فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1387)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1387)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عیسی ابراهیم زاده صفحه 5
  • مصطفی مومنی، دکترمظفر صرافی، دکترمحمدقاسمی خوزانی صفحه 13
    شهر مشهد، مدفن علی ابن موسی الرضا(ع)، امام هشتم شیعیان دوازده امامی با 2427316 نفرجمعیت درآبان ماه 1385، بزرگترین کلان شهر کشور پس از تهران است. کارکردها و ساختارهای شئون زندگی معنوی (اجتماعی و فرهنگی) و مادی (اقتصادی و فضایی) شهر برخاسته از همین سرشت مذهبی- فرهنگی است. با عنایت به قداست این آستان، زائران مسلمان (عمدتا شیعیان) از سراسر جهان طی سده های متمادی به این شهر سرازیر شده اند. این شهر پس از انقلاب اسلامی ایران با ایجاد تسهیلات و تاسیسات مورد نیاز و نیز به دلیل مصونیت نسبی از آسیب های جنگ تحمیلی و تقویت باورهای دینی- مذهبی، اهمیت و تعداد گردشگران مذهبی- فرهنگی آن رو به فزونی گذاشت. تا آنجا که تعداد گردشگران داخلی در سال 1385 به 32808213 نفر و تعداد گردشگران خارجی به 694473 نفر افزایش یافته است. این شهر که قطب اقتصادی شرق کشور است، نه تنها مهمترین شهر گردشگری ایران است بلکه در جهان اسلام نیز از جنبه ی گردشگری مذهبی- فرهنگی مورد توجه است.
    هدف اصلی این پژوهش آن است که چگونه می توان ضمن برخورداری از منافع حاصل از گردشگری مذهبی- فرهنگی شهر از میزان اثرات سوء آن کاست و در راستای پایداری شهر و منطقه بهره مند شد. پژوهش حاضر از نظر روش شناختی بر پایه ی نظریه سیستمی و کارکردشناسی است. روش جمع آوری اطلاعات برمبنای کتابخانه ای- اسنادی و نیز میدانی (پرسشنامه، مصاحبه و...) بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS و برای تحلیل مکانی از نرم افزار ARC GIS استفاده شده است.
    در این راستا تحلیل ما بیانگر آن است که گردشگری مذهبی- فرهنگی شهرمشهد دارای ویژگی های خاص است؛ به طوری که کارکردهای متنوع و عام المنفعه، مشارکت داوطلبانه و خیرخواهانه مردمی و جلب دسته های مختلف مذهبی در طول سال به ویژه در ایام خاص مذهبی، باستانی و اوقات فراغت، انبوه زائران و گردشگران مذهبی- فرهنگی را از اقشار متفاوت اقتصادی جامعه به خود جذب نموده است. با این وجود مشهد افزون بر بهره مندی از اثرات مثبت اقتصادی، اجتماعی/ فرهنگی گردشگری مذهبی- فرهنگی، گرفتار ناپایداری های مختلف زیست محیطی، اجتماعی، فرهنگی از جمله اسکان غیررسمی است. عمده ی این ناپایداری ها از جمعیت فزاینده و گسستگی مدیریت شهری، یعنی عدم مدیریت یکپارچه ی آستان قدس رضوی با سایر دستگاه های دولتی و غیردولتی که بخشی از مدیریت گردشگری شهر و منطقه را عهده دارند، سرچشمه می گیرد. بنابراین شایسته است، نهادی فرادست متشکل از کنشگران فوق تشکیل شود تا برای برقراری ارتباط سازمند اجزاء و کارکردهای گردشگری مذهبی/ فرهنگی به نفع تقویت و کارایی بیشتر در راستای توسعه ی پایدار شهر و منطقه که جدای از کارکرد گردشگری نیست، تلاش و فعالیت نماید.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، فرهنگی، ساختار، کارکرد، گردشگری پایدار، مدیریت یکپارچه گردشگری
  • عیسی ابراهیم زاده، اسماعیل عبادی جوکندان صفحه 39
    امروزه تحولات فناوری تکنولوژیک و صنعتی شدن شهرها، تغییرات مهم و اساسی در اکولوژی محیط زیست برجای گذاشته است.در واقع آلودگی های ناشی از سوخت مراکزصنعتی و پسماندهای آن و استفاده های بی رویه از مواد معدنی و شیمیایی در صنعت و کشاورزی، باعث تخریب شدید محیط زیست شهری و روستایی گردیده واثرات ناگواری نیز برزندگی جوامع و انسان ها پدید آورده است. به منظور تعدیل اثرات مخرب این آسیب های زیست محیطی، مهمترین و در عین حال ساده ترین راه توسعه ی فضای سبز می باشد. گسترش و توسعه ی فضای سبز در کشورهای مختلف همبستگی زیادی با محیط طبیعی و پیشرفت های هرکشور دارد. اصولا وجود فضای سبز مناسب در شهرها افزون بر سلامت جسمانی، موجب آرامش روان، بازده کاری بیشتر و کیفیت زندگی برتر می گردد. در شهر زاهدان و منطقه ی 3 شهری آن که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است، کمبود شدید فضای سبز شهری محسوس می باشد. به طوری که براساس یافته های این تحقیق، با توجه به جمعیت 169443 نفری منطقه ی 3 شهر زاهدان در سال 1384 با بعد خانوار 5 نفر، در مجموع سرانه ی فضای سبز 7/2 مترمربع می باشد؛ که با استاندارد فضای سبز شهری که حدود 15 متر سرانه را مطلوب قلمداد می نماید، به شدت فاصله دارد، در عین حال توزیع فضایی آن نیز بسیار نامتعادل و