فهرست مطالب

پایش - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1385)

مجله پایش
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1385)

  • 75 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا جلیلی *، علی اکبر روحانی، سکینه محمدعلیزاده، صدیقه جعفری، مهدیه شریفی صفحات 169-175

    گرچه در جوامع مختلف، قوانین متفاوتی برای سقط درمانی وجود دارد، اما تحت شرایط خاص برای جان مادر یا تولد نوزادان سالم، سقط درمانی معتبر اعلام شده است. پزشکان به خصوص متخصصان زنان و زایمان با شناخت قوانین سقط درمانی و در نظر گرفتن فرهنگ جامعه که خود نیز تحت تاثیر آن قرار دارند می توانند مددجویان خود را در جهت اتخاذ تصمیم مناسب و به موقع کمک نمایند.
    این مطالعه به منظور بررسی نظرات پزشکان متخصص زنان و زایمان و عمومی شهر کرمان در زمینه سقط جنین (قانونی) صورت گرفت. نمونه پژوهش شامل30 نفر پزشک متخصص زنان و زایمان و 110 نفر پزشک عمومی بودند که به صورت تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه پژوهشگر - ساخته بود که بعد از دستیابی به روایی و پایایی مناسب مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داده بیشتر نمونه مورد مطالعه مونث (62.1درصد) و49 درصد دانشگاهی بودند. تمامی آزمودنی ها موافقت خود را با تدوین قوانین مربوط به سقط به عنوان یکی از عوامل کاهش مرگ و میر زنان باردار اعلام داشتند. از بین9 شاخص مطرح شده، بیشترین موافقت با سقط مربوط به تالاسمی ماژور (99.3 درصد) و مادرHIV مثبت (96.4 درصد) و کمترین آن به ترتیب مربوط به بیماری قلبی شدید مادرstage?? (40 درصد) و مادر مبتلا به افسردگی ماژور با افکار خودکشی (65.5 درصد) بود. 59 درصد از پزشکان معتقد بودند سقط غیر قانونی به کرات انجام می شوند. علی رغم قوانین تدوین شده در زمینه سقط درمانی، درصد قابل توجهی از جامعه مورد مطالعه در مورد تعدادی از شاخص های سقط درمانی بی نظر و یا حتی مخالف بودند. این مخالفت، احتمالا می تواند در ایفای نقش مشاوره ای آنها تاثیر داشته باشد. بنابراین به منظور تولد نوزادان سالم و پیشگیری از مرگ و میر مادران باردار باید در برنامه های بازآموزی پزشکان، به موضوع سقط درمانی توجه ویژه گردد.

    کلیدواژگان: سقط جنین، پزشک عمومی، پزشک متخصص زنان و زایمان، کرمان
  • اصغر محمدپور اصل*، علی فخاری، فاطمه رستمی، سید مهدی طباطبایی وکیلی صفحات 177-183

    با توجه به افزایش شیوع مصرف سیگار در نوجوانان، تعیین عوامل مرتبط با مصرف سیگار در این گروه حایز اهمیت زیادی است. هدف مقاله حاضر تعیین شیوع مصرف سیگار و عوامل روانشناختی مرتبط با مصرف سیگار در میان 1785 دانش آموز در30 دبیرستان در شهر تبریز می باشد.
    دانش آموزان شرکت کننده در مطالعه یک پرسشنامه خودایفایی را تکمیل کردند که شامل مشخصات دموگرافیک و سوالات اندازه گیری اعتماد به نفس، گرایش به مصرف سیگار و تعیین مراحل مصرف سیگار (سیگاری، سیگار آزموده، غیر سیگاری) بود. با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک، ارتباط عوامل روانشناختی با مصرف سیگار مورد بررسی قرار گرفت.
    حدود 23 درصد دانش آموزان مصرف سیگار را تجربه کرده بودند، ولی تنها 4.4 درصد سیگاری بودند. با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک و از بین عوامل روانشناختی مورد بررسی، تجربه مصرف الکل (OR=1.53)، تجربه مصرف مواد غیر مجاز (OR=9.99) و گرایش مثبت به مصرف سیگار (OR=1.26) با مصرف سیگار ارتباط داشتند.
    یافته های این مطالعه اقدامات پیشگیری در دوره نوجوانی و قبل از آن را توصیه می کند و البته اقدامات پیشگیری برای مصرف سیگار نوجوانان باید مطابق با مراحل سیگار کشیدن و با توجه به عوامل خطر باشد.

