بسیار) نگرشی درون متنی به تمدن اطلاعاتی را هدف قرار داده است.
    کلیدواژگان: ارتباطات جهان گستر، اطلاعات گرایی، پرسترویکای سرمایه داری، تمدن اطلاعاتی، بازتاب فضایی
  • محمد سلیقه، فرامرز بریمانی صفحه 25
    موضوع این مقاله نقش کم فشار موسمی در شکل گیری جوامع انسانی کشاورز منطقه بلوچستان ایران است. بارش های ناشی از نفوذ موسمی های اقیانوس هند دارای منشا حاره ای هستند که در فصل گرم سال خود را به این منطقه می رسانند و ریزش های شدید رگباری را به وجود می آورد. انجام این تحقیق نشان داد که توزیع بارش های موسمی با توزیع سکونتگاه های روستایی منطقه ارتباط نزدیکی دارد.کانون های اصلی سکونتگاه های روستایی در اندازه های بزرگ 400تا 999 خانوار عمدتا بر کانون های اصلی و فرعی بارش تابستانه قرار دارد. همچنین بین این ریزش های جوی و سطح زیرکشت برنج نیز که از محصولات مناطق گرمسیری است، رابطه وجود دارد. کانون اصلی کشت برنج بر کانون اصلی بارش تابستانه منطبق می باشد و هر چه از کانون اصلی بارش های موسمی دور می شویم. از میزان سطح زیر کشت برنج کاسته می شود. نقش دیگری که ریزش های موسمی در منطقه دارد در بهره گیری از آب باران با استفاده از هوتک است. هوتک ها چاله های وسیعی هستند که توسط مردم منطقه ساخته شده تا از آب بارش های تابستانی برای دام ها و انسان ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: کم فشار، موسمی، سکونتگاه های روستایی، بارش تابستانه، بلوچستان
  • بختیار محمدی، ابوالفضل مسعودیان صفحه 39
    در این پژوهش دو پایگاه داده، یکی مربوط به مقدار روزانه هفت متغیر اقلیمی (بارش، نم نسبی، ساعات آفتابی، میانگین، کمینه و بیشینه دما، و فشار تراز ایستگاه) در ایستگاه سنندج و دیگری مربوط به مقدار روزانه ارتفاع فشار تراز 500 هکتوپاسکال در عرض جغرافیایی 10 تا 60 درجه شمالی و طول 0 تا 70 درجه شرقی، مورد بررسی قرار گرفتند. بر روی پایگاه داده مربوط به متغیرهای اقلیمی در طی سال های 1373-1343 پس از انجام تحلیل مولفه مبنا در نهایت تحلیل خوشه ای11 تیپ همدید هوا برای ایستگاه سنندج تشخیص داده شد. سپس بر روی پایگاه داده مربوط به ارتفاع تراز 500 هکتوپاسکال در سال های1382-1352 تحلیل مولفه مبنا صورت گرفت و 11 مولفه به عنوان مولفه های اصلی انتخاب شدند. سپس برای دستیابی به الگوهای گردشی یک تحلیل خوشه ایبر روی نمرات یازده مولفه انجام شد که در پایان هشت الگوی گردشی اصلی مشخص شد و بنا به دلایلی الگوی گردشی شماره 3 خود به 10 الگوی گردشی فرعی تقسیم بندی شد. سرانجام با استفاده از جدول متقاطع و به دست آوردن فراوانی هر کدام از تیپ های همدید در زمان هر کدام از الگوهای گردشی رابطه بین الگوهای گردشی و تیپ های همدید هوای ایستگاه سنندج به دست آمد.
    کلیدواژگان: تحلیل مولفه مبنا، تحلیل خوشه ای، الگوی گردشی، تیپ همدید، پر ارتفاع، کم ارتفاع، ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال
  • عیسی ابراهیم زاده، جواد بذرافشان صفحه 57
    پخش فضایی اصولا چگونگی گسترش یک پدیده از کانون یا کانون‎های اصلی آن را در بین مردمی که آماده ی پذیرش آن پدیده می‎باشند توضیح می‎دهد؛ البته فرآیند پخش ممکن است بلافاصله بعد از ظهور پدیده صورت گیرد و یا در جریان قرن ها عملی گردد. در مقیاس جهانی؛ پخش تمدن ها، تغییر کیفیت سکونتگاه های انسانی، پخش تکنولوژی، کیفیت تغذیه، جریان شهرنشینی و غیره از مواردی است که در طول قرن ها و هزاره ها صورت گرفته است. اما در مقیاس ناحی های؛ شیوع امراض، گسترش گتوهای فقر، گتوهای قومی و غیره نمونه‎ی دیگری از پخش فضایی پدیده ها می‎باشند.