نامتناسب می باشد. چنانکه در مجموع این فضاهای سبز تنها در 6 پارک، 11 میدان و 13 بلوار موجود در این منطقه قرار گرفته و سایر فضاهای شهری منطقه ی3 بخصوص در جنوب و غرب آن فاقد هر گونه سبزینه ای می باشند. فضاهای سبزی که در طرح تفصیلی شهر برای این منطقه پیش بینی شده نیز باگذشت حدود 15 سال از اجرای طرح تفصیلی شهر زاهدان، عملا متحقق نشده است. این در حالی است که جانمایی فضای سبز پیشنهادی در طرح تفصیلی نیز به لحاظ توزیع فضایی- مکانی متناسب نبوده است. رهیافت های حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که علاوه بر کمبودها و نیازهای موجود، با توجه به اینکه در ده سال آتی منطقه ی 3 زاهدان بنا به پیش بینی به حدود 223664 نفر جمعیت خواهد رسید، با توجه به شرایط محیطی منطقه و با حداقل 8 مترمربع سرانه ی شهری در آن افق نیاز به 1789312مترمربع فضای سبز در این منطقه خواهد بود، به عبارت دیگر در سال 1394 (نسبت به وضع موجود که کل فضای سبز منطقه حدود 461495 مترمربع می باشد) عملا به حدود 1327816 متر مربع فضای سبز جدید نیز در این منطقه نیاز خواهد بود تا بتوان حداقل سرانه ی استاندارد فضای سبز شهری را تامین نمود.
    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، توزیع فضایی، پارک محله ای، پارک ناحیه ای، پارک منطقه ای
  • عبدالله صداقت کردار، ابراهیم فتاحی صفحه 59
    خشکسالی یکی از رخدادهای جوی است که سبب بروز خسارات زیادی می شود. در این مطالعه از داده های سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی استفاده شده است. سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی یکی از عوامل و پارامترهایی هستند که می توانند در تحلیل تغییرات فصلی و سالانه ی بارش و دما موثر باشند. در این تحقیق از داده های ماهانه ی شاخص نوسان جنوبی (SOI)، شاخص (NAO) و پدیده ENSO در مناطقNINO3.4، NINO3، NINO4 و NINO1+2 استفاده شد. تمامی داده های مربوط به سیگنال های فوق از مرکز داده های آنالیز شده NCEP طی سال های 1960 تا 2000 دریافت گردید. برای تعیین مهمترین سیگنال های موثر بر بارش نواحی مختلف کشور از روش رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد که تقریبا در تمامی ایستگاه های مورد مطالعه شاخص ENSO در مناطق NINO1+2، NINO3 پراهمیت ترین سیگنال در بارش می باشد. در این تحقیق با استفاده از شبکه ی عصبی مصنوعی، پیش بینی بارش برای بازه های زمانی همزمان، سه ماه و شش ماه آینده انجام گردید. تحلیل نتایج خروجی مدل شبکه عصبی با داده های مشاهده ای نشان داد که طی فاز گرم ENSO و فاز منفی NAO شرایط ترسالی و طی فاز سرد ENSO و مثبت NAO شرایط خشکسالی در سطح ایران به وقوع می پیوندد.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، سیگنال های هواشناسی، خشکسالی، رگرسیون چندمتغیره، نوسان اطلس شمالی، شاخص نوسان جنوبی
  • کرامت الله زیاری، اسحاق جلالیان صفحه 77
    نتایج یافته های این پژوهش حاکی از این است که 40 شاخص از طریق مدل تحلیل عاملی به 12 عامل کاهش یافته، به طوری که سهم هر عامل در توسعه ی انسانی مشخص گردیده و در نهایت از طریق شاخص ترکیبی توسعه ی انسانی، شهرستان های استان فارس در شاخص های تلفیقی رتبه بندی گردید. برابر بررسی های صورت گرفته، در سال 1355 در زمینه شاخص های تلفیقی از مجموع 14 شهرستان،یک شهرستان برخوردار و 3 شهرستان نیمه برخوردار و 10 شهرستان محروم می باشد. در سال 1365 در زمینه ی شاخص های تلفیقی یک شهرستان برخوردار و 4 شهرستان نیمه برخوردار و 9 شهرستان محروم می باشد و در سال 1375 در زمینه ی شاخص های تلفیقی 3 شهرستان برخوردار و 4 شهرستان نیمه برخوردار و 9 شهرستان محروم شناخته شد. میزان نابرابری در شهرستان ها طی سه دوره 1355، 1365، 1375 به ترتیب 66/.، 59/. و 44/. درصد بوده است. شهرستان های استان فارس در دوره های متفاوت در زمینه های مختلف دارای تفاوت های توسعه بوده اند که بیانگر عدم توسعه هماهنگ با نیازهای جمعیتی آنها است. این نابرابری ها بازتاب و برآیند عوامل طبیعی، اقتصاد سیاسی، نارسایی های نظام برنامه ریزی و قطب رشد (شهر شیراز) می باشد. شهر شیراز طی این 3 دهه به دلیل مرکزیت اداری- سیاسی و قطب برتر، در زمینه ی تمام شاخص های توسعه، برتری و تفوق خود را در نظام شهرستانی استان حفظ نموده است و به عنوان قطب رشد، خدمات و نیروی انسانی ماهر و متخصص را از شهرستان های پیرامون جذب کرده و تمرکز اقتصادی، سیاسی و جمعیتی را در سازمان فضایی استان پدیدار ساخته است. الگوی توسعه ی فضایی استان فارس به صورت مرکز - پیرامون است.
