فهرست مطالب

پایش - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1389)

مجله پایش
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1389)

  • 128 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/03/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • راهنمای نویسندگان
    صفحه 114
  • علیرضا ملکی، علیرضا ظهور، فربد عبادی فرد آذر، کامران رضایی، محمود عبادیان صفحات 117-130
    کیفیت، یکی از مهم ترین معیارها جهت کسب رضایت مشتریان در مراکز خدماتی درمانی است. مروری بر کارهای انجام شده در زمینه بهبود کیفیت در مراکز خدمات درمانی، بیانگر توجه محققان بر ارائه ابزارهای کیفی جهت ارزیابی کیفیت خدمات درمانی می باشد. عمده ابزارهای کیفی که در این مطالعات مورد استفاده فراوان قرار گرفته اند گسترش عملکرد کیفی (Quality Function Deployment) و تجزیه و تحلیل اثرات و حالات خطا (Failure Mode and Effect Analysis) هستند. در این مقاله از تمام منابع موجود در زمینه کاربرد QFD و FMEA در مراکز خدمات درمانی جهت یک پژوهش کامل و جامع استفاده می شود.
    روش پژوهش، شامل مطالعات جامع کتابخانه ای، تحقیق گسترده در منابع اطلاعاتی و سایت های شبکه جهانی اینترنت و نیز مطالعات میدانی است. در این مقاله با تمرکز بر نقاط ضعف و قوت کارهای پیشین، یک ساختار یکپارچه از دو ابزار گسترش عملکرد کیفی (Quality Function Development-QFD) و تجزیه و تحلیل اثرات و حالات خطا (Failure Mode and Effect Analysis-FMEA) پیشنهاد شده است که هدف نهایی آن بهبود خدمات بهداشتی و درمانی به گونه ای است که بیشترین رضایت را در مشتریان ایجاد نماید. ساختار پیشنهادی دارای چهار مرحله بوده که سه مرحله اول آن استفاده از رویکرد QFD است. ورودی مرحله اول خواسته های مشتریان است که از طریق رویکرد تعالی سازمانی شناسائی می شوند و خروجی آن تعیین درجه اهمیت مشخصه های کیفی خدمات درمانی است. این مرحله، خانه کیفیت مدل QFD را تشکیل می دهد. در مرحله دوم، ترکیب بهینه ای از فعالیت های درمانی قابل اندازه گیری که برای پیاده سازی مشخصه های کیفی در یک مرکز خدمات درمانی مورد نیاز هستند از طریق یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح و با توجه به محدودیت های موجود در سیستم تعیین می شوند. در مرحله سوم، خطاهای بالقوه ناشی از اجرای مهم ترین فعالیت های درمانی مرحله دوم که سبب نارضایتی مشتریان شده و کیفیت خدمات ارائه شده را کاهش می دهند تعیین می شوند. در مرحله چهارم به منظور کاهش اثرات مهم ترین خطاهای بالقوه خروجی مرحله سوم، رویکرد FMEA اجرا شده و با تعیین درجه خطر آنها، اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه لازم جهت حذف و یا کاهش اثرات آنها در سیستم برنامه ریزی می شوند. به منظور ارزیابی مدل پیشنهادی یک مثال نیز ارائه شده است که نتایج به دست آمده حاکی از عملکرد مناسب ساختار پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: مرکز خدمات درمانی، کیفیت، QFD، FMEA، رویکرد تعالی سازمانی، مدل های بهینه سازی
  • محمدرضا ملکی، احمدرضا ایزدی صفحات 131-136
    در سال های اخیر، اهمیت کیفیت خدمات بهداشتی باعث شده است که مدیران خدمات بهداشتی و درمانی به مسئله ارتقای سطح کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی بیشتر توجه نمایند. الگوی تعالی سازمانی، به منظور شناسایی میزان دستیابی سازمان ها به کیفیت، عملکرد برتر و میزان رشد آگاهی آنها نسبت به اهمیت کیفیت و تعالی عملکرد، تحت یک قالب رقابتی به وجود آمده است.
    با توجه به الزامات قانونی در بکارگیری این الگو به عنوان الگوی ملی بهره وری، این پژوهش با هدف ارزیابی وضعیت توانمندسازها در بیمارستان های منتخب تامین اجتماعی استان تهران بر اساس الگوی تعالی سازمانی انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و مقطعی بوده و محیط پژوهش، شامل 2 بیمارستان تامین اجتماعی البرز کرج و شهدای پانزده خرداد ورامین است. ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسش نامه استاندارد الگوی تعالی سازمانی بود که طی جلسات کار گروهی و مصاحبه با مدیران و کارشناسان و نیز مراجعه حضوری به واحدها تکمیل گردید. داده های پژوهش بر اساس 5 معیار مربوط به توانمندسازها در بیمارستان های مورد مطالعه جمع آوری شد.
    بیمارستان البرز در زمینه معیار رهبری (1/46 درصد)، خط مشی و استراتژی (6/50 درصد) و فرآیندها (61 درصد) امتیاز بیشتری را نسبت به بیمارستان پانزده خرداد کسب نمود. از سویی، بیمارستان پانزده خرداد امتیاز بیشتری را در معیارهای کارکنان (39/47 درصد)، مشارکت ها و منابع (5/49 درصد) نسبت به بیمارستان البرز به دست آورد. در مجموع، از نظر معیار توانمندسازها، بیمارستان البرز با کسب 35/254 امتیاز، رتبه نخست و بیمارستان شهدای پانزده خرداد با 46/235 امتیاز مقام دوم را به خود اختصاص داد.
