فهرست مطالب

پایش - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، زمستان 1388)

مجله پایش
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی شهید زاده، سیدعلی آذین، مهدی عبادی، سپیده امیدواری، حمیدرضا برادران، غلامرضا گرمارودی، آرزو اسدی صفحه 5
    به منظور تعیین عوامل مؤثر در ایجاد فشار عصبی (Stress)، مطالعه ای در سطح 5 دانشگاه علوم پزشکی شهر تهران انجام شد. مقاله حاضر، بیان بخشی از یافته های این پژوهش است که به دانشجویان یکی از دانشگاه های علوم پزشکی اختصاص دارد.
    پرسشنامه ای حاوی اطلاعات جمعیتی و زمینه ای علایم جسمانی و روانی فشار عصبی و مسایل و مشکلات دانشجویان و نحوه نگرش آنها به رشته پزشکی و آینده شغلی خود تهیه شد که مبنای آن چند پرسشنامه فشار عصبی از منابع بین المللی بود و با استفاده از جلسات بحث گروهی و نظرخواهی از استادان روانپزشکی، روایی و پایایی آن به اثبات رسید. این پرسشنامه در بین 750 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف دوره پزشکی عمومی توزیع و نتایج حاصل از آن با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. عواملی که به نحو معنی دار با فشار عصبی در ارتباط بودند عبارتند از: جنسیت، مقطع تحصیلی، ساعات مطالعه در هفته، وضعیت اقتصادی و بعد خانوار، سن فرد، نوع محل اقامت و اشتغال به فعالیت های غیرپزشکی، میزان ارتباطات اجتماعی و میزان ارتباط با خانواده.
    توجه بیشتر به مسایل و مشکلات تحصیلی، بهبود شرایط کاری دوره انترنی، ترتیب دادن برنامه های تفریحی، آموزش تکنیک های فردی و گروهی کاهش فشار عصبی و ایجاد خدمات مشاوره روانی برای کاهش سطح فشار عصبی در بین دانشجویان پزشکی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فشار عصبی، استرس، دانشجویان، پزشکی
  • غلامرضا گرمارودی، جلیل مکارم، سیده شهره علوی، زینب عباسی صفحه 13
    این مطالعه، با هدف تعیین میزان رفتارهای بهداشتی پرخطر دانش آموزان مقطع متوسطه در دانش آموزان شهر تهران، طراحی و اجرا شد.
    این مطالعه از نوع مقطعی، با حجم نمونه 2400 نفر و نحوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انجام شد. جمعیت مورد مطالعه دانش آموزان مقطع متوسطه مدارس دولتی شهر تهران بودند. روش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که با حضور در کلاس های درس، توسط دانش آموزان تکمیل می شد. داده ها، با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    میزان رفتارهای پرخطر بهداشتی عبارت بودند از: صدمات عمدی 5/41 درصد، صدمات غیرعمدی 7/88 درصد، مصرف سیگار 7/8 درصد، مصرف الکل 4/7 درصد در یک ماه گذشته نسبت به زمان مطالعه، تجربه استفاده از مواد مخدر 7/2 درصد، روابط جنسی 2/20 درصد در طول زندگی، رژیم نامناسب غذایی 7/14 درصد و عدم فعالیت جسمانی 6/32 درصد در یک هفته گذشته نسبت به زمان مطالعه دیده شد. تفاوت های جنسی در رفتارهای بهداشتی پرخطر مشاهده شد.
    با توجه به میزان قابل توجه رفتارهای پرخطر بهداشتی در دانش آموزان مورد مطالعه، بازنگری جامع، طراحی و اجرای برنامه های آموزش سلامت از طریق آموزش و پرورش، کتب درسی، مراکز آموزشی، رسانه های گروهی و نظام بهداشتی کشور و ارائه خدمات بهداشتی خاص نوجوانان با استفاده از کارکنان بهداشتی الزامی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رفتار پرخطر بهداشتی، نوجوانان، دانش آموزان دبیرستان، عوامل مرتبط
  • حمیدرضا عریضی *، سیدعباس حقایق صفحه 21

