فهرست مطالب

پایش - سال پانزدهم شماره 6 (پیاپی 70، آذر و دی 1395)

مجله پایش
سال پانزدهم شماره 6 (پیاپی 70، آذر و دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بتول موسوی، فرزانه مفتون*، کاظم محمد، محمدرضا سروش، مرضیه عسگری صفحه 609
    رضایت جانبازان و خانواده آنان در ارتباط با خدمات بیمه تکمیلی در دریافت دارو، محل دریافت دارو (فاصله مکانی) و فرایند رضایت از روند دریافت هزینه های پرداختی مورد بررسی قرار گرفت.
    این پژوهش مقطعی، 1016 جانبازان و خانواده تحت پوشش آنان (والدین، همسر و فرزندان) به روش تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند، اطلاعات توسط پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد.
    جانبازان بیش از خانواده تحت پوشش خود از خدمت دارو 661 نفر (65/1%) استفاده کرده بودند. میانگین (انحراف معیار) درصد جانبازی 19/13 درصد با انحراف معیار 14/3 بود. از بین گیرندگان خدمت 747 نفر (73/4 %) داروی خود را از مراکز تحت پوشش بیمه تکمیلی تهیه کرده بودند. 269 نفر هزینه پرداخت کرده بودند و 112 مورد (41/6 %) برای دریافت هزینه خود از بیمه تکمیلی استفاده کردند. میزان رضایتمندی زیاد/بسیار زیاد از خدمت «دریافت دارو» 93/6%، از فاصله مکانی «محل دریافت دارو» 82/5% و از دریافت هزینه پرداختی خدمت «دارو» 31/5% بود. میزان رضایت از فاصله مکانی محل دریافت دارو در گروه جانباز 25 درصد و بالاتر، کمتر از جانبازان کمتر از 25 درصد جانبازی و خانواده تحت پوشش آنان است.
    نتایج این مطالعه نشان داد رضایتمندی جانبازان و خانواده آنان از فرایند باز پرداخت هزینه های پرداخت شده کمتر از دریافت دارو و فاصله مکانی محل دریافت دارو است.
    کلیدواژگان: دارو، رضایتمندی، بیمه تکمیلی، جانباز، جنگ
  • کتایون جهانگیری، ساناز سهرابی زاده*، ژیلا صدیقی، محمود طاووسی، راحله رستمی صفحه 619
    بیمارستان ها به دلیل نقش بسیار مهمی که در جهت تامین، حفظ و ارتقای سلامت خانواده ها ایفا می کنند از اهمیت بسیاری برخوردارند. حفظ قابلیت و عملکرد بیمارستان ها در زمان بحران حائز اهمیت بسیار است تا به این ترتیب بتوانند ضمن انجام وظایف جاری، پاسخگوی حجم زیاد بیماران و مجروحینی باشد که در اثر رخداد بحران بر آن تحمیل شده است. در این راستا در مرحله قبل از وقوع سوانح، بررسی میزان آمادگی بیمارستان ها در برابر انواع بحران ها و حوادث یکی از دغدغه های مدیران نظام سلامت به شمار می آید. این آمادگی در مواجهه به حوادث پرتوی و هسته ای ابعاد ویژه ای می یابد چون نیازمند تمهیداتی است که اگر از قبل برای آن فکری نشده باشد منجر به ایجاد صدمات غیرقابل جبران به کادر درمانی شده ضمن این که قادر به پاسخگویی به حوادث ایجاد شده نخواهد بود. مطالعه حاضر با هدف طراحی ابزاری روا و پایا جهت سنجش آمادگی بیمارستان ها در برابر حوادث پرتوی و هسته ای انجام شد. بدین منظور ابتدا ابعاد آمادگی بیمارستان ها و مراکز درمانی در برابر حوادث پرتوی و هسته ای با استفاده از مرور متون و دیدگاه متخصصان حوزه های مرتبط تعیین شد. پس از تعیین سوالات، روایی صوری و محتوی و نیز پایایی پرسشنامه طی سه مرحله مورد ارزیابی قرار گرفت. پرسشنامه نهایی از معیارهای لازم برای روایی و پایایی برخوردار بوده و از ابعاد پنجگانه آمادگی فضای فیزیکی، تجهیزات، نیروی انسانی، ارتباطات و هماهنگی درون و برون سازمانی و نیز 56 سوال تشکیل شده است. یافته های این پژوهش، قابلیت ابزار طراحی شده برای سنجش آمادگی بیمارستان ها در برابر حوادث هسته ای و پرتوی را نشان داد. بر این اساس، ایجاد شاخص ها و ابزارهای روا و پایا در راستای ارزیابی و سنجش آمادگی بیمارستان ها در برابر سایر انواع حوادث انسان ساخت توصیه می شود. علاوه بر آن، درنظرگرفتن نمرات بدست آمده از ارزیابی آمادگی بیمارستان ها در برابر حوادث انسان ساخت در تصمیمات مرتبط با اعتباربخشی بیمارستان ها نیز پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ابزار سنجش، روایی و پایایی، آمادگی بیمارستان ها، حوادث پرتوی و هسته ای
  • حسین ادیبی، ژیلا نجف پور*، محمدرضا جعفری، مرتضی سعیدی صفحه 629
    یکی از مهم ترین نگرانی های نظام سلامت مباحث و چالش های ایمنی بیمار است. تحلیل ریشه ای خطا یک فرایند نظامند برای شناسایی علل و عوامل منتسب وقایع یا خطاها است. هدف از این مطالعه بررسی گزارشات تحلیل ریشه ای خطا برای تعیین سهم عوامل در رخداد وقایع ناگوار بود.
