فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 54، بهمن و اسفند 1392)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 54، بهمن و اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد اصغری جعفرآبادی*، اکبر سلطانی، سیده مومنه محمدی صفحات 189-210
    در مطالعات علوم پزشکی، برای بررسی رابطه بین متغیرهای کیفی، احتمال معنی داری (P-Value) به تنهایی نمی تواند معیاری کاملی از رابطه را ارائه نماید. در این مورد نیاز است شاخص هایی به عنوان اندازه اثر (Effect Size)، میزان اهمیت بالینی یا عملی رابطه را به همراه معنی داری آماری آنها نشان دهد. هدف از این مقاله ارائه شاخص های بررسی رابطه بین متغیرهای کیفی در این مطالعات و انجام استنباط در مورد آنها می باشد. مبانی و نحوه انجام محاسبات معیارهای رابطه، استنباط در مورد آنها شامل محاسبات فاصله اطمینان و آزمون فرض های بررسی رابطه بین متغیرهای کیفی برای انواع مطالعات علوم پزشکی، با در نظر گرفتن ملاحظات مربوط و نحوه گزارش کردن یافته ها در قالب جداول توافقی، ارائه گردید. برای بررسی رابطه بین دو متغیر پیامد و عامل خطر کیفی دو حالتی در مطالعات مقطعی و مورد-شاهدی، شاخص نسبت شانس ها، در مطالعات هم گروهی شاخص خطر نسبی، در مطالعات مقطعی شاخص نسبت شیوع و در انواع مطالعات شاخص تفاضل خطر به همراه فاصله اطمینان یا آزمون معنی داری مناسب و متناسب با ماهیت مستقل یا زوجی بودن گروه های مطالعه، باید استفاده شود. به علاوه برای جداول بزرگتر از 2×2 و برای متغیرهای کیفی بزرگتر از دو حالتی نحوه محاسبه شاخص های فوق با در نظر گرفتن رده مرجع، و همچنین معیارهای دیگری نظیر شاخص فی، V کرامر، ضریب توافق و نایقینی، لامبدا، گاما، d سامر و شاخص های tau-b وtau-c کندال پیشنهاد می شود. در هر یک از وضعیت های فوق، بر اساس مثال های مطالعاتی، محاسبات شاخص ها و استنباط در مورد آنها انجام و نتایج ارائه گردید. برای بررسی رابطه، یک یا مجموعه ای از عوامل خطر با یک متغیر پیامد کیفی دو یا بیش از دو حالتی، تحلیل های ارائه شده با توجه به موقعیت و هدف مطالعه توصیه می شود
    کلیدواژگان: رابطه، اندازه اثر، جدول توافقی، نسبت شانس، خطر نسبی، نسبت شیوع، تفاضل خطر
  • مریم اعلاء، مریم پیمانی*، حمیدرضا آقایی میبدی صفحات 211-222
    مقدمه
    امروزه اینترنت رسانه ای موثر با توان بسیار گسترده و بالا جهت تبادل اطلاعات بشمار می آید و در سال های اخیر استفاده از برنامه های آموزشی مبتنی بر وب در پیشگیری و درمان بیماری های مزمن مانند دیابت مورد توجه قرار گرفته است. این فن آوری فرصتی را فراهم می آورد که آموزش و مراقبت از انحصار کلینیک و بیمارستان خارج شده و به محل کار و زندگی بیماران منتقل شود، بدون اینکه به ازای اضافه شدن هر کاربر هزینه بیشتری تحمیل گردد. این مرور، بحثی توصیفی از مداخلات رفتاری وب محور در درمان دیابت نوع دو ارائه می دهد.
    روش ها
    جستجوی این مرور نظام مند در پایگاه های Medline، Cochrane، EMBASE، Web of Science و PsycINFO انجام شده و مقالات انگلیسی زبان منتشر شده در فاصله سال های 2000 تا 2012 که مرتبط با مداخلات اینترنت محور در مورد رفتارهای خودمراقبتی، فعالیت بدنی، رژیم غذایی یا کاهش وزن در بالغین با هدف کنترل دیابت نوع دو بودند بازیابی شدند. کلید واژه های جستجو عبارت اند از “diabetes” and “intervention” and (“web” or “internet”). تنها مطالعات کارآزمایی بالینی و نیمه تجربی وارد این مطالعه شدند.
    یافته ها
    با توجه به معیارهای ورود، 15 مطالعه کارآزمایی بالینی یا مداخله نیمه تجربی وارد مطالعه حاضر شدند. تعیین هدف، آموزش و تعلیم وابسته به شخص، داشتن بازخوردهای تعاملی و متقابل، و همچنین گروه های آنلاین حمایت همتایان از جمله رویکردهای موفق در مداخلات الکترونیکی درمان دیابت نوع دو بودند. از طرف دیگر، داشتن زمینه تئورتیکال قوی، استفاده هم زمان از سایر فن آوری ها نظیر تلفن همراه و پست الکترونیکی، و طولانی تر کردن مدت زمان مداخلات از جمله راهبردهای موثر در افزایش موفقیت مداخلات بودند.
