فهرست مطالب

پایش - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1389)

مجله پایش
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1389)

  • 453 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمید سوری، الهه عینی، علی منتظری، سپیده امیدواری، علیرضا جهانگیری، غلامرضا شیران صفحه 339
    طرح همیار پلیس به عنوان یکی از راهکارهای عملی آموزش مقرارت راهنمایی و رانندگی به کودکان در سال 1386 با همکاری پلیس راهور و مدیران مدارس و دانش آموزان به اجرا درآمد و اثر این مداخله در سال1387 مورد ارزیابی قرار گرفت. در یک مطالعه کارآزمایی قبل و بعد، نمونه ها به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و سپس اطلاعات توسط افراد آموزش دیده پس از یک سال مداخله انتخاب و در دو گروه خانواده دارای رانندگان متخلف/دارای تصادف ثبت شده در شش ماه گذشته با گروه مقابل از نظر همراهی و تذکر همیار پلیس در شش منطقه آموزش و پرورش شهر تهران مورد مقایسه قرار گرفت. نمونه های مورد بررسی، 2800 دانش آموز 8 تا 15 ساله شش منطقه آموزش و پرورش شهر تهران بودند و میانگین و میانه سنی آنها 11 سال بود. 7/47 درصد از همیاران پسر و بقیه دختر بودند. سه تخلف عمده ای که بیشتر توسط همیاران پلیس تذکر داده می شد، درباره نبستن کمربند ایمنی (39.1 درصد)، صحبت کردن با تلفن همراه (31.8 درصد) و سرعت غیرمجاز (29.8 درصد) بود. در سال قبل از آموزش و آغاز به کار همیاران پلیس، به طور کلی 2789 فقره تخلف ثبت شده توسط پلیس راهور ناجا در مورد خودرو خانوارهای مورد مطالعه ثبت شده بود که این رقم در سال بعد از آموزش به 2290 مورد (17.9 درصد) کاهش یافته بود (0.001>P). بیشترین موارد کاهش تخلف مربوط به خوردن و آشامیدن هنگام رانندگی (با 92.7 درصد) بود. پس از اجرای طرح همیار پلیس تا 17.9 درصد کاهش در میزان تخلفات مشاهده شد. بیشترین موارد کاهش تخلف مربوط به خوردن و آشامیدن هنگام رانندگی بود. در تمامی موارد 9 گانه آموزش داده شده به استثنای صحبت با تلفن همراه هنگام رانندگی که موارد تخلف در بعد از طرح افزایش داشت، در بقیه موارد، کاهش مشاهده شد.
  • نگین هادی، زهره رحمانی، علی منتظری صفحه 349
    از دست رفتن عملکرد کلیه به صورت حاد و مزمن تهدیدی برای زندگی است. کیفیت زندگی در بیماران مرحله نهایی نارسایی کلیوی به وسیله عوامل مختلفی چون تنش های بیولوژیکی، روانی، اجتماعی و اقتصادی تحت تاثیر قرار می گیرد. این بیماران محدودیت هایی در فعالیت های فیزیکی و زندگی اجتماعی خود دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ابعاد مختلف کیفیت زندگی در بیماران دیالیزی و یافتن مشکلات عمده کاهش دهنده آن جهت برنامه ریزی مناسب برای ارتقای سطح کیفیت زندگی آنان انجام پذیرفته است.
    این مطالعه مقطعی با حجم نمونه 120 نفر بیمار از مرکز دیالیز بیمارستان نمازی شهر شیراز انجام گردید. بیماران با رضایت خود، مورد پرسشگری واقع شدند. 100 نفر افراد سالم نیز که از نظر سن و جنسیت با گروه بیمار همسان سازی شده بودند، از بین ملاقات کنندگان بیماران در بیمارستان حافظ و به عنوان گروه کنترل و با روش آسان انتخاب شدند. آزمودنی ها با گونه ایرانی پرسشنامه 36-SF مورد پرسشگری واقع شدند. اطلاعات به کمک نرم افزار SPSS-13 و روش های آماری t-test و ضریب همبستگی Pearson و Spearman مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مقایسه ابعاد مختلف کیفیت زندگی بین گروه بیمار و کنترل، گروه بیمار در ابعاد مربوط به عملکرد جسمانی، محدودیت نقش به علت مشکلات جسمانی، درد جسمانی، سرزندگی، محدودیت نقش به علت مشکلات روحی و سلامت روانی وضعیت بدتری داشته اند. میانگین نمرات این دو گروه در تمامی ابعاد سلامت بطور معنی دار متفاوت بوده است.
    با توجه به این که در ابعاد مختلف کیفیت زندگی بین بیماران و جمعیت کنترل تفاوت وجود دارد، می توان به لزوم انجام مداخلات مختلف اجتماعی و روان شناسی و توان بخشی در این بیماران اشاره کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، نارسایی مزمن کلیوی، دیالیز، 36، SF
  • غلامرضا حیدری، علی رمضانخانی، مصطفی حسینی، محمود یوسفی فرد، محمدرضا مسجدی صفحه 355
    میزان آگاهی، نگرش و عملکرد معلمان در مورد مصرف دخانیات باید مورد مطالعه قرار گیرد. زیرا مصرف سیگار این قشر به عنوان الگو می تواند تاثیر بسزائی بر شروع و تجربه مصرف دخانیات دانش آموزان داشته باشد. بدین منظور در سال 87 این مطالعه بر روی 551 معلم مرد مدارس مقطع راهنمایی پسرانه شهر تهران انجام پذیرفت. در ابتدا 5 منطقه آموزش و پرورش و سپس در هر منطقه 10 مدرسه به صورت تصادفی انتخاب شدند. از همه معلمان مدارس منتخب در مورد وضعیت مصرف سیگار، آگاهی، نگرش و عملکرد آنها سؤالاتی پرسیده شد.