    بررسی رفتار رانندگی، به لحاظ روان شناسی، اهمیت فراوانی دارد. به دلیل در دسترس نبودن مقیاسی استاندارد و جامع، پژوهش هایی که به ابعاد روان شناختی رانندگی می پردازند، با مشکل مواجهند. هدف پژوهش حاضر سنجش پایایی و اعتبار سازه پرسشنامه رفتار رانندگی منچستر (Manchester Driving Behavior Questionnaire) است. این پرسشنامه به تعیین انواع ناهنجاری های رانندگی (خطاها و تخلفات) می پردازد، که خود علل روان شناختی و شیوه های اصلاح متفاوتی دارند.
    در مرحله اول، به منظور بررسی اعتبار سازه از 293 راننده دارای گواهینامه پایه دوم همگانی خواسته شد که پرسشنامه رفتار رانندگی را کامل کنند. در مرحله دوم، به منظور پایایی سنجی، نمونه مستقلی شامل 40 نفر از رانندگان با تجربه انتخاب و از آنها خواسته شد به سوالات پرسشنامه پاسخ دهند.
    نتایج تحلیل عامل اکتشافی (Eploratory Factor Analysis)، چهار عامل لغزش ها، اشتباهات، تخلفات عمدی و تخلفات سهوی رانندگی را به وضوح از هم متمایز کردند و نتایج تحلیل پایایی نشان دادند که هر 4 عامل این مقیاس از ضرایب همسانی درونی زیادی برخوردارند (لغزش:77/0،اشتباهات: 81/0، تخلفات عمدی: 86/0، تخلفات غیرعمدی: 65/0). پرسشنامه رفتار رانندگی به مثابه یک ابزار پایا و روا می تواند در پژوهش های رفتار رانندگی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه رفتار رانندگی، پایایی، تحلیل عوامل، خطاها، تخلفات
  • حمیدرضا حاتم آبادی، علی محمدشاهی*، محمدرضا سهرابی صفحه 29

    یکی از اقدامات ضروری در روند مراقبت از زخم های ناشی از حوادث، بررسی نیاز به پیشگیری (پروفیلاکسی) در بیماری کزاز است. هدف از این مطالعه، بررسی مقایسه ای تصمیم گیری بر اساس پروتکول کشوری و آزمون الیزا به مثابه روش استاندارد در پیشگیری از کزاز بود. این مطالعه مقطعی با تکمیل پرسشنامه برای 200 نمونه از بیماران مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان امام حسین که زخم ناشی از تروما داشتند، انجام شد. نمونه ها ابتدا با مشاهده تصمیم بالینی بر اساس پروتکل کشوری و سپس تعیین میزان پادتن (آنتی بادی خون) مورد بررسی قرار گرفتند. میزان همخوانی نتایج روش های مختلف، شامل قضاوت بالینی و نتیجه آزمون الیزا با استفاده از ضریب همبستگی کاپا، همچنین حساسیت و ویژگی، ارزش اخباری، میزان درست نمایی و میزان دقت قضاوت بالینی بر اساس پروتکل، محاسبه شد. مقایسه عملکرد پزشکان اورژانس با پروتکل کشوری نشان داد که ضریب کاپا برای توافق در مورد تجویز ایمونو گلوبولین 307/0 (توافق ضعیف) و در مورد تجویز واکسن 136/0 (توافق بسیار ضعیف) است (05/0>P). مقایسه توصیه های پروتکل کشوری با نتایج آزمون الیزا نیز نشان داد که ضریب توافق کاپا برای مقایسه تجویز واکسن بر اساس پروتکل کشوری با نتایج الیزا معادل 199/0 (توافق بسیار ضعیف) است (001/0>P). این ضریب برای تجویز ایمونو گلوبولین بر اساس پروتکل کشوری در مقایسه با نتایج آزمون الیزا مساوی 081/0 (توافق بسیار ضعیف) محاسبه شد (05/0<P). همچنین مقایسه عملکرد واقعی پزشکان با نتایج آزمون الیزا نشان داد که در مورد تجویز واکسن، میزان توافق 054/0 (توافق بسیار ضعیف) و در مورد تجویز ایمونو گلوبولین، میزان توافق 008/0 (توافق بسیار ضعیف) است (05/0<P). عملکرد پزشکان، در مقایسه با نتایج آزمون استاندارد الیزا، در تجویز واکسن دارای حساسیت 28/0، ویژگی 77/0، ارزش اخباری مثبت 23/0، ارزش اخباری منفی 81/0، درست نمایی مثبت 72/1، درست نمایی منفی 93/0 و دقت معادل 68/0 است. این مقایسه برای تجویز ایمونو گلوبولین دارای حساسیت 30/0، ویژگی 70/0، ارزش اخباری مثبت 20/0، ارزش اخباری منفی 80/0، میزان درست نمایی مثبت 03/1، میزان درست نمایی منفی 99/0 و دقت معادل 62/0 بوده است.
    به طور کلی، با توجه به فاصله زیاد نتایج قضاوت بر مبنای پروتکل کشوری با نتایج آزمون الیزا، باید روشی بهتر با دقت و سرعت بیشتر و هزینه مناسب جایگزین آن شود.

