فهرست مطالب

پایش - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، بهار 1386)

مجله پایش
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، بهار 1386)

  • 90 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/07/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کاظم محمد، کمال اعظم*، مسعود کریملو، محمدعلی نوربالا صفحه 89

    در مطالعه حاضر روند تغییرات سن اولین ازدواج با استفاده از اطلاعات مربوط به طرح ملی سلامت و بیماری در ایران و بر مبنای مدل براس (Brass) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    طرح سلامت و بیماری در سال 1378 در کل کشور به اجرا گذاشته شد و در آن یک هزارم جمعیت ایران به صورت نمونه گیری خوشه ایکه هر خوشه شامل 8 خانوار بود، تحت مطالعه قرار گرفتند. نمونه مورد مطالعه شامل حدود 16000 زن 15-49 ساله است که صفات مورد بررسی برای مطالعه حاضر در این افراد عبارتست از: سن فعلی، وضعیت تاهل، سن اولین ازدواج و منطقه سکونت (شهری و روستایی). میانگین سن اولین ازدواج در افراد ازدواج کرده، 17.8 با انحراف معیار 3.7 سال در کشور به دست آمد.
    برازش مدل براس روی داده های فوق نشان می دهد که نسبت زنان ازدواج کرده در تمامی گروه های سنی، به خصوص گروه سنی 15-19 ساله روندی کاملا نزولی داشته و این حاکی از آن است که سن ازدواج در کل کشور افزایش داشته است.

    کلیدواژگان: روند سن اولین ازدواج، سلامت و بیماری، مدل براس، نسبت P، F
  • ربابه شیخ الاسلام، ژیلا صدیقی*، کورش صمدپور، حامد پورآرام صفحه 99

    پایش رشد یکی از طرق ارزیابی سلامتی و وضعیت تغذیه ای کودکان است. ترازوی مناسب و دقیق، یکی از وسایل مورد نیاز برای پایش رشد کودکان محسوب می شود. در این راستا ترازوی جدیدی تحت عنوان «Uniscale» برای استفاده در برنامه های بهداشتی کشور پیشنهاد شده و مطالعه ای جهت ارزیابی «پایایی» و «مقبولیت» این ترازو در سال 1379 در شبکه بهداشت و درمان شهرستان ساوجبلاغ انجام شد. پایایی ترازوی جدید درگروه های زنان باردار و کودکان زیر 5 سال و میزان مقبولیت استفاده از این ترازو در جمعیت کارکنان بهداشتی بررسی شد.
    در بخش اول مطالعه، 458 نفر تحت بررسی قرار گرفتند. طبق نتایج، اختلاف میانگین های توزین مکرر به تفکیک ترازوی موجود و ترازوی جدید در هر سه گروه مطالعه از نظر آماری معنی دار نبوده و پایایی اندازه گیری ترازوی موجود و ترازوی جدید قابل قبول بوده است. بنابراین امکان مقایسه ترازوی موجود با ترازوی جدید مقدور شد. اختلاف میانگین های توزین توسط ترازوی جدید و ترازوی موجود در گروه کودکان از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار نبوده ولی در گروه سنی مادران باردار نتایج توزین توسط ترازوی جدید و موجود با یکدیگر از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار بود (P<0.000). در بخش دوم مطالعه، تمامی کارکنان (54 نفر) تحت بررسی قرار گرفتند. میزان توصیه ایشان برای استفاده از Uniscale به تفکیک کودکان زیر 2 سال، کودکان 5-2 سال و زنان باردار به ترتیب عبارت از 57 درصد، 75 درصد و 80 درصد بوده است. به طور کلی اغلب کارکنان بهداشتی استفاده از ترازوی جدید در گروه بزرگسالان را بیشتر توصیه کرده اند، اما ترازوی جدید در گروه کودکان عملکرد بهتری نسبت به ترازوی موجود داشته است. بنابر این در خصوص بررسی دقیق تر عملکرد ترازوی جدید در گروه زنان باردار پیشنهاد می شود که مطالعه مشابهی با گروه ورزیده تری از کارکنان بهداشتی جهت کنترل تاثیر مهارت توزین کنندگان بر اندازه گیری وزن انجام شود. در ضمن توصیه می شود که نمونه های آتی این ترازو به گونه ای طراحی شود که صحت اندازه گیری آن وابستگی کمتری به عملکرد توزین شوندگان و مهارت توزین کنندگان داشته باشد.