    از معلمان مورد مطالعه 150 نفر تجربه مصرف بیش از 100 نخ سیگار داشته اند. بنابراین شیوع مصرف سیگار آنان در سال 87، 27.2% برآورد می گردد. از این افراد 80 نفر (14.5 درصد) به صورت روزانه و 40 نفر (7.3 درصد) به صورت گهگاهی سیگار می کشیدند. هر چند 30 نفر (5.4 درصد) دیگر در هنگام مصاحبه اظهار به ترک سیگار نمودند.
    آگاهی، نگرش و عملکرد معلمان مورد مطالعه ارتباط معنی داری با مصرف سیگار آنها داشت (P<0.0001). معلمان با آگاهی ضعیف، نگرش و عملکرد نامناسب تری داشتند. ضمنا معلمان با نگرش نامناسب، عملکرد نامناسب تری نیز داشتند. شیوع مصرف سیگار، همچنین ارتباط بین آگاهی، نگرش و عملکرد در بین معلمان مناطق مختلف آموزش و پرورش، بین معلمان متولد تهران و سایر شهرستان ها و همچنین بین معلمان با وضعیت های مختلف استخدام تفاوت معنی داری نداشت (P>0.05).
    متاسفانه از آنجایی که شیوع مصرف سیگار معلمان مورد مطالعه به اندازه جامعه عمومی بود، به دلیل الگو پذیری دانش آموزان از این گروه بایستی برنامه های آموزشی کنترل دخانیات برای این قشر طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: مصرف سیگار، دخانیات، معلمان، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • غلامرضا حیدری، مصطفی حسینی، محمود یوسفی فرد، علی رمضانخانی، محمدرضا مسجدی صفحه 363
    از آنجایی که داشتن دلایل مصرف سیگار برای هر فرد می تواند روش های درمانی و توصیه های خاص برای ترک را طراحی نماید، محققان این مطالعه درصدد بودند برای اولین بار در کشور، اثر این دلایل در نتیجه ترک و چگونگی ارتباط احتمالی را ارزیابی نمایند.
    این مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی بین سال های 1385 تا 1387 صورت گرفته و کلیه افراد سیگاری مراجعه کننده به کلینیک های ترک سیگار در مرکز آموزشی پژوهشی و درمانی سل و بیماری های ریوی مورد ارزیابی قرار گرفته اند. این افراد پس از تکمیل پرسشنامه های مشتمل بر مشخصات جمعیتی، نمره تست تحمل فاگشتروم و تست دلایل مصرف سیگار توسط پزشک واحد ارزیابی شده و طی یک برنامه 4 جلسه ای هفتگی توصیه های درمانی یکسان شامل داروهای نیکوتینی و غیرنیکوتینی و رفتاردرمانی برای هر یک صورت گرفته است. کلیه افراد در دو نوبت 6 و 12 ماه بعد از دوره پی گیری شدند.
    در این مطالعه 822 نفر شامل 590 مرد (68.7 درصد) با میانگین سنی 13.2± 43.8 سال مورد بررسی قرار گرفته اند. با استفاده از آنالیز رگرسیون لجستیک با تعدیل عوامل سن و نمره تست فاگشتروم مشاهده شد که لذت از مصرف سیگار، مهم ترین دلیل در عدم ترک سیگار در پایان دوره است (0.004=P) و در پی گیری های 6 ماه و یک سال علاوه بر لذت از مصرف سیگار، رفتار و شخصیت اجتماعی (بازی با دست) نیز در نتیجه ترک مؤثر هستند (0.05>P).
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که دلایل مصرف سیگار بر نتیجه ترک موثر است. بنابراین باید دلایل مصرف سیگار فرد در برنامه ترک سیگار لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: سیگار، ترک، دلیل مصرف
  • فریبا یرهانی، عباس عباس زاده، مژگان تائبی، سیمین کهن صفحه 371
    کارآمدی فردی بیماران دیابتی، یکی از مهم ترین عوامل مؤثر در ادامه درمان و غلبه بر بیماری است. به نظر می رسد کارآمدی فردی، ارتباط زیادی با اعتقادات بهداشتی این بیماران داشته باشد.
    در این پژوهش، کارآمدی فردی بیماران مبتلا به دیابت و اعتقادات بهداشتی آنان بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی تعیین و ارتباط آنان با یکدیگر مورد بررسی قرار گرفته، علاوه بر این هر یک از اجزای مدل اعتقاد بهداشتی با یکدیگر و با متغیرهای فردی تحلیل شده است. برای تعیین عوامل فردی، کارآمدی فردی و اعتقاد بیماران مورد بررسی از پرسشنامه ای که بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی طراحی شد، استفاده گردید.
    400 بیمار بزرگسال مراجعه کننده به مراکز دیابت شهر کرمان مورد بررسی قرار گرفتند. کارآمدی فردی و اعتقادات بهداشتی بیماران در حد متوسط بود. ارتباط معنی دار آماری بین این دو متغیر وجود داشت و عامل تحصیلات بیشترین تاثیر را با اکثر اجزای مدل و با کارآمدی فردی بیماران نشان داد. اکثر اجزای مدل با یکدیگر رابطه معنی داری داشتند. ارتباط راهنمای عمل با ابعاد فواید درک شده و موانع درک شده معنی دار نبود. برای افزایش کارآمدی فردی بیماران که نتیجه آن افزایش خودمراقبتی آنان است، باید در ایجاد و توسعه اعتقادات مثبت بهداشتی در آنان تلاش کرد. مراقبان سلامت به دلیل ارتباط مداوم با بیماران می توانند در ایجاد اعتقادات بهداشتی و کارآمدی فردی بیماران، تاثیر زیادی داشته باشند.
