فهرست مطالب

پایش - سال نوزدهم شماره 6 (پیاپی 94، آذر و دی 1399)

مجله پایش
سال نوزدهم شماره 6 (پیاپی 94، آذر و دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمد دراهکی*، رضا نوبخت صفحات 621-632
    مقدمه

    به دلیل بالاتر بودن امید زندگی زنان نسبت به مردان، تعداد زنان سالمند به نسبت قابل توجهی بیشتر از تعداد مردان سالمند است که این مسئله تحت عنوان زنانه شدن سالمندی شناخته می‎شود. هدف مطالعه حاضر شناخت وضعیت اقتصادی و اجتماعی زنان سالمند ایرانی و الزمات سیاستی با توجه به آمارهای رسمی و سناریوهای آینده نگرانه جمعیت است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه به منظور شناخت وضعیت اجتماعی و اقتصادی زنان سالمند در کشور ایران، از پردازش داده های سرشماری 1395 و سایر آمارهای رسمی استفاده شده است. همچنین با توجه به پیش بینی های آینده نگارانه جمعیتی وضعیت زنان سالمند ایرانی در چشم انداز 1430 مورد واکاوی قرار گرفته است.

    یافته ها

    بر اساس پردازش آمارهای رسمی می توان گفت زنان سالمند کشور حدود 9/5 درصد از کل جمعیت زنان کشور را شامل می‎شوند (که انتظار می رود بر اساس پیش بینی پیش بینی محتمل آینده نگرانه جمعیت این درصد به حدود 32/7 درصد در افق چشم انداز 1430 افزایش یابد). 99/72 درصد از زنان سالمند در خانوارهای معمولی زندگی کرده و 44 درصد آنها باسواد بوده‎اند که 50 درصد از آنها سوادشان در سطح ابتدایی است. میزان مشارکت اقتصادی زنان سالمند 6 درصد و نرخ بیکاری آنان 1/8 درصد است. 43/3 درصد از ایشان همسران خود را از دست داده‎اند و 24 درصد از زنان سالمند به تنهایی زندگی می‎کنند. همچنین 39/7 درصد از زنان سالمند سرپرست خانوارهایی بودند که در آن زندگی می کردند.

    نتیجه گیری

    آمار بالا و روبه افزون زنان سالمند خود سرپرست از مهمترین یافته‎های تحقیق حاضر است که لزوم سیاستگذاری های اجتماعی و فرهنگی و منابع در اختیار آنها بیش از هر زمانی با توجه به تحولات پیشرو احساس می شود.

    کلیدواژگان: وضعیت اقتصادی و اجتماعی، زنان، سالمند، سرشماری، ایران
  • مهدی امرائی، فرزاد فرجی خیاوی* صفحات 633-644
    مقدمه

    از اواخر سال 2019 با گسترش سریع کووید 19 ، یک سری اقدامات دقیق پیشگیری و کنترل برای کاهش شیوع این بیماری همه گیر در چین و به ترتیب در سایر کشور های جهان انجام شد. این مطالعه با هدف مقایسه سیاست های کشورهای منتخب برای مقابله با ویروس کووید 19 و نتایج آن  انجام شد .

    مواد و روش کار

    این مقاله نوعی مطالعه مروری با استفاده از روش تطبیقی است که در سال 1399 انجام شده است و در آن برای یافتن اطلاعات مورد نیاز (اطلاعات جمعیت شناختی، اطلاعات آماری، سیاست های کنترلی و نتایج آنها) از مقالات موجود در پایگاه های اطلاعاتی و سایت های رسمی و معتبر استفاده شده است.

    یافته ها

    کشورهای منتخب سیاست های قرنطینه بیماران آلوده، قانون منع رفت و آمد، آموزش سلامت، بیماری یابی، مجازات نقص قوانین کووید 19 و تعطیلی مدارس و دانشگاه ها را با شدت و ضعف اجرا کرده اند. همچنین کره جنوبی و چین سیاست های قرنطینه شهرهای آلوده و ردیابی جغرافیایی را نیز اجرا کرده اند.

    نتیجه گیری

    سیاست های کشور های موفق در مقابله و کنترل بیماری کووید 19 نشان دهنده به کارگیری مجموعه ای از سیاست ها و اقدامات جامع، هماهنگ و یکپارچه از جمله قرنطینه بیماران و شهرها، بیماری یابی وسیع، ردیابی جغرافیایی، مجازات های نقض قوانین، محدودیت های رفت و آمد و آموزش های وسیع است. کشور هایی در کنترل بیماری مذکور موفق تر بودند که این سیاست ها و اقدامات را به صورت شدید و گستره پیاده سازی و اجرا کردند.