    علیرغم محک نخوردن تئوری پخش در ایران و بخصوص در بخش کشاورزی، اینک در مورد زعفران و چگونگی گسترش و پخش فضایی آن در خراسان، نتایج حاصله، حاکی از آن است که تطابق نسبی با بسیاری از کارکردهای مورد نظر در تئوری انتشار فضایی، را داشته و دارد؛ گو اینکه برخی از شاخص‎ها و فرضیه های مورد انتظار تئوری پخش در این مورد (پخش فضایی زعفران) عملا ظهور و بروز مشخصی نداشته و مورد تایید قرار نگرفت. چنانکه از نظر نوع انتشار، وجه «پخش سازش‎پذیر»، در خصوص پدیده ی زعفران در خراسان صادق بوده است. بطوری که پخش پدیده و تراوش آن به سبب مجاورت شهرهای جنوبی خراسان مستقیما صورت گرفته و علیرغم اینکه در سال 1362 تنها قاین و 5 شهر مجاور آن تحت کشت زعفران قرار داشته‎اند؛ در سال 1372، سطح زیرکشت زعفران به 9 شهر دیگر هم در مجاورت شهرهای قبلی رسیده و نهایتا دردهه ی سوم پس از آن، یعنی در سال 1382، سایر شهرهای خراسان نیز به زیرکشت این محصول رفته‎اند.
    از نظر «انتشار فرآیند موج در نیمرخ‎های انتشار»، مراحل اول تا سوم (مقدماتی با تناقض شدید نواحی، کاهش تناقض ناحی های و انتشار پدیده، گسترش و تراکم پدیده در تمامی نواحی صرف نظر از فاصله آنها) در تئوری پخش، در خصوص پدیده ی زعفران نیز قابل تطبیق است. اما مرحله ی چهارم که ناظر بر اشباع و توقف پدیده انتشار در مواجهه با قلمروهای ناپذیرا یا موانع پذیرش موج نوآوری می‎باشد، عملا در مورد پدیده ی زعفران اتفاق نیافته و کماکان امواج انتشار آن در منطقه پیشتاز و جذاب می‎باشد.
    کلیدواژگان: پخش فضایی، پدیده ی زعفران، پخش سازش پذیر، انتشار فرآیند موج، هاگراستراند
  • ابراهیم فتاحی، عبدالله صداقت کردار صفحه 77
    خشکسالی یک پدیده ی تکرار شونده در اقلیم های مختلف است و اثرات آن صرفا به نواحی خشک و نیمه خشک محدود نمی شود و می تواند در نواحی با بارش بالا و در هر فصل از سال رخ دهد. از جمله مهمترین مراحل پایش خشکسالی تعیین سنجه هایی به منظور تحلیل شدت، تداوم و فراوانی خشکسالی است. به منظور پایش خشکسالی و تحلیل خصوصیات آن در حوضه های جنوب غربی ایران از داده های مجموع بارندگی ماهانه ایستگاه های سینوپتیک منطقه طی دوره ی آماری 2000-1960 استفاده شد.
    در تحقیق حاضر با استفاده از سری های زمانی حاصل از شاخص بارش استاندارد شده 1 (SPI)تداوم، شدت و فراوانی خشکسالی ها برای مقیاس های زمانی3، 6، 12، 24 و 48 ماهه تعیین و منحنی های شدت، تداوم و دوره برگشت خشکسالی ها ترسیم شد. نتایج نشان داد زمانی که شاخص بارش استانداردشده دارای توالی های منفی باشد، خشکسالی رخ می دهد و زمانی که مقادیر شاخص بارش استاندارشده 1- و یا کمتر شود، خشکسالی تشدید می شود؛ این مقیاس های زمانی، برخورد خشکسالی را نسبت به دسترسی منابع مختلف آب بازگو می نماید، بطوری که واکنش رطوبت خاک نسبت به وضعیت بارش کوتاه مدت است در حالی که پاسخ سطح آب های زیرزمینی و جریان رودخانه ها و ذخیره منابع آب نسبت به کمبود بارش، فرآیندی بلندمدت است.
