فهرست مطالب

مجله پایش
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فاطمه رضایی، عاطفه نوری، علی اکبر حقدوست، مصطفی شکوهی صفحه 5
    کاهش بار بیماری ناشی از فقر، هم اکنون اولویت اول سازمان بهداشت جهانی است. بین نابرابری در توزیع درآمد و مرگ و میر در جوامع ارتباط مثبتی دیده شده است. هدف این بررسی تعیین ارتباط بین شاخص های بهداشتی با درآمد در روستاهای کشور است.
    در این تحقیق از دو سری اطلاعات شامل آمار شاخص های بهداشتی کل روستاهای کشور در سال 84 و آمار مربوط به هزینه و درآمد خانوارهای روستایی کل کشور در سال 83 استفاده شد.
    روش های آماری مورد استفاده شامل همبستگی پیرسیون و رگرسیون خطی است. نتیجه این بررسی نشان داد که بین درآمد سالیانه یک خانواده روستایی و شاخص های میزان مرگ نوزادان یک ماهه تا کودکان کمتر از 5 سال، میزان مرگ کودکان کمتر از 5 سال، میزان مرگ کودکان کمتر از 1 سال، سرباری و درصد جمعیت 15 تا 64 سال ارتباط معنی دار وجود دارد (0.05>P).
    نتایج این مطالعه نشان داد که متغیر اقتصادی با وضعیت بهداشتی مردم ارتباط دارد. افزایش مراقبت های بهداشتی و ارائه خدمات در روستاهایی از کشور که از نظر درآمد در سطحی پایین تر هستند در جهت کاهش نابرابری امری ضروری است
    کلیدواژگان: درآمد، شاخص های سلامت، روستا
  • علی مهری، سیدسعید مظلومی محمدآباد، محمدعلی مروتی شریف آباد صفحه 13
    اگرچه استفاده از کلاه ایمنی در موتورسواران خطر ضربه مغزی را 88-45 درصد کاهش می دهد، اما تنها 6 درصد از موتورسواران ایرانی از کلاه ایمنی استفاده می کنند. دراین مطالعه، تاثیربرنامه آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر میزان استفاده از کلاه ایمنی توسط کارمندان موتورسوار شهر یزد مورد بررسی قرارمی گیرد.
    در این مطالعه نیمه تجربی برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه طراحی شده بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده استفاده شد. روایی پرسشنامه از طریق پانل خبرگان و پایایی آن به روش بازآزمایی (test-retest) مورد تایید قرار گرفت (30=N و0.83-0.7=r).
    نمونه مورد بررسی120 نفر از کارمندان شهر یزد (6 اداره) در سال 1385 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای(تصادفی) انتخاب شدند. بعد از تکمیل پرسشنامه (مصاحبه) در مرحله پیش آزمون، به طور تصادفی افراد مورد بررسی به دو گروه آزمون (60=n) و شاهد (60=n) تقسیم شدند. براساس نتایج اولیه، محتوای آموزشی تدوین و در گروه آزمون ارائه شد. بعد از یک ماه از اجرای برنامه آموزشی مجددا داده ها جمع آوری و با استفاده از SPSS 11.5 تجزیه و تحلیل گردید.
    طبق نتایج، مهم ترین مانع استفاده از کلاه ایمنی (86.6 درصد) احساس گرما هنگام استفاده از آن است. دامنه نمره استفاده از کلاه ایمنی بیشتر در محدوده نامطلوب بود. کنترل رفتاری درک شده، هنجارهای انتزاعی و نگرش در مجموع 59 درصد واریانس قصد استفاده از کلاه ایمنی را پیشگویی می کردند که اثر مستقیم کنترل رفتاری درک شده بیش از سایر متغیرها بود. اجرای برنامه آموزشی بر تمام متغیرهای الگو موثر بود، اما این اثر بر قصد (0.0001>P) و استفاده از کلاه ایمنی موتورسواران (0.001>P) بیش از سایرمتغیرها بوده است.
    اجرای برنامه آموزشی همراه با رفع موانع استفاده ازکلاه ایمنی می تواند زمینه را برای ارتقای استفاده از کلاه ایمنی در موتورسواران فراهم آورد.
    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، کلاه ایمنی، کارمندان موتورسوار
  • محمد موحدی، حمید سوری، الهه عینی، محمدرضا مهماندار صفحه 21
    در این مطالعه اطلاعات سوانح ترافیکی ارائه شده توسط منابع اطلاعاتی مهم در کشور با الگوی استفاده شده آمریکایی و چند کشور آسیایی مورد مقایسه قرار گرفت.
    سازمان های دخیل در امر سوانح ترافیکی شناسایی شده و سپس با مراجعه مستقیم به این سازمان ها گردش اطلاعات موجود در خصوص اپیدمیولوژی سوانح ترافیکی توسط یک پرسشنامه به کمک کارشناسان آموزش دیده طرح جمع آوری شد. بعد از انجام یک مقایسه کیفی بین نظام های جمع آوری اطلاعات و نظام مراقبت مربوط به سوانح ترافیکی در برخی از کشورها و وضعیت موجود ثبت اطلاعات در ایران، تفاوت ها و نقاط ضعف احتمالی در این خصوص مورد بررسی قرار گرفت. منابع اطلاعاتی موجود که عمدتا عهده دار ثبت اطلاعات سوانح ترافیکی در کشور هستند، به دو منبع عمده پلیس راهنمایی و رانندگی و مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی تقسیم شدند. پلیس راهنمایی و رانندگی در حال حاضر اقدام به جمع آوری پنج قسمت عمده از الگوی مذکور در قالب فرم های 113 و 114 کام می نماید. مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی کشور نیز در قالب یک فرم ماموریت اورژانس 115 تهیه بخشی از اطلاعات نظام مراقبت حوادث که قسمتی از الگوی مذکور است را به عهده دارد. در مقایسه با الگوی آمریکایی ثبت اطلاعات، در مبحث تصادف و مشخصات وسایط نقلیه ثبت اطلاعات پلیس راهنمایی و راننگی مشابه الگو و در خصوص مشخصات جاده و فوریت های پزشکی در تمام موارد به جز حجم ترافیکی جاده و سابقه محکومیت نیز مشابه الگوی آمریکایی است. موارد فوق مدیریت و حوادث و فوریت های پزشکی را شامل نشده و در زمینه قوانین پلیس ترافیک نیز، الگوی آمریکایی مشابه پلیس راهنمایی و رانندگی کشور نیست. در مقایسه با کشورهای آسیایی در زمینه داده های اصلی عمومی در همه موارد سانحه با توجه به تشخیص بیماری ناشی از سانحه بر اساس Abbreviated Injery Scales-AIS و International Classification of Diseases-ICD نیست.
