فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education - Volume:1 Issue: 2, 2005

Strides in Development of Medical Education
Volume:1 Issue: 2, 2005

  • 72 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • نوذر نخعی، سیدوحید سیدحسینی صفحات 57-64
    زمینه
    تقلب در بین دانشجویان به حدی شایع است که برخی صاحب نظران از آن به عنوان اپیدمی یاد می کنند.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین نظرات دانشجویان پزشکی یکی از دانشگاه های علوم پزشکی در مورد تقلب امتحانی و فراوانی نسبی آن صورت گرفت.
    روش کار
    نمونه پژوهش شامل 302 نفر دانشجوی پزشکی (سال های اول تا ششم) بود که در زمستان 82 و بهار 83 در مطالعه شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه خود - ایفا که روایی و پایانی آن قبل از جمع آوری داده ها تعیین شده بود استفاده شد. پرسشنامه ها در انتهای ساعت کلاس درس بین دانشجویان توزیع و از آنها خواسته شد نظرات خود را در مورد میزان تایید هر یک از انوع تقلب بر روی مقیاس 5 درجه ای لیکرت مشخص کنند و فراوانی نسبی (درصد) هر یک از انواع تقلب را در بین همکلاسی های خود تخمین بزنند.
    یافته ها
    68% از دانشجویان مورد مطالعه مونث و بقیه مذکر بودند. تعداد دانشجویان پزشکی در هر سال بین حداقل 31 نفر (سال سوم) تا حداکثر 85 نفر (سال ششم) بود. بر اساس میانگین نمره نظرات، «حضور فرد دیگری در جلسه امتحان» مردودترین نوع تقلب (x?=4.13) و «در جریان قرار ندادن استاد هنگامی که به اشتباه در ورقه او نمره زیاد داده شده باشد» (x?=2.63) مورد تاییدترین نوع تقلب بود. از دیدگاه تعداد قابل توجهی از دانشجویان (تا حد 50 درصد) برخی از انواع تقلب مورد تایید بود. فراوانی نسبی بعضی از انواع تقلب تا حد 50 درصد تخمین زده شد. مقایسه نظرات دانشجویان با توجه به متغیر جنس، تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن نتایج به دست آمده، اولویت دادن فوری به مهار پدیده تقلب در بین دانشجویان ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: نظرات، دانشجوی پزشکی، تقلب، اخلاق
  • زهرا معدلی، مهرخ غضنفری حسام آبادی صفحات 65-72
    زمینه
    در دنیای امروز که رقابت های درسی فراوانی وجود دارد، اضطراب امتحان نیز بین افراد تحصیل کرده رو به افزایش است. اضطراب باعث انحراف توجه فرد شده و با مشغول شدن فکر، پردازش اطلاعات کم می شود. همچنین بر اساس تجربیات قبلی، افکار بدبینانه به سراغ شخص آمده و وی انتظار شکست دارد. در چنین شرایطی ذهن فرد به مطالب امتحانی متمرکز نشده و در نتیجه عملکرد مثبتی در این زمینه نخواهد داشت.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین میزان اضطراب امتحان در دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی حضرت فاطمه (س) شیراز صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 317 نفر دانشجویان پرستاری و مامایی که در سال 83 مشغول به تحصیل بودند انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه زمینه ای 24 سوالی و تست اضطراب امتحان 32 سوالی اسپیلبرگد بود. این پرسشنامه ها در محل برگزاری امتحان فینال و قبل از شروع امتحان به دانشجو تحویل داده شد. داده های پژوهش با استفاده از شاخص های مرکزی، پراکندگی و آزمون های آماری t و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که 90.9% از دانشجویان دارای اضطراب امتحان در حد کم، 7.4% درحد متوسط و 1.7% در حد زیاد بودند. میانگین (انحراف معیار ±) نمره اضطراب امتحان در کل دانشجویان 25.76 (±16.59)، دانشجویان پرستاری 25.2 (±16.45) و دانشجویان مامایی 26.78 (±16.9) بود و اختلاف معنی دار آماری بین میزان اضطراب امتحان با توجه به رشته تحصیلی یافت نشد (P>0.05). میزان اضطراب امتحان بر اساس متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، تحصیلات پدر و مادر، زندگی مشترک والدین و تعداد خواهران و برادران دانشجو تفاوت معنی دار آماری را نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    در مورد دانشجویانی که دارای اضطراب امتحان در سطح بالایی هستند توصیه می شود با استفاده از روش های مشاوره و ایجاد ارتباط صمیمانه تر بین استاد و دانشجو، مشکل ریشه یابی شده و با توجه به علل احتمالی ایجاد کننده اضطراب در جهت رفع آنها اقدام گردد. همچنین در جهت رفع احساس اضطراب در کل دانشجویان هر چند هم که مختصر باشد می توان راهکارهایی از قبیل مداخلات مشاوره ای توسط افراد صاحب نظر، تمرینات تن آرامی و به کاربردن مطالب طنز در سوالات امتحان را به کار برد.