    این پژوهش به ارزیابی عمکرد بیمارستان ها از منظر توانمندسازها، مطابق با الگوی تعالی سازمانی پرداخته است که اولین تجربه عملی در نوع خود در سطح بیمارستان های کشور محسوب می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که الگوی تعالی سازمانی اروپا و بخشی از آن که تحت عنوان توانمندسازها نامیده می شود، قابلیت بکارگیری زیادی در بخش بهداشت و درمان دارد. استفاده از این مدل، امکان مقایسه و نظارت بر عملکرد بیمارستان ها را از نظر توجه و پی گیری مدیریت در خصوص توانمندسازی کارکنان و بیمارستان که زمینه ساز تامین اهداف و نتایج سازمانی است، فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: الگوی تعالی سازمانی، بیمارستان، توانمندساز، خود ارزیابی، تعالی عملکرد
  • غلامرضا گرمارودی، علی مرادی صفحه 137
    وضعیت اقتصادی اجتماعی افراد جامعه که نقش قابل ملاحظه ای در سلامت آنان دارد، خود متاثر از عوامل متعددی است. این متغیر در تمامی پژوهش های علوم پزشکی و بهداشتی، به مثابه یکی از متغیرهای زمینه ای، مورد اندازه گیری قرار می گیرد. تاکنون در کشور ابزاری که در این خصوص محققان را یاری نماید، ارائه نگردیده است. در پژوهش حاضر، سعی بر آن بود ابزار دقیقی که اعتبار آن در عمل، مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است، طراحی گردد تا اندازه گیری این متغیر در پژوهش های علوم پزشکی و بهداشتی با دقت لازم صورت گیرد. مطالعه حاضر به صورت مقطعی انجام شد و جامعه هدف در آن همه خانوارهای ساکن در شهر تهران بودند. حجم نمونه مورد نیاز برای جمع آوری داده ها 1000 خانوار تعیین گردید. برای تعیین پایایی سؤالات در هر حیطه، ثبات داخلی پرسشنامه با استفاده از شاخص آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. اعتبار محتوای سوالات پرسشنامه نیز با نظر کارشناسان مربوط بررسی و اصلاح گردید. اعتبار ساختاری با استفاده از روش تحلیل عاملی محاسبه شد.
    نتایج نشان دادند که متغیرهای تسهیلات و اوقات فراغت (71/0=α)، مشخصات سرپرست و همسر سرپرست خانوار (67/0=α)، مسکن (66/0=α) و هزینه ها و درآمد (34/0=α) دارای بالاترین پایایی بودند. نمره های پایایی به دست آمده نشان دادند که متغیرهای مربوط به تسهیلات و اوقات فراغت، نسبت به متغیرهای دیگر، همبستگی بیشتری با یکدیگر داشتند. همبستگی متغیرهای تحصیلات سرپرست خانوار، تحصیلات همسر سرپرست خانوار، مساحت منزل مسکونی، قیمت زمین منزل مسکونی، داشتن خودرو شخصی و داشتن رایانه با نمره کل از سایر متغیرها بیشتر بوده است. از این رو، با استفاده از مجموع متغیرهای فوق، شاخص خلاصه شده تعریف گردید.
    در این مطالعه، با استفاده از روش تحلیل پایایی، پرسشنامه ای استاندارد تهیه شد که هر دسته از سؤالات آن به طور جداگانه و همچنین بخش های مختلف آن، در مجموع، دارای ثبات داخلی مناسبی هستند.
    کلیدواژگان: طبقه اقتصادی، اجتماعی، سلامتی، بهداشت، پرسشنامه استاندارد، تهران
  • مازیار مرادی لاکه، مژده رمضانی، محسن نقوی صفحه 145
    این مطالعه با هدف ارزیابی برابری در شاخص های زایمان ایمن (زایمان در محل مناسب، نوع زایمان و زایمان با کمک فرد مناسب) و برخی عوامل مرتبط با آن در ایران، طراحی شد. در این پژوهش توصیفی تحلیلی، با استفاده از داده های پیمایش سلامت و جمعیت شناسی (Demographic and Health Survey-DHS) که در سال 1379 در ایران انجام شد، 17991 زن متاهل 49-10 ساله ایرانی که طی 2 سال قبل از انجام مطالعه DHS، زایمان کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی برابری با محاسبه Concentration index و دامنه اطمینان 95% آن و رسم Concentration curve، انجام گرفت. بررسی عوامل مرتبط با وضعیت برابری در زایمان ایمن نیز از طریق رگرسیون لجستیک و با استفاده از متغیرهای سن، تحصیلات، شغل و محل سکونت (شهر یا روستا) مادر و وضعیت اقتصادی خانوار، انجام شد.
    یافته ها نشان دادند که Concentration index و دامنه اطمینان 95% آن برای انجام زایمان در محل مناسب، نوع زایمان و وجود فرد مناسب برای کمک به زایمان به ترتیب عبارتند از: (115/0، 107/0) 111/0، (095/0-، 105/0-) 100/0- و (099/0-091/0) 095/0 که بیانگر نسبت بیشتر زایمان در محل مناسب و با کمک فرد مناسب در سطوح اقتصادی بالاتر و زایمان به روش طبیعی در سطوح اقتصادی پایین تر است. همچنین متغیرهای سن وتحصیلات مادر و سطح اقتصادی خانوار، با هر سه شاخص زایمان ایمن، ارتباط معنی داری داشتند و تحصیلات مادر در تمام موارد، مهم ترین عامل مؤثر بود.
