فهرست مطالب

مجله پایش
سال یازدهم شماره 5 (پیاپی 45، مهر و آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/15
  • تعداد عناوین: 21
|
  • سوسن رحیمی قصبه، سحرناز نجات، سید رضامجدزاده صفحه 583
    مرگ مادران یکی از مهم ترین شاخص های توسعه جوامع به شمار می رود. در کشور ایران نظام مراقبت مرگ مادری از سال 1380 آغاز به کار نموده است. در این نظام مسیری که هر مادر تا زمان مرگ طی کرده است، کشف شده، عوامل قابل اجتناب شناسایی وبرای آنها مداخله طراحی و اجرا می شود. این مطالعه در دو بخش کمی و کیفی انجام شد: در بخش کمی، نگرش 104 تن از کارکنان ستادی از طریق پرسشنامه و در بخش کیفی، نظرات 6 نفر از پژوهشگران و سیاستگزاران در مورد نقاط ضعف اجرای نظام مراقبت مرگ مادری از طریق مصاحبه عمیق مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج بخش کمی نشان داد که بیشترین درصد کارکنان در مورد هر 3 مرحله جمع آوری اطلاعات، طراحی مداخله و اجرای مداخله نگرش نسبتا مطلوب داشتند. نامناسب بودن پرسش در مورد اطلاعات جمعیتی متوفی و خانوار و مشکل بودن جمع بندی آنها، عدم تفکیک مناسب رده های مختلف کادر درمانی نیازمند به آموزش و نیز محل فوت (در مرحله جمع آوری اطلاعات)، برگزاری کمیته ها به صورت تشریفاتی (در مرحله طراحی مداخله) و نیز عدم طراحی مداخلات یا عدم اجرای صحیح آنها (در مرحله اجرای مداخله) از موارد ضعف اشاره شده در بخش کیفی توسط پژوهشگران و سیاست گزاران بود.
    کلیدواژگان: مراقبت مرگ مادر، ایران، نگرش، کارکنان
  • اکبر نیک پژوه صفحه 589
    با توجه به گذر اپیدمیولوژیک اتفاق افتاده به بیماری های مزمن و در راس آن ها افزایش شیوع بیماری های قلبی عروقی و نیز افزایش جمعیت و تغییر نسبت جمعیتی در ایران، برنامه ریزی برای نیروی انسانی متخصص قلب و عروق اهمیت فراوانی دارد.
    پس از برآورد جمعیت ایران در سال 1400، به جستجوی نسبت موجود و توصیه شده متخصصان قلب و عروق به جمعیت در کشورهای مختلف پرداختیم. در مرحله بعدی با توجه به جمعیت ایران در سال 1400 به برآورد نیاز به متخصص قلب و عروق بر اساس روش الگو برداری پرداختیم.
    با توجه به جمعیت 75.000.000 نفری ایران در سال 1389 نسبت متخصصان قلب و عروق در کشور به یک میلیون نفر جمعیت در حدود 16 تا 20 است. میانگین تعداد متخصصان قلب به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت در 31 کشور دنیا 54 متخصص است که با حذف داده های با پراکندگی زیاد، میانگین به عدد 45 متخصص قلب و عروق به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت می رسد. با در نظر گرفتن نسبت 45 متخصص در هر یک میلیون نفر جمعیت، در سال 1400 شمسی، 3870 متخصص قلب و عروق بر اساس این روش مورد نیاز خواهد بود.
    افزایش نسبت متخصصان قلب و عروق برای هر یک میلیون نفر جمعیت در ایران ضروری است، ولی از سوی دیگر به نظر می رسد افزایش هزینه سرانه بهداشت و درمان برای امکان استفاده از خدمات این متخصصان و تعادل در عرضه نیروی تخصصی و تقاضای واقعی منجر به دریافت خدمات تخصصی قلب و عروق نیز ضروری باشد. انجام این مهم نیاز به مطالعه ای مستقل و تصمیم گیری سیاست گزاران عرصه سلامت در سطح کلان دارد.
    کلیدواژگان: متخصص قلب و عروق، برآورد نیاز، روش الگو برداری، متخصص قلب و عروق، ایران
  • ایروان مسعودی اصل، کامران حاجی نبی، فرهاد نصرتی نژاد، حبیب الله سودایی زنوزق صفحه 595
    پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط رابطه تعهد سازمانی کارکنان شبکه بهداشت و درمان مرند با عملکرد آنها انجام گرفته است. این پژوهش از سنخ پژوهش های کاربردی است که با استفاده از روش همبستگی به صورت مقطعی در تابستان سال 1389 در یک نمونه 186 نفری با هدف سنجش ارتباط بین عملکرد شغلی و سه بعد تعهد سازمانی شامل تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد تکلیفی انجام شده است. داده های مورد نیاز با استفاده از دو پرسشنامه به دست آمده است. داده های پرسشنامه تعهد سازمانی به روش خود پاسخگویی از نمونه های پژوهش و داده های سنجش عملکرد به روش خود پاسخگویی سرپرستان کارکنان جمع آوری و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی تحلیل شده است.
    نتایج نشان داد که در کل، میانگین نمره تعهد سازمانی کارکنان 4.79 از 7 و میانگین نمره عملکرد شغلی کارکنان نیز 3.23 از 5 بود. بین تعهد سازمانی کارکنان با عملکرد کاری آنها ارتباط معنی داری مشاهده شد. به این معنا که کارکنان با تعهد سازمانی بالاتر، عملکرد شغلی بالاتری داشتند. البته تنها یکی از ابعاد تعهد سازمانی (تعهد مستمر) بر عملکرد شغلی تاثیر داشت. به نظر می رسد می توان با تقویت عوامل موثر بر تعهد مستمر، عملکرد شغلی کارکنان را در سازمان های بهداشتی و درمانی ارتقا داد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، عملکرد، شبکه بهداشت و درمان
  • مینو رفیعی، محمداسماعیل اکبری، مهتاب علیزاده، بابک عشرتی، حسین حاتمی صفحه 603
    با تغییر هرم سنی جمعیت کشور و روند افزایشی جمعیت سالمندان، شیوع سرطان ها نیز در سالمندان افزایش یافته است. هدف از این مطالعه تعیین میزان های بروز و بقا سرطان های شایع در سالمندان کشور طی روند 5 ساله بوده تا بتوان به برنامه ریزی های نظام سلامت جهت ارائه الگوی خدمات غربالگری، درمانی و مراقبت های سالمندی کمک نمود.
    این یک مطالعه همگروهی تاریخی بر پایه داده های موجود در بررسی های سال های (1380 تا 1384) گزارش ثبت موارد سرطان و نیز اطلاعات میزان بقا سرطان های مذکور در افراد سالمند 60 سال و بالاتر است. روش جمع آوری اطلاعات به صورت مشاهده ای و با استفاده از داده های موجود مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی صورت گرفت. معیار ورود به مطالعه بیماران سرطانی 60 سال و بالاتر بودند که فقط از طریق گزارشات سالیانه موارد سرطان کشور ثبت شده بودند. در مورد بقا نیز بیماران پی گیری شده وارد مطالعه شدند. برای مقایسه بقا بر حسب جنس و تفکیک استان ها از روش Kaplan Meier استفاده شد و با روش Coax regression خطر نسبی مرگ و همچنین خطر نسبی مرگ استان های مختلف نسبت به استان تهران در انواع سرطان ها محاسبه گردید.
    بر اساس داده ها، 33.5 درصد از جامعه مورد مطالعه زنان گروه سنی 60 سال و بالاتر و 66.5 درصد از جامعه مورد مطالعه مردان سالمند بوده و میانگین سنی افراد، 71.2 سال بود. میانگین سنی زنده ماندگان در طول این مطالعه 88.2 سال بود. بیشترین میزان بروز طی 5 سال در سالمندان، سرطان پوست بوده است. از نظر توزیع جغرافیایی در کشور بیشترین میزان بروز مربوط به سرطان مثانه در سالمندان در استان کرمانشاه بود. استان یزد بالاترین فراوانی سرطان های شایع سالمندان را داشت. متوسط بقای پنج ساله در سالمندان استان لرستان بیشترین و در اردبیل کمترین بود. رابطه بین متغیر جنس با مرگ ناشی از سرطان (0.95-0.84) و خطر نسبی رابطه بین متغیر سال با مرگ ناشی از سرطان (1.03 تا 1.09) معنا دار بود. خطر مرگ سرطان ها در 9 استان کشور به طور معناداری با استان تهران متفاوت بوده و بقا در این استان ها از تهران کمتر بوده است.
    کلیدواژگان: میزان بروز، میزان بقا، سالمند، سرطان، توزیع جغرافیایی
  • محمود طاووسی، ژیلا صدیقی، فرانک فرزدی، مهدی عبادی، سپیده امیدواری، سیدعلی آذین، کتایون جهانگیری، افسون آیین پرست، فرزانه مفتون، علی اصغر هدایتی، علی منتظری صفحه 611
    اهمیت به سلامت می تواند پایه ای برای مراقبت از خود و در نهایت دست یافتن به درجات مطلوبی از سلامت در افراد باشد. در این مطالعه مقطعی، میزان گزارش مردم از اهمیت خود به سلامت در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد 27883 نفر از ایرانیان (48.8 درصد مرد و 50.4 درصد زن) در این مطالعه شرکت کرده که میانگین (انحراف معیار) سنی شرکت کنندگان (11.8) 32.7 سال بود. در این مطالعه شرکت کنندگان در پاسخ به یک سوال 5 گزینه ای میزان اهمیت خود به سلامت را تعیین کردند. به طور کلی 70 درصد از مردم در این مطالعه مشخص کردند که به میزان زیاد و خیلی زیاد به سلامت خود اهمیت می دهند. بر اساس نتایج ساکنان استان های زنجان، ایلام و پس از آن ها استان های خوزستان، اردبیل و آذربایجان شرقی بیشترین و ساکنان استان های یزد و لرستان، کمترین اهمیت را به سلامت خود داده و تهران از این حیث در حد میانگین کشوری بود.
    بر اساس نتایج حاصل از آزمون رگرسیون لجستیک میزان عدم اهمیت به سلامت در میان دو زنان و مردان تفاوت معنادار نداشت، اما بخت عدم اهمیت به سلامت به ازای افزایش هر سال سن حدود 1 درصد افزایش و به ازای افزایش هر سال به تحصیلات حدود 2 درصد کاهش نشان داد. همچنین بخت عدم اهمیت به سلامت در مراکز استان ها نسبت به شهرهای کوچک تر، حدود 12 درصد بیشتر بوده و نیز بخت عدم اهمیت به سلامت در افراد مطلقه (و همسر فوت شده) نسبت به افراد متاهل حدود دو برابر بود. یافته های این مطالعه تصویر قابل تاملی از توجه و عدم توجه به سلامت در اقشار گوناگون و مناطق مختلف کشور به دست می دهد. به نظر می رسد توجه به این یافته ها می تواند در شناخت مردم و همچنین طراحی برنامه ها و مداخلات مرتبط با سلامت مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: اهمیت به سلامت، ایرانیان، سلامت
  • زهره رهایی، محمدحسین باقیانی مقدم، محمد علی مروتی شریف آباد*، مهدی زارعیان، حسین فلاح زاده، محمود وکیلی محمودآباد صفحه 621