    کلیدواژگان: Uniscale، پایایی، مقبولیت، کودکان، وزن
  • حمیرا سجادی *، اکبر بیگلریان صفحه 105

    هدف از اجرای این پژوهش، اندازه گیری کیفیت زندگی زنان سالمند آسایشگاه خیریه کهریزک است. به این منظور، تعداد 87 زن سالمند آسایشگاه خیریه کهریزک که قادر به پاسخگویی به سوالات پرسشنامه بودند، به صورت تصادفی به عنوان نمونه های این مطالعه توصیفی تحلیلی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه و پرسشنامه لیپاد استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و تحلیلی مانند میانگین، انحراف معیار، جدول توزیع فراوانی دو بعدی و ضریب همبستگی ناپارامتری اسپیرمن استفاده گردید.
    بیشترین سالمندان مورد مطالعه در گروه سنی 74-65 سال و 84-75 سال (هر یک 35.4 درصد) بودند و میانگین کلی سن، 72.5 سال بود. بیشتر این افراد، بی سواد (63.2 درصد) و 88.5 درصد از آنها درآمد ماهیانه کمتر از 50000 ریال داشتند. 71.8 درصد از آنها بیوه و 12.9 درصد از آنها مطلقه بودند. میانگین نمره استاندارد شده کیفیت زندگی 54.62 با انحراف معیار 10.22 بوده است. کیفیت زندگی در کل و در ابعاد فیزیکی، خود مراقبتی، اجتماعی و رضایت از زندگی در سطح خوب و در بعد افسردگی و اضطراب و بعد شناختی در سطح ضعیف به دست آمد.
    یافته های این تحقیق با یافته های سایر محققین همخوان نیست. به این معنی که کیفیت زندگی در کل و در بیشتر ابعاد، بخصوص در بعد رضایت از زندگی، بالاتر از سایر مراکز مراقبت و نگهداری از سالمندان است که می تواند ناشی از تلاش خیرین نیکوکار، مدیریت صحیح و موفق و ارایه خدمات بصورت مطلوب در آسایشگاه خیریه کهریزک باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سالمند، آسایشگاه خیریه، پرسشنامه لیپاد
  • سید علی موسوی نجارکلا صفحه 109

    با توجه به شیوع بالای اختلالات اسکلتی عضلانی اندام های فوقانی و نیز تاثیر سن بالا در بروز اختلالات در کارگران کارخانه نساجی این تحقیق در سال 1383 انجام گرفت.
    تحقیق مورد نظر، بررسی توصیفی بر روی 385 نفر کارگر مرد کارخانه نساجی در رابطه با توزیع سنی و تاثیر آن بر بروز اختلالات اسکلتی عضلانی اندام فوقانی است. شیوع اختلالات در چهار بخش از اندام فوقانی شامل شانه، آرنج، مچ دست، و دست و انگشتان مورد مقایسه قرار گرفت و رابطه اختلالات چهار بخش مذکور با گروه های سنی و تجزیه و تحلیل آنها با برنامه آماری SPSS و Excell انجام پذیرفت. همچنین از پرسشنامه اسکلتی عضلانی استاندارد نوردیک بهره گرفته شد.
    86.2 درصد از شاغلین در گروه سنی بیش از40 سال بوده و درصد شیوع اختلالات دست و انگشتان مچ، آرنج و شانه به ترتیب 73.18، 62.3، 60.16 و 57.73 درصد بوده است و 19.7 درصد از شاغلین فاقد هرگونه اختلالات اسکلتی عضلانی در اندام های فوقانی بودند. همچنین بین درصد شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی بخش های انتهایی اندام های فوقانی و گروه های سنی مختلف ارتباط آماری معنی داری برقرار بود (P<0.05).
    با توجه به بالابودن گروه سنی اکثریت شاغلین کارخانه و نیز عواملی از جمله تحرک زیاد، تغذیه نامناسب، بار کاری زیاد، اتخاذ وضعیت های بدنی نامناسب هنگام کار، اعمال نیروی بیش از اندازه، عدم وجود وقفه های استراحتی در بین دوره های کاری و... میزان شیوع اختلالات در مفاصل و عضلات دست و انگشتان از بقیه بیشتر بوده و بعد از آن به ترتیب مچ، آرنج و شانه قرار دارند. با رعایت عوامل فوق و اتخاذ برنامه های آموزشی و طراحی مناسب پست های کاری و نیز بکارگیری نیروی جوان و انجام معاینات دوره ای و استخدامی می توان شیوع اختلالات اندام فوقانی را تا حد قابل ملاحظه کاهش داد.

