فهرست مطالب

مجله پایش
سال سیزدهم شماره 6 (پیاپی 58، آذر و دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین پناهی، علی جنتی، محمدرضا نریمانی، احمد اسدزاده، پرویز محمدزاده، آمنه نادری صفحه 655
    نحوه تامین مالی خدمات سلامت، یکی از چالش های عمده سیاستگذاران نظام سلامت است. در کشور ما نیز به دلیل پرداختی مستقیم از جیب زیاد و پوشش بیمه ناکافی، احتمال بروز هزینه های کمرشکن بالا است. بنا به ضرورت حفاظت بیماران بستری در برابر بار مالی هزینه های بیماری، این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر هزینه های خدمات درمانی در بیماران بستری بیمارستان های عمومی شهر تبریز پرداخت. جمع آوری داده های این تحقیق به صورت میدانی در بیمارستان های عمومی شهر تبریز و با استفاده از مصاحبه کنترل شده با 300 بیمار بود. تجزیه و تحلیل داده ها در چارچوب الگو های اقتصادسنجی و توسط روش هکمن انجام گرفته است. مطابق نتایج بدست آمده از 300 خانوار در بیمارستان های عمومی تبریز، نسبت خانوارهای مواجه با هزینه های کمرشکن 30 درصد بوده است. نتایج الگوی هکمن نشان داد که عواملی چون وجود عضو بیش از 60 سال در خانوار، زن بودن بیمار و افزایش سن بیمار رابطه مثبتی با سطوح بالای هزینه های کمرشکن دارند. نتایج الگوی پروبیت نیز نشان داد که وجود عضو بیش از 60 سال، کمتر از 12 سال و عضو با بیماری مزمن، پذیرش در بیمارستان خصوصی از عوامل اصلی افزایش احتمال مواجهه با هزینه های کمرشکن و افزایش شاخص ثروت از عوامل اصلی کاهش احتمال مواجهه با هزینه های کمرشکن است. با توجه به نتایج تحقیق توصیه می گردد دولت ضمن اتخاذ تمهیدات لازم برای حمایت از اقشار آسیب پذیر، پوشش بیمه و مکانیزم های پیش پرداخت را گسترش دهد.
    کلیدواژگان: پرداختی از جیب، هزینه های کمرشکن خدمات درمانی، مدل هکمن
  • رضا دهنویه، سارا قاسمی صفحه 665
    استفاده از فناوری های نوین سلامت علی رغم فواید زیادی که دارد، تبعات خاص خود را نیز بدنبال داشته و نظام های سلامت را با برخی چالش ها مواجه نموده است. با توجه به محدودیت منابع در بخش سلامت، تصمیم گیری ها به خصوص انتخاب فناوری های گران قیمت می بایست با دقت کامل و بر اساس شواهد انجام گیرد. بنابراین ضروری است که فناوری های نوظهور سلامت به درستی مورد ارزیابی قرار گرفته و به طور کارآمد و اثربخشی برای مراقبت های سلامت بکار گرفته شوند. برای تحقق این هدف، بسیاری از کشورهای دنیا تلاش نموده اند تا برای ورود و استفاده منطقی از این فناوری ها ساز وکارهایی را بیندیشند تا از یک سو بتوانند هزینه ها را کنترل کنند و از سوی دیگر از ورود فناوری هایی که ایمنی و اثربخشی آنها پایین است جلوگیری کنند[1]. یکی از مهمترین روش هایی که به این منظور در بسیاری از کشورهای پیشرفته متداول است، «ارزیابی فناوری سلامت» است[2].
