فهرست مطالب

مجله پایش
سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 63، مهر و آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد دماری صفحه 511
    همکاری بین بخشی و مشارکت مردم دو راهبرد اصلی در برقراری عدالت در سلامت است. مطابق قانون برنامه چهارم توسعه کشور شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور متشکل از وزارت خانه ها و سازمان های موثر بر سلامت شکل گرفت و به عنوان راهبردی برای توسعه همکاری بین بخشی تاکنون انجام وظیفه کرده است. تعیین سهم و نقش هر دستگاه در ارتقای سلامت مردم، همکاری بین بخشی را بیش از پیش نهادینه کرده و رویکرد مولفه های اجتماعی سلامت را از نظریه به عمل تبدیل می کند. مطالعه حاضر با مرور مستندات قانونی، نظرات ذینفعان بین بخشی و خبرگان سلامت همگانی سهم و نقش دستگاه های عضو شورای عالی سلامت وامنیت غذایی را مشخص می کند. این مطالعه توصیفی بوده و به روش کیفی انجام شده است. برای تعیین نقش دستگاه ها از بررسی مستندات قانونی، نظرات خبرگان سلامت همگانی (بر اساس روش بحث گروهی متمرکز) و مصاحبه ساختارمند با اعضای کمیسیون دائمی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی استفاده شده است. در تعیین سهم از روش نظرخواهی اعضای مطلع شامل اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و جمعی از متخصصان سلامت همگانی استفاده شده و در نهایت میزان موافقت دستگاه ها با سهم های تعیین شده از طریق مصاحبه با اعضای کمیسیون دائمی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی تعیین شده است. با توجه به ابعاد چهارگانه سلامت و همسویی نظرات اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و اعضای کمیسیون دائمی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی سهم وزارت بهداشت بین 13% تا 17% تعیین شده است. به غیر از وزارت بهداشت هفت دستگاه بیش از 50% سهم سلامت را در کشور بر عهده دارد وزارت رفاه و تامین اجتماعی، سازمان صدا و سیما، وزارت آموزش و پرورش، ستاد مبازره با مواد مخدر، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت از محیط زیست و وزارت کشور. تائید نقش و سهم تعیین شده برای هر دستگاه توسط عضو کمیسیون دائمی شورای عالی نشان دهنده تمایل دستگاه ها برای همکاری بین بخشی و قبول مسئولیت است و این فرصتی را برای وزارت بهداشت فراهم میکند تا با تقسیم کار مناسب بین دستگاه ها از عوامل خطر بیماری در سال های آتی بکاهد.
    کلیدواژگان: همکاری بین بخشی، نقش و سهم نهادها و سازمان ها در سلامت، مولفه های اجتماعی سلامت
  • احمدرضا باغستانی، علی اکبر خادم معبودی، مهشید ناصحی، امیر تیمورپور صفحه 529
    بررسی روند تغییرات مشاهده شده در بروز بیماری ها، اطلاعات ارزشمندی جهت بررسی و بازنگری شاخص های توسعه سلامت در کشور را فراهم می سازد. هدف از مطالعه حاضر تعیین نقاط تغییر در روند بروز بیماری سل در کشور ایران طی 51 سال اخیر بود، در این مطالعه با استفاده از رگرسیون قطعهای برای الگوبندی و از معیار اطلاع تغییر یافته (MIC) برای انتخاب بهترین الگو، از نظر تعداد نقاط تغییر و مکان آنها، مورد بررسی قرار گرفت همین طور برای برآورد پارامترهای مورد نظر از روش برآورد بیشترین درستنمایی و برای تحلیل داده ها از برنامه نویسی در نرم افزار R نسخه 3/3 استفاده شد. با توجه به نتایج بدست آمده در مجموع دو نقطه تغییر در روند بروز بیماری سل در کشور شناسایی شد بنابراین روند بروز بیماری سل را می توان به 3 دوره با روند های متفاوت تقسیم کرد.