    نتیجه گیری
    چنین به نظر می رسد که مداخلات مبتنی بر وب، پیامدهای مطلوبی به همراه خواهند داشت تنها به شرطی که از راهبردهای مناسب پژوهش های الکترونیکی، بیشتر استفاده شود.
    کلیدواژگان: اینترنت، دیابت نوع دو، مداخلات
  • زهرا میرزایی زاده، هاجر زارع، کبری امیدفر* صفحات 223-234
    مقدمه
    در این مطالعه با استفاده از، آنتی بادی آلبومین انسانی کونژوگه با نانوذرات طلا به عنوان نشان الکتروشیمیایی و همچنین نانوکامپوزیت مزوپوری حاوی مواد کریستالی متحرک-41 (MCM-41) و پلی وینیل الکل (PVA) به عنوان سطح تثبیت کننده ایمونوسنسور جدیدی ساخته شده است.
    روش ها
    برای تعیین خواص فیزیکوشیمیایی و الکتروشیمیایی این غشای هیبریدی در ایمونوسنسور طراحی شده، روش های میکروسکوپ الکترونی انتشار زمینه ای (FESEM)، ولتامتری چرخه ای (CV) و ولتامتری تمایز پالسی (DPV) استفاده شده است.
    یافته ها
    با استفاده از میکروسکوپ الکترونی انتشار زمینه ای (FESEM) اتصال مناسبی بین HSA و MCM-41 و همچنین رسوب لایه متراکمی از غشای MCM-41-HSA-PVA روی سطح الکترود مشاهده شد. DPV برای اندازهگیری کمی آنتی ژن استفاده گردید.
    نتیجه گیری
    در شرایط بهینه این بیوسنسور می تواند HSA را در محدوده خطی بالایی (0.5-200μg/ml) با حد تشخیصی پایین تر از 1ng/mlتشخیص دهد. این روش جدید تکرارپذیری، ثبات و پایداری و قابلیت اطمینان مناسبی را نشان داد و همچنین می تواند برای تشخیص آنتی ژن های دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایمونوسنسور، آلبومین، MCM، 41، PVA، نانو کامپوزیت
  • علیرضا صفرزاده، خدیجه اسمعیل پور، الهه طالبی گرکانی*، رزیتا فتحی صفحات 235-242
    مقدمه
    آدیپونکتین و امنتین-1 آدیپوکین هایی با ویژگی افزایش حساسیت انسولینی می باشند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تمرین مقاومتی بر سطوح سرمی آدیپونکتین و امنتین-1 در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزتوسین بود.
    روش ها
    24 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار (12 تا 14 هفته ای) به طور تصادفی به گروه های کنترل غیردیابتی، کنترل دیابتی و تمرین دیابتی تقسیم شدند. حیوانات در گروه تمرین دیابتی برنامه تمرین مقاومتی شامل بالا رفتن از نردبان با وزنه های متصل به دم را انجام دادند (3 روز در هفته، به مدت 4 هفته). پس از 4 هفته تمرین مقاومتی غلظت سرمی گلوکز، انسولین، پروفایل لیپیدی، آدیپونکتین و امنتین-1 اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سطوح سرمی امنتین-1 و آدیپونکتین در گروه کنترل دیابتی در مقایسه با گروه کنترل غیردیابتی پایین تر بود (001/0 >P). پس از 4 هفته تمرین مقاومتی سطوح سرمی آدیپونکتین در گروه تمرین دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به طور معنی داری بالاتر بود (028/0 P=)، لیکن تفاوت معنی داری در سطوح سرمی امنتین-1 بین دو گروه دیابتی مشاهده نشد. همچنین تفاوت معنی داری در پروفایل لیپیدی گروه های مختلف مشاهده نشد. چهار هفته تمرین مقاومتی تغییر معنی داری در سطوح سرمی گلوکز و انسولین موش های صحرایی دیابتی ایجاد نکرد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد تمرین مقاومتی موجب افزایش غلظت سرمی آدیپونکتین در موش های صحرایی دیابتی می شود، بدون آن که تغییر معنی داری در غلظت گلوکز، انسولین، امنتین-1 و پروفایل لیپیدی رخ دهد. به نظر می رسد شدت پایین تمرین و دوره ی کوتاه آن نقش مهمی در عدم مشاهده تغییرات معنی دار در غلظت گلوکز، انسولین و امنتین-1 داشته باشد.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، امنتین، 1، آدیپونکتین، دیابت
  • کاراندیش، فاطمه مفیدی*، محمدطه جلالی، آناهیتا منصوری صفحات 243-251
    مقدمه
    برنامه گرسنگی یک روز در میان، یکی از راهبردهای رژیمی است که در آن غذا تنها به صورت یک روز در میان در دسترس قرار می گیرد. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این رژیم دارای آثار مفیدی مشابه رژیم های کلاسیک کاهنده انرژی شامل کاهش وزن و فواید مرتبط با آن می باشد.