  • بهزاد دماری، فیروزه جعفری، فاطمه حاج نقی زاده، علی نیک فرجام، عباسعلی ناصحی، محمد باقر صابری زفرقندی، محمد علی ایب فر صفحه 667
    این مطالعه توصیفی و تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از روش های مصاحبه با خبرگان منتخب، تکمیل پرسشنامه کتبی توسط کارشناسان ستادی و دانشگاهی درمان اعتیاد و همچنین مصاحبه با مسئولان فنی 300 مرکز نمونه گیری شده از 31 استان و مرور اسناد استفاده شده است. بر اساس داده های به دست آمده «اصول راهنما» برای طراحی نظام پایش و ارزشیابی تعیین شده و پس از کمیته راهبری (ذینفعان) نظام مورد هدف این مطالعه در قالب «شیوه نامه و فهرست بازبینی» پایش و ارزشیابی مراکز طراحی شده است.
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می داد که علاوه بر دیدگاه های خبرگان، کارشناسان ستادی و دانشگاهی که نظام پایش و ارزشیابی فعلی را غیرجامع و نیازمند ارتقا می دانستند هفتاد درصد مدیران مراکز از روش پایش و ارزشیابی فعلی مراکز رضایت متوسط و یا نارضایتی داشتند. نقاط تمرکز ارتقای وضعیت فعلی در بهبود هماهنگی افقی و عمودی نظارت در سطوح ملی، استانی و منطقه ای، داشتن ساختار، تغییر نگاه و توانمندی مدیران و ارایه کنندگان خدمات درمان در به کارگیری روش های استاندارد درمان های دارویی توام با درمان های غیردارویی، تغییر رویکرد ارزشیابی مراکز از درون داده ها به نتیجه گرایی درمان، ظرفیت سازی در ارزشیابان، ارتقای مسئولیت پذیری در مدیران و ارایه کنندگان خدمات، سطح بندی و تشویق مراکز بود. وی‍ژگی های نظام تدوین شده در قالب شیوه نامه و فهرست بازبینی عبارت است از شفاف بودن وظایف در سطوح ملی، استانی، ارزشیابی تیمی، شیوه کاربست نتایج ارزشیابی، زمان بندی سالانه ارزشیابی و ارتباطات افقی و عمودی، سطح بندی مراکز در قالب چراغ راهنما شامل مراکز سبز (رعایت بیش از 80 درصد الزامات)، زرد (رعایت 60 تا 80 درصد) و قرمز (زیر 60 درصد)، مشخص کردن منابع لازم و مشخص شدن 100 متغیر پایش. استقرار شیوه نامه و فهرست بازبینی پس از تصویب و ابلاغ کمیته نظارت بر درمان ستادمبارزه با موادمخدر ممکن می شود. پایلوت فهرست بازبینی در چند مرکز به تکمیل یا تصحیح آن کمک کرده و ابلاغ همزمان شیوه نامه و فهرست بازبینی با فرصتی یک ساله امکان تطبیق مراکز با شرایط جدید را فراهم می کند. آموزش همزمان کمیته های نظارت بر درمان استان ها و ارزشیابان، تکمیل نرم افزار ثبت خدمات سوء مصرف مواد با استفاده از نتایج این مطالعه، طراحی و اجرای ماژول آموزشی وی‍ژه درمان های غیردارویی برای ارایه کنندگان خدمات به استقرار هر چه بهتر نظام پایش و ارزشیابی کمک می نماید.
    کلیدواژگان: پایش و ارزشیابی، مراکز درمان سوء مصرف موادمخدر، آئین نامه
  • نادره نادری روش، ژیلا عابد سعیدی، محمد علی بشارت، علی درویش پور کاخکی، حمید علوی مجد صفحه 677
    امروزه چگونگی واکنش انسان در برابر مسائل و مشکلات زندگی مورد مطالعه وسیع قرار گرفته است و گسترش مباحث مربوط به تنش، بیماری و سلامت، مطرح شدن مفاهیمی مانند سازگاری و راهبردهای مقابله ای را به دنبال داشته است. صاحب نظران در رشته های مختلف، الگوها و نظریه های متفاوتی در رابطه با سازگاری ارایه نموده اند. هدف از مطالعه حاضر، شناخت الگوها و نظریه های سازگاری با بیماری و بررسی نقاط قوت و ضعف آن ها است تا با آگاهی و شناخت از الگوهای متفاوت سازگاری با بیماری، بتوان برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی اقدامات تسهیل کننده سازگاری را انجام داد.