    کلیدواژگان: تحلیل نقطه تغییر، رگرسیون قطعه ای، معیار اطلاع MIC، بیماری سل
  • ژیلا صدیقی، علی حسینی، کاظم محمد، سعید مهدوی، سیامک میراب سمیعی، نوش آفرین صفادل، وحید بنایی، کتایون جهانگیری، راحله رستمی صفحه 537
    پیشرفت های اخیر در خصوص جغرافیای سلامت منجر به شناخت بیشتر نقش مکان یابی و توزیع جغرافیایی مراکز ارائه خدمات تشخیصی و درمانی جهت دسترسی جمعیتی به این خدمات شده است. در این راستا مطالعه ای تحت عنوان «طراحی مدل دسترسی جغرافیایی به مراکز آزمایشگاهی تشخیص پزشکی کشور ایران» اجرا شد که مقاله حاضر به معرفی مدل مذکور پرداخته است. جزئیات روش شناسی این مطالعه در مقاله دیگری ارائه شده است. بطور خلاصه، واحدهای تحت مطالعه شامل آزمایشگاه های تشخیص پزشکی مستقر در داخل محدوده شهر بوده که در حوزه درمان تا انتهای سال 1391 فعال بودند. این مطالعه در شهرهای نمونه شامل تکاب، شوشتر، شیراز، قم و همدان انجام شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نظرات کارشناسی صاحب نظران و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در نرم افزار ArcGIS و تجزیه و تحلیل اختصاصی Spatial analysis انجام شد. طبق نتایج مطالعه، اجزای اصلی مدل دسترسی جغرافیایی به مراکز آزمایشگاه تشخیص پزشکی شامل «مکان یابی مراکز» و «کمیت مراکز» است. کمیت مراکز وابسته به «سرانه های زمین شهری» بوده و مکان یابی مراکز شامل اجزای «تراکم جمعیت»، «شعاع دسترسی»، «ایمنی محل استقرار»، «سازگاری با کاربری های هم جوار»، «حفاظت از محیط زیست»، «مجاورت با زمین های قابل ساخت» و «دسترسی به معابر» بدست آمد. مدل پیشنهادی می تواند الگویی برای مکان یابی آزمایشگاه ها در تمامی شهرهای کشور و همچنین الگویی برای مکان یابی سایر مراکز تشخیصی و درمانی باشد. با این وجود انطباق این مدل برای شهرهایی با مساحت کوچک، نیازمند دقت بیشتر است. نتایج مکان یابی آزمایشگاه ها باید توسط بازدید و پیمایش های میدانی یا توسط نظرات کارشناسان بومی با واقعیات شهر انطباق یابد زیرا برخی عوامل مانند مسائل حقوقی و اقتصادی زمین، در امکان کاربرد برخی مکان های پیشنهادی تاثیر گذار خواهد بود.