    نظام جمع آوری اطلاعات سوانح ترافیکی نیاز دارد که از تقسیم بندی بین المللی بیماری ها (ICD) و معیارهای مخفف ثبت سوانح (AIS) استفاده کرده و مانند کشورهای منطقه از زبان و چارچوب واحدی در ثبت سوانح ترافیکی استفاده نماید.
    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، نظام ثبت اطلاعات، نظام مراقبت
  • حمیدرضا حاتم آبادی، حمید سوری، رضا وفایی، مشیانه حدادی، الهه عینی، حمیدرضا اثنی عشری صفحه 29
    هدف از این مطالعه تعیین الگوی اپیدمیولوژیک مصدومیت های ناشی از تصادفات رانندگی در جاده تهران آبعلی در سال 1387 است.
    در یک مطالعه آینده نگر یک ساله، مصدومیت های ترافیکی محور تهران آبعلی از زمان وقوع حادثه تا یک ماه بعد از آن و اطلاعات مربوط به مصدومان در دو مرحله پیش بیمارستانی و بیمارستانی با همکاری پلیس راه، شش منطقه پایگاه اورژانس پیش بیمارستانی، 12 بیمارستان و 3 درمانگاه جمع آوری شد. این اطلاعات در مرحله پیش بیمارستانی شامل سن، جنس، عضو آسیب دیده بدن، نمره Revised Trauma Score-RTS و Injury Severity Score-ISS و در مرحله بیمارستانی شامل طول مدت بستری، وضعیت هنگام ترخیص و یک ماه پس از رخداد حادثه بود. در این مدت، 243 مورد تصادف رانندگی رخ داد. 23 نفر قبل از رسیدن به بیمارستان فوت شدند و 345 مصدوم در مراکز درمانی پی گیری شدند. میانگین سنی مصدومین 6/15 ± 6/33 سال بود و 71.1 درصد از آنها مذکر و بیش از 60 درصد از مصدومان، به گروه های سنی 20 تا 39 سال تعلق داشتند. بیشترین فراوانی آسیب مربوط به سر و صورت بود. میانگین RTS مصدومان 7.24 و میانگین شدت آسیب آنها 9.83 بود. شدت آسیب در عابران پیاده نسبت به رانندگان و سرنشینان خودروها و موتورسیکلت ها بیشتر بود (0.05>P). میانگین زمان بستری در نزدیک به 75 درصد از مصدومان کمتر از 24 ساعت بود. وضعیت مصدومان یک ماه پس از ترخیص 66.5 درصد مشابه پیش از تصادف بودند.
    پیش بینی مراقبت های بیشتر پزشکی در صحنه تصادف، آموزش و نظارت بیشتر در رانندگان جوان، آموزش مردم و تامین محل های عبور مطمئن برای عابران پیاده، برنامه ریزی های آموزشی به منظور نحوه حفاظت از سر و صورت در هنگام رانندگی و افزایش کیفیت ارایه خدمات درمانی به مصدومان سرپایی مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: مصدومیت های ترافیکی، اپیدمیولوژی، مراقبت، پیش بیمارستانی
  • معصومه سیمبر، فاطمه ناهیدی، فهیمه رمضانی تهرانی، علی رمضانخانی، علیرضا اکبرزاده صفحه 39
    در ارتقای سلامت مادران مردان دارای نقش ویژه ای هستند و اگر در گذشته مانع محسوب می شدند، امروزه بخشی از راه حل هستند. از آنجا که چالش هایی در اطلاعات ما در مورد نقش مردان در سلامت مادران و نیازهای آموزشی آنان برای افزایش مشارکت آنان وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین نیازهای آموزشی پدران برای مشارکت در مراقبت های دوران بارداری می کوشد تا پایه ای برای برنامه های آینده باشد.
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 800 نفر شامل 400 زن مراجعه کننده برای مراقبت های دوران بارداری و 400 مرد متاهل که همسران آنان به بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه کرده بودند شرکت کردند. روش نمونه گیری، سهمیه ای و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که به روش مصاحبه تکمیل می شد. اطلاعات توسط برنامه SPSS 16 و با بهره گیری از آزمون های آماری t، ANOVA و Chi Square و با فاصله اطمینان 95% مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    در این مطالعه 800 نفر با میانگین سنی 51/5± 32/28 سال شرکت کرده و میانگین نمره نگرش در ایشان 52/10± 13/79 درصد بود. نتایج نشان داد که بیش از 95 درصد از نمونه ها با آموزش موافق بودند و محتوای مورد نیاز پدران به ترتیب، آشنایی پدران با علایم خطر دوران بارداری، مشکلات پس از زایمان و تغذیه دوران بارداری بود. اکثر نمونه ها بهترین روش آموزش را به همراه همسر به صورت چهره به چهره، بهترین مکان را منزل و بهترین زمان را عصر و روزهای تعطیل می دانستند. کلاس های قبل از ازدواج نیز بهترین زمان شروع این آموزش ها ذکر شد. گروه های سنی مختلف از نظر نمره نگرش با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند، ولی نمره نگرش افراد بی سواد به طور معنی داری کمتر از دیگران بود (0.036=P).
    برای ترویج مشارکت مردان در مراقبت های دوران بارداری بازنگری نظام مراقبت ها و تبدیل آن به خدمات «دوستدار خانواده» و آموزش پدران در زمینه حمایت روحی از مادر، با محتوایی ویژه علایم خطر و تغذیه در این دوران و با شیوه مشاوره چهره به چهره به همراه مادر به کمک رسانه های خود آموز و مشاوره با پزشک مورد نیاز است. افزایش مشارکت پدر به طور بنیادین از طریق آموزش از زمان نوجوانی و به طور خاص در کلاس های پیش از ازدواج و به صورت مشروح و متناسب با زمان بارداری و زایمان در کلاس های دوران بارداری باید ترویج یابد.
    کلیدواژگان: مشارکت مردان، نیازهای آموزشی، پدر، مراقبت
  • فروغ سادات مرتضوی، خدیجه میرزایی صفحه 51
    از نظر نهادهای بین المللی بهداشت باروری، ارتقای مشارکت مردان به دلایل بهداشتی و جنسیتی اخیرا مورد توجه زیادی قرارگرفته است و این مهم اکنون از مولفه های مهم سیاست های بهداشت باروری و برنامه های مربوط به آن است. این مطالعه یک پژوهش کیفی است که برای درک بهتر زمینه ای که ارتقای مشارکت مردان در آن پیشنهاد می شود و با دو هدف بررسی دیدگاه های زنان باردار نسبت به مشارکت مردان در امور مربوط به سلامت زنان باردار و نیز درک موانع مشارکت مردان در امور مربوط به سلامت زنان باردار انجام شد. نمونه گیری بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف و به روش مصاحبه متمرکز گروهی و بر اساس پرسش های نیمه ساختارمند مطرح شده توسط پژوهش گر صورت گرفت. مصاحبه گروهی با 43 زن باردار در سه ماهه دوم یا سوم بارداری انجام شد. از تحلیل محتوا، جهت تجزیه و تحلیل این بررسی استفاده شد. اکثر زنان باردار با حضور مردان در اتاق مامایی مراکز بهداشتی و هنگام زایمان موافق بودند و همچنین اکثر آنان از تمایل، کنجکاوی و اشتیاق همسرانشان در این مورد صحبت کردند.