    کلیدواژگان: پایش خشکسالی، شدت، مدت و فراوانی خشکسالی، شاخص بارش استاندارد شده
  • حمیدرضا وارثی، صفر قائدرحمتی، ایمان باستانی فر صفحه 91
    میزان و چگونگی توزیع خدمات شهری می تواند نقش موثری در جابه جایی فضایی جمعیت و تغییرات جمعیتی در مناطق شهری داشته باشد و از آنجا که یکی از معیارهای توسعه ی پایدار شهری توجه به توزیع متوازن جمعیت است، لذا توزیع خدمات شهری باید به گونه ای باشد که عدالت فضایی را برقرار نماید. در این پژوهش به صورت موردی (مناطق شهر اصفهان در ارتباط با 14 نوع خدمات شهری در یک دوره ی زمانی 10 ساله) مورد بررسی قرار گرفته است. اهداف این مقاله شامل شناسایی روند تعادل جمعیتی در مناطق شهر اصفهان و شناخت اثرات توزیع خدمات در برهم خوردن تعادل جمعیتی مناطق می باشد.
    مقاله بر این فرضیات استوار است که پراکنش جمعیت در سطح مناطق شهر اصفهان متعادل نیست و این امر، رابطه ای مستقیم با توزیع خدمات شهری دارد. برای آزمون فرض اول از ضریب آنتروپی و برای آزمون فرض دوم از مدل تبدیل کوییک استفاده شده است.
    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که جمعیت در سطح مناطق شهر اصفهان به صورت متعادل، پراکنده نشده است و طی دوره های 1373 تا 1378 و 1378 تا 1383 این روند نامتعادل تر نیز شده است. در ضمن توزیع خدمات در سطح مناطق شهر اصفهان بر اساس شاخص ویلیامسون توزیع نامتوازنی است و این امر بر مهاجرت های درون شهری تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: تعادل جمعیتی، خدمات شهری، عدالت فضایی، منطقه شهری، شهر اصفهان
  • فریبا کرمی، مریم بیاتی خطیبی، داود مختاری صفحه 107
    حوضه ی آبریز اوجان چای در دامنه ی شمالی توده ی کوهستانی سهند واقع شده است. به دلیل حاکمیت سیستم های فرسایشی پریگلاسیر و رودخانه ای، در دامنه ی شمالی این توده ی کوهستانی، وقوع حرکات دامنه ای، جریان های رودخانه ای و سیلابی، از عمده ترین پدیده های مورفوژنیک و مخاطرات ژئومورفولوژیک حوضه ی آبریز اوجان چای می باشد که علاوه بر این که سکونتگاه های روستایی و شهری را مورد تهدید قرار می دهد، از تنگناهای ژئومورفولوژیکی موجود بر سر راه برنامه های عمرانی منطقه محسوب می شود. پژوهش حاضر به ارزیابی و پهنه بندی حرکات توده ای مواد در حوزه زهکشی اوجان می پردازد و نتیجه ی آن با ارایه ی نقشه ی پهنه بندی خطر حرکات تود های مواد و ممیزی مناطق پرخطر- کم خطر سعی دارد، برنامه ریزان و مدیران اجرایی را به سوی برنامه ریزی و مدیریت صحیح کاربری زمین سوق دهد. به این ترتیب، توسعه ی بخش های مسکونی،کشاورزی، صنعتی و غیره، در اراضی دور از مخاطرات ژئومورفولوژیکی تا حدودی امکان پذیر خواهد شد. نقشه پهنه بندی خطر حرکات توده ای مواد، با استفاده از نقشه های توپوگرافی رقومی شده به مقیاس 25000: 1 و 50000: 1 و نقشه های زمین شناسی و ژئومورفولوژی و داده های سنجش از دور (تصاویر ماهواره ای ETM، 2002) و بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) شامل نرم افزارهای ARC/GIS وARC/VIEW و بر اساس هشت متغیر (شیب، فاصله از گسل، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده، فاصله از روستا یا شهر، لیتولوژی، کاربری زمین و بارش) ارایه گردید.