    کلیدواژگان: دانشجوی پرستاری، دانشجوی مامایی، اضطراب امتحان، ارزیابی
  • علی اکبر حقدوست صفحات 73-84
    زمینه
    اعزام دانشجو به خارج به صورت برنامه ریزی شده، به خصوص برای تحصیل در مقطع دکترا، یکی از موضوعات بسیار مهمی است که در توسعه علمی کشورها نقش به سزایی داشته و بیش از دو قرن سابقه دارد. با این وجود و با توجه به تحولات بسیار سریع و عمیق مبانی توسعه علمی در چند دهه اخیر، نگاه به این مقوله به خصوص در کشورهای توسعه یافته تحول یافته است.
    هدف
    در این مطالعه سعی شده است تا تفاوت های موجود در سیستم های بورس اعزام به خارج تعدادی از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه با یکدیگر مقایسه شود و به صورت مستند راهکارهایی برای ارتقای سیستم بورسیه اعزام به خارج کشور ارایه گردد. سوالات اصلی این تحقیق در خصوص هدف اعزام دانشجو به خارج، طول مدت بورس، نحوه گزینش و مکانیسم های موجود برای ترغیب دانشجویان به بازگشت به کشورهایشان بعد از فارغ التحصیلی بود.
    روش کار
    این مطالعه کیفی بوده و اطلاعات با بررسی منابع مکتوب، جستجوی سایت های اینترنتی و مصاحبه نیمه ساختار یافته با دانشجویان بورسیه دکترا از کشورهای مختلف (40 دانشجو از 61 کشور جهان) جمع آوری شد. اطلاعات به دست آمده، بعد از چندین مرتبه بازخوانی و رفع ابهام، دسته بندی و نتایج نگاشته شد.
    یافته ها
    از جمله مهم ترین یافته های تحقیق این است که عموما در کشورهای در حال توسعه، هدف از اعزام، تربیت نیروی متخصص و کسب مدرک است در حالی که در کشورهای توسعه یافته هدف های دیگری نیز دنبال می شود که مهم ترین آنها آشنا شدن با سایر فرهنگ ها و سبک های علمی و همچنین تحقیق برای یافتن نتایج ارزشمند در پاسخ به نیازهای موجود در طول تحصیل می باشد. از جمله تفاوت های مهم دیگر آن بود که در کشورهای توسعه یافته، اعزام دانشجو به خارج و بورس نمودن دانشجویان فرآیندی مشارکتی بوده و معمولا چند کشور و یا سازمان مشترکا هزینه های تحصیل و تحقیق دانشجویان را می پردازند، ولی در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران، این گونه مشارکت ها کمتر دیده می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقاط قوت سیستم بورسیه و اعزام به خارج دانشجویان در کشورهای توسعه یافته، به نظر می رسد که برای حل مشکلات موجود در سیستم اعزام، بایستی اهداف آن تغییر یابد و با متحول نمودن سیستم، در شیوه گزینش دانشجویان مستعد، کاهش فرار مغزها و همچنین فعال نمودن بخش خصوصی در آموزش عالی برنامه ریزی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: دانشجویان دکترا، تحصیلات تکمیلی، اعزام دانشجو، فرار مغزها، توسعه
  • سیدمحمدمهدی هزاوه ای، یدالله فتحی صفحات 85-93
    زمینه
    برابر مقررات آموزشی، ارایه مشاوره و راهنمایی تحصیلی از وظایف اعضای هیات علمی محسوب می گردد. به منظور پیشگیری از مشکلات تحصیلی و بهبود پیشرفت تحصیلی دانشجویان، دانشگاه های علوم پزشکی موظفند دانشجویان را در طی تحصیل راهنمایی نمایند.
