فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education
Volume:11 Issue: 3, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/08/27
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عصمت نوحی، مهدی زارعیان، زهره رهایی، علی اکبر حقدوست صفحات 292-289
    زمینه و هدف
    پزشکی مبتنی بر شواهد روند نظام مند بررسی، ارزیابی و استفاده از نتایج بهترین پژوهش های بالینی برای تشخیص و درمان بیماری ها است که بایستی با ارزش ها و شرایط خاص هر بیماری که نیاز به درمان دارد، مطابقت کند. با توجه به این که پژوهش های محدودی توانایی گروه های مختلف کادر پزشکی را در به کارگیری پزشکی مبتنی بر شواهد مورد بررسی قرار داده است، این مطالعه با هدف بررسی توانمندی دستیاران پزشکی در زمینه پزشکی مبتنی بر شواهد انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 90 نفر از دستیاران چهار بخش اصلی بالینی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با استفاده از پرسش نامه استاندارد Berlin در سال 1392 انجام شد. نمونه ها با استفاده از روش سرشماری انتخاب شدند و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از میان شرکت کنندگان در مطالعه، 42/2 درصد مرد، 57/8 درصد زن و میانگین سنی آن ها 3/32 ± 31/17 سال بود. دستیاران توانایی اندکی در زمینه پزشکی مبتنی بر شواهد داشتند؛ به طوری که محدوده نمرات کسب شده توسط آنان بین 8-0 و میانگین نمره آنان 1/43 ± 2/54 از 15 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به میانگین نمرات کسب شده و پایین بودن توانمندی دستیاران در زمینه پزشکی مبتنی بر شواهد، برنامه ریزی های کوتاه مدت زود بازده توسط گروه های آموزشی مرتبط با رشته های بالینی جهت ارتقای سریع دانش پزشکی مبتنی بر شواهد ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: توانمندی، پزشکی مبتنی بر شواهد، دستیاران
  • محمدرضا دهقانی، سولماز زارع، لیلا بذرافکن، میترا امینی، جواد کجوری، علی اصغر حیات، پریسا نبیئی صفحات 299-312
    زمینه و هدف
    یک از روش های بسیار مطرح و کاربردی در زمینه نیازسنجی و تدوین برنامه آموزشی، مدل(DACUM (Developing a curriculum می باشد. این مدل، امروزه به عنوان روشی منحصر به فرد، خلاقانه و بسیار موثر برای تجزیه و تحلیل یک شغل یا حرفه به کار می رود.
    روش کار
    در این پژوهش، سه کارگاه دو روزه متشکل از افراد خبره با استفاده از روش DACUM، به نیازسنجی آموزشی و تحلیل شغلی مدیران آموزشی (معاونین آموزشی بیمارستان های آموزشی، معاونین آموزشی دانشکده ها و مدیران گروه های آموزشی) دانشگاه علوم پزشکی شیراز پرداخته شد و سپس بر اساس نتایج حاصل، برنامه آموزشی برای آنان تهیه گردید.
    یافته ها
    کارگاه ها منجر به شناسایی 6 وظیفه و 51 فعالیت برای معاونین آموزشی بیمارستان های آموزشی، 9 وظیفه و 81 فعالیت برای معاونین آموزشی دانشکده ها و 16 وظیفه و 98 فعالیت برای مدیران گروه های آموزشی گردید. لیست مهارت ها و دانش مورد نیاز، لیست ابزار، تجهیزات و لوازم مورد نیاز و لیست رفتارهای ویژه شغلی نیز تهیه گردید. سپس بر اساس اطلاعات حاصل از کارگاه ها، پرسش نامه هایی جهت سنجش میزان اهمیت، دشواری و تکرار وظایف طراحی گردید. لیست نهایی دانش، مهارت ها، ابزار و تجهیزات مورد نیاز، رفتارهای ویژه شغل بر اساس اظهارات اعضای کمیته DACUM و پاسخ دهندگان به پرسش نامه ها تهیه گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان اهمیت، دشواری و تکرار وظایف و همچنین لیست دانش، مهارت ها، رفتارهای ویژه شغل و بررسی برنامه های آموزشی مدیران آموزشی در سایر کشورها، برنامه آموزشی مشتمل بر اهداف، محتوا، شیوه اجرا و نحوه ارزشیابی تهیه و تدوین گردید تا به منظور آموزش مدیران آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، تحلیل شغلی، برنامه آموزشی، مدیران آموزشی
  • احمد جعفری، ماندانا شیرازی، هاجر احمدی، مریم صفرنواده، مهدی سروش* صفحات 313-320
    زمینه و هدف

    استفاده از روش ها و استراتژی های جدید یاددهی و یادگیری در قرن انفجار اطلاعات از اهمیت زیادی برخوردار است. استفاده از راهنمای یادگیری یکی از روش های جدید یاددهی و یادگیری می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی دیدگاه دانشجویان و استادان دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران از به کارگیری راهنمای یادگیری بود.