    این مطالعه نشان داد که در شاخص های زایمان ایمن، در سطح کشور، تفاوت معنی داری میان وضعیت موجود با وضعیت برابری کامل به لحاظ اقتصادی، وجود دارد و عوامل اجتماعی اقتصادی، در ایجاد این نابرابری، سهیم هستند.
    کلیدواژگان: زایمان، برابری، وضعیت اقتصادی، اجتماعی، ایران
  • علی مرادی، محسن سنگی، فاطمه رضی آبادی صفحه 155
    با توجه به اهمیت برنامه ایمن سازی کودکان، علیه بیماری های هدف و لزوم ارزیابی دقیق نحوه اجرای این برنامه از نظر کمی و کیفی با استفاده از یک روش استاندارد و دقیق این بررسی صورت گرفت.
    این بررسی، یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود. حجم نمونه مورد نیاز به منظور برآورد پوشش ایمن سازی 450 نفر، برای بررسی کیفیت ایمن سازی و زنجیره سرد و کفایت وسایل و تجهیزات لازم برای ایمن سازی 24 مرکز ارائه دهنده خدمت تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش Lot Quality Assurance Sampling براساس سطح آستانه بالا 80 درصد و پایین 35 درصد صورت گرفت. بر اساس وضعیت پوشش ایمن سازی و کیفیت انجام واکسیناسیون، زنجیره سرد، کفایت نیروی انسانی، وسایل و مواد لازم در هر Lot (مرکز بهداشت شهرستان) آن Lot به عنوان قابل قبول یا غیرقابل قبول تعیین شد.
    از مجموع 450 کودک 12 الی 24 ماهه مورد بررسی، به طور کلی 423 کودک (94 درصد) دارای سابقه ایمن سازی کامل و 27 کودک (0/6 درصد) دارای سابقه ایمن سازی ناقص بودند. به ترتیب، تب بالا، بی قراری، عارضه موضعی شدید و لنفادنیت، شایع ترین عوارض ایمن سازی در کودکان بررسی شده بوده اند. در مجموع، کیفیت انجام واکسیناسیون در 18 واحد خدمتی (0/75 درصد) مورد قبول و در 6 تیم عملیاتی (0/25 درصد) غیرقابل قبول تعیین شد. کیفیت زنجیره سرد در21 واحد خدمتی (5/87 درصد) قابل قبول و در 3 واحد خدمتی (5/12 درصد) غیرقابل قبول تعیین شد و کفایت وسایل و تجهیزات در20 واحد خدمتی (3/83 درصد) قابل قبول ودر 4 واحد خدمتی (7/16 درصد) غیرقابل قبول تعیین شد.
    با توجه به شرایط منطقه مورد مطالعه برای اجرای برنامه همگانی ایمن سازی که در مقایسه با اکثر نقاط کشور مشکل تر بوده، نتایج به دست آمده نشان می دهد، اجرای واکسیناسیون همگانی کودکان در مقایسه با برنامه های مشابه که در سایر کشورها انجام گرفته است، بیانگر موفقیت دست اندرکاران در اجرای این برنامه است. با اجرای این برنامه، قدم های اساسی جهت کنترل، حذف و یا ریشه کنی بیماری های هدف در کشور برداشته می شود. برای اجرای کامل برنامه های مبارزه با بیماری های هدف در سال های آینده باید پیش بینی های لازم به عمل آید. از جمله با انجام مطالعات سرواپیدمیولوژیک، وضعیت ایمنی در گروه های واکسینه شده مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: واکسیناسیون، بیماری های هدف، EPI، LQAS
  • نگین هادی، علی منتظری، الهه بهبودی صفحه 165
    هپاتیت مزمن یکی از مهم ترین بیماری هایی است که به طور بارزی از کیفیت زندگی قربانیانش می کاهد. کیفیت زندگی، نیروی قدرتمندی در راستای راهنمایی حفظ و پیشبرد سلامت و تندرستی در جوامع و فرهنگ های متفاوت است. هدف از پژوهش ما در راستای تعیین عواملی است که کیفیت زندگی این بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه مقطعی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران مزمن کبدی با پرسشنامه SF-36 مورد مطالعه قرار گرفت و سؤالات جمعیتی (سن، جنسیت، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات) و شدت و مدت هپاتیت مزمن نیز در ابتدای پرسشنامه گنجانیده شد و نمرات کیفیت زندگی 140 بیمار با نمرات کیفیت زندگی 100 فرد سالم مقایسه شد و اطلاعات حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS15 و آزمون آماریIndependent Sample T-test و One Way ANOVA و ضریب همبستگیPearson و با در نظر گرفتن سطح معنی داری کمتر از 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    به طور کلی کیفیت زندگی بیماران مزمن کبدی در تمامی ابعاد هشت گانه و دو مؤلفه کلی سلامت، پایین تر از جمعیت سالم بود (عملکرد جسمی: 01/29±56/48، محدودیت نقش به علت مشکلات جسمی 69/30±21، درد جسمانی 97/26±58/41، شادابی و نشاط 91/25±98/50، سلامت عمومی 17/20±40/51، عملکرد اجتماعی 20/30±23/50، محدودیت نقش به علت مشکلات احساسی 40/3±56/37 و سلامت روان 03/24±76/60). از سویی بین سن، میزان تحصیلات، جنسیت، وضعیت تاهل و کیفیت زندگی، ارتباط خطی معنی داری وجود داشت.
