فهرست مطالب

مجله پایش
سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 64، آذر و دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزانه مفتون، فرانک فرزدی، افسون آیین پرست صفحه 623
    درمان سرپایی یکی از ارکان مهم نظام سلامت به شمار می آید. مدت زمان ویزیت یکی از متغیرهای مهم قابل بررسی در حیطه خدمات سرپایی است. این متغیر تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد و از مولفه های مهم تاثیر گذار بر رضایت بیماران و کیفیت خدمات سرپایی به شمار می رود. خدمات سرپایی، محور اصلی طرح پزشک خانواده است که به شکل گسترده و نظام یافته در کشور در حال اجرا است. در این مطالعه تلاش گردید مدت ویزیت ارائه دهندگان اصلی خدمات پزشک خانواده از نظر خود آنان برآورد گردد. این مطالعه به روش مقطعی روی ارائه دهندگان اصلی خدمات پزشک خانواده یعنی پزشکان و ماماهای شاغل در طرح پزشک خانواده در سطح کشور انجام گرفته است. 1814 پزشک شاغل در این طرح و 1803 مامای شاغل در این طرح مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی از بین مراکز ارائه دهنده خدمات پزشک خانواده صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات نیز پرسشنامه خود ایفایی بود که توسط تیم تحقیق طراحی شد و روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. بررسی یافته ها نشان داد که اکثر پزشکان میانگین زمان ویزیت خود را 10 – 5 دقیقه و ماماها میانگین زمان ویزیت خود را بین 15 – 10 دقیقه برآورد کردند. بررسی کفایت زمان معاینه نشان داد از نظر حدود 45/3 درصد پزشکان و 21/8 درصد ماماها زمان معاینه کافی به نظر نمی رسید. این مطالعه نشان داد که زمان ویزیت سرپایی در طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع تا حدی منطقی است با این حال در برخی از موارد کافی به نظر نمی رسد. مدیریت تقاضا و مراجعات و انتخاب یک جمعیت تحت پوشش مناسب برای هر یک از مراکز ارائه خدمت گام مهمی در بهبود زمان ویزیت بیماران خصوصا در توسعه این طرح در مناطق شهری به شمار می آید، به خصوص این امر در مورد زمان ویزیت پزشکان؛ که درصد قابل توجهی آن را ناکافی می دانستند؛ اهمیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: زمان ویزیت، طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع، خدمات سرپایی، ماما
  • جمشید بهمئی، سید حامد رحیمی، عبدالصالح جعفری، مصطفی حبیبیان صفحه 629
    سرطان ها از علل اصلی مرگ و میر در جوامع غربی هستند. در کشورهای در حال توسعه سرطان ها روند رو به افزایش دارند و در ایران بعد از «بیماری های قلبی» عروقی و «حوادث و تصادفات»، سرطان سومین علت مرگ و میر است. این مطالعه، یک مطالعه توصیفی، تحلیلی بود که به صورت مقطعی از فروردین ماه تا تیر ماه 1392 درمرکز آموزشی درمانی نمازی شیراز انجام شد. جامعه پژوهش را کلیه بیماران سرطانی بستری و سرپایی بالای 20 سال با سرطان های مختلف که به صورت فعال در بیمارستان نمازی تحت درمان بودند تشکیل دادند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش میانگین (انحراف معیار) هزینه های مستقیم غیردرمانی پرداخت از جیب بیماران در یک ماه (286/000)247/000 تومان، میانگین (انحراف معیار) هزینه های مستقیم درمانی بیماران در یک ماه (1/698/000)1/155/000تومان، و میانگین (انحراف معیار) کل هزینه های بیماران نیز (1/730/000)2/402/000 تومان در یک ماه بود. از این رو پیشنهاد می شود مراکز اختصاصی پیشگیری و درمان سرطان، با توجه به حجم عظیم بیماران سرطانی در استان فارس و خصوصا شهر شیراز گسترش یابد. همچنین توجه ویژه به این بیماران و انجام اقدامات حمایتی دیگر در جهت کاهش سهم پرداخت هزینه ها خصوصا سهم پرداخت از جیب، باید در دستور کار نظام سلامت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان، هزینه های مستقیم درمانی، هزینه های مستقیم غیر درمانی
  • عبدالله کشاورز، نسترن کشاورز محمدی، محمد افروزی، ادریس کاکه مم، رحیم خدایاری زرنق، روح الله کلهر صفحه 639