    کدها در چهار طبقه دسته بندی شدند. در طبقه دلایل مشارکت مردان، کدهای اصلی افزایش انتظارات زنان باردار و عشق و حمایت بود. در طبقه تسهیل کننده های مشارکت مردان کدها شامل حاملگی دوم، تمایل و اشتیاق مردان، آموزش مردان و افزایش سن مرد و کسب تجربه بود. در طبقه پیامدهای مشارکت مردان کدها شامل درک بهتر وقایع حاملگی و زایمان و کاهش درد زایمان بود. از دید زنان مهم ترین علت عدم تمایل مردان به حضور در اتاق مامایی مراکز بهداشتی، محیط زنانه مراکز و عدم استقبال از مردان در مراکز است. از دید زنان باردار موانع عمده مشارکت مردان در مراقبت از آنان شامل عدم باور مشکلات بارداری، عوامل فرهنگی (مانند انگ های اجتماعی، غرور، باورهای غلط، تربیت خانوادگی و محیط های بسته شهرهای کوچک)، موانع عرفی، محیط زنانه مراکز، رفتار نامناسب پرسنل، اتکای زن به خانواده خود و مشکلات مالی خانواده بود. نگرش مثبت زنان باردار نسبت به مشارکت مردان نویدبخش آمادگی آنان برای پذیرش و امکان پذیر بودن آن است. تغییر در سیاست اداره مراکز بهداشتی و درمانی اولین قدم در ارائه خدمات دوستدار زوجین است.
    کلیدواژگان: مشارکت مردان، زنان باردار، مراقبت بارداری و زایمان
  • محمد توکل، محسن ناصری راد صفحه 65
    یکی از تعیین کننده های اجتماعی که نقش موثری در سلامت و بیماری دارد، همبستگی اجتماعی است. افزایش بروز انواع مختلف بیماری سرطان، پژوهشگران را با سوالات متعددی در مورد علل مختلف ابتلا به این بیماری مواجه نموده است. هدف از این پژوهش، مقایسه حس همبستگی اجتماعی در غیرمبتلایان و مبتلایان به سرطان های معده، کولون و پستان است. این پژوهش، مطالعه ای توصیفی تحلیلی است. حجم نمونه 106 نفر است که با روش نمونه گیری طبقه بندی شده از میان بیماران بالاتر از 14 سال مبتلا به سرطان های معده، کولون و پستان مراجعه کننده به مرکز تحقیقات سرطان تهران انتخاب شده اند. تعداد 106 نفر از غیر مبتلایان به سرطان بعنوان گروه شاهد انتخاب شده اند. سنجش میزان حس همبستگی اجتماعی بر اساس مقیاس تطبیق یافته فسلر صورت گرفته است. داده ها از طریق تحلیل تشخیصی و تحلیل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان داده است که تاثیر مولفه های حس همبستگی اجتماعی و رابطه آن با سرطان معده معنادار است. همچنین، نتایج حاکی از آن است که بین مولفه خانواده و اجتماع مبتلایان و غیرمبتلایان به سرطان معده رابطه ای معنادار و منفی وجود دارد. اما، در حس همبستگی اجتماعی بین مولفه رفتار اقتصادی مبتلایان و غیرمبتلایان به سرطان معده رابطه معنادار و مثبت یافت می شود. یافته ها نشان داد که ویژگی خاص یک تعیین کننده اجتماعی استرس زا معیار قابل اعتمادی برای معین کردن درجه استرس و مقدار تاثیر آن بر رفتارهای ناسالم و غیربهداشتی و نهایتا ابتلای به بیماری سرطان نیست.
    کلیدواژگان: تعیین کننده های اجتماعی سلامت، جامعه شناسی سلامت و پزشکی، حس همبستگی اجتماعی، سرطان
  • طیبه فصیحی هرندی، منیره انوشه *، فضل الله غفرانی پور، علی منتظری، فضل الله احمدی، عیسی محمدی، شمس الدین نیکنامی صفحه 73

    امروزه بررسی کیفیت زندگی به دلیل پیشرفت های تشخیصی درمانی و میزان بقای مبتلایان به سرطان پستان به عنوان یک موضوع مهم سلامت مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است.
    با شناخت دقیق این پدیده می توان به اتخاذ شیوه های مناسب جهت مقابله با این مشکل بهداشتی پرداخت. این مطالعه به منظور تبیین کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان به روش کیفی و از نوع تحلیل درون مایه ای انجام شده است. در این مطالعه، با 39 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان مصاحبه عمیق صورت گرفت و اطلاعات حاصل با استفاده از روش مقایسه مداوم تجزیه و تحلیل شد.
    مهم ترین یافته های این پژوهش در زمینه عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زندگی، در بعد جسمی درد و تورم در دست ها، خستگی و کاهش توانایی در انجام فعالیت های روزمره بود. نتایج نشان داد که در بعد عاطفی اجتماعی نیز، سازگاری با بیماری با رویکرد معنوی، اختلال در تصویر ذهنی از خود، عدم وجود حمایت های روانی اجتماعی، فقدان و یا ناکافی بودن پوشش بیمه ای، گران بودن داروهای شیمی درمانی و سایر هزینه های درمان، از جمله عوامل مهمی بود که نه تنها در دوره شیمی درمانی بلکه تا مدت ها پس از آن کیفیت زندگی این بیماران و خانواده آنان را متاثر می ساخت.
    از یافته های به دست آمده استنباط می شود که توجه به نیازهای روانی اجتماعی، اقتصادی بیماران مبتلا به سرطان پستان می تواند به نتایج مفید و قابل توجهی در جهت سازگاری بیماران و خانواده آنها با مشکلات ناشی از بیماری و درمان های آن منجر شود.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، کیفیت زندگی، مطالعه کیفی
  • آمیندا امان اللهی، محمدرضا سهرابی، علی منتظری، علیرضا ابدی، علی اصغر کلاهی صفحه 83
    چاقی یکی از مشکلات پرهزینه در سلامت جامعه است. چاقی کودکان می تواند سبب بروز مشکلات پزشکی در کودکی و بزرگسالی شود. با توجه به شیوع روزافزون چاقی و بار بیماری های ناشی از آن بر آن شدیم شیوع آن را در دانش آموزان دبستانی تهران به دست آوریم.