    به طور کلی، بیماری مزمن کبدی، از کیفیت زندگی بیماران به خصوص در بعد مشکلات جسمی می کاهد، ولی شدت و مدت هپاتیت مزمن، تاثیر چندانی بر روی کیفیت زندگی ندارد. افراد مسن، مردان بدون تحصیلات دانشگاهی و مجردان، به صورت معنی داری از کیفیت زندگی پایین تری برخوردار بودند. با توجه به این که هدف از درمان بیماری های مزمن، افزایش طول عمر بیماران و بهبود بخشیدن به توانایی هایی آنان تا حد ممکن است تا بیماران بتوانند با حفظ سطح مناسبی از کیفیت زندگی به زندگی خود ادامه دهند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، بیماری مزمن کبدی، SF، 36
  • چالش های بیمه همگانی پایدار در ایران
    محمدرضا ملکی، حسین ابراهیمی پور، ایرج کریمی، محمدرضا گوهری صفحه 173
    این مطالعه با هدف تعیین مشکلات نظام پوشش همگانی بیمه سلامت و ارایه پیشنهادهایی به سیاست گذاران برای بهبود وضعیت موجود انجام شده است. مطالعه از نوع کیفی، توصیفی و مقطعی است که در سال 1377 انجام شده است. جامعه مورد پژوهش 25 نفر از صاحب نظران و دست اندرکاران بیمه سلامت کشور و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه بوده است. از این افراد در خصوص 3 وظیفه اصلی نظام تامین مالی سلامت، سؤالاتی به صورت باز پرسیده شده است. تحلیل داده ها به روش تحلیل چارچوبی داده های کیفی انجام شده است. نامشخص بودن آمار بیمه شده ها، تامین مالی پسرونده، جریان مالی غیرشفاف، گسیخته بودن ساختار نظام بیمه ای کشور، غیراجباری بودن بیمه، عدم وجود بسته خدمتی پایه که بر اساس اصول علمی تعیین شده باشد، هزینه زا بودن و سلامت نگر نبودن نظام پرداخت، عدم کنترل تقاضا و نقصان در کارایی مدیریتی، 7 مشکل اساسی بوده اند.
    ایجاد پوشش همگانی پایدار سلامت در ایران، نیازمند دیدگاهی نظام مند به این مقوله و طراحی یک برنامه بلندمدت است. این برنامه باید بتواند مشکلات بالا را به صورت نظام مند حل نماید.
    کلیدواژگان: بیمه سلامت، ایران، پوشش جمعیتی، پوشش همگانی
  • سودابه وطن خواه، محمدرضا گوهری، ژاله عبدی * صفحه 189

    کلید موفقیت برنامه های مدیریت کیفیت جامع در سازمان ها (از جمله سازمان های بهداشتی درمانی) وجود یک فرهنگ مناسب و حمایت کننده از تلاش های ارتقای سطح کیفیت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و توسعه الگوی بهبود کیفیت در بیمارستان های منتخب دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی صورت گرفت.
    این پژوهش از نوع بررسی مقطعی بود و داده های مورد نیاز، با استفاده از دو پرسشنامه فرهنگ سازمانی و میزان توسعه الگوی بهبود کیفیت در میان کارکنان و اعضای تیم بهبود کیفیت این بیمارستان ها، گردآوری شدند و در نهایت، با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های پژوهش نشان دادند که امتیاز فرهنگ تیمی (فرهنگ مناسب برای اجرای مدیریت کیفیت جامع) در بیمارستان حضرت رسول برابر 8/19 (از 100 امتیاز)، در بیمارستان شهید مدرس 25/21، و در مرکز قلب تهران برابر 6/31 بود. میزان توسعه الگوی بهبود کیفیت (در مقیاسی بین 5-1) در بیمارستان حضرت رسول اکرم برابر 54/3، بیمارستان شهید مدرس برابر 56/3 و در بیمارستان مرکز قلب تهران برابر 33/4 بود. علاوه بر این ها، بر اساس تحلیل همبستگی، بین امتیاز فرهنگ تیمی و میزان توسعه الگوی بهبود کیفیت در مراکز مورد مطالعه رابطه معنی دار و مستقیمی وجود داشت.
    یافته های این پژوهش، فرضیه وجود رابطه بین فرهنگ تیمی و میزان توسعه و اعمال الگوی بهبود کیفیت را تایید کردند. به عبارت دیگر، بنا بر یافته ها، وجود فرهنگ تیمی و مشارکتی در سازمان پایه و اساس توفیق مدیریت کیفیت جامع در آن سازمان بود.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، بهبود کیفیت، بیمارستان
  • مریم رسولی، فریده یغمایی، حمید علوی مجد صفحه 197
    نظر به اهمیت مفهوم امیدواری در نوجوانان، به ویژه نوجوانان ساکن مراکز شبانه روزی و نقش این مفهوم در سلامت این گروه از افراد جامعه، وجود مقیاسی معتبر و پایا جهت اندازه گیری این مفهوم ضروری است. هدف از انجام این پژوهش، ترجمه و بررسی اعتبار و پایایی مقیاس امیدواری نوجوانان بوده است. به این منظور، پس از ترجمه مقیاس مذکور که بر اساس الگوی وایلد و همکاران صورت گرفت، 120 نوجوان ساکن مراکز شبانه روزی استان تهران مقیاس مذکور را تکمیل کردند.
    تحلیل عاملی نشان دهنده تک عاملی بودن مقیاس مذکور بود. همچنین در بررسی اعتبار ملاکی مقیاس، همبستگی با پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت (590=r و 001/0>P) و مقیاس خودکارآمدی شرر (487/0=r و 001/0>P) معنی دار بوده است. آلفای کرونباخ مقیاس 83/0 و ضریب پایایی آزمون مجدد آن در دو بار اجرا و به فاصله 2 هفته، 60/0=ICC بوده است.