    روش کار

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر، 25 دانشجوی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که واحد درسی دندان پزشکی جامعه نگر را انتخاب کرده بودند، به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. برای این گروه، در زمینه مبحث آموزش حضور در عرصه مدرسه یک راهنمای یادگیری آموزش پیش از روش معمول که به صورت یک جلسه توجیهی و 2 جلسه حضور در مدرسه می باشد، به دانشجویان ارایه شد. پس از اتمام دوره، از پرسش نامه ای در ارتباط با راهنمای یادگیری برای جمع آوری نظرات دانشجویان استفاده گردید. هشت دیدگاه در این پرسش نامه مطرح شد و روایی و پایانی آن مورد تایید قرار گرفت. 8 استاد از گروه آموزشی سلامت دهان نیز این پرسش نامه را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نظرسنجی دانشجویان و استادان درباره استفاده از راهنمای یادگیری در خصوص کل هشت زمینه مورد بررسی نشان داد که به ترتیب 76/5 و 86 درصد از آنان با به کارگیری راهنمای یادگیری در این درس نظر مثبت (موافقم و یا کاملا موافقم) داشتند.

    نتیجه گیری

    استفاده از راهنمای یادگیری در رسیدن به هدف اصلی خود که جلب علاقمندی نسبت به استفاده از آن بود، مناسب می باشد و می تواند به استفاده بهینه از زمان آموزش کمک نماید.

    کلیدواژگان: راهنمای یادگیری، دانشجویان دندان پزشکی، دندانپزشکی جامعه نگر
  • محمدرضا بانشی، فرزانه ذوالعلی، الهام محبی صفحات 321-329
    زمینه و هدف
    هدف اصلی انجام پژوهش در حوزه علوم پزشکی، پاسخ به سوال یا مشکلی است که محقق می خواهد با استفاده از آن سلامت افراد جامعه را ارتقا بخشد. هدف اولیه رسیدن به پاسخ صحیح و با کمترین خطا از دغدغه های مهم محققین می باشد و هدف ثانویه نشر نتایج حاصل از این پژوهش ها برای تعمیم به جامعه و استفاده از آن ها در بعد وسیع تر است. رسیدن به این اهداف و سایر اهداف جانبی مستلزم به کارگیری علم آمار زیستی در روند انجام پژوهش می باشد. با وجود اهمیت بسیار زیاد آمار در تحقیقات، پژوهشگران با این علم آشنایی کمی دارند و یا به علت برخی پیچیدگی ها از آن دوری می کنند. آمار در سطوح متفاوت تحقیق از جمله نوشتن پروپوزال و تفسیر نتایج مقالات کمک کننده و حضور متخصصین آمار و اپیدمیولوژی در آماده سازی مقالات جهت چاپ بسیار مهم است. در مقاله حاضر سعی شد با زبانی شیوا و با ذکر مثال هایی کاربردی، مفاهیم برخی از آزمون های کاربردی در حوزه علوم پزشکی در اختیار محققان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انتخاب آزمون آماری، آزمون های پارامتری، آزمون های ناپارامتری
  • امین بیگ زاده، مصطفی شکوهی، لیلا والی صفحات 330-341
    زمینه و هدف
    شناخت ویژگی ها و معیارهایی که دانشجویان از آن ها برای انتخاب مدرسین خود استفاده می کنند، می تواند به عنوان شاخص مهمی در ارزیابی مدرسین در نظر گرفته شود تا بتوان کیفیت آموزش و اثربخشی آن را ارتقا بخشید. هدف از انجام این پژوهش، تعیین ویژگی های یک استاد توانمند از دیدگاه دانشجویان رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی- تحلیلی- مقطعی حاضر، 582 دانشجوی کارشناسی رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی کل کشور مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه پژوهشگر ساخته بود که روایی محتوایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. پرسش نامه در 6 حیطه روش تدریس، شخصیت فردی، مهارت ارزشیابی، ارتباط بین فردی، دانش پژوهی و قوانین آموزشی طراحی گردید. داده ها به وسیله آزمون های آماری Independent t و ANOVA و در نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از دیدگاه دانشجویان، حیطه های روش تدریس (4/34)، ارتباط بین فردی (4/17) و شخصیت فردی (4/11) با اهمیت ترین حیطه ها و ویژگی هایی مانند انجام حضور و غیاب (3/62)، برگزاری امتحان میان ترم (3/66) و سخت گیری استاد (3/71) از کم اهمیت ترین حیطه ها بودند. تنها بین جنسیت و حیطه قوانین آموزشی ارتباط معنی داری مشاهده گردید (0/01 = P). بین میانگین نمرات حیطه ها بر حسب ترم تحصیلی تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05 < P). در مجموع همبستگی و رابطه بین حیطه های مورد بررسی، دو دسته مجزا در قالب ویژگی های فردی مدرس و تعهدات حرفه ای را مشخص ساخت.
    نتیجه گیری
    خصوصیات و ویژگی های مطلوب اعضای هیات علمی به خصوص ویژگی های فردی و شخصیتی آن ها از مهم ترین عوامل تعیین کننده در دستیابی به اهداف آموزشی و افزایش کیفیت آموزش هستند.
