فهرست مطالب

پایش - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 68، امرداد و شهریور 1395)

مجله پایش
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 68، امرداد و شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین پناهی*، سیدعلی آل عمران صفحه 346
    امید به زندگی یکی از مهم ترین شاخص های خلاصه مرتبط با عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و غیره است و از آن به عنوان نشانگر اصلی سلامت یک جامعه یاد می شود. در این راستا پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر تورم، مخارج بهداشتی و شهرنشینی بر امید به زندگی در کشورهای منطقه ی خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) انجام شده. آمار و اطلاعات مربوط به متغیرهای به کاربرده شده در پژوهش از لوح فشرده ی WDI2014 استخراج شده و روش اقتصادسنجی به کار برده شده در پژوهش، روش پنل دیتا بود. هم چنین، قلمرو زمانی پژوهش فاصله ی زمانی سال های 2000 تا 2012 و قلمرو مکانی پژوهش نیز کشورهای منطقه ی خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) بود. بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش، ضرایب هریک از متغیرهای الگو با مبانی نظریه ای هم خوانی داشته و یک واحد افزایش در متغیر تورم باعث کاهش 17/3 واحد در امید به زندگی و یک واحد افزایش در هریک از متغیرهای مخارج بهداشتی و شهرنشینی به ترتیب باعث افزایش 0/12 و 0/37 واحد در امید به زندگی می شود. از این رو با توجه به تاثیر مثبت مخارج بهداشتی و شهرنشینی بر امید به زندگی، پیشنهاد می شود که سیاست گذاران اقتصادی در این کشورها، با توجه ویژه به بخش بهداشت و درمان و افزایش آگاهی و اطلاعات مردم در استفاده از خدمات بیمه ای و غیره، زمینه را برای افزایش امید به زندگی و سلامتی مردم فراهم آورند و با توجه به تاثیر منفی تورم بر امید به زندگی، با سیاست های مناسب مانع از افزایش بی رویه ی قیمت ها شده و یا حداقل قدرت خرید مردم و به دنبال آن سلامت جسمی و روانی مردم را ارتقاء دهند.
    کلیدواژگان: منطقه ی MENA، امید به زندگی، مخارج بهداشتی، تورم، شهرنشینی
  • اکبر نیک پژوه، تهمینه قایمیان صفحه 352
    فشارخون بالا از شایعترین مشکلاتی است که در مراکز مراقبت های اولیه دیده می شود و چنانچه سریع تشخیص داده نشده و به طور مناسب درمان نشود ممکن است منجر به انفارکتوس میوکارد، سکته مغزی، نارسایی کلیه و حتی مرگ شود. و استفاده از گایدلاین های بالینی در ارزیابی و کنترل بیماری ها از جمله پرفشاری خون، نقشی اساسی دارد[1].
    با توجه به تغییراتی که در گایدلاین جدید پرفشاری خون Eighth Joint National Committee (JNC8) اتفاق افتاده است به عنوان مثال بتابلوکرها از دارو های کلاس اول درمان پرفشاری خون کنار گذاشته شده اند، و یا هدف درمانی پرفشاری خون در بیماری دیابت و بیماری مزمن کلیه از 130/80< به 140/90< تغییر کرده است و یا هدف درمانی پرفشاری خون در بزرگسالان 60 ساله و بزرگتر به 150/90< افزایش یافته است، این دست نوشته ضمن مقایسه گزارش هشتمین کمیته ملی Eighth Joint National Committee (JNC8) با گزارش قبلی(JNC7)، آخرین توصیه ها و الگوریتم درمانی پرفشاری خون را در قالب نامه به سردبیر تبیین می کند.
  • سیده حمیده قاضی میرسعید، امیر اشکان نصیری پور* صفحه 360
    انتظار و تاخیر از نشانه های جریان ناکارآمد گردش بیمار است که بر رضایت بیماران و تمایل آنان به ادامه درمان و نیز حفظ کارکنان اثر منفی دارد. این مطالعه با هدف بررسی گردش بیماران سرپایی واحد روانپزشکی یکی از مراکز مشاوره شهر تهران و بهبود زمان انتظار آنان، در تابستان 1393انجام شد. در این مطالعه مقطعی پس از بررسی جریان گردش بیماران و شناسایی ایستگاه های ارائه خدمت، زمان ورود و خروج 110 بیمار در هر ایستگاه به ثبت رسید و پس از ارزیابی داده ها توسط نرم افزارMinitab، مشخص گردید، ایستگاه مصاحبه به عنوان گلوگاه در فرایند عمل می کند. نتایج تحلیل رگرسیون به منظور بررسی معناداری تاثیر سایر متغیرها بر زمان انتظار در گلوگاه نشان داد. با توجه به معناداری مقدار t برابر با 5/81، در سطح اطمینان 99%، تنها متغیر تعداد بیماران در صف انتظار، بر زمان انتظار تاثیر دارد. نتایج تحلیل علت ریشه ای (RCA) حاکی از کمبود منابع مالی، عدم رضایتمندی روانپزشک، کلی بودن برخی عبارات شرح شغل وعدم رعایت بازه زمانی استاندارد جهت ملاقات بیماران بود که برای کلیه علل ریشه ای مذکور اقدمات پیشگیرانه پیشنهاد گردید. در مرحله «اجرا»ی چرخه برنامه ریزی، اجرا، مطالعه و عمل(PDSA )، روش دلفی، انجام شد. نتایج نشان داد اجرای راهبردهای: جذب واقع بینانه نیروی انسانی، ایجاد فرصت برای رشد شخصی آنان، تشویق نیروی انسانی بر اساس نتایج ارزیابی عملکرد آنان و ایجاد محیط دوستانه در محل کار، بیشترین تاثیر را در کاهش زمان انتظار بیماران دارد.