    نسخه فارسی مقیاس امیدواری نوجوانان از اعتبار و پایایی مناسب در نوجوانان ساکن مراکز شبانه روزی برخوردار است.
    کلیدواژگان: روان سنجی مقیاس، مقیاس امیدواری نوجوانان، نوجوانان ساکن مراکز شبانه روزی
  • مسعود خاتمی، احمد ضیایی، صمد آقامیری، علی اردلان، الهام احمد نژاد صفحه 205
    آموزش کمک های اولیه از مهم ترین برنامه های جمعیت هلال احمر است. مطالعه حاضر در سال 1386، برای بررسی دانش گروه های داوطلب کانون های دانشجویی درباره روش انجام کمک های اولیه و نگرش به راهکارهای آموزش همگانی آن، به روش مقطعی در 6 استان و بر روی 5287 عضو صورت گرفت.
    نمونه گیری تحقیق به روش تصادفی ساده انجام گردید. دانش و نگرش نمونه ها با استفاده از پرسشنامه سنجیده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار آماری STATA 8.0 و با در نظر گرفتن طرح نمونه گیری پیچیده (Complex sampling design) لحاظ شد. در زمان مطالعه، 3375 نمونه (8/63 درصد) عضو جمعیت هلال احمر و سایر نمونه ها در شاخه آزاد کانون های دانشجویی فعالیت می کردند.
    از بین نمونه ها، 3736 دانشجو (6/70 درصد) در کلاس های آموزش کمک های اولیه هلال احمر، شرکت کرده بودند و واجد میانگین امتیاز دانش 53/3 + 53/8 (از نمره کل 18) بودند (46/9-36/7=95% CI). از بین نمونه های آموزش دیده، فقط 773 نمونه (6/14 درصد) دارای سطح دانش مطلوب بودند. سطح دانش نمونه ها تنها با متغیر آموزش قبلی، ارتباط معنی دار آماری داشت (01/0=P). شرکت در آموزش های هلال احمر (01/0=P) و وضعیت اقتصادی مناسب (01/0=P) عوامل مؤثر بر دانش بالاتر بودند. میانگین امتیاز نگرش77/6 + 73/34 (از نمره کل 45) برآورد شد (33/37-57/33=95% CI).
    این تحقیق نشان داد که جمعیت هلال احمر باید به افزایش پوشش آموزش کمک های اولیه با ارائه روش های آموزشی متکی بر افزایش مهارت و بازآموزی های مستمر در کانون های دانشجویی اقدام نماید. آموزش گروه های هدف مختلف، راهکارهای گوناگونی را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: کمک اولیه، آموزش همگانی، هلال احمر، داوطلب، ایران
  • لیلا دارابی، علی منتظری، فریبا ابراهیمی، مریم سادات وحدانی نیا، منصوره تقا صفحه 215
    صرع، یک بیماری مزمن است که می تواند بر کیفیت زندگی وابسته به سلامت درمبتلایان تاثیر عمیقی داشته باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات متغیرهای بالینی و جمعیتی در کیفیت زندگی (Quality of Life-QOL) بیماران مبتلا به صرع بود.
    بیماران مبتلا به صرع مراجعه کننده به کلینیک نورولوژی بیمارستان سینا در طی6 ماه (76=n) وارد مطالعه شدند. ویژگی های بالینی و جمعیتی استخراج شد و کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه QOLIE-31-P اندازه گیری و به کمک روش تحلیل چند مرحله ای، ارتباط متغیرها و امتیاز کلی و امتیاز خرده سنجش های اصلی پرسشنامه تعیین شد.
    فراوانی حملات صرع به عنوان عاملی مؤثر بر میانگین امتیازهای ابعاد کیفیت زندگی و نیز امتیاز کلی در ابزار استاندارد QOLIE-31-P مشخص شد. همچنین، افزایش سال های تحصیلی فرد و مراقب به عنوان عامل موثربر امتیاز کل QOL بود. با افزایش تکرار تشنج در طی سال گذشته، امتیاز کلی پرسشنامه QOLIE-31-P کاهش داشت و این ارتباط، به صورت معنادار در حیطه های نگرانی از تشنج، اثرات دارویی و انرژی/خستگی دیده شد.
    تعداد بالاتر تشنج در طی ماه گذشته نیز به صورت معنادار، امتیاز کلی QOL راکاهش داد. افزایش سن با امتیاز پایین تر در بعد عملکرد اجتماعی، ارتباط داشت. نتایج این مطالعه نشان می دهد که احتمالا درمان مناسب صرع با کاستن از تعداد تشنجات، باعث بهبود کیفیت زندگی می شود.
    کلیدواژگان: صرع، کیفیت زندگی، QOLIE، 31، P
  • عبدالرحیم داوری، فاطمه عزالدینی اردکانی، محمد مجیدی، فاطمه عبداللهی علی بیک صفحه 223
  • خلاصه انگلیسی مقالات
    صفحه 226
|
  • Ali Reza Maleki, Ali Reza Zohor, Farbod Ebadifard Azar, Kamran Rezaie, Mahmoud Ebadian Pages 117-130
    Objective(s)
    In this paper, an integrated approach including QFD and FMEA is proposed in healthcare systems. The main objective is to improve the quality of healthcare services and activities in order to maximum customers’ satisfaction and minimize costs.