    کلیدواژگان: کزاز، پیشگیری، حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری، درست نمایی، دقت
  • محمد مرادی، علیرضا حیدرنیا، غلامرضا بابایی صفحه 39
    این پژوهش به منظور بررسی نقش فرآیندهای تغییر بر مهارت های مقاومت در برابر سوء مصرف مواد در کارگران پتروشیمی عسلویه انجام شد. این مطالعه یک مطالعه تجربی از نوع تصادفی شاهد دار بود و 181 نفر از کارگران شرکت های مجتمع پتروشیمی عسلویه در دو گروه (گروه آزمون 90 نفر و گروه کنترل 91 نفر) در آن شرکت داشتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مدل مراحل تغییر (Trans Theoretical Model-TTM) بود.
    در ارتباط با استفاده از فرایندهای تغییر در خصوص انجام مهارت های مقاومت در مرحله آزمون پایه و در افراد هر دو گروه، تفاوت معنی داری در استفاده از فرآیندهای تغییر بین دو گروه مشاهده نشد؛ اما پس از مداخله، گروه آزمون به طور معنی داری از تمامی فرآیندهای تغییر، به جز تسکین نمایشی، نسبت به آزمون پایه بیشتر استفاده کرده بودند. اما در گروه شاهد تغییر معنا دار آماری در استفاده از هیچکدام از فرایندهای تغییر، به جز آزادی اجتماعی، مشاهده نشد و مشخص گردید که فرایندهای تغییر موجود در مدل TTM می توانند باعث افزایش مهارت های مقاومت در سوء مصرف مواد در کارگران شوند.
    کلیدواژگان: فرآیندهای تغییر، مدل مراحل تغییر (TTM)، سوء مصرف مواد، مهارت های مقاومت، کارگران پتروشیمی
  • فاطمه چراغی، پرخیده حسنی، فریده یغمایی، حمید علوی مجد صفحه 51
    پژوهش حاضر به تدوین و روان سنجی ابزار «خودکارآمدی عملکرد بالینی» دانشجویان پرستاری کارآموز می پردازد. ابتدا، بر اساس یک پژوهش کیفی و تحلیل محتوای مصاحبه های فردی و گروهی و نیز مرور منابع در دسترس، ابزار «خودکارآمدی عملکرد بالینی» با 69 عبارت در مقیاس لیکرت 11 درجه ای و پنج حیطه تدوین شد. اعتبار محتوای ابزار طراحی شده، در قالب شاخص تعیین اعتبار محتوا، توسط بیست عضو هیات علمی دانشکده های پرستاری بررسی گردید. سپس اعتبار و پایایی ابزار طراحی شده، در نمونه ای 207 نفری از دانشجویان پرستاری کارآموز سنجیده شد.
    پس از سنجش اعتبار محتوا، اعتبار صوری و تحلیل عاملی داده های حاصل از پژوهش، ابزار «خودکارآمدی عملکرد بالینی» به 37 عبارت در چهار حیطه تبدیل شد. اعتبار همزمان ابزار «خودکارآمدی عملکرد بالینی» با ابزار «خودکارآمدی عمومی» نمایانگر اعتبار مناسب ابزار بود (01/0 P<، 73/0r=). ضریب آلفای کرونباخ (96/0 α=)، همسانی درونی مناسب ابزار نهایی را نشان داد. ضریب آلفای کرونباخ حیطه ها بین 92/0- 90/0 محاسبه شد؛ آزمون مجدد با فاصله دو هفته نمایانگر ثبات مناسب ابزار (94/0 (r = بود.
    کلیدواژگان: اعتبار، پایایی، خودکارآمدی، عملکرد بالینی
  • ملیحه پورکیانی، مریم حضرتی، عباس عباس زاده، پیمان جعفری، محمد صادقی، طاهره دژبخش، محمد محمدیان پناه صفحه 61
    با در نظر داشتن اثرات ناشی از سرطان پستان و درمان های آن به نظر می رسد روش های درمانی معمول به طور عمده بر کمیت زندگی مددجویان تمرکز داشته و توجه به آثار ناشی از عوارض درمان ها بر سایر ابعاد زندگی مددجویان به ویژه کیفیت زندگی آنها کم رنگ بوده است.
    این مطالعه از نوع کار آزمایی بالینی تصادفی بوده و به منظور تعیین تاثیر نوتوانی بر کیفیت زندگی مددجویان مبتلا به سرطان پستان انجام گرفته است. 57 مددجوی مبتلا به سرطان پستان که تحت عمل جراحی رادیکال ماستکتومی اصلاح شده قرارگرفته، شیمی درمانی و پرتودرمانی را به پایان رسانده بودند و تحت هورمون درمانی قرار داشتند، طبق معیارهای پذیرش، انتخاب و به صورت تصادفی، به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند.
    مددجویان در گروه تجربی، علاوه بر مراقبت های پزشکی معمول، تحت فرایند نوتوانی قرار گرفتند. کیفیت زندگی عمومی تمامی مددجویان با استفاده از پرسشنامه EORTC QLQ - C30، قبل، یک هفته و سه ماه پس از اتمام مداخلات اندازه گیری و مقایسه شد. قبل از مداخله، گروه تجربی در حیطه های عملکرد جسمانی و ذهنی، کاهش آماری معنی داری نسبت به گروه کنترل داشت. یک هفته پس از مداخله در گروه تجربی، تمام مقیاس های عملکردی کیفیت زندگی عمومی افزایش و مقیاس های علامتی کاهش یافتند که این تغییرات در 6 حیطه معنی دار بودند. سه ماه پس از مداخله نیز گروه تجربی، در مقایسه با گروه کنترل، در تمام مقیاس های عملکردی افزایش و در مقیاس های علامتی کاهش داشت و این تغییرات، در 11 مقیاس، معنی دار بودند. در این فاصله زمانی، تغییرات آماری معنی داری در کیفیت زندگی گروه کنترل پدید نیامدند. فرایند نوتوانی در ارتقای سطح کیفیت زندگی مددجویان مبتلا به سرطان پستان مؤثر است.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، نوتوانی، کیفیت زندگی
  • فاطمه عباس زاده، اعظم باقری، ناهید مهران صفحه 69