    کلیدواژگان: نوجوانان، مصرف سیگار، شیوع، تبریز
  • افسانه قاسمی، شکوفه علیمحمدیان، علی دوانی صفحات 185-192

    سلامت و بهداشت جامعه با شاخص های بهداشتی اندازه گیری می شود. یکی از این شاخص ها میزان مرگ و میر نوزادان است که زایمان پیش از موعد از علل این مرگ و میر محسوب می گردد. لذا به نظر می رسد پیشگیری و پیش بینی زایمان پیش از موعد امر مهمی در کاهش مرگ و میر نوزادان است. در این زمینه سنجش طول دهانه رحم به عنوان یکی از عوامل از اهمیت خاصی برخوردار است.
    این تحقیق با هدف بررسی ارتباط طول دهانه رحم با زایمان پیش از موعد طراحی گردید 153 نفر از زنان که در سن حاملگی16-24 هفته قرار داشتند، پس از اندازه گیری طول دهانه رحم توسط سونوگرافی واژینال، در دو گروه (75 نفر که دهانه رحم آنان کمتر از35 میلی متر بود و 78 نفر که دهانه رحم آنان بیشتر یا مساوی35 میلی متر بود) به صورت آینده نگر از نظر بروز زایمان پیش از موعد مورد مطالعه قرار گرفتند.
    میانگین سنی گروه اول25.8 با انحراف معیار4.9 و گروه دوم 27.8 با انحراف معیار 4.5 بود و میزان بروز زایمان پیش از موعد در گروه اول 17.3 درصد و در گروه دوم6.4 درصد به دست آمد (RR=2.7,95?CI=1.3-4.5).
    حساسیت ویژگی، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی طول دهانه رحم برای زایمان پیش از موعد به ترتیب 72، 54، 17 و 93 درصد بود. در تحلیل چند متغیره از بین متغیرهای دهانه رحم، شغل، تحصیلات، نوبت حاملگی، نوبت زایمان و سن، تنها طول دهانه رحم با زایمان پیش از موعد ارتباط معنی داری داشت (P<0.01).
    نهایت آن که زایمان پیش از موعد از عوامل مکانیکال و بیوکمیکال تاثیر می پذیرد، مطالعه ما بیشتر روی عوامل مکانیکال که همان طول دهانه رحم بود انجام پذیرفت و سایر عواملی که احساس می شد روی نتیجه حاملگی و بروز زایمان پیش از موعد موثر هستند، جز ملاک های عدم ورود به مطالعه ما بود و این نتیجه حاصل گشت که زنانی که طی هفته 16-24 بارداری از طول دهانه رحم کوتاه تر از35 میلی متر برخوردارند خطر بیشتری برای زایمان پیش از موعد دارند.

    کلیدواژگان: زایمان پیش از موعد، طول دهانه رحم، حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت، ارزش اخباری منفی
  • سهیل سعادت*، سید محمد قدسی، کورش هلاکویی نایینی، محمود محمودی، کاوس فیروزنیا، مصطفی حسینی صفحات 193-200

    شاخص های تجویز اسکن جمجمه در مصدومین ضربه مغزی خفیف متغیر بوده و بسیاری از مصدومینی که تحت اسکن جمجمه قرار می گیرند، یافته بالینی مثبتی بروز نمی دهند. نظر به شیوع بالا و پراکندگی جغرافیایی حوادث منجر به ضربه مغزی خفیف، استفاده از مدلی که بتواند مصدومین نیازمند اسکن جمجمه را مشخص نماید، سبب اختصاص بهینه منابع و امکانات درمانی به گروه نیازمندتر خواهد شد. این مطالعه بر آن است تا با استفاده از مدل آماری، مصدومینی که در صورت انجام اسکن جمجمه یافته مثبتی در اسکن خواهند داشت را مشخص نماید. برای استفاده از این روش کافی است تا بر اساس فرمول مندرج در بخش نتایج، نمره تشخیصی هر فرد را محاسبه کرده و تنها افرادی را برای اسکن جمجمه اعزام نمود که نمره تشخیصی بیش از -3.37کسب نمایند.
    حساسیت مدل پیشنهادی برای کشف یافته مثبت در اسکن جمجمه100 درصد و ویژگی آن74 درصد است.
    با استفاده از این مدل، می توان مصدومان را به صورتی انتخابی تر برای انجام اسکن جمجمه ارجاع نمود، به نحوی که شیوع یافته»طبیعی«در اسکن آنها نسبت به مقدار فعلی تا66 درصد کاهش یابد، بدون آن که هیچ یافته ای در اثر عدم ارجاع مصدوم از نظر دور بماند. این روش منجر به کاهش تقاضا برای اسکن جمجمه و اختصاص آن به موارد منتخب و ضروری خواهد شد.