    کلیدواژگان: کووید 19، سیاست بهداشت، پاندمی، مطالعه تطبیقی
  • ژیلا صدیقی*، محمود طاووسی، علی منتظری، رامین مظفری کرمانی، محمد اسلامی، راحله رستمی، طاهره رستمی صفحات 645-672
    مقدمه

    بارداری از عوامل تاثیرگذار بر سلامتی زنان بوده و پایش شاخص های بارداری از مسئولیت های سیاستگذاران نظام سلامت است.

    مواد و روش کار

    مطالعه از نوع مقطعی بوده و زنان متاهل سنین باروری ایران بررسی شدند. داده ها توسط پرسشنامه جمع آوری شده و با نرم افزار SPSS18 تحلیل شدند.  

    یافته ها

    10547 زن وارد مطالعه شدند. میانگین «تولد زنده» به ازای هر زن 1/96 بوده که با افزایش «سن زنان» و «سن همسران زنان» افزایش یافته و با افزایش «سن هنگام ازدواج زنان»، «سن هنگام تولد اولین فرزند» و «تحصیلات زنان» کاهش داشت. «تولد زنده» در افراد کم درآمدتر و همچنین در مناطق روستایی بیشتر بود. فراوانی مرده زایی 4/8 درصد بوده که با افزایش «سن زنان» و «سن همسران زنان» افزایش یافته و با افزایش «سن هنگام ازدواج زنان»، «سن هنگام تولد اولین فرزند» و «تحصیلات زنان» کاهش داشت. مرده زایی با «شغل زنان»، «شغل همسران زنان» و «مذهب» ارتباط نداشته ولی در افراد کم درآمدتر و همچنین در مناطق روستایی بیشتر بود. فراوانی سقط جنین 18/2 درصد بوده که با افزایش «سن زنان»، «سن همسران زنان» و «سن هنگام تولد اولین فرزند» افزایش یافته و با افزایش «سن هنگام ازدواج زنان» و «تحصیلات زنان» کاهش داشت. سقط جنین با «شغل همسران زنان»، «مذهب» و «مناطق شهری/روستایی» ارتباط نداشت. سقط جنین در افراد کم درآمد، بیشتر بود. فراوانی سزارین 42/1 درصد بوده که با افزایش «سن زنان»، «سن همسران زنان»، «سن هنگام ازدواج زنان»، «سن هنگام تولد اولین فرزند» و «تحصیلات زنان» افزایش داشت. سزارین با «شغل همسران زنان» ارتباط نداشته ولی با کاهش «درآمد» کاهش یافته و در مناطق شهری بیشتر از مناطق روستایی بود.

    نتیجه گیری

    بررسی روند شاخص های بارداری می تواند در شناسایی مشکلات، برنامه ریزی برای خدمات و تخصیص بهینه منابع، نقش موثری داشته باشد و امید است نتایج مطالعه حاضر تکمیل کننده اطلاعات مورد نیاز سیاستگذاران نظام سلامت باشد.

    کلیدواژگان: بارداری، تولد زنده، مرده زایی، سقط جنین، سزارین، ایران
  • شیوا مافی مرادی، رحمت الله قلی پور*، فرج الله رهنورد، محمد ابویی اردکان صفحات 673-691
    مقدمه

    فرآیند سیاستگذاری سلامت در ایران به دلیل تاثیرپذیری بالا از عوامل زمینه ای، ایده های رقیب و بازیگران متعدد با ترجیحات متفاوت، فرآیندی پیچیده است. اینکه تعامل میان این عوامل چگونه تغییر سیاست ها را رقم می زند، مشخص نیست. هدف این مطالعه ارایه نظریه ای زمینه ای برای تبیین و توصیف چگونگی شکل گیری تغییرات سیاستی در حوزه سلامت و ارایه توصیه های راهبردی برای سیاستگذاران این حوزه برای بهبود کیفیت و نتایج سیاست ها است. 

    مواد و روش کار

    این مطالعه با استفاده از روش کیفی و مبتنی بر راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد به بررسی چرایی و چگونگی شکل گیری تغییرات در حوزه سلامت کشور پرداخته و از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند با دست اندرکاران فرآیند سه سیاست ملی منتخب، الگویی نظری از چگونگی سیاست گذاری در حوزه سلامت ارایه می دهد. داده ها به روش کدگذاری سه مرحله ای در نرم افزار ATLAS-ti تحلیل و نتایج در قالب روایت تحلیلی (نظریه پایه) ارایه شدند. 