    در این مطالعه مقطعی، از بین مناطق 22 گانه شهر تهران پنج منطقه (شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز) و از بین آنها تعداد20 دبستان و 1040 دانش آموز دختر دبستانی به صورت چند مرحله ای و با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. قد و وزن کودکان به ترتیب بوسیله ابزار مدرج استاندارد درحالت ایستاده بدون کفش با دقت 0.1 سانتیمتر و وزن کودکان بدون کفش و لباس اضافه با ترازوی دیجیتال استاندارد با دقت 0.1 کیلوگرم اندازه گیری شده و نمایه توده بدنی هر فرد ثبت شد.
    میانگین سنی دانش آموزان 10.6 سال با انحراف معیار 0.71 سال بدست آمد. بر اساس معیار مرکز کنترل بیماری ها، میزان چاقی در دانش آموزان دختر دبستانی 8.65 درصد، اضافه وزن 16.54 درصد، وزن طبیعی 61.25 درصد و لاغری 13.56 درصد به دست آمد. این میزان ها بر اساس معیار سازمان بهداشت جهانی نیز محاسبه شد که به ترتیب 8.26 درصد دانش آموزان چاق، 21.83 درصد دارای اضافه وزن، 62.21 درصد دارای وزن طبیعی، 5.87 درصد لاغر و 1.83 درصد بسیار لاغر بوده اند. با توجه به شیوع بالای اضافه وزن و چاقی در دانش آموزان دختر دبستانی و ارتباط معنی دار آن با سطح تحصیلات والدین ضرورت دارد اقدامات عاجل در راستای آموزش به کودکان و والدین آنها در رابطه با تغذیه صحیح، تغییر سبک زندگی و تحرک مناسب انجام گیرد.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، شیوع، دانش آموزان دبستانی
  • زهرا پیشنمازی، آزیتا کیانی آسیابر، مجیده هروی کریموی، فرید زائری، رضا نوروز زاده صفحه 91
    سوختگی خطری است که همه روزه به اشکال مختلف اشخاص را تهدید می کند. آمار جهانی گزارش شده از میزان سالانه وقوع سوختگی در سال 1383 حاکی از آن است که در ایران از 67503205 نفر جمعیت 89468 مورد دچارسوختگی شده اند. این سانحه با تنشی ویرانگر همراه بوده و می تواند منجر به تغییرات دائمی روحی، روانی وجسمی در فرد گردد و تمام جنبه های کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. از آنجائیکه در مورد کیفیت زندگی در بیماران دچار سوختگی در ایران تحقیقی مشاهده نشد، لذا مطالعه ای توصیفی تحلیلی با هدف «بررسی کیفیت زندگی در بیماران دارای سابقه سوختگی مراجعه کننده به مراکز تخصصی سوختگی و ترمیمی شهر تهران» در سال 1388-1387 انجام گرفت تا بتوان با استفاده از نتایج آن مداخلات اثر بخشی به منظور ارتقای کیفیت زندگی در این افراد انجام داد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اختصاصی سنجش کیفیت زندگی بیماران دچار سوختگی (BSHS) (شامل حیطه های جسمی، روانی و اجتماعی) همراه با برگه ثبت اطلاعات دموگرافیک بودکه پس از تعیین روایی و پایایی آن مورد استفاده قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که کیفیت زندگی در حیطه جسمی با میانگین (0.88±3.77) از بقیه بهتر بوده است وسپس حیطه اجتماعی (96.0± 3.63) و پس ازآن حیطه روانی (1.06±2.88) است. کمترین درصد سوختگی نمونه های مورد مطالعه 10 درصد و بیشترین آن 85 درصد بود. از 200 نمونه مورد پژوهش، 132 نفرسوختگی در صورت داشتند. نتایج نشان داد که درصد سوختگی (P<0.001)، مدت گذشت از زمان سوختگی (P=0.003) و سوختگی صورت (P=0.002) با حیطه های جسمانی، روانی و اجتماعی کیفیت زندگی ارتباط معنی دار دارد. همچنین در این مطالعه بین تحصیلات (P=0.043) و شغل (P=0.005) با کیفیت جسمی زندگی ارتباط معنی داری به دست آمد. حیطه اجتماعی کیفیت زندگی نیز با متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل، تحصیلات و شغل ارتباط معنی دار(P<0.001) نشان داد. در زمینه حیطه کلی کیفیت زندگی نیز ارتباط معنی دارآماری بین جنسیت (P=0.041)، تحصیلات (P=0.035)، محل سوختگی (P<0.001) و شغل (P<0.001) نشان داد. نتایج پژوهش نشان می دهد کیفیت زندگی بیماران سوختگی درحیطه جسمی و اجتماعی نسبتا مطلوب بوده است و در حیطه روانی بیماران کیفیت زندگی خوبی نداشته اند که این امر می تواند تحت تاثیر مشکلات تصویر ذهنی و عاطفی آنان باشد.
    کلیدواژگان: سوختگی، کیفیت زندگی، پرسشنامه B، BSHS
  • فتحیه کرمان ساروی، علی منتظری، معصومه بیات صفحه 99
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی زنان شاغل و خانه دار شهر زاهدان انجام شد. کیفیت زندگی با استفاده از گونه فارسی ابزار (SF-36) اندازه گیری شد و اطلاعات مربوط به ویژگی های فردی (سن، تحصیلات) جمع آوری شد. در این مطالعه 220زن (110نفرشاغل و110نفرخانه دار) به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و در مطالعه شرکت نمودند. اطلاعات در نرم افزار SPSS-13 ثبت و با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس و تی تجزیه و تحلیل شد.70% زنان مورد مطالعه در رده سنی 43- 24سال با میانگین سنی و انحراف معیار (8.95) 33.87 سال بودند و40% تحصیلات دانشگاهی داشتند. آزمون تی نشان دادکه زنان شاغل در تمامی سنجش های کیفیت زندگی بجز عملکرد جسمانی از میانگین امتیاز بیشتری برخوردار بودند و وضعیت سلامتی خود را در مقیاس سلامت روانی (P=0.02) و نشاط (P=0.01) بهتر از خانه داران ارزیابی نمودند. نتایج مطالعه موید تاثیر اشتغال بر کیفیت زندگی بخصوص در حیطه های روانی آن بود. به نظر می رسد فراهم نمودن زمینه های مشارکت اجتماعی و اشتغال زائی متناسب با شان زنان در تامین سلامت و ارتقاء کیفیت زندگی آنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، زنان شاغل، زنان خانه دار
  • محمدتقی کروبی، محمد مهدی آخوندی، آرش مهذب، زوبین نصیری محلاتی صفحه 105
    شبیه سازی انسانی پس از آزمایش های موفقیت آمیز در زمینه شبیه سازی پستاندارن و پیش بینی دانشمندان مبنی بر امکان پذیر بودن آن در وضعیت فعلی دانش بشری، بحث هایی را در حوزه هایی خارج از دانش تجربی از جمله اخلاق، دین و حقوق دامن زده است. در پاسخ به دغدغه های مطرح شده، نظام های حقوقی مختلف در چارچوب مرزهای ملی قوانین متعددی در خصوص منع یا تحدید اشکال شبیه سازی انسانی تصویب نموده اند.
