فهرست مطالب

پایش - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان1381)

مجله پایش
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان1381)

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا وقاری، مهران فرج الهی صفحات 7-13

    هدف اصلی این بررسی مقایسه وضعیت کم خونی در زنان باردار و غیر باردار روستاهای شهرستان گرگان است. مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده و حجم نمونه بر اساس مطالعات قبلی حداقل 368 نفر برآورد گردید که در مجموع 415 نفر از زنان 35-18 سال با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی ساده از 20 روستای شهرستان گرگان انتخاب گردیدند. در این مطالعه 48 زن باردار و 361 زن غیر باردار در2 گروه جهت مقایسه دسته بندی شدند. پس از نمونه برداری، آزمایشات خون شناسی به کمک کولتر کانتر مدل 9000 و اندازه گیری آهن سرم و ظرفیت کل پیوند آهن (Total Iron Binding Capacity – TIBC) به کمک اسپکترو فتومتری انجام شد. نقطه کم خونی در مورد زنان باردار، آهن سرم کمتر از 30 میکروگرم در دسی لیتر، هموگلوبین کمتر از 11 گرم در دسی لیتر و اشباع ترانسفرین (Transferin-Saturation) کمتر از 16 درصد و در زنان غیر باردار، آهن سرم کمتر از 40 میکروگرم در دسی لیتر، هموگلوبین کمتر از 12 گرم در دسی لیتر و اشباع ترانسفرین کمتر از 16 درصد در نظر گرفته شده است.
    شیوع کم خونی در زنان باردار بر اساس شاخص آهن سرم، اشباع ترانسفرین و هموگوبین به ترتیب2/24 درصد، 4/42 درصد و 2/18 درصد و در زنان غیر باردار، 2/21 درصد، 55/34 درصد و 98/20 درصد مشاهده گردید که از نظر آماری این اختلاف معنی دار نبود. بین تعداد زایمان های قبلی مادر و میزان ترانسفرین سرم مادر ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد (P<0.05). همچنین آنالیز واریانس، اختلاف آماری معنی داری بین میانگین هموگلوبین سلولی (Mean Corpuscular Hemoglobin - MCH) و میانگین حجم سلولی (Mean-Corpuscular-Volume—MCV) بین زنان باردار و غیر باردار در سه ماهه اول، دوم و سوم بارداری نشان می دهد (P<0.005).
    در نهایت آن که بر اساس نتایج بررسی اگرچه اختلاف آماری معنی داری از نظرکم خونی بین زنان باردار و غیر باردار مشاهده نمی شود ولی کم خونی یکی از مشکلات تغذیه ای زنان روستایی شهرستان گرگان است و با توجه به عوارض کم خونی در زنان باردار، مکمل یاری آهن در زنانی که علایم کم خونی دارند توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کم خونی، آهن، زنان باردار، زنان غیرباردار، گرگان
  • مریم ابراهیمیان، بهروز کاظمی صفحات 13-17

    یائسگی، قطع شدن دایمی قاعدگی در نتیجه قطع فعالیت فولیکول های تخمدان است. اگر چه علایم یائسگی زندگی را تهدید نمی کند ولی اثرات دراز مدت کمبود استروژن از جمله پوکی استخوان و حملات مغزی و قلبی می تواند حیات را به مخاطره اندازد. مطالعه حاضر به منظور تعیین اثر ورزش بر سن وقوع یائسگی انجام شده است. علاوه بر آن ارتباط بین سن وقوع یائسگی با نوع ورزش، میزان انجام ورزش در هفته، سن شروع اولین قاعدگی و منظم یا نامنظم بودن آن جزو اهداف فرعی این مطالعه بوده است.
    مطالعه به صورت مورد- شاهد و بر روی 90 زن یائسه (45 نفر ورزشکار و 45 نفر غیر ورزشکار) انجام گرفته و نحوه نمونه گیری در گروه مورد به صورت تصادفی و در گروه شاهد به صورت آسان بوده است. اطلاعات توسط تکمیل پرسشنامه جمع آوری و سپس مورد تجزیه و تحلیل آماری (آزمون تی، ضریب همبستگی) قرار گرفته است.
    نتایج این مطالعه نشان داد انجام ورزش بر سن وقوع یائسگی موثر نیست. همچنین میزان ورزش در هفته و سن شروع اولین قاعدگی ارتباط معنی داری با سن وقوع یائسگی نداشته است. تنها به نظر می رسد در افرادی که قاعدگی منظم داشته اند انجام ورزش وقوع یائسگی را به تاخیر انداخته است.
    با توجه به نتایج این مطالعه نشان داد و علی رغم عدم تاثیر ورزش بر تغییر زمان وقوع یائسگی، ورزش در تثبیت گردش خون طبیعی و سایر فعالیت های فیزیولوژیک بدن در خلال دوران یائسگی نقش بسیار مهمی دارد. لذا به بانوان پیشنهاد می گردد جهت کاهش عوارض ناشی از یائسگی، ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: یائسگی، ورزش، قاعدگی
  • ژیلا صدیقی*، سید رضا مجدزاده، سید مهدی نورایی، جعفر جندقی، ماشاالله کلاهدوز، فرید ابوالحسنی، محسن مالکی نژاد، قاسم زمانی، علی فیض زاده، فرزانه مفتون، علی حدیدی صفحات 23-30