    یافته ها

    خاستگاه اصلی تغییرات در حوزه سلامت کشور نشان دادن تاثیر است. تاثیری که صاحبان آن برای نشان دادنش با بهره گیری از الگوهای راهبردی مشخصی در مواجهه با موقعیت های پیش رو در سه فضای دستورگذاری، مستندسازی و اجرا به کنش گری می پردازند. جریان تاثیر به عنوان جریان مسلط فرآیند سیاست گذاری کشور برای پیشبرد مقاصد صاحبان خود نیاز به همراستا نمودن چهار جریان زمینه ای سیاست، ایده، فردگرایی عمودی و مشکل با اقتضایات خود دارد. مادامی که این تاثیرات محقق می شوند، فرآیند تغییر در طول زمان ادامه می یابد. در غیراینصورت فرآیند تغییر فارغ از حل مشکل یا استقرار کامل لایه های ایده محوری متوقف یا دچار اختلال می شود.

    نتیجه گیری

    شناخت به دست آمده از تغییرات سیاست حوزه مطالعه، بواسطه آشکارسازی نقش و سهم جریان های زمینه ای و الگوهای راهبردی اتخاذ شده از سوی عاملان تغییر، ناکامی یا موفقیت سیاست ها را به خوبی تبیین می کند. به علاوه واقعیت تصویر شده از پدیده تغییر، دربرگیرنده آموزه های موثری است که در صورت توجه از سوی ذینفعان و نقش آفرینان می تواند سهم بسزایی در کنترل تغییرات و بهبود کیفیت محتوای سیاست های این حوزه در آینده داشته باشد.

    کلیدواژگان: فرآیند سیاستگذاری، تغییر سیاست، حوزه سلامت، نظریه، ایران
  • محمدرضا شیخی چمان*، فرشاد فقی سلوک، توفیق مبادری، الهام میانکوهی، ابراهیم حسن زاده صفحات 693-697
    مقدمه

    هدف از این پژوهش مقطعی(توصیفی- تحلیلی) بررسی وضعیت اعتباربخشی از دیدگاه پرستاران بیمارستان های آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود که در سال 1397 و در میان 9 بیمارستان از 18 بیمارستان آموزشی- درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد.

    مواد و روش کار

    365 پرستار در این مطالعه شرکت کردندکه نمره کلی(انحراف معیار) اعتباربخشی حاصل از نتایج در آن (0/7)3 بود. از میان ابعاد اعتباربخشی، بیشترین نمره میانگین به بعد مشارکت کارکنان در اعتباربخشی (0/8)3/3 و کمترین آن به بعد آموزش کارکنان (0/8)2/7 تخصیص یافته بود.

    نتیجه گیری

    میانگین نمره کل اعتباربخشی از دیدگاه شرکت کنندگان نشان داد که پرستاران مورد مطالعه بر این باورند که انجام اعتباربخشی به طور کلی تاثیر متوسطی بر اهداف از پیش تعیین شده این برنامه همچون ارتقای کیفیت و ایمنی ارایه خدمات در مراکز درمانی تحت مطالعه دارد، و به نظر می رسد پرستاران اعتقاد دارند از مشارکت آنان و آموخته هایشان در زمینه پیاده سازی الزامات اعتباربخشی مراکز مراقبت سلامت استفاده مناسبی می شود، اما در عمل آموزش هایی مناسبی در این راستا دریافت نکرده اند.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، پرستاران، دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • بهزاد دماری، علیرضا حیدری*، حبیب الله مسعودی فرید، آرزو ذکایی صفحات 699-710
    مقدمه

    دختران فراری پس ازترک خانه با مسایل تهدید کننده سلامت جسمی، روانی و اجتماعی مواجه می شوند. یکی از برنامه های اجرا شده سازمان بهزیستی راه اندازی مراکز جداگانه و خاص این افراد در کل کشور می باشد. این مطالعه با هدف تبیین اهداف، الگوی خدمت، چالشها و راهکارهای بهبود این برنامه انجام شد.

    مواد و روش کار

    یک مطالعه کیفی در سال 1395 انجام شد. شرکت کنندگان در مطالعه شامل مدیران و کارشناسان ادارات کل سازمان بهزیستی در 31 استان کشور،21 عضو از میانجیان مردمی و سازمان های همکار و ذینفع و 6 نفر از مدیران ارشد ستادی و کارشناسان مسیول معاونت اجتماعی سازمان بهزیستی کل کشور بودند. جهت جمع آوری داده ها از سه روش تحلیل اسناد و مستندات و مصاحبه عمیق فردی و بحث گروهی استفاده گردید و داده ها با روش تحلیل محتوا بررسی شد.