    نتایج نشان می دهد که بعد راهنمای عمل که به طور غیرمستقیم به نقش کادر بهداشتی درمانی و رسانه ها اشاره می کند، تاثیر کافی در تقویت اعتقادات بهداشتی ندارد. بررسی بیشتر و انجام اقدامات مرتبط در این زمینه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کارآمدی فردی، اعتقادات بهداشتی، دیابت نوع 2
  • ویدا عالیزاد، غفار ملک خسروی، مسعود کریم لو، آیدا راوریان، فیروزه ساجدی * صفحه 385

    درمان و توانبخشی طولانی مدت در کودکان مبتلا به فلج مغزی (Cerebral Palsy-CP) توسط یک گروه تخصصی، صرف هزینه و نیروی انسانی زیادی را به جامعه و خانواده کودک تحمیل می کند و بر کارکرد خانواده آنان اثر می گذارد. هدف از اجرای این تحقیق، تعیین سطح کارکرد خانواده کودکان CP و ارتباط آن با نوع و شدت ناتوانی کودک بود.
    در این تحقیق (توصیفی تحلیلی) 43 نفر از مادران کودکان CP صفر تا هشت ساله که در کلینیک صبا تحت توانبخشی بودند، به عنوان گروه مورد انتخاب شدند و پس از اخذ رضایت، پرسشنامه هایی حاوی سوالات مشخصات جمعیتی و پرسشنامه کارکرد خانواده (Family Assessment Device-FAD) توسط آنان تکمیل شد. بر اساس نمره حاصله، سطح کارکرد خانواده مشخص گردید. نوع CP توسط متخصص کودکان و شدت ناتوانی حرکتی توسط کارشناس کاردرمانی با استفاده از آزمون (The Gross Motor Function Measure 66: GMFM-66) تعیین شد و ارتباط آن با کارکرد خانواده سنجیده شد. تعداد 77 نفر از والدین کودکان طبیعی نیز به عنوان گروه کنترل همان پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. اطلاعات حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    در متوسط نمره حاصل از پرسشنامه کارکرد خانواده (FAD) بین دو گروه به جز بعد نقش ها (0.04=P) تفاوت معنادار مشاهده نشد. از لحاظ آماری تفاوت معناداری در کارکرد خانواده بین پنج نوع فلج مغزی وجود نداشت (0.75=P). با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون ملاحظه شد که به لحاظ آماری تفاوت معناداری در نمره کارکرد خانواده FAD با شدت ناتوانی وجود ندارد (0.09=r).
    به نظر می رسد هر چه مدت بیشتری از تشخیص اختلال بگذرد هر چند اختلال بسیار شدید باشد،خانواده خود را با این مشکل سازگار می کند و کارکرد خود را با نیازهای کودک و خانواده منطبق می کند. بنا براین برای بهبود روند توانبخشی کودکان دچار فلج مغزی، باید با ارائه کمک های لازم به بالا بردن کارکرد خانواده آنان جهت انطباق سریع تر با بیماری کودک اقدام نمود.

    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، مادران، فلج مغزی، نوع، شدت
  • محسن شمس، داود شجاعی زاده، آرش رشیدیان، سید رضامجد زاده، علی منتظری صفحه 391
    رفتارهای خطرناک رانندگی، یکی از عوامل مؤثر در بروز تصادفات رانندگی است که دومین علت منجر به مرگ و اولین علت سال های از دست رفته عمر در اثر مرگ زودرس و ناتوانی در ایران به شمار می رود. این مطالعه کیفی با هدف شناخت دیدگاه ها و نظرات رانندگان تاکسی شهر تهران، به عنوان بزرگترین گروه رانندگان حرفه ای در این شهر، در زمینه رفتارهای خطرناک رانندگی طراحی و اجرا شده است تا از نتایج آن در طراحی محصولات و مداخلات اثربخش برای کاهش میزان انجام این رفتارها استفاده شود. این بررسی با استفاده از روش بحث گروهی متمرکز و با حضور 42 نفر از رانندگان تاکسی خطی شهر تهران انجام شد. تمامی بحث ها ضبط، دسته بندی و تحلیل شد. نتایج مطالعه در پنج تم اصلی شامل نقش رانندگان تاکسی در وضعیت موجود رانندگی در تهران، دلایل انجام رفتارهای خطرناک رانندگی از نظر رانندگان تاکسی، اقدامات پیشنهادی برای اصلاح این رفتارها، مکان های مناسب برای انجام مداخلات پیشنهادی و بهترین کانال ها برای برقراری ارتباط با رانندگان تاکسی و ترغیب آنها برای اصلاح رفتارهای خطرناک رانندگی، خلاصه شد. شرکت کنندگان در این جلسات اعتقاد داشتند که با افزایش توجه و تمرکز در حین رانندگی، رانندگان رفتارهای خطرناک کمتری انجام خواهند داد. اکثر آنان به نقش استفاده از پیام های ترغیب کننده برای افزایش توجه رانندگان تاکسی به رانندگی و یادآوری محتوای پیام ها از طریق نصب برچسب های حاوی پیام و کمک گرفتن از سرپرستان هر خط به عنوان رهبران فکری، اعتقاد داشتند. براساس نتایج این مطالعه، استفاده از مداخلات رفتاری مبتنی بر نظرات مخاطب، که بازاریابی اجتماعی نمونه ای از آنها به شمار می رود، می تواند در اصلاح رفتارهای خطرناک رانندگی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: تصادفات رانندگی، رفتارهای خطرناک رانندگی، رانندگان تاکسی، بازاریابی اجتماعی
  • محسن شمس، آرش رشیدیان، داود شجاعی زاده، سید رضامجد زاده، علی منتظری صفحه 403
    طراحی مداخلات اثربخش برای اصلاح رفتارهای خطرناک رانندگی در استفاده کنندگان از جاده ها و خیابان ها، به ویژه رانندگان وسایل نقلیه بدون اطلاع از وضعیت نگرش و رفتارهای آنها امکان پذیر نیست. این مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی در اردیبهشت سال 1387 و با استفاده از پرسشنامه سنجش نگرش و رفتارهای خودگزارشی و چک لیست مشاهده رفتارهای خطرناک رانندگی انجام شد. با انتخاب هدفمند دو منطقه 4 و 6 شهر تهران که براساس آمار پلیس راهنمایی و رانندگی در سال قبل، بیشترین میزان تصادفات رانندگی در بین خودروهای سواری کرایه را به خود اختصاص داده بودند، داده های مربوط به رانندگان تاکسی خطی منتخب این دو منطقه جمع آوری شد. تحلیل نتایج حاصل از پرسشنامه ها و چک لیست ها نشان داد که نگرش رانندگان در دو منطقه انتخاب شده وضعیت مطلوبی دارد و اکثر رانندگان تاکسی دو منطقه گزارش کردند که همیشه یا بیشتر اوقات، رفتارهای خطرناک رانندگی را انجام نمی دهند.