    این مطالعه در یک بیمارستان آموزشی در سال 1393-94 انجام شد . فرایند تحلیل ریشه ای خطا منطبق بر پروتکل NPSA « تحلیل وقایع ناگوار بالینی » انجام شد. تعیین سهم فراوانی عوامل منتسب در رخداد هر واقعه ناگوار براساس آمار توصیفی انجام شد.
    یدر بررسی 16 واقعه ناخواسته 38 مشکل مرتبط با مراقبت و خدمت و 317 فاکتور انتسابی شناسایی شد. از بین عوامل انتسابی عوامل مرتبط با وظیفه (20%)، آموزش (16%)، ارتباطات (14%) و تیم (13%) در رخداد وقایع ناخواسته بیشترین سهم را به خود اختصاص دادند.
    نادیده گرفتن راهنماهای بالینی و دستورالعمل ها، نظارت و راهنمایی نامناسب، کمبود مهارت های ارتباطی و موضوعات مرتبط با فرهنگ سازمانی مهم ترین عوامل نقصان در این مطالعه بود.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، حوادث ناخواسته، RCA
  • فاطمه نقی زاده موغاری، کامران گیتی، بهاره صداقتی خیاط، بهزاد لامع راد، احمد ابراهیمی، فریدون عزیزی، مریم سادات دانشپور* صفحه 653
    افزایش چربی خون فامیلی یکی از شایع‬ترین اختلالات ارثی متابولیسم چربی ها است که با غلظت بالای LDL و کلسترول، بروز تاندون گزانتوما و خطر بالای بیماری زودرس عروق کرونر قلب تشخیص داده می‬شود. مطالعه حاضر، به بررسی ارتباط پلی‬ مورفیسم 2228671 rs در ژن LDLR با افزایش چربی خون فامیلی در خانواده‬ های مورد مطالعه جمعیت قند و لیپید تهران (TLGS) پرداخته است.
    مطالعه مقطعی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین پلی‬مورفیسم شایع از ژن LDL-R با این بیماری، در گروهی از افراد شرکت کننده از میان 15005 فرد تحت مطالعه TLGS انجام شد. در مطالعه حاضر 206 نفر (در غالب 22 خانواده) انتخاب شد. نمونه ژنومی افراد استخراج و با استفاده از روش Tetra Primer ARMS-PCR، پلی‬ مورفیسم ژن مورد نظر تعیین ژنوتیپ شد. سپس تجزیه و تحلیل آماری به وسیله‬ نرم ‬افزارهای SPSS، PROGENY، PLINK، FBAT، POWER MARKER در جمعیت مورد مطالعه انجام شد.
    مطالعه حاضر نشان داد که ارتباط معنادار بین حضور 2228671 rs و بیماری افزایش چربی خون فامیلی وجود ندارد (0/7055 =P). فراوانی آلل مینور MAF)T) برابر با 0/1016 محاسبه گردید. در جمعیت مورد بررسی افراد حامل ژنوتیپTT یافت نشد.
    فراوانی آلل T نسبت به آلل دیگر در جمعیت مورد مطالعه کمتر بود و همچنین عدم وجود ژنوتیپ TT در جمعیت مورد مطالعه می‬تواند بیانگر نقش محافظتی آلل Tدر مقابل بیماری افزایش چربی خون فامیلی و بیماری های قلبی عروقی ‬باشد. برای حصول اطمینان و رسیدن به نتایج قابل تعمیم به همه جمعیت ایرانی پیشنهاد می‬ گردد بررسی‬ های بعدی با تعداد افراد بیشتر توام با آزمایشات مولکولی و معاینات فیزیکی برای این پلی‬ مورفیسم انجام گیرد.