    کلیدواژگان: زمان انتظار، تحلیل علت ریشه ای، بیمار سرپایی
  • اکرم حافظی*، عفت عباسی، شمس الدین نیکنامی، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحه 372
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و ارائه سرفصل برنامه درسی دوره کارشناسی پیوسته بهداشت مدارس انجام گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش کیفی است. « اسناد و مدارک موجود در این زمینه در داخل کشور (مطالعه آخرین برنامه مصوب بهداشت مدارس در کشور که در حد کاردانی پیوسته بوده است و با در نظر گرفتن استانداردهای بهداشت مدارس که از سوی موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران منتشر شده» « بررسی برنامه بهداشت و سلامت در سایر کشورها (آمریکا، انگلیس، مالزی، مصر و کشورهای حوزه خلیج فارس» مطالعه شد. سپس با ترتیب دادن مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 12 تن از متخصصان برنامه درسی و متخصصان بهداشت که به صورت هدفمند انتخاب شدند؛ مبتنی بر الگوی برنامه ریزی درسی تجویزی و عمل گرای گریوز به تدوین اهداف، محتوا، روش های تدریس و ارزشیابی و در نهایت ارائه سرفصل برنامه درسی مذکور پرداخته شد. نتایج مطالعات و مصاحبه ها نشان داد که الگوی پیشنهادی برنامه درسی کارشناسی پیوسته بهداشت مدارس با دربرگرفتن عناصر کلیدی برنامه درسی (اهداف، محتوا، روش های تدریس و ارزشیابی) متناسب با نظام آموزش عالی کشور است و می تواند زمینه تربیت مربیان بهداشت مدارس را فراهم آورد. درنتیجه، با راه اندازی دوره کارشناسی پیوسته بهداشت ضمن تربیت مربی بهداشت برای مدارس، امکان رشد بهداشت فردی و اجتماعی دانش آموزان میسر می گردد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، بهداشت مدارس، کارشناسی پیوسته، برنامه درسی آموزش عالی
  • شهلا قنبری، علی رمضانخانی*، یدالله محرابی، علی منتظری صفحه 388
    سواد سلامت عموما به معنای توانایی افراد برای دسترسی به اطلاعات سلامت و استفاده از آن به منظور تصمیم گیری مناسب در زمینه حفظ و ارتقای سلامت است. طراحی ابزار برای سنجش سواد سلامت اخیرا محققان را در سراسر دنیا به خود مشغول ساخته است و به رغم مطالعات گسترده در رابطه با سواد سلامت بالغان، به سواد سلامت نوجوانان کمتر توجه شده است. این مطالعه اولین تلاش برای طراحی و روان سنجی ابزاری برای سنجش سواد سلامت نوجوانان ایرانی بود که در دو بخش کیفی و کمی به اجرا درآمد. در مرحله اول، بر اساس داده های بدست آمده از یک مطالعه کیفی با 67 نوجوان 15 تا 18 ساله و مرور گسترده ادبیات موجود بانک سوالات اولیه شامل 104 گویه در زمینه سواد سلامت طراحی گردید که با بررسی مجدد توسط گروه تحقیق تعدادی از گویه ها به دلیل پراکندگی و ارتباط کمتر با موضوع حذف شدند. روایی محتوا و روایی صوری ابزار مقدماتی (شامل 81 گویه) توسط گروهی از متخصصان و مصاحبه با نوجوانان ارزیابی شد. پس از بررسی روایی محتوا و اعمال اصلاحات توصیه شده، تعداد عبارات ابزار به 47 عبارت کاهش یافت. سپس با استفاده از یک مطالعه مقطعی بر روی 582 نفر از دانش آموزان دبیرستانی در 5 منطقه آموزش و پرورش در شهر تهران که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، پایایی (همسانی درونی و ثبات ابزار)، روایی و تحلیل سازه ابزار مورد سنجش قرار گرفت. در تحلیل عاملی اکتشافی 44 گویه در 8 عامل بارگذاری شدند که در مجموع بیانگر 55/06 درصد تغییرات مشاهده شده بودند. میزان ضریب آلفای کرونباخ برای برای هریک از عوامل قابل قبول بود. آزمون مجدد پرسشنامه با فاصله دو هفته نیز ثبات پرسشنامه را تایید کرد. پرسشنامه نهایی با 44 عبارت در 8 حیطه شامل دسترسی، خواندن، درک، ارزیابی، استفاده، ارتباط، خود کارآمدی و محاسبه به عنوان ابزاری روا و پایا برای سنجش سواد سلامت نوجوانان تایید شد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، نوجوانان، روان سنجی، پرسشنامه
  • سید معصومه حسینی، حمید سوری*، فرید زایری صفحه 404