    نگرش مثبت نسبت به ترک رفتارهای خطرناک، در رانندگان تاکسی تنها با سابقه رانندگی آنان رابطه معنی دار داشت و بین رفتار خودگزارشی این رانندگان و تحصیلات آنها نیز رابطه معنی دار معکوس مشاهده شد. نوع رفتارهای خطرناک رانندگی مشاهده شده رانندگان در زمان های مختلف روز متفاوت بود و سه رفتار خطرناک استفاده از تلفن همراه در زمان رانندگی، رعایت نکردن فاصله مناسب با خودرو جلویی و رانندگی نکردن بین خطوط، شایع تر از سایر رفتارها مشاهده گردید. این مطالعه لزوم توجه به انتخاب گروه مخاطب اختصاصی برای برنامه های اصلاح رفتارهای خطرناک رانندگی براساس سابقه رانندگی، تحصیلات و رفتار خطرناک رانندگی شایع را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رفتارهای خطرناک رانندگی، نگرش، رفتار خودگزارشی، رفتار مشاهده ای، رانندگان تاکسی
  • علی منتظری، منصوره تقاء، مریم سادات وحدانی نیا، فریبا ابراهیمی صفحه 417
    صرع بیماری مزمن و شایعی در همه سنین است. با توجه به پیامد های بیماری بر سلامت افراد، بررسی کیفیت زندگی در این بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به دلیل فقدان ابزار استاندارد اندازه گیری کیفیت زندگی وابسته به سلامت در بیماران مبتلا به صرع در ایران، این مطالعه پایایی و روایی گونه فارسی ابزار استاندارد بین المللی QOLIE-31-P را بررسی نموده است. پس از ترجمه نسخه انگلیسی ابزار، پرسشنامه فارسی در مطالعه ای پیش آزمون شد. این پرسشنامه دارای 31 سؤال بوده و کیفیت زندگی را در 7 بعد اندازه می گیرد. محدوده امتیاز ها از صفر تا 100 بوده و امتیاز بالاتر نشان دهنده وضعیت بهتر است. سپس گونه نهایی ابزار در بیماران مبتلا به صرع 18 سال و بالاتر که به بخش الکتروانسفالوگرافی بیمارستان سینا (دانشگاه علوم پزشکی تهران) مراجعه می کردند بکار برده شد. پایایی ابزار با روش «تحلیل همخوانی درونی» (ضریب آلفای کرونباخ) و آزمون روایی با تحلیل «مقایسه گروه های شناخته شده» ارزیابی شد. در مجموع 76 بیمار با میانگین سنی 30.6 (12.2 = انحراف معیار) سال و متوسط سال های تحصیل 9.9 (4.2 = انحراف معیار) مطالعه شدند. تحلیل پایایی نشان داد بجز دو مقیاس «اثرات دارویی و عملکرد اجتماعی» (آلفا به ترتیب 0.51 و 0.65)، سایر مقیاس ها از حداقل ضریب استاندارد پایایی در محدوده 0.89-0.71 برخوردارند. آزمون روایی نشان داد گونه فارسی ابزار QOLIE-31-P قادر به افتراق زیر گروه های بیماران به تفکیک «نوع صرع و تعداد حملات صرع طی ماه و سال گذشته» بود. بر اساس نتایج گونه فارسی ابزار استاندارد QOLIE-31-P ابزاری پایا و معتبر برای اندازه گیری کیفیت زندگی وابسته به سلامت در مبتلایان به صرع است.
    کلیدواژگان: صرع، پایایی، روایی، کیفیت زندگی
  • مریم دانشور فرد، مژگان کاربخش، فرنوش لارتی صفحه 425
    تشخیص و درمان به موقع بیماران مبتلا به حمله حاد قلبی به طرز چشمگیری پیش آگهی آنان را بهبود می بخشد. این مطالعه با هدف برآورد نسبت بیماران دارای تاخیر از هنگام وقوع علایم تا مراجعه به بیمارستان انجام شد و عوامل مرتبط با تاخیر نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    در این مطالعه 95 بیمار که با تشخیص انفارکتوس حاد میوکارد بستری شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات مورد بررسی بیماران شامل علایم حمله در آنان، زمان مراجعه به بیمارستان پس از آغاز علایم و علت تاخیر در مراجعه در صورت رسیدن به بیمارستان پس از 3 ساعت از وقوع علایم پس از اخذ رضایت آنان در پرسشنامه های مربوطه درج گردید و تجزیه و تحلیل آماری توسط نرم افزار SPSS 16 انجام شد. مردان 76.8 درصد از بیماران مورد مطالعه را تشکیل می دادند. میانگین سنی افراد 1.1 ± 60.4 سال بود. نیمی از بیماران بعد از گذشت 9 ساعت از شروع علایم به بیمارستان مراجعه کرده بودند و تاخیر بیش از 3 ساعت در 70 درصد از بیماران مشاهده شد. عوامل خطر برای تاخیر در مراجعه به بیمارستان عبارت بودند از فقدان تعریق به عنوان یکی از علایم بیماری، وقوع علایم در نیمه شب تا صبح زود، فقدان سابقه قبلی از بیماری قلبی، مراجعه به پزشک عمومی، شروع تدریجی علایم و سطح تحصیلات پایین که همگی دارای اثر مستقل و معنی داری در تحلیل چند متغیره با روش رگرسیون لجستیک بودند..