    هدف
    این تحقیق به منظور مقایسه تاثیر دو روش آموزشی در جهت افزایش آگاهی، نگرش و عملکرد اساتید راهنما در زمینه مشاوره و راهنمایی تحصیلی صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه 87 استاد راهنما شرکت نمودند. شرکت کنندگان در آموزش به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول (N=43)، ضمن دریافت مواد آموزشی خودآموز در کارگاه آموزش یک روزه شرکت نمودند. گروه دوم (N=44) فقط مواد آموزشی خودآموز دریافت نمودند. به منظور ارزیابی تغییر آگاهی، نگرش و عملکرد اساتید دو گروه آموزشی فوق از پرسشنامه ای که پایانی و روایی آن سنجیده شده بود، استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که میزان آگاهی اساتید راهنمای گروه اول (x?=14.77، SD=3.01) در زمینه مشاوره و راهنمایی تحصیلی دانشجویان نسبت به گروه دوم (X?=11.54، SD=2.76) بیشتر و دارای اختلاف معنی دار (p<0.001) بود. اما اختلاف معنی داری بین نگرش و عملکرد اساتید راهنمای دو گروه مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که اجرای روش کارگاهی مشروط به برنامه ریزی کارگاه آموزشی با روش آموزشی ایفای نقش (Role Playing) و بحث گروهی همراه با کار گروهی در مقایسه با روش در اختیار قرار دادن مواد آموزشی باعث یادگیری فعال و قابل ملاحظه می شود. نتیجه این پژوهش می تواند در برنامه ریزی آموزش اساتید راهنمای دانشگاه ها مفید باشد.
    کلیدواژگان: استاد راهنما، آگاهی، نگرش، عملکرد، دانشجوی پزشکی، کارگاه آموزشی، روش آموزش
  • مسعود رودباری، سعید موحد صفحات 93-103
    زمینه
    امتحان پیش کارورزی مهم ترین آزمون دانشجویان پزشکی است که می تواند توانایی های آنان را در گذراندن دوره پزشکی عمومی ارزیابی کند.
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی برخی عوامل مرتبط با نمرات و نتیجه امتحان جامع پیش کارورزی دانشجویان پزشکی زاهدان صورت گرفت.
    روش کار
    نوع مطالعه مقطعی و جامعی مورد مطالعه 63 دانشجوی پزشکی شرکت کننده در امتحانات پیش کشاورزی اسفند ماه 1379 علوم پزشکی زاهدان بود. در این مطالعه میانگین نمرات دوره های علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، بالینی و نمره کل دانشجویان به همراه نمرات 10 درس مهم امتحان پیش کارورزی و متغیرهای دموگرافیک ثبت و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مردودین دروه 13 نفر (20.4%) و خطر نسبی مردودی دانشجویان سهمیه غیر مناطق، سن بالا، با طول دوره (تا پیش کارورزی) بیش از 5.5 سال، با میانگین های نمره بالینی و نمره کل کمتر از میانگین شرکت کنندگان به ترتیب 3.6، 3.7، 6.1، 10.9، 11.6 و معنی دار بود. همچنین خطر نسبی مردودی دانشجویان ضعیف در دروس عفونی، فاماکولوژی و روانپزشکی به ترتیب 16، 10.2 و 6.1 و معنی دار بود. همچنین میانگین نمرات امتحانات پیش کارورزی افراد با توجه به متغیرهای تاهل، سهمیه، سن و طول دوره اختلاف معنی داری را نشان داد. بالاترین ضریب همبستگی با نمره پیش کارورزی به ترتیب متعلق به میانگین نمرات کل، فیزیوپاتولوژی، علوم پایه و بالینی (به ترتیب 0.79، 0.75، 0.73 و 0.73) بود.
    نتیجه گیری
    متغیرهای سن، سهمیه، طول دوره علوم پایه، میانگین بالینی و نمرات عفونی، فارماکولوژی و روانپزشکی به علت داشتن خطرهای نسبی بزرگ و معنی دار از مهم ترین عوامل موثر در نتیجه امتحان هستند. وضعیت تاهل، سهمیه، سن و طول دوره نیز از عوامل اختلاف میانگین های نمرات امتحان پیش کارورزی در شرکت کنندگان می باشند.