    ارسال و خوانش پیامک حین رانندگی از عوامل خطر مهم در رخداد سوانح ترافیکی است. به منظور تهیه ابزاری روا و پایا جهت بررسی عوامل روانی اجتماعی مرتبط با ارسال و خوانش پیامک حین رانندگی با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده، روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه بررسی شد. مطالعه حاضر در سال 1393 روی دانشجویان 18سال و بالاتر در سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و ایران انجام شد. تعداد 470 نفر نمونه (260 نفر مرد و 210 نفر زن) از طریق نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین دانشجویان انتخاب گردیدند. در مرحله ارزیابی روایی محتوا، گویه14 پرسشنامه (مربوط به داشتن تلفن همراه) و سه زیر مجموعه از گویه های 23، 24 و 25 پرسشنامه با توجه به مشابهت معنایی با گزینه های دیگراز پرسشنامه حذف شدند. همچنین سه گزینه جهت رفع ابهام به گویه های پرسشنامه اضافه گردید. شاخص آلفای کرونباخ برای بررسی همسانی درونی در دو مقیاس ارسال و خوانش پیامک به ترتیب 0/73 و 0/71 بود. ضریب همبستگی درون خوشه ای، برای مقیاس ارسال و خوانش پیامک به ترتیب 0/83 و 0/79 ، و نشان دهنده ی سطح بالایی از پایایی آزمون- بازآزمون بود. نسخه فارسی پرسشنامه ارسال و خوانش پیامک در حین رانندگی با بهره گیری از تئوری رفتار برنامه ریزی شده ابزاری پایا و معتبر بوده و می تواند در مطالعات مربوطه استفاده شود.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، پرسشنامه فرستادن و خواندن پیامک، ایران
  • راضیه بندری، مجیده هروی کریموی*، لیلا محبی، علی منتظری صفحه 412
    پژوهش حاضر مطالعه ای روش شناختی است که با هدف ترجمه و تعیین روایی و پایایی پرسشنامه 3 بعدی و 20 گویه ای سنجش اضطراب سالمندان(Geriatric Anxiety Inventory) انجام گرفته است. پس از کسب مجوز از طراح ابزار، ترجمه بر اساس و اخذ نظرات کارشناسان ادبیات فارسی انجام گرفت. سپس روایی صوری و محتوا، سازه و ملاک پرسشنامه تعیین گردید. به منظور تعیین روایی سازه از مقایسه گروه های شناخته شده (عدم یا وجود سوء رفتار در سالمندان) و برای تعیین روایی ملاکی از پرسشنامه SF36 استفاده شد. تعیین پایایی ابزار با تحلیل همسانی درونی انجام شد. به این منظور با مراجعه محقق به 6 مرکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی100 سالمند به صورت تصادفی انتخاب و سپس پرسشنامه های پژوهش تکمیل گردید. تفاوت معنی داری میان دو گروه دارای سوء رفتار و گروهب دون سوء رفتار در سالمندان گزارش شد. همبستگی بالا و معنی دار بین اکثر نمرات حاصل از دو پرسشنامه GAIو SF-36 روایی ملاکی آزمون را مورد تایید قرار داد. ضرائب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 0/957 بود. یافته های پژوهش، تبیین کننده روایی صوری، سازه، افتراقی و همسانی درونی ابزار بوده، لذا استفاده از این توصیه در تحقیقات پیشنهاد می شود. پیشنهاد می گردد در مطالعات آینده، روایی سازه نسخه فارسی پرسشنامه GAI در حجم نمونه بزرگتری با استفاده از تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب سالمندان، ترجمه، روایی، پایایی، پرسشنامه سنجش اضطراب سالمندان
  • مجیده هروی کریموی*، ناهید رژه، احیاء گرشاسبی، مریم نیکخواه، علی منتظری صفحه 422
    پرسشنامه اختصاصی سنجش کیفیت زندگی سالمندان (CASP- 19) از رایج ترین ابزارهای مورد استفاده برای ارزیابی کیفیت زندگی سالمندان است. پرسشنامه مذکور شامل 19 گویه در چهار بعد کنترل، استقلال، خودیابی و کامیابی است. پژوهش حاضر با هدف ترجمه و تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه 19 CASP- انجام گرفته است. این پژوهش از نوع مطالعات روش شناختی است که روی 100 فرد سالمند انجام شد. پس از کسب مجوز از طراح ابزار، ترجمه بر اساس پروتکل سازمان سلامت جهان در خصوص فرایند ترجمه و تطابق ابزارها به نسخه فارسی ترجمه شد. سپس پایایی پرسشنامه (همسانی درونی و ثبات) و روایی شامل روایی کیفی صوری، محتوا، مقایسه گروه های شناخته شده و روایی ملاکی (سنجش همبستگی بین نسخه فارسی پرسشنامه19CASP- و 36SF-) صورت گرفت. میانگین سنی مشارکت کنندگان (7/32)69/66 بود بیش از نیمی از آنان (54 درصد) را زنان تشکیل می دادند. میزان همسانی درونی(آلفای کرونباخ) برای زیر مقیاس ها رضایت بخش بود(0/88- 0/70). آزمون- پس آزمون در دو مرحله، با فاصله زمانی دو هفته تکمیل گردید و با استفاده از آزمون شاخص همبستگی درون خوشه ای(ICC) با هم مقایسه صورت گرفت. نمره ابعاد بین نسخه فارسی پرسشنامه 19CASP- برمبنای وجود یا عدم غفلت مراقبتی نشان دهنده افتراق بر اساس پارامتر مذکور بود. روایی ملاکی بیانگر همبستگی معناداری بین غالب ابعاد نسخه فارسی پرسشنامه 19CASP- و نمره کل آن و 36SF- بود. نتایج نشان داد این پرسشنامه دارای پایایی و روایی مناسب، نمره گذاری ساده، و قابلیت به کارگیری درموقعیت های مختلف همچون جایگاه های بالینی، منازل و مجیط های تحقیقاتی توسط ارائه دهندگان خدمات بهداشتی می باشد. پیشنهاد می گردد در مطالعات آینده، روایی سازه نسخه فارسی پرسشنامه 19CASP- در حجم نمونه بزرگتری با استفاده از تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ترجمه، اعتباریابی، نسخه فارسی، ابعاد پرسشنامه 19CASP، کیفیت زندگی سالمندان