    در سالیان اخیر در تعریف کیفیت ارایه خدمات، به حقوق «ارایه دهندگان خدمت» و حقوق «گیرندگان خدمت» توجه ویژه ای شده است. همگام با این تعریف از کیفیت، انتظار می رود که شیوه پایش و ارزشیابی خدمات نیز متناسب با آن طراحی شوند. هدف این مقاله، معرفی شیوه ای از «پایش» است که با تعاریف مشتری گرایانه کیفیت انطباق داشته باشد. در مرحله اول از این مطالعه، ابزارهای «پایش»، بر اساس روش Client Oriented Provider Efficient (COPE) طراحی شدند. این ابزار ها به شیوه «خود ارزیابی» در گروه هایی متشکل از کارکنان، قابل استفاده هستند. در مرحله دوم، طریقه استفاده از این ابزار ها به کارکنان چهار مرکز بهداشتی- درمانی شهرستان سمنان آموزش داده شده و میزان آموزش پذیری و قابلیت اجرایی این ابزار ها از نظر کارکنان (42 نمونه) مورد بررسی قرار گرفت. بیش از 5/87 درصد از کارکنان (فاصله اطمینان 95 درصد: 8/75 تا 9/99) با استفاده از این روش موافق بوده و نکات مثبت ذکر شده بیش از نکات منفی بود. مطابق دستاورد این مطالعه، جهت افزایش قابلیت اجرایی این شیوه، به طور همزمان نیاز به برنامه ریزی جهت ارتقای فرهنگ سازمانی و بستر سازی برای فعالیت های مشارکتی در مراکز است. همچنین جهت استقرار و بقای این شیوه نوین در نظام سلامت و توسعه آن به تمامی برنامه ها و توسعه آن به سایر سطوح نظام شبکه، به مطالعات گسترده تری نیاز است.

    کلیدواژگان: تحقیق در زمینه خدمات سلامتی، کیفیت، نگرش گیرنده خدمات، پایش خدمات، خودارزیابی
  • سید رضا مجدزاده*، ژیلا صدیقی، مسعود یونسیان، سید مهدی نورایی، جعفر جندقی، نجمه نورانی، نرگس حیدریان، محسن مالکی نژاد، فریدابوالحسنی، ماندانا عسکری نسب صفحات 29-37