    کلیدواژگان: ضربه مغزی خفیف، مدل آماری، اسکن جمجمه
  • آمنه ستاره فروزان*، معصومه دژمان، منیر برادران افتخاری صفحات 201-206

    خشونت علیه زنان در تمامی کشورهای جهان وجود دارد و سازمان بهداشت جهانی، آن را به عنوان یک اولویت بهداشتی قلمداد می کند. مطالعات متعددی در خصوص شیوع و بروز این موضوع در جهان انجام گرفته است، ولی مطالعات محدودی در مورد هزینه های مستقیم و غیر مستقیم اقتصادی خشونت خانگی به عمل آمده است. لذا در نظر دارد هزینه های اقتصادی مستقیم همسر آزاری در مراجعین مراکز پنجگانه پزشکی قانونی در شهر تهران را تعیین نماید. این پژوهش از نوع توصیفی و مقطعی است. با توجه به میزان شیوع18 درصدی همسر آزاری در مراجعین به مراکز پنجگانه پزشکی قانونی شهر تهران و دقت 5 درصد، تعداد حجم نمونه معادل225 نفر برآورد و از طریق تکمیل پرشسنامه، اطلاعات جمع آوری گردید. شیوه محاسبه هزینه بر حسب هزینه تمام شده و هزینه های حاشیه ای است. هزینه تمام شده شامل هزینه های خدمات درمانی، هزینه های بخش پی گرد قانونی – قضایی و هزینه رفت و آمد و سایر موارد بوده است. میانه هزینه ارایه خدمات برای225 نفر مورد مطالعه در مورد حق ویزیت معادل25156 ریال، خرید دارو معادل23595 ریال، عکس برداری و سونوگرافی معادل33483 ریال و انجام آزمایشات معادل50000 ریال بوده است که با توجه به9050 نفر استفاده کننده از خدمات در سال، کل هزینه پزشکی – درمانی 280.133.407 ریال برآورد می گردد. هزینه های قانونی نیروی انتظامی برای استفاده کنندگان جمعا 1.465.736.910 ریال و سایر هزینه ها برای افراد مورد نظر 320.071.350 ریال بوده که هزینه کل 2.056.941.667 ریال برآورد شده است. برآورد به دست آمده هزینه های ناشی از یک بار مراجعه و مربوط به اقدامات به عمل آمده تا قبل از مراجعه قربانیان به مراکز پزشکی قانونی است. چنانچه دفعات مراجعه بیش از یک بار و همچنین هزینه پی گیری های بعدی پس از صدور حکم پزشکی قانونی نیز در نظر گرفته شود، تخمین درستی به دست خواهد آمد و بیانگر هزینه بالای اقتصادی بر دولت و مردم است. در نهایت این که هر چند برآورد هزینه های واقعی با توجه به فقدان اطلاعات در این زمینه بسیار دشوار است، اما به نظر می رسد مقادیر تقریبی به دست آمده بتواند انگیزه کافی را در برنامه ریزان و سیاست گذاران بخش سلامت ایجاد کند تا نسبت به انجام مداخلات موثر و قانونی با هدف کاهش و کنترل پدیده همسر آزاری و عوارض ناشی از آن اقدام کنند.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، همسر آزاری، هزینه همسر آزاری
  • اکرم سلیمانی *، محمود محمودی، عباس رحیمی صفحات 207-212