    کلیدواژگان: سطوح توسعه، شاخص های توسعه، نابرابری ناحیه ای، روند تغییرات توسعه، مقایسه شهرستان ها، استان فارس
  • تقی طاووسی، هوشمند عطایی، آزیتا کاظمی صفحه 97
    توجه به اهداف عمده طراحی اقلیمی در هر منطقه ی آب و هوایی و پیش بینی مواردی در جهت تحقق بخشیدن به این اهداف موجب سازگاری و هماهنگی ساختمان ها با شرایط اقلیمی و موجب صرفه جویی در مصرف انرژی و هویت یافتن معماری در هر اقلیم خواهد شد.
    این پژوهش به منظور بررسی میزان تطابق معماری مدارس نوساز شهراصفهان با شاخص های اقلیم معماری این شهر انجام شده است. در این پژوهش ابتدا با بررسی عناصر اقلیمی مانند دما، باد، رطوبت و... و ترسیم دیاگرام های مربوطه رژیم دما و بارش شهر اصفهان را مشخص نموده و سپس با ترسیم نمودار «کلیماگرام» این شهر و بر اساس شاخص های اقلیمی به دست آمده نوع اقلیم منطقه ی پژوهش تعیین شده است. سپس با استفاده از جداول ماهونی و نمودار منطقه آسایش اصفهان و با توجه به دیاگرام های اقلیمی شاخص های معماری متناسب با اقلیم اصفهان مانند جهت مناسب ساختمان در ارتباط با عوامل اقلیمی (مانند تابش خورشید و بردار باد)، ابعاد پنجره ها، بررسی وضعیت سایبان ها و تعیین عمق و اندازه ی مناسب آن و... مشخص گردیده است. در مرحله ی بعد با استفاده از اطلاعات به دست آمده توسط کارنامه ی ساختمانی و پلان مدارس جامعه ی آماری به بررسی هماهنگی معماری مدارس نوساز شهر اصفهان با استانداردهای به دست آمده پرداخته شده است.
    طبق یافته های این پژوهش مدارس مورد بررسی از نظر جهت استقرار و نحوه ی قرارگیری (کشیدگی شرقی- غربی) با استانداردهای اقلیمی این شهر تطابق داشته و با توجه به جهت استقرار پنجره ها (شمالی- جنوبی) تهویه ی طبیعی اکثر مدارس مناسب بوده است. غالب مدارس مورد بررسی در زمینه ی وجود سایبان با عمق و زاویه ی مناسب فاقد تناسب با شرایط اقلیمی شهر اصفهان بوده اند. میزان و نحوه ی به کارگیری پوشش گیاهی مناسب و موثر در تنظیم شرایط آسایش فضاهای داخلی و محوطه ی ساختمان مدارس نوساز نیز تناسبی با شرایط اقلیمی شهر اصفهان نداشته است.
    کلیدواژگان: اقلیم، معماری، محدوده آسایش، دمای موثر، آسایش حرارتی، تهویه
  • جعفر جوان، محمود فال سلیمان صفحه 115
    بحران آب از جمله چالش های مهم زیست محیطی منطقه ی خاورمیانه می باشد. بسیاری از کارشناسان نگران آن هستند که استفاده از منابع آب در ایران بدون در نظر گرفتن محدودیت آن در آینده مشکلات جدی را ایجاد می نماید.