    کلیدواژگان: سن، اختلالات اسکلتی عضلانی، اندام فوقانی
  • محمدرضا خوش فطرت *، خدیجه رحمانی، ناصر کلانتری، معصومه غفارپور، یدالله محرابی، احمد اسماعیل زاده صفحه 119

    مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه شاخص های تن سنجی و دریافت های غذایی نوجوانان پسر روستایی با همتایان خود در مناطق شهری شهرستان زرین شهر از توابع اصفهان صورت گرفت. در این بررسی مقطعی 348 پسر نوجوان دبیرستانی 16-14 سال به روش نمونه گیری طبقه ای و به صورت تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات جمعیت شناختی و فعالیت بدنی و نیز شاخص های تن سنجی اندازه گیری و ثبت شده و شاخص توده بدنی (Body Mass Index-BMI) محاسبه گردید. ارزیابی دریافت های غذایی با استفاده از یادآمد 24 ساعته خوراک برای دو روز متوالی و بسامد خوراک 3 ماهه صورت گرفت. شیوع لاغری، اضافه وزن و چاقی در نوجوانان 14ساله به ترتیب (12، 7 و 8 درصد)، 15 ساله (5، 5 و 6 درصد) و 16 ساله (8، 4 و 1 درصد) بود. از نظر الگوی مصرف، میزان مصرف لبنیات در نوجوانان شهری صنعتی نسبت به منطقه روستایی بیشتر و میزان مصرف نان در آنها کمتر است (به ترتیب 241.124 در مقابل 219±137gr/d و P<0.05 و 251±96 در مقابل 264±111gr/d و P<0.05). میزان دریافت انرژی، چربی، پروتئین، ویتامین های A، B1 و C در نوجوانان منطقه شهری صنعتی بیشتر از روستایی بود (P<0.05). نوجوانان منطقه شهری صنعتی و غیرصنعتی درصد بیشتری از انرژی خود را در میان وعده صبح نسبت به همتایان روستایی خود دریافت می کنند (16.1±3.5 و 17.4±2.4 در مقابل 13.5±1.4 درصد، P<0.05). علی رغم تاثیر عوامل اقتصادی اجتماعی و شهرنشینی بر شیوع چاقی و الگوی مصرف غذاهای چرب و پرانرژی، هنوز هم مشکل کم وزنی در نوجوانان زرین شهر در مقایسه با سایر کشور وجود دارد و لذا مطالعه حاضر لزوم توجه به این گروه سنی جهت بهبود وضع تغذیه آنان و رفع مشکل کم وزنی بویژه در مناطق روستایی و بهبود الگوی غذای مصرفی بویژه در نوجوانان مناطق شهری را پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: تغذیه نوجوانان، عادات غذایی، چاقی، نمایه توده بدن
  • زهرابیگم سیدآقامیری*، محسن ویژه، مجتبی صداقت، مریم صابری نمین صفحه 129