    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر، حرکات توده ای مواد، توده آتشفشانی سهند، حوضه آبریز اوجان چای، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • محمود خسروی، صادق کریمی خواجه لنگی، محمد سلیقه صفحه 125
    نوسان قطبی (AO) به عنوان یکی از الگوهای پیوند از دور نیمکره شمالی، عبارت است از ناهنجاری فشار جوی در تراز دریا در عرض های قطبی شمال و عرض های میانی (عرض 45 درجه شمالی). این ناهنجاری به صورت فازهای های مثبت و منفی نشان داده می شود. الگوی نوسان قطبی، تغییرات الگوهای فشار، دما، بارش، ارتفاع ژئوپتانسیل، جهت باد و... را در دوره های خاصی از سال کنترل می کند. در این میان دما یکی از عناصر اقلیمی بسیار حساس از نظر تاثیرپذیری از سایر عوامل تاثیرگذار اقلیمی است که تحت تاثیر این الگو قرار دارد. این پژوهش با آشکارسازی پیوند بین الگوی نوسان قطبی و تغییرات الگوی دمای حداقل (یخبندان) در ایستگاه شهرکرد، زمینه را برای پیش بینی روند تغییرپذیری این الگوها در تقابل با هم، فراهم خواهد نمود. این پژوهش، نشان می دهد که یک پیوند معکوس بین AO و دماهای حداقل شهرکرد با ضریب همبستگی 46/0- وجود دارد و بین میانگین سالانه AO با دمای حداکثر، متوسط سالیانه دما و متوسط سالیانه فشارشهرکرد نیز ارتباط وجود دارد. همچنین آشکار می شود که در سال هایی که فاز مثبت AO حاکم است، با کاهش میزان AO روزانه، دماهای حداقل روزانه شهرکرد افزایش می یابد و بالعکس. لذا پیش بینی تغییرات دماهای حداقل شهرکرد و بویژه دماهای زیر صفردرجه سانتی گراد (روزهای یخبندان) در طی سال هایی که شاخص نوسان قطبی (AO) در فاز منفی به سر می برد، منطقی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نوسان قطبی، الگوی پیوند از دور، دمای حداقل روزانه
  • علیرضا حمیدیان، جعفر جوان، مجید یاسوری صفحه 137
    در این پژوهش کوشش شده است عوامل ناکارآمدی شوراهای روستایی که ریشه در درون روستا دارد در قالب تئوری خرده فرهنگ دهقانی راجرز و در 32 روستای نمونه شهرستان سبزوار مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. نتایج به دست آمده از این تحقیق حاکی از آن است که اولا اعضای شوراهای روستایی که تحصیلات ابتدایی و پایین تر داشته و پیشه کشاورزی دارند غالبا رفتارشان به چهارچوب تئوری خرده فرهنگ دهقانی نزدیکتر است. ثانیا شوراهای روستایی روستاهای بزرگتر و پرجمعیت تر تا حدی از ویژگی های این نظریه فاصله می گیرند.
    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، خرده فرهنگ دهقانی، توسعه روستایی
  • فریدون بابایی اقدم، کریم حسین زاده دلیر، میرستار صدر موسوی صفحه 161
    تمرکز جمعیت و فعالیت های اقتصادی در مناطق شهری در وهله اول به بروز مسایل و مشکلات اقتصادی نظیر فقر و بیکاری، بالارفتن قیمت زمین و مسکن و در نتیجه عدم تکافوی مسکن، بالا رفتن هزینه های زندگی و در مراحل بعدی معضلات اجتماعی و فرهنگی نظیر افزایش میزان ارتکاب جرم وجنایت، بزهکاری، بالارفتن هزینه های اجتماعی زندگی و مواردی از این قبیل منجر می شود و در نهایت مسایل و معضلات کالبدی و زیست محیطی شامل توسعه بی برنامه و ناموزون شهری، ظهور مناطق فقیر نشین و مناطق حاشیه نشین، انواع آلودگی های زیست محیطی، ازدحام ترافیکی و نهایتا شلوغی و ازدحام شهری گریبانگیر شهرها خواهد شد. هدف این مقاله، ارایه تصویری از وضعیت نامطلوب شرایط اکولوژیکی و زیستی در شهرهای بزرگ می باشد، لذا، امر ازدحام شهری را در مورد شهر تبریز، مورد بحث و بررسی قرار داده و نمودهای آن را تبیین و تحلیل می نماییم. روش تحقیق، روش ترکیبی متکی بر روش های تاریخی، توصیفی، همبستگی، علی- تطبیقی می باشد، لذا از هر دو متدولوژی اسنادی و میدانی استفاده شده است. نمودهای ازدحام شهری را می توان در سه مورد ازدحام جمعیت، ساختمان ها و وسایط نقلیه خلاصه کرد. ازدحام جمعیت در مناطق مسکونی شهر تبریز متاثر از پایگاه اقتصادی شهروندان بوده و رابطه مستقیمی بین تراکم ساختمانی و تراکم جمعیتی وجود دارد. ازدحام شهری در حواشی شهر تبریز ناشی از فقدان نظام منطقه بندی و توزیع اصولی کاربری های شهری بوده و اثرات نامطلوب روحی و روانی در سطوح مختلف سکونتگاهی بر روی شهروندان می گذارد.