  • معصومه ابراهیمی توانی، فضل الله غفرانی پور*، ابراهیم حاجی زاده، مهراندخت عابدینی، علی منتظری صفحه 432
    آموزش مبتنی بر نیاز رفتارهای خودمراقبتی در افراد مبتلا به بیماری های مختلف اهمیت زیادی دارد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی منابع اولیه اطلاعات، حیطه های نیاز و روش های آموزشی مورد علاقه زنان سنین باروری مبتلا به واژینیت برای طراحی و اجرای یک برنامه آموزشی خودمراقبتی در بیماری در درمانگاه های بیماری های زنان سه مرکز منتخب در شهر تهران در سال 93-1392 انجام شد. در یک مطالعه (توصیفی- تحلیلی) مقطعی، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده در راستای هدف مطالعه، اطلاعات جمع آوری شده از 224 زن در سنین باروری 49-15 ساله دارای فعالیت جنسی مبتلا به واژینیت مراجعه کننده به مراکز بررسی شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته شامل سه بخش مشخصات جمعیت شناختی و زمینه ای، وضعیت بیماری و بخش نیازسنجی، پس از توضیحات محقق و اخذ رضایت آگاهانه با تکمیل پرسشنامه توسط بیماران انجام شد. پرسشنامه بخش نیاز سنجی در دو حیطه و در مقیاس پنج درجه ای لیکرت سنجیده شد. یافته ها نشان داد پزشکان، ماماها و کارکنان بهداشتی- درمانی و پس از آن اینترنت بیشترین منابع کسب اطلاعات بیماران در زمینه عفونت های شایع دستگاه تناسلی هستند. روش های آموزشی مورد نظر بیماران برای اجرای برنامه آموزشی غیرحضوری با استفاده از کتابچه آموزشی و پس از آن به ترتیب لوح فشرده رایانه ای و تلفن همراه بود. میانگین کلی نیاز آموزشی افراد در حد زیاد بوده است و نیاز آموزشی حیطه های خودمراقبتی در بیماری و حیطه اطلاعات کلی بیماری تفاوت آماری معنادار نشان می داد. بیشترین عنوان نیاز آموزشی در زمینه رفتارهای خود مراقبتی حیطه سلامت روابط جنسی برای بهبودی واژینیت بود. نتایج مطالعه نشان داد که کارکنان بهداشتی- درمانی به عنوان منبع اولیه کسب اطلاعات زنان سنین باروری مبتلا به واژینیت نقش مهمی دارند. همچنین بیماران نیاز به آموزش زیادی در زمینه بیماری واژینیت و حیطه های خودمراقبتی در این بیماری دارند. طراحی و اجرای برنامه آموزشی خودمدیریتی و خودمراقبتی برای کمک به بهبودی بیماران و پیشگیری از عود بیماری واژینیت لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: منابع اطلاعات، نیاز های آموزشی زنان، واژینیت، خودمراقبتی
  • ملیحه کدیور، مرجان مردانی حموله*، نعیمه سیدفاطمی، نگارین اکبری صفحه 444
    تولد نوزاد نارس، می تواند با خلق بحران عاطفی برای مادران همراه باشد و آنان را با مشکلات متعددی مواجه نماید. هدف این مطالعه شناسایی ادراک مادران از بستری نوزاد نارس در بخش های مراقبت ویژه نوزادن بود. مطالعه حاضر با رویکرد کیفی و با بهره گیری از شیوه تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. مشارکت کنندگان شامل 25 نفر از مادران بودند که به روش نمونه گیری هدفمند وارد مطالعه شدند و مورد مصاحبه های چهره به چهره و نیمه ساختارمند قرار گرفتند. تحلیل داده ها همزمان با گردآوری آنها انجام گرفت که شامل پیاده کردن نوار مصاحبه به صورت کلمه به کلمه، چندین بار خوانش کل متن برای دریافت درک کلی از محتوای آن، تقسیم متن به واحدهای معنایی، استخراج خلاصه ای از واحدهای معنایی و کدگذاری آنها، طبقه بندی کدهای اولیه درون زیرطبقات و طبقات بر اساس شباهت ها و تفاوت های آنها و استخراج طبقات پایانی به عنوان محتوای نهفته در داده ها بود. به طور کلی 2 طبقه و 5 زیرطبقه شناسایی شدند. طبقات شامل زندگی با تنش و تلاش برای توانمندسازی بودند. زندگی با تنش در بردارنده زیرطبقات آینده هراسی و آسیب به خانواده بود. تلاش برای توانمندسازی نیز دربردارنده زیرطبقات جستجو جهت یادگیری نادانسته-ها، مشارکت در درمان و کسب آمادگی برای ترخیص می شد. شناسایی ادراک مادران دارای نوزاد نارس، به کارکنان عرصه سلامت جهت ارائه خدمات بهتر به آنان در بخش های مراقبت ویژه، یاری می رساند. همچنین، طبق یافته های این تحلیل محتوا؛ می توان مداخلات مناسبی برای این مادران طراحی نمود.