    این پژوهش مهمترین عوامل موثر و مرتبط بر باروری را که مختص کشور ما و استان مازندران است بررسی می نماید و لذا می توان از آن در برنامه ریزی های صحیح باروری بهره جست. داده های این مطالعه از طرح»بررسی عوامل موثر بر آهنگ و بازدهی باروری در استان مازندران در سال 79 به وسیله پرشسنامه ای مشتمل بر سه بخش (مشخصات دموگرافیک، اطلاعات باروری و بخش تنظیم خانواده) جمع آوری شده است، نوع مطالعه توصیفی – تحلیلی است و نمونه گیری به روش دو مرحله ای تصادفی انجام شده و با در نظر گرفتن این که بیشتر از15 درصد از خانوارها بیش از6 فرزند دارند با احتسابd=0.02 نمونه ای به حجم 1343 نفر وارد مطالعه شدند. از آنجا که تمرکز مطالعه بر زنان10-54 ساله ازدواج کرده همسردار می باشد، پس از کسر نمونه های غیر مرتبط1137 زن مورد بررسی قرار گرفتند. از بین عوامل موثر باروری، سن مادر، سواد مادر، تعداد سال های زناشویی، سن هنگام ازدواج مادر و سن اولین حاملگی انتخاب و به وسیله روش آنالیز مسیری اثر علتی (اثر مستقیم و غیر مستقیم) و اثرات غیر علتی محاسبه گردید. کلیه ضرایب اثر محاسبه شده از نظر آماری با صفر اختلاف معنی دار آماری داشته اند (P<0.01) نتیجه این که از بین متغیرهای مورد بررسی، به ترتیب تعداد سال های زناشویی و سن مادر دارای بیشترین ضریب اثر مستقیم مثبت (r=0.203. r=0.428) و سواد مادر دارای قویترین اثر مستقیم منفی (r=-0.182) بر باروری بوده اند. از بین عواملی که بر باروری اثر غیر مستقیم داشته اند سن مادر باr=427 علاوه بر اثر مستقیم، بیشترین اثر غیر مستقیم مثبت و سواد مادر با r=-0.153 قویترین اثر غیر مستقیم منفی را از طریق سایر متغیرهای مدل بر باروری اعمال می کنند. ضریب اثر مستقیم سواد مادر بر باروریr=-0.2 بوده و ضریب اثر علتی آنr=-0.335 محاسبه شده است که نسبت به سایر متغیرهای مدل قویترین اثر را بر کاهش باروری نشان می دهد و با نتایج مطالعات مشابه در خصوص عوامل موثر بر تمایل مادران به ادامه باروری هخوانی دارد. از آنجایی که کنترل باروری امری دشوار می باشد، با روش آنالیز مسیری می توان در صورتی که امکان کنترل همه متغیرها نباشد توجه بیشتر را بر روی متغیرهایی معطوف کرد که نسبت به سایر متغیرها بیشترین اثر را در باروری دارند و در این مطالعه سواد مادرو تعداد سال های زناشویی سهم بیشتری را در باروری و تغییرات آن به عهده داشته اند. با توجه به مقدار R2 در مرحله آخر (0.691)، مدل بدست آمده را می توان یک مدل نسبتا خوب در پیش بینی و کنترل باروری به حساب آورد.

    کلیدواژگان: آهنگ باروری، بازدهی باروری، آنالیز مسیری، مدلسازی
  • بهشید گروسی*، حسین صافی زاده، بهرام بهرام نژاد صفحات 213-220

    سوء رفتار با کودکان از مشکلات عمده بهداشتی و درمانی است که با توجه به اثرات همه جانبه آن در دراز مدت نیازمند توجه جدی است. با در نظر گرفتن این که عمده کودک آزاری های شدید به بیمارستان ها و مراکز درمانی مراجعه می نمایند، آگاهی و اطلاعات پزشکان در زمینه عوامل خطر و علایم تشخیصی و اثرات سوء رفتار با کودکان و همچنین نگرش آنان نسبت به این مقوله حایز اهمیت است. به منظور بررسی آگاهی و نگرش پزشکان عمومی در مورد سوء رفتار با کودکان، مطالعه حاضر با حضور 200 نفر از پزشکان عمومی شهر کرمان و با استفاده از پرسشنامه طراحی و اجرا گردید، ولی با حذف 3 پرسشنامه به دلیل ناقص بودن اطلاعات، در197 نفر انجام شد. مطالعه انجام شده نشان می دهد55 درصد از پزشکان عمومی شهر کرمان در مورد مسایل مربوط به سوء رفتار با کودکان اطلاع کافی ندارند. اطلاعات در زمینه عوامل خطر و علایم جسمی – روانی سوء رفتار نسبتا خوب بود، در زمینه تشخیص موارد جنسی و یا روانی (پسیکولوژیک) اطلاعات کافی به نظر نمی رسید. نگرش نسبت به تنبیه بدنی منفی بود و در عین حال نگرش با جنس پزشک رابطه معنی دار داشت. علی رغم این که تعداد زیادی از پزشکان (65 درصد) موارد سوء رفتار با کودکان را در کار بالینی خود مشاهده کرده بودند، اما تعداد بسیار کمی (4.5 درصد) این موارد را گزارش نموده بودند و در زمینه نحوه گزارش موارد سوء رفتار با کودکان نیز اطلاعات افراد مورد بررسی بسیار کم بود. با توجه به مطالعه حاضر و یکسان بودن سیستم آموزش پزشکی در ایران، آموزش دانشگاهی دانشجویان پزشکی و آموزش های پس از فراغت از تحصیل برای پزشکان در مورد سوء رفتار با کودکان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سوء رفتار با کودک، کودک آزادی، آگاهی، نگرش، پزشک عمومی
  • مرتضی عبدالهی، میترا ابتهی*، منیره دادخواه، تلما ذوقی، مریم اسلامی، هایده کیانفر، نازیلا اساسی، ناصر کلانتری صفحات 221-228