    انجام صحیح مراقبت های دوران بارداری برای مادران باردار، یکی از سیاست های بهداشتی کشور ما است. در مراکز بهداشتی درمانی شهری بر خلاف روستاها بیش از نیمی از جمعیت زنان باردار تحت پوشش، یا به مراکز، مراجعه نکرده و یا فقط برای اموری مانند واکسیناسیون مراجعه می نمایند. این تحقیق یک پژوهش توصیفی است با این سوال پژوهشی که علل عدم مقبولیت مراکز بهداشتی درمانی شهری کدام است؟ جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ای که شامل مشخصات جمعیت شناسی، علل عدم مراجعه زنان باردار به مراکز بهداشتی درمانی شهری و طرح پیشنهادات مادران در جهت بهبود کیفیت ارائه خدمات در این مراکز بود انجام شد. نمونه مورد مطالعه شامل300 نفر از زنان بارداری است که به طور منظم به مراکز بهداشتی درمانی شهری مراجعه نمی کنند. پس از تایید اعتبار علمی و عملی پرسشنامه با استفاده از متون علمی و نظرات اساتید فن و مطالعه راهنما، اطلاعات جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که 32 درصد از مادران باردار، تمایل دارند که توسط پزشک متخصص مراقبت شوند. 24 درصد علت عدم مراجعه به مراکز را نامناسب بودن ساعت کاری و 19 درصد کیفیت نامطلوب ارایه خدمات در مراکز بهداشتی درمانی را علت عدم مراجعه خود به آنجا ذکر کرده اند. 26 درصد از نمونه های مورد مطالعه، بهبود فضای فیزیکی و 27 درصد ارائه خدمات تخصصی از جمله سونوگرافی را از مهم ترین راه های جلب زنان باردار به این مراکز دانسته اند. در مجموع نامناسب بودن فضای فیزیکی مراکز بهداشتی، کمبود تجهیزات، عدم استفاده از نیروهای ماهر جهت کنترل و برخورد مناسب با عوارض و درمان بارداری های پر خطر، آگاهی ناکافی کارکنان بهداشتی در زمینه بهداشت باروری، نبودن ارتباط مناسب بین مراکز بهداشتی درمانی، بیمارستان های تخصصی و پزشکان متخصص، از مهم ترین علل کاهش مقبولیت و رویگردانی زنان باردار ساکن شهرها از مراکز بهداشتی درمانی بود.

    کلیدواژگان: زنان باردار، مراقبت دوران بارداری، رویگردانی
  • امیرعباس مومنان*، فاطمه سربندی زابلی، آرش اعتمادی، فریدون عزیزی صفحه 135

    هدف از این مطالعه تعیین الگوی مصرف قلیان و برخی شاخص های مربوط به آن در نوجوانان دانش آموز بخشی از جمعیت شهر نشین شهر تهران بوده است.
    این مطالعه در یک نمونه تصادفی از نوجوانان دانش آموز مقاطع راهنمایی، دبیرستان و هنرستان منطقه 13 تهران شامل 4361 نفر (2219 پسر و 2142 دختر) طی سال 84- 1383 انجام شد. با تکمیل یک پرسشنامه خود ایفا و بی نام، شاخص های مربوط به شیوع و الگوی مصرف قلیان در بین نوجوانان دانش آموز مورد بررسی قرار گرفت. شیوع کلی تجربه کشیدن قلیان در نوجوانان مورد مطالعه 56.9 درصد 95% CI=55.5-58.3)، در پسران 60.6 درصد و در دختران 53.1 درصد (P<0.001) بود. شیوع کلی مصرف فعلی قلیان در نوجوانان 25.7 درصد 95% CI=24.4-27.0)) برآورد گردید که اختلاف معناداری بین پسران (30.7 درصد) و دختران (20.6 درصد) دیده شد (P<0.001). 51.4 درصد از تجربه کنندگان و 58.5 درصد از مصرف کنندگان فعلی، معمولا قلیان را به ترتیب همراه با خانواده و دوستان کشیده بودند. والدین 71.8 درصد از نوجوانان تجربه کننده، از مصرف قلیان توسط فرزندان خود مطلع بودند. شیوع بی تفاوتی والدین دختران در مورد مصرف قلیان توسط آنان در مقایسه با پسران و شیوع مخالفت والدین پسران در مورد مصرف قلیان توسط آنان در مقایسه با دختران به طور معنی داری بیشتر بود.
    شیوع قابل توجه مصرف قلیان در نوجوانان تهرانی می تواند آنان را در معرض خطر اعتیاد به مصرف این فرآورده و عوارض آن در آینده قرار دهد. به همین جهت تحقیقات در مورد پیامدهای مصرف قلیان به ویژه توتون های نوع میوه ای و طعم دار، عوامل مرتبط با وابستگی به مصرف قلیان در نوجوانان و پیشگیری از آن در نوجوانان لازم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: قلیان، نوجوانان، دانش آموزان، تهران، ایران
  • معصومه سیمبر *، محبوبه احمدی، گلنوش احمدی، حمید علوی مجد صفحه 145