    در کنار قانونگذاری داخلی، جامعه بین المللی نیز اغلب به شکل تصویب قطعنامه ها و اعلامیه هایی در سازمان های بین المللی (مجمع عمومی سازمان ملل متحد، یونسکو و سازمان بهداشت جهانی) در منع و سرزنش شبیه سازی مولد انسانی واکنش نشان داده است. با این حال تلاش های بین المللی برای تصویب کنوانسیونی در خصوص منع شبیه سازی انسانی به علت تشتت آرا دولت ها تا کنون بی نتیجه مانده است. از آنجایی که قطعنامه های سازمان های بین المللی فی نفسه از نظر حقوقی الزام آور نیستند، حقوق بین الملل برای الزام دولت ها به ممانعت از ایجاد امکان شبیه سازی انسانی باید به تکنیک دیگری متوسل شود.
    در این مقاله، بحث شده است که در پرتو رویه و مواضعی که دولت ها در قبال شبیه سازی انسانی اتخاذ کرده اند می توان به شکل گیری عرف بین المللی در این زمینه قایل بود و با تکیه بر این تکنیک شناخته شده حقوقی، خلاهای ناشی از عدم توافق دولت ها را در انعقاد معاهده ای جهانی پر کرد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی مولد، شبیه سازی درمانی، عرف بین المللی، قطعنامه های بین المللی
  • بتول احمدی، فرانک فرزدی، معصومه علی محمدیان صفحه 115
    در راستای توسعه سیاست ها و برنامه های سلامت زنان در کشور، شناخت خلاها و رفع نیازهای موجود علمی تحقیقاتی و موانع بکارگیری دستاوردها در طراحی بهینه برنامه ها و ارائه خدمات متناسب با نیاز و مبتنی بر شواهد علمی یک ضرورت است. در این مقاله اهم موضوع ها و چالش های سیاستگذاری، برنامه ریزی و اجرایی سلامت زنان در ایران و راهکارهای لازم بر اساس نظرات صاحبنظران علمی و سیاستگذاری و مسئولان اجرایی ذی ربط ارائه می گردد.
    در این مطالعه کیفی از روش بحث گروهی متمرکز با صاحبنظران علمی، اجرایی، و سیاستگذاران از بخش های مختلف استفاده شده است. داده های بحث در چهار گروه کاری و طی دو نشست جمع آوری، سپس کدگذاری و تحلیل گردید.
    اهم موضوعات در حیطه سلامت جسمی شامل سوء تغذیه و شیوع بالای بیماری های مزمن مانند اختلالات حرکتی و پوکی استخوان، در حیطه سلامت باروری، عدم آموزش و استفاده مناسب از روش های پیشگیری از بارداری، در حیطه سلامت روان، شیوع بالای اختلالات روانی و از عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، تعارضات ناشی از گذر شیوه زندگی سنتی به مدرن بودند. چالش های مهم شامل فقدان تحقیقات بین رشته ای و چند تخصصی، فقدان نظام اطلاعات منسجم و امکان دسترسی به آمار و داده های پژوهشی معتبر، ضعف تحلیل و کاربردی نبودن نتایج تحقیقات، نبود ارتباط مناسب بین محققان با مسئولان برنامه های سلامت زنان، بودجه ناکافی و عدم نیازسنجی در سطوح مختلف بودند. راهکارهای کلی شامل شناسایی شکاف اطلاعاتی و حمایت از اولویت های پژوهشی، ایجاد نظام مناسب ثبت اطلاعات علمی، ایجاد ارتباط و شبکه متاسب جهت استفاده بهینه از دستاوردهای تحقیقاتی در سیاستگذاری و برنامه ریزی های سلامت زنان بود.
    مهم ترین پیشنهاد توصیه به تعامل مفید ساختارهای دولتی و برنامه ریزی پژوهش های سلامت زنان در وزارت بهداشت با جامعه علمی پزشکی و دیگر سازمان های موثر بر سلامت زنان است. یافته ها و پیشنهادات این مطالعه می تواند به عنوان یک راهنما برای مدیران و سیاستگذاران در جهت اولویت بندی مسائل و برای محققان و صاحبنظران در شناسایی محورها و عناوین تحقیقاتی و تامین داده های مورد نیاز در ارتقای سلامت زنان ایران به کار رود.
    کلیدواژگان: سلامت زنان، چالش ها، سیاستگذاری
  • سیدکمال حاج سیدجوادی صفحه 127
    این مقاله سیر تاریخی پیدایش واژگان «سلامت» را در ادب پارسی پیگیری نموده است. در مقدمه معنا و ریشه واژگان سلامت و تندرستی را روشن ساخته و به لغات دیگر در کتاب های پزشکی پرداخته است و سپس در بخش یافته ها، این واژگان را در برخی از کتاب های مهم نثر و نظم فارسی ارائه نموده است. در قسمت اول، کتاب هایی مانند تاریخ بیهقی، گرشاسب نامه و لغت فرس اسدی، سیاست نامه خواجه نظام الملک، کلیله و دمنه، چهار مقاله نظامی و جامع الحکایات عوفی و در قسمت دوم این بخش، لغت های مرتبط با سلامت در آثار منظوم پارسی بررسی شده است. برخی از اشعار شعرای نامی همچون سنائی، خاقانی، عطار، نظامی گنجوی، سعدی، مولانا و حافظ که همگی از قله های سترگ ادبیات هستند ذکر شده و مجموعه واژگان مرتبط با این موضوعات آورده شده است:یافته ها نشان می دهد که ریشه و اصل لغات طب، پزشکی، بدن، روح، اسامی انواع بیماری ها و داروها و درمان بیماری ها پارسی، عربی، یونانی، بومی و منطقه ای بوده است.