    در این مطالعه، متون موجود در پایگاه داده های ملی و بین المللی و با استفاده از کلید واژه های ذی ربط متون فارسی و انگلیسی مرتبط با موضوع، بدون محدودیت زمانی شناسایی و مورد بررسی قرارگرفت. بررسی متون نشان داد رویکردها و نظریه های مختلفی در خصوص سازگاری با بیماری وجود دارد که در بین آنها نظریه ها و الگوهای مربوط به سازگاری با رویکردهای زیست شناختی، رفتاری، شناختی، ترکیبی و کل گرای زیستی بیشتر مطرح هستند. در نظریه و الگوهای سازگاری با رویکرد زیست شناختی، به جنبه های مختلف بیماری و عوارض مربوط به آن پرداخته شده است. رویکرد رفتاری نسبت به سازگاری، رفتار بیماران نسبت به بیماری را روشن ساخته است. الگوهای مربوط به سازگاری شناختی که بر ارزیابی شناختی بیماران از بیماری و به کارگیری راهبردهای مقابله ای با آنان تکیه دارند. بالاخره رویکرد ترکیبی و کل گرای زیستی، انسان را به عنوان یک موجود زیستی و روانی اجتماعی در نظر گرفته است که به طور مداوم نسبت به محیط داخلی و خارجی خود عکس العمل نشان داده و مرتبا با محیط داخلی و خارجی خود در تعامل است. در واقع، راهبردهای مقابله ای، مجموعه ای از تلاش های شناختی و رفتاری فرد است که در جهت تعبیر، تفسیر و اصلاح یک وضعیت تنش زا به کار می رود و منجر به کاهش رنج ناشی از آن می شود. بیماری، موقعیتی را در زندگی فراهم می نماید که فرد مجبور به کسب توانایی های جدید برای غلبه بر موقعیت تنش زا و تطابق با شرایط موجود است که در این رابطه، الگوها و نظریه های مختلفی ارائه گردیده است که از آن ها در پژوهش ها و طراحی ابزارها نیز استفاده شده است تا نحوه سازگاری افراد در زمان سلامتی و بیماری مشخص شده و در صورت لزوم به آنان جهت سازگاری موثر کمک شود.
    کلیدواژگان: سازگاری، تطابق، مقابله، سازگاری با بیماری، الگوهای سازگاری، نظریه های سازگاری
  • حمید سوری، الهه عینی، محمدرضا مهماندار صفحه 687
    رانندگان وسایل نقلیه عمومی به عنوان گروهی پرخطر در سوانح ترافیکی شناخته شده اند و ارتباط واضحی بین سوءمصرف مواد مخدر و سوانح ترافیکی نشان داده شده است. هدف این مطالعه ارائه الگوی اپیدمیولوژی وابستگی رانندگان وسایل نقلیه عمومی به مواد مخدر در ایران می باشد. در این بررسی با استفاده از یک نمونه گیری صید-بازصید، به طور تصادفی میزان شیوع سوءمصرف مواد تعیین شد. در کل 1506 راننده به طور تصادفی و به نسبت انواع وسایل نقلیه عمومی انتخاب شدند. برای تعیین سوءمصرف از آزمایش سریع ادرار (آکون ده تستی برای غربالگری) استفاده شد. مصاحبه گران آموزش دیده به همراهی پلیس راه اما بدون حضور مستقیم آن ها آزمایش را در ایستگاه های بازرسی گرفته و پرسشنامه مربوطه را تکمیل کردند. به طورکلی نتیجه آزمایش 14/1 درصد از رانندگان مثبت بود. سه ماده مخدر تریاک (55 درصد)، مرفین (21/3 درصد) و متادون (8/5 درصد) بیشترین شیوع را در بین رانندگان داشتند. مدل رگرسیون لجستیک اختلاف آماری معنی داری بین معتادان با سطح تحصیلات را نشان داد. رانندگان تریلی (21/5 درصد) و کامیون (15/1 درصد) در مقایسه با سایر رانندگان میزان شیوع بالاتر اعتیاد به مخدر را نشان دادند (P<0.001). بیشترین میزان مصرف مواد در شب هنگام (44/3 درصد) و در مسیرهای طولانی (26/8 درصد) گزارش شد. میزان شیوع سوءمصرف مواد مخدر در بین رانندگان وسایل نقلیه عمومی برون شهری ایران بالا است. پیشگیری از سوءمصرف مواد در بین این رانندگان می تواند راهبردی اساسی در پیشگیری از سوانح ترافیکی باشد. تست های اجباری اعتیاد بخصوص برای رانندگان تریلی و کامیون و در مسیرهای طولانی باید انجام شود.