    کلیدواژگان: استاد توانمند، رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشگاه های علوم پزشکی، ایران
  • ملوک ترابی، پرویز امینی، شهرزاد طاهری، مرضیه کریمی افشار، اعظم عباسلو صفحات 342-349
    زمینه و هدف
    کلاس های درس محل مناسبی برای انتقال تجربیات استادان به دانشجویان و درک بهتر مطالب درسی می باشد. عدم حضور دانشجویان در کلاس های درس نظری یکی از مهم ترین مشکلات آموزشی رو به افزایش سال های اخیر دانشگاه های علوم پزشکی بوده است. این مطالعه به منظور تعیین عوامل موثر بر حضور در کلاس های درس نظری از دیدگاه دانشجویان دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال تحصیلی 91-1390 انجام شد.
    روش کار
    مطالعه مقطعی- توصیفی حاضر بر روی 150 دانشجوی دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ای متشکل از دو بخش بود. بخش اول اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم پرسش نامه استاندارد عوامل موثر بر حضور دانشجویان در کلاس های درس نظری را در برمی گرفت. از پرسش نامه 20 سوالی که پیش تر روایی و پایایی آن اندازه گیری و بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت (از تاثیر بسیار تا بی تاثیر و دامنه نمره از 80-0) تنظیم شده بود، استفاده گردید. نمره بهتر بیانگر موثرتر بودن عوامل پرسش شده در حضور دانشجویان در کلاس درس بود. پرسش نامه به صورت خودایفا توسط دانشجویان تکمیل گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS و آنالیز رگرسیون خطی در سطح معنی داری 0/05 مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    58/7 درصد دانشجویان مونث، 83/3 درصد مجرد و 61/3 درصد بومی بودند. میانگین سنی دانشجویان 1/7 ± 20/7 سال بود. میانگین نمره پاسخگویی دانشجویان 9/59 ± 58/24 از 80 به دست آمد. بین محل سکونت، سال تحصیلی دانشجویان و جنس دانشجویان با میانگین نمره پرسش نامه ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد. از بین عوامل موثر بر حضور در کلاس های درس نظری، بیشترین نمره به ترتیب مربوط به روش تدریس مناسب، تسلط استادان به مبحث درسی و علاقه به درس بود. شرکت در کلاس به عنوان وظیفه و درگیر شدن فعال دانشجو از جمله عواملی بود که کمترین علت حضور در کلاس از نظر دانشجو بود.
    نتیجه گیری
    با عنایت به نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که حضور در کلاس های درس متاثر از عوامل مربوط به هر دو گروه مدرسین و دانشجویان می باشد، اما میزان و تداوم حضور موثر دانشجویان در کلاس درس به وسیله عواملی مانند روش تدریس مناسب، تسلط استادان به درس و علاقه به مباحث درسی تعیین می گردد.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، حضور، کلاس درس نظری، دانشجویان دندان پزشکی، کرمان
  • حمید رحیمی، علی یزدخواستی، راحله حسن پور صفحات 350-359
    زمینه و هدف
    همه انسان ها از انواع هوش ها برخوردارند، فقط میزان و نحوه ترکیب آن ها با یکدیگر متفاوت است. بنابراین نظام های آموزشی باید زمینه رشد و پرورش آن ها را فراهم نمایند. هدف پژوهش حاضر، تحلیل رابطه بین هوش های چندگانه با تفکر خلاق دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه مورد نظر کلیه دانشجویان علوم پزشکی در سال تحصیلی 92-1391 بودند که از میان آن ها تعداد 129 نفر از طریق نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل دو پرسش نامه هوش های چندگانه شامل 70 سوال و پرسش نامه تفکر خلاق دارای 20 سوال با مقیاس پنج درجه ای لیکرت بود. روایی ابزارها به صورت محتوایی توسط متخصصان مورد بررسی قرار گرفت. پایایی ابزارها از طریق ضریب Cronbach''s alpha به ترتیب 0/84 برای هوش چندگانه و 0/87 برای تفکر خلاق برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی (ضریب همبستگی Pearson، t تک نمونه ای، تحلیل واریانس و Regression) با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    مولفه های هوش چندگانه و تفکر خلاق دانشجویان بالاتر از میانگین بود. بالاترین میانگین مربوط به مولفه هوش منطقی و ریاضی بود. همچنین بین مولفه های هوش چندگانه و تفکر خلاق رابطه مثبت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    از طریق توجه به رشد ابعاد هوش های چندگانه، می توان زمینه های پرورش تفکر خلاق در دانشجویان را فراهم آورد و دانشجویان می توانند نقش خود را به عنوان دانشجویانی خلاق و نوآور در رشد و پیشرفت جامعه ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: هوش چندگانه، تفکر خلاق، دانشجویان
  • نوین نیک بخش، سیمین موعودی * صفحات 360-366
    زمینه و هدف