    با توجه به تولید علم پزشکی توسط دانشمندان و طبیبان ایرانی مانند ابوعلی سینا، واژگانی خودساخته و ترکیب های دورگه به کار گرفته شد که اغلب این لغات عمومی سلامت، قابل فهم، ساده و خوش آهنگ بودند، ولی دیری نپائید که با ورود کلمات عربی، هنری، بسیاری از اصطلاحات پزشکی نا مانوس و زمخت گردید، بعدها در کتاب های درسی طب دار الفنون، لغت های فرانسوی و سپس به مرور زمان واژه های انگلیسی به کار گرفته شد، اما لازم است برای پاسداشت و حفظ زبان شیرین پارسی تلاش های گسترده ای برای جلوگیری از ورود بی حساب و کتاب واژگان دخیل پزشکی به عمل آید
    کلیدواژگان: ادب پارسی، بیماری، پزشکی، درمان، سلامت
|
  • Fatemeh Rezaie, Atefeh Noori, Ali Akbar Haghdoost, Mostafa Shokoohi Page 5
    Objective(s)
    The purpose of this study is to determine the relationship between health indicators of rural with income.
    Methods
    In this study, two series information is used, information on health indicators country that is extracted from total villages of the country in 2005 divided the province and information about statistical results of expenditure and income of rural households in 2004 was obtained from Statistical Center of Iran.
    Results
    The results showed there is a significant relationship between neonatal death rate for children one month to less than 5 years, child mortality under 5 years, the children death rate of less than 1 year, overhead and 15 to 64 percent of the population with annual income of rural family (P< 0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that the economic variable is related to people's health status. Increased health care services in the villages of the country's income levels are lower in reducing inequality is essential.
  • Ali Mehri, Seyed Saeed Mazloomi Mahmoud Abad, Mohammad Ali Morovati Sharif Abad Page 13
    Objective
    Although helmet use can decrease the risk of head injury (45%-88%) among motorcycle drivers, Only 6% of motorcycle drivers now use helmet in Iran.In this study the effect of an education plan based of theory of planned behavior on helmet use among the employed motorcyclists in Yazd was examined.
    Methods
    This was a Quasi-experimental study.A questionnaire was used for data collection which had been designed based on theory of planned behavior. Validity and Reliability of the questionnaire approved by a panel of experts and test-retest [r=0.70-0.83, N=30] respectively. Subjects were 120 employed motorcycle drivers who entered in the study with a clustered random sampling from six offices in Yazd. The study sample [N=120] was divided into two groups of case and control [n=60] randomly after compeleting the questionnaires [private interview] in the pretest. An intervention program was designed based on the results of pretest.Then the intervention program was preformed for the case group.Thirty days after intervention program, post-test was conducted and the data analyzed using SPSS 11.5.
    Results
    Most of subjects (86/6%) cited heat as the most common barrier for helmet use. Rate of helmet use was unfavorable. Attitude, Perceived behavior control and subjective norms accounted for 59% of variance of intention to wear helmet among the subjects which Perceived behavior control was the strongest predictor.Administering education program was effective on all constructs of theory of planned behavior but education program was more effective on intention and helmet use behavior (P<0.001).
    Conclusion
    Administering of education program and removing barriers of helmet use can provide background for helmet use promotion.
  • Mohammad Movahedi, Hamid Soori, Elaheh Ainy, Mohammad Reza Mehmandar Page 21
    Objective (s): Road traffic injury information offered by major sources in the country with American and selected Asian countries used model were compared in this study.
    Methods
    The sectors which were involved in road traffic injury were identified. Existing flow chart registration related epidemiology of road traffic injury was collected by trained experts using a validated and reliable questionnaire. Status of data collection system and care system related road traffic injury was compared to some countries. Differences and weakness of data registration were identified.
    Results
    Existing data resources which are responsible in road traffic injury registration are divided to two sources (Traffic police, medical emergency and management of accident). At present time traffic police is collecting five portions of COM model in 113 and 114 formats. Emergency medical services department is responsible in a part of model in emergency mission in format115. In comparison to American data registry model, data injury and specifications of vehicles registration by traffic police and related road profile and medical emergency was similar to American model except road traffic volume and conviction history. The mentioned finding was not included management, injury and medical emergency. Traffic police legislation in country was not similar to American model. All data capture system were not consist of the severity scale (AIS, Abbreviated Injury Scales و ICD = international classification of diseases) in comparison to Asian countries.
    Conclusion
    Traffic injury data collection system needs to be used from international classification of diseases (ICD) and abbreviation criteria in injury severity scale like (AIS) and be used from unique language in injury data registration all over the country.
  • Hamidreza Hatamabadi, Hamid Soori, Reza Vafaee, Mashyaneh Hadadi, Elaheh Ainy, Hamidreza Asnaashari Page 29
    Objective(s)
    To determine epidemiological pattern of road traffic injuries in Tehran-Abali axis in 2008.
    Methods
    In a prospective study road traffic injuries data in Tehran-Abali axis on event time until one month later and information of pre hospital and hospital care of injured subjects was collected by road traffic police, six emergency stations, twelve hospitals and three clinics during one year. Pre hospital information was included: age, gender, injured organ, Revised Trauma Score (RTS), Injury Severity Score (ISS) and hospital information was duration of hospitalization, status on dismissed time and post event one month later.
    Results
    During one year 243 accidents occurred. In scene 23 subjects have been died. 345 injured subjects were followed. Mean age of subjects was 33.6±15.6. Overall, 71.1 percent of injured subjects were male and more than 60 percent of them were 20-39 years. The most common injuries were head and face damage. Mean of (RTS) and (ISS) was 7.23 and 9.38 respectively. Intensity of injury was higher among pedestrian than vehicles and motorcycle drivers, and occupants, (P<0.05). Mean of hospitalization among 75 percent of injured subjects was less than 24 hour. 66.5 percent of injured subject after dismissed was like before of accident.
    Conclusion
    More medical services at scene, education and monitoring to novitiate youth drivers, public education and security transit place to pedestrian, educational program to protect of head and face and high quality of medical services to intend for indoor wear injured subjects needs to be predicted.
  • Masumeh Simbar, Fatemeh Nahidi, Fahimeh Ramezani Tehrani, Ali Ramezankhani, Ali Reza Akbar Zadeh Page 39
    Objective(s)
    To assess fathers’ educational needs to improve their involvement in perinatal care.
    Methods
    This was a cross sectional study on 800 participants including 400 women seeking perinatal care and 400 men who were accopaninng their women in the the selected perinatal services of Shahid Beheshti medical science hospitals. They were recruited using nonrandomized quota sampling method. A questionnaire was used including sections of demographic, fathers’ educational needs and their attitude assessment scale. The questionnaire was filled up by interview and its validity and reliability was assessed before use. Data was analysed by SPSS 16 and using T test, ANOVA, Tukey tests with 95% confidence interval.
