فهرست مطالب

پایش - سال شانزدهم شماره 6 (پیاپی 76، آذر و دی 1396)

مجله پایش
سال شانزدهم شماره 6 (پیاپی 76، آذر و دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ژیلا صدیقی، سحرناز نجات، راحله رستمی صفحه 677
    مقدمه
    غنی سازی مواد غذایی یکی از مهم ترین راهبردهای مقابله با کم خونی و فقرآهن در دنیا بوده و استان هایی از ایران نیز تحت پوشش برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک قرار گرفته اند. در این راستا مطالعه حاضر با هدف فراتحلیل اثر مداخلات غنی سازی آرد با آهن بر میانگین هموگلوبین، میانگین فریتین، کم خونی (کمبود هموگلوبین)، فقر آهن (کمبود فریتین) و کم خونی فقر آهن (کمبود هموگلوبین و کمبود فریتین) انجام شد.
    روش مطالعه
    این مطالعه از نوع مرور نظام مند و فراتحلیل بود که در تاریخ 1395 انجام شد. تمامی مقالات مرتبط تا انتهای سال 2013 (برای مقالات انگلیسی) و انتهای سال 1392 (برای مقالات فارسی) بررسی شدند. جزییات روش مرور نظام مند در مقاله دیگری ارائه شده است. کیفیت مقالات با استفاده از معیارهای کوکران تعیین شد. فراتحلیل نتایج و تحلیل زیر گروه ها با استفاده از نرم افزارComprehensive Meta Analysis انجام شده و اندازه اثر به علت ناهمگونی (هتروژنیتی) بالا بین مطالعات، با استفاده ازmodel Random effects گزارش گردید. سوگیری انتشار مطالعات توسط آزمون همبستگی رتبه بندی بگز و رگرسیون خطی ایگر بررسی شد.
    نتایج
    در مطالعه حاضر 42 مقاله (شامل80 بازوی مداخله) وارد مطالعه شدند. غنی سازی آرد با آهن در «مطالعات قبل و بعد» باعث افزایش میانگین هموگلوبین، افزایش میانگین فریتین، کاهش شیوع کم خونی و کاهش شیوع فقرآهن شده و تاثیری بر شیوع کم خونی فقر آهن نداشته است. غنی سازی آرد با آهن در مطالعات «مداخله ای شاهددار» باعث افزایش میانگین هموگلوبین، افزایش میانگین فریتین، کاهش شیوع کم خونی شده و تاثیری بر شیوع فقرآهن و همچنین شیوع کم خونی فقرآهن نداشته است. نتایج تحلیل زیرگروه ها نشان داد که اثربخشی غنی سازی آرد با آهن در مطالعات قبل و بعد، بیشتر در مقالات با «کیفیت پایین» و در مطالعات مداخله ای شاهددار بیشتر در مقالات با «کیفیت بالا» گزارش شده است. در ضمن ترکیب شیمیایی NaFeEDTA مهم ترین عامل در اثربخشی غنی سازی آرد با آهن بوده است.
    نتیجه گیری
    غنی سازی آرد با آهن منجر به بهبود میانگین هموگلوبین و بهبود میانگین فریتین و کاهش شیوع کم خونی شده و تا حدی نیز بر کاهش شیوع فقرآهن موثر بوده اما تاثیری بر شیوع کم خونی فقر آهن نداشته است. البته مطالعات مداخله ای شاهددار نتایج ارزشمندتری را نسبت به مطالعات قبل و بعد در اختیار گذاشته اند و همچنین نوع ترکیب شیمیایی آهن از عوامل مهم در اثربخشی غنی سازی آرد با آهن است.