    در این مطالعه پایش به شیوه «خود ارزیابی» در برنامه مراقبت مادران باردار (که بر اساس نگرش به کیفیت خدمات از دیدگاه گیرندگان خدمت طراحی شده) با «پایش (نظارت) معمول» مقایسه شده است.
    برای مقایسه خودارزیابی و نظارت معمول، ابتدا هشت مرکز بهداشتی- درمانی شهری با روش «تخصیص تصادفی طبقه بندی شده» به دو دسته تحت مداخله «خودارزیابی» و مقایسه که «نظارت معمول» در آنها صورت می پذیرفت (به ترتیب سه و پنج مرکز) تقسیم شدند. در شیوه خودارزیابی، عمده مشکلات کشف شده کمبود وسایل و مواد، نقص های فضای فیزیکی و مواد آموزشی بود، در حالی که نظارت های معمول بیشتر به فرایندهای اداری، نقص های مربوط به وسایل و امکانات و نهایتا توصیه های کلی مرتبط به ارایه خدمات (مانند پایین بودن کیفیت مراقبت) پرداخته بودند. در مقایسه با پایش معمول، خودارزیابی از عمق بیشتری در بررسی خدمات از بعد فنی و رعایت حقوق مراجعه کنندگان برخوردار است. علی رغم گذشت مدت کمی از خودارزیابی در مراکز تحت مداخله نسبت به مراکز مقایسه، نگرش کارکنان نسبت به روابط با یکدیگر (P=0.05) و رضایت کلی آنان از شرایط کار (P=0.04) ارتقا یافته بود که به نظر می رسد مربوط به اثرات کار گروهی باشد. در پایان می توان نتیجه گرفت که «خود ارزیابی» بر مشارکت کارکنان و نگرش آنها به گیرندگان خدمت، خلاقیت در جهت رفع مشکلات و نهایتا بر نتیجه ارزیابی کیفیت ارایه خدمات موثر بوده است. لیکن بر اساس نکات ابراز شده توسط کارکنان مراکز تحت مداخله، نکته مهم همخوانی و پشتیبانی سطوح بالاتر از این فعالیت است و در غیر این صورت تغییرات ایجاد شده پس از مدتی بی اثر خواهند شد.

    کلیدواژگان: کیفیت، تحقیقات ارایه خدمات، کارآمازیی میدانی، مراقبت از مادران باردار
  • ستاره محسنی فر، حبیب الله قاسم زاده، مجید صادقی صفحات 39-45

    بررسی رویدادهای زندگی در دستیاران پزشکی و ارتباط آن با افسردگی، می تواند علاوه بر فراهم آوردن شواهدی برای تبیین افسردگی زمینه را برای اقدامات موثر پیشگیرانه فراهم آورد. در این پژوهش مقطعی، تعداد 233 دستیار مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا مصاحبه ای کوتاه برای کسب اطلاعات فردی (سن، تاهل و تعداد فرزند) و سابقه شخصی و خانوادگی بیماری های روانی انجام شد و سپس پرسش نامه های افسردگی همیلتون (Hamilton Depression Inventory- HDI)، افسردگی بک (Beck Depression Inventory-BDI)، رویدادهای زندگی هولمز و راهه و پرسش نامه شخصیت مینه سوتا (MMPI -Minnesota Multiphasic Personality Inventory) تکمیل شد.
    نمره میانگین آزمون بک (SD=5.74) 5.77 و نمره میانگین آزمون همیلتون (SD=4.38) 5.21 بود. با توجه به نمرات یادشده در مجموع 19 درصد بر اساس نمره بک و 5/24 درصد بر اساس نمره همیلتون، افسردگی داشتند. همچنین نمرات بک و همیلتون به طور معنی داری، با هم همبستگی داشتند، اما ارتباط معنی داری بین افسردگی با متغیرهای سن، جنس، رشته تحصیلی، تاهل، تعداد فرزند و مذهب به دست نیامد. از طرفی دستیاران مرد بیشتر به مشکلات شغلی و مالی و دستیاران زن بیشتر به رویدادهای شخصی و مشکلات در رابطه با همسر و والدین همسر واکنش نشان دادند. بنابر این به نظر می رسد افسردگی در دستیاران پزشکی با تعداد و نوع رویدادهای زندگی ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: رویداد زندگی، افسردگی، دستیار پزشکی
  • مرضیه نجومی*، زهره اکرمی صفحات 47-52