    کلیدواژگان: بخش های مراقبت ویژه نوزادان، مادران، والدین، نوزادان نارس
  • اکرم محبوبی راد، آذر طل، داود شجاعی زاده*، مهدی یاسری صفحه 452
    امروزه کم تحرکی به عنوان یکی از نگرانی های سلامت همگانی مطرح است و زنان به دلایل گوناگون از جمله بارداری بیشتر از مردان در معرض خطر کم تحرکی قرار دارند. این مطالعه نیمه تجربی دارای گروه کنترل با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی براساس الگوی بزنف بر ارتقای فعالیت جسمانی پس از زایمان در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی طراحی و اجرا شد. تعداد 168 نفر از زنان مراجعه کننده در دوران پس از زایمان به مراکز بهداشتی درمانی، با روش تخصیص تصادفی و با استفاده از بلوکهای تصادفی با طول متغیر 4 و 6 انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه براساس الگوی بزنف و پرسشنامه بین المللی فعالیت جسمانی بود که توسط هر دو گروه تکمیل شد. مداخله آموزشی در قالب چهار جلسه در گروه مداخله به اجرا درآمد و گروه کنترل جز مراقبت های رایج پس از زایمان مداخله ای دریافت نکردند. سه ماه پس از اجرای مداخله مجددا پرسشنامه توسط هردو گروه تکمیل و داده های بدست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شد. نتایج پیش آزمون اختلاف معناداری در مشخصات دموگرافیک و میانگین نمرات سازه های الگوی بزنف بین دو گروه نشان نداد. پس از مداخله بین دو گروه از نظر میانگین نمرات آگاهی، نگرش، باورهای هنجاری، عوامل قادرکننده و قصد رفتاری تفاوت آماری معنادار مشاهده شد. میزان فعالیت فیزیکی افراد در سطح متوسط و شدید افزایش معنادار داشت. با توجه به نتایج این مطالعه می توان عنوان کرد که مداخله آموزشی براساس الگوی بزنف در ارتقای فعالیت فیزیکی پس از زایمان موثر است.
    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، دوران پس از زایمان، الگوی بزنف، آموزش
  • علی منتظری*، طاهره رستمی، محمود طاووسی، علی اصغر حائری مهریزی، سپیده امیدواری صفحه 461
    گزینه پاسخ، انتخاب پاسخگو به سئوال بسته است. گزینه های پاسخ در طراحی پرسشنامه های مطالعات سلامت، مطالعات اپیدمیولوژیک و بالینی بسیار اهمیت دارند. در این مقاله مفاهیم گزینه های پاسخ در پرسشنامه های سلامت و میزان همپوشانی گزینه های پاسخ از نظر مفهومی در دو بعد (قید مقدار و قید تکرار) بررسی گردید. هدف این مطالعه، ارزشیابی پاسخ های طبقه بندی شده متفاوت افراد در مواجهه با پرسشنامه های مربوط به سلامت بود.
    این مطالعه جمعیتی در نمونه1109 نفری از افراد بالغ 18 تا 65 سال در تهران انجام شد. شرکت کنندگان به سوالات یک پرسشنامه طراحی شده پاسخ دادند. پرسشنامه مزبور حاوی چند مقیاس دیداری مشابه (با درجه بندی 0 تا 10 با انطباق 0 با حداقل امتیاز و 10 با حداکثر امتیاز) به منظور ارزیابی پاسخ های طبقه بندی مکتوب ارائه شده در قیدهای مختلف بود.