    کلیدواژگان: غنی سازی آرد، فراتحلیل، هموگلوبین، فریتین، کم خونی، فقر آهن، کم خونی فقر آهن، ایران
  • ندا بهنام آرا، آرش رشیدی، محمدحسن افتخاری، یدالله محرابی صفحه 715
    مقدمه
    کمبود ویتامین A یک مشکل سلامت همگانی در کشورهای متعدد در دنیا است. هدف این مطالعه ارزیابی وضعیت ویتامین A، در کودکان 6-1 ساله شهرستان داراب و ارتباط آن با برخی عوامل اجتماعی- اقتصادی و شاخص های تن سنجی بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی که قسمتی از طرح تعیین شیوع سوئ تغذیه کودکان زیر 6 سال استان فارس بود تعداد 510 کودک 6-1 ساله شهرستان داراب به روش نمونه گیری چند مرحله ای- خوشه ایانتخاب شدند. ویژگی های جمعیتی و مشخصات اجتماعی و اقتصادی از طریق پرسشنامه و با مصاحبه حضوری ارزیابی شدند. اطلاعات قد و وزن کودکان بر اساس Z-Score محاسبه شد. برای ارزیابی وضعیت دریافت ویتامین A از پرسشنامه بسامد خوراک مرکز بین المللی هلن کلر استفاده گردید. آزمون کای-دو و رگرسیون لجستیک با تعدیل برای سن و جنسیت، استفاده شد.
    یافته ها
    شغل پدر با کمبود منابع ویتامین A ارتباط معنی دار داشت. ارتباط مالکیت و درآمد خانوار با دفعات دریافت ویتامین A ارتباط معنی دار آماری نداشت. درجات خفیف سوء تغذیه در کودکان بیشتر شایع بود. تمام شاخص های تن سنجی با کمبود دریافت منابع حیوانی ویتامین A ارتباط معنی دار داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    کمبود ویتامین A به عنوان یک مسئله بهداشتی در شهرستان داراب مطرح نیست. بررسی ارتباط شاخص های تن سنجی با دریافت منابع حیوانی ویتامین A نشان داد بی توجهی به تغذیه کودکان در مصرف منابع حیوانی با سوء تغذیه کودکان ارتباط معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: ویتامین A، پرسشنامه هلن کلر، عوامل اجتماعی، اقتصادی، لاغری، کوتاه قدی، کم وزنی
  • مریم اکبرپور، عبدالمجید مهدوی دامغانی، رضا دیهیم فرد، هادی ویسی صفحه 726
    مقدمه
    امنیت غذایی عبارت است از دسترسی همیشگی همه مردم به غذای کافی، سالم و مغذی به منظور داشتن زندگی سالم و فعال. برای دستیابی پایدار به امنیت غذایی، اندازه‏ گیری امنیت غذایی در سطح خانوار ضرورت دارد. هدف از این پژوهش بررسی کمی وضعیت امنیت غذایی و تاثیر مصرف شیر، میوه و سبزیجات بر آن در خانوارهای شهرستان مرودشت بود.
    مواد و روش کار
    برای تبیین وضعیت امنیت غذایی از روش توصیفی- پیمایشی استفاده گردید. بدین منظور 500 خانوار شهری و روستایی به صورت تصادفی در این شهرستان انتخاب شدند. وضعیت امنیت غذایی با پرسش نامه 18 گویه ای امنیت غذایی خانوار که توسط وزارت کشاورزی ایالات متحده ارائه شده است، سنجیده شد و هم بستگی بین متغیرها با آزمون اسپیرمن مشخص گردید.
    یافته ها
    ناامنی غذایی در این مطالعه 73/8 درصد بوده و هم چنین مصرف شیر، میوه و سبزیجات پایین گزارش شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های مناسب در زمینه ارتقای وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگ تغذیه ای صحیح خانوارها و در نظر گرفتن تسهیلاتی مانند اعطای یارانه غذایی و غنی کردن مواد غذایی می توان شیوع ناامنی غذایی را تقلیل داد.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف، امنیت غذایی، مرودشت
  • افسون آیین پرست، مریم خیراندیش، فرزانه مفتون، فرانک فرزدی صفحه 735
    مقدمه
    درمانگاه ها برای کاهش هزینه های خود و افزایش رضایتمندی بیماران می توانند بر روی کاهش زمان انتظار مراجعان از طریق بهبود سیستم نوبت دهی تمرکز کنند.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری نظام مند بود که با هدف تعیین شاخص ها و عوامل تاثیرگذار بر کارایی سیستم های نوبت دهی، با بهره گیری از بانک های اطلاعاتی SID، google scholar، Pubmed، و Magiran و با استفاده از کلیدواژه های فارسی درمان سرپایی، زمان انتظار بیماران، زمانبندی، تعیین وقت، نوبت دهی و کلیدواژه های انگلیسی outpatient، appointment، scheduling انجام گرفت. در این جستجو از مجموع 767 مقاله و مستند علمی به دست آمده، 34 مقاله کامل پس از شناسایی عنوان های مرتبط و بررسی چکیده مقالات جهت بررسی نهایی انتخاب گردید.