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، رانندگان وسایل نقلیه عمومی، سوانح ترافیکی، ایران
  • محمد ابراهیم خمسه، علیرضا استقامتی، غلامرضا پیشداد، میترا نیافر، مرتضی تقوی، حمیرا رشیدی صفحه 695
    هدف از انجام این مطالعه بررسی سلامت و اثربخشی درمان با انسولین بیفازیک آسپارت (نوومیکس®30) در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 با استفاده از نتایج مطالعه A1chieve در ایران بود. مطالعه A1chieve یک مطالعه مشاهده ای، بین المللی، چندمرکزی وopen-label به مدت 24 هفته بود. در این مطالعه که در 28 کشور جهان و برروی 66726 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گردید، سلامت و اثربخشی انسولین های آنالوگ مورد بررسی قرار گرفت. در اینجا نتایج حاصله از درمان 919 بیمار ایرانی مبتلا به دیابت نوع 2 با انسولین نوومیکس®30 ذکر می گردد. این بیماران پیش از مطالعه در گروه های بدون هیچگونه درمان، تحت درمان با داروهای خوراکی کاهنده قند خون و انسولین با یا بدون داروهای خوراکی قرار داشته و در این مطالعه تحت درمان با نوومیکس®30 قرار گرفتند. در پایان نتایج حاصله به تفکیک در مورد هر گروه مورد بررسی قرار گرفت. در طول مدت 24 هفته درمان با نوومیکس®30، HbA1c بیماران به طور کلی به میران 1/2 درصد کاهش یافت (P>0/001) به رغم کاهش معنی دار در قندهای ناشتا و نیز قندهای پس از غذا، در پایان مطالعه کاهش قابل ملاحظه ای در بروز موارد افت قند خون شدید و شبانه در گروهی که قبلا تحت درمان با انسولین بوده اند، مشاهده شد. میزان فشار خون شریانی به طور معنی دار کاهش یافته و نیز بهبود کیفیت زندگی در بیماران مشاهده گردید. انسولین نوومیکس®30 در بیماران ایرانی مبتلا به دیابت نوع 2 به خوبی تحمل شده و به رغم کنترل قابل ملاحظه قند خون، بروز هیپوگلیسمی افزایش نداشت
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، عوارض مزمن، کنترل متابولیک
  • محمد ابراهیم خمسه، منوچهر نخجوانی، فرهاد حسین پناه، سعید کلانتری، مژگان سنجری، منوچهر محمد بیگی صفحه 705
    هدف از انجام این مطالعه بیان خصوصیات دموگرافیک، وضعیت کنترل متابولیک و شیوع عوارض دیررس در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بر اساس اطلاعات پایه مطالعه A1chieve بود. مطالعه A1chieve یک مطالعه مشاهده ای، چند ملیتی و open-label به مدت 24 هفته جهت بررسی سلامت و اثربخشی انسولین های آنالوگ در درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود. این مطالعه در 28 کشور جهان و برروی 66726 بیمار انجام گردید. در این مقاله اطلاعات پایه 919 بیمار ایرانی از 16 شهر کشور مورد بررسی قرار گرفته است. متوسط سن بیماران ایرانی 12/0±65/6 سال و طول مدت ابتلا به دیابت در آنها 7/5±11/3 سال بود. 62 درصد این بیماران فقط تحت درمان با داروهای خوراکی کاهنده قند خون بودند. متوسط HbA1c بیماران 1/7±9/4 درصد و متوسط قندهای خون ناشتا و پس از غذای بیماران به ترتیب 208/8 و 300/6 میلی گرم در صد بود. شایع ترین عارضه دیررس در بیماران ایرانی نوروپاتی محیطی (57/7 درصد) و پس از آن به ترتیب، عوارض چشمی (38/0 درصد)، کلیوی (27/9 درصد)، قلبی-عروقی (27/7 درصد) و زخم پای دیابتی (7/9 درصد) بود. وضعیت کنترل متابولیک بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در ایران از حد مطلوب فاصله داشته و این امر سبب شیوع بیشتر عوارض دیررس دیابت می شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، عوارض مزمن، کنترل متابولیک