    تحلیل داده های این مطالعه نشان داد که در اکثر موارد ارزیابی مخاطبان (با انتخاب درجات قیدهای ذی ربط) یکسان است. در پاسخ به قید مقدار، میانگین (انحراف معیار) امتیازات برای گزینه ''بسیار زیاد'' (1/09) 8/35 و برای گزینه ''زیاد'' (1/22)7/10 بود. در پاسخ به قید تکرار (فراوانی) نشان داده شد که میانگین (انحراف معیار) امتیازات برای گزینه ''همیشه'' (1/46)8/99، برای گزینه ''اغلب اوقات'' (1/69) 6/65 و برای گزینه ''هیچ وقت'' (0/65) 0/25بود. یافته ها نشان داد که پاسخ قیود توسط مخاطبان براساس سن، جنسیت، تحصیلات، تاهل و شغل نیز تفاوت معنادار ندارد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مردم در پاسخ به سئوالات یک پرسشنامه تقریبا با یک برداشت مشترک، گزینه ای پاسخ را انتخاب می کنند و از جهت روش شناختی می توان به یکسانی پاسخ مردم در انتخاب گزینه ها اطمینان کرد.
    کلیدواژگان: گزینه های پاسخ، پرسشنامه های سلامت، قید مقدار، قید تکرار (فراوانی)، مقیاس درجه بندی
|
  • Hossein Panahi *, Seyed Ali Aleemran Page 346
    Objective(s)
    Life expectancy is one of the most important summary measures and the main indicator of health. Accordingly, the objective of this research was studying the effect of inflation, health expenditure and urbanization on life expectancy in the Middle East and North Africa Countries (MENA).
    Methods
    This research was a causal-analysis by using panel data over the period of 2000 - 2012 for the countries of Middle East and North Africa.
    Results
    Coefficients for each of the variables in the model were consistent with the theoretical bases. So that, one-unit increase in the inflation has decreased life expectancy by 3.17 units and also one-unit increase in each of the variables of health expenditure and urbanization, have increased life expectancy by 0.12 and 0.37 units respectively.
    Conclusion
    Given the positive impact of health expenditure and urbanization on life expectancy, special attention to the health sector and increasing public awareness on using insurance services is recommended. Also, with respect of the negative impact of inflation on life expectancy, it is suggested that by using appropriate policies, the policy makers prevent excessive price increases to provide the least purchasing power of people and therefore their physical and mental health.
    Keywords: MENA, Life Expectancy, Health Expenditure, Inflation, Urbanization
  • Seyedeh Hamideh Ghazimirsaeid, Amir Ashkan Nasiripour* Page 360
    Objective(s)
    Waits and delays are symptoms of disrupted patient flow that has a negative effect on patient satisfaction, staff retention and referrals. This research aimed to study on psychiatric outpatients’ flow of a medical center in Tehran (name withheld) and their waiting time improvement in the summer of 2014.
    Methods
    This was a cross-sectional study and convenience sampling method was used. The mean waiting time at each service station was calculated with Minitab software and bottleneck was found. To find the relationship between other variables and waiting time in the bottleneck, linear regression analysis was used. Root causes were identified with Root Cause Analysis (RCA) then preventive measures were proposed and their impact on waiting time was tested by Delphi method which used in the “Do” phase of the cycle of planning, implementation, study and act (PDSA), and action plans were proposed in the “Act” phase to improve waiting times.
    Results
    Time measurement showed interview station has the highest average waiting time of 27.37 minutes. Linear regression analysis showed that the number of patients waiting, impact the waiting time. In this study the lack of funding, lack of job satisfaction, vague job descriptions and non-compliance with the standard timeframe for meeting patients, were identified as the root causes of long waiting times.
    Conclusion
    Since the interview station was known as a bottleneck of the process, implementation of strategies such as realistic staff employment, providing opportunities to personal improvement, staff encouragement based on performance evaluation results, making a friendly environment in workplace, will improve waiting time in bottleneck.
    Keywords: Waiting time, Root Cause Analysis, Outpatient
  • Akram Hafezi *, Effat Abbasi, Shams Aldin Niknami, Abd Alrahim Naveh Ebrahim Page 372
    Objective(s)
    The aim of current study was to design and deliver a curriculum for school health for bachelor degree.
    Methods
    This study was an applied qualitative research.. We studied all national documents including the last approved school health program published by the Institute of Standards and Industrial Research of Iran. In addition we studied school health programs in other countries including the United State of America, Britain, Malaysia, Egypt and the Persian Gulf states. Finally we carried out semi-structured interviews with 12 curriculum specialists and health professionals who have been purposefully selected; based on the model of Grave's prescriptive.
    Results
    A pragmatic curriculum was provided that contained objectives, content, teaching and evaluation methods of delivering at bachelor level. The results showed that the curriculum with key elements (objectives, content, teaching methods and evaluation), was appropriate to the country's higher education system.
    Conclusion
    It seems that the bachelor curriculum of school health in higher education system, could improve student's personal and social health.
    Keywords: curriculum, school health, bachelor, higher education curriculum
  • Shahla Ghanbari, Ali Ramezankhani *, Yadollah Mehrabi, Ali Montazeri Page 388
    Objective(s)
    Health literacy usually refers to personal competencies for access to, process and use of health information and services to make sound decisions and maintain good health. The aim of this study was to develop and evaluate the psychometric properties of Health Literacy Measure for Adolescents (HELMA).
    Methods
    This study consisted of two qualitative and quantitative phases. In the qualitative part, in-depth interviews with 67 adolescents aged 15-18 were performed to generate initial item pool. Then content validity and face validity of items were assessed through expert panel review and interview with adolescents. In quantitative part, to describe psychometric properties of the scale, validity, reliability (internal consistency and test-retest) and factor analysis were assessed.