    Results
    800 men and woen with average age of 28.32±5.51 participated in the study. It was demonstrated that more than 95% of participants were agree with statements of “perinatal care and education are necessary for future mothers and fathers both” and “pregnant mothers needs more emotional support”. The required content was “signs of risks during prenatal and postpartum period and mothers nutrition” respectively. Majority of participants prefer face to face couples’ counseling method, home and then health center as the best place, evening and vacations as the best time. Majority mentioned premarriage classes as the best time for the initiation. There was no significant difference between the attitude score of different age groups of participants (P=0.267) but there was a significant difference between attitude scores of illiterate participants with others (P=0.036).
    Conclusion
    Promotion of male involvement in perinatal care needs reorientation of care system and rebuilding that to “family friendy Services” and fathers’ education about the emotional support of wives, pregnancy risk assessment, and maternal nutrition, with face to face couples’ counseling method using self-educational media and counseling with male physicians for special needs. Education about male participation in reproductive health should be initiated from adolescens and education about perinatal care participation should be started from premarriage classes and should be provided with more details in perinatal period according to the time of pregnancy.
  • Foroughossadat Mortazavi, Khadije Mirzaii Page 51
    Objectives
    In the field of international reproductive health, the promotion of male involvement has prevailed for reasons of both gender and health and is now an important part of reproductive health policies and programs. In preparation for a male involvement in antenatal and intrapartum care intervention, this qualitative study specifically aims to: (1) understand the barriers to male involvement in maternal health and (2) explore women’s attitudes towards the promotion of male involvement in maternal health.
    Methods
    This is a qualitative study. Samples consisted of Multi gravida and primi gravida women in Second and third-trimester of their pregnancy receiving antenatal services. Sampling was conducted through focus group discussions (FGDs) and by semi- constructed questionnaire. Six FGD with pregnant women were done with 43 women attended in FGD. The method of Content analysis was used in this research.
    Results
    The majority of women agreed to husbands’ attendance at prenatal care and delivery and also they talked about their husbands’ curiosity and courage about it. All of them emphasized on husbands’ companionship to hospital as reasons of their love and support. Themes were categorized in 4 categories. First category was importance of male involvement, consequences of male involvement, facilators of male involvement and barriers towards male involvement. Main themes were love and support and pregnant women’s expectations. From the point of view of women, the most prominent barriers to male involvement in maternal health included low levels of male knowledge about pregnancy problems, cultural issues (social stigma, pride, wrong beliefs, family upbringing, and parochial circumstances of small cities), women reliance on her mothers and household economic problems. The most prominent barriers to male attendance in health centers were the health center’s feminine atmosphere and reluctance to accept men in these centers.
    Conclusion
    The predominantly favorable attitudes of pregnant women towards encouraging greater male involvement in maternal health in this study imply that the introduction of an option for such services would be both feasible and well accepted. Accordingly, a major shift in health center and hospital policy was seen as an important first step in introducing couple-friendly antenatal or delivery services.
  • Mohammad Tavakol, Mohsen Naseri Rad Page 65
    Objective
    To compare the sense of social solidarity in persons affected and persons not-affected by stomach, colon and breast cancer.
    Methods
    This research is an analytic-descriptive study. 106 cases of patients above 14, affected by stomach, colon and breast cancer, referred to Cancer Institute of Tehran, were chosen using classified sampling method. 106 persons not-affected by cancer were chosen as the control group. Measuring of sense of social solidarity is done based on Fesler adapted scale. The date is being analyzed using discriminant analysis and logistic regression analysis.
    Results
    The results have indicated that the effect of components of sense of social solidarity and its association with stomach cancer is meaningful. The results have also indicated that between the component of family and society of persons affected and not-affected by stomach cancer there is a meaningful negative association. But, in sense of social solidarity, there is a positive meaningful association between economic behavior component of persons affected and not-affected by stomach cancer.
    Conclusion
    The finding indicated that a special property of a stress-causing social determinant is not a reliable criterion for determining the level of stress and the level of its effect on unhealthy behaviors and consequently affection by cancer.
  • Tayebeh Fasihi Harandy, Monireh Anoosheh, Fazlolah Ghofranipour, Ali Montazeri, Fazlolah Ahmadi, Eisa Mohammadi, Shamsodin Niknami Page 73
    Objective(s)

    To evaluate health-related quality of life in Iranian breast cancer survivors.

    Methods

    Using qualitative method (content analysis), Using qualitative method (content analysis), in depth semi-structured and unstructured face-to-face interviews were conducted with a purposeful sample of 39 breast cancer survivors.

    Results

    The findings of the present study revealed that the most prevalent physical problems that were reported by Iranian breast cancer survivors were fatigue, pain and lymph edema related to the adverse effects of mastectomy interfering to some degree with their normal daily activities or quality of life. The results of the present study indicated that most participants have a strong sense of spirituality and used this as a source of support to help them accept their disease. Spirituality has been found to be a strong source of psychological support among Iranian breast cancer survivors. The result shows, inadequate social support, medical insurance and financial problems are the most important factors that have a negative impact on patients’ quality of life throughout their life time.

    Conclusion

    These findings should be taken into account in developing appropriate, effective and culturally sensitive educational health interventions in these communities. It needs psychological consultation with patients and their families and social and financial support during the treatment.

  • Aminda Amanolahi, Mohammad Reza Sohrabi, Ali Montazeri, Ali Reza Abadi, Ali Asghar Kolahi Page 83
    Objective(s)
    Obesity is a pivotal and costly issue prevalent in public health. In childhood, adolescence and adulthood, obesity can lead to serious medical issues. Considering the increasing rate in obesity and the high prevalence of consequent diseases stemming from it, a study of obesity levels among school students in Tehran was conducted in order to provide a profound understanding of the growing prevalence of obesity on school students.
    Methods
    In this cross-sectional study, a simple randomization was conducted whereby 20 schools were selected from among 5 of the 22 regions of Tehran (North, South, East, West and Central). A total of 1040 female school students were selected for this study. The height and weight were sequentially measured with the use of their respective standard measuring devices. Measurements of the weights of the candidates were conducted without shoes and additional accessories. Furthermore, the respective measuring devices were within one-tenth accuracy (centimeter and kilogram). The observed measurements were recorded and a BMI (Body Mass Index) was calculated for each individual.
    Results
    The mean age of the students examined was 10.6 years and with a standard deviation of 0.71. The median age of the students obtained was 11 years. According to CDC standards, obesity amongst female school students was found to be 8.65%, overweight at 16.54%, normal weight at 61.25% and underweight at 13.56%. In comparison, with reference to data obtained from WHO, 8.26% of students appeared obese, 21.83% were found to be overweight, 62.21% at normal weight, 5.87% underweight, and 1.83% extremely underweight.
    Conclusion
    With the results ascertained, it can be determined that there seemed to be a high prevalence of overweight and obesity amongst female school students. It is essential that immediate action be taken in educating children and their parents regarding nutritional diet, appropriate exercises and providing consultation on changing lifestyles.