    بررسی دیدگاه های فراگیران، یکی از راه های ارزیابی اثربخشی روش های ارزشیابی در آموزش پزشکی است. هدف مطالعه حاضر، ارزیابی نگرش دانشجویان پزشکی مقطع کارآموزی دانشگاه علوم پزشکی بابل در خصوص آزمون بالینی ساختارمند عینی (OSCE یا Objective structured clinical examination) بخش جراحی در طول چهار سال 92-1389 بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، پس از برگزاری آزمون های OSCE پایان دوره جراحی، پرسش نامه پژوهشگر ساخته ای در میان شرکت کنندگان توزیع و دیدگاه ایشان در خصوص جنبه های مختلف مرتبط با آزمون در قالب مقیاس درجه بندی لیکرت جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار Stata SE نسخه 8 با در نظر گرفتن 0/050 > P انجام گرفت.

    یافته ها

    در میان 164 دانشجوی پزشکی، فراوانی نسبی نگرش مطلوب در خصوص جنبه های مرتبط با آزمون به شرح زیر بوده است: مناسب بودن مکان انتخاب شده در 46 درصد، مناسب بودن نحوه سوالات مطرح شده در ایستگاه های مختلف در 35/8 درصد، عادلانه و منطقی بودن سوالات در 39/7 درصد، کافی بودن میزان زمان اختصاص داده شده به ایستگاه ها در 29/4 درصد، مناسب بودن بیمارنما در 35/4 درصد، نقش افراد ارزیاب در 47/8 درصد، تاثیر اضطراب در 62/3 درصد و رضایت کلی از آزمون در 35/3 درصد موارد در سطح خوب و بسیار خوب گزارش شده است. رضایت کلی دانشجویان، با اضطراب، مکان برگزاری، نحوه سوالات مطرح شده، عادلانه و منطقی بودن سوالات، مدت زمان اختصاص داده شده به ایستگاه ها، شرایط بیمارنما و افراد ارزیاب آزمون، رابطه معنی دار داشت (0/050 > P).

    نتیجه گیری

    نگرش دانشجویان پزشکی در خصوص جنبه های مختلف مرتبط با آزمون در مجموع مثبت بود. با توجه به اهمیت کسب مهارت های ضروری بخش جراحی و نقش آزمون هایی چون OSCE به منظور ارزشیابی صحیح و دقیق توانمندی های بالینی این بخش، ارتقای کیفیت برگزاری آزمون های پیش گفته و نیز استمرار برگزاری دوره های آموزشی در خلال بخش پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آزمون بالینی ساختارمند عینی، دانشجوی پزشکی، نگرش
  • سکینه شریفیان، بتول امینی، سلیمه گوهری نژاد، رقیه گندمکار صفحات 367-377
    زمینه و هدف
    استفاده از نظر دانشجویان برای ارزشیابی تدریس و فعالیت های آموزشی استادان یکی از روش های معمول و متداول در مراکز آموزشی است که با گذشت زمان، کاربرد آن فزونی یافته است. بر این اساس، مشارکت پویا و معنی دار ایشان در این فرایند، امری ضروری است. بنابراین مطالعه ی حاضر، به تبیین درک دانشجویان از فرایند ارزشیابی، چالش ها و راهکارهای پیشنهادی ایشان پرداخته است.
    روش کار
    این پژوهش به صورت کیفی در سال 1391 در 3 دانشکده دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت. جمع آوری نظرات در قالب 3 جلسه بحث گروهی جداگانه با مشارکت 19 نفر از دانشجویان صورت گرفت. شرکت کنندگان در جلسات، بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف از میان دانشجویان عضو کمیته مشورتی دانشجویی دانشگاه انتخاب شدند. تمام بحث های گروهی ضبط و داده ها به روش تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شدند. برای تامین اعتبار و مقبولیت داده ها از شیوه نظارت و بررسی همکار استفاده شد.
    یافته ها
    موضوعات اصلی استخراج شده شامل چالش های درون داد ارزشیابی (با دو طبقه موانع مشارکت و عوامل تاثیرگذار)، چالش های فرایند ارزشیابی (با دو طبقه زمان انجام ارزشیابی و قالب دلخواه دانشجویان جهت ارزشیابی) و چالش های پیامد ارزشیابی (با دو طبقه انتشار نتایج ارزشیابی و وجود سیستم پاداش و تنبیه) بود.
    نتیجه گیری
    از آن جایی که درک و آگاهی دانشجویان در خصوص فرایند ارزشیابی و کاربرد نتایج آن در افزایش مشارکت و جدیت ایشان در پاسخگویی به سوالات حایز اهمیت می باشد، پیشنهاد می گردد در راستای کاهش تورش اطلاعات (Information Bias) در فرایند ارزشیابی استاد، در حوزه های اطلاع رسانی مناسب و به موقع به دانشجویان و استادان، برگزاری دوره های آشنایی با مفهوم و کاربرد ارزشیابی و همچنین بازنگری در پرسش نامه های ارزشیابی، اقدامات سازنده تری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: دانشجو، ارزشیابی استاد، درک