    در چند دهه ی اخیر رشد جمعیت و توسعه ی فعالیت های کشاورزی و صنعتی باعث شده است فاصله ی بین نرخ تجدید و نرخ بهره برداری از آبخوان ها افزایش یابد و این شکاف در نتیجه ی وقوع خشکسالی ها بسیار عمیق شده است به طوری که کارشناسان، مدیریت بر مصرف منطقی منابع آبی آبخوان ها بالاخص در بخش های پرمصرف و کم صرفه اقتصادی از جمله بخش کشاورزی را خاطرنشان می سازند. این موضوع در تبصره ی یک ماده 106 قانون برنامه ی سوم و بندهای ماده 17 برنامه چهارم توسعه نیزگنجانده شده است. به طوری که دولت را مکلف به اقدامات لازم جهت تطبیق الگوی کشت، مطابق با امکانات و ظرفیت های آبی مناطق از طریق تخصیص آب به تولید محصولات با نیاز آبی کمتر و بازدهی اقتصادی بیشتر گردانده است. در مناطق خشکی همچون خراسان جنوبی که بیشترین فشار بر آبخوان ها از طریق برداشت مازاد صورت می گیرد، می توان از شاخص های بهره وری آب کشاورزی جهت سامان دهی الگوی زراعی که موجب تحدید مصرف آب گردد، استفاده نمود. این شاخص ها در محدوده ای از غرب دشت بیرجند به عنوان یکی از بحرانی ترین دشت های خراسان جنوبی با استفاده از روش نمونه گیری دو مرحله ای و از طریق تکمیل 76 پرسشنامه هزینه- درآمد مربوط به محصولات عمده ی زراعی در بین بهره برداران کشاورزی منطقه و استخراج داده ها و آنالیز آنها با استفاده از نرم افزارcost انجام گردید. نتایج حاصله نشان می دهد که کشت های با مصرف آب بالا و بازده اقتصادی پایین همانند چغندرقند و یونجه باید از الگوی کشت منطقه حذف و به جای آنها کشت هایی نظیر ذرت علوفه ای و یا تناوب یکساله ای از کشت های بومی نظیر گندم و ارزن،که هم موجب کاهش استحصال آب و هم متضمن منافع اقتصادی بالا برای بهره برداران کشاورزی باشد، جایگزین شود.
    کلیدواژگان: بحران آب، آبخوان ها، حوضه ی آبریز، خشکسالی، بهره وری
  • حمیدرضا وارثی، علی زنگی آبادی، حسین یغفوری صفحه 139
    پس از انقلاب صنعتی تحولات اجتماعی واقتصادی به ویژه فن آوری ها، نظام سکونتگاه های انسانی (شهری، روستایی) را به شدت تحت تاثیرقرار داده است، به گونه ای که سهم جمعیت شهری نسبت به جمعیت روستایی فزونی گرفته و در فضای لجام گسیخته و بدون برنامه و تا اندازه ای نشات گرفته از مهاجرت شدید و بی برنامه روستایی این امر مدیریت شهری را نه تنها در ارایه ی خدمات عمومی با مشکل روبرو ساخته است بلکه در عصر جهانی شدن مدیریت کارآمد و اثربخش را به یک مدیریت منفعل و اقتضایی مبدل ساخته است.
    برابر بررسی های صورت گرفته جمعیت شهر نوبنیاد زاهدان طی نیم سده ی گذشته با نرخ رشد بیش از 3درصد (85-1375) از 17495 نفر در سال 1335 به 567449 نفر درسال 1385 افزایش یافته است، بطوری که این روند آهنگ خدمات رسانی را نامتعادل کرده و عدالت اجتماعی، فضایی و پایداری شهری را مورد سوال قرار داده است.
    یکی از روش های بهینه ی ارایه خدمات، تقسیم یک شهر به عنوان یک سیستم به مناطق مختلف و ارایه ی خدمات شهری متناسب با ویژگی جمعیتی است. هدف از این مقاله بررسی وضعیت جمعیت در مناطق شهری زاهدان و چگونگی تناسب آن با خدمات شهری است. روش پژوهش توصیفی و تحلیلی است که از مدل های کمی ویلیامسون و ضریب آنتروپی استفاده شده است.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد،تنها با ارایه ی سازوکار توزیع خدمات برابر و متناسب با نیازهای جمعیتی می توان به تعادل در سطح شهر زاهدان رسید.
    کلیدواژگان: خدمات عمومی شهری، جمعیت، عدالت اجتماعی، زاهدان
  • محمدرحیم رهنما صفحه 157
    وجود بیش از 50 هزار هکتار بافت فرسوده در بیش از 100 شهرکشور و محدودیت منابع مالی - دولتی برای احیای آنها از یک طرف و ظرفیت بالای این مناطق در تامین نیازهای خدماتی و مسکن شهری از طرف دیگر، ضرورت به کارگیری الگوهای برنامه ریزی مبتنی بر مشارکت شهروندان و به ویژه ساکنان محلی را در فرآیند احیای این مناطق اجتناب ناپذیر می نماید. یکی از مسایل و مشکلات طرح های احیای مراکز شهری، مشارکت ناپذیری آنها و ناچیزانگاشتن نقش و جایگاه مالکان املاک چنین بافت های در فرآیند احیاء است. که باعث کندی و تاخیر در اجرای این طرح ها و عدم تحقق اهداف آنها در افق زمانی پیش بینی شده است.