    کلیدواژگان: اکولوژی شهری، ازدحام شهری، حواشی شهری و تبریز
  • حسن حکمت نیا، میرنجف موسوی صفحه 181
    در این پژوهش میزان رضایتمندی شهروندان از عملکرد شهرداری و بررسی عوامل موثر بر آن مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت. نوع و روش تحقیق ترکیبی (پیمایشی، همبستگی و اسنادی و...) بوده و از ابزار اندازه گیری پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات از میان 384 سرپرست خانوار نمونه که به روش نمونه گیری خوشه ایتوام با تصادفی ساده انتخاب شده بود، استفاده گردیده است. نتایج یافته ها حاکی از آن است که میزان رضایتمندی شهروندان از عملکرد شهرداری در سطح متوسط به پایین قرار دارد. عواملی همچون رضایت اجتماعی، آگاهی اجتماعی، مشارکت شهروندی، سن، وضعیت اجتماعی و اقتصادی بر میزان رضایتمندی شهروندان تاثیرگذار بوده اند. به طوری که در تحلیل رگرسیون چند متغیره و الگوی تحلیل مسیر مشخص شد که متغیرهای مستقل حدود 43 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند. در این میان متغیرهای رضایت اجتماعی و سن به ترتیب بیشترین و کمترین سهم را در تبیین متغیر وابسته ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، شهروندان، عملکرد شهرداری، شهر یزد
  • محمد اکبری صفحه 197
  • نگین والایی صفحه 203
|
  • Dr. J. Javan, A. Abdollahi Page 7
    Progress of communicational technology, informationalism and unrestrained capitalism are motives that in the model globalization progress is advent of a new civilization in different square of social life.The special reflection of this information-based civilization is obvious in the territory-furbished space and unlinear time. The prerequisite for understanding of the ontological nature of this civilization is the study of transaction relationships between globalization process, world-wide telecommunication, information and capitalism adjustment (Structural adjustment in capitalism system and a change from organized form or Fordist economy to unorganized form or postfordist economy) and the statement of informational civilization's characteristics. Thereby this article according to a postmodern approach and ontological nature of information civilization (One civilization – many civilizations) has been focused on inter-textual relationship of information civilization.
  • Dr. M. Saligheh, Dr. F. Barimani Page 25
    The role of seasonal low-pressure in human communities formation in the region of Balouchestan, Iran is the subject of the present article. The rainfalls,resulting from penetrating of Indian ocean seasonals have tropical origin that arrive into the region during hot season of the year and cause very stormy rainfalls.The research has shown that the distribution of seasonal rainfalls has a close relation with distribution of the region's village habitations.The principal focuses of village habitations ranging from 400 to 999 households, are mainly located the marginal and principal focuses of summery rain. Also there is a relation between these rainfalls and the land, under cultivated with rice which is a product of hot regions. The main centre of rice cultivation is concidering with the main centre of summery raining, so the more we get away from principal focus of seasonal rains, the rice cultivation becomes less. Exploition of rain water by using Hootak (hole) has been dug by residents of the region in order to reserve rain water for animal husbandry and their own use.
  • Bakhtiar Mohammadi, Dr. Seyed Abolfazl Masoudian Page 39
    In this research two databases have been created using daily observations of seven climatic variables during 1965-1995 and amounts daily observations of 500 hpa during 1974-2004. On the first database a principal component analyses have been applied and five major components recognized. A cluster analyses applied on these major components and eleven synoptic types obtained for Sanandaj station. Then on second database a PCA have been applied too, and eleven major components recognized. A cluster analyses applied on these eleven major components and eight circulation patterns recognized that the third circulation pattern for some reasons distracted to ten sub-circulation patterns. Statistical characteristic of these synoptic types have been calculated and covariance of these synoptic types with circulation patterns of 500 hpa have been studied. We find a weak relationship between the circulation patterns and synoptic types. It seems reasonable to find weak relationship between circulation patterns and synoptic types. Because circulation patterns only represent the dynamic aspect of the atmosphere but synoptic types have a thermodynamic nature.