    کلیدواژگان: افزایش چربی خون فامیلی، پلی مورفیسم TLGS، LDLR، rs2228671
  • محمود طاووسی، محمد اسماعیل مطلق، محمد اسلامی، علی اصغر حائری مهریزی، اکرم هاشمی، علی منتظری* صفحه 663
    فرزند آوری یکی از مولفه های مهم علم جمعیت است. ایران جزو کشورهایی است که با روند نزولی رشد جمعیت به تدریج با سالخوردگی جمعیت مواجه خواهد شد. لذا با توجه به اهمیت موضوع فرزندآوری در رابطه با رشد جمعیت، در این مطالعه محققان به دلایل تمایل و عدم تمایل شهروندان تهرانی به فرزندآوری پرداختند.
    در این مطالعه جمعیتی، که در شهر تهران انجام شد، 1200 نفر از شهروندان مناطق 22 گانه شهر تهران شامل 600 نفر مرد و 600 نفر زن اطلاعات پرسشنامه ذی ربط را تکمیل کردند.
    بیشترین دلایل عنوان شده برای تمایل به فرزندآوری به ترتیب، علاقه به پدر/ مادر شدن 7/90%، عدم کفایت فرزندان فعلی 72/4% و علاقه به داشتن خانواده پر جمعیت 1/64% و بیشترین دلایل عدم تمایل به فرزندآوری به ترتیب، نگرانی در مورد تامین آینده فرزندان جدید 83/2%، نگرانی در مورد افزایش مشکلات اقتصادی با آوردن فرزند دیگر 77/5%، کافی بودن فرزندان فعلی 74/5% بود.
    با توجه به نتایج به دست آمده مهمترین دلیل تمایل به فرزندآوری علاقه فطری افراد به کسب جایگاه و نقش والدی و مهمترین دلیل عدم تمایل مشکلات اقتصادی گزارش شد. به نظر می رسد ترویج تجربه مثبت پدر و مادر شدن زوج های جوان از یک سو و کمک به پایداری و رونق خانواده ها از سوی دیگر و همزمان رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی بتواند تا حدودی مشکل توقف رشد جمعیت را رفع نماید.
    کلیدواژگان: تمایل به فرزندآوری، جمعیت، مطالعه جمعیتی
  • ایرج ضاربان، حسین ایزدی راد*، مرضیه عربان صفحه 669
    سواد سلامت عبارت از مهارتهای شناختی، اجتماعی و توانایی افراد برای دست یابی به درک و استفاده از اطلاعات موجود در راه ترویج و حفظ سلامتی خوب است. به رغم وجود ابزارها و مقیاس های متعدد برای سنجش سواد سلامت، هنوز مقیاس قابل تعمیمی برای استفاده در جوامع گوناگون ارائه نشده است.
    پرسشنامه سنجش سواد سلامت بزرگسالان ساکن شهرهای ایران(HELIA) ابزاری بومی و متناسب با ویژگی های فرهنگی و اجتماعی است که، جهت سنجش سواد سلامت جمعیت عمومی18 تا65 سال ساکن شهرهای ایران طراحی شده است. روان سنجی وپایایی این ابزار قبلا در شهر تهران انجام شده است. در این مطالعه، بررسی روایی و پایایی این ابزار بومی در جمعیت شهری بلوچستان، با تفاوت های فرهنگی و اجتماعی انجام شد. این مطالعه مقطعی در جمعیت شهری بلوچستان و با شرکت 400 نمونه که به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند، اجرا شد. روایی سازه با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی با محاسبه ضریب همبستگی درونی آن، ارزیابی شد.
    ییافته ها نشان داد HELIA دارای همسانی درونی مناسبی برای سنجش سواد سلامت در نمونه بررسی شده است.
    براساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی، پرسشنامه فوق از روایی سازه مطلوبی برخوردار است، لذا این مقیاس در ابعاد دسترسی، خواندن، فهم، ارزیابی و تصمیم گیری قادر به سنجش سواد سلامت است. یافته های این مطالعه روایی و پایایی HELIA را در جمعیت مورد نظر تایید کرد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، بزرگسالان، روان سنجی
  • علی منتظری*، طاهره رستمی، محمود طاووسی، علی اصغر حائری مهریزی، سپیده امیدواری صفحه 677
    گزینه پاسخ، انتخاب پاسخگو به سوال بسته است. گزینه های پاسخ در طراحی پرسشنامه های مطالعات سلامت، مطالعات اپیدمیولوژیک و بالینی بسیار اهمیت دارند. برای سنجش نگرش نیز می توان از سوالات بسته دارای گزینه های معین پاسخ بهره برد. در این مطالعه مقدار عددی گزینه های پاسخ در سنجش نگرش در پرسشنامه های سلامت، مورد ارزیابی قرار گرفت.