    کلیدواژگان: امتحان پیش کارورزی، نمره، دانشجوی پزشکی، خطر نسبی، عوامل مردودی
  • محمدرضا زارعی، نادر نوابی، حسین اخوی زادگان، مهدی نعیمی خراسانی زاده، مهدی یزدانی صفحات 104-112
    زمینه
    سرطان دهان پنجمین سرطان شایع و یکی از ده علت اصلی مرگ و میر در جهان به شمار می رود. این سرطان مشکلی جدی برای سلامتی محسوب می شود. میزان مرگ و میر بالای این سرطان ممکن است ناشی از عدم معاینه دقیق توسط دندانپزشکان با فقدان اطلاعات کافی نزد این گروه باشد.
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر ارزیابی میزان آگاهی و مهارت تشخیصی گروهی از دندانپرشکان ایرانی درباره سرطان دهان بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی 412 نفر از دندانپزشکان ایرانی شرکت کننده در چهلمین کنگره بین المللی انجمن دندانپزشکی ایران در سال 1379 به صورت داوطلبانه شرکت کردند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که قبلا روایی و پایانی آن در مطالعه دیگری مورد تایید قرار گرفته بود، صورت گرفت. این پرسشنامه در سه بخش شامل ویژگی های فردی، سوالات سنجش آگاهی و سوالات ارزیابی مهارت تشخیصی تنظیم شده بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیشتر نمونه مورد مطالعه مذکر (60.2%) بودند و در گروه سنی زیر 37 سال (63.3%) قرار داشتند. پاسخ دهندگان در مجموع به 51% از سوالات دانش (x?=5.59) و 55% پرسش های مهارت تشخیصی (x?=1.65) پاسخ صحیح دادند. بین نمره کل دانش و مهارت تشخیصی همبستگی متوسط مثبت و معنی داری وجود داشت (r=0.4، P<0.05). در هر دو حیطه آگاهی و مهارت تشخیصی، درصد پاسخ صحیح دندانپزشکان جوان تر به طور معنی داری بیش از سایر گروه های سنی بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به پایین بودن نمره دندانپزشکان در دو حیطه دانش و مهارت تشخیصی درباره سرطان دهان، باید آموزش بیشتری در زمینه سرطان دهان در قالب برنامه های آموزش مداوم به آنان داده شود.
    کلیدواژگان: سرطان دهان، آگاهی، مهارت تشخیصی، آموزش، دندانپزشک
  • رستم جلالی صفحات 113-120
    زمینه
    با آموزش مداوم پرستاران می توانند به تغییرات سریع در سیستم بهداشتی پاسخ مناسب داده و مهارت های حرفه ای خود را افزایش دهند. آموزش مداوم فعالیت هایی از قبیل خواندن یک مجله حرفه ای یا کتاب های مرجع، گوش دادن به یک سخنرانی و یا مشاهده یک پرستار در حین کار را نیز شامل می شود.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه پرستاران در مورد آموزش مداوم، منابع مورد استفاده و نیازهای آموزش مداوم صورت گرفت.
    روش کار
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی مقطعی است که داده های آن توسط پرسشنامه ای که سوالات آن بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت تنظیم شده بود، جمع آوری گردید. 100 نفر از پرستاران شاغل در مراکز آموزشی - درمانی کرمانشاه در این مطالعه شرکت کردند.
    یافته ها
    37% از افراد مورد مطالعه مذکر و 63% مونث بودند. میانگین (انحراف معیار ±) سن 34.15 (±5.3) سال و سابقه کار 10.97 (3.8%) سال بود. 64% نمونه متاهل و 36% مجرد بودند. در بین انگیزه های شرکت در آموزش مداوم «بهبود مراقبت از بیمار» با میانگین نمره 3.89 مهم تر از سایر موارد ارزیابی شده بود. موانع شرکت در برنامه های آموزش مداوم با اندک تفاوتی اهمیت نسبتا یکسانی داشتند (حداقل و حداکثر میانگین نمره به ترتیب 3.19 و 3.39)، «فرایند بیماری» به عنوان مهم ترین حیطه ای که نیاز به آموزش مداوم دارد با میانگین نمره 3.29 از سوی پرستاران مورد مطالعه مطرح گردید.