    به عنوان یک نتیجه گیری کلی می توان گفت آموزش عمومی و سعی در شناساندن بهتر بیماری و علایم آن خصوصا به افراد در معرض خطر و افرادی که از سطح تحصیلات پایین تری برخوردار هستند به شناخت بهتر نشانه ها و کاهش زمان مراجعه منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: تاخیر، انفارکتوس قلبی، بیمارستان
  • مهتاب علیزاده، مارک متیوس، زکیا حسین صفحه 435
    این مطالعه به بررسی تاثیر عوامل فرهنگی بر وضعیت سلامت و میزان استفاده از خدمات و مراقبت های اساسی و حمایتی سالمندی در بین سالمندان ایرانی مهاجر و نیز بررسی تفاوت های شاخص های سلامتی و استفاده از مراقبت ها و خدمات سالمندی در بین سالمندان ایرانی و استرالیایی می پردازد. دستاوردهای این مطالعه می تواند به سیاست گذاری های بهداشتی ملیت های مختلف در استرالیا و همچنین عدالت اجتماعی و افزایش برابری حقوق سالمندان ایرانی مهاجر و دسترسی بیشتر آنان به خدمات و مراقبت های سالمندی کمک خواهد نمود. در این تحقیق تعداد 302 سالمند ایرانی مهاجر که سن آنها 65 سال و بیشتر بوده و حداقل شش ماه در سیدنی استرالیا زندگی می کردند، شرکت نمودند. این بررسی یک مطالعه مقطعی بوده که در سال های 2007-2005 میلادی انجام شده است. روش گردآوری داده ها به شکل مصاحبه چهره به چهره، مصاحبه تلفنی و ارسال پرسشنامه از طریق پست و عودت فرم تکمیل شده توسط سالمندان بوده است. یافته های پژوهش نشان دادند که سالمندان مهاجر ایرانی در مقایسه با سالمندان استرالیایی، مشکلات روحی و روانی (اضطراب و افسردگی) بیشتری داشتند. محدودیت بیشتری در عملکرد فیزیکی داشته و نیاز بیشتری به کمک یا نظارت در انجام فعالیت های روزانه زندگی داشتند. احساس خوب بودن روانی در سالمندان ایرانی کمتر بود. همچنین میزان استفاده از خدمات و مراقبت های اساسی و حمایتی سالمندی در بین ایرانیان در حدود سه برابر کمتر از سالمندان استرالیایی بود. ایرانیانی که در خانه به زبان انگلیسی تکلم نمی کردند از اضطراب و افسردگی بیشتری رنج می بردند و نیز محدویت های فیزیکی عملکردی بیشتری داشتند. سالمندان ایرانی که سطح زبان انگلیسی بهتری داشتند، از اضطراب و افسردگی کمتری برخوردار بوده و نیاز کمتری به کمک یا فرد مراقب در انجام فعالیت های روزمره زندگی داشته و نیز تمایل بیشتری در استفاده از خدمات و مراقبت های پزشکی و بهداشتی داشتند. نتایج نشان دادند که متغیرهای سلامت جسمی و روانی به جز متغیر احساس رفاه روانی، عامل تعیین کننده ای در استفاده از مراقبت های پزشکی و بهداشتی در بین سالمندان ایرانی هستند. همچنین هیچیک از متغیرهای سلامت جسمی و روانی عامل تعیین کننده در استفاده از خدمات سالمندی پایه و اساسی در بین سالمندان ایرانی نبودند و تنها متغیر انجام فعالیت های روزانه زندگی عامل تعیین کننده در استفاده از خدمات سالمندی حمایتی بود. نتیجه این که سالمندان ایرانی مهاجر، وضعیت بدتری از نظر اختلالات اضطراب و افسردگی و عملکرد فیزیکی در مقایسه با سالمندان استرالیایی داشتند و در این بین آنهایی که به زبان انگلیسی تسلط کمتری داشتند، در معرض خطر بیشتری بودند. بطور کلی متغیرهای سلامت جسمی و روانی عامل تعیین کننده در استفاده از مراقبت های پزشکی و بهداشتی در بین سالمندان ایرانی هستند. در حالی که در استفاده از خدمات سالمندی پایه و اساسی و حمایتی، متغیرهای سلامت جسمی و روانی عامل تعیین کننده نیستند.
    کلیدواژگان: سالمندان، خدمات سالمندی حمایتی، اضطراب و افسردگی، عملکرد فیزیکی
  • محمد نبوی، بتول کریمی، راهب قربانی، مریم مظلوم جعفرآبادی، مرجان طالبی صفحه 443
    امروزه چاقی، یکی از مهم ترین مشکلاتی است که گریبان گیر جوامع مختلف شده است. طی دو، سه دهه‎ی اخیر، میزان شیوع چاقی در بین کودکان در حال افزایش بوده و این روند در کودکان ایرانی نیز قابل مشاهده است. این مطالعه به منظور بررسی شیوع چاقی در دانش آموزان 7 تا 12 ساله شهر سمنان انجام شده است.
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است. تعداد 400 کودک به صورت نمونه گیری تصادفی از دانشآموزان پایه های اول تا پنجم ابتدایی در محدوده سنی 7 تا 12سال و از 20 مدرسه شهر سمنان انتخاب شدند. از نمایه توده بدنی جهت تعیین وضعیت چاقی در کودکان و والدین استفاده گردید. پرسشنامه ای نیز مرتبط با دیگر عوامل مورد بررسی تکمیل شد.