    این مطالعه جمعیتی با نمونه ای از افراد بالغ 18 تا 65 سال در تهران انجام شد. شرکت کنندگان به سوالات یک پرسشنامه طراحی شده پاسخ دادند. پرسشنامه مزبور حاوی چند مقیاس دیداری مشابه (با درجه بندی 0 تا 10 با انطباق 0 با حداقل امتیاز و 10 با حداکثر امتیاز) به منظور ارزیابی پاسخ های طبقه بندی ارائه شده در سنجش نگرش بود. درمجموع 1109 پرسشنامه تکمیل گردید.
    میانگین (انحراف معیار) سنی شرکت کنندگان (11/82)34/36 سال و میانگین (انحراف معیار) سال های تحصیل آن ها (3/93)11/99 سال بود. در پاسخ به سوالات سنجش نگرش، میانگین (انحراف معیار) امتیازات برای گزینه کاملا موافق (0/94) 9/57، برای گزینه موافق (1/45) 7/89 و برای گزینه کاملا مخالف (0/76) 0/37 بود. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس سن، جنسیت، تحصیلات، تاهل و شغل نیز تفاوت معنادار در پاسخ شرکت کنندگان نشان نداد.
    محققان بر اساس نتایج این مطالعه توصیه می کنند که در انتخاب گزینه های پاسخ بهتر است از گزینه « نه موافق، نه مخالف» بجای گزینه بدون نظر استفاده شود. درمجموع این مطالعه نشان داد که مردم در پاسخ به سوالات یک پرسشنامه تقریبا با یک مفهوم مشترک، گزینه های پاسخ را انتخاب می کنند و از جهت روش شناختی می توان به یکسانی پاسخ مردم در انتخاب گزینه ها اطمینان کرد.
    کلیدواژگان: گزینه های پاسخ، پرسشنامه های سلامت، نگرش سنجی، مقیاس لیکرت
  • کی نوش همایونی، نگین هادی*، بیژن حرفه دوست بی آزار، علی منتظری صفحه 685
    در جهان، سالانه هزاران درمان جو برای درمان سردردهای مختلف بدون علت به پزشکان عمومی و متخصصان مغز و اعصاب مراجعه میکنند. بطور کلی بیش از 12 درصد جمعیت عمومی در دنیا مبتلا به میگرن هستند. هدف از این مطالعه مقایسه ی درمان دارویی با طب سوزنی برای درمان سردردهای میگرنی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در بیماران میگرنی می باشد.
    مطالعه ی حاضر، مطالعه ای شبه تجربی و بصورت قبل و بعد می باشد که بر روی 82 بیمار مبتلا به سردرد میگرنی که به درمانگاه های مغز و اعصاب امام رضا(ع) و شهید فقیهی جهت درمان سردرد مراجعه کرده اند پرداخته است. این بررسی توسط یک فرم VAS و یک فرم کیفیت زندگی SF-36 که روایی و پایایی نسخه ی فارسی آن قبلا مورد تایید قرار گرفته بود صورت گرفته است. این فرم ها در دو نوبت، قبل از درمان و 4 هفته پس از پایان دوره ی درمان تکمیل می شوند.
    در مطالعه حاضر میزان کاهش شدت درد و افزایش بهبود کیفیت زندگی در گروه طب سوزنی در تمام ابعاد هشت گانه معنی دار بوده ولی در گروه درمان شده با درمان دارویی این بهبودی فقط در دو بعد مشکلات جسمانی و درد جسمانی بصورت معنی دار بود.
    درمان پیشگیری کننده طب سوزنی می تواند بطور موثری بر بهبود کیفیت زندگی نقش داشته باشد و همچنین از تعداد حملات و شدت سر درد های میگرنی بکاهد.
    کلیدواژگان: سردرد میگرنی، طب سوزنی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، SF، 36
  • زهرا باجی، فرشته زمانی علویجه، صدیقه نوح جاه، قدرت الله شاکری نژاد، سید پیمان پیامی صفحه 695
    عارضه پای دیابتی یک از علل شایع بستری بیماران دیابتی در بیمارستانها است. مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر بر روی 189بیمار زن مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهر اهواز با هدف مقایسه تاثیر پیام های سود محور و زیان محور از طریق پیامک تلفن همراه بر رفتار خودمراقبتی از پا انجام گردید.