    یافته ها
    اطلاعات به دست آمده از مطالعات نشان داد که چهار روش عمده برای طراحی و بهبود سیستم های نوبت دهی وجود دارند که عبارتند از: روش های بهینه سازی ریاضی (الگوهای قطعی و احتمالی)، روش های هیوریستیک (ابتکاری)، نظریه صف، روش شبیه سازی. هر یک از این روش ها با توجه به اهداف مطالعه و ویژگی سیستم مورد نظر کاربرد ویژه ای دارند. با این حال اکثر متغیرهای مورد بررسی صرفنظر از نوع روش مطالعه یکسان هستند. متغیرهای زیادی برای طراحی سیستم نوبت دهی از مستندات استخراج شد که در سه گروه عمده قابل دسته بندی هستند: متغیرهای مربوط به ویژگی های سیستم ارائه خدمت، مربوط به ویژگی های گیرندگان خدمات و مربوط به رویکردها و سیاستهای مرکز.
    بحث و نتیجه گیری
    اطلاعات به دست آمده از متون مختلف نشان داد که استفاده از سیستم های نوبت دهی نقش مهمی در بهبود کیفیت ارائه خدمات دارد. به نظر می رسد افزایش تعداد و تنوع خدمات ارائه شده در مراکز طراحی سیستم تعیین وقت را پیچیده تر می کند. شرط اولیه طراحی یک سیستم تعیین وقت موثر دستیابی به اطلاعات مناسب و دقیق است. در مواردی که تعداد ارائه دهندگان و خدمات معدود باشد، می توان این اطلاعات را با مشاهده سیستم یا بررسی نظرات گیرندگان و ارائه دهندگان به دست آورد ولی در سیستم های پیچیده مانند بیمارستانها که خدمات مختلف تشخیصی و درمانی در سطوح مختلف تخصصی توسط ارائه دهندگان متعدد ارائه می شود، دستیابی به این اطلاعات نیازمند یک مطالعه جداگانه است.
    کلیدواژگان: خدمات سرپایی، سیستم تعیین وقت، زمانبندی بیماران
  • آرش رشیدیان، محمد عرب، حکیمه مصطفوی صفحه 747
    مقدمه
    مردم دریافت کنندگان اصلی خدمات سلامت هستند از این رو خود را مستحق داشتن حق انتخاب و استفاده عادلانه از مراقبتهای سلامت می دانند. نظام سلامت مسئول تامین خدمات عادلانه همراه با حق انتخاب برای مردم است. این مطالعه به دنبال بررسی وضعیت موجود آزادی و عدالت یا بعبارت دیگر تعیین نحوه توجه به این دو ارزش در ارائه خدمات سلامت می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه کیفی با استفاده از بررسی متون و اسناد بالادستی، و مصاحبه رو در رو با خبرگان نظام سلامت انجام شد. مصاحبه با خبرگان از طریق راهنمای مصاحبه نیمه ساختاریافته و در محل کار آنان انجام شد. تمامی مصاحبه ها ضبط و پیاده سازی شدند. از نرم افزار MAX QDA10 برای نظم بخشیدن به مفاهیم و از روش تحلیل چارچوب برای تحلیل آنها استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های مطالعه در دو درون مایه اصلی آزادی و عدالت قرار گرفتند. تم آزادی دارای سه طبقه آزادی برای انتخاب خدمات درمانی، آزادی برای انتخاب خدمات بهداشتی و پیشگیری، و آزادی برای انتخاب سازمان بیمه گر بود. درون مایه عدالت نیز دارای دو طبقه عدالت در دسترسی مالی و عدالت در دسترسی فیزیکی بود. طبقه عدالت در دسترسی فیزیکی خود دارای دو زیرطبقه دسترسی به خدمات بهداشتی و پیشگیری، و دسترسی به خدمات درمانی تخصصی و فوق تخصصی بود.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه دو ارزش عدالت و آزادی به شیوه های مختلف در نظام سلامت مورد توجه قرار گرفته است اما هنوز با وضعیت ایده آل فاصله قابل ملاحظه ای دارد. به نظر می رسد التزام پایبندی مدیران نظام سلامت به اسناد بالادستی و یادگیری از تجارب سایر کشورها برای پیاده سازی مناسب آزادی و عدالت در سطوح مختلف نظام ضروری است.