  • آزاده حری، فاطمه جهانی مقدم، حمیدرضا پوراسلامی، فردین نجف پور صفحات 378-386
    زمینه و هدف
    دندان پزشکی کودکان یکی از علوم اصلی مرتبط با سلامت دهان می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین نظر دانشجویان دندان پزشکی کرمان نسبت به میزان دستیابی به اهداف یادگیری درس دندان پزشکی عملی کودکان در بخش های پری کلینیک و کلینیک به منظور تعیین نواقص و کاستی های موجود بود.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر به همه دانشجویانی که واحدهای عملی کودکان را انتخاب کرده بودند (پس از پایان نیم سال)، پرسش نامه مربوط به درس گذرانده شده مشتمل بر دو قسمت کلی تحویل داده شد. قسمت اول دربرگیرنده مشخصات فردی و خانوادگی و قسمت دوم بر اساس اهداف آموزشی واحد موردنظر بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های Independent t، 2 c و ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    38/9 درصد از دانشجویان در درس عملی کودکان 1 میزان رضایتمندی خود را از دستیابی به اهداف یادگیری کاملا مطلوب، 47/2 درصد مطلوب و 13/9 درصد نامطلوب ارزیابی کردند. در دروس عملی کودکان 2 و 3 به ترتیب 54/3، 35/5 درصد دانشجویان میزان رضایتمندی خود را کاملا مطلوب، 25/7، 58/7 درصد مطلوب و 20، 6/5 درصد نامطلوب ارزیابی کردند.
    نتیجه گیری
    بیش از 90 درصد دانشجویان در واحد عملی کودکان 3 دستیابی به اهداف یادگیری خود را کاملا مطلوب یا مطلوب ارزیابی کردند. به نظر می رسد میزان دستیابی به اهداف یادگیری دانشجویان با افزایش واحدهای گذرانده شده بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: دندان پزشکی کودکان، ارزشیابی برنامه، اهداف یادگیری، دانشجویان
  • محبوبه نجفیان زاده، محبوبه خورسندی، عادله مبارک آبادی صفحات 387-393
    زمینه و هدف
    مهارت های تفکر انتقادی جزء مهارت هایی است که توسط یونسکو برای انسان قرن 21 تعیین شده است. استرس نیز یکی از عوامل مهم در موفقیت می باشد که فشار بیش از حد آن می تواند میزان یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانشجو را کاهش دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مهارت های تفکر انتقادی و ارتباط آن با راهبردهای مقابله با استرس در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش مقطعی- تحلیلی، 100 دانشجوی علوم پزشکی با روش طبقه ای انتخاب شدند. اطلاعات جمع آوری شده به وسیله چک لیست اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه تفکر Watson-Glaser و پرسش نامه راهبردهای مقابله ای Lazarus و Folkman با کمک نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره کلی مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان برابر با 37.32 ± 5.71 (رده ضعیف) و میانگین نمره راهبردهای مقابله با استرس برابر با 90.95 ± 18.8 به دست آمد و همبستگی معنی داری بین این دو نمره مشاهده نشد. همبستگی ضعیف معنی داری بین مولفه های دوری گزینی با استنباط و مسوولیت پذیری با استدلال وجود داشت (0/05 > P).
    نتیجه گیری
    میانگین نمره تفکر انتقادی دانشجویان شرکت کننده در مقایسه با مطالعات داخلی تفاوت چندانی نداشت، اما در مقایسه با مطالعات خارجی نامطلوب بود که این موضوع توجه و ضرورت پرورش تفکر انتقادی در نظام آموزشی کشور را مطرح می سازد. غیر معنی دار بودن ارتباط بین تفکر انتقادی و راهبردهای مقابله با استرس نیز می تواند ناشی از نوع پرسش نامه استفاده شده و برآورد نادرست دانشجویان از توانایی تفکر انتقادی و مهارت های مقابله با استرس آن ها باشد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، مقابله با استرس، دانشجویان، علوم پزشکی
  • حسین ابراهیمی پور، علی تقی پور، علی وفایی نجار، مرجان وجدانی*، ندا قانعی مزینان، عارفه پورطالب، زهره نجات زادگان صفحات 394-400
    زمینه و هدف