    کلیدواژگان: آزمایشگاه تشخیص پزشکی، دسترسی جغرافیایی، برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، تحلیل فضایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ایران
  • مسلم شریفی، محمد عرب، بهمن خسروی، روزبه هژیری صفحه 555
    با وجود در دسترس بودن پارامترهایی نظیر عملکرد، فرهنگ و جو سازمانی، ارتباط بین آن ها با چارچوب حاکمیت بالینی کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه با هدف تدوین و روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه جو سازمانی حاکمیت بالینی در بیمارستان های شهر تهران اجرا شد. در این ابتدا نسخه اصلی ابزار با روش ترجمه باز ترجمه به زبان فارسی ترجمه شد. آن گاه نسخه ترجمه شده در اختیار متخصصان قرار گرفته با توجه نظرات اصلاحی ایشان در محتوا و ساختار پرسشنامه، مراحل بررسی خصوصیات روان سنجی آن انجام شد. با انجام آزمون های روایی (محتوایی و ساختاری) و پایایی، نسخه فارسی پرسشنامه ارزیابی جو سازمانی از لحاظ آمادگی برای استقرار حاکمیت بالینی (CGCQ) با 56 گویه و در 7 حوزه عاملی مورد تایید قرار گرفت. نسخه فارسی پرسشنامه ارزیابی جو حاکمیت بالینی قابلیت سنجش آمادگی بیمارستان های ایرانی برای اجرای برنامه های حاکمیت بالینی را دارد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه جو سازمانی حاکمیت بالینی، روان سنجی، بیمارستان
  • علی وفایی نجار، مهدی یوسفی، الهه هوشمند، حبیب الله اسماعیلی، فروزان اشرف نژاد صفحه 566
    اضطراب یکی از مسایل بحرانی زندگی کاری در سیستم بهداشتی، درمانی است و موجب افزایش مشکلات سلامتی، کاهش کیفیت زندگی کاری و کیفیت کار می شود. این مطالعه برای بررسی ارتباط اضطراب آشکار و پنهان با کیفیت زندگی کاری در پرستاران بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1393 انجام شد. روش پژوهش: این پژوهش توصیفی- تحلیلی، از نوع مقطعی، روی 654 پرستار انجام شد. گردآوری داده ها با پرسشنامه اشپیل برگر و کیفیت زندگی کاری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی شامل آزمون شاپیرو ویلک، من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن در نرم افزار SPSS18 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین اضطراب آشکاربیشتر از اضطراب پنهان و در محدوده متوسط بود. سطح کیفیت زندگی کاری نیز (14/94 ± 84/24) بود. بین کیفیت زندگی با اضطراب آشکار (0/43- =r) و اضطراب پنهان (0/440- =r) همبستگی وجود داشت. ارتباط معناداری بین اضطراب آشکار با شغل دوم، تعداد فرزند و اضطراب پنهان با جنسیت، وضعیت تاهل، شغل دوم و کیفیت زندگی کاری با وضعیت استخدامی، شغل دوم، وسیله نقلیه وجود داشت. کاهش میزان اضطراب آشکار و پنهان با افزایش کیفیت زندگی کاری همراه است. لذا، بایستی یکی از اولویت های اصلی مدیران بیمارستان اتخاذ راهکارهای مناسب، جهت کاهش اضطراب در محیط کار و ارتقا کیفیت زندگی کاری باشد تا شرایط لازم جهت بهبود کیفیت ارائه خدمات پرستاری فراهم گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب پنهان، اضطراب آشکار، کیفیت زندگی کاری، پرستار، بیمارستان آموزشی
  • مریم عمیدی مظاهری، مسعود امیری، محبوبه خورسندی، اکبر حسن زاده، زهرا طاهری صفحه 577