    یافته ها

    خانه های سلامت ویژه دختران در معرض آسیب اجتماعی، از سال 1378 تاکنون در کلیه استانهای کشور راه اندازی شده است. اهداف برنامه، حمایت و نگهداری از دختران در معرض آسیب اجتماعی، فراهم نمودن زمینه های تحصیل، اشتغال، خودکفایی و استقلال این افراد و شناخت استعدادها و توانمندی ها و هدایت آنها جهت استفاده از توانمندی هایشان است. این برنامه با چالش هایی شامل آگاهی و نگرش نامطلوب مردم و مسیولین، همکاری ناکافی صدا و سیما برای اطلاع رسانی، توزیع نامناسب و اختصاص ناکافی اعتبارات مالی، تعهدات ناکافی جهت اجرایی سازی تفاهم نامه ها مواجه است. راهکارهای پیشنهادی جهت بهبود برنامه شامل افزایش آگاهی ذینفعان، بازنگری دستورالعمل های مربوطه، تقویت و به روز رسانی بسته های آموزشی، تدوین پروتکل شناسایی زودرس مخاطبان، ایجاد زمینه های ادامه تحصیل و اشتغال جهت مددجویان، تقویت و گسترش مکان های و برنامه فرصت های گذران مناسب اوقات فراغت دختران، تقویت هماهنگی بین بخشی، تصویب  و اصلاح قوانین قضایی در جهت حمایت از این دختران است.

    نتیجه گیری

    به رغم خدمات ارایه شده در برنامه راه اندازی خانه های سلامت ویژه دختران در معرض آسیب اجتماعی، این برنامه با چالشهایی در سطح دولت و مردم مواجه است. به منظور بهبود وضعیت موجود، به کارگیری راهکارهای پیشنهادی به همراه بازنگری و اصلاح فرآیندهای مرتبط ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، دختران فراری، دختران در معرض آسیب، خانه های سلامت، سازمان بهزیستی
  • فرزانه مفتون، محمد آقاسی، مهدی رفیعی بهابادی، فاطمه نقی زاده موغاری، علی منتظری* صفحات 711-721
    مقدمه

    پرفشاری خون یکی از مهم ترین عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی محسوب می شود؛ لذا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از 27 اردیبهشت لغایت 17 تیر 1398طرح "بسیج ملی کنترل فشارخون بالا" را در دو مرحله (اطلاع رسانی و عملیاتی) طراحی و اجرا کرد. این مطالعه به ارزشیابی سریع مرحله اول "بسیج ملی کنترل فشار خون بالا" پرداخته است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه جمعیتی بود که به صورت مقطعی انجام شد. جمعیت مورد مطالعه، کلیه زنان و مردان بالای 18 سال ساکن شهرها و روستاهای کشور بودند. حجم نمونه برابر با 1500 نفر در نظر گرفته شد. نمونه ها بصورت تصادفی انتخاب شدند و ابزار گردآوری داده ها در این طرح، پرسشنامه محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از نرم افزار Spss بصورت توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در این مطالعه مجموعا 1526 نفر از ایرانیان شرکت کردند. میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان (12/9) 38/04 سال بود. در کل جمعیت مورد مطالعه (%24/6) 376 نفر نام طرح را شنیده بودند. در بین جمعیت مطلع، (%44/4) 167 نفر از اهداف طرح اطلاع داشتند. سن بالا، مجرد بودن، تحصیلات پایین، عدم ابتلا به فشارخون بالا و نداشتن فرد مبتلا در فامیل عواملی بودن که احتمال عدم اطلاع از طرح را بالا برده بودند. متغیرهای جنسیت و محل سکونت ارتباطی با عدم اطلاع از طرح فشارخون نداشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه فراوانی اطلاع از طرح فشارخون و اهداف آن پایین بود، لازم است در اجرای چنین طرحهایی جهت اثربخشی بیشتر و نیز افزایش بازدهی برنامه اطلاع رسانی در دوره ی زمانی مناسب قبل از شروع برنامه انجام شده و افزایش آگاهی از اختلال سلامتی مورد نظر و راهکارهای پیشگیری و درمان آن افزایش یابد. همکاری حرفه ای ارایه دهندگان خدمات در افزایش دراز مدت آگاهی عموم و جامعه و نیز بررسی برونداد برنامه و مقایسه ی آن با وضعیت مطلوب نیز از پیشنهادات این مطالعه است.