    در راستای تحلیل مساله فوق و دستیابی به هدف تحقیق سنجش اثرات طرح نوسازی مرکز شهر مشهد بر ساکنان اولیه ی محله ی پایین خیابان مرکز شهر مشهد به دلیل سابقه ی چندین ساله فعالیت های نوسازی و بهسازی، نمونه ی موردی پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. با انتخاب نمونه ای اثرات طرح بر تعدادی از مالکان اولیه در اواخر سال 1384 که از روند اجرای طرح متاثر شده اند، از طریق تکمیل پرسشنامه، سنجیده شد. نتایج حاصل از تحقیق، بیانگر این واقعیت است، که 73.3% مالکان مجبور به ترک محله و مهاجرت به سایر مناطق شهر شده اند، میانگین فاصله بین محل کار تا محل زندگی مالکان قبل از واگذاری 766 متر بوده که بعد از واگذاری ملک به خاطر اجرای طرح به 3157 متر افزایش یافته است. همچنین محل کار 60% مالکین قبل از واگذاری درون محله بوده، اما بعد از واگذاری این نسبت به 3/23% کاهش یافته است. 7/26% مالکان در گذشته شغلشان به منزل وابسته بوده، اما وابستگی شغل به منزل اکنون به 3/3% کاهش یافته است. نسبت مشاغل آزاد از 3/73% به 7/46% بعد از واگذاری کاهش یافته است. حدود 7/26% مالکان پس از فروش ملک تغییر شغل داده اند. نتایج بررسی به عمل آمده حاکی از آن است که 7/67% مالکین میزان تفاوت ارزش املاک با قیمت کارشناسی و قیمت روز را حدود 50% ذکر کرده اند. از نظر تمایل اقتصادی نیز73% مالکین از شرایط اقتصادی قبلی رضایت داشته اند، ولی فقط 3/3% از شرایط فعلی اظهار رضایت کرده اند. به طور کلی 7/96% مالکین از اجرای چنین الگوهایی رضایت نداشته و تاثیر طرح بر زندگی خود را منفی ارزیابی کرده اند.
    پیشنهادات مالکان علاوه بر خرید ملک به قیمت عادلانه روز (50%)، به کارگیری روش های متنوع توافق (73.3%)، منتفع شدن از منافع آینده طرح (43.3%) و... می باشد.حال چنانچه روند فعلی طرح که با مقاومت ساکنان همراه است ادامه یابد، با توجه به پیشرفت فیزیکی 10 ساله ی گذشته طرح بر طبق اسناد موجود که حدود 11 درصد بوده، اجرای طرح 90 سال به طول می انجامد و طرح در سال 1473 هجری شمسی به پایان خواهد رسید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، برنامه ریزی، نوسازی، مرکز شهر، مشهد، مالکان اولیه
  • محمد ظاهری صفحه 181
    کلان شهرها به جهت برخورداری از تزاید جمعیت و نیز تاثیرات متقابل فضایی و روابط عملکردی، همواره دگرگونی ها و تغییرات عمده ای را بر نواحی پیرامونی خود تحمیل می کنند. تخریب زمین های زراعی، نابودی فضاهای سبز، گسترش حاشیه نشینی و بالاخص تغییر کاربری اراضی حومه و نیز روستاهای حوزه نفوذ، از جمله آنهاست.
    تحقیق حاضر جهت پاسخگویی به این سوال اصلی که آیا تغییرات کاربری اراضی روستاهای مورد مطالعه متاثر از توسعه کالبدی شهر تبریز می باشد؟ شکل گرفته و جهت رسیدن به این سوال، تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به مطالعات میدانی و بهره گیری از داده ها و تصاویر ماهواره ای (تصاویر چندزمانه ای سنجنده TM و ETM+) انجام و پس از تجزیه و تحلیل، نتیجه ی کلی زیر حاصل گردیده است: توسعه کلان شهر تبریز و تغییر دیدگاه های اقتصادی از بخش کشاورزی به صنعت و خدمات و به عبارتی تحولات اقتصادی و اجتماعی منبعث از تغییر مناسبات شهر و روستا به صورت مجموعه ای مرتبط با یکدیگر در شکل گیری این تغییرات موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: توسعه ی کالبدی، کاربری اراضی، روستاهای حوزه ی نفوذ، حومه ی شهر
  • مریم بیاتی خطیبی صفحه 199
    رودخانه ها ازاشکال پویای چشم اندازهای طبیعی هستند که در رابطه با تغییر درکنترل کننده های محیطی و دستکاری های انسانی در سیستم های طبیعی، در طی مقاطع زمانی و مکانی مختلف، تغییرات متفاوتی از خود نشان می دهند.ابعاد و گستره ی طولی این تغییرات در طول مسیر رودخانه ها، نحوه ی عکس العمل شاخاب ها به رخدادها،نوع تغییرات در مقطع عرضی بستراصلی و همچنین نحوه ی تغییرات در سطوح شیب های حوضه های نیمه خشک، از دیدگاه هیدرولوژیکی و ژئومورفولوژیکی، بسیار مهم است. احداث سدها در مسیر رودخانه ها در بروز این تغییرات، نقش اولیه ایفا می کند. این ساختارهای دست ساز انسان، علی رغم مزایایی که در تنظیم جریان رودخانه ها و کاهش در بزرگی و فرکانس وقوع سیلاب ها و... دارند، سبب ایجاد رژیم های مصنوعی از جریان آب در پایآب های رودخانه ها شده و در مسیر انتقال رسوبات از سرآب ها، آشفتگی هایی ایجاد می کنند. این آشفتگی ها و تغییرات رخ داده، در واقع تلاش رودخانه ها برای رسیدن به تعادل مجدد در مسیر جریان آب ها است. برای بررسی تاثیر احداث سدها در ایجاد تغییرات در پایآب ها و سرآب های رودخانه های جاری در نواحی نیمه خشک، حوضه قرنقو، واقع در دامنه های شرقی سهند انتخاب شده و در این حوضه، شدت فرسایش، میزان رسوب دهی بخش های مختلف آن، با استفاده از روش های آماری ارزیابی و با بهره گیری از امکانات سیستم اطلاعات جغرافیایی، محدوده های حساس تعیین و پهنه بندی گردیده و درنهایت نقشه های مربوطه ترسیم شده است. این نقشه ها نشان می دهند که بخش های بالادست حوضه از نظر شدت فرسایش، در وضعیت نسبتا بحرانی قرار دارند و فعالیت فرآیندهای مختلف فرسایشی و وقوع لغزش های نسبتا بزرگ در کناره دره ها و درنزدیکی سد سهند، رسوبات زیادی را وارد آبراهه ها می کنند که بعد از آبگیری سد، این رسوبات در پشت سد نهشته خواهند شد. با عنایت به وضع موجود از نظر فعالیت فرآیندهای فرسایشی، پیش بینی های صورت گرفته، حاکی از بروز تغییرات عمده در مقطع عرضی، طولی بسترجریان و همچنین در میزان و مکان رسوب گذاری و کندوکاری، بعد از احداث سد سهند است.