    دوران بارداری، با تغییرات جسمانی و روانی زیادی در زنان همراه است. حتی در بارداری طبیعی نیز توانایی انجام نقش های معمول زندگی تحت تاثیر قرار می گیرد. این تغییرات، در بسیاری از زنان، باعث کاهش کیفیت زندگی می شود.
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که بر روی 600 نفر از زنان بارداری که برای انجام مراقبت های دوران بارداری به مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی کاشان مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. نمونه ها به طور خوشه ایانتخاب شدند و آنها پرسشنامه فرم کوتاه (SF-36) را برای بررسی کیفیت زندگی تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های پژوهش نشان دادند که کم ترین امتیاز کسب شده کیفیت زندگی در ابعاد محدودیت عملکرد ناشی از مشکلات جسمانی 77/18 ±23/56 و احساس نشاط 07/18 ±40/56 بود. در بررسی رابطه بین سن، سن بارداری، تعداد بارداری، میزان تحصیلات،کفایت درآمد، وضعیت بارداری از نظر خواسته یا ناخواسته بودن بارداری و رضایت مندی از زندگی با میانگین امتیازهای کیفیت زندگی، در برخی ابعاد، ارتباط آماری مشاهده شد.
    توجه به متغیرهای مؤثر بر کاهش ابعاد کیفیت زندگی در بارداری و برنامه ریزی برای کاهش اثر این متغیرها می تواند باعث ارتقای سطح کیفیت زندگی در دوران بارداری شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بارداری، عوامل مرتبط
  • علیرضا حاتمی، انوشیروان کاظم نژاد، ابراهیم حاجی زاده، فرزانه صباحی، حمیدرضا ورمزی صفحه 77
    تحلیل پاسخ های پادتن (آنتی بادی) سرمی سرخک، ابزار مهمی برای تعیین سطح ایمنی در جمعیت واکسینه شده و نیز تعیین عوامل تاثیر گذار بر ایمنی محافظت کننده است. معمولا مقادیر غلظت های پادتن تولید شده به وسیله روش های کمی عیارگیری مانند الایزا از سمت چپ سانسور شده هستند که این سانسور شدگی ناشی از حد ردیابی روش عیارگیری و یا نقطه برشی است که در ارتباط با آستانه مصونیت در برابر بیماری بنا نهاده شده است. برای کاهش اثر داده های سانسور شده در برآورد شاخص ها استفاده از یک مدل رگرسیون سانسور شده پیشنهاد شده است.
    نمونه مورد مطالعه در این تحقیق شامل 200 نفر از افراد 25-5 ساله بود که سطح پادتن IgG بر ضد سرخک در آنها در دو مرحله قبل و بعد از واکسیناسیون اندازه گیری شده بود. 11 درصد از کل افراد دارای تیتر پادتن پس از واکسیناسیون کمتر از حد ردیابی بودند که این رقم در مردان 5/13 و در زنان، حدود 9 درصد بوده است. قبل از به کارگیری یک مدل رگرسیونی، میانگین تیتر آنتی بادی پس از واکسیناسیون، در زنان، 26 درصد بیشتر از مردان بود که این نسبت، پس از بکارگیری مدل رگرسیون سانسور شده به 39 درصد رسیده است. هر دو نسبت نشان دهنده مصونیت زایی بیشتر واکسن سرخک در زنان نسبت به مردان بوده اند (05/0>P).
    درصد افراد مقاوم در برابر بیماری سرخک در کودکان و نوجوانان کمتر از 16 سال، 83 درصد و در جوانان 16تا 25 ساله حدود 88 درصد بوده است، ولی ارتباط معنی داری بین سن و مصونیت علیه سرخک دیده نشد (4/0=P).
    کلیدواژگان: پادتن (آنتی بادی)، سرخک، واکسیناسیون، سانسور شدگی، مدل رگرسیون سانسور شده
  • علی ناصر معدلی، حمید سوری، الهه عینی، محمد موحدی، محمدرضا مهماندار، سعاد محفوظ پور، محمدرضا مسعودی نژاد، حمیدرضا حاتم آبادی، منصور رضازاده آذری، رضا وفایی صفحه 83
    این مطالعه با هدف بررسی برخی از مداخلات پلیس راهنمایی و رانندگی در سال های اخیر، شامل تاثیر صدور گواهی نامه یک ساله موقت به همراه آموزش برای دریافت گواهینامه در بروز تصادفات و شدت صدمات (جرحی یا فوتی) ناشی از سوانح وحوادث ترافیکی موجود طراحی شده است. در هر دو مرحله قبل و بعد از مداخله، داده های مربوط به شدت سوانح ترافیکی (فوتی یا جرحی مشخص شده توسط پلیس راهور) (زیر 23 سال) که در طول یک سال قبل تا دو سال پس از اجرای قانون اجباری شدن کمریند ایمنی جمع آوری شده است، طبقه بندی و مقایسه شد و اثر مداخله مورد سنجش قرار گرفت. در کل تصادفات، نسبت رانندگان زیر 23 سال از کل رانندگان دارای گواهینامه پایه 2 در سال قبل از اجرای قانون گواهینامه موقت، 8/22 درصد بوده است که این رقم در سا ل های اول و دوم پس از اجرای قانون دریافت کنندگان گواهینامه ب 1 موقت که زیر 23 سال سن داشتند، به ترتیب به 5/15 و 1/16 درصد از کل رانندگان تقلیل یافته است. این کاهش حدود 7 درصدی از نسبت تصادفات در رانندگان زیر 23 سال، پس از اجرای قانون صدور گواهینامه موقت، از نظر آماری نیز معنی دار بود (001/0>P). قانون صدور گواهینامه موقت ب 1 در کاهش تعداد تصادفات رانندگان، مؤثر بوده است. تداوم رانندگی با گواهینامه، به صورت مشروط و لغو اعتبار گواهینامه در صورت بروز تخلفات زیاد، همراه با درج امتیاز منفی برای متخلفان یا تعلیق آن ممکن است بتواند در پیشگیری از سوانح رانندگی به صورت دراز مدت مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، گواهینامه یک ساله موقت، تصادف، حمل و نقل
  • سید رضااسحاقی، زیبا فرج زادگان، آناهیتا بابک * صفحه 91