    این پژوهش کیفی با هدف شناخت وضعیت فعلی آموزش تغذیه، منابع و موضوعات آموزش تغذیه و نحوه آموزش مطلوب از دیدگاه کودکان و مادران آنها انجام شده است. اطلاعات اولیه به روش بحث گروهی متمرکز از128 دختر و پسر6 تا11 ساله و32 مادر، در دو منطقه (1و6) تهران جمع آوری شد. اهداف پژوهش بر اساس2 راهنمای سوالات گروهای هدف (مادران و کودکان) طراحی شد. کل تحقیق شامل20 بحث گروهی (16 بحث برای کودکان و 4 بحث برای مادران) بود. همه کودکان آگاهی های تغذیه ای را از خانواده و تلویزیون کسب کرده بودند و اکثر کودکان دوست داشتند مطالب آموزشی را از پدر و مادر و سایر افراد خانواده یاد بگیرند. همچنین بهترین مکان های آموزش تغذیه از نظر کودکان، مدرسه، خانه و مطب پزشک بود و اکثر آنها موثرترین روش آموزش را به صورت نمایش، قصه و مطالعه مستقیم می دانستند. از دیدگاه مادران افرادی که برای آموزش کودکان مناسب هستند به ترتیب معلم، مربی بهداشت، پدر و مادر و همسالان بوده و مدرسه به عنوان موثرترین مکان برای آموزش محسوب می شود. یافته های این پژوهش نشان داد که کودکان نیاز بیشتری برای آموختن مطالب تغذیه ای دارند. آنها نیاز دارند تا بیش از آنچه تا کنون آموخته اند، بیاموزند. به همین جهت تهیه و تدوین برنامه های آموزش تغذیه هدفمند و طولانی مدت از طریق تلویزیون و سایر رسانه های تاثیر گذار با مشورت کارشناسان مربوطه اعم از کارشناسان تغذیه و آموزش بهداشت ضروریست.

    کلیدواژگان: آموزش تغذیه، مادران و کودکان
|
  • Jalili Z. *, Robani A.A., Mohammad Alizadeh S., Jafari S., Sharifi M. Pages 169-175
    Objective(s)

    The aim of this study was to determine the opinions of gynecologists and general physicians working in Kennan city about legal abortion.

    Methods

    This cross-sectional study carried out in Kerman. A random sample of 30 gynecologists JnJ 11 O general physicians participated in the study. Data collection was carried out by an investigator using a valid quesuonnaire.

    Results

    The majority of respondents were female (62.1 %) and 49% working in a university. Fifty-nine percent of sample believed that there were frequent criminal abortion and all agreed that one way to reduce the mortality of pregnant women is need for a proper legislation. Among the 9 mdicanons for legal abortion, the highest degree of agreement was related to major thalassemia (99.3%J and an HIV-positive mother (96.4%). The lowest agreement rate was seen for severe heart disease stage IT (40%) and mother's major depression with suicidal thoughts (65.5%).

    Conclusion

    In spite of the existing indications for therapeutic abortion, many participants either had no opinion or disagreed. In order to have newborns and prevent mortality of pregnant mothers there is need for Continuing Medical Education (CME) on legal abortion.