    14.3 درصد از کودکان، چاق و 18.8 درصد دارای اضافه وزن بودند. بین جنسیت کودکان و چاقی ارتباط معنی داری وجود داشت، به طوری که در پسران چاقی و در دختران اضافه وزن بیشتر دیده شد. همچنین به ازای هر سال افزایش سن، شانس چاقی 26.1 بیشتر بود. بین چاقی پدر و مادر و فرزندان نیز ارتباط معنی داری دیده شد، به طوری که به ترتیب به ازای هر واحد افزایش در BMI مادر و پدر، شانس چاقی در کودک به ترتیب 1.18 و 1/15 برابر بود. بین چاقی و میزان مصرف غذای آماده‎، میزان تماشای تلویزیون و کار با رایانه، نحوه رفت ‎و‎‎ آمد به مدرسه، رتبه‎ی تولد، بعد خانوار و تحصیلات پدر و مادر ارتباط معنی داری مشاهده نشد. شیوع اضافه وزن و چاقی در کودکان 7 تا 12ساله شهر سمنان قابل ملاحظه است و با میزان چاقی والدین ارتباط دارد. توجه به این امر و افزایش آگاهی خانواده ها نقش مهمی در زمینه بهبود وضعیت خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدنی، چاقی، دانش آموزان
  • معصومه صادقی، مریم نصیریان، علی اکبر حق دوست صفحه 453
    در تحقیقات علوم پزشکی برای پاسخ به سؤالات و یا رد و قبول فرضیات، نیازمند اندازه گیری متغیرها هستیم. همیشه اندازه گیری دقیق و با حداقل خطا از دغده های اصلی محققان محسوب می گردد. در این مقاله سعی شده به صورت مبسوط، اهم خطاهای اندازهگیری در تحقیقات، شرح و دیدگاه مناسبی به محققان در این خصوص داده شود. در ابتدا خطاها به چهار زیر گروه اصلی تقسیم و در هر یک به تفصیل توضیحاتی ارایه خواهد شد. این دسته ها به این شرح هستند: 1- خطای عدم توافق، زمانی بروز می کندکه یک اندازه گیری توسط چند ابزار و یا چند فرد اندازه گیری کننده که با هم دقیقا هم نظر نباشند، انجام شود 2- خطای تصادفی، زمانی بروز می کندکه مقدار اندازه گیری شده با مقدار واقعی تفاوت داشته باشد ولی همه اندازه گیری ها به صورت منظم به یک سمت متمایل نباشند 3- خطای منظم یا سوگیری (Bias)، زمانی دیده می شودکه اندازه گیری ها به یک سمت متمایل باشند 4- خطای مخدوش کنندگی خطایی است که در مطالعات تحلیلی ایجاد شده و روابط را به دلیل تاثیر متغیرهای مخدوش کننده کمتر یا بیشتر از مقدار واقعی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: خطاهای اندازه گیری، خطای منظم، خطای تصادفی، عدم توافق، مخدوش کنندگی
|
  • Hamid Soori, Elahe Ainy, Ali Montazeri, Sepideh Omidvari, Ali Reza Jahangiree, Gholam Reza Shiran Page 339
    To determine the role of pupil liaisons’ education on social discipline promotion and road traffic injury prevention.
    Methods
    This was a before-after interventional study on 2800 pupils randomly selected from 6 different districts of Tehran, Iran. The pupils were taught about common driving offences and were asked to note and prevent offences if their parents performed offences. Data were collected by a questionnaire for childern’s performances and other demographic information.
    Results
    Subjects were pupils 8-15 years. The mean age of participants was 11 years. Overall, 47.7 percent of pupils were boys. Non use of seat belt (39.1%), speaking with mobile while driving (31.8%) and speeding (29.8%) were major offences as noted by pupils’ liaisons. Recorded offences by traffic police before the intervention for thease families was 2789 cases. A significant differences with 17.9 percent reduction in offences were observed after intervention (2290 cases, P<0.001). The most offences reduction were eating and drinking during driving (92.7%).
    Conclusion
    Pupil liaisons’ program was effective on reduction of driving offences. The most reduction was eating or drinking during driving. All 9 common offences which were monitored by pupil liaisons’ were effective on reduction of offences except for mobile speaking while driving.
  • Negin Hadi, Zohre Rahmani, Ali Montazeri Page 349
    Objective(s)
    To understand different dimensions of quality of life in renal failure patients in comparison with the general public at the same age in order to improve health-related quality of life and provide more help to make curative programs for these patients.
    Methods
    This was a cross–sectional study and with a sample of 120 patients attending the dialysis center of Namazi hospital in Shiraz. Also 100 healthy people matched for age and sex were selected as a control group. Quality of life was assessed using SF- 36 questionnaire.Data on age, sex, marriage state, and educational level, number of dialysis per week and the time of starting dialysis were also collected.
    Results
    Comparing quality of life between patients and control groups showed that patients had worse conditions in physical functioning, role physical, bodily pain, vitality, role emotional, mental health, physical and mental components scores.Women in patients group had worse conditions in all dimensions except for general health and social function. Men in patients group had worse conditions in physical functioning, bodily pain, and vitality as compare to control. However, men in patients group had better conditions in role physical, bodily pain, vitality, social function, mental health as compare to female patient.
    Conclusion
    The findings showed that patients with chronic renal insufficiency under dialysis, suffered from a poor health and quality of life.Indeed specific attention for different social and psychological problems of these patients is recommended
  • Gholamreza Heydari, Ali Ramezankhani, Mostafa Hosseini, Mahmoud Yoosefi Fard, Mohammadreza Masjedi Page 355
    Objective(s)
    To assess knowledge, attitude and practice about smoking should be evaluated as their cigarette smoking may lead to smoking among teachers in Tehran, Iran.
    Methods
    This was a cross sectional study carried out in Tehran, Iran. A random sample of teachers from 50 schools were selected. Data on knowledge, attitude and practice about smoking were recorded using a WHO based questionnaire.