    کلیدواژگان: اثرات سدها، فرسایش، رسوب دهی، تغییرات بستر، رودخانه ها، پهنه بندی، سد سهند، حوضه ی قرنقو، رودخانه ی قرنقو
  • نگین والایی صفحه 221
|
  • Dr. M. Momeni_Dr. M. Sarrafi_Dr. M. Ghasemi - Khozani Page 13
    The city of Mashhad where Ali- ibn- Moos- al Reza (peace be upon him), the eighth Imam of twelve Shiite Imams is buried in the second large city after Tehran in the country with population of 2,427,316 as of November 2005. The functions and the structures of the spiritual (social and cultural) and material life (economical and spatial) of the city, originated from such religious-cultural bases. In which the Astan - Qhods - Razavi sanctity encouraged the Moslems pilgrimages (mostly Shiite) world during different decades to come to this city. Mashhad after the Islamic Revolution in Iran by applying facilities and necessary opportunities also relative immunity as compared to the other parts of the country due to the imposed war injuries and reinforcing of the faith, religion, the number of religious-cultural domestic tourists is increased to 32,808,213 and international tourists to 694, 473 in 2006. This city which is the economical polar of the eastern part of the country not only is the main tourism city of Iran, but also is worthy of attention in the aspect of religious-cultural tourism in the Islamic World. The method of information gathering was carried out based on library documentation and also field study (observation, questionnaire, interview, and…) in which the SPSS software was assessed for analyzing and evaluating of the data and ARC GIS software was used for special analysis. The present research is carried out in aspect of systemic theory and functionology of the basic.The main goal is how we can utilize religious-cultural tourism benefits, while reducing the undesirable effects of it, considering to profit by sustainable urban and region. In this regard our analyzing shows that the religious-cultural tourism of Mashhad urban have a special type of functions and the structures, so it attracts different activities, public utility and volunteer and philanthropic participation and different religious groups, especially during the year, particularly in religious and ancient celebration, and in leisure, attracts the groups of pilgrimages and different religious and cultural tourists from different economical groups(the poor and the rich). Therefore, utilization of the economical, social, cultural religious tourism-cultural positive effects encountered Mashhad to different environmental, social, and cultural unsustainable and also informal settlement, the main ecologic and social-and cultural instabilities of Mashhad, is increasingly growth of the population also breaking of urban management, that is lack of integrated management of Astan- Ghods- Razavi with governmental and non- governmental organizations.Therefore, it deserves to constitute a powerful organization consists of above-mentioned interactive, and profit by systematic connection of the details about tourism, religious and cultural functions in favor of reinforcing and more proficiency based the urban and region sustainable development, considering tourism functions.
  • Dr. I. Ebrahim- Zadeh, E. Ebadi Jokandan Page 39
    Nowadays, Changes in technology and industrial cities have important and main role in conversions of environmental ecology. In fact, pollutions of fuel from industrial centers and their residuals, irregular usages of minerals and chemical materials in industry and husbandry have destroyed urban and rural environment and made unpleasant impressions on societies living and humans. Thus for regulating destructive effects of these environmental damages, the most importand and the most simple solution is developing greenbelt. The extention and expansion of green belt in defferent countries is related with natural environment and progression of each country. Basically, the appropriate greenbelt in cities makes healthy bodies, spirit repose, more efficiency and major life quality. In Zahedan and its third civil zone which is noticed in this article, severe insufficiency of civil greenbelt is quite perceptible. Base on this research, according to 169,443 population of the third civil zone of Zahedan in 2006 with five members family dimension, greenbelt per capita is estimated over 2.7 square – meters which has long distance with 15 square-meters per capita that is the civil greenbelt standard, whereas its spatial distribution is unbalanced and unequal too. The total greenbelts are just located in six parks, eleven squares and thirteen available boulevards in this region and the other civil portion of the third zone especially south and the west part labor from any plants. Some greenbelts which were predicted in civil detail plan have not been proved virtually after 15 years. Also the localization of greenbelt overture in detail plan because of spatial- special distribution was not fited. The remedies of this research express that in addition to inadequacies and existing needs, the third zone of Zahedan will come overpopulation to223,664 in ten years later in spite of environmental condition of the region with at least eight square-meters per capita, they need 1,789,312 square-meters greenbelt.On the other hand, in 2016, the civil zone needs 1,327,816 more new greenbelts to supply the minimum per capita of civil greenbelt standards.