    گردشگری پزشکی به سرعت به عنوان مظهر تجارت جهانی مراقبت های سلامتی در حال پدیدار شدن است. هدف از این پژوهش بررسی میزان آمادگی بیمارستان های شهر قزوین در جذب گردشگران پزشکی بر اساس استانداردهای بیمار محور کمیسیون مشترک بین الملل است. این پژوهش توصیفی بود که در سال 1391 در 7 بیمارستان شهر قزوین انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها از استانداردهای بیمار محور چک لیست بین المللی کمیسیون مشترک مشتمل بر 7 استاندارد استفاده گردید. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده شد. از بین 7 استاندارد بیمار محور بیشترین امتیاز به مراقبت های بیهوشی و جراحی با (77/5 درصد) و کمترین امتیاز به آموزش بیمار و خانواده (52/5 درصد) اختصاص داشت. بیمارستان رحیمیان دارای بیشترین(85/4%) و بیمارستان کوثر (53%) دارای کمترین امتیاز بود. با توجه به یافته های پژوهش، بیمارستان های مورد پژوهش آمادگی نسبی در جذب گردشگران پزشکی داشتند. در کل بیمارستانهای خصوصی دارای استاندارهای قابل قبولتری نسبت به بیمارستانهای دانشگاهی بودند.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، استاندارد بیمار محور، کمیسیون مشترک بین المللی، بیمارستانهای قزوین
  • ژیلا صدیقی، علی حسینی، کاظم محمد، سعید مهدوی، سیامک میراب سمیعی، نوش آفرین صفادل، وحید بنایی، کتایون جهانگیری، راحله رستمی، زیبا اسلامی نژاد صفحه 647
    یکی از مهم ترین راهکارها جهت تحقق عدالت در نظام سلامت، تسهیل دسترسی افراد به خدمات است. در این راستا مطالعه ای تحت عنوان «طراحی مدل دسترسی جغرافیایی به مراکز آزمایشگاهی تشخیص پزشکی کشور ایران» اجرا شد. جزئیات طراحی مدل و روش شناسی در مقالات دیگری ارائه شده و مقاله حاضر به دستاوردهای استفاده از این مدل در شهر تکاب پرداخته است. واحدهای تحت مطالعه شامل آزمایشگاه های تشخیص پزشکی مستقر در داخل محدوده شهر بوده که تا انتهای سال 1391در حوزه درمان فعال بودند. تحلیل داده ها توسط Spatial analysis در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) با نرم افزار ArcGIS انجام شده و موقعیت مکانی زمین هایی که به ترتیب دارای ارزش بسیار مطلوب، مطلوب و نسبتا مطلوب برای استقرار آزمایشگاه های جدید تشخیص پزشکی در شهر تکاب بودند، مشخص شد. مجموع مساحت زمین های مذکور حدود 2000 مترمربع (در راستای توسعه افقی شهر) برآورد شد که حداکثر امکان احداث 9 آزمایشگاه جدید مستقل (خارج از بیمارستان و درمانگاه) در شهر را مقدور می نماید. با این وجود نتایج مکان یابی آزمایشگاه ها باید توسط پیمایش های میدانی یا توسط نظرات کارشناسان بومی با واقعیات شهر انطباق یابد زیرا برخی عوامل مانند مسائل حقوقی و اقتصادی، در امکان کاربرد برخی مکان های پیشنهادی تاثیر گذار خواهد بود.
    کلیدواژگان: آزمایشگاه تشخیص پزشکی، دسترسی جغرافیایی، برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، مکان یابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر تکاب، ایران
  • نرجس عرفان منش، زهرا درویزه، زهره خسروی، محمدرضا حسن زاده توکلی صفحه 667
    تغییر ساختار جامعه و گسترش ازدواج های با تفاوت سنی معکوس که در آن سن زن از سن مرد بیشتر است؛ ضرورت پرداختن به این نوع ازدواج ها و نیز عوامل تاثیرگذار بر رضایت زناشویی در این ازدواج ها را خاطر نشان می سازد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناسایی و بررسی عوامل کیفی تاثیرگذار بر رضایت زناشویی زوجین با تفاوت سنی معکوس انجام گرفت. با توجه به محدودیت استفاده از پرسشنامه در پژوهش های مربوط به حوزه انتخاب همسر، داده های پژوهش حاضر با انتخاب روش کیفی از نوع پدیدارشناسی با انجام 30 مصاحبه با زوجین با تفاوت سنی معکوس و نیز با استفاده از فن ضبط صوتی و کتبی مصاحبه ها، جمع آوری گردید. در تجزیه و تحلیل داده ها با روش های کدگذاری باز، محوری و گزینشی نهایتا از تعداد 130مفهوم شناسایی و طبقه بندی شده، تعداد پنج مقوله «عوامل فردی، خانوادگی، نگرشی، انگیزشی، و تاریخچه ای»، به عنوان مقوله های اصلی و موثر بر رضایت زناشویی زوجین با تفاوت سنی معکوس، نام گذاری گردید. یافته های این پژوهش می تواند رواشناسان حوزه انتخاب همسر را در راستای بهبود و غنی سازی مشاوره های قبل از ازدواج یاری نمایند.