    امروزه کیفیت خدمات تنظیم خانواده یک موضوع با اولویت جهانی محسوب می شود. این مطالعه در صدد بررسی کیفیت خدمات تنظیم خانواده در مراکز بهداشتی شهری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است. این مطالعه توصیفی، برای مطالعه ساختار، فرایندها و پیامدهای مراقبت های تنظیم خانواده به انجام رسید. پانزده مرکز بهداشتی درمانی شهری وابسته به دانشگاه به طور تصادفی انتخاب شده و کیفیت مراقبت های ارایه شده توسط 65 ارایه دهنده مراقبت در این مراکز مورد مشاهده و ارزیابی قرار گرفت. 75 متقاضی نیز جهت سنجش آگاهی در مورد روش تنظیم خانواده، مورد مصاحبه قرار گرفتند و فرم مربوط به رضایت سنجی را تکمیل نمودند. ابزار جمع آوری این اطلاعات شامل دو چک لیست مشاهده و دو پرسشنامه بود. اطلاعات توسط SPSS 11.5 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. 75متقاضی خدمات با متوسط سن (Mean±SD) 24.7±4 و 65 ارایه دهنده مراقبت ها در این مطالعه شرکت کردند. ساختار ارایه خدمات در این مراکز 80.60±7.93 درصد، خدمات عمومی تنظیم خانواده 77.3±13.8 درصد و خدمات اختصاصی 57.5±17.4 درصد با استاندارد تطابق نشان دادند. میانگین میزان رضایت مراجعه کنندگان از خدمات نیز 83.3±9.05 درصد بود. با وجود این، میانگین میزان آگاهی مراجعه کنندگان از روش مورد استفاده 59.1±18 درصد بود. بین میزان رضایت یا آگاهی مراجعه کنندگان با مشخصات دموگرافیک هم ارتباط معناداری وجود نداشت.
    این مطالعه نشان داد که علی رغم امکانات کافی، داشتن پرسنل تحصیلکرده و رضایت زیاد متقاضیان از این خدمات، مشاوره و آموزش های لازم با کیفیت مناسب ارایه نمی شود و آگاهی افراد در مورد این روش ها متوسط و ناکافی است. بنابر این نیاز به برنامه های مداخله ای جهت ارتقای خدمات آموزشی و مشاوره ای وجود دارد که در پژوهش های بعدی باید مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت، تنظیم خانواده، رضایت، آگاهی
  • صدیقه سادات طوافیان*، فاطمه رمضان زاده صفحه 157

    در کشور ما اقدام به سقط عمدی در سال های اخیر از روند رو به رشدی برخوردار بوده است که در اکثر مواقع به دنبال بارداری های ناخواسته اتفاق می افتد. ولی به نظر می رسد عوامل تعدیل کننده دیگری از جمله مشخصات جمعیت شناختی افراد نیز می توانند تاثیر گذار باشند.
    جهت پاسخ به این سوال با 888 نفر از زنانی که بارداری آنان در یکی از بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و ایران به صورت سقط، سزارین و یا زایمان طبیعی ختم شده بود در خصوص مشخصات جمعیت شناختی و تصمیم به سقط عمدی با استفاده از برگ مصاحبه خود ساخته مصاحبه شد و داده های جمع آوری شده از طریق تحلیل رگرسیون لجستیک یک و چند متغیره مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته های این مطالعه نشان داد که 388 نفر (43.7 درصد) با میانگین سنی 29.9±6.3 سال در بارداری اخیر خود تصمیم به سقط عمدی داشتند و 500 نفر (56.3 درصد) با میانگین 24.9±4.9 سال چنین تصمیمی نداشتند. طبق یافته های این مطالعه بارداری ناخواسته، افزایش تعداد زایمان های قبلی، درآمد متوسط و بالاتر و ازدواج غیر فامیلی به ترتیب از مهم ترین عوامل موثری بودند که باعث افزایش شانس تصمیم به سقط عمدی شدند.همچنین تصمیم به سقط عمدی با افزایش سن زن و افزایش مدت زمان گذشت از ازدواج دارای ارتباط معنی دار بود (P<0.0001).

    کلیدواژگان: تصمیم به سقط عمدی، مشخصات جمعیت شناختی، عوامل موثر، ایران
|
  • Mohammad K., Azam K. *, Karimlou M., Noorbala A. A. Page 89
    Objective(s)

    The present paper attempts to study the trend in age at first marriage based on the health survey study of 1999 and using the Brass model.

    Methods

    The national Health survey was conducted in 1999 and it involved 111000 of the total population, studied via cluster sampling (clusters of 8 households). Our sample consisted of 16000 women aged 15·49; we gathered data on the following set of variables: current age, marital status, age at first marriage and area of residence (urban/rural). Age at first marriage for married women had a mean of 17.8 years (SD=3.7) for the entire country.