    داده ها قبل و یکماه بعد از آموزش به روش مصاحبه و با استفاده از پرسشنامه ی مشخصات فردی، بیماری و مقیاس خلاصه فعالیت های خودمراقبتی دیابت (SDSCA) گردآوری شد. بیماران گروه های آزمون به مدت دو ماه، در زمینه رفتار مراقبت از پا در دو چارچوب متفاوت سودمحور و زیان محور پیامهای آموزشی از طریق سرویس پیام کوتاه تلفن همراه دریافت نمودند.
    یافته های مطالعه نشان داد گروه های مورد بررسی قبل از مداخله از نظر مشخصات بیماری، متغیرهای فردی و میانگین نمره رفتار مراقبت از پا همگن بودند. اما پس از مداخله میانگین نمره رفتار خودمراقبتی از پا در گروه های آزمون تفاوت معنادار را نسبت به گروه کنترل نشان داد. همچنین مشخص شد که این افزایش در گروه پیام های زیان محور به طور معنی دار بیشتر از گروه پیام های سود محور بود.
    نتایج این مطالعه نشان داد طراحی و اجرای برنامه های آموزشی مبتنی بر سرویس پیام کوتاه تلفن همراه و پیامهای زیان محور می تواند باعث ارتقای رفتار خودمراقبتی از پا در بیماران دیابتی گردد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع2، چارچوب بندی پیام، سرویس پیام کوتاه، زنان، پیام سودمحور وزیان محور
  • علی رمضانخانی*، محتشم غفاری، ندا نعیماوی، سهیلا خداکریم، علی منتظری صفحه 707
    سلامت دهان و دندان از مهمترین اجزای سلامت همگانی و نیز کیفیت زندگی افراد است. مطالعه حاضر به بررسی اثربخشی چارچوب بندی پیام بر رفتارهای مرتبط با سلامت دهان و دندان در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1394- 1393 پرداخت.
    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای بود، که در آن 230 دانشجوی مقطع کارشناسی دانشکده های بهداشت، پرستاری و پیراپزشکی شهید بهشتی شرکت کردند. در این تحقیق دانشکده های مورد مطالعه در سه گروه به طور تصادفی به عنوان گروه های آزمون(سودمحور و زیان محور) و کنترل انتساب یافتند. پس از طراحی پیام های سودمحور و زیان محور و تایید نهایی توسط تیم تحقیق، پیش آزمون و بلافاصله بعد از ارائه پیام های سودمحور و زیان محور به گروه های مورد پژوهش، پس آزمون 1 و دو هفته بعد پس آزمون 2 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده و با استفاده از تحلیل آزمون های آماریChi-Square، ANOVA، R.M.ANOVAو نرم افزار SPSS22 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت در مطالعه مورد نظر نتایج تحلیل کواریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که میزان نگرش، قصد و رفتار استفاده از مسواک و نخ دندان در افرادی که پیام های سودمحور به آنها ارائه شده نسبت به دریافت کنندگان پیام های زیان محور بالاتر بود، هر چند این افزایش از لحاظ آماری معنی دار نبود.
    نتایج مطالعه نشان داد اگرچه تفاوت معنی دار در ارائه پیام های زیان محور و سودمحور وجود نداشت، اما به نظر می رسد جهت ارتقای رفتارهای مرتبط با سلامت دهان و دندان، پیام های سودمحور موثرتر باشد.
    کلیدواژگان: چارچوب بندی پیام، پیام سودمحور، پیام زیان محور، سلامت دهان و دندان، دانشجویان
  • لیلا جهانگیری، حمیده جهانگیری صفحه 717
    مطابق با آخرین گزارش (2014) سازمان سلامت جهانی (World Health Organization) 9/36 میلیون نفر در دنیا آلوده به HIV/AIDS هستند. تاکنون 34 میلیون نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده اند و 2/7 میلیون نفر نیز به تازگی به بیماران افزوده شدند. با افزایش قابل پیش بینی در موارد شناخته شده HIV/AIDS انگ منتسب به بیماری شرایط را بر بیماران بدتر خواهد ساخت. این نگرش منفی به بیماری منجر به سرکوب اقدامات پیشگیرانه شده و سرایت بیشتر بیماری را موجب می گردد.