  • Dr. I. Ebrahim-Zadeh, Dr. J. Bazrafshan Page 57
    Spatial diffusion indicates the ways and the means of diffusion of one phenomenon from its origin to the societies who are ready to accept that phenomenon. However, the process of diffusion may start immediately after emergence of phenomenon or take place during several centuries. At global level spread of civilization, technology, nuirition quality, trend of urbanization and change in the quality of housing and settlements has been a process that took many centuries or even millenniums. But the phenomenon such as spread of diseases, poverty, and urbanization and so on are cases which show rapid spread.In this research work an attempt is made to explain the spread of saffron farming from the southern Khorasan in Iran to the areas located in central and the northern Khorasan. In fact the theoretical base for this research work was first put forward in 1953 and later on became well developed theory with publication of a book entitled “Spatial diffusion and innovation process” in 1968 by Toresten Hagerstrand.This theory has not been tested in Iran especially in case of agriculture sector to date. This research work is first attempt to justify the spread of saffron farming from the southern Khorasan to the other parts of Khorasan. The study results show that the spread of saffron farming is totally in tone with the theoretical basis provided by Torsten Hagerstrand. However, the diffusion of saffron farming did not follow the exact patterns of theory. The major findings of the research project are:Nature of Diffusion: diffusion of saffron as a phenomenon followed pattern of regional diffusion as a result of which saffron farming were spread from southern areas of Khorasan to the rest of Greate Khorasan. Also the intensity of saffron farming in new region (Torbat Heidarieh in the northern Khorasan) is higher than its origin (Ghaenat in the southern Khorasan), however that part of theory which explains the transfer of location of spread from its origin to new areas resulting in draining the original base from the phenomenon is not true in case of saffron.Process of wave in Diffusion’s profile: Stages one to three in theory are applicable in case of saffron farming diffusion. However, the fourth stage of theory which explains the maturity and stop of diffusion phenomenon was not applicable to the case of saffron farming.
  • Dr. E. Fattahi, Dr. A. Sedaghat Kerdar Page 77
    Drought is a recurrent feature in different climates, occurrence of drought do not limited to specific regions on times it should be possible in the region with high – rain in each seasons of the year. One of the most important stages of drought monitoring is to identify the indices to analysis severity – duration and frequency of drought events. This paper evaluates the Standardized Precipitation Index (SPI) on 3, 6, 12, 24 and 48- month scales using monthly precipitation totals for 10 stations in south-west basins of Iran from January 1960 to December 2000. Severity-Duration curves, as well as return periods were extracted for each station. Severity maps showed that in the east and the south of the region, drought intensity is more than other areas. The results show that when SPI index have negative sequences, drought will occur and when SPI values are -1 or less, drought occurrence is severe. These time scales explain the impact of drought to availability of water resources. Thus the reaction of soil moisture to precipitation occurs in short time while the response of underground water and stream flows are a long term processes.
  • Dr. H. R. Varesi, S. Ghaed Rahmati, I. Bastani-Far Page 91
    The amount and the way of urban services distribution has effect on population spatial changes in urban districts. One of the major factor in sustainable development is spatial balance distribution of urban services, which could be related to social justice. In this paper deal with Isfahan urban districts related to 14 types urban services in 10 years period has surveyed. The hypothesis of this paper are: population distribution in Isfahan districts has unbalanced and the trend of population changes has grown. For testing the first hypothesis, entropy index has used and for second koyck model has applied.The results obtained from this paper show: 1) population distribution in Isfahan districts has unbalanced. 2) service distributions of urban districts are injustice and this affect on urban migration in Isfahan districts.