    شیوع بالای پرفشاری خون به همراه ایجاد عوارض جدی بر بدن این بیماری را به مشکلی عمده در دنیا تبدیل نموده است. درمان های معمول تاکنون در کنترل بیماری موثر نبوده اند در حالی که پایش فشارخون در منزل می تواند موثر باشد. تحلیل مسیر تکنیکی آماری جهت تعیین الگوی تبیین کننده متغیرها مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این مطالعه بکارگیری روش تحلیل مسیر جهت تعیین پیشگویی کننده های خودپایشی فشارخون با استفاده از سازه های الگوی بزنف است. در این مطالعه مقطعی تعداد 150 نفر بیمار مراجعه کننده به بخش خصوصی به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر متغیرهای الگوی بزنف (نگرش، هنجارهای انتزاعی، قصد خود پایشی، عوامل قادرکننده و انجام خودپایشی) بود که طی مصاحبه با بیماران تکمیل گردید.
    قصد و عوامل قادرکننده به طور مستقیم بر رفتار خودپایشی موثر بودند. متغیر عوامل قادرکننده از طریق تاثیر بر قصد نیز بر رفتار تاثیرگذار بوده و با اثر کلی 61 درصد به عنوان قوی ترین پیش بینی کننده رفتار خودپایشی مشخص گردید. الگوی بزنف با تاکید بر عوامل قادرکننده می تواند به عنوان چارچوبی جهت طراحی مداخلات آموزشی در راستای ارتقای خودپایشی بکار برده شود.