    کلیدواژگان: آزادی، حق انتخاب، عدالت، نظام سلامت، دسترسی
  • علی محمد مصدق راد، علی اکبری ساری، پروانه اصفهانی صفحه 759
    مقدمه
    اجرای موفقیت آمیز برنامه راهبردی می تواند منجر به بهبود عملکرد سازمان ها و افزایش پاسخگویی مدیران و کارکنان شود. این پژوهش با هدف تعیین اجرای موفقیت آمیز برنامه راهبردی در بیمارستان های استان تهران انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در 93 بیمارستان دولتی، تامین اجتماعی، خصوصی، ارتش و نیروهای مسلح و خیریه در سال 1395 با استفاده از یک پرسشنامه روا و پایا تاثیر برنامه راهبردی با 9 بعد کارکرد و عملکرد سازمان شامل مدیریت و رهبری، برنامه ریزی، فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی، مدیریت کارکنان، مدیریت مشتریان، مدیریت منابع، مدیریت فرآیندهای کاری و عملکرد سازمان بررسی نمود. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و با آزمون های آماری توصیفی و استنباطی مناسب تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان موفقیت برنامه ریزی راهبردی در بیمارستان های استان تهران در حد متوسط بود (میانگین 2/84 از 5 امتیاز). بیشترین میزان موفقیت برنامه ریزی راهبردی در محورهای برنامه ریزی و مدیریت مشتریان و کمترین موفقیت آن در محورهای مدیریت کارکنان، فرهنگ سازمانی و یادگیری سازمانی بود. مدیریت فرآیند، فرهنگ سازمانی و مدیریت مشتریان بیشترین تاثیر را بر موفقیت برنامه راهبردی داشتند.
    بین موفقیت برنامه ریزی راهبردی و میزان تعهد مدیران، تعهد کارکنان و تعهد پزشکان رابطه معنادار وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    بکارگیری الگوی مناسب برنامه ریزی راهبردی، ایجاد فرهنگ سازمانی مشارکتی، مدیریت و رهبری مشارکتی، توسعه منابع مورد نیاز و آموزش و توانمندسازی کارکنان در اجرای موفقیت آمیز برنامه ریزی راهبردی در بیمارستان ها نقش بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، بیمارستان، اجرای موفق، عملکرد
  • حسنعلی فرزامی، مجیده هروی کریموی، ناهید رژه، فاطمه الحانی، سید حمید شریف نیا صفحه 775
    مقدمه
    بیماری های قلبی عروقی عامل اصلی مرگ در کشورهای در حال توسعه است. نداشتن آگاهی و دانش کافی بیمار و خانواده او در رابطه با بیماری، نحوه کنترل و مراقبت آن را مختل و در نتیجه باعث کاهش کیفیت زندگی می شود. هدف از مطالعه حاضر تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر بهبود کیفیت زندگی در بیماران سالمند مبتلا به آنژین بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی بر روی 90 بیمار 60 سال به بالا مبتلا به آنژین صدری بستری در بخش های قلب بیمارستان بوعلی سینای شهر قزوین انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس و سپس تخصیص تصادفی انجام شد. برای گروه آزمون الگوی توانمندسازی خانواده محور با چهار مرحله تهدید درک شده به روش بحث گروهی، خودکارآمدی به روش مشکل گشایی، عزت نفس به روش مشارکت آموزشی و ارزشیابی فرآیندی و برآیندی و برای گروه کنترل مراقبت رایج اجرا شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل متغیرهای دموگرافیک، ابزارهای تخصصی الگوی توانمندسازی خانواده محور و پرسشنامه کیفیت زندگی آنژین سیاتل بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 22 SPSS از طریق آزمونهای آماری کای دو، تی مستقل و زوجی و آزمون آنکووا انجام شد.