    کلیدواژگان: ازدواج، تفاوت سنی معکوس، رضایت زناشویی، رویکرد کیفی
  • زینب خاکی رستمی، مژگان میرغفوروند*، جمیله ملکوتی، سکینه محمد علیزاده چرندایی، محمد اصغری جعفرآبادی، سولماز قنبری همایی صفحه 677

    فعالیت جنسی در تعامل با سلامت است و مشکلات جنسی ممکن است به طور معنی دار با سلامتی تداخل کند. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین وضعیت عملکرد جنسی و رفتارهای جستجوی کمک در زنان تازه ازدواج کرده شهر ساری در سال 1392 انجام گرفت. این مطالعه مقطعی برروی 363 زن تازه ازدواج کرده انجام گرفت که به روش تصادفی ساده بر اساس دفاتر مشاوره قبل از ازدواج مرکز بهداشت شهرستان ساری انتخاب شدند. از پرسشنامه های فردی-اجتماعی، عملکرد جنسی (ASEX) و رفتارهای جستجوی کمک برای جمع آوری داده ها استفاده شد. براساس نتایج میانگین(انحراف معیار) نمره عملکرد جنسی، (4/6) 14/5 از نمره قابل دستیابی 30-5 بود. 21/2% زنان اختلال عملکرد جنسی داشتند. بیشترین شیوع اختلال (%16) در بعد ارگاسم و کمترین شیوع (3/6%) در بعد میل جنسی بود. بین متغیرهای انجام ورزش، کفایت درآمد ماهیانه و زندگی با خانواده با عملکرد جنسی ارتباط معنی دار آماری وجود داشت. تنها 41% زنان برای درمان اختلال جنسی خود به دنبال دریافت کمک بودند و 82% از آنها به متخصصان زنان مراجعه کرده بودند. بیشترین علت عدم دریافت کمک، عدم راحتی با پزشک بود. 61% زنان تمایل به درمان شدن داشتند. یافته های مطالعه نشان داد که اختلال عملکرد جنسی در زنان نسبتا شایع است و متاسفانه اکثر آن ها برای مشکل جنسی خود کمکی درخواست نمی کنند. از آنجایی که اختلالات جنسی می توانند اثر مخربی روی کیفیت زندگی و روابط زناشویی بگذارند؛ شناسایی علل عدم دریافت کمک در این خصوص ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، رفتارهای جستجوی کمک، زنان تازه ازدواج کرده
  • سارا کریمی، هاله آبت الهی، مریم احمدی صفحه 687
    غربالگری نوزادان از جمله برنامه های ضروری سلامت همگانی است که برای شناسایی بیماری های ژنتیکی و سایر اختلالات مادرزادی صورت می گیرد. نتایج غیر طبیعی آزمایشات غربالگری باید در اسرع وقت از طریق مراکز بهداشتی پیگیری گردند، در غیر این صورت فرآیند تشخیص و درمان به تاخیر خواهند افتاد. با توجه به مطالعات معدودی که در زمینه به کارگیری نظام اطلاعات غربالگری نوزادان در کشور صورت گرفته است، در این مطالعه کلیات نظام غربالگری نوزادان و لزوم به کارگیری فن آوری اطلاعات در فرآیند غربالگری نوزادان مرور گردید. در این مطالعه، مقالات مرتبط از سال 2000 تا 2013 در پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، Science Direct، Ovid، Pubmed، Medline و Magiran جستجو شد. اطلاعات مربوط به نظام اطلاعات غربالگری نوزادان درکشورهای منتخب)آمریکا، انگستان و استرالیا(نیز ازطریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی و سایت سازمان های مرتبط با غربالگری نوزادان در این کشورها گردآوری گردید. یافته ها نشان داد که نظام اطلاعات غربالگری نوزادان نه تنها فرآیندهای غربالگری را در میان مراکز نمونه گیری خون، بیمارستان های ارجاع دهنده و مراکز غربالگری نوزادان یکپارچه می سازد، بلکه حجم فرایندهای دستی را نیز کاهش می دهد. در حالی که در برخی از کشورها از نظام های ملی یا منطقه ای غربالگری نوزادان استفاده می شود. در ایران اطلاعات مربوط به غربالگری نوزادان در فرم های متعددی گردآوری شده و به مراجع بالاتر ارسال می گردد. به نظر می رسد به کارگیری یک نظام اطلاعات غربالگری نوزادان که بتواند این اطلاعات را در کنار سایر اقلام داده ای پرونده سلامت فردی قرار دهد، منجر به افزایش بهره وری شده و بستری برای تصمیم گیری های موثر مدیران فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: غربالگری، نوزادان، نظام اطلاعات، فن آوری اطلاعات
  • مریم کشاورز، زهرا امیرخانزاده باراندوزی، حسن عشایری، علی منتظری صفحه 697