  • Dr. F. Karami, Dr. M.Bayati Khatibi, Dr. D. Mokhtari Page 107
    The Ojan-Chai basin is located at the north slope of the Sahand mountain. Due to dominant of the perglacier and fluvial erosion systems, on the north slope of the Sahand mountain, mass movements, fluvial flows and flood are the morphogenic phenomena and the geomorphological hazards in the Ojan-Chai basin. These events threated the cities and rural settlements. They prevent to progress programes. This study presents the zonning of mass movements hazard on the Ojan-Chai. It try to mapping of the mass movements hazards and recognition of high hazard – low hazard regions, so that planners and managers lead to planning and accurate management of landuse. Therefore, it is possible to development agricultural, settlements and industrial sections, in the area far away the geomorphological hazards. The zonning of mass movements hazard’s map draw by the digitaly topography maps (1: 25000 and1:50000), geology and geomorphology maps, remote sensing data, GIS (ARC/GIS and ARC/VIEW). The variables are slope, distance from fault, distance from stream, distance from road, distance from route, precipitation, litology and landuse. Results indicated that, 39% of the study region is located at the medium to high - intense zone hazard,the point view of mass movements hazard.
  • Dr. M. Khosravi_S. Karimi Khajeh - Lengi_Dr. M. Saligheh Page 125
    Arctic Oscillation as one of the teleconnection of the north hemisphere includes an atmospheric pressure anomaly in sea level in the north polar latitudes and middle latitude (45ºN); that is shown in negative and positive phases. The AO pattern controls pressure, temperature and precipitation change patterns and geopotential level, wind azimuth, … in specific periods of year. Meanwhile temperature is one of climatic impressible element of the other climatic affective elements which is under the effect of this pattern. This survey will provide the background for prediction of variation process of these patterns against each other with exposure of the relation between arctic oscillation pattern and the changes of minimum (freezing) temperature pattern in Shahr-e-kord station. This survey shows a reverse relation between AO and minimum temperatures in Shahr-e-kord with correlation coefficient of -0.46, relation between AO annual average and maximum temperature, temperature annual average, and pressure annual average of Shahr-e-kord too. It is also obvious that during the years in which positive phase of AO reigns, with decrease daily AO rate, Shahr-e-kord daily minimum temperatures increase, and vice versa. So, it is logical to predict minimum temperature changes of Shahr-e-kord, especially minus temperatures (freezing days) during years that AO is in negative phase.
  • A. R. Hamidian, Dr. J. Javan, Dr. M. Yasouri Page 137
    In the research an attempt was made to study factors causing inefficiency of rural assembly by using Rajer’s farming micro - culture theory.The study was run on a stratified sample of 32 villages near Sabzevar. The results of this project showed that firstly those members of the assemblies who had had elementary education or lower and had been Better farmers fit within Rajer’s theory, that is, his theory better explains the behaviour of these members than whose had higher education. Secondly, Rural assemblies in larger and more populated villages can not, to some extent, be explained by this theory.
  • Dr. F. Babaei. Agdam_Dr. K. Hossein- Zadeh Dalir_Dr. Sadr - Mousavi Page 161
    Concentration of population and economic activities in urban areas, lead to economical problems such as poverty, unemployment, increasing the price of land, housing, life costs as well as social and cultural problems. Then, physical and environmental issues include urbanity growth, scatter settlements, environmental pollutions, traffic and urban crowding, lack of infrastructure and services lagging, illegal constructions, environmental deteriorate could be emerge. The main object of this research is the illustration of unsuitable ecological and environmental conditions in great cities of the country, therefore, we try to discuss urban crowding in Tabriz. We can simply urban crowding to 3 aspects entitled: population, buildings and finally vehicle crowding. According to the results of this research, population crowding in Tabriz affected by economic and social class of citizens. There is a direct relation between population and building crowding. Urban crowding in the fringes of Tabriz, due to lack of zoning system and logical distribution of land uses, lead to unsafely psychological effects on citizens.
  • Dr. H. Hekmatnia, M. N. Mousavi Page 181
    In this study, the citizen's satisfaction from the municipality's function and the related influencing factors are investigated. This is a compound type of research (measuring, uniting, documentary and …). The measuring instrument has been a questionnaire which was distributed among 384 people in charge of families who were selected using cluster and random sampling in order to gather data. The results indicate the level of citizen's satisfaction from the municipality's function is lower than average. Factors such as social satisfaction, social awareness, citizen's contribution, age and social- economic status have affected on satisfaction of the citizens. So that using multi - variate regression analysis and route analysis pattern was concluded that the independent variables determine about 43 percent changes in the dependent variables. Moreover, the variables of social satisfaction and age have had the most and the least shares in determining the dependent variable respectively.