    نتیجه گیری
    اهمیت دادن به آموزش مداوم در پرستاری امری مهم بوده و برای افزایش انگیزه پرستاران و کاهش موانع می توان با افزایش تعداد پرسنل، کاهش حجم کاری، تاثیر دادن شرکت در دوره های آموزشی در ارتقای افراد و اختصاص دادن زمان های خاص به امر آموزش مداوم، اقدام کرد.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم، دیدگاه، پرستار
  • اشرف ادهمی، نوذر نخعی، طیبه فصیحی هرندی، زهرا فتاحی صفحات 121-129
    زمینه
    ارزشیابی اساتید یکی از ابزارهای مهم در فرآیند فعالیت های آموزشی است و این امکان را فراهم می سازد تا بر اساس نتایج حاصله نقاط قوت و ضعف را تشخیص داده و با تقویت جنبه های مثبت در رفع نارسایی های آن گام های موثری برداشته شود.
    هدف
    تعیین روایی و پایانی پرسشنامه های ارزیابی تدریس نظری و آموزش عملی - آزمایشگاهی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان توسط دانشجویان.
    روش کار
    پرسشنامه های موجود در مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان از نظر روایی و پایانی مورد ارزیابی قرار گرفتند، بدین ترتیب که در ابتدا با بهره گیری از نظرات 44 عضو هیات علمی، سنجش روایی محتوی و وزن دهی به هر یک از عبارات انجام شد و پس از آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ثبات درونی پرسشنامه ها تعیین گردید.
    یافته ها
    در بین حیطه های مورد بررسی در دو پرسشنامه ارزیابی تدریس تئوری و عملی - آزمایشگاهی اعضای هیات علمی توسط دانشجویان، حیطه روش تدریس مشتمل بر شش و هفت گزینه به ترتیب بالاترین ضریب روایی (0.95 و 0.97) و حیطه ارزشیابی (انجام آزمون های مختلف در طول ترم) مربوط به پرسشنامه ارزیابی دروس تئوری اساتید کمترین روایی (0.69) را به خود اختصاص دادند. در مجموع پرسشنامه های مذکور به ترتیب با ضریب روایی 0.91 و 0.97، مناسب برای ارزیابی اساتید توسط دانشجو شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از آن است که روایی محتوا و پایانی سوالات به استثنای سوال مربوط به ارزشیابی دانشجو در پرسشنامه ارزیابی دروس تئوری در حد مطلوب است. اگر چه جهت تایید نهایی روایی و پایانی بهتر است به ترتیب از شیوه روایی سازه و نیز روش آزمون مجدد استفاده شود.
    کلیدواژگان: روایی، پایانی، ارزشیابی، عضو هیات علمی، عملکرد آموزشی
|
  • Nakhaei N., Seyyed Hosseini Sv Pages 57-64
    Background
    Cheating among university students is highly common so that some experts have described it as “epidemic”.
    Objective
    To determine the opinion of medical students in one of medical universities towards cheating and to estimate its frequency.
    Methods
    A self-administered questionnaire, content valid and reliable, was distributed among medical students (between years 1 to 6) at the end of lectures. They were asked to estimate the frequency of cheating among their classmates, and to show whether or not they approve the cheating behavior types on a likert scale.
    Results
    Of three hundred and two students participated in the study, all replied. 68% of respondents were female and the rest were male. The range of the students in each level was 31 persons (level three) to 85 ones (the sixth level). According to the findings, “attendance of another person in the exam session”. was the most rejected cheating type (X =4.13) and the most approved type of cheating was “not informing the teacher about the wrong higher score” (X =2.63). A considerable rate of students (about 50%) approved some types of cheating. The relative frequency of some types of cheating has been estimated to about 50%. Comparing the students opinions showed no significant difference in terms of sex.
    Conclusion
    Paying attention to cheating among students is necessary.
  • Moaddeli Z., Ghazanfari Hesam Abadi M Pages 65-72
    Background
    Nowadays, since a hard educational competition can be seen among students, exam anxiety is increasing. Anxiety causes concentration deviation, so that data processing will decrease. Also previous studies have shown pessimistic thoughts make the students to expect failure, so that the student can not concentrate on the exam, and as a result he will not get a positive result.