    یافته ها
    ابعاد مختلف کیفیت زندگی بعد از مداخله در گروه آزمون نسبت به قبل از مداخله و نیز نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی دار داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    الگوی توانمندسازی خانواده محور در بیماران مبتلا به آنژین صدری توانست کیفیت زندگی آنان را ارتقا بخشد.
    کلیدواژگان: آنژین صدری، الگوی توانمندسازی خانواده محور، کیفیت زندگی
  • پیروزه گودرزوند چگینی، منیره انوشه، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 785
    مقدمه
    شپش سر همچنان به عنوان یک معضل بهداشتی _ جهانی شناخته می شود. این بیماری در دختران و نیز در سنین مدرسه شیوع بیشتری دارد. مادران به عنوان محور خانواده در مورد سلامت فرزندان نقش مهمی را ایفا می کنند. این مطالعه جهت تعیین تاثیر آموزش رفتارهای پیشگیرانه پدیکلوزیس به مادران بر میزان ابتلای دختران آنها به پدیکلوز سر در مدارس مقطع ابتدایی انجام گرفته است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی با حضور 414 مادر و دختران آنها در مدارس مقطع ابتدایی شهر لوشان (استان گیلان) و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، در دو گروه آزمون و کنترل در سال 1395 انجام شد. مادران گروه آزمون تحت 5 جلسه کلاس آموزشی به شیوه بحث گروهی قرار گرفتند. در مادران گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. میزان ابتلای دانش آموزان در دو مرحله قبل و بعد از مداخله تعیین و در دو گروه مقایسه گردید. داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های آماری کای دو و تی - تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد از بین 414 نفر دانش آموز، 78 نفر ( 18/8 درصد) آلودگی به شپش سر داشتند که 38 نفر (18/4 درصد) مربوط به گروه آزمون و 40 نفر (19/2 درصد) مربوط به گروه کنترل بودند. پس از مداخله آموزشی در مادران گروه آزمون، میزان آلودگی دختران از 18/4 درصد به 8/2 درصد کاهش یافت؛ اما در گروه کنترل تغییری دیده نشد. آزمون کای دو تفاوت معنی دار میزان ابتلای دختران آنها به پدیکلوزیس نشان داد قبل و بعد از مداخله آموزشی.
    بحث و نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر آموزش مادران به شیوه بحث گروهی در زمینه رفتارهای پیشگیرانه پدیکلوزیس، منجر به کاهش میزان ابتلای دختران آنها به پدیکلوز سر گردید.
    کلیدواژگان: رفتارهای پیشگیرانه، پدیکلوزیس، مادران، بحث گروهی، مدارس
  • مهسا غفارزاده خویی، مینور لمیعیان، راضیه لطفی، علی منتظری صفحه 797
    مقدمه
    سواد سلامت ظرفیت و توان دسترسی، فهم و درک، پردازش و ارزیابی، تصمیم گیری و رفتار در خصوص اطلاعات پزشکی و سلامتی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سطح سواد سلامت زنان باردار نخست زا با وضعیت افسردگی پس از زایمان مراجعان به مراکز بهداشتی- درمانی شهر کرج انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    یک مطالعه طولی - آینده نگر به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. 348 زن باردار نخست زای سه ماهه سوم پس از کسب رضایت آگاهانه و غربالگری از نظر افسردگی با گونه ایرانی پرسشنامه افسردگی ادینبورو، سوالات دموگرافیک - باروری و پرسشنامه سواد سلامت جمعیت شهری ایران را تکمیل نمودند. در هفته هشتم پس از زایمان پیگیری و مجددا گونه ایرانی پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبورو تکمیل شد. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار20 SPSS و آزمون های آماری مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره سواد سلامت واحد های پژوهش (14/66±)67/30 بود. 39/6 % واحد های پژهش سواد سلامت نامطلوب و 60/4 درصد سواد سلامت مطلوب را نشان دادند. میزان شیوع افسردگی پس از زایمان 21/6 % به دست آمد. نتایج حاصل از رگرسیون لوجستیک نشان داد علاوه بر وجود افسردگی پیش از زایمان وسزارین به دلایل پزشکی، نمره سواد سلامت با وضعیت افسردگی پس از زایمان ارتباط معنی داری دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که افسردگی پس از زایمان با میزان سواد سلامت زنان ارتباط دارد. به نظر می رسد ارتقای سواد سلامت زنان بتواند به میزان قابل توجهی به کاهش افسردگی پس از زایمان آنان منجر شود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، افسردگی پس از زایمان، زنان نخست زا
|
  • Jila Sadighi, Saharnaz Nedjat, Rahele Rostami Page 677
    Objective(s)
    Food fortification is one of public health strategies to prevent and control anemia and iron deficiency. Flour fortification with iron and folic acid launched in 2001 in Iran. Thus the present meta-analysis conducted to assess the impact of flour fortification on hemoglobin, serum ferritin, anemia, iron deficiency and iron deficiency anemia.