    مداخلات دردناک از جمله خونگیری که بطور مکرر در نوزادان نارس بستری در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان انجام می شود به عنوان یکی از عوامل موثر بر ایجاد تغییرات تکامل شناختی، عملکرد حرکتی و رفتاری نوزادان نارس شناخته شده است، بنابراین مدیریت درد در این نوزادان ضروری به نظر می رسد. در این راستا، مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر ساکارز بر درد مراحل مختلف خونگیری در نوزادان نارس صورت پذیرفت. در یک کارآزمایی بالینی و دوسو کور، تعداد 64 نوزاد نارس 35-32 هفته بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بطور تصادفی در دو گروه آزمون (گروه ساکارز) و کنترل قرار گرفتند. در هر دو گروه از ده دقیقه قبل از شروع مداخله تا ده دقیقه پس از اتمام خونگیری با استفاده از دو دوربین بطور همزمان از چهره نوزاد و نمایشگر نشاندهنده ضربان قلب و درصد اشباع اکسیژن خون شریانی فیلمبرداری شد. در گروه آزمون، دو دقیقه قبل از شروع خونگیری، نیم میلی لیتر محلول ساکارز خوراکی 24 درصد و در نوزادان گروه کنترل، نیم میلی لیتر آب مقطر با استفاده از سرنگ بر روی قسمت قدامی زبان نوزاد ریخته شد. ابزار ارزیابی درد در این پژوهش، (Premature Infant Pain Profile- PIPP) بود. بر اساس نتایج پژوهش، نمره درد حین خونگیری و بلافاصله پس از خروج سوزن در هر دو گروه در مقایسه با قبل از خونگیری افزایش آماری معنادار داشت، نمره درد دو گروه، نمره درد در هر دو مرحله در گروه ساکارز بطور معناداری کمتر از گروه کنترل بود. در هر دو گروه در دقیقه ده پس از اتمام خونگیری، نمره درد به حد پایه (قبل از انجام خونگیری) بازگشت. با توجه به عوارض ناشی از مداخلات دردناک در نوزادان نارس و تاثیر مثبت محلول ساکارز خوراکی بر درد ناشی از خونگیری، استفاده از این روش غیردارویی به منظور تسکین درد ناشی از خونگیری در نوزادان بستری در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ساکارز، درد، نوزاد نارس، خونگیری
  • فاطمه رحیمی کیان، مهدیه کیانی، آزاده شادمهر، محدثه کیانی، مریم کیانی، زینب نیازی صفحه 703
    این پژوهش از نوع مطالعات کارآزمایی بالینی غیر تصادفی بود که در آن، 180 زن باردار سالم در سه گروه ماساژ، بالا نگه داشتن پاها و کنترل قرار گرفتند. در هر گروه، محیط دور مچ، پاشنه و مفصل میان انگشتان و استخوان های متاتارس پاها، توسط متر نواری، اندازه گیری شد. در گروه ماساژ، پاها 20 دقیقه ماساژ داده شد، در گروه بالا نگه داشتن پاها، به مدت 20 دقیقه، پاها بالا نگه داشته شدند. مطالعه در طی 5 روز، انجام شد. در روز پنجم محیط های مذکور در هر یک از سه گروه، میزان ادم اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS، نسخه 16، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پیش از انجام مداخله، همگی گروه ها از نظر متغیرهای مورد مطالعه، همگن بوده اند. پس از انجام مداخله، آزمون تحلیل واریانس، اختلاف آماری معناداری را بین گروه ها از نظر میانگین میزان تغییرات اندازه محیط های مذکور نشان داد که آزمون توکی نشان دهنده تاثیر بیشتر ماساژ در مقایسه با بالا نگه داشتن پاها بر کاهش اندازه محیط های پا بود. نتایج این مطالعه نشان داد ماساژ درمانی در مقایسه با بالا نگه داشتن پاها تاثیر بیشتری در کاهش ادم فیزیولوژیک بارداری دارد.
    کلیدواژگان: ادم فیزیولوژیک بارداری، بالا نگه داشتن پا، طب مکمل، ماساژ پا
  • آتوسا سلیمانیان، شمس الدین نیکنامی، ابراهیم حاجی زاده، معصومه هاشمیان، اردلان سلیمانیان، مهدی قیطاسی، علی صفری واریانی صفحه 711
    انجام فعالیت های بدنی می تواند ضمن بهبود توده عضلانی و تراکم استخوان، خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش دهد، اما اغلب افراد به ویژه زنان کم تحرک هستند. هدف از این مقاله تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی توسعه یافته اعتقاد بهداشتی بر ارتقای تمرینات ورزشی پیشگیری کننده از پوکی استخوان در زنان قبل از یائسگی است. در این مطالعه نیمه تجربی از نوع شاهددار، 140 نفر از زنان شاغل که در سن 30 تا قبل از یائسگی بودند مشارکت داشتند. به گروه آزمون برنامه آموزشی در قالب برنامه ورزشی 8 هفته ای، ارائه شد. پیش از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله و 3 ماه پس از مداخله، سازه های الگوی توسعه یافته اعتقاد بهداشتی، میزان رفتار ورزشی و شاخص آمادگی جسمانی افراد مورد بررسی، ارزشیابی شد. تحلیل آماری با استفاده از آزمون های متناسب با بهره گیری از SPSS انجام گرفت. نتایج، نشان داد یک، الگوی توسعه یافته اعتقاد بهداشتی، فعالیت بدنی و شاخص های آمادگی جسمانی ، تفاوت معنی داری وجود نداشت. بلافاصله و سه ماه ، میانگین سازه های الگو، فعالیت بدنی و شاخص های آمادگی جسمانی آمد. همچنین اختلاف معنادار بین میانگین متغیرهای مورد بررسی قبل از مداخله با ارزیابی دو مقطع زمانی بلافاصله و سه ماه بعد وجود داشت. یافته های تحقیق، ضمن حمایت از کاربردی بودن برنامه آموزشی مورد استفاده، نشان داد که این برنامه در ارتقای رفتار ورزشی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، الگوی اعتقاد بهداشتی، سازه خودتنظیمی، فعالیت بدنی، شاخص های آمادگی جسمانی