    انگ ( Stigma) منتسب به ایدز یک مشکل جهانی است که تمام مناطق جهان را تحت تاثیر خود قرار می دهد. انگ و افتراق از موانع عمده بین المللی در پیشگیری و کنترل بیماری ایدز تلقی می گردد. انگ بر افرادی که با HIV زندگی می کنند تاثیرات منفی زیادی بر رفتار های پیشگیرانه مثل: استفاده ازکاندوم، انجام آزمایش، رفتارهای مراقبتی یا تشخیصی، کیفیت مراقبت ها و درک و درمان این افراد از سوی خانواده، جامعه و شریکان جنسی می گذارد. این بررسی ابتدا مفهوم انگ و اثرات آن بر بیماران مبتلا به HIV/AIDS را مورد بررسی قرار می دهد و سپس به مباحث حقوقی انگ و بدنامی در حمایت های حقوقی از بیمارن مبتلا به HIV/AIDS بر اساس قوانین حقوقی موجود در ایران می پردازد.
|
  • Batool Mousavi, Farzaneh Maftoon*, Kazem Mohammad, Mohammadreza Soroush, Marziye Asgari Page 609
    Objective(s)
    This study aimed to assess veterans and their families’ satisfaction with received supplementary pharmacy services, pharmacy location (distance) and the process of receiving costs.
    Methods
    This was a cross-sectional study. The study population consisted of veterans and their families, including parents, spouses and their children. Participants were recruited from Veterans and Martyrs Affairs Foundation by random sampling and 1016 veterans and heir families participated in the study. Three areas of satisfaction with the use of supplemental health insurance including pharmacy, location (distance) and refund services were studied. Likert scale was used in order to rate the satisfaction of the respondents.
    Results
    Veterans have been used pharmaceutical care more than their families 65.1% (n=661). Most of the users were male 69.8% (n=710). The average disability rate was 19.13(SD=14.13). Among the study population (n=747) 73.4 % have received their medications by their supplemental health insurance. Of those who had to pay for their prescription (269 cases), 41.6% (n=112) applied for refund from the supplemental health insurance company. The data analysis indicated that participants were satisfied or very satisfied with pharmacy (93.6%), location/distance (82.5%) and supplemental health insurance refund services (31.5%). Veterans with higher disability rate (higher than 25%) had lower satisfaction (p
    Conclusion
    Overall veteran and their families were satisfied. However, the satisfaction with refund services was low.
    Keywords: pharmaceutical care, patient satisfaction, Supplemental Insurance, war, veterans
  • Katayoun Jahangiri, Sanaz Sohrabizadeh*, Jila Sadighi, Mahmoud Tavousi, Rahele Rostami Page 619
    Objective(s)
    To develop a valid and reliable instrument for assessing hospital preparedness against nuclear and radiologic events.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted through two stages: preparing initial framework for providing the instrument through literature review and a panel of experts; and then determining facet and content validity through impact factor (IF), content validity index (CVI) and reliability through Cronbach's alpha coefficient. The participants included experts and key informants of related disciplines (n=60) selected by purposive sampling method. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The final valid and reliable tool consisted of five domains and 56 questions. Preparing physical environments, equipments, human resources, communication, and organizational coordination have been extracted as the main aspects of the tool. Accordingly, all validity and reliability indicators were examined and were found satisfactory (IF ≥ 1.5, CVI ≥ 0.8, Cronbach's alpha ≥ 0.7)
    Conclusion
    Using such valid and reliable tool for assessing hospital preparedness against nuclear and radiological events can provide valid data for health managers in order to be prepared for such events. Further research is needed for developing valid and reliable tools to assess hospital preparedness against all man-made hazards.
    Keywords: Assessment instrument, Hospital Preparedness, Validity, Reliability, Radiological, Nuclear Events
  • Hossein Adibi, Zhila Najafpour *, Mohamadreza Jafari, Morteza Saeedi Page 629
    Objective
    One of the most important concerns in health care systems is the patient safety. The root cause analysis (RCA) is a systematic process for identifying root causes and contributing factors of problems or events. The objective of this study was to review RCA reports for determining factors contributing to adverse events through an organizational perspective.
    Methods
    this study was conducted in a tertiary care teaching hospital in 2014. The process of root cause analysis was taken from the London Protocol of NHS. We calculated descriptive statistics to determine the effect size frequency.
    Results
    Reviewing process of 16 adverse events identified 38 care or service delivery problems, which showed 317 contributing factors and underlying causes. Accordingly, the most important contributing factors were identified: task factors (20%), education and training factors (16%), communication factors (14%) and team and social factors (13%).