    Methods
    We searched English and Persian databases up to December 2013 to identify relevant studies. Quality assessment was conducted according to the EPOC (Cochrane Effective Practice and Organization of Care) statement. Meta-analysis was carried out using the Comprehensive Meta-Analysis version2 software. Random effects model was used due to the heterogeneity between the studies. Subgroup analysis and sensitivity analysis performed using CMA-2. Begg and Mazumdar’ Rank Correlation Test and Egger’s linear regression were adopted to test the possible publication bias.
    Results
    A total of 42 articles (consisted 80 trials) were included in the study. Meta-analysis of “before-after studies” showed that flour fortification with iron resulted in a significant increase in hemoglobin levels (0.342 g/dl; 95% CI: 0.216 ~ 0.416, p
    Conclusion
    The present meta-analysis provided evidence of the effectiveness of flour fortification with iron for improving hemoglobin and ferritin levels and reducing the risk of anemia. However, evidence of effectiveness for reducing the risk of iron deficiency was limited and there was no effect on iron deficiency anemia. It should be considered that controlled trials have provided more valuable results than before and after studies, and also chemical compound of iron was found to be an important factor in the effectiveness of flour fortification with iron.
    Keywords: Flour fortification, Meta-analysis, Hemoglobin, Ferritin, Anemia, Iron deficiency, Iron deficiency anemia, Iran
  • Neda Behnamara, Arash Rashidi, Mohamadhasan Eftekhhari, Yadolah Mehrabi Page 715
    Objective(s)
    The World Health Organization (WHO) estimates that 250 million children under the age of five suffer from vitamin A deficiency and 2.8 to 3 million children under the age of 5 suffer from clinical symptoms of vitamin A deficiency. Since the malnutrition of children is related to their diet, the purpose of this study was to evaluate the status of vitamin A in children aged 1-6 years in Darab city and its relationship with some socioeconomic factors and anthropometric indices using a specific vitamin A questionnaire.
    Methods
    In this cross-sectional study, which was part of a project to determine the prevalence of malnutrition in children under 6 years old in Fars province Fars province, 510 one to six years old children were selected by multi-stage cluster sampling in Darab. Demographic and socio-economic characteristics were evaluated through questionnaires and interviews. Children height and weight were calculated based on Z score. To evaluate the status of receiving vitamin A, the Helen Clare International Center for Dietary Frequency Questionnaire was used. Chi-square test and logistic regression were adjusted for age and sex were used.
    Results
    father's occupation [OR=1.1; CI %95 [0.980-1.46], P=0.05] differed significantly in two groups [no efficient or efficient vitamin A].Contact between Property and income with vitamin A deficiency means no statistic different. [p>0.05]. Mild degrees of malnutrition in children is more common and there is significant difference between under weighting and stunting and wasting parameters with vitamin A deficiency in animal source [p
    Conclusion
    Vitamin A deficiency is not a matter of health issue in Darab. It rather correlates with deficiency in animal vitamin A intake that might be proxy of poor socioeconomic status.
    Keywords: vitamin A, HKI Questionnaire, socio-economic factor, stunting, waiting, under weighing
  • Maryam Akbarpoor, Abdolmajid Mahdavi Damghani, Reza Deihimfard, Hadi Veisi Page 726
    bjective (s): Food security is defined as the permanent access to sufficient, safe and nutritious food for all people in order to have an active and healthy life. To achieve sustainable food supply, quantification of food security at the household level is necessary. The main aim of this study were (i) quantitative analysis of food security in Marvdasht, Iran and (ii) Estimate the effect of milk, fruits and vegetables consumption on food security.