    کلیدواژگان: پیشگیری، فشار خون، بسیج ملی، غیر واگیر، آگاهی
  • محمدصادق سرگلزائی، فرناز جهان تیغ، جاسم الله یاری* صفحات 723-733
    مقدمه

    تالاسمی شایعترین بیماری ژنتیکی است و با توجه به پیشرفت های صورت گرفته در زمینه درمان این افراد و تاثیر روی ابعاد مختلف زندگی می تواند کیفیت زندگی مبتلایان را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه مروری نظامند با هدف بررسی تاثیر مداخلات انجام شده بر روی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی: Magiran , SID, ISC , IranMedex Pubmed, Google scholar, Web of Science, ProQuest, ، Cochraneبا استفاده از کلید واژه های تالاسمی ماژور، کیفیت زندگی، بتاتالاسمی، تحقیقات بالینی، کارآزمایی های تصادفی بالینی و معادل های لاتین آنها بر اساس Mesh در بازه زمانی تیرماه1389 تا تیرماه 1399 انجام شد. جستجو و استخراج مقالات توسط دو محقق به صورت مستقل انجام شد. تمام مقالاتی که واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از بین 370 مطالعه واجد شرایط ورود به مطالعه در نهایت 16 مقاله (5 مقاله فارسی و 11 مقاله لاتین) مورد بررسی قرار گرفتند، که در پنج دسته مداخلات روانشناختی (5 مقاله)، مداخلات آموزش ارتقای سلامت (5 مقاله)، مداخلات مراقبتی (3 مقاله)، مداخلات توانمندسازی (2مقاله) و فعالیت بدنی (1مقاله) قرار گرفتند. بیشتر مطالعات تاثیر گذاری مداخلات آموزشی در زمینه ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور را تایید کردند.

    نتیجه گیری

    انجام مداخلات آموزشی در راستای ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور می تواند تاثیر مثبت داشته باشد و سبب ارتقای سطح کیفیت زندگی این افراد گردد.

    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، کیفیت زندگی، مروری نظام مند
  • سجاد اسماعیلی، پوریا یوسفی، نازیلا یوسفی* صفحات 735-747
    مقدمه

    مواد موثره دارویی در کیفیت، قیمت و دسترسی به محصولات نهایی دارویی بسیار تاثیر گذار هستند. به همین دلیل کشورهای مختلف با سیاستگذاری مناسب در تامین مواد اولیه خود سعی در به حداکثر رساندن مطلوبیت خود در سه موضوع فوق دارند. مطالعه حاضر قصد دارد تاثیر سیاست های تامین مواد اولیه ی دارویی در کشور ایران را  بر قیمت، کیفیت و دسترسی داروها مورد بررسی قرار دهد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه در دو مرحله ی کیفی و کمی انجام شده است. در مرحله کیفی با خبرگان مرتبط مصاحبه ی نیمه ساختار یافته انجام شده و داده های حاصل، با روش "تحلیل مضمون" تجزیه و تحلیل گردیده اند. در مرحله کمی، قیمت 50 قلم ماده اولیه تولید شده در داخل کشورکه از دسته های مختلف دارویی انتخاب شده بودند، با میانگین قیمت محصولات مشابه در چین و هند به عنوان مبداء اصلی مواد اولیه در جهان مقایسه شده است. بعلاوه در این مطالعه، تاثیرسهم قیمت مواد اولیه از قیمت محصول نهایی تعیین گردید. دیدگاه تولیدکنندگان محصولات نهایی در ایران در خصوص کیفیت مواد اولیه ی تولید داخل و وارداتی مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    از 50 قلم ماده موثره ی دارویی مورد بررسی، در 45 مورد قیمت مواد اولیه تولید داخل از میانگین قیمت مواد اولیه مشابه قابل خرید از چین و هند بیشتر است. این درحالی است که رضایت مسیولان کنترل کیفیت شرکت های تولیدکننده ی محصولات نهایی دارویی، از کیفیت مواد اولیه ی تولید داخل کمتر از نمونه های وارداتی است.

    نتیجه گیری

    از آنجا که قیمت و کیفیت مواد اولیه از معیارهای اصلی شرکتهای تولید کننده ی محصولات نهایی دارویی در تامین مواد اولیه است، برای تقویت بازار مواد اولیه ی تولید داخل، لازم است در کاهش قیمت و افزایش کیفیت این مواد  توجه ویژه مبذول گردد.