  • سپیده امیدواری، کاظم زنده دل، مژگان کاربخش، معصومه امینی کاشانی، احمد صبوری کاشانی، بهنام هاشمی، ایرج حریرچی، ویدا چهری، امیرحسین تاکیان صفحه 713
    پرسشنامه سلامت معنوی گروه کیفیت زندگی سازمان اروپایی پژوهش و درمان سرطان (The EORTC QLQ-SWB) یک ابزار بین المللی بین فرهنگی سنجش سلامت معنوی مبتلایان به سرطان (دریافت کنندگان مراقبتهای تسکینی) است. مقاله حاضر بر آن است فرآیند تهیه نسخه فارسی این ابزار را ارائه نماید. جهت تهیه نسخه فارسی پرسشنامه، کلیه مراحل بر اساس کتابچه راهنمای روند ترجمه سازمان اروپایی پژوهش و درمان سرطان EORTC صورت گرفت. در این راستا، پس از تماس با هماهنگ کننده ترجمه در EORTC و دریافت اجازه انجام ترجمه، مرحله ترجمه پرسشنامه از زبان انگلیسی به زبان فارسی با استفاده از دو مترجم واجد صلاحیت، انجام شد. سپس مرحله تلفیق دو ترجمه مذکور جهت دستیابی به نسخه ای واحد انجام گردید. نسخه مذکور به دو مترجم دیگر و غیر مطلع از متن اصلی پرسشنامه، برای بازترجمه ارائه گردید. پس از دریافت بازترجمه ها و تطبیق آنها با نسخه اصلی پرسشنامه، تغییرات لازم در نسخه موقت پرسشنامه داده شد. قبل از انجام پیش آزمون، گزارش اقدامات انجام شده به EORTC ارائه و بر اساس بازخوردهای دریافتی، تغییرات لازم اعمال گردید. سپس پیش آزمون بر بیماران واجد شرایط ورود به مطالعه انجام و گزارش آن به EORTC ارائه و با تایید کلیه اقدامات انجام شده از سوی EORTC، نسخه نهایی ترجمه پرسشنامه حاصل گردید. پیروی از کلیه دستورالعملهای گروه کیفیت زندگی سازمان EORTC منجر به دستیابی ترجمه ای روان و به لحاظ مفهومی معادل نسخه اصلی پرسشنامه گردید.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، معنویت، سرطان، پرسشنامه، ابزار، EORTC QLQ، SWB
  • هدیه ریاضی، نجمه تهرانیان، سعیده ضیایی، عیسی محمدی، ابراهیم حاجی زاده، آرمین فیروزی صفحه 723
    اندومتریوز بیماری مزمن و ناتوان کننده ای است که بر جنبه های مختلف زندگی بیماران اثرگذار است. این مطالعه با هدف تبیین درک و تجارب بیماران مبتلا به اندومتریوز از ایفای نقش زنانگی به روش کیفی بر روی 18 بیمار مبتلا به اندومتریوز مراجعه کننده به بیمارستان آرش تهران، با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق به روش نمونه گیری هدفمند در سال 1392 انجام شد. داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تحلیل داده های حاصل از تجارب مشارکت کنندگان منجر به شکل گیری هفت طبقه و سه درون مایه اصلی تحت عناوین«احساس آسیب های ژنیکولوژیکی»، «مواجهه با اختلال در زندگی زناشویی» و «مواجهه با زندگی اجتماعی مختل شده» گردید. احساس آسیب های ژنیکولوژیکی مشتمل بر سه طبقه اختلال قاعدگی، شکایت از کیست آزار دهنده و مشکلات مربوط به عفونت بود. مواجهه با اختلال در زندگی زناشویی، مشتمل بر دو طبقه درد حین نزدیکی و