    Objective
    To determine the level of students’ exam anxiety in Fatemeh (P.B.U.H) College of Nursing and Midwifery.
    Methods
    This analytic descriptive study was done on 317 students educating in Fatemeh College of Nursing and Midwifery. A questionnaire consisting of 24 background questions and Spilberger’s anxiety test with 32 questions were used to gather the data. These questionnaires were given to the students in the exam salon before the final exam. Measures of central tendency, dispersion index, t-test and one way ANOVA were used to analyze the data.
    Results
    The findings showed that 90.9% of the students had anxiety in low level, 6.4% had in medium level and 1.7% had a high level anxiety. The mean (±standard deviation) of exam anxiety of the students was 25.76% (±16.59). The mean (±standard deviation) of exam anxiety among the nursing students was 25.2 (±16.45) and among the midwifery students, it was 26.78 (±16.9), but no significant difference was found between exam anxiety in terms of major (P>0.05). A significant difference was observed in anxiety level, in terms of sex, marital status, parent’s education and the number of siblings.
    Conclusion
    Using consultation strategies and making a friendly intervention between students and teachers is recommended for the students with high level of test anxiety to identify the problems and try to solve them. To relieve anxiety, consultation interventions by specialists, relaxation, using comics and jokes in exams will be helpful.
  • Hagh Doost Aa Pages 73-84
    Background
    From two centuries ago, scholarship systems in many countries have supported postgraduate students to continue their studies abroad. Nonetheless, due to the fundamental revolution in the concepts of scientific development in last decades, scholarship systems have modified their missions particularly in developed countries.
    Objective
    To express some practical guidelines to improve the scholarship system in Iran, this study compared scholarship systems in developed and developing countries in terms of their rules and regulations. The main questions were about the objectives of scholarship systems, the selection methods of eligible students, and how they encourage students to come back their home countries.
    Methods
    This was a qualitative study; data were collected by exploring written documents, websites, and interviewing 40 PhD students from 16 countries who were studying in UK universities.
    Results
    Obtaining certificate to get higher academic position was the main objective of developing country students; however, scholarship systems in developed countries were aimed to push students to understand other's cultures and scientific styles, and address research questions during their studies. In addition, there were well established collaborations between developed countries and their organization in supporting students. These types of collaborations were not seen developing countries.
    Conclusion
    By looking at the advantages of scholarship systems in developed countries, it is suggested that we need to amend the objectives of scholarship system in Iran and formulate a new plan to optimize the method in selecting students, decreasing brain drain, and activating private section and NGOs.
  • Hazavei Smm, Fathi Y Pages 85-93
    Background
    According to the educational policy and regulation, offering academic advising to the students is one of the essential faculty members’ responsibilities and medical universities must guide the students during their education in order to prevent any academic problems and barriers and improve academic achievement.
    Objective
    To Compare the effect of two educational methods on academic advisors’ knowledge, attitude and practice.
    Methods
    Eighty-seven advisors participated in this experimental study. The participants were randomly divided into two groups. The first group (N=43) receiving self-learning educational materials participated in a one-day workshop. The second group only received self-learning educational materials. A reliable and valid questionnaire was distributed to gather data.
    Results
    The findings indicated the knowledge of the advisors about advising and counselling in the first group (X =14.77, SD=3.1) was higher than the advisors in the second group (X =11.54, SD=2.76), so that a significant difference was observed between the two groups (P<0.001). But attitude and practice of the advisors in the two groups showed no significant difference.
    Conclusion
    According to this study, holding planned workshops, role playing method and group discussion work will cause active and dynamic learning rather than receiving self-learning materials. This research findings can help plan advisors education.
  • Roudbari M., Movahed S Pages 93-103
    Background
    The pre-internship (PI) exam is the most important examination of medical students which can assess their abilities in passing the general medicine.
    Objective
    To determine the effective factors on the pre-internship score and result at Zahedan University of Medical Sciences.
    Methods
    The research was a cross-sectional on 63 medical students participating in pre-internship examinations in Zahedan University of Medical Sciences in 2000. The mean scores of basic sciences, physiopathology, clinical, total and the scores of ten important courses of pre-internship exam and the demographic variables were recorded and analyzed.