    کلیدواژگان: خودپایشی فشارخون، قصد، تحلیل مسیر
  • سهیلا بانی، الهه سیدرسولی، طاهره شمس قریشی، مرتضی قوجازاده، شیرین حسن پور صفحه 629
    زایمان یک واقعه پراسترس بوده و زنان باردار جهت سازگاری با آن نیازمند کمک افراد دیگر هستند. در بین ارائه دهندگان خدمات بهداشتی، عاملان زایمان (متخصصان زنان و زایمان و ماماها) نقش ویژه ای در این زمینه بر عهده دارند. به نظر می رسدکه ترجیحات این گروه ها در رابطه با نوع زایمان بر امر مشاوره در دوران بارداری جهت انتخاب نوع زایمان زنان باردار تاثیرگذار باشند. هدف از این مطالعه تعیین نوع زایمان ترجیحی متخصصان زایمان برای خود و نوع زایمان پیشنهادی آنان به زنان باردار بود. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی بودکه در سال 1388 انجام شد. در این پژوهش که در آن 153 نفر ماما و 90 نفر متخصص زنان و زایمان بنا به تمایل شخصی شرکت کردند، نتایج تحقیق نشان داد که سزارین، زایمان ترجیحی 62/2 درصد متخصصان زنان و زایمان و 57/6 درصد ماماها برای خود و زایمان پیشنهادی 33/73 درصد متخصصان زنان و زایمان و 17/6 درصد ماماها به زنان باردار نخست زا بود. همچنین ارتباط آماری معنی داری بین نوع زایمان ترجیحی متخصصان زایمان برای خود و زایمان پیشنهادی آنان به زنان باردار مشاهده گردید. با توجه به نقش این گروه در زمینه مشاوره در دوران بارداری، نوع زایمان عاملان زایمان نقش اساسی در انتخاب نوع زایمان زنان باردار دارد.
    کلیدواژگان: ترجیحات، عاملان زایمان، نوع زایمان، زایمان پیشنهادی
  • لیلا رئیسی، می نور لمیعیان، ابراهیم حاجی زاده صفحه 637
    این مطالعه تحلیلی آینده نگر با هدف بررسی تاثیر رحم برداری از طریق شکم بر روی تصویر ذهنی زنان مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران انجام شده است. زنان متاهل 35 تا 55 ساله نامزد رحم برداری از طریق شکم بر اساس معیارهای ورود به مطالعه به صورت تصادفی از مراکز آموزشی درمانی وابسته به دو دانشگاه علوم پزشکی تهران و شاهد انتخاب شدند. اطلاعات از طریق تکمیل مقیاس اختصاصی تصویر ذهنی از خویشتن (Body Image Scale-BIS)، متشکل از 7 سوال با نمره کلی بین صفر تا 21، با وضعیت بهتر در نمره پایین تر و وضعیت بدتر در نمره بالاتر قبل از رحم برداری از طریق شکم و بازه های زمانی دو و سه ماه بعد از آن به دست آمد. جهت تحلیل داده های حاصل از 73 بیمار از آزمون Repeated Measures وPair-wise comparisons از طریق نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج نشان از اختلاف آماری معنی دار بین رحم برداری از طریق شکم و تصویر ذهنی داشته و میانگین امتیاز تصویر ذهنی در دو مرحله پی گیری در مقایسه با قبل از عمل کمتر شده است که نشان دهنده بهبود تصویر ذهنی بوده است (0.001>P). همچنین مشخصات جمعیتی با تصویر ذهنی، اختلاف آماری معنی دار ندارد.
    رحم برداری از طریق شکم بر بهبود تصویر ذهنی زنان در پی گیری های کوتاه مدت، موثر است. بر پایه بررسی مطالعات مختلف مرتبط با روش درمانی رحم برداری و مقایسه آنها با مطالعه حاضر پیشنهاد می گردد، مطالعاتی به صورت چند مرکزی و با بررسی عواملی نظیر: بسترهای فرهنگی، سبک زندگی، سطح اعتقادی و غیره و با پی گیری های طولانی تر انجام گیرد.
    کلیدواژگان: رحم برداری از طریق شکم، تصویر ذهنی، احساس زنانگی
  • سیما قاسمی، غلامرضا آذری، محمدرضا راه چمنی صفحه 643
    به منظور بررسی میزان فعالیت جسمانی و عوامل موثر بر انجام آن در مادران شیرده، مطالعه ای مقطعی در مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران، اجرا گردید. 200 مادر شیرده مراجعه کننده به 5 مرکز بطور تصادفی انتخاب شدند و از طریق پرسشنامه محقق ساخته پس از بررسی روایی و پایایی، آگاهی و نگرش و عوامل موثر بر انجام ورزش در آنان بررسی گردید. برای تعیین میزان فعالیت جسمانی از پرسشنامه جامع فعالیت فیزیکی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. این ابزار، میزان فعالیت جسمانی را در سه حیطه کار، ورزش و اوقات فراغت و از جائی به جائی رفتن، ارزیابی می کند. یافته های این پژوهش نشان داد، 74/5 درصد از مادران آگاهی خوب و 80/5 درصد نگرش مثبت نسبت به انجام ورزش داشتند و 14درصد از آنان نوعی فعالیت ورزشی انجام می دادند. میانگین فعالیت جسمانی مادران شیرده مورد مطالعه در حیطه کار 38 دقیقه، از جائی به جائی رفتن با استفاده از دوچرخه یا قدم زدن 15 دقیقه و انجام فعالیت ورزشی فقط 5 دقیقه در روز بود. از مهمترین علل ورزش نکردن به ترتیب، نداشتن وقت کافی، داشتن فرزند خردسال، عدم اهمیت به ورزش و کمبود فضای ورزشی برای زنان بیان شده است. هر چند که اکثریت مادران شیرده مورد بررسی دارای آگاهی خوب و نگرش مثبت نسبت به فوائد انجام ورزش در دوران شیردهی بودند ولی میزان انجام ورزش در آنان بسیار کم بود. با توجه به فوائد جسمی و روانی شناخته شده ورزش در ارتقای سطح سلامت مادران شیرده توصیه می گردد، برنامه های ورزشی کوتاه مدت در مراکز بهداشتی درمانی در مراقبت های پس از زایمان برای مادران شیرده طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: شیردهی، ورزش، پرسشنامه جامع فعالیت جسمانی
  • زهرا عابدینی، هدی احمری طهران، سعیده حیدری صفحه 651
    شیردهی از مراحل مهم زندگی مادران بوده و با افزایش نیازهای تغذیه ای آنان همراه است. دریافت کافی مواد غذایی مورد نیاز در سلامت مادر و کودک نقش عمده ای دارد. هدف از این پژوهش تعیین وضعیت تغذیه مادران شیرده و عوامل مرتبط با آن بوده است.
    در این مطالعه توصیفی 1112 مادر شیرده از مراکز بهداشتی درمانی قم انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه یادآمد خوراک 24 ساعته انجام شد. میزان مصرف مواد غذایی بر حسب واحد برای گروه های غذایی شیر و لبنیات نان و غلات میوه ها و سبزیجات گوشت و حبوبات و تخم مرغ و مغزها تعیین شد. کفایت دریافت گروه های غذایی با استفاده از شاخص 100 (تعداد واحد مصرف شده تعداد واحد توصیه شده) محاسبه گردید. میزان مصرف گروه های غذایی با مقادیر توصیه شده در هرم غذایی مقایسه شد.
    در بیشتر مادران شیرده مصرف همه گروه های غذایی به جز گروه میوه و سبزیجات کمتر از میزان سفارش شده بود. بین شغل و دریافت نان و غلات (0.05>P)، شیر و لبنیات (0.05>P) و قند و چربی اضافی (0.05>P)رابطه معنی دار وجود داشت. ارتباط بین سطح تحصیلات مادران با مصرف گوشت و حبوبات (0.05>P)، شیر و لبنیات (0.05>P) و قند و چربی (0.05>P) نیز معنی دار بود.
    بر اساس یافته ها آموزش مادران شیرده به ویژه در گروه خانه دار و بی سواد و دارای کودک زیر 3 سال توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شیردهی، تغذیه، گروه غذایی
  • پروین رهنما، علیرضا حیدرنیا، فرخنده امین شکروی، انوشیروان کاظم نژاد، علی منتظری، محمد مهدی نقی زاده، خدیجه محمدی صفحه 661
    نزدیکی منقطع با میزان بالایی از حاملگی ناخواسته و عوارض همراه است؛ از همین رو به منظور برنامه ریزی مداخلات آموزشی موثر، این مطالعه دیدگاه زنان استفاده کننده از روش نزدیکی منقطع را درباره روش های مدرن پیشگیری از بارداری تعیین می نماید.
    در مرحله اول، مطالعه به صورت کیفی و از طریق مصاحبه فردی با 50 نفر از افراد واجد شرایط انجام شد. در مرحله دوم، مطالعه مقطعی در مورد 300 نفر از زنان مراجعه کننده که تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی غرب تهران بودند به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای صورت گرفت. در هر دو مرحله که اطلاعات از زنان شرکت کننده که تمایل به بارداری نداشته و از نزدیکی منقطع استفاده می کردند، جمع آوری و از آمار توصیفی برای تحلیل اطلاعات استفاده شد.
    افراد مورد مطالعه در70.7 درصد موارد سابقه به کارگیری روش های پیشگیری از بارداری مدرن را ذکر کردند. شایع ترین منبع کسب اطلاعات در مورد روش های پیشگیری از بارداری، کارمندان بهداشتی و یا منابع غیررسمی بود. 34 درصد از زنان، روش های پیشگیری از بارداری اورژانس را می شناختند. 37.2 درصد از حاملگی های ناخواسته مربوط به استفاده از روش نزدیکی منقطع بود. باورهای شایع در ارتباط با قرص به ترتیب شامل وقوع بیماری های اعصاب (79.3 درصد)، چاقی (74.7 درصد) و خونریزی نامنظم (72.7 درصد) بوده و در ارتباط با دستگاه درون رحمی خونریزی نامنظم (57.0 درصد)، عفونت (34.3 درصد) و درد (24.7 درصد) ذکر شد. در مورد کاندوم، وقوع حاملگی (37.7 درصد) و در مورد آمپول خونریزی نامنظم (24.0 درصد) گزارش گردید.
    برنامه ریزی جهت ارائه اطلاعات درباره روش های پیشگیری ازبارداری توسط منابع معتبر در تصحیح باورهای غلط موثر است. شناخت به موقع عوارض روش های مدرن پیشگیری از بارداری و مشاوره مناسب برای رفع آنها می تواند در تداوم به کارگیری روش ها موثر باشد. نگرش مثبت نسبت به نزدیکی منقطع ضرورت ارائه آموزش های لازم را درزمینه استفاده صحیح از روش مذکور ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: نزدیکی منقطع، تنظیم خانواده، حاملگی ناخواسته، عوارض جانبی، روش پیشگیری از بارداری
  • راضیه لطفی، فهیمه رمضانی تهرانی*، فریده یغمایی، ابراهیم حاجی زاده صفحه 669

    با وجود آمار رو به رشد تعداد زنان مبتلا به اچ آی وی/ ایدز از راه جنسی و به رغم پایین بودن میزان استفاده از کاندوم در گروه های در معرض خطر، موانع بکارگیری کاندوم به عنوان یکی از موثرترین راهکارهای پیشگیری از ابتلا به اچ آی وی/ ایدز مشخص نیست. با توجه به تاثیر عوامل اجتماعی فرهنگی بر رفتارهای محافظت کننده جنسی، درک زمینه و بستری که این رفتارها در آن شکل می گیرد، در طراحی مداخلات اثر بخش، اهمیت زیادی دارد. لذا مطالعه اکتشافی حاضر در جستجوی کشف موانع محیطی اجتماعی استفاده از کاندوم بر اساس دیدگاه و تجربیات زنان در معرض خطر ابتلا به اچ آی وی/ ایدز انجام شد. 25مصاحبه عمیق فردی با زنان در معرض خطر 21 تا 49 ساله بر اساس راهنمای مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. مشارکت کنندگان شامل زنان بی خانمان و/ یا معتاد، دارای همسر اچ آی وی مثبت و معتاد تزریقی و یا روابط خارج از خانواده بودندکه به صورت هدفمند با حداکثر تنوع از مراکز مشاوره بیماری های رفتاری و مرکز گذری انتخاب شدند. تجارب و دیدگاه مشارکت کنندگان با رویکرد نظریه مبتنی بر زمینه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و منجر به تولید 4طبقه اصلی شامل؛ حمایت ناکافی، فقر و عوامل اقتصادی، هنجارهای اجتماعی فرهنگی و سوء مصرف مواد گردید. مداخلات برای پیشگیری از آلودگی اچ ای وی/ ایدز در زنان در معرض خطر و ترویج استفاده از کاندوم، باید عوامل محیطی اجتماعی را در کنار عوامل فردی برای طراحی برنامه و مداخلات موثر پیشگیری از ابتلا اچ ای وی / ایدز در نظر داشته باشند. عفونت های منتقل شونده از راه جنسی ممکن است منجر به تاثیر روانی منفی بر زنان شود. از این رو مشاوره و آموزش در زمینه بهداشت جنسی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، روش های پیشگیری از بارداری، زنان
  • ویدا نژاد چهرازی، لیدا مقدم بنائم * صفحه 679

    سرب و کادمیوم از جمله آلاینده های محیطی با آثار زیان بار بر روی مادر و جنین و سلنیوم از عناصر کمیاب با اثر کاهش اثرات سمی سرب هستند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط سطح خونی این 3 عنصر در مادر و بند ناف بود.
    در این مطالعه مقطعی سطح عناصر در نمونه خون 75 مادر در زمان زایمان و خون بند ناف نوزاد همان مادران پس از زایمان اندازه گیری شد.
    بر اساس نتایج ارتباطات معنادار یافت شده عبارت بودند از: ارتباط مستقیم بین سرب مادر با سرب بند ناف (0.522=r)، کادمیوم مادر با کادمیوم بندناف (0.734=r)، سلنیوم مادر با سلنیوم بندناف (0.582=r)، کادمیوم بند ناف با سلنیوم مادر (0.242=r)، کادمیوم بند ناف با سلنیوم بندناف (0.211=r)، ارتباط معکوس بین سرب مادر با سلنیوم مادر (0.235- =r)، سرب مادر و سلنیوم بندناف (0.271- =r)، کادمیوم مادر با سرب مادر (0.377-=r) و کادمیوم بند ناف با سرب مادر (0.387- =r) معنادار نشان داده شد.
    در این مطالعه میزان سرب و کادمیوم خون بند ناف ارتباط مستقیم با سرب و کادمیوم مادر داشت و غلظت کادمیوم در خون بند ناف کمتر از خون مادر بود که نشان دهنده عبور سرب و کادمیوم از جفت و بهتر عمل کردن سد جفتی در مورد کادمیوم است. میزان سلنیوم در خون بندناف نیز با خون مادر ارتباط مستقیم و غلظت آن در خون بند ناف بیش از خون مادر بود که نتیجه انتقال فعال سلنیوم است.
    با توجه به این نتایج پیشنهاد می شود مطالعات وسیع تری در مورد این ارتباطات در مادران و نوزادان انجام شود.