    خشونت در دوران بارداری، هم مادر و هم جنین را با مکانیزم های مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار داده و منجربه عواقب ناگوار مادری و نوزادی می گردد. هدف از این مطالعه، تعیین فراوانی خشونت فیزیکی اعمال شده از سوی همسر در دوران بارداری و ارتباط آن با عواقب مادری و نوزادی است.
    مطالعه به صورت مشاهده ای- مقطعی بر روی 406 نفر از زنانی که در تابستان 81 در بیمارستان شهید اکبر آبادی تهران زایمان کرده و در بخش بعد از زایمان بستری شده بودند، انجام و داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که حاوی 30 سوال بود جمع آوری شد. داده هایی مربوط به عواقب مادری و نوزادی عبارتند از: زایمان به شیوه سزارین، پارگی کیسه آب قبل از شروع دردهای زایمانی، بستری شدن مادر در بیمارستان در دوران بارداری، تولد نوزاد با وزن کم و تولد قبل از موعد. سپس با استفاده از آزمون آماری Chi-square به تعیین ارتباط خشونت فیزیکی با عواقب مادری و نوزادی پرداخته شد. همچنین با تعیین نسبت خطر (Odds-ratio) شدت ارتباط متغیرهای مربوط به وضعیت عمومی زنان باردار و خشونت فیزیکی تعیین گردید.
    فراوانی خشونت فیزیکی از سوی همسر در دوران بارداری، 7/10 درصد تعین شد و بین خشونت فیزیکی با سطح تحصیلات پایین مادر، مصرف سیگار و دارو بدون تجویز پزشک ارتباط معنی دار به دست آمد. همچنین عدم رعایت فاصله گذاری بین تولدها، عدم مراجعه به موقع جهت مراقبت های دوران بارداری، حاملگی ناخواسته و بستری به علل عفونت کلیه، خونریزی شدید همراه با درد، تهوع، استفراغ و پارگی کیسه آب قبل از شروع دردهای زایمانی، وزن کم زمان تولد و تولد قبل از موعد در زنانی که مورد خشونت فیزیکی قرار گرفته بودند، بیش از زنان گروه مقابل بود (p<0.05).
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر ضمن تایید ارتباط بین خشونت فیزیکی و عواقب نامطلوب مادری و نوزادی توصیه می شود غربالگری برای خشونت خانوادگی در ابتدای دوران بارداری انجام گردد.

    کلیدواژگان: خشونت خانوادگی، سوء استفاده فیزیکی، عواقب بارداری، نتیجه حاملگی
  • محمدرضا شیدفر*، داوود شجاعی زاده، مصطفی حسینی، نازیلا اساسی، فرشته مجلسی، سعید ناظمی صفحات 59-71

    آنژین صدری ناپایدار یکی از خطرناک ترین حالات ایسکمی به شمار می رود و تعدیل سبک زندگی به وسیله آموزش بهداشت در زمینه آگاهی از عوامل خطر و تغییر نگرش بیماران عامل مهمی در بهبود پیش آگهی آن است. این مطالعه به روش توصیفی برای بررسی میزان آگاهی، وضعیت نگرش و سبک زندگی این بیماران به منظور برنامه ریزی آموزشی در دو بیمارستان اصلی دانشگاهی شهر مشهد بر روی 180 بیمار و با استفاده از روش Sequential-sampling انجام شده است.
    شرکت کنندگان به 82 سوال پرسشنامه در زمینه آگاهی، نگرش و سبک زندگی پاسخ دادند و یافته ها بر پایین بودن سطح کلی آگاهی درباره عوامل خطر قلبی، درمان، تبعیت (Compliance) از پزشک دلالت داشتند، همچنین یافته های مطالعه حاکی از آن بود که آگاهی بیماران از رفتارهای مولد درد بسیار ناکافی است. نگرش افراد در زمینه درک شدت بیماری، حساسیت فردی برای ابتلای مجدد و میزان کنترل شخصی بر سلامتی نسبتا پایین بود و خلاصه آن که موانع مهم انجام رفتار صحیح بهداشتی عبارت بودند از؛ عدم وجود کلاس های آموزشی، غیر قابل تحمل بودن هزینه خدمات درمانی و موانع خانوادگی.
    این پژوهش، لزوم آموزش به بیمار توسط کارکنان مراقبت های بهداشتی، توجه پزشکان به باور های بیماران خود و ارایه توصیه های دقیق و برنامه ریزی شده به ایشان را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، سبک زندگی، آنژین صدری، آموزش بیمار
  • بهنوش محمدپور اهرنجانی، مرتضی عبداللهی، مولود پاکروان صفحات 69-77