    Results
    In qualitative stage, an item pool with 104 items was generated which after content validity decreased to 47 items. In quantitative part, 582 adolescents aged 15-18 participated in the study with mean age 16.2 year. 51.2% of participants were females. In principal component factor analysis, 8 factors loaded that accounted for 55.06% of observed variance. Reliability has been approved by α=0.93 and test-retest of the scale with 2-weeks intervals indicated an appropriate stability for the scale (ICC=0.93). Final questionnaire had been approved with 44 items in eight domains of gain access to, reading, understanding, appraise, use, communication, self- efficacy and numeracy.
    Conclusion
    The Health Literacy Measure for Adolescents (HELMA) is a valid and reliable instrument for measuring health literacy of adolescents aged 15-18 that can evaluate different level of functional, interactive and critical health literacy in adolescents.
    Keywords: Health Literacy, Adolescent, Measurement development, Iran
  • Masoume Hosseini, Hamid Soori *, Farid Zayei Page 404
    Objective(s)
    Texting while driving (TWD) is of the dangerous causes of accidents. As such, in order to determine an appropriate instrument to investigate the psychosocial factors related to the issue of (TWD), the reliability and validity of the Farsi-translated questionnaire was explored by utilizing the Theory of Planned Behavior (TPB) model among drivers.
    Methods
    The present study was done among students of 18 years old and above at Tehran Medical Sciences University, Shahid Beheshti University, and The University of Iran in 2014. The study sample included 470 students, 260 males and 210 females, through a several-stage clustering strategy.
    Results
    During the investigation of content validity of the questionnaire, question number 14_related to possessing a cell phone_ and three subcategories of questions number 23, 24, and 25 were omitted due to their similarity in meaning with the other questions. Also, three options were added to the questionnaire so as to guard against ambiguities. The index of Cronbach's alpha to investigate internal consistency in two scales of "sending" and "receiving" was 0.79 and 0.71, respectively. The intra class correlation in two scales of "sending" and "receiving" was 0.83 and 0.79, respectively, showing a high degree of test-retest reliability.
    Conclusion
    The Persian translated questionnaire of Texting While Driving (TWD) by using the TPB model is a valid and reliable instrument and could be used in related studies.
    Keywords: Validity, Reliability, Texting While Driving questionnaire, Iran
  • Razieh Bandari, Majideh Heravi, Karimooi *, Liela Mohebi, Ali Montazeri Page 412
    Objective(s)
    This study aimed to translate and validitethe 20-item Geriatric Anxiety Inventory (GAI) in Iran.
    Methods
    After receiving permission from the designer, the Persian version of the GAI wa provided. Then face and content validity¡ construct validity were performed. Known group cpmaprsion and by using the SF-36, criterion validity also was performed. Internal consistency was used to examine reliability.
    Results
    In all 100 elderly participated in the study. Significant differences between none-abused and abused groups observed ((P = 0.0001). The criterion validity showed high and significant correlation between most GAI and SF-36 subscales. Cronbach's alpha for the total scale was 0.957.
    Conclusion
    The findings revealed that the Persian version of GAI is a valid instrument to measure anxiety in eldrly populations in Iran. We recommend that the future studies examine factors structure of the questionnaire in a larger sample size.
    Keywords: anxiety elderly, translation, validity, reliability, Geriatric Anxiety Inventory
  • Majideh Heravi, Karimooi *, Nahid Rejeh, Ehya Garshasbi, Maryam Nikkhah, Ali Montazeri Page 422
    Objective(s)
    This study aimed to translate and validate a Persian version of the CASP-19, in Iran.
    Methods
    The existing CASP-19 (English version) was translated into Persian version according to the World Health Organization protocol for translation and adaptation of instruments. The operational measure (CASP-19) consists of 19 Likertscaled items that cover four theoretical domains: control, autonomy, self-realization and pleasure. Data were collected from 100 older people. Reliability (internal consistency, test- retest reliability) face validity, content validity, known groups comparisons and criterion validity of the CASP-19 and the SF-36, were examined.
    Results
    The mean age of the participants was 69.6 (standard deviation± 7.32) years, and more than half (54%) were female. We observed satisfactory internal consistency (Cronbach’s a 0.70–0.88) for the subscales. Test-retest reliability (ICC) of the questionnaire with two weeks interval was 0.96(p
    Conclusion
    The findings suggest that the CASP-10 is a valid measure for assessing quality of life in elderly populations in different settings.
    Keywords: Validation, Persian version, CASP, 19, Quality of Life
  • Masoumeh Ebrahimi Tavani, Fazlollah Ghofranipour *, Ebrahim Hajizadeh, Mehrandokht Abedini, Ali Montazeri Page 432
    Objective(s)
    Educating women about vaginitis and self-care seem very essential. This study aimed to identify the common sources of information, educational needs in self-care and training methods among women at reproductive age with vaginitis.
    Methods
    In a descriptive cross sectional study, utilizing simple random sampling based on purpose of study, 224 nonpregnant, 15-49 years old and sexual active females complaining vaginitis attending three gynecologic clinics in Tehran, Iran were investigated. Method of data collection was questionnaire containing demographic characteristics, disease condition and the needs assessment sections.