    Results

    The Brass model fitted to data revealed a significant decreasing trend for the proportion of married women in all age groups, especially for the 15-19 year-old category.

    Conclusion

    This obviously indicates a generally increasing trend in age at first marriage.

    Keywords: Trend of age at first marriage, Health Survey, Brass
  • Sheikholeslam R., Sadighi J. *, Samadpour S., Pouraram H. Page 99
    Objective(s)

    Monitoring children's weights using an appropriate scale is one practical way of assessing their nutritional status. This study examined the reliability and acceptability of the Uniscale, an instrument used for weighing mothers and children.

    Methods

    This study was conducted from December 2000 to February 2001 within the Savojbolagh District Health System, Iran. In the first part of the study, weights of subjects in three groups were obtained using the Uniscale and compared with weights obtained from the currently used scales (current scales). The sample comprised pregnant women and children under 5 who visited the health centers. The main measure of interest was reliability, assessed by two indicators: intra-instrument error for each of the two types of scales, and inter• instrument error. The second part was a descriptive study to test providers' (health workers') perceptions of the acceptability of Uniscale measurements. The main measure was acceptability, assessed by the frequency of problems with usage of the Uniscale and the recommendations by test providers regarding the use of Uniscale.

    Results

    In the first section, a total of 458 clients participated in the study. Overall, mean values of repeated measurements with the two scales (intra-instrument error) were not significantly different. There was no significant difference between the weight measurements of the two scales (inter-instrument error) when weighing children, but a significant difference was detected when weighing pregnant women (P<0.001). In the second section, 54 providers were included. The proportions of providers who recommended the use of the Uniscale for children under 2 years, children 2-5 years and pregnant women were 5'71'/o, 75% and 80%, respectively.

    Conclusion

    The Uniscale had the same accuracy as the current scale when weighing children. However, for use in adults, a repeat study may have to be conducted with better-trained providers because measurements appear to be influenced by individual variation in use. Most providers suggested that the Uniscale is a better choice for pregnant women (adult group) than for children. There seems to be a need for newer, more user friendly versions of the Uniscale. We recommend that new versions of mother-child scales be developed that are more user friendly.

    Keywords: Uniscale, Reliability, Acceptability, Children, Weight
  • Sajadi. H. *, Biglarian A. Page 105
    Objective(s)

    To determine Quality of life in Elderly women residing in Kahrizak Charity Foundation (KCF).

    Methods

    The subjects of this descriptive-analytical study were 87 randomly selected elderly women living in KCF who were able to answer the questionnaire. Data collection was by interview and filling Lipad's questionnaire. Descriptive and analytical statistical methods such as Spearman's p, means, standard deviations and 2 x 2 contingency tables were used for data analysis.

    Results

    Most of the subjects were in the 65-74 and 75-84y age groups of years (35.4% in each group) with an overall mean age of 72.5 years. Most were illiterate (63.2%) and 88.5% had a monthly income of less than 50000 Rials; 71 .8% were widows and 12.90J., were divorced. Their standardized mean quality of life score was 54.62, with a standard deviation of 10.22. The quality of life was fairly good both generally and in physical, self-care, social and satisfaction domains, while in the domains of depression, anxiety and cognition, the quality of life was found to be poor.

    Conclusion

    The findings are not consistent with similar studies: Quality of life in general and in most specific domains (especially with regard to life satisfaction) was higher in KCF than in other elderly care centers. This might be due to the good will of the charity donors and better services rendered in KCF.

    Keywords: Quality of life, elderly charily foundation, Lipad's questionnaire
  • Moussavi Najarkola S.A. * Page 109
    Objective(s)

    This study was carried out in the Qaem-Shahr weaving factory, Iran to determine the role of age in the pathogenesis of musculoskeletal disorders.

    Methods

    This was a cross-sectional study involving a total of 385 male workers divided into several age groups and it surveyed the effect of the age factor in upper extremity musculoskeletal disorders. We compared disease prevalence in four different parts of the upper limb- namely shoulder, elbow, wrist, and hands/fingers. The relationship between upper limb disorders and age was assessed using SPSS and Excel software packages. We used the Standardized Nordic Musculoskeletal Questionnaires (NMQ) to obtain prevalence rates for UEMSL>g.