    Methods
    To develop the mentioned approach following stages have been done:1- Identifying the most importance service characteristics with regard to customer expectations. 2- Identifying the most importance measurable functions and activities and their target values with regard to the service characteristics determined from pervious stage. 3- Identifying the relative potential failures and their importance rate with regard to the output of previous stage. After determining the most important functions to carry out into the system, some potential failures will be happen into the system. The occurrences of these failures decrease the quality of healthcare services and finally the customer satisfactions. Then, to prevent the occurrence of them, the relative failures and their weights are identified in this stage. 4- To complete the proposed approach and also increase the customer satisfactions more, the corrective and preventive actions to prevent the failures from happening are suggested by the FMEA team.
    Results
    To understand the proposed structure, an illustrative example has been surveyed in this paper. Due to the space limitation, a small part of information is given. In this example, customers consist of patients and their families, doctors, hospital manager, employers, assurance concerns and government. The main results of the paper are the following: Identifying the different group of customers by the excellent approach, determining the importance rate of customer's requirements by means of the correlation rates between customer's requirements, identifying the qualitative functions and activities and also calculating the target value for healthcare, determining the potential failures and their weights with regard to the importance rate of healthcare functions and using the FMEA tool in healthcare systems to increase the customer satisfaction.
    Conclusion
    Hospitals and other healthcare systems have problem creating and improving the quality in their systems. As the service systems have special characteristics, considering the QFD and FMEA models like what is done in industrial systems is impossible to create and improve the quality in such systems. Also, due to high healthcare services costs, there is a high competitive between healthcare system to provide services to meet the customer's requirements. Therefore, in this paper, an integrated approach in the healthcare system in accordance with QFD/ FMEA is suggested.
  • Mohammad Reza Maleki, Ahamad Reza Izadi Pages 131-136
    Objective(s)
    The purpose of this research, according to legal requirements for applying the model as national productivity model, has been assessment of empowerment in Tehran Social Security Organization Hospitals Based on The Organizational Excellence Model (EFQM).
    Methods
    The method of this research is descriptive and cross-sectional. This research had been done in Alborz and panzdah khordad varamin hospitals. Data gathering tool was the EFQM questionnaire that had been completed during group working sessions, interview with leaders of the hospitals and referring to necessitous units. Research data had been gathered according to five empowerment criteria in the hospitals.
    Results
    Alborz hospital has had the higher score in leadership criterion (46.1%), policy and strategy (50.6%) processes (61%). Panzdah khordad hospital has had the higher score in people (47.39%), partnership and resources (49.5%). Totally, the finding shows that Panzdah khordad hospital had been higher score 254.35 and then Alborz hospital with 235.46 scores.
    Conclusion
    Assessment of hospital performance based on empowerments, according to European Organizational Excellence Model, is the first empirical experience in hospitals of our country. The findings have showed that European Organizational Excellence Model and empowerment segment of the model is very applicable in health care. Benchmark and supervision to hospital performance will be possible by using the model especially in management attention and follow up to hospital and people empowering that facilitate to reach the organizational goals and results.
  • Gholam Reza Garmaroudi, Ali Moradi Page 137
    Objective(s)
    Socio-Economic status of people which has an impressive effect on their health, is itself impressed by many other factors. This variable is measured as a basic variable in all health and medical researches. Till now, there has been no means in the country to assist researchers in this area. In the present research, it is tried to provide an accurate and precise index that its validity has been tested and assessed, so measurement of this variable would be very subtle in health and medical researches.
    Methods
    This is a cross-sectional study and the study population is the households living in Tehran. One thousand households have been recruited in the study. For the reliability of "Internal Consistency", the questionnaire has been checked applying Chronbach's Alpha.The "Content Validity" of questionnaire has been considered and modified under the supervision of the related academic references and The "Construct Validity" has been calculated by "Factor Analysis" and "Principal Component Analysis". For determining, both Socio-Economic statuses in two and four strata scale "Summed Lickert Scale" have been applied. In order to determine Cut off Point, the overall score by using three points, 1st Quarter, Mean and 3rd Quarter, has been divided into four strata, the scores under 1st Quarter, between 1st Quarter and the Mean, between the Mean and 3rd Quarter, and above the 3rd Quarter are considered as Weak, Average, Good and Very good, respectively.
    Results
    Facilities and leisure times (a=0.71), Householder and his spouse characteristics (a=0.67), property owner (a=0.66), income and expenses (a=0.34) showed the highest reliability. Reliability testing shows that the variables relating to facilities and leisure times comparing other variables have more correlation together. Making different changes on the weight of each groups of variables shows that at the most suitable condition, the result of reliability of all the variables stated in the questionnaire has been a= 0.6 Correlation of those variables related to the householder education, house area, site value of the house, possessing personal car and personal computer has been more than other variables. Therefore, by applying the whole set of mentioned variables, the Index is defined briefly.
    Conclusion
    A standard questionnaire has been designed by applying Reliability Analysis Method, in a way that generally each group of its questions and also different sections of it have appropriate Internal Consistency. Also by applying Principle Component Analysis Method a valid dichotomous variable based on the overall standard score has been made and each household can be placed on an upper or lower class of the Socio-Economic situation.
  • Maziar Moradi Lakeh, Mozhdeh Ramezani, Mohsen Naghavi Page 145
    Objective(s)
    To determine equality in safe delivery indexes (appropriate place for delivery, kind of delivery and appropriate attendant for delivery) and their relative factors in Iran.