    با بهبود مراقبت های پزشکی و کاهش مرگ و میر، جمعیت جهان و ایران به سوی کهنسالی در حرکت است. سبک زندگی، به دلیل قابلیت آن در پیشگیری از بیماری ها، ارتقای سطح کیفی زندگی، افزایش امید به زندگی و بهبود سلامت جسم و روان، از اهمیت والایی برخوردار است.
    این مطالعه برای طراحی ابزار مناسب سنجش سبک زندگی سالمندان انجام گرفت. مطالعه از نوع ترکیبی و هدف آن ابزارسازی بود که در سال های 87 1386 در شهر اصفهان انجام شد. پس از مطالعه منابع، بررسی پرسشنامه های مشابه و مصاحبه با سالمندان و کارشناسان خبره، بانک سوالات تهیه و پرسشنامه اولیه ساخته شد و مورد ویرایش و ارزیابی روایی قرارگرفت. سپس مطالعه اولیه با 30 سالمند که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند، انجام گرفت تا ضریب آلفای کرونباخ تعیین گردد. برای تقلیل داده ها (Data reduction) از روش تحلیل عاملی (Factor analysis)، روش مولفه های اصلی (Principal component) و برای گزارش یافته ها از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار SPSS15 استفاده شد.
    پرسشنامه سنجش سبک زندگی سالم در سالمندان دارای 15 سوال در حیطه پیشگیری، 5 سوال در حیطه فعالیت جسمی، ورزش، تفریح و سرگرمی، 14 سوال در حیطه تغذیه سالم، 5 سوال در حیطه مدیریت تنش و 7 سوال در حیطه روابط اجتماعی و بین فردی است. روایی صوری و محتوایی آن تایید و ضریب آلفای کرونباخ برابر76/0 محاسبه شد. این ابزار، با توجه به خلاصه بودن، تعداد کم سوالات، سادگی جملات و همچنین روایی و پایایی مناسب، در جمعیت سالمندان قابل استفاده است و می تواند برای ارزیابی سبک زندگی و برنامه ریزی سلامت آنها به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، سبک زندگی، سالمند، روایی، پایایی
|
  • Ali Shahidzadeh, Seyed Ali Azin, Mehdi Ebadi, Sepideh Omidvari, Hamid Reza Baradaran, Gholam Reza Garmaroudi, Arezoo Asadi Page 5
    Objective(s)
    There is little doubt that medical students are subject to considerable amounts of physical and mental stress, resulting in high rates of depression and anxiety as well as other health problems. The present study- conducted from June to August 2006- looks at the problem of stress among Iranian medical students.
    Methods
    A total of 742 students in different stages of their general medical training filled in a questionnaire dealing with personal and demographic characteristics, physical and mental stress, social relations and perceived job perspectives as well as problems faced at home and the campus. For each participant, a total stress score computed and its association with putative risk factors examined using Mann-Whitney test, non-parametric correlations and logistic regression analysis.
    Results
    In logistic regression analysis, the following factors were found to have significant, independent associations with a high degree of stress: female gender (P=0.001), living in a large family (P=0.01), low income (P=0.05), training in clinical rotations (P<0.001) and internship (P<0.001) and separation from the family (P=0.01). From a student's perspective, the most important problems (stressors) faced by the students included crowded campus and dormitories, poor learning facilities, work overload, humiliation and abuse from staff and faculty members.
    Conclusion
    Addressing the financial needs of the students (e.g. easier access to student loans), developing better communication skills, education in various relaxation and stress reduction techniques, and measures to reduce workload are recommended to mitigate the effects of physical and mental stress in medical students.
  • Gholam Reza Grarmaroudi, Jalil Makarem, Seyedeh Shohre Alavi, Zeinab Abbasi Page 13
    Objective(s)
    The objectives of this study were to determine the frequency of risk behaviors in high school students.
    Methods
    In this cross sectional study 2400 high school students in urban areas of Tehran were selected by multy stage sampling. They filled in a questionnire in clasroom. Then, data were analysed in a descriptive function
    Results
    Frequency of health risk behaviors were intentional injuryis (41.5%), unintentional injuryis (88.7%), smoking cigarette (8.7%), alcohol drinking during the 30 days preceding survey (7.4%), other drug abuse (2.7%), sexual intercourse during life (20.2%), unhealthy dietery behaviors (14.7%) and physical inactivity during 7 days preeceding the survery (32.6%). Sex differences were detected in health-risk behaviors.
    Conclusion
    In high school students frequency of health-related risk behaviors were high. School personnel should work with community leaders and health care professionals to provide educational materials for students and their parents. Collaboration of school personnel and health care provider, as a team can develop the knowledge and skill necessery to help students make healthier choices.
  • Hamid Reza Oreyzi, Seyed Abbas Haghayegh Page 21
    Objective(s)