    Methods
    We carried out a descriptive-survey to analyze food security status. In all 500 rural and urban households were randomly selected. The household food security was assessed by an 18-item Household Food Security questionnaire as recommended by USDA, and the correlation between variables was determined by Spearman test.
    Results
    The results of this study showed that food insecurity in Marvdasht was 73.8 %. The findings also showed that the consumption of milk, fruit and vegetables were low.
    Conclusion
    The study results suggest that food insecurity could be reduced with consumption of milk, fruits and vegetables.
    Keywords: consumption pattern, Food Security, Marvdasht
  • Afsoon Aeenparast, Maryam Kheirandish, Farzaneh Maftoon, Faranak Farzadi Page 735
    Objective(s)
    The aim of this study was to assess dimensions and application of outpatient appointment systems.
    Methods
    A systematic review was performed to indicate main factors affecting the performance of outpatient scheduling systems. Relevant articles were extracted from several databases including SID, Google scholar, PubMed, and Magiran using “outpatient”, “appointment”, and “scheduling” as keywords.
    Results
    In all 767 citations were identified. Of these 34 papers were found relevant and included in this review. The review showed that there were four main methods to design and improve the outpatient scheduling systems: Mathematical optimization methods (deterministic and stochastic), Heuristics, Queueing theory, and Simulation method. In addition we found that three groups of factors impacted the performance of outpatient scheduling system. These were factors related to the characteristics of service providing system, factors related to patients, and factors related to clinic approach and policy.
    Conclusion
    Outpatient scheduling systems are important in quality improvement of health care services. It seems that the complexity of designing a scheduling systems increases as quantity and diversity of services increases. Access to right and efficient data is necessary to design an outpatient scheduling system.
    Keywords: outpatient, appointment system, health care scheduling
  • Arash Rashidian, Mohammad Arab, Hakimeh Mostafavi Page 747
    Objective(s)
    People are the major recipients of health services, they deserve their selves to have the choice right and equitable access to healthcare services. Health system is responsible for providing the fair services and choice right to the public. Hence, this study aims to explore the current position of freedom and equity in providing the healthcare services.
    Methods
    This qualitative study was conducted through literature and national documents review and face to face interview with key experts of the health system. All interviews are recorded and transcribed. MAX QDA10 was applied for organizing the concepts. Framework analysis was used for analyzing the concepts.
    Results
    Findings were categorized in two main themes of freedom of choice (with 3 categories including freedom of choice for treatment services, freedom of choice for preventive and hygienic services and freedom of choice for choosing the insurer) and equity(with 2 categories including equity in financial access and equity in physical access). Equity in physical access includes two sub categories: equity in access to preventive and hygiene services and equity in access to specialty and subspecialty services.
    Conclusion
    The freedom of choice and equity are considered in different ways in the health system however, there is a significant gap with the ideal position. It seems that the commitment of health system managers to national documents and learning from the experiences of other countries is essential for proper implementation of freedom of choice and equity at different levels of the health system.
    Keywords: freedom of choice, choice right, equity, health system, access
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Ali Akbari-Sari, Parvaneh Esfahani Page 759
    Objective(s)
    Successful implementation of strategic planning improves performance of organizations and enhances the accountability of employees and managers. This study aimed to examine the success of strategic planning implementation in hospitals in Tehran province, Iran.
    Methods
    This study was performed in 93 hospitals in Tehran in 2016. Data were collected using a valid and reliable questionnaire covering nine dimensions of organizational issues including leadership and management, planning, organizational learning, organizational culture, employee management, customer management, resource management, process management, and organizational performance. The data were analyzed by statistical tests using the SPSS software
    Results
    Strategic planning implementation was moderately successful in hospitals (score of 2.84 out of 5). The most and least success were observed for planning and employee management dimensions respectively. Process management, organizational culture and customer management constructs had the most effect on the success of strategic plans. Significant statistical correlation was also observed between strategic planning implementation and manager's commitment (p= 0.0001, r= 0.406), employees’ involvement (p= 0.0001, r= 0.338), and physicians’ participation (p= 0.001, r= 0.363).