    کارورزان یکی از مهم ترین گروه ها در میان دانشجویان پزشکی هستند و باید به خوبی با نحوه استفاده از پزشکی مبتنی بر شواهد (Evidence-based medicine یا EBM) آشنا باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی آگاهی کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در زمینه EBM در سال 1392 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 70 دانشجوی کارورزی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان انتخاب شدند. پرسش نامه ها به صورت میدانی تکمیل و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل گردید.

    یافته ها

    منبع کسب اطلاعات برای تصمیم گیری بالینی در 65/7 درصد از کارورزان، کتب مرجع چاپی بود. 62/9درصد آنان مهم ترین علت استفاده از این منابع را سهولت دستیابی عنوان کردند. 95/7 درصد از کارورزان معتقد بودند که استفاده از EBM در مراقبت از بیماران مفید است، اما با این وجود فقط 37/1 درصد با مفهوم آن آشنا بودند و 95/7 درصد هیچ شناختی از سایت های مورد استفاده در EBM نداشتند.

    نتیجه گیری

    برنامه ریزی منسجم برای قرار دادن واحد درسی EBM جهت کاربردی کردن آن و آموزش برای استفاده از اینترنت و روش های صحیح جستجو ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آگاهی، کارورز، EBM، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
  • صدیقه خدابنده، حمیدرضا علوی صفحات 405-407
|
  • Esmat Nouhi, Mehdi Zareiyan, Zohreh Rahaei, Ali Akbar Haghdoost Pages 292-289
    Background and Objective
    Evidence-based medicine (EBM) is a systematic review process for evaluating and using results of the best clinical trials for diagnosis and treatment of diseases. It must comply with the values and specific circumstances of each patient in need of treatment. Since very few studies have examined the competence of different groups of medical professionals in this area, this study was conducted to assess the competence of residents in EBM.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 90 residents from 4 main clinical departments in Kerman University of Medical Sciences, Iran, in 2013. The data collection tool was the Berlin Standard Questionnaire. The samples were selected using census method and data were analyzed using SPSS software.
    Results
    Among the participants in the study 42.2% were male and 57.8% female with the mean age of 31.17 ± 3.32 years. Based on the results of the study, residents had little competence in the field of evidence-based medicine their scores ranged from 0 to 8 and their mean score was 2.54 ± 1.43 of a total of 15.
    Conclusion
    Considering the mean score and low competence of residents in evidence-based medicine, short-term programs by the relevant departments seem essential to rapidly promote knowledge of evidence-based medicine.
    Keywords: Competence, Evidence, based medicine, Residents
  • Mohammad Reza Dehghani, Solmaz Zare, Leila Bazrafkan, Mitra Amini, Javad Koujori, Ali Asghar Hayat, Parisa Nabeiei Pages 299-312
    Background and Objective
    One of the most practical and most recognized methods of needs assessment and educational planning is the Developing a Curriculum (DACUM) model. Today, this model is employed, as a creative and effective method, in occupation or profession analysis.
    Methods
    In the present study, during 3 workshops in 2 days and by using DACUM method educational needs assessment and occupation analysis was performed on the educational administrators (assistant dean for educational affairs in schools, heads of departments, and vice-chancellors for educational affairs in educational hospitals) of Shiraz University of Medical Sciences, Iran. Results of this process served as foundational elements to planning training programs for the educational administrators.
    Results
    The workshop resulted in the identification of 6 duties and 51 tasks for vice-chancellors for educational affairs in educational hospitals, 9 duties and 81 tasks for assistant dean for educational affairs in schools, 16 duties and 98 tasks for heads of departments. Moreover, a list of associated knowledge, skills, tools, equipment, supplies, materials used, and desirable worker traits for this occupational category was provided. Then, using results of panels, a questionnaire was designed in order to identify the importance, learning difficulty, and frequency of performance of duties and tasks. In addition, lists of general knowledge, worker behaviors, tools, equipment and supplies, and future trends and concerns were verified by respondents and the DACUM committee.
    Conclusion
    Finally, based on the verified results and review of the literature, a training program, based on goals, context, and method of performance and evaluation, was prepared in order to be used by educational administrators of Shiraz University of Medical Sciences.
    Keywords: Educational needs assessment, Occupation analysis, Educational program, Educational administrators
  • Ahmad Jafari, Mandana Shirazi, Hajar Ahmadi, Maryam Safarnavadeh, Mahdi Sorous Pages 313-320
    Background and Objective

    Today, using new educational strategies and methods is of great importance. Using a study guide is one of these new methods of teaching and learning. The aim of the present study was to evaluate the perception of lecturers and students of the School of Dentistry, Tehran University of Medical Sciences, Iran, toward the use of a study guide.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 25 students of the School of Dentistry of Tehran University of Medical Sciences who had chosen the community dentistry course were randomly selected. A study guide was given to students before their briefing session and 2 sessions in the school. A questionnaire was designed in order to collect data on the perception of students toward the study guide and was used after the completion of the course. The validity and reliability of the questionnaire were verified. The questionnaire was also filled out by a professor of the Department of Oral Health. Data was analyzed by SPSS software.

    Results

    The survey of the student's and lecturer's perception of the study guide showed that 76.5% and 86%, respectively, chose agree and completely agree with the use of the study guide options.

    Conclusion

    Using the study guide was rated as a suitable method; thus, it can be used to help students in the efficient use of training time.