    Methods
    We did this descriptive-analytic study with the use of data of DHS (demographic and health survey), which was done in Iran in 2000. Our sample was internationally representative and includes 17991 Iranian married, 10-49 years old women that had delivered during 2 years before DHS. We calculated equality status by concentration index and its 95% confidence interval and we investigated relative factors to safe delivery indexes, by logistic regression. Our factors were age, job, residency (urban or rural) and education of mother and household economic status.
    Results
    Concentration index (95% confidence interval) for appropriate place for delivery, kind of delivery and appropriate attendant for delivery, were 0.111 (0.107, 0.115), -0.100 (-0.105, -0.095), 0.095 (0.091, 0.099) respectively. These results showed which opportunity of delivery in appropriate place and by appropriate attendant, were more in high economic and educational levels and proportion of natural delivery were less at those levels. Also, mother's age and education and household economic status, had significant relation with safe delivery indexes and in the all cases, mother's education was the most important factor.
    Conclusion
    Despite developing in delivery cares in Iran, during 2 recent decades, there is a significant difference between existing situation of safe delivery indexes in Iran and complete equality due to economic status; and socioeconomic factors have contribution in this inequality.
  • Ali Moradi, Mohsen Sangi, Fateme Raziabadi Page 155
    Objective(s)
    To assess the effect of processes of change on resistance skills against substance abuse among petrochemical workers in Assaluyeh Plant in Iran.
    Methods
    This was an experimental study (randomized intervention trial). In all 181 workers of petrochemical company in Assaluyeh were enterd into the study (90 participants in intervention group and 91 participants in control group). Data were collected by a questionnaire that was designed and validated by the researchers based on the Trans Theoretical Model (TTM). Both groups were interviewed before the intervention, based on which the educational needs were identified. One of the diagnostic surveys showed lack of resistance skills against substance abuse that required further education. To meet this requirement a TTM based education for intervention was applied.
    Results
    The study showed significant improvement in most of the resistance skills among the intervention group, while both groups showed no significant differences in use of processes of change before the intervention (except for construct self revolution, that was higher in control group). The results after the intervention showed that intervention group had used all elements of processes of change (except dramatic relief).
    Conclusion
    This study showed that processes of change in the TTM would lead to improved knowledge, attitude, self efficacy and self control. It also confirmed that the training materials based on the trans theoretical model can develop resistance skills against substance abuse that will ultimately result in a better health among the workers and could create a drug free workplace (safe workplace). Based on these findings the investigators recommend that all studies on health–related change behavior should continually use the behavioral theories and models.
  • Page 165
    Objective(s)
    To determine which factors affects quality of life of patients with chronic liver disease.
    Methods
    In this cross-sectional study, HRQL of patient with chronic liver disease was measured with SF-36 and demographic questions (age, sex, marital status, educational level) and severity and duration of chronic hepatitis were added to questionnaire.140 patients HRQL scores were compared with the 100 published norms. We used SPSS15and data were analyzed by Independent sample T test &One Way ANOVA & Pearson correlation with P value less than 0.05.
    Results
    In general HRQL in patient with chronic liver disease was lower than normal population (physical function:48.56 29.01, physical problem:21 30.69, bodily pain:41.58 26.17, general health 51.40 20.17, vitality 50.98 25.91,emotional problem:37.56 3.40, social functioning 50.23 30.20, mental health 60.76 24.03)there was meaningful linear correlation between age, education level, sex, marital status and quality of life.
    Conclusion
    We conclude that chronic liver disease substantially reduces quality of life patient's especially in physical component but severity and duration of disease had not association with quality of life. Older age, male, lower level of education, singles have poorer quality of life. Regard to the goal of treatment of chronic disease is increscent of life span and improve of their abilities for having better quality of life. In this study we measured quality of life in patients with chronic liver disease maybe this result can change quality of life in this patient.
  • Sustainable universal health insurance coverage barriers in Iran: 2007
    Mohammad Reza Maleki, Hossein Ibrahimipour, Iraj Karimi, Mohammad Reza Page 173
    Objective(s)
    Contribute to a better understanding of the Iranian health financing system and draw some useful clues for policy makers are the aim of the study.
    Methods
    We interviewed a purposeful sample of 25 participants from 7 main actors in Iranian health Insurance system in late 2007. We asked about three main tasks of health financing system: revenue collection, Risk Pooling and Purchasing and used a model suggested by Guy Carrin to design the study and the framework method for the analysis.
    Results
    Unknown insured rate, Regressive financing and, non transparent financial flow, Fragmented system and non compulsory insurance, Nonscientific designed BP, non health oriented and expensive payment system, uncontrolled demands and defect in administrative efficiency are seven themes which explain the defects of current universal coverage in Iran.
    Conclusion
    A long term systematic approach plan is required in any reform in Iran’s health financing system. The plan should aim to respond the above problems systematically.
  • Soodabeh Vatankhah, Mohammad Reza Gohari, Zhaleh Abdi Page 189
    Objective(s)

    To examine the relationship between organizational culture and the extent of Quality Improvement Model implementation in a sample of hospitals in Tehran, Iran & Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences.

    Methods

    This research is a cross sectional study. The statistical population consists of the clinical staff of Rrasoul- Akram, Shahid Modarres &Tehran Heart Center hospitals in which the Quality Improvement Model (ISO 9001-2000) has been implemented. To collect the data, a questionnaire based upon the competing values model was used to assess aspect of organizational culture in selected hospitals and quality improvement implementation questionnaire adopted from Malcom Baldrige National Quality Award was used to determine the extent of implementation of quality improvement initiatives.