    کلیدواژگان: سرب، کادمیوم، بارداری، بند ناف
  • زهره کشاورز، معصومه سیمبر *، علی رمضانخانی صفحه 685

    شیوه های مقابله با استرس مهم تر از ماهیت خود استرس است. مقابله با استرس از رفتارهای ارتقای سلامت بوده و رفتار تحت تاثیر عوامل پیچیده ای است. نظریه رفتار برنامه ریزی شده یک نظریه شناختی اجتماعی است که چارچوب مفیدی برای درک و پیش بینی رفتارهای بهداشتی فراهم می نماید و تلفیق آن با سازه خودکارآمدی توان پیشگویی کنندگی آن را افزایش می دهد.
    این مطالعه یک رویکرد کیفی بر پایه «الگوی تلفیقی نظریه رفتار برنامه ریزی شده و خودکارآمدی» با هدف شناخت عوامل موثر بر رفتار مقابله با استرس در زنان کارگر است. نمونه های مورد مطالعه 70 نفر از زنان کارگر 20 تا 45 ساله شاغل در کارخانجات شهرک صنعتی عباس آباد پاکدشت بودند که در قالب ده گروه هفت نفره در جلسات بحث گروهی متمرکزحضور یافتند. نمونه گیری مبتنی بر هدف و با حداکثر تنوع صورت پذیرفت. پس از جمع آوری اطلاعات، قابلیت اعتبار، قابلیت اطمینان، قابلیت تصدیق و قابلیت انتقال رعایت شد. تحلیل داده ها نیز باروش تحلیل محتوا به شیوه قرارداد انجام شد.
    نگرش اکثر زنان کارگر به استرس به عنوان عامل موثر بر سلامت جسم و روح، غیبت از کار و افت کیفیت کار بود. اکثر شیوه های مقابله با استرس عبارت بودند از: فریاد کشیدن، تخلیه استرس به دیگران، صبر و سکوت، دعا خواندن و معنویات، گوش دادن به موسیقی و قدم زدن. اهمیت به نحوه درک و حمایت از سوی خانواده و کارفرما مهم ترین هنجار انتزاعی؛ همچنین روحیه حساس و ضعیف، نداشتن امنیت شغلی، شرایط کار پرفشار، خستگی و نداشتن آگاهی از مهارت های برخورد با استرس، مهم ترین موانع درک شده بود. با آموزش مهارت های زندگی، درک و حمایت اجتماعی بهتر و ایجاد امکان مشاوره خودکارآمدی و قصد زنان در مقابله با استرس افزایش خواهد یافت.
    با برقراری جلسات منظم، تشویق زنان به انعکاس نارسایی ها و مشکلات محیط کار، آموزش مهارت های مقابله با استرس و راه اندازی مراکز مشاوره در محل کار می توان گامی موثر در جهت پیشبرد ارتقای سلامت روان در زنان کارگر برداشت.