    برخلاف عوارض بالقوه سزارین، آمار انجام سزارین در جهان و کشور ما در سال های اخیر روند روبه رشدی داشته است. امروزه در اکثر کشورهای پیشرفته با استفاده از مداخلات آموزشی سعی در کاهش موراد سزارین شده است. در حقیقت، آموزش توانسته منجر به افزایش آگاهی و نگرش مادران به زایمان گردیده و در کاهش سزارین موثر باشد. مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی بر روی 130 مادر باردار در ماه ششم و هفتم بارداری، مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرکرد با هدف بررسی تاثیر آموزش بر کاهش سزارین انجام گردید. آموزش در سه جلسه 90-60 دقیقه ای به گروه مداخله ارائه گردید. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ترس از زایمان و خودکارآمدی زایمان (شامل دو قسمت، انتظار زایمان و انتظار خودکارآمدی) استفاده شد. یافته های مطالعه نشان داد نمره های ترس از زایمان، انتظار زایمان و خودکارآمدی زایمان قبل از مداخله در دو گروه مداخله و شاهد متفاوت نبود، اما بعد از مداخله میانگین نمره ترس از زایمان در گروه مداخله کاهش و میانگین نمرات انتظار زایمان و خودکارآمدی زایمان افزایش پیدا کرده بود. 71/4% از مادران گروه مداخله و 53/8% از مادران گروه شاهد به روش طبیعی زایمان کردند. نتایج این مطالعه نشان داد ارائه ی آموزش های لازم طی دوران بارداری در زمینه ترغیب مادران به انتخاب زایمان طبیعی موثر بوده است، لذا طراحی و اجرای مداخلات آموزشی در دوران بارداری به منظور کاهش روند سزارین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سزارین، زایمان، مطالعه مداخله ای
  • نیره سادات سلیمانزاده نجفی، حسن اشرفی ریزی، لیلا شهرزادی، بهجت طاهری * صفحه 587

    پدیده هم تالیفی وسیع ترین شبکه اشتراک دانش و دخالت حقیقی پژوهشگران در تولید علم و توسعه علمی است. یکی از موضوعات مهم که در هر کشور باید مورد توجه قرار گیرد، حوادث غیرمترقبه است. هدف این پژوهش تعیین بروندادها و مشارکت پژوهشگران ایرانی حوزه حوادث غیر مترقبه در یک پایگاه استنادی بین المللی (اسکوپوس) بود. روش پژوهش، علم سنجی بر پایه شاخص های هم تالیفی و نوع مطالعه کاربردی بوده است. کلیه تولیدات علمی پژوهشگران کشور ایران در حوزه موضوعی حوادث غیر مترقبه که در پایگاه استنادی اسکوپوس در بازه زمانی 1999 تا 2013 نمایه شده اند، مورد بررسی قرار گرفتند 448 مدرک. به منظور بازیابی مدارک، در بخش جستجوی پیشرفته پایگاه با در نظر گرفتن بازه زمانی 2013 – 1999 بدون محدودیت زبان و نوع مدرک انجام شد. سپس داده ها برای تنظیم و تحلیل نهایی به نرم افزار اکسل منتقل شد، و با استفاده از فرمول CC، ضریب همکاری، به دست آمد. یافته ها نشان داد در سال 2011 بیشترین تعداد مدارک 93 مدرک و در سال های 1999 و 2000 کمترین تعداد مدرک 1 مدرک در حوزه حوادث غیرمترقبه انتشار یافته است. به طور کلی 448 عنوان مدرک در 160 مجله علمی منتشر شد. بیشترین همکاری ایران با بریتانیا 21 درصد و پس از آن با آمریکا 20 درصد بود. در بین سال های مورد بررسی، بیشترین ضریب همکاری در نگارش مدارک مربوط به سال های 1999 و 2000 بوده است 997درصد. حوزه پزشکی با 142 مقاله بیشترین مدارک را داشته است. بیشترین تعداد مدارک در قالب مقاله مجله با 310 عنوان و پس از آن مقاله همایش با 99 عنوان بوده است. دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران به ترتیب با 77، 66 و 47 عنوان مدرک بیشترین تعداد را در این بخش داشته اند. نتایج نشان داد ضریب همکاری نویسندگان در حوزه حوادث غیرمترقیه در حد مطلوب و مناسبی قرار دارد. اما با این حال با توجه به اهمیت کار گروهی و تاثیر آن در یک کشور باید پژوهشگران را به انجام کارهای تحقیقاتی گروهی تشویق کرده تا بتوان علاوه بر افزایش کمیت تولیدات علمی، کیفیت و تعداد استنادات را نیز افزایش داد.