    Results

    Research findings indicate that the score average on clan culture is 31.6 in Tehran Heart Center, 19.8 in Rasoul-Akram hospital and 21.25 in Shahid Modarres hospital from 100 score and the extent of quality improvement model (in a likert scale 1-5) is 4.33 in Tehran Heart Center Hospital, 3/54 in Rasoul-Akram Hospital and 3.56 in Shahid Modarres Hospital. In addition, based on the correlation analysis, team (clan) culture has a significant positive correlation with the extent of implementation of quality improvement model in an organization.

    Conclusion

    The finding of this research, support the hypothesized linkage between team culture and quality improvement.

  • Mariam Rassouli, Farideh Yaghmaie, Hamid Alavi Majd Page 197
    Objective(s)
    The purpose of this methodological research was to translate the Hopefulness Scale for Adolescents (HSA) into Persian and study its psychometric properties in a convenience sample of 120 Iranian institutionalized adolescents.
    Methods
    Translation and back-translation of the original English scale and content validation through Waltz and Bussel Content Validity Index were initial steps of the study. The next step was the psychometric testing of the adapted scale by establishing construct validity (factor analysis), criterion-related validity, internal consistency (Cronbach’s alpha) and stability (test-retest reliability).
    Results
    Content validity procedure resulted in a final scale that consisted of 24 items (like the original version). Factor analysis yielded one factor. Correlation between HSA and Cooper-Smith Self-Esteem Inventory and Sherer’s Self-Efficacy Scale were r=0.59 (P<0.001) and r=0.487 (P<0.001). Internal consistency of the scale as assessed by Cronbach’s alpha coefficient was α=0.83, and test-retest reliability with a 2-week time interval was ICC=0.60.
    Conclusion
    The Persian version of HSA is a valid & reliable scale to measure hopefulness in institutionalized adolescents.
  • Masoud Khatami, Ahmad Ziaie, Samad Aghamiri, Ali Ardalan, Elham Ahmad Nezhad Page 205
    Objective(s)
    First aid education constitutes a major priority area for the Iranian Red Crescent. The present study assesses student volunteer's knowledge of first aid procedures and their attitudes concerning strategies for community education.
    Methods
    This survey involved 5287 volunteers selected by simple random sampling in 6 different provinces of Iran. Statistical analysis, based on a complex sampling design, was performed with the Stata 8.0 software package.
    Results
    At the time of the study, 3736 subjects (63.8%) were members of the Red Crescent and the remaining students worked in the Freelance section. A total of 3736 students (70.6%) had attended the Red Crescent's first aid training courses. The mean knowledge score of the sample was estimated at 8.53 out of a maximum of 18 (CI0.95 = 7.36-9.46), with only 773 subjects (14.6%) showing a high level of knowledge. Only previous training showed a statistically significant relationship with the knowledge score (p=0.01). The mean score in the attitude section was 34.73 out of a maximum of 45 (CI0.95 = 33.57-37.33), and it was found to be related to previous training (p = 0.01) and higher economic status (p = 0.01).
    Conclusion
    Our research showed that the Red Crescent must extend the coverage of its first aid training programs targeted at the student volunteers. An effective way to ensure an adequate level of knowledge in volunteers would be to organize regular continuing education programs adapted to the needs of different target groups.
  • Leila Darabi, Ali Montazeri, Fariba Ebrahimi, Mariam Vahdaninia, Mansooreh Togha Page 215
    Objective(s)
    To assess the influence of different clinical and demographic variables on the quality of life (QOL) in patients with epilepsy in Iran.
    Methods
    Seventy six patients with epilepsy in Sina neurology clinic within 6 months were included in this study.Quality of life was measured by the Quality of Life in Epilepsy Inventory (QOLIE-31) that was standardized for Iranian epileptic patients. Using multiple regression analysis, we determined the variables were associated with QOLIE-31 overall and subscale scores.
    Results
    Seizure frequency, was found to be risk factor for QOLIE-31 overall and subscale scores. Seizure frequency was a strong predictor for Energy/Fatigue, Seizure Worry and Medication Effects. Age had significant association with social function score. Higher education years in patient and caregiver had an association with QOLIE-31 overall score.
    Conclusion
    This study confirms that seizure frequency, the education and older age are strong predictors of QOL in patient s with epilepsy. Interventions focusing on reduce seizure frequency, and identification of factors that intervene with the patient's education is necessary for improving QOL in these patients.
  • Abd Al Rahim Davari, Fateme Ezoddini, Mohammad Majidi, Fateme Abdollahi Alibeyk Page 223
    Objective(s)
    This study investigates the prevalence of dental fluorosis and its relationship with level of fluoride in drinking water among children aged 12-15 years old throughout a community in center part of Iran.
    Methods
    The study was cross-sectional and cluster random sampling and performed on 300 students (150 female and 150 male) in the Aghda and its saburb, which belongs to city of Ardakan, (one of Yazd provinces city).
    Results
    The study shows that the high level of waters fluoride amount for prevalence and severity of dental fluorosis over there. For instance, the rate of waters fluoride in Mazrae No village (1.57 PPM) that compare to Aghda village (0.44 PPM) show more pervalance of dental fluorosis in Mazrae No than Aghda. Considering to statistical result, there are no clear relationship between age, upper jaw and lower jaw with fluorosis.
    Conclusion
    Considering the average level of fluorid in water (1.05 PPM) and averge local temperature (26.1ºC) whit the community fluorosis index (CFI) for this area (0.86), we conclude that the rate of waters fluoride in drinking water for this area is well above the W.H.O recommendation.Finally, we suggest that the rate of fluorid should be reduced in local drinking water.