  • محسن مهدی نیا، مهدی اسدی قالهری، سیامک محبی، رجبعلی حکم آبادی صفحه 721
    آسایش دمایی ناشی از اثر دما، رطوبت و جریان هوا بوده و عاملی بسیار مهم در حفظ سلامتی و بهینه سازی عملکرد دانش آموزان در کلاس است. با توجه به شرایط اقلیمی استان قم و اهمیت آسایش دمایی در مدارس، این مطالعه با هدف ارزیابی شرایط جوی کلاس های مدارس ابتدایی با استفاده از شاخص عدم آسایش(Discomfort Index DI)، انجام شد. مطالعه حاضر به صورت توصیفی- مقطعی در سال 1392 در 115 کلاس مدرسه ابتدایی در استان قم انجام شد. رطوبت نسبی با استفاده از از رطوبت سنج Casella و دمای هوا با استفاده از دماسنج جیوه ای در پنج نقطه از هر کلاس در ارتفاع یک متری از سطح زمین اندازه گیری شد. اندازه گیری ها بین ساعت 9 تا 15 و در فصل بهار انجام و شاخص عدم آسایش دمایی برای هر کلاس محاسبه شد. نتایج نشان داد میانگین (انحراف معیار) دما برابر با (2/84) 27/42 درجه سانتیگراد، میانگین (انحراف معیار) رطوبت نسبی (7/43) 30/4 درصد و میانگین DI (1/72) 22/46 بود. DI در 17/4 درصد کلاس ها کمتر از 21، در 60 درصد کلاس ها در محدوده 21 تا 24 و در 22/6 درصد کلاس ها در محدوده 24 تا 27 درجه سانتیگراد بود. بر اساس نتایج تنها در 17/4 درصد از کلاس ها شرایط آسایش دمایی برای تمامی دانش آموزان مطلوب می باشد. بر اساس راهنمای ارائه شده در شاخص DI،در شرایط موجود انتظار می رود در 60 درصد کلاس ها کمتر از 50 درصد و در 6/22 درصد کلاس ها بیش از 50 درصد دانش آموزان احساس عدم آسایش دمایی داشته باشند.
    نتیجه گیری
    در مدارس و محیط های آموزشی به خصوص در مناطق گرمسیری مانند استان قم، برای افزایش سطح آسایش دمایی که ارتباط مستقیم با کیفیت عملکرد فراگیران دارد، انجام اصلاحات مناسب، ضروری است.
    کلیدواژگان: مدرسه ابتدایی، دما، رطوبت نسبی، شاخص عدم آسایش دمایی
  • فیروزه زارع فراشبندی، آناسیک لاله زاریان، علیرضا رحیمی، اکبر حسن زاده صفحه 729
    آگاهی از رفتار جستجوی اطلاعات توسط بیماران می تواند اطلاعات با ارزشی را جهت ارتقای سلامت آن ها در اختیار متخصصان و اطلاع رسانان پزشکی قرار دهد. در این مطالعه پیمایشی است. جامعه پژوهش شامل6426 نفر از بیماران دیابتی تحت درمان در 10 مرکز درمانی تحت نظارت معاونت درمان استان اصفهان بود توسط نمونه گیری تصادفی طبقه ای غیر درصدی 362 نفر به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه رفتار جستجوی اطلاعات سلامت لانگو با اعمال برخی تغییرات در آن بوده است. وفق نتایج پر استفاده ترین منابع اطلاعاتی توسط بیماران دیابتی بر حسب میانگین از 5 به ترتیب پزشک (3/12)، تلویزیون (2/43)، افراد خانواده (2/32)، اخبار (2/01)، سایر ارائه دهندگان خدمات پزشکی (1/38) و رادیو (1/19) بودند و کم ترین میانگین استفاده از منابع اطلاعاتی به طور یکسان مربوط به انجمن های خیریه یا حمایت از بیماران دیابتی و خطوط اضطراری تلفن با میانگین صفر بودند. همچنین براساس نتایج میانگین نمره غیرفعالانه اطلاعات (41/68) به طور معنی داری بیش تر از میانگین نمره فعالانه اطلاعات (39/20) بود. از آنجایی که بیماران دیابتی اصفهان بیش تر دریافت کنندگان غیرفعال اطلاعات سلامت هستند تا جستجوگران فعال، باید اطلاعات سلامت مرتبط با دیابت به صورت غیرفعالانه و از طریق پراستفاده ترین منابع اطلاعاتی مورد استفاده این بیماران به آنان منتقل شود تا از این طریق بتوان نقش موثری در افزایش آگاهی آنان نسبت به بیماری دیابت، روش های کنترل و پیشگیری از آن داشت. همچنین لازم است جهت انتقال موثر اطلاعات سلامت به بیماران دیابتی، رفتار اطلاع یابی این افراد به صورت دوره ای بررسی شده و به شناسایی الگوهای جستجوی اطلاعات آنان جهت برنامه ریزی های آگاهی رسانی و اطلاع رسانی مفید و مناسب اقدام شود.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی سلامت، دریافت غیرفعالانه اطلاعات، جستجوی فعالانه اطلاعات، دیابت، اصفهان
|
  • Farzaneh Maftoon, Faranak Farzadi, Afsoon Aeenparast Page 623
    Objective (s): Outpatient care is one of the important parts of health system. The aim of this study was to assess time spent during outpatient visits by family physician and in the referral system plan.