    کلیدواژگان: استرس، زنان کارگر، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، خودکارآمدی، مطالعه کیفی
  • معصومه عابدزاده کلهرودی، محبوبه تائبی، فرزانه صابری، زهره سادات صفحه 697
    هدف از این مطالعه مقایسه کیفیت زندگی در دو گروه زنان یائسه و غیر یائسه شهر کاشان بود. در این مطالعه مقطعی 200 نفر از زنان 60-40 ساله شهر کاشان به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تعیین کیفیت زندگی زنان از پرسشنامه مخصوص کیفیت زندگی دوران یائسگی (MENQOL) استفاده شد که در آن پاسخ سوالات به صورت یک معیار درجه بندی شده از صفر تا 3 تنظیم شده و نمره بالاتر نشان دهنده کیفیت زندگی نامناسب تر می باشد. میانگین نمرات ابعاد مختلف پرسشنامه بین دو گروه مقایسه شد و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماریχ2 وt-test وMann-Witheny U تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفت. نتایج نشان داد میانگین نمره کیفیت زندگی در چهار حیطه وازوموتور، روانی اجتماعی، جسمی و جنسی، در زنان یائسه بالاتر از زنان غیر یائسه بوده و از نظر نمره کیفیت زندگی در این چهار حیطه تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه مشاهده شد (0/0001=P) یافته های این مطالعه نشان می دهد توجه بیشتر به زنان در دوران یائسگی و ارائه آموزش در رابطه با یائسگی و تغییرات همراه با آن و توجه به عوارض یائسگی بایستی مورد تاکید قرار گیرد.
    کلیدواژگان: یائسگی، کیفیت زندگی، عوارض یائسگی
  • فرخنده شریف، نرجس آبشرشری، مریم حضرتی، صدیقه طهماسبی، نجف زارع صفحه 703
    سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در میان زنان است. با افزایش روزافزون بهبودیافتگان سرطان پستان اهمیت کیفیت زندگی در این بیماران آشکار می گردد. هدف از این مطالعه مداخله ای تعیین تاثیر آموزش همتایان بر کیفیت زندگی بیماران پس از جراحی برداشتن پستان در زنان مراجعه کننده به کلینیک های سرطان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.
    در این مطالعه 99 بیمار مبتلا به سرطان پستان که رادیکال ماستکتومی شده بودند، شرکت داشتند که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند و به مدت یک ماه هفته ای یکبار در برنامه آموزش همتایان شرکت نمودند. جهت بررسی کیفیت زندگی از پرسشنامه استاندارد 30 سئوالی در رابطه با سرطان [QLQ-C30] و از پرسشنامه 23سئوالی کیفیت زندگی در رابطه با سرطان پستان [QLQ-BR23] استفاده گردید. داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون های مجذور کای، تی مستقل و اندازه های تکراری چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقایسه قبل، بلافاصله و دو ماه پس از مداخله نشانگر تغییرات آماری معنی دار در جهت افزایش عملکرد در کلیه حیطه های عملکردی و کاهش علایم در گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد بود (0/001>P). آموزش همتایان سبب ارتقای کیفیت زندگی بیماران پس از جراحی برداشت پستان می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش همتایان، کیفیت زندگی، سرطان پستان، ماستکتومی
  • تابنده صادقی، رضا درخشان صفحه 711
    طبیعت مزمن دیابت و عوارض ناشی از آن منجر به کاهش کیفیت زندگی می گردد. با توجه به ماهیت بیماری، لزوم پی گیری متناسب با وضعیت این بیماران ضروری است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر پی گیری تلفنی پرستار بر کیفیت زندگی در مبتلایان به دیابت انجام گرفت.
    در این مطالعه نیمه تجربی 70 بیمار دیابتی به روش نمونه گیری آسان از بین بیماران داوطلب تحت پوشش کلینیک دیابت رفسنجان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه حاوی سوالات مربوط به متغیرهای جمعیت شناختی و پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 بود. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه در بدو ورود و 12 هفته بعد صورت گرفت. افراد مورد پژوهش به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تجربه تقسیم و مداخله تلفنی در گروه تجربه به مدت 12 هفته انجام شد. در نهایت، تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده در مراحل قبل و بعد از مداخله با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی توسط نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    نتایج نشان داد دو گروه قبل از مداخله از نظر متغیرهای جمعیت شناختی و میانگین امتیازات کیفیت زندگی، همگن بودند، اما پس از مداخله بر اساس آزمون تی مستقل، بین دو گروه از نظر میانگین امتیازات کیفیت زندگی در بعد سلامت جسمی و روانی اختلاف معنادار نشان داده شد. همچنین بر اساس نتایج، بین میانگین امتیازات کیفیت زندگی در گروه تجربی قبل و بعد از مداخله نیز اختلاف معنی دار وجود داشت، در حالی که این اختلاف در گروه کنترل معنادار نبود.
    بر اساس نتایج، پی گیری تلفنی پرستار بر افزایش کیفیت زندگی بیماران دیابتی موثر است. لذا توصیه می شود از این روش در سطح وسیع برای بیماران دیابتی و سایر بیماری های مزمن استفاده شود.
    کلیدواژگان: دیابت، پی گیری تلفنی پرستار، کیفیت زندگی، SF، 36
  • محمدرضا حیدری، منیره انوشه، تقی آزاد ارمکی، عیسی محمدی صفحه 717
    ترکیب جمعیتی ایران از قومیت های مختلف و زبان ها و گویش های متفاوت تشکیل شده است و پرستاران در مواجهه با بیمار زمان و فرهنگ های متنوعی در ارتباط هستند. تمرکز اصلی این مطالعه چگونگی اداره ارتباط بین فرهنگی پرستاران با بیماران بوده و به روش تحلیل محتوا انجام شده است. در مجموع 21 پرستار با روش نمونه گیری هدفمند و با تنوع سن و جنسیت، سابقه کار در بخش های مختلف و مسئولیت های متفاوت در مطالعه شرکت نمودند. داده ها از طریق مصاحبه های بدون ساختار جمع آوری گردید. شیوه تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل مقایسه ای مداوم بود. تحلیل داده ها نشان داد که پرستاران برای برقراری ارتباط، از راهبردهای مختلفی همچون کمک گرفتن از همراه، پرستار هم زبان و هم فرهنگ با بیمار، کادر خدمات، منشی بخش، مترجم، ایما و اشاره و بهره جستن از اندوخته لغات قبلی استفاده می نمودند. بر اساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که پرستاران به هنگام مواجهه با بیماران دارای تنوع فرهنگی، بر اساس تعهد اخلاقی و حرفه ای خود، ترکیبی از راهبردها را برای ارائه مراقبت کامل و موثر به کار می گیرند.
    کلیدواژگان: تنوع فرهنگی، راهبردهای ارتباطی، تحلیل محتوای کیفی
  • فهیمه رمضانی تهرانی، مریم فرهمند، پریسا امیری، آرش قنبریان، فریدون عزیزی صفحه 725
    عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در ایران شیوع قابل توجه داشته و روند آن رو به افزایش است. تغذیه ناسالم از جمله عوامل موثر بر افزایش ابتلا به بیماری های غیرواگیر است. با توجه به ضرورت شناخت دیدگاه افراد جامعه در خصوص موانع تغذیه سالم و همچنین محدودیت مطالعات مشابه در ایران، مطالعه حاضر با هدف تبیین ادراک و تجربیات مردان مشارکت کننده در طرح ملی قند و لیپید تهران در خصوص تغذیه سالم و عوامل موثر بر آن طراحی و اجرا شد. این مطالعه ی کیفی با رویکرد نظریه ی مبتنی بر زمینه انجام شد.
    در مجموع، 8 بحث گروهی نیمه ساختار یافته در فاصله زمانی دی ماه 1387 تا اردیبهشت 1388 در واحد بررسی قند و چربی های خون پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم برگزار گردید. مشارکت کنندگان، 96 مرد 25-65 ساله بودند که به صورت هدفمند و با حداکثر تنوع، از بین شرکت کنندگان مرحله چهارم طرح ملی قند و لیپید تهران انتخاب و وارد مطالعه شدند. تمامی مصاحبه ها و بحث های گروهی ضبط شده و بلافاصله پس از اتمام آنها پیاده گردیدند. فرآیند تحلیل داده ها به طور همزمان و با استفاده از روش اشتراوس و کوربین صورت پذیرفت.
    بر اساس تجزیه و تحلیل محتوایی داده ها، موانع تغذیه سالم در قالب پنج طبقه «آموزش و فرهنگ سازی نامناسب»، «الگوهای رفتاری»، «فقدان دسترسی»، «نقش زنان» و «نوع ذائقه و علاقه شخصی» تبیین شدند. نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده موانع تغذیه سالم، از دیدگاه بخشی از مردان شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران است.
    یافته های این مطالعه می تواند منبعی ارزشمند در زمینه طراحی مداخلات موثر جهت اصلاح شیوه زندگی خانواده های تهرانی باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه سالم، موانع، مطالعه کیفی، مردان، بیماری های غیرواگیر
  • محمود کریمی، محتشم غفاری صفحه 737
    معتادان به مواد مخدر از گروه های در معرض خطر HIV/AIDS بوده و آمیختگی اعتیاد با مشکلاتی نظیر فقر، کم سوادی، بیکاری و بی خانمانی این خطر را افزایش می دهد. پژوهش حاضر، یک مطالعه ای نیمه تجربی بود که با هدف تعیین میزان تاثیر مداخله آموزشی بر رفتارهای پیشگیری کننده از HIV/AIDS در میان معتادان مراجعه کننده به انجمن تولد دوباره زرندیه انجام گرفته شد. جامعه مورد پژوهش 48 معتاد مرد بودند که به صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای محقق ساخته بود که اعتبار آن به روش روایی محتوی، و اعتماد آن به روش آزمون آزمون مجدد مورد تایید قرار گرفت. پس از جمع آوری و تجزیه و تحلیل نتایج آزمون اولیه محتوای آموزشی تدوین و اجرا گردید. 2 ماه بعد از مداخله آموزشی میزان آگاهی، نگرش و رفتار واحدهای پژوهش بررسی و با اطلاعات پیش آزمون مقایسه شد. یافته ها نشان داد که 34 درصد از نمونه ها سابقه خالکوبی، 32 درصد سابقه تماس جنسی خارج از حریم خانواده، و 45 درصد سابقه استعمال مواد به روش تزریقی داشتند. هروئین و کراک به ترتیب با 46 و 44 درصد رایج ترین ماده مصرفی بودند. میانگین امتیازات آگاهی، نگرش، و رفتار واحدهای مورد پژوهش قبل از آموزش به ترتیب 6/75، 6/89 و 3 بود که بعد از آموزش به ترتیب به 11/24، 11/53، و 4/78 ارتقاء یافت، ضمن اینکه بین میزان آگاهی، نگرش، و رفتارهای بهداشتی پیشگیری کننده افراد مورد مطالعه قبل و بعد از اجرای برنامه آموزشی تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (0/001>P). مداخله آموزشی طراحی شده در ارتقای سطح آگاهی، تغییر یا ایجاد نگرش مثبت، و رفتارهای مناسب در افراد مورد مطالعه موثر بود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، HIV، AIDS، آموزش، آگاهی، نگرش، رفتار
  • سعاد محفوظ پور، حمیدرضا حاتم آبادی، کیاندخت کریمیان، علیرضا براتلو، شهرام علمداری صفحه 745
    عفونت های منتقله از راه خون به طور شایع در میان پزشکان اورژانس و کارکنان آزمایشگاه ها دیده می شود. این مطالعه به منظور بررسی نحوه رعایت اصول پیشگیری بیماری های منتقله از راه خون توسط دستیاران طب اورژانس و شناسائی موانع احتمالی انجام شده است. این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 40 نفر دستیاران شاغل به تحصیل در سال های اول تا سوم رشته طب اورژانس انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل برگه مشاهده و فرم اطلاعات مشخصات فردی و شغلی بود که پس از روایی و پایایی آن مورد استفاده قرار گرفت. میانگین سنی دستیاران 4/3±32/7 سال بوده و اکثر آن مردان (70 درصد) بودند. 15 نفر دستیار سال اول، 6 نفر دستیار سال دوم و 19 نفر دستیار سال سوم بودند. درخصوص اصول پیشگیری سه موردی که بیشتر از بقیه موارد رعایت می شدند، پوشیدن دستکش لاتکس قبل از انجام مداخلات پزشکی (20±95 امتیاز)، تمیزکردن پوست آلوده به خون ناشی از خونگیری یا گرفتن رگ گیری وریدی با محلول الکل یا بتادین (32±88 امتیاز) و پاشیده نشدن خون و ترشحات به اطراف، بعد از رگ گیری، درآوردن آنژیوکت، خونگیری و یا ساکشن (43±77 امتیاز) بودند. عامل بالاتر بودن سال دستیاری و رگ گیری در قیاس با لوله گذاری از عوامل موثر در رعایت بهتر اصول پیشگیری از بیماری های منتقله از راه خون بودند. بیشترین موانع موجود در مورد رعایت اصول پیشگیری از بیماری های منتقله از راه خون، تعداد زیاد بیماران بستری و ازدحام در بخش (85 درصد)، حجم کاری بالا در بخش (80 درصد) و نیاز به سرعت بالا در انجام کارهای بخش (68 درصد) بودند. در مجموع بر اساس نتایج حاصله چنین استنباط می شود که اصول پیشگیری بیماری های منتقله از راه خون در بین دستیاران طب اورژانس چندان مورد توجه قرار نمی گیرند و لذا نیاز به افزایش آگاهی رسانی در بین آنها به ویژه با برگزاری کلاس های توجیهی و جود دارد.