    To assess reliability and construct validity of the Manchester Driving Behavior Questionnaire (MDBQ).This questionnaire intends to determine abnormal driving behavior (errors and violations) that having psychological reasons and different modifying methods.

    Methods

    In first step, in order to verify construct validity, 293 drivers with second grade driving liscence were selected to complete questionnaire.In the second step, to assess reliability, 40 experienced drivers were selected and asked to answer questions.

    Results

    The results of factor analysis differentiated clearly four factors: slips, mistakes, intentional and unintentional violations. The results showed that all four factors have high internal consistency coefficients (slip: 0.77, mistakes: 0.81, intentional violation: 0.86, unintentional violation: 0.65).

    Conclusion

    This questionnaire is a valid and reliable instrument in assessing driving behavior.

  • Hamid Reza Hatamabadi, Ali Mohammadshahi, Mohammad Reza Sohrabi Page 29
    Objective(s)

    Injuries and realed wounds are one of the most common causes of admission in emergency departments. In this study the national protocol for tetanus prevention is compared with Eliza as the golden standard for detecting immunity of person.

    Methods

    In a cross sectional study 200 individuals with wound admitted at Imam Hussein hospital (a teaching hospital in Tehran, Iran) were assessed and questionnaires were filled in based on physician decision as protocol recommended and also the result of Eliza. Agreement of physician decision and Eliza result has been evaluated by Kappa index. Sensitivity, specificity, predictive values, likelihood ratios and accuracy were also detected for different methods of vaccine and immunoglobulin administration.