    Methods
    This was a cross–sectional study. The study population was main providers including family physician and midwives working for the referral system plan. Random sampling method was applied and time spent during outpatients visits was recorded as indicated by the study participants.
    Results
    In all 1814 physicians and 1803 midwives were studied. The study finding indicated that most physicians reported average of 5 to 10 minutes and midwives between 10 to 15 minutes time spent for their outpatient visits. About 45.3% of physicians and 21.8% of midwives believed that this was not enough time.
    Conclusion
    The findings suggest that time spent in outpatient visits is not enough. It seems that a proper defined population for each family physician or referral center is an important step in improving visiting time.
    Keywords: visit time, family physician, referral system plan, outpatient services, Midwife
  • Jamshid Bahmei, Hamed Rahimi, Abdal Saleh Jafari, Mostafa Habibyan Page 629
    Objective (s): With more than 12 million new cases of cancers and nearly 7.6 million deaths all around the world in 2007, cancer currently is the third leading cause of death in the world. This study was conducted to determine medical and non-medical direct costs of cancer patients’ hospitalized in Namazi Hospital in Shiraz, Iran.
    Methods
    This was a cross-sectional study. All patients over 20 years old with cancer including breast, prostate, leukemia, lymphatic, stomach, liver, lung, bladder, uterine and intestine cancers. Initially eligible patients invited to participate in this study. The data was collected through structured interviews with patients and or their caregivers. The data, then, was analyzed using the SPSS software
    Results
    The mean of non-medical direct costs for one month was 2,470,000±2,860,000 Rials. The mean of medical direct costs for one month was 21,550,000±16,980,000 Rials. The mean of total costs paid by patients was 24,020,000±17,300,000 Rials for one month.
    Conclusion
    Patients pay a huge cost for cancer treatment. In order to support patients, health care system should find ways to decrease out-of-pocket payments by cancer patients.
    Keywords: Cancer, Direct medical Costs, Direct non, medical costs
  • Abdollah Keshavarz, Nastaran Keshavarz Mohammadi, Mohammad Afrozi, Edris Kakemam, Rahim Khodayari Zarnaq, Rohollah Kalhor Page 639
    Objective (s): Medical tourism is quickly emerging as a symbol of global trade in health care. The aim of the study was to assess Qazvin’s hospitals preparedness in attracting medical tourists based on JCI patient-oriented standards.
    Methods
    A descriptive study was conducted in seven hospitals of Qazvin in 2012. The patient-oriented checklist of JCI standards was used to collect data.
    Results
    The results showed that among 7 standards, maximum score was belonged to Anesthesia and Surgical Care (77.5%) and minimum score was belonged to Patient and Family Education standard (52.5%). Finally, The Rahimian hospital acquired maximum score (85.4%) and the Kosar hospital acquired minimum score (5).
    Conclusion
    The hospitals in Qazvin showed a relative preparedness in medical tourists. Standards in private hospitals were more acceptable than state teaching hospitals.
    Keywords: Medical tourism, patient, oriented standards, Joint Commission International (JCI), Qazvin's hospitals
  • Jila Sadighi, Ali Hosseini, Kazem Mohammad, Saeed Mahdavi, Siamak Mirab Samiee, Nooshafarin Safadel, Vahid Banaei, Katayoun Jahangiri, Rahele Rostami, Ziba Eslaminejad Page 647
    Objective (s): One of the most important strategies to achieve equity is facilitating population access to health services. As such geographical accessibility modeling was suggested. This paper as part of a larger study on geographical accessibility modeling to medical laboratory services in Iran reports the findings from the city of Takab, Iran.
    Methods
    The detail of methodology and accessibility modeling are reported elsewhere. In brief, study units included existing medical laboratories, which were active by the end of March 2013 and located within the city borders. Data were analyzed using Geographic Information System (GIS). Spatial analysis performed using the ArcGIS software. The criteria ranking scores for site selection were unacceptable, poor, somewhat poor, somewhat good, good and excellent.
    Results
    Takab is located in the west Azarbiyejan Province. According to the accessibility model, the sites for new medical laboratories were identified for Takab. The total area needed was estimated to be about 2000 square meters (in the horizontal expansion of city) and ranked as somewhat good, good and excellent. It is possible to establish 9 new medical laboratories (laboratories outside of hospitals and clinics) in Takab city.
    Conclusion
    The model was accurate in identifying new sites. However, it seems that the accuracy of selected sites should be confirmed by field visits and opinions of local experts.