    Conclusion
    Using an appropriate model of strategic planning, creating participative, collaborative and creative organizational culture, strong management and leadership, providing required resources and training and empowerment of staff are necessary for successful implementation of strategic planning in hospitals.
    Keywords: Strategic Planning, Hospital, Successful implementation, Performance
  • Hasan-Ali Farzami, Majideh Heravi-Karimooi, Nahid Rejeh, Fatemeh Alhani, Hamid Sharif Nia Page 775
    Objective(s)
    Cardiovascular diseases are the main cause of death in developed and developing countries. The aim of this study was to investigate the effect of a family-centered empowerment model (FCEM) on quality of life in elderly patients with angina.
    Methods
    This was a randomized trial on a convenient sample of patients 60 years and older with angina hospitalized in cardiology clinics of a teaching hospital in Qazvin, Iran. Patients were randomized to receive intervention or the usual care. The intervention group received a four dimensions program (perceived threat with group discussion method, self-efficacy with problem solving methods, self-esteem with educational partnership and outcome and process evaluations). To collect data we used an specific FCEM instrument, and the Seattle Angina Questionnaire.
    Results
    Following the implementation of the program the intervention in group showed better quality of life in all dimensions compared to their own baseline score and the control group (p
    Conclusion
    Family-centered empowerment model in patients with angina have improved their quality of life.
    Keywords: Family-centered empowerment model, Angina, Quality of life
  • Piroozeh Goodarzvand Chegini, Monireh Anoosheh, Anoshirvan Kazemnejad Page 785
    Objective(s)
    Head lice are well known currently as a global health problem. The prevalence of the disease is higher in girls. and at school age. This study performed to evaluate effect of education about preventive behaviors of pediculosis among mothers on morbidity rate of their daughters to pediculosis capitis in primary schools.
    Methods
    This was a quasi-experimental study in two groups (case and control) carried out in 2016. The study samples were composed of 414 mothers and their daughters studying in elementary schools in Lowshan city (Guilan province, Iran). Simple random sampling method used. We provided the intervention group with group discussion in five sessions. There was no intervention in the mothers of the control group. The rate of student's infection was determined in two stages before and after the intervention and compared in two groups. The data were analyzed using SPSS windows version 16 by chi-square and t-test.
    Results
    The results showed that among 414 daughters, 78 (18.8%) were infected with Pediculus Capitis, 38 (18.4%) were in the case group and 40 (19.2%) were in the control group. After intervention in the case group, the rate of infection of girls decreased from 18.4% to 8.2%, but did not change in the control group. Chi-square test showed a significant difference between mother's education in group discussion and morbidity rate of pediculosis capitis in their daughters after participation (P
    Conclusion
    The findings showed that group discussion on preventive behaviors of pediculosis in mothers led to decrease in morbidity in daughters.
    Keywords: Preventive Behaviors, Pediculosis, Mothers, Group Discussion, Schools
  • Mahsa Ghaffarzadeh Khoei, Minoor Lamyaian, Razieh Lotfi, Ali Montazeri Page 797
    Objective(s)
    Health literacy is the capacity and the ability to access, understand and use of health information to maintain and improve health behavior. The current study aimed to assess the relationship between health literacy and postpartum depression among nulliparous pregnant women who referred to health centers in Karaj, Iran.
    Methods
    A prospective study was carried out among a convenient sample of nulliparous women in third trimester of their pregnancy. Health literacy was measured using the Health Literacy Inventory for Adults (HELIA) and depression was assessed using the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS). .Women completed the EPDS once again 8 weeks after delivery.
    Results
    In all 348 nulliparous women were studied. The mean health literacy score among women was 67.30(±14.66) indicating that 39.6% of women had limited health literacy. The prevalence of postpartum depression was 21.6%. The results of multivariable logistic regression showed that in addition to depression during pregnancy (OR: 1.21, 95% CI:1.08-1.37, P=0.001) and cesarean section for medical reasons (OR: 5.58, 95% CI: 2.79-11.16, P
    Conclusion
    The study results suggest that postpartum depression significantly is associated with limited health literacy in nulliparous women.
    Keywords: Health Literacy, Postpartum Depression, nulliparous women