    Conclusion
    Negligence of clinical guidelines and instructions, inappropriate supervision and guidance, lake of communication skills and issues related to organizational culture were the main underlying factors that contributed to medical adverse events.
    Keywords: RCA, contributory factors, adverse events
  • Fatemeh Naghizadeh Mooghari, Kamran Guity, Bahareh Sedaghatikhayat, Behzad Laamerad, Fereidoun Azizi, Maryam S. Daneshpour* Page 653
    Objective(s)
    Familial hypercholesterolemia (FH) is one of the most common hereditary disorders in lipid metabolism that is distinguished by high plasma concentrations of low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) and cholesterol, can be considered tendon xanthomas and raised risk of premature coronary heart disease (CHD). This study aimed to assess the association between rs2228671 polymorphisms in the LDLR gene with familial hypercholesterolemia in a sample of Tehran Lipid and Glucose Study.
    Methods
    This was a cross-sectional study in order to examine the association between rs2228671 common polymorphism of LDL-R gene with FH. The study sample consisted of 15005 participants of Tehran Lipid and Glucose Study. Genomic samples of the cases were extracted and the polymorphism of the considered gene was determined by the Tetra Primer ARMS-PCR method. The findings were analyzed by SPSS, FBAT, PLINK, PROGENY and POWER MARKER.
    Results
    In all 206 cases (in 22 families) were identified. The results showed that there was no significant association between rs2228671 and FH disease (P=0.70). The minor allele frequency of T allele measured was 0.1016. No individuals carrying TT genotype were found in this population.
    Conclusion
    The findings indicated that cases with rs2228671 polymorphisms had lesser minor allele frequency compared with other alleles. It seems that the absence of TT genotype can indicate protective role of T allele against familial hypercholesterolemia and cardiovascular diseases.
    Keywords: familial hypercholesterolemia, polymorphism rs2228671, LDLR, TLGS
  • Mahmoud Tavousi, Mohammad Esmaeil Motlagh, Mohammad Eslami, Aliasghar Haerimehrizi, Akram Hashemi, Ali Montazeri* Page 663
    Objective
    To find out reasons for fertility desire or fertility disinterest among people living in Tehran, Iran.
    Methods
    This was a population-based study. A sample of married individuals living in all 22 districts in Tehran recruited and was asked to indicate reasons for desire or disinterest for fertility. Data were collected via a single open question. Participants were free to name several reasons as they wish. Descriptive analysis was used to explore the data.
    Results
    In all 1200 individuals (600 male and 600 female) were interviewed. The mean age of participants was 33.6 (SD = 7.31) years. The most important reason for fertility desire was wish to experience parenthood (90.7%) followed by having inadequate number of children (72.4%) and interest in having a crowded family (64.1%). The most important reason for disinterest for fertility was worrying about the future of the new child (83.2%) followed by economic problems (77.5%), and having adequate number of children (74.5%).
    Conclusion
    The findings might help health policy makers to implement appropriate interventions if they wish to improve population growth rate for the country.
    Keywords: Oral Contraceptive Pills (OCP), Side effects, Women Health, Mood Changes
  • Iraj Zareban, Hossien Izadirad *, Marzieh Araban Page 669
    Objective(s)
    The Health Literacy for Adults (HELIA) is a measure for health literacy and consists of 33 items covering 5 factors. This study aimed to evaluate the reliability and validity of the instrument for urban population of Balochistan, Iran.
    Methods
    This was a cross-sectional study among adult populations of Balochistan. Four hundered adults were selected by cluster sampling. The questionnaire was completed by participants. Psychometric properties of the instrument were assessed performing Confirmatory Factor Analysis (CFA) and internal consistency.
    Results
    The analysis of data showed that the Health Literacy for Adults (HELIA) had good internal consistency (Cronbach's alpha 0.78 to 0.90). The CFA supported the five factor structure for the HELIA.
    Conclusion
    The findings suggest that the Health Literacy for Adults (HELIA) is a reliable and valid instrument for measuring health literacy in urban population of Balochistan, Iran.
    Keywords: Health Literacy, Adults, Psychometric
  • Ali Montazeri *, Tahere Rostami, Mahmoud Tavousi, Ali Asghar Haeri Mehrizi, Sepideh Omidvari Page 677
    Objective
    Different people might respond to a question differently. But do they value the same when they choose a response category to respond to a given question. For instance when they choose ‘excellent’ do they have the same evaluation in their mind. This study aimed to investigate people’s evaluation of different response categories usually used in health-related questionnaires measuring attitudes.