    کلیدواژگان: بیماری های منتقله از راه خون، دستیاران طب اورژانس، بخش اورژانس، بیمارستان امام حسین (ع)
|
  • Soosan Rahimi, Saharnaz Nejat, Seyed Reza Majdzadeh Page 583
    Objective(s)
    Maternal mortality surveillance system has been functioning from 2000 in Iran. This system is implemented to reduce pregnancy-related deaths through illuminating the path that took the deceased mother to her death, identify preventable factors and devising and implementing intervention to resolve the problem and prevent similar death. To know executive personnel’s attitude about this system and identify how can be improved by interview with experts.
    Methods
    This study had two sections. at the first one(quantitative) a questionnaire developed which included phrases about 3 steps of maternal mortality surveillance system. Reliability and validity of the tools were tested. Then 104 head quarters and staffs completed it and data in Spss software were analyzed. In the second section (qualitative) we interviewed with 6 experts and health manager who had previous study in safe motherhood subject.
    Results
    all 3 steps of system are moderately good in their opinion. Mean score in implementation of intervention (59 from 100) was lower than designing intervention (63 from 100) and information collection (67 from 100).The information collected is often insufficient to identify demographic data. Poor cooperation from the obstetrician due to lack of time, leads that death cases haven’t been reviewed perfectly. Obstetrician isnt charge for maternal health in the provinces. Interventions should be done in high level of treatment team but because it is very difficult, it is focused on lower level of team such as health workers. Therefore interventions are not effective and they can’t prevent avoidable factors.
    Conclusion
    current forms and questions using in maternal mortality surveillance system in general is suitable. Some suggestions for improvement are these: - Demographic and socioeconomic information (father’s name, ID number, literature and socioeconomic level of deceased woman and her husband) should be added in the forms as check mark or optional questions to evaluate relation of social factors and maternal deaths.- In educational and treatment deputies a job vacancy as in charge of maternal mortality be added- Considering these items in faculty members promotion are recommended: (attending in questionnaire team and active attendance in mortality committee)- Considering the implementation of intervention in hospital annual evaluation score.- Using the national clinical guidelines by the providers to prevent mismanagements or faults.
    Keywords: Maternal mortality, Surveillance system, Iran, Attitude
  • Akbar Nik Pajooh Page 589
    Objectiv (s): The growth in the Iranian population and changes in its ratio in the year 1400 A.H. and also the increase in the frequency of cardiovascular diseases depict the need for scheduling and assessing the requirements for training more cardiologists in the future.
    Methods
    By library search, we found reliable estimations of the Iranian population in the year 1400 and the available proportion of cardiologists in different countries in year 2000 by searching available databases.
    Results
    The average proportions of cardiologists in 31 countries were 45 per million people. However, in Iran it was 16-20 cardiologists per million people in 2010. It’s estimated that the population of Iran will rise to 86 million people by 2021. Therefore, if we consider the proportion of 45 cardiologists per million people as the referee, we already need 3870 cardiologists at that time.
    Conclusion
    Increasing the proportion of cardiologists seems necessary in Iran. But it seems that increasing the annual health care system budget per capita and making a balance between the training specialized health workers and the real need of the society is also of great importance. An independent study and decision making by the health care authorities are necessary to achieve such a big goal.
    Keywords: Cardiovascular specialist, Cardiologist, Requirements, Benchmarking method, Iran
  • Iravan Masoodi Asl, Kamran Haji Nabi, Farhad Nosartinejad, Habibollah Sodaei Page 595
    Objective (s): To measure the relationship between organizational commitment of "Marand Health and Treatment Network" and their performance in Iran, 2010.
    Methods
    The research has been a cross-sectional one of correlation type, which has been carried out in "Marand Health and Treatment Network".the data gathering device consisted of two questionnaires: a) organizational commitment Questionnaire in three dimensions consisting of emotional Commitment, normative commitment and continuance commitment on the base of seven ranking "Likert" scale(strongly against up to strongly for) b)work performance questionnaire in two dimensions consisting of operation factors and behavior factors on the base of five ranking "likert" scale(unacceptable up to excellent).Utilizing relevant books and essays the work was corrected and proved by professors.
    Results
    Related to the organizational commitment the following results were obtained: From emotional, continuance and normative commitment points of view the averages were 4.98, 4.43 and 4.95 respectively. The total average was 4.79 (out of 4).From work performance point of view the averages of operation factors and behavior factors were 3.24 and 3.22 respectively. The total average was 3.23(out of 3).In general, organizational commitment and work performance of the staff were satisfactory and more than the average. There was no meaningful relationship between emotional commitment and work performance (P>0.05).A meaningful relationship was seen between continuance commitment and staff operation factors (P<0.05 and r =0.157), however, there were no continuance commitment and work performance as well as a meaningful relationship between normative commitment and work performance (P>0.05).Finally the relationship between organizational commitment and work performance was direct and obtained at the rate of r =0.158.Coclusion: Regarding the increase in work performance of the staff that has high organizational commitment, we can have active health and treatment services by reinforcing effective factors on organizational commitment (especially effective factors on continuance commitment).
    Keywords: Organizational commitment, Performance, Health, treatment network
  • Minoo Rafie, Mohammad Esmaeil Akbari, Mahtab Alizadeh, Babak Eshrati, Hossein Hatami Page 603
    Objective (s): To determine the pattern of incidence and survival rates of cancers in elderly adult in the period of five years to obligate the screening and therapeutic aged care services to old people.
    Methods
    This is a historical cohort study based on the data analysis years (2001 to 2005) and cancer registries reporting survival rates for these cancers in people aged 60 years and older. Collecting data was through observation and data gathering Cancer Research Center, Shaheed Beheshti University of Medical Sciences. The inclusion criteria were cancer patients 60+ years registered through the annual reports of cancer cases and survival patients followed. To compare the survival and separation of sex Kaplan Meier coax method was used. The death and death of the relative risks of various cancers were calculated by regression model.
    Results
    Based on data 33.5% of women surveyed aged 60 years and older and 66.5% were elderly men. The mean age was 71.2 years. Mean survival in this study was 88.2 years. The highest incidence of skin cancer was 5 years old. The geographical distribution of incidence was bladder cancer among elderly in Kermanshah province. Yazd province was the highest prevalence of common cancers in elderly. The average of five-year survival in Lorestan province was the highest and the Ardabil province had the lowest. The relationships between sex and death from cancers were (0.84 to 0.95), and the relationships between the relative risks of death from cancers (1.03 to 1.09) which were significant.
    Conclusion
    The risks of cancer death among nine provinces were varied comparision to Tehran metropolitan. In oderwords survival rate of cancers in the nine provinces significantly were less than Tehran province.
    Keywords: Incidence rate, Survival rate, Elderly, Cancer, Geographical distribution
  • Mahmood Tavousi, Jila Sadighi, Faranak Farzadi, Mahdi Ebadi, Sepideh Omidvari, Ali Azin, Katayoun Jahangiri, Afsoon Aeenparast, Farzaneh Maftoon, Ali Asghar Hedayati, Ali Montazeri Page 611
    Objective(s)
    As part of a study on health perception among Iranian people, the importance of health was assessed.
    Methods
    This was a population-based study. A random sample of individuals aged between 18 and 65 years were entered into the study. Respondents were asked to rate a 5-point scale indicating how value health in their life. The data were analyzed descriptively. In addition logistic regression analysis was performed to assess the association between independent variables and the importance of health.
    Results
    In all 27,883 individuals took part in the study. The mean age of respondents was 32.7 (SD=11.8) years. The results indicated that 70 percent of the respondents valued the health very or very much important. For there analysis of the data showd that males and females valued the health similarly but age and education had significant contribution to people's perceptions.
    Conclusion
    The findings of this study intoduce a noteworthy outlook of health importance among Iraninas and could be useful in characterizing public cognitions of health and provide essential basis for program development and health related interventions.
    Keywords: Health importance, People, Iran
  • Zohreh Rahaei, Mohammad Hossein Baghianimoghadam, Mohammad Ali Page 621
    Objective(s)