  • Dr. E. Fatahi, Dr. A. Sedaghat Kerdar Page 59
    Drought is one of the atmospheric events that causes great casualties. In this study, the main goal of this research is long rang prediction of drought as large scale climatic signals data were used. Large scale climatic signals are among parameters that are used in analysis of seasonal and annual variations of temperature and precipitation. In this research, data of monthly Southern Oscillation Index (SOI), Northern Atlantic Oscillation (NAO) index and Nino indices like NINO4, NINO3, NINO3.4 and NINO1+2 with ENSO phenomenon were used. All data concerning the above signals for the period 1960-2000 were received from National Center of Environmental Prediction (NCEP). To determine the most important effective signals on precipitation in different regions of the country, multi-regression method was used. Results of such a regression analysis showed that the most important signals causing precipitation are NINO1+2, and NINO3 indices. In this research, using Artificial Neural Network (ANN) method, prediction of precipitation in simultaneous lead time periods of three and six months was done. Comparison of ANN model results with observed data showed that the wet periods correspond with warm phases of ENSO and negative NAO, whereas cold phases ENSO and positive NAO associate with drought years in Iran.
  • Dr. K- A. Ziari, E. Jalalian Page 77
    The results of this research recount that by factor analytical model, 40 indexes diminished into 12 factors which each factor portion in human development was defined and finally Fars province townships were ranked in integrative indexes by using compound index of human development. According to inspections, in compound indexes of 14 townships in 1976, one township was wealthy, three were semi- wealthy and the others (10 townships) were deprived. In 1986, in compound index field, just one township was wealthy, four were semi- wealthy and nine were deprived, although in 1996, in compound index field, have been well-known three wealthy, four semi- wealthy and nine deprived. The imbalance rate during three periods of 1976, 1986, 1996 was %0.66, %0.59, %0.44 respectively. The townships of Fars province have been enjoyed of different development in variant fields in several periods which shows the absence of concordant development with their population needs. These imbalances are the reflection and the resultant of nature factors, political economy, insufficiency of planning systems and growth polarity of Shiraz city. During three decades because of political- administrative centrality and distinguished polarity, Shiraz has kept its superiority and success in whole development indexes fields in provincial system at the province and as a growth polarity has attracted facilities and expert human forces from environs of townships. It has made an economical, political and populous center in space organization of the province. The space development pattern of Fars province is center- environ model.
  • Dr.T.Tavousi, Dr. H. Ataei, A. Kazemi Page 97
    Attention to main goals of climate design in each meteorological region and anticipation some items to better achieving these goals causes to remaining, stability and coordination of buildings with climate conditions and saving energy consume and reaching to identity of architecture in every climate. This research reports extent of conformity of architecture plan of Isfahan city with indexes of architecture in this city. First of all, climate elements including radiation, temperature, wind, humidity,… were taken into consideration and relevant diagrams to extent of temperature and raining of the city determined and finally with depicting climagram of the city according to determined climate indexes, we defined type region climate. Then with use of “Mahouni” tables and diagram of Isfahan comfort zone with regard to climate diagrams, conditional architecture indexes with climate of Isfahan such as suitable direction of building in relation with climate (like sun radiation, wind direction), windows dimensions, study of rest places and determination of depth and suitable size were decided. In next stage with use of achieved data by construction details and site of schools plan, we want to consider extent of coordination of new constructed schools of Isfahan with achieved standards. According to finding, schools under study have conformity with method of allocation with regarding to climate standards of the city and major windows in north-south side and for ventilation in most schools were suitable. Majority of schools in relation with rest side with suitable depth and angle have no necessary conformity with Isfahan climate conditions and extent of application green coverage in adjustment of local conditions and courtyard have no conformity with climate conditions in Isfahan.
  • Dr. J. Javan, Dr. M. Fal- Soleiman Page 115
    Water crisis is one of the basic environmental problems in the middle east. Many experts are worried about the use of limited water resources in Iran without considering the situation in future which will be a serious problem. The usage of aquifer is the source of social and economical activities in a large part of Iran. In several last decades population growth، agriculture and industrial development caused huge gap between out put and input in aquifer،due to this drought the gap has been deeped during last years. The south Khorasan province is one of the eastern province in Iran which has crisis in all section of its plain. Hence, it is important for preventing water shortage and deficiency to consider multipolicies especially for presence water resource usage. Water productivity in agriculture is one of the methods that can provide useful information for environmental policymakers and planners, for example، agriculture water resource managers. By considering water shortage in dry area، we can use the limited water supply for culturing plants that need less water and produce more output with more income. In arid area like south Khorasan which waters is exclusively provided from aquifer and by deep and semi- deep bore wells, therefore from water productivity in agriculture indexes we can use for better managements of culture patterns. This case was studied by estimated cost of agriculture products in area at west of Birjand plain. For this purpose we used the method of sampling at two stage. The number sampling question were 76 and question were about main agricultural producers of farmers. The data were analyzed by cost software. The result shows that cultivations with high water consumption and low income such as; sugar beet and alfa alfa must be eliminated and left out in pattern of cultivars, replaced by such cultivars as sorghum and/or annual rotation of some crops like wheat and millet which both bring about a reduction of water consumption and high economic profits for agriculture operators.