    Keywords: Opinion, Abortion, General physician, Gynecologist
  • Mohammadpoor Asl A. *, Fakhari A., Rostami F., Tabatabaee S.M. Pages 177-183
    Objective (s)

    The purpose of this paper is to determine the prevalence and psychological factors of smoking among 1785 students at 30 high schools in Tabriz.

    Methods

    Each student completed a self-administered questionnaire. The intention was to obtain information on smoking, self-esteem, and attitude toward smoking as well as demographic information. Respondents were classified into three categories of never smoker, occasional smoker and regular smoker. Multivariate logistic regression analysis was used to determine the association between smoking status and the independent variables.

    Results

    The prevalence of ever smoking was 22.6% but only 4.4% of the students were regular smokers. Prevalence was higher among students who had experienced alcohol (OR=J.53) and illicit drugs (OR=9.99). Prevalence was also higher among students who had a positive attitude toward smoking (OR=l .26).

    Conclusion

    Smoking prevention programs for adolescents should be adapted at each stages of smoking. The finding has important public health implications, but further research is required to determine if the association was causal.

    Keywords: Adolescents, Cigarette Smoking, Prevalence, psychological factors, Tabriz
  • Ghasemi A., Alimohammadian Sh., Davati A. * Pages 185-192
    Objective (s)

    To determine the relationship between cervical length at 16 and 24 weeks of gestation and the occurrence of preterm labor.

    Methods

    A prospective cohort study was performed on 153 pregnant women in two groups (75 and 78 person) after measuring cervical length with vaginal sonography. We calculated the incidence preterm labor m both groups, plus the sensitivity, specificity, positive and negative predictive values for cervical length.

    Results

    The incidence of preterm labor was 17.3% ( 13/75) in the group with cervix length of less than 35 mm and 6/4% (5/78) in the group with cervical length ;::JS mm. The relative Risk was 2.7 (95% CI=l.3-4.5). Sensitivity, specificity, positive and negative predictive value of cervical length on preterm delivery with a cut-off point of 35 mm were 72%, 54%, 17% and 93% respectively. In the multivariate analysis of job, education, parity, gravidity and cervical length only cervical length was significantly related to preterm delivery (P<0.01). The cervical length also had a significant correlation with preterm delivery (P<0.001, r =0.61).

    Conclusion

    Cervical length between 16 and 24 weeks of gestation is a strong-predictor of preterm labor.

    Keywords: Preterm, Cervix length, Sensitivity, Specificity, Positive Predictive Value, Negative Predictive Value
  • Saadat S. *, Ghodsi S.M., Holakoie Naieni K., Mahmoudi M., Firooznia K., Hosseini M. Pages 193-200
    Objective(s)

    To develop a statistical model to differentiate between patients who need CT scan and those who did not.

    Methods

    320 consecutive minor head trauma victims admitted in two teaching hospitals were entered into the study. After completion of medical care, clinical information were collected by physicians. Brain CT Scan was taken from all patients and after clinical use, was filed to be reported by a single radiologist for this research purpose. Logistic Regression method was utilized to analyze results and develop the prediction model.

    Results

    Using logistic regression, a model was developed which showed 100% sensitivity and 74% specificity to detect a positive finding on brain CT scan. Using this model negative finding prevalence in minor head trauma brain scans decreased by 66% while no cases were missed.

    Conclusion

    The proposed statistical model reveals the need for brain CT scan in 70% of minor head trauma victims while preventing any positive findings being missed. This model would be considered as a Clinical Practice Guideline (CPG) in rural areas to refer minor head trauma victims for Brain CT Scan. However, more investigation of this model with more sample size is recommended.

    Keywords: Brain CT Scan, Mild head trauma, Indication, Modeling, Indications
  • Fourozan A.S. *, Dejman M., Baradaran Eftekhari M. Pages 201-206
    Objective(s)

    This study seeks to determine the direct cost of wife abuse in the 5 Legal Medicine Centers (LMCs) in Tehran.

    Methods

    This was a descriptive cross sectional study. Given the 18% prevalence of violence against women; with a precision of 5%, a sample size of 225 was estimated. A questionnaire was developed to collect data. The costs were calculated by adding marginal and principal costs. Principal costs included all monetary expenditures related to the medical care services, legal-judiciary follow up, commuting and sundry charges.