    کلیدواژگان: حوادث غیرمترقبه، مشارکت، پژوهشگران، تولیدات علمی
  • محمود طاووسی، محمد اسماعیل مطلق، محمد اسلامی، علی اصغر حائری مهریزی، اکرم هاشمی، علی منتظری صفحه 597
    اظهار نگرانی مسئولان بلند پایه، کارشناسان و متخصصان کشور پیرامون کاهش فرزند آوری ایرانیان از جمله موضوعات خطیری است که محققان را بر آن داشت تا میزان تمایل به فرزند آوری و عوامل مرتبط با آن را از نگاه مردم مورد بررسی قرار دهند. این مطالعه پیش آزمون یک مطالعه ملی است، که در شهر تهران انجام شده است. در این مطالعه جمعیتی تعداد 1200 شهروند متاهل تهرانی واجد شرایط از مناطق 22 گانه پرسشنامه ویژه تحقیق را تکمیل کردند. میانگین (انحراف معیار) سنی شرکت کنندگان(7/31) 33/6سال بود. نتایج مطالعه نشان داد که 36/8 درصد از پاسخگویان به فرزند آوری تمایل داشته و مابقی آن ها به فرزند آوری تمایل ندارند (63/2%). نتایج حاصل از به کارگیری آزمون رگرسیون لجستیک در این مطالعه نشان داد عدم تمایل به فرزندآوری با متغیرهایی مانند سال های ازدواج بیشتر، جنسیت مذکر، داشتن تعداد بیشتر فرزند و میزان درآمد پایین ارتباط معنادار دارد. به نظر می رسد یافته های این مطالعه می تواند تصویر کوچکی از وضعیت فعلی تمایل و عدم تمایل به فرزندآوری افراد جامعه ارائه داده و به عنوان راهنمای عمل مسئولان در برنامه ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در جهت افزایش تمایل به فرزندآوری و افزایش جمعیت ایفای نقش نماید.
    کلیدواژگان: تمایل به فرزندآوری، جمعیت، مطالعه جمعیتی
|
  • Bezad Damari Page 511
    Objective (s): Intersectoral cooperation and community participation are two key strategies to establish justice in health. According to the Iranian 4th Development Plan, the Supreme Council of Health and Food Security of Iran was established in order to promote health through organized intersectoral cooperation. This study aimed to specify the role that related organizations share.
    Methods
    This was a descriptive qualitative study. In order to reveal the role of organizations, legal documents, expert opinions (based on focus group discussion method), and structured interview with members of permanent commission of the Supreme Council of Health and Food Security were carried out. To identify the contribution share, the voting of key informant method including members of the Parliament’s Health Commission and some public health specialists was obtained. Eventually, agreement rate of organizations with identified contributions was designated through interviewing members of the permanent commission of Supreme Council of Health and Food Security.
    Results
    The analysis indicated the following shares as it related to Iranians’ health: Ministry of Health 13% -17%; Ministry of Welfare and Social Security, Islamic Republic of Iran Broadcasting, Ministry of Education, Ministry of Agriculture, The Home Ministry, Department of Environmental of Islamic Republic of Iran all together more than 50%.
    Conclusion
    The findings suggest that Ministry of Health is not the only organization that is responsible for health. Indeed other organizations as indicated should take responsibility for people’s health in Iran.
    Keywords: Intersectoral cooperation, health contribution of the organization, social health components
  • Ahmad Reza Baghestani, Ali Akbar Maboudi, Mahshid Nasehi, Amir Teymourpour Page 529
    Objective (s): Study of observed changes in disease incidence provides valuable information for planning and reform programs.
    Methods
    In this study we use Poisson piecewise regression model for modeling change points and their locations for TB trend in of Iran.
    Results
    The findings showed that there are two change points for TB trend in Iran.
    Conclusion
    We find two change points in TB trend and consequently we could divide the TB trend into three segments with different rate of TB.
    Keywords: Change point analysis, piecewise regression, Modify Information Criterion, Tuberculosis
  • Jila Sadighi*, Ali Hosseini, Kazem Mohammad, Saeed Mahdavi, Siamak Mirab Samiee, Nooshafarin Safadel, Vahid Banaei, Katayoun Jahangiri, Rahele Rostami Page 537
    Objective (s): Recent advances in health geography lead to more understanding of the role of the geographical distribution and location of health services. In order to reduce the social inequalities, there have been several attempts to measure geographical access to health services. The present study was carried out to assess modeling geographical access to medical laboratory services in Iran.
    Methods
    The detailed methodology was reported elsewhere. In brief, study units includeded medical laboratories which were active by the end of March 2013 and located within the city borders. A selected number of cities were included in the study. Data were analyzed using experts’ opinions and using Geographic Information System (GIS). In addition, spatial analysis performed using ArcGIS.