  • Zahra Pishnamazi, Azita Kiani Asiabar, Majideh Heravi Karimavi, Farid Zaeri, Reza Norooz Zadeh Page 91
    Objective(s)
    To evaluate the quality of life in burn patients admitted to specialized burn centers in Tehran was conducted.
    Methods
    This study is descriptive analysis. 200 patient's adults with burn history in hospital Hazrat Fatima (SA) and shahid Motahhari was done. descriptive statistics were used to derive an instrument with 40 items called the Burn Specific Health Scale-Brief (BSHS-B), this instrument consist of 3 domain of physical, mental, and social. Data analysis was descriptive analytic. ANOVA, t-test, non-parametric and spearman correlation coefficient was performed.
    Results
    The mean score of quality of life in sub domains were: physical domain (3.77 ± 0.88), social domain (3.63 ± 0.96), mental domain (2.88 ± 1.06) respectively. The percentage of burn (P<0.001) and last time of burn (P=0.003) were showed significant difference by quality of life domains. Also, education (P=0.043) and job (P=0.005) showed significant difference with physical domain. There was significant difference between Total domain of quality of life had with gender (P=0.041), education (P=0.035) and job (P<0.001). Burn's site and quality of life had significant difference (P=0.002).
    Conclusion
    Research results show that burn patients have desirable quality of life in physical and social domains, relatively. Mental domain did not have good quality of life unlikely. We suppose that these results are affected by body image and emotional problems. Total quality of life is affected by burn's site, especially in burn of face. Generally, quality of life in these patents has improved overtime.
  • Fathie Kermansaravi, Ali Montazeri, Masome Bayat Page 99
    Objective(s)
    To compare the quality of life between housewives and employed women in the city of zahedan.
    Methods
    Quality of life was measured by use of Persian edition of standard tools (SF-36). The information, related to individual particularities (age, level of education, the amount of women's and men's income) was collected. In this study 220 women (110 workers and 110 housewives) were selected through multi-stage, randoly sampling and participated in the study. The data were recorded in the software of SPSS (13) and analyzed, utilizing ANOVA tests, t-test, and Pearson's Correlation coefficient.
    Results
    77.3%of subjects were aged 23-24, with average age of 23.87 and standard diversion of 8.95.40%had academic education. t-test showed that employed women had higher average of scores in all life quality estimations, excepting physical function. They evaluated their health condition, as being better than that of housewives, in the scale of mental health (P=0.003) and vitality (P=0.01). The results of Pearson's correlation coefficient showed a direct and positive relation between the level of women's education and their spouses, income, as well as adverse and negative and meaningful relation between the level of education and the age of women(P<0.05).
    Conclusion
    The results of study acknowledged the effect of occupation on the quality of life, especially, in its mental fields. There for, providing the women with social participation grounds. Job creation is proposed for improving the health and quality of life of women as a half of society's population.
  • Mohammad Taghi Karoubi, Mohammad Mahdi Akhondi, Arash Mohazab, Zoobin Nasiri Mahalati Page 105
    of print-3 December 2011]
    Objective(s)
    Following successful trials in cloned mammalians and possibility of human cloning in near future different ethical, legal and religious views have emerged, therefore legal intervention needs to regulate related scientific studies. In different legal systems various laws have been approved in order to prohibit or restrict different aspects of human cloning. This paper is design to study and analyze the measures have been took by international law to regulate scientific aspects of human cloning and bring about most effective international mechanisms to implement in this field.
    Methods
    This study is a descriptive review and analyzing of library databases. Section 1 includes definition of human cloning from medical and biological point of view and section 2 of this paper examines international law documents regarding human cloning.
    Results
    A review of some of the attempts of international organizations reveals that the current legal documents concerning human cloning are mainly non-binding and commendatory. Moreover, the widespread attempts by international community achieved no result to ratify a global convention on the issue.
    Conclusion
    Resort to some material sources of international law such as treaties and judicial decision do not suffice to meet the related issues on human cloning and its governance, therefore the custom as an old mechanism of international law should still be applied. There is a view that international custom may still have a significant role to play as dynamic source of fresh rules of international law where international community undergoes change in new areas untouched by treaties, judicial decision. In this regard, the present authors discuss that Iranian government can play a significant role to formulate and reinforce the international customary law on human cloning.
  • Batool Ahmadi, Faranak Farzadi, Masoomeh Alimohammadian Page 115
    Objective
    This article focuses on major women's health issues and challenges in policy making, planning, and implementation in Iran.
    Methods
    This qualitative research involved focus group discussions with experts from both academic and administrative bodies. Data were collected, coded and analyzed after 2 sessions of 4 different focus groups.
    Results
    The most important identified health issues were: malnutrition, high prevalence of chronic disorders such as osteoporosis, poor mobility, lack of reproductive health education and inappropriate use of contraceptive methods, high prevalence of mental disorders and conflicts generated by the transition from a traditional to a modern lifestyle: The main challenges were: lack of interdisciplinary research, and efficient health information system, inadequate access to reliable statistics or research data, poor need assessment at various levels, poor data analysis and limited applicability of research knowledge, lack of effective communication between researchers and planners, and budgetary restrictions. Strategies proposed included: identification of the existing information gaps, greater support for research in priority areas, creation of appropriate system to collect research data, and setting up a network of communication to promote optimal use of research-generated knowledge in policy making and planning.
    Conclusion
    The findings from this study can serve as guidelines for health managers and planners in their efforts to identify current priorities for women's health in Iran. Promotion of effective cooperation between various government agencies (notably those within the Health Ministry), research and academic institutions, and other organizations concerned with issues of women's health is recommended.
  • Seyed Kamal Haj Seyed Javadi Page 127
    Objective
    To review the usage of the word "Health" in both poetry and prose of Persian Language and Literature.
    Methods
    Expressing health words in Persian Masterpieces such as; medical texts, seven Persian prose books and also the poetry works of seven Persian poets.A collection of words relevant to the following subjects such as medicine, treatment, pharmacology, body, health, disease, diet and so on, and have been shown in tables.
    Results
    More than one thousand years ago when medical science was raised in Iran, physicians and scholars such as Avi Cenna both innovated Persian words for medicine and used local idioms, and also they borrowed words from Arabic and Greek languages.These words were divided into two categories; one catergory general words which were used by public and the other was special words for medical scientists.Unfortunately, strange and passive Arabic words were added to the glossary of Persian language. This event happened for entrance of Indian words as well. This is the problem that Persian language has suffered during the passage of time.After a while the addition of French expressions and then English idioms occurred.
    Conclusion
    There should be made a lot of efforts to overcome the problem of dominance of strange words to the Persian language.