    Results
    The most educational needs were the sexual health self-care behaviors. Doctors, midwives and health care workers with 107 (47.76%) and the web 73 (32.58%) were the most common sources of women’s information about the vaginitis. Booklet, CD/DVD, mobile (cell) phone was chosen as the most favorite training methods for designing and implementing educational programs respectively.
    Conclusion
    The findings showed that the women of reproductive age with vaginal infections need education on vaginitis and its related self-care behaviors.
    Keywords: Information Sources, Women's educational needs, Vaginitis, Self care
  • Maliheh Kadivar, Marjan Mardani Hamooleh *, Naimeh Seyedfatemi, Negarin Akbari Page 444
    Objective(s)
    Birth of a premature infant can create emotional crisis for the mothers and encounter them with a variety of problems. The purpose of this study was to identify the perception of mothers with premature infants hospitalized in the neonatal intensive care units (NICU).
    Methods
    This was a qualitative study. In all 25 mothers were selected through purposive sampling, and a face-to-face semi structured interview was conducted with each participant. For the analysis of the data, the content analysis was applied containing verbatim transcription, reading interviews several times to obtain a sense of the whole, division of the text into meaning units and coding them, categorization of the codes into sub- categories and categories, and finally formulation of the latent content into categories.
    Results
    In general, 2 categories and 5 sub-categories were identified. Categories encompass the followings: ‘living with tension, and ‘empowerment’. Living with tension has 2 sub-categories consisting of ‘fear of future’ and ‘damage to family’. Empowerment has 3 sub-categories consisting of ‘seeking for learning of unknowns’, ‘participation in treatment’ and ‘preparation for discharge’.
    Conclusion
    Understanding of mothers’ premature infant’s perceptions can help health care team to provide better services.
    Keywords: Neonatal intensive care units, Mothers, Parents, Premature infants
  • Akram Mahboubi Rad, Azar Tol, Davod Shojaeizadeh *, Mehdi Yaseri Page 452
    Objective(s)
    Physical inactivity is one of the biggest public health concerns. Due to various reasons such as pregnancy, women are more at risk of physical inactivity. This study performed to determine the influence of an educational intervention on promoting postpartum physical activity based on BAZNEF model, among women referred to health centers.
    Methods
    This was a quasi-experimental study which conducted on 168 women referred to health centers during six weeks to one year after delivery. Samples divided in two groups; intervention and control by using a random allocation. Data collected by BASNEF questionnaire and International Physical Activity Questionnaire(IPAQ).. The educational intervention was designed in four sessions. Control group received no intervention except postpartum routine care. Three months after intervention, the questionnaire was completed again in two groups.
    Results
    Pretest results revealed no significant differences in demographic characteristics and BASNEF model constructs in both groups (p>0/05). However, after intervention there was a significant differences between two groups in terms of BASNEF model including knowledge, attitude, normative believes, enabling factors and intention (P
    Conclusion
    The findings suggest that the educational intervention based on BASNEF model can improve postpartum physical activity.
    Keywords: physical activity, postpartum period, BASNEF model, education
  • Ali Montazeri *, Tahere Rostemi, Mahmoud Tavousi, Ali Asghar Haeri Mehrizi, Sepideh Omidvari Page 461
    Objective(s)
    Different people respond to a question differently. But do they value the same when they choose a response category to respond to a given question. For instance when they choose ‘excellent’ do they have the same evaluation in their mind. This study aimed to investigate people’s evaluations of different response categories usually used in health-related questionnaires.
    Methods
    A population-based study was conducted in Tehran, Iran. A representative sample of adults aged 18 to 65 years were entered into the study and were asked to respond to a questionnaire. The questionnaire contained different visual analogue scales (from 0 to 10 with 0 being at lowest and 10 at highest extreme) in order to evaluate different verbal response categories presented in different types of adverbs
    Results
    In all 1109 respondents completed the questionnaire. The mean age of participants was 34.36 (SD = 11.82) and they were relatively well educated (mean formal education = 11.99, SD = 3.93 years). The analysis of the data indicated that in most instances the participants showed almost similar evaluations for adverb of degree (sometimes also referred to as adverb of quantity). For ‘very much’ the mean point was 8.35 (SD = 1.09) while for ‘much’ it was 7.10 (SD = 1.22). When respondents were asked to indicate the values for adverb of time (sometimes also referred to as adverb of frequency) , it was found that the mean value for ‘always’ was 8.99 (SD = 1.46), whereas for ‘often’ it was 6.65 (SD = 1.69), and for ‘not at all’ it was 0.25 (SD = 0.65). The most important finding was the fact that there were no significant differences in people’s responses with regards to age, gender, education, marital and employment status.
    Conclusion
    Overall, the findings showed promising results indicating that people had almost similar evaluations of response categories when responding to a questionnaire. The findings suggest since people perceive similar meaning for verbal response categories it is safe to ask people to rate different response categories and then report aggregate results as statistical figures such as percentage or mean scores
    Keywords: Response categories, questionnaire, adverb of degree, adverb of time