    آموزش تغذیه یکی از روش های موثر و مناسب برای حفظ و ارتقای سطح سلامتی جامعه و پیشگیری و کنترل بیماری های مرتبط با تغذیه است. یکی از مجاری مناسب برای اجرای چنین فعالیتی استفاده از رسانه های جمعی است.
    این مطالعه با هدف تحلیل محتوای مطالب منشره پیرامون تغذیه در روزنامه های کثیرالانتشار شامل کی هان، اطلاعات، رسالت، همشهری، صبح امروز، ایران، خراسان و ابرار ورزشی منتشر شده در سال 1378 انجام شد. تعداد کل روزنامه های نمونه 192 نسخه بود و از مجموع نسخه های مورد بررسی، 122 عنوان مطلب تغذیه ای به دست آمد. از کل مطالب به ترتیب 15.6، 27 و 4.9 درصد دارای تیتر در صفحه اول، عکس و طرح یا نقشه بودند. بیشترین درصد مطالب (64.8درصد) به صورت خبر به چاپ رسیده بود. همچنین مطالب مربوط به موضوع بهداشت مواد غذایی (35.3 درصد) از لحاظ فراوانی درصدر قرار داشت و مطالب مربوط به رژیم های غذایی (2.9 درصد) کمترین فراوانی را به خود اختصاص داده بود. 79.5، 1.6 و 18.9 درصد مطالب، به ترتیب آگاهی دهنده، آموزش دهنده و ترکیبی بود. 43.4 درصد مطالب با منابع معتبر علمی همخوانی داشت و اعتبار علمی 16.4 درصد مورد تردید بود. نویسنده 13.9 درصد مطالب، کارشناس ذیربط بود و سازمان های معتبر اجرایی و علمی و خبر گزاری جمهوری اسلامی و واحد مرکزی خبر به ترتیب منبع 23 و 18.9 درصد مطالب بودند. به ترتیب 40.3 و 1.4 درصد از مطالب از قول محققان خارجی و داخلی منتشر شده بود. مخاطب اکثر مطالب عموم مردم بودند (74.6 درصد) و 99.2 درصد مطالب با زبان ساده نوشته شده بود. به ترتیب 29.5 و 47.5 درصد مطالب نیز، جهت گیری مثبت و نفی داشت.
    نتایج این مطالعه نشان داد میزان و نحوه ارایه مطالب تغذیه ای علمی و مفید به خوانندگان در روزنامه های مورد بررسی، به عنوان نماینده مناسبی از روزنامه های ایران، مطلوب نیست.

    کلیدواژگان: مطالب تغذیه ای، تحلیل محتوا، روزنامه، آموزش بهداشت
|
  • Veghari G *, Farajollahi M Pages 7-13
    Objective(s)

    To compare anemia status between pregnant and non-pregnant women living in Gorgan villages. Material &

    Methods

    This was a descriptive study. For the study purposes, 4 I 5 women aged between 18 and 35 from 20 Gorgan villages were entered into the study using cluster and simple sampling method. In all, 48 pregnant and 361 non-pregnant women were compared. After sampling, hematological examinations were carried out by Coulter Counter. Serum iron and TIBC were determined using spectrometry. In pregnant women serum iron, Hgb and T.S. less than 30 micg/dl, I lg/di and 16% respectively, but in non-pregnant women they were considered as anemic if the serum iron, Hgb and T.S. were less than 40 micg/dl, 12g/dl and 16% was regarded as anemia respectively.

    Results

    In pregnant women, the prevalence of anemia on the basis of serum, T.S. and Hgb was 24.2%, 42.4% and 18.2% respectively, but in non- pregnant women this was 21.2%, 34.55% and 20.98% respectively. There was no significant difference between two groups (P>0.05). However, there was a significant difference between the number of last deliveries and serum T.S (P<0.03). The mean of MCV, CMH and MCHC during 2nd stages of pregnancy was less than 1st and 3rd or non- pregnant women.

    Conclusion

    The results showed although there was no significant difference between pregnant and non-pregnant women, anemia is one of the nutritional problems in women in rural Gorgan, so supplementary iron has to be administered during pregnancy period.

    Keywords: Anemia, Iron, Pregnant, Non-pregnant, Gorgan
  • Ebrahimian M *, Kazemi B Pages 13-17
    Objective(s)

    Although menopausal symptoms are not life-threatening, its long-term effects such as osteoporosis, cerebrovascular accident and myocardial infarction can compromise the women's life. The purpose of this research was to study the effect of exercise on the occurrence of menopause. Material &

    Methods

    The study was conducted on 90 menopausic women (45 athletes & 45 non athletes). The subjects were selected through random and simple sampling methods. The data was collected by employing a questionnaire: The following statistical methods were used: t-test and Pearson's correlation.

    Results

    No significant correlation was found between occurrence of menopause and exercise (p>0.05).

    Conclusion

    The results indicated that exercise has no effect on the occurrence of menopause, but there is evidence that doing daily exercise by menopausic women could decrease menopausal complications.