    Results

    Immunoglobulin was administered for 30 percent of persons and vaccine for 23.5 percent. Kappa index for agreement between protocol administration and real administration in emergency department was 0.307 for immunoglobulin and 0.136 for vaccine (p<0.05). It was 0.081 (P>0.05) and 0.199 (P<0.001) for agreement of protocol administration and Eliza and 0.008 and 0.054 (P>0.05) for agreement of administration in emergency depertment and Eliza respectively.For immunoglobuline sensitivity was 0.33, specificity 0.24, positive predictive value 0.25, negative predictive value 0.82, positive likelihood ratio 1.38, negative likelihood ratio 0.88 and accuracy 0.68. For vaccine sensitivity was 0.82, specificity 0.52, positive predictive value 0.29, negative predictive value 0.92, positive likelihood ratio 2.2, negative likelihood ratio 0.35 and accuracy 0.58.

    Conclusion

    The sensitivity, specificity, predictive value, likelihood ratio and accuracy for national protocol are not enough for using in emergency department. It seems that there is need for another reliable and valid substitute method.

  • Mohammad Moradi, Ali Reza Heidarnia, Gholam Reza Babaie Page 39
    Objective(s)
    To assess the effect of processes of change on resistance skills against substance abuse among petrochemical workers in Assaluyeh Plant in Iran.
    Methods
    This was an experimental study (randomized intervention trial). In all 181 workers of petrochemical company in Assaluyeh were enterd into the study (90 participants in intervention group and 91 participants in control group). Data were collected by a questionnaire that was designed and validated by the researchers based on the Trans Theoretical Model (TTM). Both groups were interviewed before the intervention, based on which the educational needs were identified. One of the diagnostic surveys showed lack of resistance skills against substance abuse that required further education. To meet this requirement a TTM based education for intervention was applied.
    Results
    The study showed significant improvement in most of the resistance skills among the intervention group, while both groups showed no significant differences in use of processes of change before the intervention (except for construct self revolution, that was higher in control group). The results after the intervention showed that intervention group had used all elements of processes of change (except dramatic relief).
    Conclusion
    This study showed that processes of change in the TTM would lead to improved knowledge, attitude, self efficacy and self control. It also confirmed that the training materials based on the trans theoretical model can develop resistance skills against substance abuse that will ultimately result in a better health among the workers and could create a drug free workplace (safe workplace). Based on these findings the investigators recommend that all studies on health–related change behavior should continually use the behavioral theories and models.
  • Fatemeh Cheraghi, Parkhideh Hassani, Farideh Yaghmaie, Hamid Alavi Majd Page 51
    Objective(s)
    To develop and test clinical performance self-efficacy (CPSF) scale for nursing students.
    Methods
    Literature review indicated there is no existing nursing clinical performance self-efficacy instrument for nursing students. A qualitative study was conducted to explore the self-efficacy concept in clinical performance of nursing students. A self-efficacy framework with well-developed theoretical constructs was formed. A methodological study design was used, consisting of two phases. A review of literature and also content analysis of the interview and focus group transcripts identified subscale and key items to be included in the instrument. CPSF scale was developed into 69 Likert-format items, which were evaluated by twenty nursing experts followed by testing in a random sample of 207 nursing students. The scale’s validity and reliability were tested.
    Results
    After measuring content validity index and factor analysis, the final scale of four dimensions with 37 items was developed. In addition, concurrent validity was obtained (r= 0.73, P< 0.01). The overall scale internal reliability had α=0.96; Cronbach’s α for scale's dimensions ranged from 0.90 to 0.92. Test-retest reliability with a 2-week time interval was: r=0.94.
    Conclusion
    The CPSF had demonstrated evidence of content validity, construct validity, concurrent validity, internal consistency, and stability. Statistical analysis provided an objective tool for assessing nursing students’ clinical performance self-efficacy.
  • Maliheh Poorkiani, Maryam Hazrati, Abbas Abbaszadeh, Peyman Jafari, Mohammad Sadeghi, Tahereh Dejbakhsh, Mohammad Mohammadian Panah Page 61
    Objective(s)
    To evaluate the effect of a rehabilitation program on quality of life in breast cancer patients.
    Methods
    Fifty-seven patients who underwent modified radical mastectomy, had finished chemotherapy and radiotherapy and received hormone therapy were selected and randomly assighned into case and control groups. Control group was under medical care and the case group in addition to medical care received a rehabilitation program (physiotherapy, education and individual counseling) for two months. Quality of life was measured by the EORTC QLQ C30 before one week and 3 months after rehabilitation in both groups.
    Results