    Results

    On average, each woman has spent 132234 Rls for healthcare services. This figure included on average 25156 Rls for visits, 23595 Rls for prescribed drugs, 33483 Rls for radiological studies and 50000 for laboratory tests. Given the total number of 9050 of female victims of the domestic violence attending LMCs in the year 2002, the total medical services was estimated at 2801133,4071 Rls. Total legal services charged by the Police Force in 2002 was 1,46517361910 Rls. In the same period, sundry charges was 320/71/350 Rls. The estimated total costs therefore reached as high as 2/056/941/667 Rls.

    Conclusion

    The study findings indicate that in Iran high expenses of domestic violence is imposed and this needs an urgent attention. Public health inventions might help to reduce the cost of domestic violence against women.

    Keywords: Domestic violence, Direct cost of women violence, Women violence
  • Soleimani A. *, Mahmoudi M., Rahimi A. Pages 207-212
    Objective(s)

    To evaluate the direct and indirect effects of different factors on fertility usage the path analysis.

    Methods

    Data were obtained from the research project "Evaluating the effective elements on the tempo and quantum of fertility in Mazandaran Province in year 2000", and by a q11estionn11ire containing three sections (demographics, fertility data and family planning). This was a descriptive-analytic study and sampling was perfumed by a two-stage random procedure. A total of 1343 families were initially included in the study. The research targeted married women aged 10-54 years. We used path analysis to calculate the effect size and 95% confidence intervals for the following set of factors: mothers' age, mothers' education, duration of marriage, age at marriage, and mothers' age at her first pregnancy.

    Results

    In total 1137 women participated m the study. The duration of marriage showed the strongest positive direct effect on fertility (r = 0.428); the second strongest positive effect belonged to mothers' age (r =0.203). Mothers' education had the most powerful negative direct effect (r = -0.182). Mothers' age also had the strongest indirect effect (r = 0.437), while mothers' education showed the greatest negative indirect effect (r - -0.153). All of the calculated effects were statistically significant (P-Value <0.00 I).

    Conclusion

    This research illustrated the powerful effect of mothers' education on fertility. There is a potential for effective birth control through modification of factors that have a strong influence on fertility. It is difficult to change all of the factors at once, thus as a first step it might be better to concentrate on duration of marriage and mothers' education.

    Keywords: Fertility, Modeling, Path analysis
  • Garussi B. *, Safizadeh H., Bahran Nejad. B Pages 213-220
    Objective (s)

    The aim of this study was to determine the level of knowledge and attitude toward child abuse among general practitioners working in Kerman.

    Methods

    A semi-structured questionnaire was developed based on child abuse literature. 200 physicians participated in this study. 3 questionnaires were filled incorrectly, thus deleted and 197 questionnaires were analyzed. The validity and reliability of the questionnaire were assessed.

    Results

    Most participants did not have adequate knowledge especially in the sexual and psychological aspects. There was a significant relation between knowledge and gender with attitudes toward child abuse.

    Conclusion

    The findings indicated that physicians do not have adequate knowledge and proper attitude regarding child abuse. Implementation of educational programs on child abuse seems necessary for medical students.

    Keywords: Child maltreatment, child abuse, Knowledge, Attitude, Physician
  • Abdollahi M., Abtahi M. *, Amini M., Dadkhab M., Zoghi T., Bslami M., Kianfar H., Assasi N., Kalantari N Pages 221-228
    Objective (s)

    To examine nutrition education as perceived by school children and their mothers.

    Methods

    This was a qualitative study using focus group discussion (FGD). The research team consisted of a coordinator, one or two observers and two note takers Each FGD was held with 6 to 8 person and each session tasted about 60 minutes. The fieldwork ecuvtues of the study included 20 FGD sessions, 16 for children grades I" to 4•h and 4 for mothers. The study was held in 2 districts of Tehran. At the end of each group discussion all notes were completed, coded, analyzed and classified by team members.

    Results

    The findings showed that children were eager to learn on effects of healthy foods. Children indicated that TV was the most important and effective teaching medium, In addition to TV, food advertisements, school staff especially teachers were among the most common named on children's nutritional behaviors. Most of children preferred to learn nutritional subjects from father, mother and other family members. The mothers preferred teachers, health instructors' parents and classmates as the source of knowledge and schools as the most effective place for teaching/or educating nutritional subjects.

    Conclusion

    The study results suggest that children need to learn more about nutrition and foods. Designing longitudinal nutrition education projects aiming at children through TV or other effective media arc essential

    Keywords: Nutrition education, Mothers, children, Study