    To applicate of regression based path analysis for introduction of the best model of self-monitoring of blood pressure determinants, using BASNEF Model constructs.

    Methods

    This descriptive analytical study carried out on 150 hypertensive patients referred to a private clinic, which entered in the study with a convenience sampling. The data were collected by interview, using a survey questionnaire which was adapted by the researchers. Before starting the interview, validity and reliability of the scales approved by an experts panel and cronbach alpha. The Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) was used for the purpose of data entry, manipulation and analysis.

    Results

    intention and enabling factors had a direct effect on self-monitoring behaviors which enabling factors had the most powerful effect. Subjective norms had indirect effects on self-monitoring behaviors through intention and enabling factors. Attitude had lowest effect on self-monitoring behaviors.

    Conclusion

    Regarding good power of BASNEF model in predicting that behavior, interventional programs aimed at promoting self monitoring among hypertensive patients with an emphasis on providing enabling factors, and reinforcemet of intention and subjective norms may be effective on hypertention control.

    Keywords: Self Blood Pressure Monitoring, Intention, Path Analysis
  • Soheila Bani, Elahe Seyedrasooli, Tahereh Shams Ghoreishi, Mortaza Ghoojazadeh, Shirin Hassanpoor Page 629
    Objective(s)
    To determine of personal preference of delivery attendants regarding mode of delivery for themselves and their proposed type of delivery to pregnant women and relationship between their personal preference with their proposed type of delivery to pregnant women.
    Methods
    The present research is a descriptive– analytical study that was done in 1388. After admissibility and permanency of the tools, a questionnaire which consisted of some individual – social characterisitics, pregnancy history, childbirth and some questions about the purposes of research was given to under research samples (153person of midwives and 90 person of obstetricians) completed questionnaire by their personal tendency and data were analyzed for independant groups by using the spss (vertion 13.o) and methods of descriptive statistics. Chi-square test and T-test.
    Results
    The results of this research showed that cesarean was preferential childbirth in 62.2 percent of obstetricians and 57.6 percent of midwives for themselves and suggested childbirth 33.7 percent of obstetricians and 17.6 percent of midwives suggested cesarian delivery to first gravid women. Also, there was a significant statistical relationship between type of preferential childbirth for themselves and their suggested childbirth to pregnant women.
    Conclusion
    The type of suggested childbirth to pregnant woman by delivery attendents is influenced of preferential childbirth type for themselves. With attention to this group role on the field of consultation during pregnancy, Delivery attendents childbirth type has essential role on the field of the selection of child birth type of pregnant woman.
    Keywords: Preference, delivery attendents, Kind Of delivery, Suggested childbirth
  • Leila Raeisi, Meynoor Lamieian, Ibrahim Hajizadeh Page 637
    Objective(s)
    To evaluate the effect of abdominal hysterectomy on Body Image Scale (BIS) on women in educational hospital in Tehran.
    Methods
    Analytical prospective study of the body image scale by 73 married women 35 to 55 years old based on entering criteria participating randomly in evaluate abdominal hysterectomy trial. The scale was completed pre-operatively, then 2 and 3 month post-operatively. Data was evaluated by Repeated Measures and Pair-wise comparisons in SPSS software.
    Results
    Significant differences in bis scores were found between women in before and 2and 3 month after abdominal hysterectomy. Demographic and reproductive characteristic were not associated with BIS.
    Conclusion
    Abdominal hysterectomy was effective on women Body image in short period of time.
    Keywords: Abdominal Hysterectomy, Body Image, Female sense
  • Sima Ghasemi, Gholamreza Azari, Mohammadreza Rahchamani Page 643
    Objective(s)
    To study the knowledge, attitude and practice in breast feeding mothers in the field of physical activities and related factors on exercises.
    Methods
    Tow hundred breast feeding mothers referring health and treatment centers of Tehran have been random selected from five centers through the questionnaire and their knowledge, attitude and related factors on exercise were studied. Regarding practice, Global physical activity questionnaire from World Health organization was used evaluating the three fields of work, exercise, leisure time, going from one place to another, level of physical activity. Data were analyzed using SPSS Statistical software after being collected.
    Results
    According to the data from this research, 74.5% of mothers were highly aware while 80.5% had positive attitude toward exercising during lactation. In term of physical exercise only 14% were performing some type of sport activity. Regarding physical activity, 58% of the subjects had average physical activity among the total activities in all three fields. As well the study showed that the average physical activity among lactating mothers in the field of work was 38 min per day, going from one place to another using bicycle or walking for 15 min per day and 5 min per day of exercise in the field of sport activities.Among the most important factors of having no sport activity the reasons were having no enough time, having small children, giving no importance to sport activities and lack of exercise space for women respectively.
    Conclusion
    However most of breast feeding mothers in this study had high knowledge and positive attitude toward the benefits of exercises during lactation, their activity level was so limited. So it is recommended that health employees, especially those in health and treatment centers should encourage mothers to perform and follow both health behaviors, namely exercise and breast feeding and arrange short term exercise plans for lactating mothers in post labor and lactation care services. Further researches on the effects of health training models on exercises in lactating mothers seem to be necessary.
    Keywords: Breast feeding, Exercise, Global physical activity Questionnaire
  • Zahra Abedini, Hoda Ahmadi Tehran, Saeideh Heidari Page 651
    Objective
    To assess the intake of food groups and the related factors in lactating women.
    Methods
    Methods
    In this descriptive study, 1112 lactating women were selected from health centers in Qom. Data were gathered using the 24 hour dietary recall questionnaire. Efficiency of food groups was calculated by the formula: [(reported dietary intake ÷ predicted dietary requirement) ×100]. Food consumpsion was compared with food guide pyramid
    Results
    The dietary intakes of lactating women in food groups except fruit and vegetables were less than the recommended levels. There was significant relationship between occupation and consumpsion of bread and cereal (P<0.05) and milk and dairy products (P<0.05). There was also a significant relationship between consumpsion of meat and nuts (P<0.05) and milk and dairy products (P<0.05) and level of education.
    Conclusion
    Based on finding educational planning is recommended to housewives, illiterate mothers and women with children younger than 3 years old.
    Keywords: Lactation, Nutrition, Food groups
  • Parvin Rahnama, Alireza Heidarnia, Farkhondeh Aminshokravi, Anooshirvan Kazemnezhad, Ali Montazeri, Mohammad Mahdi Naghizadeh, Khadijeh Mohammadi Page 661
    Objective(s)
    Withdrawal contraception accompanied with high unwanted and morbidity. the aim of this study to gain of the knowledge, perceptions and experiences of using contraceptive methods withdrawal users to design effective effective intervention for them.
    Methods
    In the first stage qualitative methods used to elicit questionnaire with 50 women. In the second stage cross-sectional study was performed 300 women attending to the health care centers in west Tehran were selected randomly. In the both of them women were not intended to become pregnant and use withdrawal contraception. data analyzed by using descriptive statistical tests.
    Results
    They had used modern contraceptive methods before withdrawal in 70.7 percent. The mean withdrawal usage was 60.5 4.9 and modern contraceptive was 2.3 2.9 years. The most common source of information on modern contraceptive was health care providers and informal sources. The women are familiar with emergency contraception in 34 percent. Unwanted pregnancy related to withdrawal contraception was 33/7 percent. The most common beliefs related to oral pills nervousness (79.3%) obesity (26.7%) infertility (79.3%), IUD infection (34%) pregnancy (22.7%), spontaneous movement (21%) condom, pregnancy (73.7%) and three monthly injection, pregnancy (33.3%).
    Conclusion
    It was important that planners will be design family planning packages should contain programs to correct the wrong beliefs. Side effects of modern contraception should be as soon as possible recognizing. They counselors must be guided them. Positive attitude related to withdrawal contraception suggests that family planning programs disseminated essential information among this groups.
    Keywords: Withdrawal, Family planning, unwanted pregnancy, Side effect, Contraceptive method
  • Razieh Lotfi, Fahime Ramezani Tehrani, Faride Yaghmaei, Ebrahim Hajizadeh Page 669

    Objective (s): To explore barriers of condom use among women at risk for HIV/ AIDS.

    Methods

    Grounded theory approach has been implemented for data gathering and analysis. Participants were 22 women at risk (homelessness and/ or drug abuser, multi partners and/or having husband with one or more condition as below: HIV positive and/or IDUs drug user, extramarital relationships). Twenty-five semi-structured interviews were conducted with a purposive sample of at risk women aged 21 to 49 years at VCT Centers or DICs in Tehran. Qualitative content analysis of the data was conducted manually and was guided by constant comparative analysis.

    Results

    The major themes emerged were; insufficient social support, poverty and economic factors, drug abuse, and some socio-cultural norms such as gender roles.

    Conclusion

    Findings can be implemented for effective HIV/ AIDS prevention strategies and interventions.

    Keywords: HIV, AIDS, Women at risk, Iran, Qualitative study
  • Vida Nezhad Chehrazi, Lida Moghadam Banaem Page 679

    Objective (s): To determine maternal and umbilical cord levels of lead, cadmium, and selenium and study their relationships.

    Methods

    This was a cross-sectional study. Sampling of mother's blood during delivery and cord blood after delivery were performed and the blood levels of the 3 mentioned elements were measured. P-values less than 0.05 were considered significant.

    Results

    The significant correlations found were: positive correlations between maternal and cord lead(r=0.522), maternal and cord cadmium (r= 0.733), maternal and cord selenium(r= 0.582), cord cadmium and maternal selenium(r=0.242), cord cadmium and cord selenium(r= 0.211), and negative correlations between maternal lead and selenium(r=-0.235), maternal lead and cord selenium(r=-0.271), maternal lead and cadmium(r=-0.377), cord cadmium and maternal lead(r= -0.387).

    Conclusion

    In this study, cord blood lead and cadmium levels had direct correlations with maternal levels of them, and cadmium concentrations in cord blood were less than those in maternal blood, suggesting the more effective placental barrier for cadmium transferring from mother to fetus. Selenium levels in cord blood had a direct correlation with maternal selenium levels, and were higher in cord blood, suggesting the active transfer of selenium to fetus.More studies in different populations of mothers and neonates are recommended to study these relationships more precisely.

    Keywords: Lead, Cadmium, Selenium, Pregnancy, Cord blood
  • Zohreh Keshavarz, Masoomeh Simbar, Ali Ramezankhani Page 685

    Objective (s): Coping with stress is more important than the nature of stress itself. Coping with stress is a health promotion behavior and behavior is influenced by unintelligible factors. Theory of planned behavior makes a useful framework for understanding the health behavior and designing appropriate training. Integrating the theory of planned behavior with self-efficacy will increase the predictive capability of the theory.

    Methods

    This research is a qualitative approach based on the “Integrated Model of Planned Behavior and Self-efficacy”. Total 70 women aged between 20-45 works in industrial factories are chosen by purposeful sampling with maximum diversity to participate in focus group discussion. Ten group interviews in the form of seven groups of ten were conducted. After collecting information, analyzing data from the conventional method of content analysis was conducted.

    Results

    Results showed that the majority of women workers have the attitude that stress is the effective factor on body and spirit health and also a cause of job absence and decreased quality of work in work places. Shouting, emptying stress on others, patience and silence, preying, listening to music and walking are the majority of techniques that women workers use to cope with stress. Significance and effects of understanding and social support are subjective norms of women workers. Susceptible morale, lack of job security, weakness, and working with pressure and lack of knowledge and skills of coping with stress are the most important barriers of coping with stress in women workers. results showed that training the methods and skills of coping with stress and increasing supports in work places and home; could empower women to have more self-efficacy and intention to cope with stress.