    کلیدواژگان: مواد اولیه دارویی، قیمت، کیفیت، تولید داخل
  • علی محمد مصدق راد* صفحات 749-751
  • محمد واحدیان شاهرودی، پریسا رمضان نیا*، هادی طهرانی صفحات 753-754
|
  • Ahmad Dorahaki*, Reza Noubahkt Pages 621-632
    Objective (s)

    Due to the higher life expectancy of women than men, the number of ageing women is significantly higher than ageing men, which is known as the feminization of ageing. The objective of this article is to identify socio-economic status of Iranian ageing women and policy requirements according to official statistics and futuristic scenarios of the population.

    Methods

    In order to understand socio-economic status of ageing women in Iran, the 2016 census data and other official statistics has been used. Also, according to the demographic scenarios, the situation of ageing women in the perspective of 2050 has been analyzed.

    Results

    Based on the processing of official statistics, it can be said that the ageing women make up about 9.5% of the total female population of the country, which is expected to increase to about 32.7% by 2050, based on the prediction of a probable future scenario. At present 99.72% of ageing women live in normal households; 44% of are literate (50% with primary education). The economic participation rate of ageing women is 6% and the unemployment rate is 1.8%. 43.3% have lost their husbands and 24% of ageing women live alone. Also, 39.7% of ageing women are heads of households in which they live.

    Conclusion

    The high and increasing number of ageing women headed households is one of the most important findings of the present study. Demographic and social policy requirements in this regard are discussed.

    Keywords: Economic, social status, Women, Ageing, Census, Iran
  • Mahdi Amraei, Farzad Faraji Khiavi* Pages 633-644
    Objective (s)

    Since the rapid expansion of Covid 19, a series of precise prevention and control measures have been taken place to reduce the prevalence of this pandemic in China and other countries worldwide. The aim of this study was to compare the policies of selected countries to combat the corona virus disease 2019.

    Methods

    This comparative review study conducted in 2020. Required information (demographic information, statistical information, control policies and their results) extracted from articles from official and valid databases and sites.

    Results

    The selected countries have more and less implemented these policies: quarantining infected patients, the restrictions, health education, disease detection, punishing for defecting Covid-19 laws, and recessing schools and universities. South Korea and China have also implemented quarantine policies for contaminated cities and geographical tracking.

    Conclusion

    A set of comprehensive, coordinated and integrated policies and measures was implemented by successful countries for controlling Covid-19 spread including: quarantine of patients and cities, extensive disease detection, geographical tracking, penalties for violating protocols, health education. Countries in where the policies were implemented more strictly were more successful in controlling this pandemic.

    Keywords: COVID-19, Health Policy, Pandemics, Comparative Study
  • Jila Sadighi*, Mahmoud Tavousi, Ali Montazeri, Ramin Mozafari Kermani, Mohammad Eslami, Rahele Rostami, Tahereh Rostami Pages 645-672
    Objective

    The aim of this study was to investigate the fertility indicators in Iran. 

    Methods

    This was a cross-sectional study and included Iranian women of reproductive-age. The data were collected using a questionnaire and analyzed using SPSS18.

    Results

    In all 10547 women included in the study. The mean live birth was 1.96 and it was increased as age of both women and husbands were increased; and it was decreased as age at marriage, age at birth of the first child, and education were increased. Live birth was more in low-income women and in rural areas. The frequency of stillbirth was 4.8% and increased as age of both women and husbands were increased. The stillbirth decreased as age at marriage, the age at birth of the first child, and education were increased. There was no relationship between stillbirth and women’s occupation, occupation of husbands, and religion. The stillbirth was more in low-income women and in rural areas. The frequency of abortion was 18.2% and increased with age of women, age of husbands, and age at birth of the first child. Abortion decreased with increased age at marriage and education. Abortion was more common in low-income women. Abortion had no relationship with women’s occupation, religion, and urban/rural residency. The frequency of the cesarean section was 42.1%. Cesarean increased with increased age of women and husbands, age at marriage, age at birth of the first child, and education. Delivery by cesarean had no relationship with occupation of husbands. The cesarean decreased with decreased income and was higher in urban areas.

    Conclusion

    Investigating the trend of fertility indicators can play important role in identifying problems, planning for required services, and optimal allocation of resources. The findings from this study will complement the information that is needed by policy-makers.