    Keywords: Menopause, Exercise, Menstruation
  • Sadighi J *, Madjdzadeh S.R, Younesian M, Noraei M, Jandaghi J, Kolahdoz M, Abolhasani F, Malekinejad M, Zamani G.H, Feiz-Zadeh A, Maftoon F, Hadidi A, Rahbar M.N, Farivar F, Motalebi F, Kermani A, Darabi A Pages 23-30
    Objective(s)

    Client-oriented approach has been recently introduced to health services as a basis for quality improvement. The main purpose of the study was to adapt a method for development of a monitoring tools called "Self - assessment". In addition, staff opinions regarding simplicity, feasibility and workload have been investigated as part of a comprehensive assessment of this monitoring tool. Material &

    Methods

    The first step for development of this monitoring tool was to consider quality elements in each health program based on client oriented and provider efficient approach. Then, preceding quality elements were used for developing a monitoring tool. This monitoring tool, i.e. Self- assessment, is focuses on assessment of activities by providers themselves. In addition, without any predetermined investigations; it can motivate staff for efficient service delivery by team building in health center. For assessment, four urban health centers were selected for intervention in Semnan. Three days workshop was hold for each center. The tutors in one center were authors and in the remaining centers were district staff. Data were obtained from 42 staff in health centers by open and ended questionnaires.

    Results

    In three centers, which workshops were conducted by district staff, 87.5% (95% CI: 75.8 - 99.9) of staff agreed with "Self - assessment" model. The mean Point of weaknesses and strengths were 0.5 and 3.4, respectively. After a few rounds of "Self - assessment" comparing the results between centers having more versus less experties indicated that coordination with upper managerial level is crucial.

    Conclusion

    The "Self - assessment" monitoring method is highly focused on monitoring process and structural dimensions of quality. Looking for measuring outcomes must be considered as an essential part of a comprehensive assessment. Further evaluation of "Self - assessment" not only in comparison to other monitoring tools, e.g. "Routine supervision", but also long term effect is highly recommended before any wider implementation of this newly developed tool.

    Keywords: Health service research, Quality, Client oriented approach, Monitoring
  • Madjdzadeh S.R *, Sadighi J, Kolahdoz M, Younesian M, Noraei S.M, Jandaghi J, Norani N, Heidarian N, Malekinejad M, Abolhasani F, Askarinasab M, Emadi A, Farivar F, Asadi, Talebi A Pages 29-37
    Objective(s)

    Quality assessment based on client oriented approach is one of the most effective methods in improving efficacy of services. The "Self-assessment" consists of four monitoring tools including "service assessment, client flow analysis, client exit interview and plan of action"; and can be performed by staff group forming in Service Delivery Points (SDPs). The main objective of the present study was to compare "Self-assessment" with "Routine supervision". Material &

    Methods

    Eight urban SDPs have been allocated (by stratified random allocation) to the "Self-assessment" and "Routine supervision" groups, which had three and five SDPs, respectively. The following variables have been determined for comparison of two methods after one round of the Self-assessment: 1) monitoring performance by finding problems in SDP 2) job satisfaction of staff 3) staff attitudes towards their job 4) staff practice. Difference of pre and post intervention data of two groups have been compared by Man Whitney and t-test.

    Results

    Most frequent problems which have been picked up by the Self-assessment were deficiencies in materials and instruments, problems in physical structure of SDPs and educational materials. In the other hand problems that raised by "Routine supervision" were usual administrational issue, deficiencies in materials and instruments, and finally roughly suggestions regarding service delivery, e.g. low quality of care. The Self-assessment had more in-depth approach in evaluation of technical aspects of services and client rights than routine supervision. In addition, although this was a short term evaluation, Self-assessment showed regarding staff attitudes towards relations with their colleagues (P=0.05) and their overall satisfaction (P=0.04). It seems that these effects were contributed by team forming in SDPs.

    Conclusion

    The Self-assessment affects staff participation, their attitudes towards client rights, innovation for problem solving and finally results in quality improvement. The important point is coordination and supportive role of central levels with this activity; otherwise its impact would be diminished after afew rounds.

    Keywords: Quality, Service research, Field trial, Maternal care
  • Mohsenifar s *, Ghassemzadeh H, Sadeghi M Pages 39-45
    Objective(s)

    To study the association between life events and depression in medical residents. Material &

    Methods

    This was a cross-sectional study and 233 medical residents were assessed. First, a brief interview was carried out to collect information on age, marital status, number of children) and past psychiatric and family history. Then, they were assessed through the following questionnaires: The Hamilton Depression Inventory, The Beck Depression Inventory, The Holmes & Rahe Life Events Scale and The Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI).