    Before intervention there were statistically significant differences in physical (P< 0.001) and emotional functioning (P= 0.02) in cases compared to control group, while no other significant differences were observed in other scale. One week after the program, differences among two groups in 6 scales were significant indicating a better condition in intervention group. Three months after the intervention the cases showed a statistical meaningful improvments in 11 scales.
    Conclusion
    Rehabilitation programs might improve the quality of life after mastectomy in breast cancer patients.
  • Fatemeh Abbaszadeh, Azam Bagheri, Nahid Mehran Page 69
    Objective(s)
    To assess quality of life in pregnant women.
    Methods
    This was a cross-sectional study of 600 pregnant women receiving prenatal care in health centers of Kashan University of Medical Science. The Short Form 36 Health Survey (SF-36) was used to assess quality of life.
    Results
    The lowest perceived well-being was role limitation due to physical problems 56.23 18.77 and vitality 56.40 18.07. The results indicated that women's scores on the SF-36 were correlated with age, gestational age, gravidity, education, income, wanted and unwanted pregnancy and satisfaction with life (P<0.05).
    Conclusion
    To improve guality of life in pregnant women it is important to improve background conditions for women.
  • Ali Reza Hatami, Anooshirvan Kazemnejad, Ebrahim Hajizadeh, Farzaneh Sabahi, Hamid Reza Varmazyar Page 77
    Objective(s)
    Analysis of measles serum antibody responses is an important tool for evaluating the level of immunity in vaccinated people and for determining the factors which influence protective immunity. Usually antibody concentration values which are determined by quantitative assays are left censored, so standard analysis such as simple linear regression model may not be appropriate.
    Methods
    Measles antibodies were measured using Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) in 200 person aged 5-25 years before and after vaccination. A censored regression model proposed in order to reduce the effects of censored data in parameter estimating.
    Results
    Twenty two persons (11 percent) of the sample had titer below detection limit which made censored data. 83 percent of children and teenagers (less than 16 years) and 88 percent of participant aged 16 and more were protective against measles disease, but there was no statistically significance between age and immunity (P= 0.4).
    Conclusion
    Although the number of females who had protective antibodies against measles was less than males, they possessed an average titer 42 percent higher than males (without considering covariates). This proportion changed into 39% by using the censored regression model and adjusting with respect to “antibody titer before vaccination”. Both ratios showed higher vaccine- induced protection in females (P< 0.05).
  • Ali Nasermoadeli, Hamid Soori, Elahe Ainy, Mohammad Movahedi, Mohammad Reza Mehmandar, Saad Mahfozphoor, Mohammad Reza Masoodeinejad, Hamid Reza Hatamabadi, Mansoor Rezazadeh Azari, Reza Vafaee Page 83
    Objective(s)
    This study was conducted for external evaluation of one intervention that has been carried out by traffic police. In this study the efficacy of provisional driver licensing on reducing traffic injuries and the intensity of injuries (fatal or non-fatal) was investigated.
    Methods
    Data on traffic accidents and injuries from one year before till two years after the implementation of provisional driver licensing were obtained from traffic police data base. After data cleaning and stratification traffic injuries and mortalities, the implementation of graduate driver licensing compared in those in early years of their driving experience.
    Results
    Drivers under 23 years of age consisted 22.8% of total road traffic injuries (RTIs) in the year prior to the implementation of graduate driver licensing. This proportion reduced to 15.5% and 16.1% in the first and second year after implementation, respectively, among holders of provisional B1 type driver license (P<0.001).
    Conclusion
    Our findings suggested that this intervention was efficient in reduction of intensity of traffic injuries and provisional driver licensing was also efficient in reducing the crude number of traffic injuries. More interventions such as demerit points, license suspensions and vehicle confiscation might be implemented to prevent RTIs in long term.
  • Seyed Reza Eshaghi, Ziba Farajzadegan, Anahita Babak Page 91
    Objective(s)

    To develop and validate a questionnaire for measuring healthy lifestyle in Iranian elderly.

    Methods

    This is a triangulation study, developed in Isfahan city 1385-86. An item pool was developed based on semi-structured interviews with elder people and experts in Geriatrics, literature review and other lifestyle questionnaires. We used principal-component analysis (used SPSS15) and a focus group to reduce the items and assessment the face and content validity. Internal reliability was estimated using Cronbach’s alpha coefficient.

    Results

    The questionnaire contains 46 items and 5 dimensions including exercise, nutrition, prevention, stress management and relationship. The validity was confirmed by experts and Cronbach’s alpha coefficient was 0.76.

    Conclusion

    The Elderly Lifestyle Questionnaire is a valid and reliable instrument and will enable researchers to investigate lifestyle patterns in the elderly and to assess the impact of interventions of lifestyle change in this population. The instrument warrants further testing and development with different elderly populations.