    Keywords: Fertility, Live birth, Stillbirth, Abortion, Cesarean section, Iran
  • Shiva Mafimoradi, Rahmatollah Gholipour*, Farajollah Rahnavard, Mohammad Abooyee Ardakan Pages 673-691
    Objective (s)

    Health policy-making process in Iran is extremely complex because of the impact of contextual factors and various actors with competing interest. It is not clear how the interaction of these factors bring about changes in policies. We propose a substantive theory to understand how policy changes form, and we provide policy practitioners with practical suggestions to improve the policy outcomes.

    Methods

    A qualitative method based on grounded theory research strategy was applied. For data collection we used in-depth one-on-one interviews with key informants who were involved in three major health policy figures in Iran. We explored the change mechanism by identifying the institutional context, action-interaction patterns and the consequent policy outcomes. For analyzing data, we conducted the three coding stages using Atlas-Ti software.

    Results

    The main motivator of change in health policies is ‘impression making’ which its owners act in three contextual spheres of agenda-setting, documentation and implementation using certain strategic patterns to make it realized. Impression as the dominant determinant stream in health domain requires aligning four underlying streams of politics, idea, vertical individualism and problem with its requirements to realize the expected impressions of its owners. As long as the impressions are made, the change is in progress. By deviation of any contextual streams or reducing the eagerness to make impression, the change is stopped or downgraded regardless of the problem to be solved or the policy idea to be implemented completely.

    Conclusion

    Understanding the pattern of health policies changes through identifying role of contextual streams and adopted strategic patterns of behavior, reveals the casual mechanism behind the failure or success of polices. The theoretical model of policy change phenomenon provides policy practitioners with important lessons that enable them to control over the changes and improve the policy content and outcomes if they take them into consideration.

    Keywords: policy process, policy change, health domain, theory, Islamic Republic of Iran
  • Mohammadreza Sheikhy-Chaman*, Farshad Faghisolouk, Tofigh Mobaderi, Elham Miankoohi, Ebrahim Hasanzadeh Pages 693-697
    Objective (s)

    National accreditation standards could improve both quality of services and the patient safety. This study aimed to investigate the accreditation status from the perspective of nurses working in hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    This was a cross-sectional study conducted in 9 hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences in 2018 and 365 nurses with at least 5-years clinical work experiences were selected by simple random sampling. Data were collected using a 54-item questionnaire that included 9 dimensions of quality, leadership, commitment and support, strategic quality planning, quality management, staff training, reward, use of data, staff involvement and benefits of accreditation. All statistical analysis was performed by SPSS-22 software using descriptive statistics.

    Results

    The overall score of accreditation status in the present study was 3.0±0.7 that among its dimensions, the highest mean score (3.3±0.8) and the lowest mean score (2.7±0.8) was related to the ‘staff involvement’ and ‘staff training’, respectively.

    Conclusion

    In order to better implement accreditation program of healthcare organizations, policies to reduce the number of metrics and making them more transparent seems necessary. In addition, providing desirable training for staff and giving them the financial and non-financial rewards are recommended.

    Keywords: Accreditation, Nursing, Iran University of Medical Sciences
  • Behzad Damari, Alireza Heidari*, Habibollah Masoudi Farid, Arezoo Zokaei Pages 699-710
    Objective (s)

    After leaving home, runaway girls face many problems that threaten their physical, mental, and social health. One of the programs implemented by the Welfare Organization is the establishment of separate and special centers for these people throughout the country. This study was conducted to explain the goals, service model, challenges and strategies to improve this program.

    Methods

    A qualitative study was conducted in 2016. Participants in the study included managers and experts from the departments of the Welfare Organization in 31 provinces, 21 members from the public mediators and partner organizations and 6 senior managers and experts in charge of the social deputy of the Welfare Organization. In order to collect data, three methods of document analysis and in-depth interviews and focus group discussion were used and the data were analyzed by content analysis.

    Results

    Health centers for girls exposed to social harms have been set up in all provinces of the country since 1999.  The goals of the program are to support and care for girls exposed to social harms, to provide them with education, employment, self-sufficiency and independence, and to recognize their talents and abilities and guide them to use their abilities. The program faces challenges including poor public awareness and attitudes, insufficient cooperation broadcasting information, inadequate distribution, and inadequate allocation of financial budget, and insufficient commitments to implement the memorandums. Recommended solutions to improve the program include increasing the awareness of stakeholders, reviewing relevant guidelines, strengthening and updating training packages, developing an early audience identification protocol, creating opportunities for continuing education and employment for clients, strengthening and expanding places and programs. It is suitable for girlschr('39') leisure time, strengthening intersectoral coordination, passing and amending judicial laws in order to protect these girls.