    Results

    86.2% of workers were in the >40y age group. Disease prevalence in hands/ fingers, wrist, elbow and shoulder was 73.18%, 62.3, 60.16o/o, and 57.73% respectively. There was a significant relationship between age group and upper extremity musculoskeletal disorders (P<0.05).

    Conclusion

    Owing to the relatively advanced age of most workers and the presence of other risk factors such as high mobility, poor nutrition, heavy workload, awkward postures at work, physical exertion, inadequate break, etc. the highest prevalence of muscle, tendon and joints disorders was observed in the hand/fingers and wrist, elbow, and shoulder in descending order of frequency. High rates of upper limb disorders can be reduced to an acceptable level by proper attention to these findings, organizing training programs, ergonomic design of workplace, employing a younger workforce plus pre-employment and periodic examinations.

    Keywords: Age factor, Musculoskeletal disorders, UEMSDs
  • Khoshfetrat M.R. *, Rahmani Kh., Kalantari N., GhatTarpour M., Mchrabi Y., Esmaillzadeh A. Page 119
    Objective(s)

    This study was conducted to determine and compare the dietary intake and anthropometric indices of male high school students in rural and urban areas of Zarrinshahr, Isfahan.

    Methods

    In this cross-sectional study 348 high school adolescents aged 14-16 years were selected by stratified random sampling. Weight and height were measured and the body mass index (BMJ) was calculated. Dietary data were collected by a dietitian using two 24-hour dietary recalls and a qualitative food frequency questionnaire.

    Results

    The prevalence of underweight was 12%, 7% and 8% in adolescents aged 14, 15 and 16 years, respectively. The prevalence of overweight was 5%, 6% and 5% in adolescents aged 14, 15 and 16 years and that of obesity was 8%, 4% and 00/o, respectively. Dairy consumption was higher and the intake of bread was lower in adolescents residing in industrialized urban areas compared to their counterparts in rural regions (241±124 vs 217±137, P<0.05 and 251±96 vs 264± 117 g/d, P<0.05, respectively). Energy (3011±581 vs 2424±572 kcal/d, P<0.05), fat (106±41 vs 74±36 kcal/d, P<0.05), SFA (37±14 vs 29±15 g/d, P<0.01), protein (94±31 vs 71±26 gld, P<0.05) and vitamin C intake (72±56 vs 52±50 mg/d) were higher in boys residing in industrial city areas compared 10 those in villages. The contribution of the morning snack to total energy intake was higher in adolescents residing in industrial and non-industrial urban zones compared to rural areas (16.±3.5 and 17.4±2.4 vs 13.5±1.4 percent, P<0.05).

    Conclusion

    Although the impact of socio-economic factors on obesity prevalence and the consumption of high fat foods and energy intake were evident in some cases, it seems that underweight is still a major nutritional problem in ZarrinShahr. This study highlights the need for programs to improve nutritional status in this age group (especially in rural areas) and to promote consumption of healthy foods particularly in urban areas.

    Keywords: Adolescent nutrition, Obesity, Food habits, BMI
  • Seyed Aghamiri Z.B. *, Vigeh M., Sedaghat M., Sabery Namin M. Page 129
    Objective (s)

    To determine the reasons why pregnant women refuse to attend government-run prenatal care facilities.

    Methods

    Subjects were 300 pregnant women who did not regularly attend prenatal care facilities in the city of Sari. Using a standard questionnaire, using a standard questionnaire, data were collected on demographic characteristics as well as attitude and satisfaction regarding slate-run clinics.

    Results

    Fifty-four women (18%) attended both government and private care facilities. The remaining 164 subjects (55%) only visited private clinics. The most important causes of refusal to attend public-sector facilities were: desire to be cared for by a specialist (32%), limited knowledge of State facilities (13%), and dissatisfaction with staff behavior in the public sector (l l %).

    Conclusion

    Lack of standardization in instruments, buildings and providers' skills seems to be the main reasons why pregnant women refuse to attend public-sector clinics. To increase attendance rates, we suggest that state-run centers enhance the quality of their services and promote physical standards as well as providers' skills.

    Keywords: Pregnant women, Prenatal care, Civic Health Center
  • Momenan A.A. *, Sarbandizaboli F., Etemadi A., Azizi F. Page 135
    Objective (s)

    To determine the pattern of waterpipe (ghalyan) use and the relevant indicators among adolescent students in Tehran, Iran.