    Results
    In all 551 male teachers were took part in the study. 150 teachers reported that they smoke more then 100 cigarettes of these 80 teachers (14.5%) reported to smoke daily, 40 teachers (7.3%) smoked occasionally and 30 teachers (4.5%) have quit smoking. So their cigarette smoking prevalence was stimated to be 27.2% (CI 95%: 23.5%-31.1%).The prevalence of smoking among teachers was not different in different educational districts (P=0.13). Also, there was no statistical difference between the prevalence of smoker born in Tehran and elsewhere (P=0.18). In addition, type of employment and smoking status were not associated (P=0.25). However, the association between knowledge, attitude and practice and smoking status of teachers were found statistically significant (P<0.0001).
    Conclusion
    Since, smoking habits among teachers was similar to general population and because the students imitate their teachers, therefore, educational tobacco control programs for teachers should be designed and implemented in order to reduce tobacco smoking in this group and finally among the students.
  • Gholamreza Heydari, Ali Ramezankhani, Mostafa Hosseini, Mahmoud Yoosefi Fard, Mohammadreza Masjedi Page 363
    Objective(s)
    To assess knowledge, attitude and practice about smoking should be evaluated as their cigarette smoking may lead to smoking among teachers in Tehran, Iran.
    Methods
    This was a cross sectional study carried out in Tehran, Iran. A random sample of teachers from 50 schools were selected. Data on knowledge, attitude and practice about smoking were recorded using a WHO based questionnaire.
    Results
    In all 551 male teachers were took part in the study. 150 teachers reported that they smoke more then 100 cigarettes of these 80 teachers (14.5%) reported to smoke daily, 40 teachers (7.3%) smoked occasionally and 30 teachers (4.5%) have quit smoking. So their cigarette smoking prevalence was stimated to be 27.2% (CI 95%: 23.5%-31.1%).The prevalence of smoking among teachers was not different in different educational districts (P=0.13). Also, there was no statistical difference between the prevalence of smoker born in Tehran and elsewhere (P=0.18). In addition, type of employment and smoking status were not associated (P=0.25). However, the association between knowledge, attitude and practice and smoking status of teachers were found statistically significant (P<0.0001).
    Conclusion
    Since, smoking habits among teachers was similar to general population and because the students imitate their teachers, therefore, educational tobacco control programs for teachers should be designed and implemented in order to reduce tobacco smoking in this group and finally among the students.
  • Fariba Borhani, Abbas Abbaszadeh, Mojgan Taebi, Simin Kohan Page 371
    Objective(s)
    To determine relationships between self-efficacy and health beliefs among type2 diabetic patients.
    Methods
    A Health Belief Model (HBM).
    Results
    Diabetic patient’s self-efficacy and health beliefs level are about average. There is significant relation between these tow variables. Among demographic variables it seems that education level has maximal effect on almost of models elements also with self-efficacy. Most elements are interrelated and this relation is significant. But cues to action have not significant regression with perceived benefits and perceived barriers.
    Conclusion
    Significant relations between self-efficacy and health beliefs point out this fact that in order to patient self-care enhancement we need self-efficacy improvement via establishment of positive health beliefs. Health care professional due to continue communication with patients have specific position in positive health beliefs and self-efficacy. Results show that cues to action that indirectly related to health care personnel and Medias, have not adequate effects on enforcement of patients positive health beliefs. It is recommended more studies and measures in this field.
  • Vida Alizad, Ghafar Malekkhosravi, Masoud Karimlou, Aida Ravarian, Firoozeh Sajedi Page 385
    Objective(s)

    Treatment and rehabilitation of children with cerebral palsy (CP) by a professional team take long time and impose expensive costs and human resources on the family and society. So the family undertakes a lot of difficulties and family function declines. The purpose of this study was to determine the level of family function in CP children and its relation to the type of CP and severity of disability.

    Methods

    During this (descriptive- analytic) study, 43 mothers who had 0-8 year-old children with CP under rehabilitation services in SABA clinic, related to the University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences (USWR), in Tehran, Iran, were selected as the case group. Informed consent was acquired from the mothers. Following, a data set of demographic information and Family Assessment Device were completed by them. The scores indicated the level of family function. The type of CP and the severity of disability were determined by a pediatrician and an occupational therapist respectively using GMFM, and their relation to family function were assessed. Seventy-seven mothers of normal children, serving as the control group, filled in the same questionnaires. The data was analyzed using SPSS statistical software.

    Results

    There were not significant differences in mean of family function scores between the two groups except in roles domain (P=0.132). There were no significant differences in family function scores among the five types of CP (P=0.758). It was found that there were no statistically significant differences in family function and the severity of disability rate using Pearson correlation (R= 0.099).

    Conclusion

    It seems the much time after diagnosis the more adaptation of parents in different domains of family function. In general, according to the results of this study, improvement of family function of children with CP is highly recommended, so we can improve the rehabilitation process and achieve better outcome in these children.

  • Mohsen Shams, Davood Shojaeezadeh, Arash Rashidian, Seyed Reza Majdzadeh, Ali Montazeri Page 391
    Objective(s)
    Road traffic crashes are the second highest cause of mortality in Iran and risky driving behaviors among Iranian drivers are evident. In this study, the views of taxi drivers about risky driving behaviors were extracted in order to recommend the effective interventions for modifying these behaviors.
    Methods
    This was a qualitative study carried out in Tehran, Iran. Forty-Two taxi drivers were invited to participate in four focus group discussions. Discutions on risky driving behaviors were tape recorded and were analyzed using a thematic approach.
    Results
    Data analysis showed five main themes: the role of taxi drivers in current driving situation in Tehran, driver's reasons for committing risky driving behaviors, actions for modifying risky driving behaviors, suitable places for implementing the recommended interventions and the best channels for communicating and persuading taxi drivers. The participants believed that developing and communicating well-developed persuasive messages for increasing their concentration during driving and reminding the message content by taxi driver's opinion leaders can affect their driving behaviors.