    Conclusion

    Despite the services provided in health homes for runaway girls, it faces the challenges at the government and public levels. In order to improve the current situation, it is necessary to use the proposed solutions along with reviewing and correcting related processes.

    Keywords: Social harm, Runaway girls, Girls at risk of social harm, Health House, Welfare Organization
  • Farzaneh Maftoon, Mohammad Aghasi, Mehdi Rafiee Bahabadi, Fatemeh Naghizadeh Moghari, Ali Montazeri* Pages 711-721
    Objective (s)

    Iranian Ministry of Health launched a national campaign to control high blood pressure among adult population in Iran. The campaign was consisted of two phases: raising awareness and filed action. This study was aimed to perform a rapid evaluation of the first phase of the campaign. The campaign was started from 17 May to 8 July 2019.

    Methods

    A cross sectional population study was conducted during the first phase of the campaign in order to find out the extent to which the campaign was successful in reaching the intended target population. A random sample of Iranian adults aged 18 and above were entered into the study and interviewed via telephone survey using a self-designed questionnaire including demographic information and items related to the campaign.

    Results

    In total a sample of 1526 Iranian adults were recruited and interviewed. The mean age of participants was 38.04 (SD = 12.9) years. Overall the findings showed that only 24.6% of participants (n = 376) heard about the campaign. Of these, only 167 individuals knew about the aim. However, performing logistic regression analysis the findings showed that higher age, being single, less education, and having a family without high blood pressure history were associated with lack of knowledge about the campaign while gender and living area (Urban vs. rural) were not.

    Conclusion

    The study findings suggest that to promote such campaigns there is need to develop appropriate strategies including formative and process evaluations at earlier stage of the campaign.

    Keywords: prevention, high blood pressure (hypertension), National Campaign, awareness
  • Mohammad Sadegh Sargolzaei, Farnaz Jahantigh, Jasem Allahyari* Pages 723-733
    Objective (s)

    Thalassemia is the most common genetic disease can affect the quality of life of patients. The aim of this study was to evaluate the effect of interventions performed to improve quality of life of patients with major thalassemia.

    Methods

    The present study was a systematic review. The following databases were included to identify relevant citations: Magiran, SID, ISC, IranMedex, Pubmed, Scopus, Google scholar, Web of Science, ProQuest and Cochrane using the keywords major thalassemia, quality of life, beta thalassemia, clinical research, Clinical trials based on Mesh were identified during July 2010 to July 2020. Articles were searched and extracted by two researchers independently. All articles that met the eligibility criteria were reviewed.

    Results

    Out of 370 studies, finally 16 articles (5 Persian articles and 11 English articles) were reviewed, which were divided into five categories: psychological interventions (5 articles), health promotion education interventions (5 articles), and care interventions (3 articles), Empowerment interventions (2 articles) and physical activity (1 article). Most studies have confirmed the effectiveness of educational interventions in improving the quality of life of patients with major thalassemia.

    Conclusion

    Educational interventions to improve the quality of life of patients with major thalassemia can have a positive effect and improve the quality of life of these people.

    Keywords: Major thalassemia, Quality of Life, Systematic Review
  • Sajjad Esmaeili, Pouria Yousefi, Nazila Yousefi* Pages 735-747
    Objective (s)

    Active Pharmaceutical Ingredients (APIs) are a significant contributing factor to the price, quality, and access of pharmaceutical products. Thus countries often would develop their policy of supplying APIs based on these three factors. This study examined the impact of the supply policies of APIs on the price, quality, and access of medicines in Iran.

    Methods

    This study consisted of qualitative and quantitative phases. In the qualitative phase, semi-structured interviews were carried out with leading experts in the field, and thematic analysis method was used for data analysis. In the quantitative phase, the price of domestic APIs was compared to that from China and India in the case of 50 medicine products, and the ratio of the API price to the final product was determined. In addition, opinion of manufacturers of final products was asked about the quality of domestic and imported APIs.

    Results

    In 45 products, the price of domestic APIs was higher than that of their counterparts imported from China and India. Judging by the opinion of quality control experts in drug manufacturing companies, the quality of domestic APIs was also inferior to that of the imported ones.

    Conclusion

    Economic reasoning and quality of APIs in supply constitute the main business principles of final product manufacturers. To promote market of domestic active pharmaceutical ingredients, their price and quality should be improved.

    Keywords: API, price, quality, domestic production
  • Ali Mohammad Mosadeghrad* Pages 749-751
  • Mohammad Vahedian-Shahroodi, Parisa Ramezannia*, Hadi Tehrani Pages 753-754