    Results
    This model included two main domains: ‘site selection’ and ‘the number of centers’. The number of centers was dependent upon the urban land use per capita and the site selection consisted of seven elements including population density,distance to service, safety, land use compatibility with neighbors, environmental protection, neighbor to non-constructed land and access to roads.
    Conclusion
    The proposed model can be fit for selecting sites for medical laboratories in all cities and as well as for locating other medical centers in Iran. However, one should be careful for using the model for site selection in cities with small area. The accuracy of selected sites should be confirmed with field visits and opinions of local experts, because some factors such as economic and legal issues influences the possibility of the usage of proposed lands.
    Keywords: Medical Laboratory, Geographical accessibility, Urban land use planning, Spatial analysis, Geographical Information Systems (GIS), Iran
  • Moslem Sharifi, Mohammad Arab, Bahman Khosravi, Roozbeh Hojabri Page 555
    Objective (s): The purpose of this study was to translate and validate the Clinical Governance Climate Questionnaire in Iran.
    Methods
    Using the forward-backward approach, the study tool was translated from English into Persian and then translated back to English. Validity was assessed by performing factor analysis, and internal consistency was examined for reliability.
    Results
    The Persian version of the questionnaire was confirmed to measure the readiness to climate of clinical governance consisting of 56 items and 7 factors that jointly explained 62% of variance observed. The cornbach’s alpha was 0.85 indicating a satisfactory result for reliability.
    Conclusion
    The findings approved the reliability and validity of the Persian version of CGCQ for assessing hospitals’ readiness for clinical governance implementation.
    Keywords: Clinical Governance, Hospital, Questionnaire, Validity, Reliability
  • Ali Vafaee, Najar, Elaheh Houshmand, Mehdi Yousefi, Habibollah Esmaily, Forouzan Ashrafnezhad Page 566
    Objective (s): Anxiety is one of the critical issues of working life in health system, which can result in poor quality of working life, quality of work and health problems. The aim of this study was to assess the relationship between obvious and hidden anxiety and quality of working life of nurses in educational hospitals.
    Methods
    This descriptive-cross sectional study was performed on 654 nurses of Mashhad University of Medical Sciences. A questionnaire was used to collect the data. The questionnaire included three parts: demographic information‚ items on obvious and hidden anxiety (Spielburger), and the Quality of Work Life questionnaire. Data were analyzed using using descriptive statistics and inferential non-parametric tests including Mann-Whitney, Kruskal Wallis and Spearman test.
    Results
    The state and trait among the nurses was at a moderate to a high level. The level of state anxiety was higher than trait anxiety. The result also showed that quality of life among nurses was moderate. The Pearson correlation test showed a significant negative relationship between quality of work life and nurses’ anxiety (P 0.001). The results showed that there was a meaningful statistical relationship between the state anxiety and having a second job (P= 0.006), number of children (P=0.05). In addition, there was a meaningful statistical relationship between the trait anxiety and having second job (P=0.01), genetic variant (P=0.04), marital status (P=0.02). Moreover, there was a significant correlation between the different dimensions of quality of life with employment status (P=0.03), second job (P=0.01), and car ownership (P=0.005).
    Conclusion
    Decreased state and trait anxiety were associated with increased quality of work life. It seems that in order to improve quality of nursing services there is need to adopt appropriate strategies to reduce anxiety in the workplace.
    Keywords: Trait anxiety, State anxiety, Quality of work life, Nurse, Hospital
  • Maryam Amidimazaheri, Masoud Amiri, Mahbobeh Khorsandi, Akbar Hasanzadeh, Zahra Taheri Page 577
    Objective (s): Despite potential complications of cesarean section, the number of cesarean section has been increased worldwide as well as our country in recent years. In most developed countries, using educational interventions tended to decline the caesarean cases. In fact, training might be resulted in increased awareness and change women’s attitude toward cesarean delivery and could also be effective in reducing caesarean section.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed on 130 pregnant women in the sixth or seventh month of pregnancy that referred to urban health centers in Shahr-e kord (located in Chaharmahal and Bakhtiari Province) in order to assess the impact of an educational intervention on reducing cesarean section. Intervention was applied to the intervention group in three sessions about 60-90 minutes. Fears of childbirth and childbirth self-efficacy questionnaire (consisting of two parts, the childbirth expectation and the self-efficacy expectation) were used for data collection.