    Conclusion
    According to findings, a consumer-oriented planning model such as social marketing was recommended to modify the risky driving behaviors among taxi drivers in Tehran.
  • Mohsen Shams, Arash Rashidian, Davood Shojaeezadeh, Seyed Reza Majdzadeh, Ali Montazeri Page 403
    Objective(s)
    To assess attitudes, self-reported and observational behaviors among taxi drivers, a large group of professional drivers, in Tehran, the capital of Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study, we selected two municipality district of Tehran which had the highest rate of traffic accidents among taxicabs. By using a questionnaire, we asked them about their attitudes and reports of their behaviors during driving and a checklist was used for observing their risky driving behaviors. Then, data were analysed in a descriptive fashion.
    Results
    We found that taxi drivers in Tehran had had desired attitudes toward not driving risky and had reported their driving behavior well and non- risky.There was a significant direct relationship between their attitudes and driving history. However, we found a reverse significant relationship between self-reported behaviors and literacy level. Risky driving behavior wrer different based on the time of observation. Using cell phone, tailgaiting and not moving between lines were three most common observed risky driving behaviors among taxi drivers.
    Conclusion
    Taxi drivers, as professional drivers have not desired behaviors regardless of their positive attitudes and self reports. Thus, we should design and implement the interventios based on their driving history, literacy level, common behaviors and even the time of driving.
  • Ali Montazeri, Mansoureh Thoghae, Mariam Vahdaninia, Fariba Ebrahimi Page 417
    Objective(s)
    Epilepsy is a common chronic disease in all ages. Quality of life in epileptic patients is of utmost importance. This study investigated the reliability and validity of the Iranian version of Quality of Life in Epilepsy Inventory-31 (QOLIE-31-P).
    Methods
    The English version of the questionnaire was translated into Persian and then it pilot tested. The instrument includes 31 items in 7 domains. The scores range from 0-100 with higher scores indicating better conditions. The final version of the Persian questionnaire was administered to a sample of epileptic patients 18years old and over referred to the electroencephalography ward in Sina hospital (Tehran University of Medical Sciences). Reliability was estimated using "internal consistency" (Cronbach's α) and validity was assessed using "known groups comparison".
    Results
    In all 76 patients were studied. The mean age of the patients was 30.6 years (SD=12.2) and the mean years of their education was 9.9 (SD=4.2). The analysis showed that the domains met the minimum reliability standard, Cronbach's α coefficient ranging from 0.71-0.89 with the exception of medication effects and social functioning (α= 0.51 & 0.65). Validity analysis showed that the instrument discriminated well between subgroups of patients who differed in "seizure types, frequency of epileptic attacks in previous month and last year".
    Conclusion
    The Iranian version of the QOLIE-31-P is a reliable and valid measure of health-related quality of life in patients with epilepsy.
  • Maryam Daneshvar Fard, Mojgan Karbakhsh, Farnoosh Larti Page 425
    Objective(s)
    To determine the prevalence and predictors of patient delay among patients with myocardial infarction.
    Methods
    In this cross-sectional study, a sample of 95 admitted patients with confirmed diagnosis of myocardial infarction were included. They were asked about symptoms, the time from presentation to admission and the reason for delay, if any. Delay was defined as arrival to hospital after 3 hours from initiation of symptoms.
    Results
    The mean age of patients was 60.4±1.1 years and mostly were male (76.8%). Half of the patients had visited the doctor 9 hours after the pain started or later (median). About 70 percent of patients had delayed seeking medical care after myocardial infarction. The risk factors for delay in the descending order of importance (OR) were: lacking sweat as a symptom, heart attack at midnight, lacking previous history of heart disease, visiting a general practitioner, gradual onset and lower educational level.
    Conclusion
    Education of the general public especially individuals with lower educational status can lead to better recognition of symptoms and decrease patient delay.
  • Mohammad Nabavi, Batool Karimi, Raheb Ghorbani, Maryam Mazloom Jafarabadi, Marjan Talebi Page 443
    Objective(s)
    Obesity is one of the most important public health problems. During recent decades, prevalence of obesity among children has increased and this is also observed among Iranian children. This study is aimed to determine the prevalence of obesity and some related factors among students aged 7 to 12 in Semnan.
    Methods
    This was a cross sectional study. 400 students aged between 7 to 12, were selected by randomized sampling from 20 elementary school. We measured height and weight of children and their parents to calculate BMI. They also completed a questionnaire which was designed to collect some interested variables.
    Results
    14/3 % of children were "obese" and 18/8 % of them were categorized as "over weight". There was a significant association between obesity and gender, so a higher rate of obesity in boys and overweight in girls was observed. Also getting older per each year, the obesity became higher 1.26 times. A significant relationship was observed between obesity of father, mother and children, so an increase of each unit of BMI their father and mother, the obesity chance in children became equal to 1.18 and 1.15 respectively. There was no significant association between obesity and other parameter studied such as consuming of fast food, watching TV and working with computer, daily commute to school, rank of birth, number of families, or parent’s educational levels.
    Conclusion
    The prevalence of obesity during childhood is increasing, in Semnan and it correlates with obesity of parents. Therefore training of parents and also their children might be an effective way to decrease obesity among children.
  • Masumeh Sadeghi, Maryam Nasirian, Ali Akbar Haghdoost Page 453
    To address research questions, measuring variables are neccessary. However, every measurement is prone to different types of measurement errors. Therefore, understanding about the different types of measurement errors are a great of importance This paper presents four types of measurement errors 1) Disagreement, which is discrepancies between the results of two or more than two measuring tools or observers 2) Random error which is a none-directional gap between the true and measured values 3) Systematic error or bias which is a directional gap between the true and measured values, and finally 4) Confounding error which changes the strength of association between dependent and independent variables in analytical studies.