    Results

    The mean score of the BDI was 5.77(SD:5.74) and the mean score of the HDI was 5.2l (SD: 4.38). The incidence of depression was 19% (as measured by the BDI) and 24.5% (as measured by the HDI). There was a significant correlation between the BDI and the HDI. There was no significant correlation between depression with age, sex, marital status, number of children and religion. Males were more sensitive to work and financial problems, and females were more sensitive to personal and marital problems.

    Conclusion

    Depression in medical residents is correlated with number and type of life events.

    Keywords: Life events, Depression, Medical residents
  • Nojoumi M *, Akrami Z Pages 47-52
    Objective(s)

    To assess frequency of physical violence during pregnancy by women's husbands and to study its maternal complications and birth outcomes. Material &

    Methods

    We used data from 406 women who delivered infants in a postpartum ward at Akbarabadi Hospital in Tehran. Data on physical violence and pregnancy outcomes were collected via a questioner that contained 30 items. Outcome data included labor and delivery complications, LBW and preterm births. Statistical tests including chi - square and odds ratio were performed to determine differences between two groups and severity of associations.

    Results

    The frequency of physical violence was 10.7%. There were associations between domestic violence and maternal low education and drug abuse and cigarette smoking. Also hospitalization during pregnancy and inadequacy of prenatal care and unwanted pregnancy and LBW, preterm delivery were higher in women who had experienced domestic violence.

    Conclusion

    There are associations between physical violence and maternal complications and birth outcomes. Screening for domestic violence during early pregnancy is suggested for all women.

    Keywords: Domestic Violence, Physical abuse, maternal complications, Birth outcomes
  • Shid Far M.R. *, Shojaei Zadeh D, Hosseini M, Assasi N, Majlessi F, Nazemi S Pages 59-71
    Objective(s)

    To assess knowledge, attitudes and lifestyle in unstable angina patients. Material &

    Methods

    A descriptive study was conducted among patients hospitalized in C.C.U in Mashhad. In all 180 subjects were entered into the study. They answered to an 82-items questionnaire consisting of questions on demographic factors (4 items), knowledge (5 items), attitude (56 items) and lifestyle (17 items).

    Results

    The findings indicated that the global level of knowledge about cardiac risk factors, available treatments, compliance to treatment, was insufficient but it was very low about pain inducer behaviors. Patients' attitudes toward perceived threat (severity and susceptibility) of the disease and internal Health Locus of Control was relatively low.

    Conclusion

    There is a strong need to promote angina patient education and this should be deliverd by health professionals.

    Keywords: knowledge, Attitude, Lifestyle, Angina, Patient education
  • Mohammad Pour- Ahranjani B *, Abdollahi M, Pakravan M Pages 69-77

    Objectiv(s): To evaluate the nutritional messages in Iranian newspapers. Material &

    Methods

    A content analysis study was conducted on 192 issues of 8 largest national daily newspapers using a systematic monthly content analysis from March 1999 to March 2000. A coding form was devised to tabulate information. All messages related to food and nutrition was recorded by 5 trained nutritionists and double-checked by a senior nutritionist and a communication expert.

    Results

    In total, 122 nutritional messages were found with a mean of 0.65 messages per issue and total printed surface of0.3%. In terms of style, 64.8, 1.6, 4.9 and 28.7% of messages classified as news, reports, articles and as others, respectively. The most frequent topic was food safety (35.3%), followed by nutrition related disorders (17.6%) and food properties (14%). While about 70% of messages were scientific-based, 17% identified as ambiguous. About 40% of messages were written by a nutritionist or an allied expert. The target audience for 75% of messages was the general public. Only 1 message was written in a non-popular language. About 30% of messages contained promotional statements, while 47.5% presented bleak news. Messages cited from different resources, from which Islamic Republic of Iran News Agency (18.9%), four major news agencies (UP, AP, Reuters and France Press) (1.6%), international and national organizations (23%) and Internet (1.6%) were foremost.

    Conclusion

    According to this study, it seems that both quantity and quality of nutritional messages in most popular newspapers are not public - oriented.

    Keywords: Nutritional messages, Content analysis, Newspapers, Health education