    Keywords: Medical Laboratory, Geographical accessibility, Urban land use planning, Site selection, Geographical Information Systems (GIS), Takab city, Iran
  • Narjes Erfanmanesh, Zahra Darvizeh, Zohreh Khosravi, Mohammad Reza Hasanzadeh Tvakkoli Page 667
    Objective (s): Despite the negative attitude of the society toward reverse marital age heterogamy, in which women are older than men, spreading of reverse age discrepant marriages and their impacts on changes in community structure illustrate the necessity of identifying the reasons for choosing this type of marriages. This research was conducted to identify and assess factors affecting the marital satisfaction, in couples with reverse age differences.
    Methods
    Due to the limitations of using questionnaire surveys in the field of marital satisfaction, the data was gathered using a qualitative method (Phenomenology) by conducting interviews with 30 couples with reverse age difference as well as using observational techniques and assessing the recorded audios and transcribed texts of interviews. We used axial, selective and open coding methods to analyze the data.
    Results
    In all, 130 concepts were selected and categorized into five main factors that affected marital satisfaction in these couples. These factors were: individual-, family-, attitude, motivation, and background-related factors.
    Conclusion
    The accurate ways to decrease possible breakdown of such marriages is recommended.
    Keywords: marriage, reverse age heterogamy, marital satisfaction, qualitative approach
  • Khaki Rostami Zeinab, Mojgan Mirghafourvand, Malakouti Jamileh, Sakineh Mohammad, Alizadeh Charandabi, Mohammad Asghari Jafarabadi, Ghanbari Solmaz Page 677

    Objective (s): Sexual function has interaction with health and may significantly interfere with health. This study aimed to determine the status of sexual function and help seeking behaviors in newly married women in Sari, Iran

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 363 newly married women in year 2013-2014. A selected randomly selected attending health center of Sari entered into the study. The data were collected by Sexual Function (ASEX), help seeking behaviors and socio-demographic questionnaires. One way analysis of variance, general liner model and logistic regression were used for data analysis.

    Results

    The mean score of sexual function was 14.5 (SD: 4.9) of the attainable range score of 5-30. Prevalence of sexual dysfunction was 21.2%. The highest disorder (16%) was for orgasm and lowest (3.6%) for desire dimension. There was statistical significant relationship between exercise, income and living with family with sexual function in women (p<0.05). Only 41% of women had sought help and 82% of them had refereed to gynecologist. The most cause of not seeking help was “I am ashamed to speak about it”. 61% of women desired for therapy.

    Conclusion

    The findings of this study show that the sexual dysfunction is almost prevalent in women and most do not request help. Indeed determining causes of not seeking help seems necessary.

    Keywords: sexual dysfunction, help seeking behaviors, newly married women
  • Sara Karimi, Haleh Ayatollahi, Maryam Ahmadi Page 687
    Objective (s): Newborn screening program is an essential public health program to identify genetic diseases and congenital disorders. Abnormal screening test results should be followed immediately through health centers; otherwise there would be a delay in the process of diagnosis and treatment. As the number of studies related to the use of newborn screening information systems in Iran is few, in this study, general issues related to newborn screening system and the necessity of using information technologies in newborn screening process are reviewed.
    Methods
    In this study, the relevant literature from 2000 to 2013 was reviewed. The electronic databases including Web of Science, Science Direct, PubMed, Medline, Ovid and MagIran were used to find relevant literature. Data related to the newborn screening information system in the selected countries (America, England and Australia) was gathered using electronic databases and the official websites of the organizations involved in newborn screening programs.
    Results
    The results showed that not only newborn screening information system integrates screening processes among blood sampling centers, hospitals and referral centers, but also reduces the amount of manual processes. While in some countries national or regional newborn screening information systems are used, in Iran, newborn screening data are collected in several forms to be sent to the higher authorities.
    Conclusion
    It seems that the use of a newborn screening information system that is able to gather screening information along with other personal health data will increase productivity and help managers to make effective decisions.
    Keywords: Screening, Newborn Screening, Information system
  • Maryam Keshavarz, Zahra Amirkhanzadeh Barandouzi, Hassan Ashayer, Ali Montazeri Page 697
    Objective (s): Painful procedures such as venipuncture that are performed repeatedly on preterm infants in NICU has been proposed as one of the factors that may contribute to altered development of cognition, motor function and behavior in infants born preterm. Therefore it has been suggested that pain management in infants is necessary. This study assessed the effect of sucrose on pain reduction at different stages of venipuncture.
    Methods
    In this clinical trial and double blind study 64 premature infants aged 35-32 weeks hospitalized in intensive care randomly assigned into two groups (sucrose group) and control group. In both groups ten minutes before starting the intervention until ten minutes after the ending of venipuncture simultaneously was filmed from infants` face and monitored by using two video cameras. In the experimental group, 2 minutes before blood sampling, 0.5 ml oral sucrose solution 24% with syringe was administered on the anterior portion of tongue and for the infant in control group, 0.5 ml strill water was given to infants. The Premature Infant Pain Profile was used for pain evaluation. Average pain scores before venipuncture, during blood sampling, immediately after removing needle and ten minutes after blood sampling was calculated.
    Results
    The mean pain scores in both groups during blood sampling and immediately after removing needle in comparison with before blood sampling decreased significantly (P<0.001). The mean pain score during blood sample in the sucrose group was significantly lower than the mean pain score of the control group (p<0.001). In both groups mean pain score ten minutes after venipuncture returned to the baseline.