    Methods
    A population-based study was conducted in Tehran, Iran. A representative sample of adults aged 18 to 65 years were entered into the study and were asked to respond to a questionnaire. The questionnaire contained different visual analogue scales (from 0 to 10 with 0 being at lowest and 10 at highest extreme) in order to evaluate different verbal response categories measuring attitudes.
    Results
    In all 1109 respondents completed the questionnaire. The mean age of participants was 34.36 (SD = 11.82) years and they were relatively well educated (mean formal education = 11.99, SD = 3.93 years). The analysis of the data indicated that in most instances the participants showed almost similar evaluation when responding to items measuring attitudes. The mean point equivalent numeric figure for ‘Strongly agree’ was 9.57 (SD = 0.94) while for ‘Agree’ it was 7.89 (SD = 1.45) and for ‘Strongly disagree’ it was 0.37 (SD = 0.76). There were no significant differences in people’s evaluation with regards to age, gender, education, marital and employment status.
    Conclusion
    Overall, the findings showed that people had almost similar evaluation of response categories when responding to attitude-related items. The findings suggest since people perceive similar meaning for verbal response categories it is safe to ask people to rate different response categories.
    Keywords: Response categories, Questionnaire, Attitude Measurement, Likert scale
  • Kaynoosh Homayouni, Negin Hadi *, Bijan Herfedoust Biazar, Ali Montazeri Page 685
    Objective(s)
    This study aimed to compare quality of life in patients who receive medical therapy and acupuncture for their migraine headache.
    Methods
    This was a quasi-experimental study, performed on 82 patients with migraine headache attending neurology clinics in Shiraz, Iran. Patients divided in even and odd groups after acceptance to participate in this study. Patients underwent treatment for three months. Patients completed the outcomes health survey (the SF-36) and a visual analog scale (VAS) at two points in time. Then data were compared to assess the therapeutic effects of two methods before and four weeks after treatment.
    Result
    Quality of life was improved in both groups. However the improvement was marked in patients who received acupuncture.
    Conclusion
    Acupuncture can effectively improve the quality of life of patients with migraine headache.
    Keywords: Migraine headache, Acupuncture, health related quality of life, SF, 36
  • Zahra Baji *, Fereshteh Zamani Alavijeh, Sedighe Nouhjah, Ghodratollah Shakerinejad, Said Payman Payami Page 695
    Objective(s)
    To compare gain- and loss-framed message texting (SMS) on foot self-care behaviors among women with type 2 diabetes referred to Ahwaz diabetic clinic.
    Methods
    This was a randomized trial of 189 women with type 2 diabetes who randomly assigned to three groups: two experimental groups and control group. Two experimental groups received gain- and loss-framed educational message of foot care behaviors via mobile phone short message service for 2 months while the control group received nothing. Data were collected through interviews using demographic and disease characteristics questionnaires and the summary of diabetes selfcare activities measure. The data were analyzed using paired t-test, one way analysis of variance, and chi-square.
    Results
    At baseline there were no significant differences among study groups in disease characteristics, individual variables and the average score of foot care behaviors. After the intervention, a significant increase was observed in mean score of foot care in experimental groups (P=0.001). It was also found that the increase in loss-framed message group was significantly more than the gain-framed message group (P=0.01).
    Conclusion
    Designing and implementing educational programs based on mobile phone short message service could be effective. However, in comparison it seems that loss-framed message could be more effective than gain-framed message.
    Keywords: Type 2 diabetes_framing message_Short Message Service_Women_gain_loss message
  • Ali Ramezankhani *, Mohtasham Ghafari, Neda Naeimavi, Soheila Khodakarim I., Ali Montazeri Page 707
    Objective(s)
    Oral health is an inseparable part of public health and is the most important component of people’s quality of life (QOL). The objective of this study was to examine the effectiveness of message framing on oral health-related behaviors among medical students in Iran.
    Methods
    Yhis was an experimental study. Two hundred and thirty undergraduate students of public health, nursing and allied health of a medical university in Tehran, Iran participated in the study. Students then randomly were assigned into two groups: a group receiving gain-framed message and a group who received loss framed message. Pre-test and post-test immediately and 2 weeks later were performed to compare outcomes.
    Results
    The results obtained from covariance analysis with repeated measures showed that the attitude, intention and behavior of using dental floss and tooth brush in students who received gain-framed message compared to those who received lossframed message increased, although this increase was not statistically significant.
    Conclusion
    The findings suggest that in order to increase oral health-related behaviors, using gain-framed messages might be more effective.
    Keywords: Message framing, Gain, framed messages, Loss, framed messages, Oral Health, College students