    Conclusion

    By rehabilitations of regular sessions and consulting and persuasion of women to reflect the problems in workplace; and also by informing and training the methods and skills of coping with stress; we can move toward a way of promoting health in our society.

    Keywords: Women workers, Stress, Theory of planned behavior, Qualitative
  • Masoomeh Abedzadeh, Mahboobeh Taebi, Farzaneh Saberi, Zohreh Sadat Page 697
    Objective (s): To compare between the quality of life in menopausal and non menopausal women in Kashan, Iran.
    Method
    In this cross sectional study, 200 women aged 40-60 in Kashan city with purposeful sampling were investigated. Menopausal Specific Quality of life questionnaire (MENQOL) was used for estimation of QOL. Then mean score of different domains were comprised between two groups and data were analyzed with SPSS software package and statistical tests χ², paired t- test and Mann witheny U.
    Results
    Results showed that mean scores of quality of life in vasomotor, psychosocial, physical and sexual domains was higher in menopausal women versus non menopausal women and a statistically significant difference between two groups quality of life scores in four domains were seen (P=0.0001).
    Conclusion
    The quality of life in menopausal periods is poor, therefore it is necessary to pay attention to women in these periods and emphasized on teaching about menopause, its symptoms and its adverse effects.
    Keywords: Quality of life, Menopause, Comparison
  • Farkhondeh Sharif, Narjes Abshorshori, Maryam Hazrati, Sadigheh Tahmasebi, Najaf Zare Page 703
    Objective (s): The effect of peer education on quality of life in women after mastectomy referred to cancer clinics affiliated with Shiraz University of Medical Sciences.
    Methods
    Ninty Nine women in stage І and ІІ of breast cancer with one year after modified radical mastectomy took part in the study. Quality of life was measured using the European organization for research and treatment of cancer quality of life questions (QlQ-C30) and its breast cancer supplementary measure (QLQ-BR23) at three points in time: before, after, two months after intervention in both groups. The experimental group were randomly assigned to five groups. For the experimental group peer education was conducted weekly for one month. Data analysis was performed by using chi square, t test, and repeated measurement multivariate to compare quality of life differences over time.
    Results
    In the experimental group the results showed a statically significant increase in all performance aspects of life quality and decreasing symptoms (P<0.001), but in control group there was no significant difference in all aspects of life quality.
    Conclusion
    peer led instruction is a useful intervention for people suffering from breast cancer by improving the quality of life.
    Keywords: Peer led instruction, Quality of life, Breast cancer
  • Tabandeh Sadeghi, Reza Derakhshan Page 711
    Objective (s): Chronic character of diabet and complications decreases quality of life. According to Chronic character of illness use of suitable follow up is necessary. Thus. This study was designed to investigate the Effect of Nurse-led Telephone Follow up)Telenursing(on Quality of life among diabetic patients.
    Methods
    In This quasi experimental study seventy diabetic patients selected with convenience sampling method. Data gathering instruments included a questionnaire for demographic variable and SF36 questionnaire for measurement Quality of life. Data gathered at baselin and 12 weeks after the intervention. Participants randomly assigned to the experimental and control groups. Telephone follow ups were applied in experiment group for 3 months; data were analized with SPSS software.
    Results
    Results showed that there was no significant difference in demographic variable and quality of life dimension between two group before intervention, but there was a significant difference between the two groups after the intervention in terms of scores quality of life in physical health)P<0.001(and emotional health)P=0.009(.Based on the results of applied paired t-test, there was a significant difference before and after the intervention in the case group in terms of their mean quality of life.
    Conclusion
    According to the result Nurse-led Telephone Follow up)Telenursing) hasBeen highly effective on the diabetic patient's quality of life and we suggest this method to be applied on wider range in this patient and other chronic diseases.
    Keywords: Quality of life, Diabetes, Telenursing, SF36
  • Mohammadreza Heidari, Monireh Anoosheh, Taghi Azad Armaki, Eisa Mohammadi Page 717
    Objective (s): To determine how nurses manage intercultural communication with their patients.
    Methods
    The type of this qualitative study was content analysis. 21 nurses were participated in this study. Sampling was purposeful. They have a diversity of age, sex, clinical experiences and different positions. Data were collected via unstructured interview. Content analysis and constant comparative analysis method was used for data analysis. The strategies of prolonged engagement, peer debriefing, member checking and journal writing were used to establish the trustworthiness of the study.
    Results
    Data analysis showed that various strategies were used for inter cultural communication such as: member of family, secretaries of ward, nonverbal communication, using the previous vocabulary, and also translators. Different strategies such as relatives, bilingual and bicultural nurse, orderly, secretary of the ward, nonverbal language, use of previous words and translators are used.
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that nurses when patients are facing cultural diversity, based on their professional and moral obligation, use a combination of strategies to provide complete and effective care.
    Keywords: Cultural diversity, Communication strategies, Qualitative content analysis
  • Fahimeh Ramezani Tehrani, Maryam Farahmand, Parisa Amiri, Arash Ghanbarian, Fereidoun Azizi Page 725
    Objective (s): Existing data show a considerable prevalence of non communicable diseases risk factors and their rising trend in our country. Unhealthy nutrition is an important underlying factor for mentioned diseases. Considering the necessity of understanding the underlying factors of a healthy nutrition from the perspective of society members and lack of related studies from Iran, the current study investigates perceptions and experiences of Tehranian men who are participating in Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS).
    Methods
    This is a qualitative study, conducted according to the grounded theory approach. In total 8 semi-structured focus group discussions were conducted in TLGS unit, during 2008 to 2009. Participants were 96 men, aged 25-65 years, who were selected and recruited in the current study from the fourth phase of TLGS. All interviews and focus group discussions were audio recorded and transcribed verbatim. Data collection and analysis were done simultaneously according to the Strauss and Corbin analysis method.
    Results
    Based on content analysis of data, barriers to a healthy nutrition are “inefficient education”, “behavioral models”,” lack of access”, “women’s role” and “personal taste and interest”.
    Conclusion
    Study results demonstrated the main barriers for a healthy nutrition as perceived by men, barriers that any effective interventions require to address for tackling non-communicable diseases in Tehranian families.
    Keywords: Healthy nutrition, Inhibitors, Qualitative study, Men, Non, communicable diseases
  • Mahmood Karimy, Mohtasham Ghaffari Page 737
    Objective (s): To determine the effect of education on HIV/AIDS preventive behaviors of addict persons in Zarandieh.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 48 male addicted, were selected. A questionnaire was developed and it was used after taking reliability and validity. The educational needs were recognized, and then the educational intervention was designed and performed. After 2 month, KAP of samples were determined (post-test) and then compared with pretest information.
    Results
    %34 of addicted had tattooed, %32 of them had sexual intercourse extra family and %45 of had drugs injection, Heroin and Krak with %46 and %44 were common drugs. The mean score of knowledge, attitude and practice after educational intervention compared to before intervention (before intervention: 6.75, 6.89, 3. after intervention: 11.24, 11.53, 4.78). There was significant difference between KAP scores of samples before and after intervention (P<0.0001).
    Conclusion
    the results of this survey indicated that designed educational intervention was effective on increasing of HIV/AIDS preventive KAP.
    Keywords: Addiction, HIV, AIDS, Education, Knowledge, Attitude, Behavior
  • Saad Mahfoozpoor, Hamidreza Hatamabadi, Kiandokht Karimian, Alireza Baratloo, Shahram Alamdari Page 745
    Objective
    To determine the application of preventive measures by emergency medicine residents for blood born diseases and detection of possible constraints at Imam Hussein Hospital in 2009-2010.
    Methods
    In this observational descriptive cross-sectional study, all 40 emergency medicine residents from the first to third year of practice, were observed and evaluated during work at emergency department of Imam Hussein Hospital in 2009-2010. Data were collected by utilizing an observational checklist & a personal characteristics information form. Content validity and inter rater reliability(r=0.89) of the instruments was confirmed.
    Results
    The mean age of the residents was 32.7±4.3 years. Twelve subjects (30%) were female. Fifteen residents (37.5%) were in first educational year, six subjects (14%) were in the second year, and 19 residents (47.5%) were in their third year of practice. Three most respected items were covering the hands by latex gloves before medical procedures (95±20 points), cleaning the bloody skin after phlebotomy or IV line preparation (88±32 points), and developing no blood spreading after phlebotomy, suction, or lines removal (77±43 points). Higher residency educational degree and IV line preparation were the effective factors for better application of preventive measures by emergency medicine residents for blood born diseases, compared to intubation procedure (P<0.05). The most common constraints for application of preventive measures by emergency residents for blood born diseases were high rate of patient's attending the emergency room (85%), high work load (80%), and need for fast performance at work (68%).
    Conclusions
    Generally, according to the obtained results, it may be concluded that the preventive measures for blood borne diseases are not optimally practiced by emergency medicine residents, and therefore, it is necessary to promote their information & practical knowledge especially with explanatory classes & continuous quality improvement.
    Keywords: Global preventive measures, Blood borne diseases, Practice, Emergency Medicine Residents