    Results
    The results showed that there were no significant differences between intervention and control groups in fear of childbirth, expectations and childbirth self-efficacy scores before the intervention. However, after intervention, mean scores of fear of childbirth in intervention group was reduced and expectations and childbirth self efficacy had increased. 71.4% of mothers in intervention group and 53.8% of control mothers delivered their children naturally.
    Conclusion
    The findings suggest that providing the necessary training program during pregnancy could be effective to encouraging mothers to choose the natural delivery, so the design and implementation of educational interventions in pregnancy to reduce the caesarean is recommended.
    Keywords: Intervention Study, Childbirth, Cesarean Section
  • Nayere Sadat Soleimanzade Najafi, Hasan Ashrafi, Rizi, Leila Shahrzadi, Behjat Taheri Page 587

    Objective (s): The phenomenon of collaboration is the largest knowledge sharing network and real interference of researchers in science production and scientific development. So, in the present study we define the outputs and collaborations of Iranian researchers for disasters in Scopus citation database from 1999 to 2013.

    Methods

    This was a scientometrics based study on collaborations indexes and type of applied study. The population of study composed of all scientific production of Iranian researchers for disasters from Scopus citation database getting indexed from 1999 to 2013 (448 document). Then information for regulation and the final analysis moved to excel software and the collaboration coefficient was obtained by cc formula. Descriptive statistics (frequency, percentage, average, and standard deviation) was used to explore the data.

    Results

    The analysis showed that the maximum collaboration were between Iran and Great Britain with (21%) and after that with the United States of America with (20%) and minimum amount of collaboration between Iran with Japan and France with (4%). Results showed that Iranian researchers overall published 448 documents in Scopus citation database between 1999 and 2013. The maximum collaboration coefficient in document writing was found for year 1999 and 2000.

    Conclusion

    The finding on author’s collaboration coefficient for disaster research was appropriate. However, teamwork and its influence for the country research profile should be encourage. This might increase quality and numbers of citations and enhance quantity of scientific productions

    Keywords: Collaboration, disaster, Iranian Researchers
  • Mahmoud Tavousi, Mohammad Esmaeil Motlagh, Mohammad Eslami, Aliasghar Haerimehrizi, Akram Hashemi, Ali Montazeri Page 597
    Objective (s): During recent years fertility rate is decreasing in Iran. This study aimed to assess fertility desire and its correlates in Tehran, Iran.
    Methods
    This was population-based study. A sample of married individuals living in all 22 districts in Tehran recruited and were asked whether they intend to have a child at present. Participants were interviewed via a structured questionnaire including items on socio-demographic and reproductive information. Logistic regression analysis was performed to assess the association between fertility desire and independent variables.
    Results
    In all 1200 individuals (600 male and 600 female) were interviewed. The mean age of participants was 33.6 (SD = 7.31) years. Overall 36.8% of respondents indicated that they wish to have a child while the remaining 68.2 said that they did not. The results obtained from logistic regression analysis showed that infertility disinterest was associated with marriage duration (OR = 0.91, P = 0.0001, male gender (OR = 1.45, P = 0.02), number of children at present (OR = 2.9, P = 0.0001), poor income (OR = 2.77, P = 0.0001). Other independent variables also showed association in the expected direction, but the associations were not significant.
    Conclusion
    These preliminary findings could shed some light on the topic. It seems there is need to conduct a national survey to have a better insight on fertility desire among Iranians.
    Keywords: Fertility desire, population, based study, Population