    Results
    The failing rate was 20.4%, the relative risks of failing were 3.6, 3.7, 6.1, 10.9 and 11.6 for the students with non-district group in quota system, high age, more than 5.5 year education period (to pre-internship), with clinical score mean and total mean lower than the mean of all participants, respectively and it was significant. Also, the mean of pre-internship scores was significantly different based on marital status, situation in quota system, age, education period. A high correlation was observed between pre-internship score and total scores mean, physiopathology, basic sciences and clinical scores, respectively (0.79, 0.75, 0.73 and 0.73).
    Conclusion
    Age, quota system, education period, the clinical score mean, infections diseases, pharmacology and psychiatry scores are the most important factors influencing the exams results, due to high and significant relative risks. Marital status, quota system, age and education period cause the students taking part in a pre-internship exam to get different means.
  • Zarei Mr, Navabi N., Akhavi Zadegan H., Naeimi Khorasani Zadeh M., Yazdani M Pages 104-112
    Background
    Oral cancer is the 5th prevalent cancer and one of the main reason for mortality all over the world. It is a serious risk for health. The high mortality may be happened because of dentists’ inexact examination or the lack of enough information.
    Objective
    The aim of the present study was to assess the knowledge and diagnostic skill of a group of Iranian dentists in oral cancer prevention and early detection.
    Methods
    The Pretested questionnaires were distributed among 412 general dental practitioners who voluntarily participated, in the 40th international congress of Iranian Dental Association (IDA) in 2000.
    Results
    Most of the respondents were male (60.2%) and aged lower than 37 years old (63.3%). Respondents totally replied 55% of knowledge (X=5.59) and 55% of diagnostic skills (X =1.65) questions correctly. A significant correlation was found between the knowledge and diagnostic skills scores (r=0.4, P<0.05). The correct response percent was significantly higher among the young dentists rather than other ages, in both knowledge & diagnostic skills domain (P<0.05).
    Conclusion
    The present study indicated a need for further training and continuing education programs for dentists in oral cancer field.
  • Jalali R Pages 113-120
    Background
    Continuing Nursing Education (CNE) is considered as proper reply to the rapid changes in health care delivery and promoting professional standards of current practice among the nurses. It is an active process that can take place through a variety of activities such as reading the professional journals or textbooks, listening to the lectures, or observing other nurses practicing.
    Objectives
    This study was conducted to investigate the nurse's opinion about continuing nursing education, and to determine the educational resources as well as nurse's educational needs.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in the teaching hospitals in Kermanshah. For data collection, a questionnaire based on five item likert scale was distributed among one hundred nurses who participated in this study.
    Results
    37% of the participants were male and 63% were female and their mean age was 34.15 years old. They experienced nursing for more than ten years (10.97). 36% of them were single and 64% were married. “To improve patient care” was considered as the most important factor to take part in continuing education programs (X =3.89). “Obstacles to participation” indicated similar importance with a low difference (the lowest mean=3.19 and the highest mean=3.39). “Disease process” was mentioned as the most important field requiring continuing education (X =3.1).
    Conclusion
    Continuing education should play an important role in nursing. To increase nurses’ motivation and decrease the obstacles, we recommend increasing the personnel number, decreasing workload, considering workshop participation as factors of job improvement and allocating special times to education.
  • Adhami A., Nakhaei N., Fasihi Harandi T., Fattahi Z Pages 121-129
    Background
    Teachers’ performance evaluation is one of the most important tools in the education process. It is used to determine weaknesses and strengths of education so that by reinforcing the strong points we can improve the education quality.
    Objective
    To determine the validity and reliability of practical and theoretical teaching evaluation questionnaires regarding the faculty by the students in Kerman University of Medical Sciences.
    Methods
    The validity and reliability of the existing EDC questionnaires were reevaluated. At first, the content validity and weight of each item were calculated using the faculty members’ views, then the internal consistency of the questionnaires was determined by alpha chronbach.
    Results
    Theoretical and practical teaching methods categories including six and seven items showed the highest validity (0.95 and 0.97 respectively). The evaluation category in questionnaire on the theoretical courses indicated the lowest validity (0.69). The questionnaires having 0.91 and 0.97 reliability were considered proper for teacher evaluation according to the students.
    Conclusion
    The results of this research showed that only one item should be omitted because of the absence of the suitable content validity. However to final confirmation of validity and reliability, it is better to use construct validity and test re-test methods, respectively.