    Conclusion
    Oral sucrose was effective on pain reduction at different stages of venipuncture in preterm infants. This non-pharmacological method is recommended for pain relieve in minor painful interventions in infants hospitalized in neonatal intensive care units.
    Keywords: Sucrose, pain, preterm infant, venipuncture
  • Fatemeh Rahimikian, Mahdieh Kiani, Azadeh Shadmehr, Mohadeseh Kiani, Maryam Kiani, Zeynab Niazi Page 703
    Objective (s): Physiological edema of pregnancy is a common finding in pregnancy and there are several interventions to control it. As such the feet elevation is one of the most common approaches. However, this approach may cause some limitations. Thus, the use of massage as a new therapy is increasing. The present study was performed to compare the effectiveness of massage and feet elevation on physiological edema of pregnancy.
    Methods
    In this study, 180 healthy pregnant women non-randomly assigned to 3 groups: massage group, feet elevation group and control group. Massage group received 20 minutes feet massage and the feet elevation group received feet elevation for 20 minutes. The study was performed during 5 days. Edema was measured before and after interventions and was compared among three groups.
    Results
    There were significant differences among three groups in terms of the mean rate of change of the circumferences. However, this change was greater for the massage group.
    Conclusion
    The results indicated that compared with feet elevation, massage has greater impact on pregnancy edema.
    Keywords: Foot massage, Elevation, Physiological edema of pregnancy, Complementary medicine
  • Atoosa Solimanian, Shamsoddin Niknami, Ibrahim Hajizadeh, Masoumeh Hashemian, Ardalan Soleymanian, Mehdi Gheitasi, Ali Safari Variani Page 711
    Objective (s): The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of a theory-based educational intervention for increasing exercise to prevent osteoporosis in pre-menopausal women.
    Methods
    This study used a randomized controlled design to evaluate an 8-week exercise education intervention program based on the Health Belief Model and Self Regulation construct to prevent osteoporosis in 140 pre-menopausal women.
    Results
    The results of post intervention and 3 months follow up revealed that individuals in the experimental group had a positive and significant progress, whereas no progression occurred in the control group. After the intervention, the experimental group demonstrated significant improvements in physical activity, muscle strength and feasibility, with no significant changes in the control group.
    Conclusion
    These results support the applicability of the integrated model for a physical activity intervention in order to prevent osteoporosis in women.
    Keywords: Osteoporosis, Health Belief Model, self, regulation, physical activity, physical fitness indices
  • Mohsen Mahdinia, Mehdi Asadi Ghalhari, Siamak Mohebi, Rajabali Hokmabadi Page 721
    Objective (s): Thermal comfort consists of three parameters: temperature, humidity and airflow. It is one of the important factors on maintaining health and optimizing the performance of students in the classrooms. According to the climatic conditions of Qom province and the importance of thermal comfort in schools, this study aimed to assess classroom thermal conditions in primary schools.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in primary schools in Qom province in 2013. Relative humidity was measured using a CASELLA hygrometer and temperature was measured using a mercury thermometer at five points in each classroom at one meter height from ground level. The measurements were performed between 9 AM to 15 PM in the spring. Thermal discomfort was measured using the thermal discomfort index (DI). All statistical analysis performed using SPSS software version 16.
    Results
    Overall 115 classrooms were assessed. In this study, mean temperature was equals to 27.42±2.84°C. The mean of relative humidity was 30.4±7/43% and mean of the DI was 22.46±1.72°C. In 17.4% of classrooms the DI was less than 21°C, in 60% of classrooms was 21-24°C and in 22.6% of classrooms was 24-27 °C. As a result only in 17.4% of classrooms thermal comfort conditions was favorable for students.
    Conclusion
    In order to increase thermal comfort level in primary schools and educational environments, especially in tropical areas such as Qom province, appropriate actions are recommended.
    Keywords: primary school, temperature, relative humidity, Thermal discomfort index
  • Firoozeh Zare, Farashbandi, Anasik Lalazaryan, Ali Reza Rahimi, Akbar Hassanzadeh Page 729
    Objective (s): Health information seeking behavior describes how the individual search for and obtain health and medical information about health risks, diseases and illnesses, and health promotion activities. Understanding the patient's information seeking behavior can provide the medical and information specialists useful evidence in improving the patient's health.
    Methods
    A sample of 362 diabetic patients in Isfahan, Iran was studied. The SPSS version 20, descriptive and analytic statistics are applied in analysis of this work. The Lngo’s health information seeking behavior questionnaire was used to collect data. Descriptive analysis was performed to explore the data.
    Results
    The findings indicatedthat most usable information sources by diabetic patients were physicians (3.12%), television (2.43%), family members (2.32%), news (2.01%), other health care providers (1.38%) and radio (1.19%). Help lines was not indicated as a source of information at all. Differences between passive information seeking (41.68) and active information seeking (39.20) considered statistically significant (p < 0.001).
    Conclusion
    Passive transition of health information on diabetes through most usable information sources seems to be the best way of making these patients alert.
    Keywords: health information seeking behavior, passive information receipt, active information seeking, diabetes, Isfahan