بروز نازایی بود. مواجهه با زندگی اجتماعی مختل شده، مشتمل بر دو طبقه اختلال عاطفی و ارتباطی و اختلال در فعالیت های روزمره زندگی بود. یافته های این مطالعه حاصل از تجارب زنان مبتلا به اندومتریوز بود که بیانگر ناتوانی در ایفای نقش زنانگی آنها بوده و می تواند پیامدهای مخربی بر زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی آنان داشته باشد. اولا نوع و میزان پیامدهای احتمالی نیاز به مطالعه بیشتر دارد ثانیا این مشکلات و پیامدهای احتمالی، لزوم برنامه ریزی توسط ارایه کنندگان و مسئولین خدمات سلامت برای تشخیص زودرس، انجام مداخلات و پایش مستمر وضعیت سلامت این بیماران را مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: اندومتریوز، نقش زنانگی، تحقیق کیفی
|
  • Hossein Panahi, Ali Janati, Mohammadreza Narimani, Ahmad Assadzadeh, Parviz Mohammadzadeh, Amineh Naderi Page 655
    Objective (s): The catastrophic medical payment is one of the most important concerns in low income and developing countries. Iran is one of the countries that out-of-pocket payment is a major method for health care، which may result in catastrophic expenditure. This study aims to identify factors that influence catastrophic health expenditures (CHE) by patients in of Tabriz، Iran in year in 2011-2012.
    Methods
    300 patients were selected from patients hospitalized in general hospitals. The information was collected by a questionnaire and the Stata software and Heckman model.
    Results
    The results indicated that the proportion of households with CHE was 30%. The results of Heckman selection model indicated that factors such as age (elderly people)، and gender (female patients) were associated with higher CHE. The results of the orderd-probit selection model demonstrated that elderly person، children، person with chronic diseases، admission to a private hospital and lower household wealth were major factors contributing to the increased probability of the CHE.
    Conclusion
    The findings demonstrated that the use of expensive hospitalized care and lower economic status increased the households’ exposure to catastrophic expenditures.
  • Behzad Damari, Firoozeh Jafari, Fatemeh Hajnaghizadeh, Ali Nikfarjam, Abbas Ali Nasehi, Mohammad Bagher Sabri Zafarghandi, Mohammad Ali Adibfar Page 667
    objective (s): To achieve a model to monitor and evaluate drug abuse treatment centers in Iran.
    Methods
    This was a nationwide study. The data were collected through interviews with selected experts، experts working in drug treatment centers using a questionnaire، and interviewing technical officers (300 centers from 31 provinces)، and existing documents. Then، based on ‘guiding principles’ it was decided to provide a model for monitoring and evaluating drug abuse treatment centers.