  • Dr . H. R.Varesi_Dr . A. Zangiabadi_H. Yaghfoori Page 139
    After the Industrial Revolution, the systems of(rural and urban) human settlements have been greatly affected by socio- economic developments, especially by technological advances. This has brought about an increasing in the ratio of urban population to rural and has posed in an unbridled and unplanned atmosphere, to some extent, due to massive and unplanned emigration of rural people, not only all manner of problems for the urban management to provide public services but has also changed in an age of globalization, an effective and efficient management into a passive and circumstantial one.According to rcent studies, the newly –founded city, Zahedan has had a rate of population growth of more than 3% in the last fifty years, and its population has increased from 17495 people in 1956 to 567449 in 2006. This has created an imbalance in the rate of the provision of public services, and has called condition and social justice, as well urban stability, into question.An optimal method for the provision of public services is to divide a city as a system into different zones, then provide each zone with urban services proportional to its population characteristics.The purpose of this paper is to study the nature of the population of Zahedan urban zones and the nature of its relation to urban services. The method used in this study is descriptive-analytic, and Willamson Model and the Entropy Index have been used to analyze the data. The results of the study indicate that only through a mechanism of equal distribution of services, proportional to the population needs, can achieve a balance in Zahedan.
  • Dr. M. R. Rahnama Page 157
    There is more than 50 thousand hectares old texture in more than 100 country cities. The housing potential of these textures in one hand, and shortage of income of government for renovation of these area in another hand, makes important the participation of owners.The purpose of this article is to evaluate the effects of conducting reconstruction and renovation plans in Mashhad on owners, whose properties had been occupied during the renovation process of urban centers in Mashhad. This research wants to answer this question: are the rights of citizens in Mashhad protected during this process? For this reason,the effects of the plan are evaluated in a survey (from 30 of the former landowners), from different social-economical and structural dimensions in an area amounting to 92 hectares. The results show that %73.3 of the owners were forced to leave their land and migrate to the other parts of the city and the average distance between the work place and home has been increased from 766 m (before the plan) to 3157 m (after the land had been occupied). In addition, about %60 of the landowners had their work place in this area, but this had decreased to %23.3 after the land occupation. %26.7 of the owners had jobs near their houses but after the process, this had decreased to %3.3. The proportion of nongovernmental jobs had been reduced from %73.3 to %46.7. Approximately %26.7 of the proprietors had changed their jobs after the plan had been conducted. Thus, the results show that %67.7 of the proprietors had declared a %50 difference between the value of land from a specialist's perspective and the current price. In general, 96.7 percent of the landowners were not satisfied with the plan conduct and stated that it had a negative effect on their lives. Buying at the current and fair price (%50) and the sharing of profits with owners (%73.3) in the future (%43.3) are all suggestions made by proprietors to increase this process. Therefore, the result is that this plan has just pauperized the initial owners.
  • Dr. M. Zaheri Page 181
    The large cities always impose the transformations and main changes to their surrounding because of having increased population and the interaction between space and the functional relations.The damaging of forming fields, destruction of green areas, the extension of margin settlement and especially the changes of using the suburbs areas also the villages which locate in impact areas are some of those imposes.The review and mapping the changes in using the lands of these villages are the subjects of this study.The basis of this research is on the field studies and using satellite data and images which relates to several years.
  • Dr. M. Bayati Khatibi Page 199
    Rivers are dynamic features of landscapes, whose characteristics vary over time and space related to changes in environmental controls and human impacts. The longitudinal extent of changes, their variability with time, how response the tributary to occasions, the kind of changes in mainstream cross-section, disturbance on slope in semi-arid area, are important from hydrological and geomorphological aspects. Dams, as man made structures, have major impacts on river hydrology, primarly through in the timing, magnitude, and frequency of low and high flows, ultimately producing a hydrologic artificial regime differing significantly from the pre-impoundment natural flow regime. Despite the profiles of dams on river regulation for water resources management, they create artificial flow regimes downstream and interrupt the transfer of sediments from headwater source area. These changes are started on acts of the fluvial processes at below of dams and caused adjustments of channel form. For study of effects of dams on upstream and downstream of semi-arid catchments, Gharanghou's catchment is selected. This catchment is located on the eastern slopes of Sahand Mt. This paper emphasizes the downstream effects of Sahand's dam on Gharanghou river, on the sedimentation rate of dam and also the effects of dam on downstream geomorphology. For assessing of rate of erosion, amount of sediment, evaluated method and GIS have been used then produced map of suitable area for erosion, sedimentation and landslides. The mapping is often performed through the identification and analysis instability factors. For mapping, firstly distribution map of factor produce and digitized factors then analyzed by bivariated methods and the next stage, weighted to factors and final produced hazard donation map by using Arc/View. This map shows upper part of Gharanghou's catchment erosion is critical and about of all products of erosion processes and materials of resulted by the landslides occurrence, remove into streams and the final stage, deposit in the lake of dam. The predictions show that the construction of dam will changed the longitudinal and cross of Gharanghou river's bed, rate of degradation and aggradations in Gharanghou catchment.