    Methods

    A cross-sectional study was conducted on 4361 schoolchildren (2219 boys and 2142 girls) selected by two-stage cluster random sampling from intermediate (orientation) and high schools (including vocational schools) in Tehran's Municipal District 13. We determined the pattern for waterpipe smoking through a self·administered, anonymous questionnaire.

    Results

    Overall, the prevalence of lifetime waterpipe smoking was 56.90/o and most adolescents (28.8%) had tried waterpipe between the ages of 12 and 13 for the first time (60.6% in boys vs. 53.1% in girls, P <0.001). The overall prevalence of current waterpipe smoking was 25.7% (30.7% in boys vs. 20.6% in girls; P<0.001). The majority of those who had experimented with the waterpipe (51.4% ol) often did so wit their families. However, 58.5% of current users had been smoking with their friends on most occasions. Common places (27.5%) for smoking were cafes or traditional restaurants and the fruit-flavored (Maasel) tobacco was the most common type (91.1%) smoked by all new users. Most of the new users' parents (71.8%) were aware of waterpipe smoking by their children. Girls' parents were frequently more inattentive 10 their children's habit compared to boys' parents, while boys' parents were more likely to oppose the practice compared to girls' parents.

    Conclusion

    The high prevalence of waterpipe smoking among Tehran adolescents can expose them to tobacco addiction and its complications. Therefore, there is a need for more detailed studies on the determinants and consequences of waterpipc smoking (especially fruit-flavored tobacco) and on preventive interventions in adolescents.

    Keywords: Waterpipe, Adolescents, Students, Tehran, Iran
  • Simbar M. *, Ahmadi M., Ahmadi G., Alavi Majd R. Page 145
    Objective (s)

    To assess the quality of family planning services in the urban health centers of Shahid Bchcshti University of Medical Science.

    Methods

    This was a descriptive study to assess structure, process and outcome of the family planning care services. Fifteen health centers of Shahid Bcheshti University of Medical Science were randomized and the quality of care by sixty-five family planning care providers of these health centers were observed and assessed using checklists. Seventy-five clients were interviewed to assess their knowledge of their selected family planning method and to fill the satisfaction forms. Data collection tools were two observational checklists and two questionnaires. Data was analyzed using SPSS l I .5.

    Results

    The study involved 75 clients with a mean age of24.7 (SD= 4), and 65 service providers, of whom 60 (92.3%) were midwives. The mean compatibility for the structure of family planning care service was 80.60 (±7.93) percent. General family planning care had 77.3 (±13.8) % compatibility with standards; the figure for specialized contraceptives was 57.5 (±17.4) %. The mean satisfaction rate was 83.3 (±9.05) %, while the mean knowledge score of clients concerning their method of choice was 59.1 (±18) %. Using Pearson correlation test, there were no significant correlations between clients' level of knowledge or their satisfaction with their demographic characteristics (P<0.05).

    Conclusion

    The study of family planning services in the clinics run by Shahid Behesht University of Medical showed adequate facilities and sufficiently trained personnel: however, client knowledge concerning the selected contraceptive method was moderate. Therefore, there is a need for interventions to improve client counseling and education. This should be a major focus in the future research and planning efforts.

    Keywords: Quality of care, Family planning, Clients' satisfaction, Clients’ knowledge
  • Tavafian S.S. *, Ramezan Zadeh F. Page 157
    Objective(s)

    To examine potential correlations between demographic characteristics and the decision to abort the pregnancy.

    Methods

    This was a cross-sectional study. The sample comprised 888 women admitted for abortion or delivery to 15 educational hospitals of Tehran, Iran and Shahid Beheshti medical universities in Tehran from Jan to Feb 2004. Data on demographic characteristics and the decision to illegally terminate the pregnancy were collected via interviews and analyzed by performing multiple logistic regression.

    Results

    Among all participants, 388 (43.7%) with a mean age of 29.9± 6.3 had made a decision of induced abortion and 500 (56.3%) with a mean age of 24.9 ± 4.9 had not made such a decision. This study showed unwanted pregnancy as the strongest determinant in the decision to abort the fetus. Other variables such as family income, female age and multi parity were also found to be related to the decision to undergo abortion.

    Conclusion

    This study indicated that some pregnant women might have higher risk than others and thus they need more education and support regarding the serious complications of induced abortion.

    Keywords: Induced abortion, Decision making, Demographic Characteristics, Causing factors, Iran