    Results
    Overall we found 3 types of centers: complying with more than 80% of obligations، complying with 60% to 80% of obligations، and complying with under 60% of obligations. In addition to views of the university and staff experts who assume the current monitoring and evaluation system is incomplete and require further development، 70% of directors were dissatisfied or moderately satisfied with the current method of monitoring and evaluations. The analysis of the data indicated that in order to further develop the current situation، there is need to concentrate on improving horizontal and vertical coordination in supervising at national، provincial، and regional levels. In addition the findings indicated that there were several confusions in duties among staffs. As a result a style sheet and check list were provided to clarify duties in the centers at each level.
    Conclusion
    Establishing style sheet and checklist might help to implement policies more effectively. This also might increase satisfaction rates in drug abuse treatment center.
    Keywords: Monitoring, evaluation, Centers for drug abuse treatment, Regulations
  • Authors: Nadereh Naderiravesh, Jilla Abed Saeedi, Mohammad Ali Besharat, Ali Darvish Pourkhaki, Hamid Alavi Majd Page 677
    Objective (s): Recently، human reaction to life hardships and problems has drawn great deal of attention from the researchers. More emphasis on issues pertinent to stress، illness، and health led more attention to concepts such as adjustment and coping strategies. Scholars in different fields have introduced different theories regarding adjustment and mentioned specific aspects of the matter based on the paradigm of their field of expertise. They have tried to introduce their viewpoints within scientific and theoretical framework. The aim of this study was to recognize models and theories of adjustment to illness and disability; and evaluate their strengths as well as weakness.
    Methods
    A literature search using Pub Med، ProQuest، Science Direct، Scopus، and Iran Medex was conducted using several keywords including adjustment، adaptation، coping، adjustment to diseases and models of adjustment to illness and theories of adjustment to illness. Literature was searched for both Persian and English papers.
    Result
    Review of the literature showed different approaches and theories regarding adjustment to illness based on biologic، behavioral، cognitive، combination and and holistic views. Regarding adjustment theories and models with biologic approach، different aspects of diseases and complications were considered. Concerning behavioral approaches of adjustment، the patients’ behavior with disease and coping strategies were emphasized. Cognitive approach mainly dealt with cognitive evaluation of the disease by the patient and employing counter measure to fight the disease. The holistic biological approach considered human as a biological، psychosocial being with continuous interaction and reaction with internal/external environments.
    Conclusion
    It seems that cognitive behavioral models and theories better explain how people cope with illness، health and disability to achieve effective adjustment.
    Keywords: Adjustment, Adaptation, Coping, Adjustment to illness, models of adjustment, Theories of Adjustment
  • Hamid Soori, Elaheh Ainy, Mohammad Reza Mehmandar Page 687
    Objective (s): Commercial drivers are considered as a high-risk group for road traffic injuries (RTIs) in Iran and a clear relationship has been demonstrated for drug misuse and RTIs. To present the epidemiology of drug dependence among public transport drivers in Iran.
    Methods
    Using capture-recapture sampling method the prevalence rate of drug dependence was estimated. Overall، 1506 drivers were randomly selected proportionately by type of vehicles. To test the drug dependence، a multi-drug rapid urine kit (ACON 10 Panel Drug Screening Test) was employed. Trained interviewers accompanied by traffic police officers in selected roads asked the drivers to answer the questions and give a urine sample at the police check points.
    Results
    Overall، 14. 1 percent of drivers were test positive. The top three drug dependence was from opium (55. 0%)، morphine (21. 3%) and methadone (8. 5%). Using logistic regression model showed no statistical difference for type of drug dependence by educational attainment. Drivers of trailers (21. 5%) and trucks (15. 1) were more likely to be drug-dependent compared to other drivers (p<0. 001). Many addicted drivers preferred to use drugs during the night time (44. 3%) and drive long distances (26. 8%).
    Conclusion
    The prevalence rate of illicit drug use among Iranian commercial drivers is high. Prevention of drugged driving among commercial drivers is an essential strategy for avoiding RTIs. Mandatory drug testing specially during the night time should be put inforce for commercial drivers particularly for trailer، truck، and for long distance drivers.