    Keywords: Study guide, Dental students, Community dentistry
  • Mohammad Reza Baneshi, Farzaneh Zolala, Elham Mohebbi Pages 321-329
    Background and Objective
    The main purpose of medical researches is to answer a research question or to solve a problem to promote the health of a society. The first objective is to answer the research question correctly with minimal errors. The second objective is the publication of the results in order to generalize them to a population and use in a wider dimension. To achieve these objectives, using biostatistics is necessary. Despite the importance of biostatistics in medical research, researchers have limited understanding of it or due to its complications they refrain from its use. Statistics help the researcher in different levels of research including writing a proposal and interpretation of other papers. Moreover, biostatisticians and epidemiologists also play a very important role in the preparation of manuscripts for publication. The present article has eloquently described the most important statistical tests in medical research with applied examples.
    Keywords: Selecting statistical tests, Parametric tests, Non, parametric tests
  • Amin Beigzadeh, Mostafa Shokoohi, Leila Vali Pages 330-341
    Background and Objective
    Understanding the characteristics and criteria that students use to select their teachers, is an indicator for evaluating teachers in order to improve the quality and effectiveness of education. Hence, the aim of this study is to investigate the characteristics of a capable university lecturer from the viewpoints of health services management students in Iranian medical universities.
    Methods
    In this descriptive, analytical, cross-sectional study, 582 bachelor's degree students of health services management participated. Data were collected using a self-developed questionnaire, the content validity and reliability of which were confirmed. The questionnaire included six main domains, namely, teaching method, personal characteristics, evaluation skills, scholarly activities, interpersonal skills, and educational regulations. Data were analyzed using Student’s independent t-test and ANOVA in SPSS software.
    Results
    Our findings suggest that teaching methods (4.34), interpersonal skills (4.17), and personal characteristics (4.11) were the most important domains from the student's perspectives. On the other hand, characteristic such as calling the roll (3.62), taking mid-term quizzes (3.66), and teacher's strictness (3.71) were the least important domains. There was a significant relationship between sex and the educational regulations domain (P = 0.01). However; there was no significant relationship between mean score of domains based on student's term of education (P > 0.05). In total, the correlation between all domains revealed 2 distinct categories in the form of personal characteristics and professional commitments.
    Conclusion
    According to our results, favorable characteristics of academics, especially their individual characteristics and personality, are one of the determining factors in achieving educational goals and increasing the quality of education.
    Keywords: Capable teacher, Health services management, Iranian medical universities
  • Molook Torabi, Parviz Amini, Shahrzad Taheri, Marzieh Karimi, Afshar, Azam Abbasloo Pages 342-349
    Background and Objective
    Classrooms are suitable environment for transferring teachers’ experiences to students and gaining a better understanding of educational contents. The students’ absence from theoretical classes has been one of the increasing and most important educational problems in medical universities in recent years. This study was performed to determine factors effective on theoretical class attendance according to the point of view of dentistry students of Kerman University of Medical Sciences, Iran, in 2012.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 150 students of the School of Dentistry, Kerman University of Medical Sciences, in 2012. Data collection tool was a questionnaire consisting of 2 parts: demographic characteristics and effective factors on theoretical class attendance questionnaire. The questionnaire consisted of 20 questions scored based on a 5-point Likert scale, from very effective to ineffective, and scores ranging from 0 to 80. Higher scores indicated more effective factors. Data were analyzed by SPSS software through linear regression analysis. Values of P < 0.05 were considered significant.
    Results
    Of the 150 participants, 58.7% were female, 83.3% were single, and 61.3% were native students. The mean age of the participants was 20.7 ± 1.7 years. The mean score of the students was 58.24 ± 9.59. A significant statistical relationship was observed between area of residence, year of education, and sex of students and mean score of questionnaire. Among factors effective on theoretical class attendance, the highest score belonged to appropriate teaching method, teacher's scientific proficiency, student's interest in the related topic. However, taking part in the class as a duty and active involvement of students had the lowest scores.
    Conclusion
    The findings of the present study showed that attendance in classes is affected by factors related to both teachers and students. However, appropriate teaching method, teacher's scientific proficiency, and student's interest in the related topic are the main factors which determine student's attendance in the classes.
    Keywords: Effective factors, Attendance, Theoretical lessons, Dentistry students, Kerman (Iran)
  • Hamid Rahimi, Ali Yazdkhasty, Raheleh Hasanpoor Pages 350-359
    Background and Objective
    All humans have various kinds of intelligences, only the amount and method of their combination differs. Thus, educational systems should provide the foundation for the development of these intelligences. The main purpose of this research was the analysis of the relationship between multiple intelligences and creative thinking among students of Isfahan University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    The present research was a descriptive correlative study. The statistical population of the research included all students of the 2012-2013 academic years, from among which 129 were selected by random stratified sampling method. The data collection tools consisted of the Multiple Intelligences Questionnaire with 70 questions and the Creative Thinking Questionnaire with 20 questions based on a 5-point Likert scale. Content validities of the questionnaires were confirmed by experts. The reliability coefficients of the Multiple Intelligences Questionnaire and the Creative Thinking Questionnaire were obtained through Cronbach's alpha as 0.84 and 0.87, respectively. Collected data was analyzed through inferential statistics (correlation coefficient, Student's t-test, variance analysis, and regression analysis) using SPSS software.
    Results
    Research findings revealed that mean of multiple intelligences and creative thinking components of the students were higher than average. The highest mean was related to the rational and mathematical intelligence. Moreover, there was a positive relationship between the components of multiple intelligences and creative thinking.
    Conclusion
    Through the growth of multiple intelligences components, the grounds can be set for the growth of creative thinking in students, and thus, students can play their role as creative and innovative students in the development and growth of society.
    Keywords: Multiple intelligences, Creative thinking, Students
  • Novin Nikbakhsh, Simin Mouodi Pages 360-366
    Background and Objective

    Assessment of perceptions of the students undertaking different examinations is useful in the determination of the efficacy of evaluation methods in medical education. The aim of this study is to assess the attitude of medical interns of Babol University of Medical Sciences, Iran, about objective structured clinical examination (OSCE) in surgery during the years 2009-2013.

    Methods

    This was a descriptive-analytic study. A researcher-made questionnaire was distributed among the students immediately after the final OSCE of the surgery course and their perception about the different aspects of this examination was assessed in the form of 5-point Likert scales. Data analysis was performed by Stata SE software. All values of P were considered significance if P < 0.05.

    Results

    In 164 medical students who filled out the questionnaires, the frequency of satisfaction of students were: 46% with the examination location; 35.8% with the type of questions at each station; 39.7% with fairness and rationality of questions; and 29.4% with suitability of time allocated to stations; 35.4% with standardized patients (SP); 47.8% with supervisors; 62.3% anxiety effect; and 35.3% overall satisfaction with the examination was reported at high or very high level. Overall satisfaction of students had a significant relationship with anxiety, examination location, type and fairness of the questions, time allocated to stations, functions of SPs and supervisors (P < 0.05).

    Conclusion

    Overall, these students perceived the OSCE as a suitable method to assess their clinical skills. Surgery is an important and critical course in the training of medical students and accurate evaluation of clinical competences of trainees in this course should be performed with appropriate examinations like OSCE. Therefore, continuous quality improvement of these exams, effective feedback to the students, and implementation of educational workshops for them during the course can be useful.