  • Mohammad Ebrahim Khamseh, Alireza Esteghamati, Gholamreza Pishdad, Mitra Niafar, Morteza Taghavi, Homeira Rashidi Page 705
    Objective
    The aim of this study was to assess the safety and efficacy of treatment with insulin analog Novomix30 in Iranian patients with type 2 diabetes using the results of the A1chieve study.
    Methods
    The A1chieve study was a 24 week، open-label، multicenter، observational study of people with type 2 diabetes. The study was conducted in 28 countries across four continents on 66،726 people with type 2 diabetes، both insulin users and non-insulin users، to assess the safety and efficacy of Novomix30. This article reports the results of 919 Iranian patients with type 2 diabetes treated with insulin Novomix30.
    Results
    After 24 weeks treatment with Novomix30، HbA1c reduced significantly (P<0. 001). Despite a significant reduction in fasting blood sugar and postprandial sugars، the incidence of severe and nocturnal hypoglycemia was significantly decreased in prior insulin users. The mean arterial blood pressure decreased significantly and the quality of life improved in all patients.
    Conclusion
    Insulin Novomix30 was well tolerated despite good glycemic control and the incidence of hypoglycemia was not increased in Iranian patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Diabetes Mellitus, type 2, Chronic Complications, Metabolic Control
  • Sepideh Omidvari, Kazem Zendehdel, Mojgan Karbakhsh, Masumeh Amini Kashani, Ahmad Sabouri Kashani, Behnam Hashemi, Iraj Harirchi, Vida Chehri, Amir Hossein Takian Page 713
    bjective (s): The European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Spiritual Well-Being (EORTC QLQ-SWB) is a cross-cultural international module measuring spiritual well-being of patients with cancer، receiving palliative care. This article intends to address the process of providing Persian version of the module.
    Methods
    All steps of providing Persian version of the measure were carried out based on the EORTC Quality of Life Group-Translation Procedure. After contacting the translation coordinator in the EORTC and receiving permission to translate the measure، forward translation from English into Persian using two qualified translators was performed. Then، forward translations were reconciled into a single version. Consequently، the version was provided for two other translators، not informed of the original questionnaire to do backward translation. After receiving backward translations and comparing them with original questionnaire، appropriate changes were made in provisional Persian version. Before pilot testing، a report was sent to the EORTC Quality of Life Study Group and necessary modifications were made. Then pilot testing was conducted and the related report was sent to EORTC. Approval by the EORTC yielded the final Persian version of the questionnaire.
    Conclusion
    Following the EORTC Quality of Life Study Group guidelines in translating a standard measure of quality of life questionnaires could result in providing a version that conceptually is equivalent to the original questionnaire as we found it for the Persian version of the EORTC QLQ-SWB.
    Keywords: Spiritual well, being, Spiritual health, Spirituality, EORTC QLQ, SWB, Cancer, Questionnaire, Measureme
  • Hedyeh Riazi, Najmeh Tehraniani, Saeideh Ziaei, Easa Mohammadi, Ebrahim Hajizadeh, Armin Firoozi Page 723
    Objective (s): Endometriosis is a chronic and debilitating disease، which affects all aspects of the women’s life. The purpose of the present study was to explore the perception and experiences of endometriosis patients about femininity.
    Methods
    A qualitative research was conducted to obtain data from 18 purposely selected endometriosis patients referring to a teaching hospital in Tehran، Iran. Data were collected by in-depth interviews and were analyzed using a conventional content analysis.
    Results
    Seven categories and three main themes emerged from the participants'' experiences. The themes were: 1) Feeling gynecologic disorders included three categories: menstrual disturbances، complaint of irritating cyst and pelvic infection problems، 2) Disruption in marital life included two categories: dyspareunia and infertility، 3) Disrupted social life included two categories: emotional and communicational disturbances and impairment in daily activities.
    Conclusion
    The findings of present study showed that endometriosis affects femininity، which may have devastating consequences on individual، family and social life of affected person.
    Keywords: Endometriosis, Femininity role, Qualitative research