    Keywords: Objective structured clinical examination (OSCE), Medical student, Perception
  • Sakineh Sharifian, Batool Amini, Salimeh Goharinezhad, Roghayeh Gandomkar Pages 367-377
    Background and Objective
    Evaluation of faculty member's teaching activities by student is one of the commonly used methods the use of which has increased accordingly over time. Therefore, dynamic and meaningful participation of the students in the process is imperative. The purpose of this study is to understand the knowledge of students of the evaluation process and its challenges, and their solutions.
    Methods
    This qualitative study was performed in 3 schools of Tehran University of Medical Sciences, Iran, in 2012. The opinions of student were collected during 3 focus group discussions with the participation of 19 students. Participants were selected based on purposive sampling from among the student advisory committee. All group discussions were recorded, and then, transcribed. Data were analyzed by content analysis. For credibility and authentication of data, the peer monitoring and review method was used.
    Results
    Major themes include the input challenges with 2 subthemes (barriers to participation, and factors affecting evaluation), the process challenges with 2 subthemes (the evaluation time, and students preferred format for evaluation) and the impact challenges with 2 subthemes (publication of results, and reward and punishment evaluation systems).
    Conclusion
    The perceptions and awareness of students about the evaluation process and its application is important in the increasing of participation and their seriousness in answering questions. Thus, in order to reduce bias in the evaluation process, it is recommended that suitable and timely information be given to students and faculty members, courses be performed to familiarize them with the concept and application of evaluation, and the evaluation questionnaires be revised.
    Keywords: Student, Faculty evaluation, Perception
  • Azadeh Horri, Fatemeh Jahanimoghadam, Hamid Reza Poor Eslami, Fardin Najafpoor Pages 378-386
    Background and Objective
    Pediatric dentistry is one of the basic sciences related to oral health. The aim of the present study is to assess the opinion of dental students of Kerman, Iran, concerning education in preclinical and clinical pediatrics in order to determined shortcomings and deficiencies.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on students who choose practical pediatric dentistry courses. Data collection was performed by a questionnaire which includes two parts; demographic characteristics and educational aims of pediatric dentistry courses. Student’s independent t-test, ANOVA, and chi-square were applied to analyze the data by SPSS software.
    Results
    Results showed that 38.9% of students in the Pediatric-1 course evaluated their satisfaction with achieving educational aims as quite satisfactory, 47.2% as satisfactory, and 13.9% as unsatisfactory. The Pediatric 2 and 3 courses were evaluated as quite satisfactory by 54.3% and 35.5% of students, satisfactory by 25.7% and 58.1%, and unsatisfactory by 20% and 6.5%, respectively.
    Conclusion
    In the Pediatric 3 course, more than 90% of students evaluated their achievement of educational aims as quite satisfactory or satisfactory. It seems that with increase in the number of courses passed, the level of achievement of educational aims also increases.
    Keywords: Pediatric dentistry, Learning objectives, Program evaluation, Students
  • Mahboobeh Najafianzadeh, Mahboobeh Khorsandi, Adeleh Mobarak Abadi Pages 387-393
    Background and Objective
    Critical thinking skills are among the skills that have been recognized for the 21st century human being by UNESCO. On the other hand, stress plays an important role in success, and excessive stress can decrease student's ability to learn and progress. This study was performed to evaluate critical thinking skills and their association with stress coping strategies in the students of Arak University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    In this analytical cross-sectional study, 100 medical students were selected through stratified sampling. SPSS software was used to analyze the data collected via a demographic checklist, Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal (WGCTA)and Ways of Coping Questionnaire (Lazarus and Folkman).
    Results
    The mean total score of critical thinking skills was 37.32 ± 5.71, which was categorized as weak. Moreover, the mean score of stress coping strategies was 90.95 ± 18.8. There was no significant correlation between the two mean scores. There was only a weak significant correlation between avoidance with interpretation and responsibility with rationalization (P < 0.05).
    Conclusion
    The mean score of critical thinking skills of our participants did not differ significantly from that of other similar domestic studies, but was unsatisfactory when compared to foreign studies. This shows the necessity of the education of the critical thinking skills in the national education system. The insignificant correlation between critical thinking and stress coping strategies could be the result of the questionnaire used and student's wrong estimation of their critical thinking skills and coping strategies.
    Keywords: Critical thinking, Stress coping, Student, Medical sciences
  • Hossein Ebrahimipour, Ali Taghipour, Ali Vafaeenajar, Marjan Vejdani, Neda Ghaneie Mazinan, Arefeh Pourtaleb, Zohreh Nejatzadegan Pages 394-400
    Background and Objective

    Interns are one of the most important groups among medical student, and thus, must learn to use evidence-based medicine (EBM). The present study was performed with the aim of evaluating the knowledge of medical interns of Mashhad University of Medical Sciences (MUMS), Iran, on evidence-based medicine in 2013

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 70 medical interns were selected using convenience sampling method. Data were gathered using a standard questionnaire and analyzed by descriptive statistics and SPSS software.

    Results

    The information source for clinical decision making in 65.7% of interns were their textbooks among which 62.9% used textbooks because of their accessibility. In addition, 95.7% of interns believed EBM to be useful in improving patient care. However, only 37.1% of them knew the meaning of EBM and 95.7% were not familiar with EBM internet sites.

    Conclusion

    Integrated planning is necessary in order to include EBM courses in medical curriculum and to teach the use of internet and correct forms of searching.

    Keywords: Knowledge, Medical interns, Evidence, based medicine
  • Roghayeh Gandomkar, Azim Mirzazadeh Pages 401-402
  • Sedighe Khodabandeh, Hamid Reza Alavi Pages 405-407