    روش ها
    موش های صحرایی دوازده هفته ای نژاد ویستار از مرکز حیوانات دانشگاه جندی شاپور اهواز تهیه شده و تا 13 هفتگی به طور آزاد تحت رژیم استاندارد قرار گرفتند. سپس به دو گروه AL (دسترسی آزادانه به غذا) یاADF (دسترسی به غذا به صورت یک روز در میان) تقسیم شدند. گلوکز خون ناشتا قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد. توزین روزانه غذای مصرفی و اندازه گیری هفتگی وزن حیوانات تا پایان مداخله انجام شد. آزمون های آماری به صورت دو دامنه انجام و مقدارP کمتر از 05/0 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در انتهای مطالعه اندازه وزن بدن و مقدار غذای دریافت شده در گروه مداخله (ADF) به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل پایین تر بود، اما تفاوت آماری معنی داری در سطح سرمی گلوکز خون ناشتا بین در گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد (ADF) به مدت چهار هفته در کاهش وزن تاثیر مثبتی داشته اما بر سطح گلوکز خون ناشتا بی تاثیر بود.
    کلیدواژگان: رژیم گرسنگی یک روز در میان، کاهش وزن، گلوکز خون ناشتا
  • تکتم محمودزاده، مرضیه ثاقب جو*، علی ثقه الاسلامی، مهدی هدایتی صفحات 252-262
    مقدمه
    دیابت یکی از معضلات سلامتی در تمامی جوامع محسوب می گردد. تداخل ورزشی و تداخل دارویی خصوصا داروهای گیاهی، از جمله رویکردهای بهبود وضعیت افراد دیابتی تلقی می گردد. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی اثر شش هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره بنه، بر عملکرد سلول های بتای پانکراس در موش های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین بود.
    روش ها
    تعداد 36 سر موش نر نژاد ویستار در پنج گروه کنترل سالم، کنترل دیابتی، دیابت + تمرین، دیابت + عصاره، دیابت + تمرین + عصاره قرار گرفتند. دیابت با تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین (mg/kg40) القاء شد. برنامه تمرینی شامل 6 هفته تمرین هوازی روی نوارگردان (5 جلسه در هفته، هر جلسه 40 دقیقه با سرعت 20 متر در دقیقه و شیب 5 درصد) بود. گروه های عصاره در پایان هر جلسه تمرین، بر اساس وزن بدن، عصاره بنه دریافت کردند. پس از 6 هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره، سطوح پلاسمایی گلوکز و انسولین به منظور سنجش عملکرد سلول های بتا (با استفاده از مدل HOMA-B) اندازه گیری شد. داده ها با روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه با سطح معنی داری 05/0P< تحلیل شدند.
    یافته ها
    شاخص HOMA-B در گروه کنترل دیابتی نسبت به گروه کنترل سالم به طور معنی داری بالاتر بود (0001/0P=). همچنین میانگین شاخص HOMA-B در گروه های دیابت + عصاره و دیابت + تمرین + عصاره در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به طور معنی داری پایین تر بود (مقادیر Pبه ترتیب 003/0، 001/0) و بین میانگین شاخص HOMA-B در گروه کنترل دیابتی با دیابت + تمرین اختلاف معنی داری مشاهده نشد (052/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که مصرف عصاره بنه به تنهایی و همراه با انجام تمرین هوازی منجر به بهبودی معنی دار، در عملکرد سلول های بتای پانکراس در موش های دیابتی شده است. همچنین مصرف عصاره به همراه تمرین در مقایسه با تمرین به تنهایی تاثیر بیشتری بر بهبود عملکرد سلول های بتای پانکراس داشته است. به نظر می رسد انجام فعالیت های ورزشی به همراه مصرف گیاهان دارویی خاص، می تواند به عنوان یک روش درمانی مکمل در بهبود وضعیت بیماران دیابتی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت، تمرین هوازی، عصاره بنه، عملکرد سلول های بتا، موش های صحرایی
  • امیربهادر دخیلی، رضا قراخانلو*، منصوره موحدین، علی خازنی، محمد کشاورز صفحات 263-271
    مقدمه
    نوروپاتی دیابت یکی از رایج ترین عوارض دیابت می باشد که با کاهش در سنتز و انتقال نروتروفین ها همراه است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین استقامتی بر بیان ژن NGF در بخش حسی رت های با نوروپاتی دیابت می باشد.
    روش ها
    28 سر رت صحرایی بالغ از نژاد ویستار با میانگین توده بدنی 2/11±271 گرم به طور تصادفی در چهار گروه دیابت کنترل، دیابت تمرین، سالم کنترل و سالم تمرین قرار گرفتند. جهت القا نوروپاتی دیابت، پس از 12 ساعت ناشتایی از روش تزریق درون صفاقی محلول STZ (mg/kg45) استفاده گردید. 2 هفته پس از تزریق STZ پروتکل تمرین استقامتی با شدت متوسط به مدت 6 هفته انجام گردید و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی رت ها قربانی شدند. با استفاده تکنیک Real time-Pcr بیان ژن NGF در بخش حسی نخاع رت ها مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت تعیین معنادار بودن تفاوت بین گروه ها و تعامل متغیرها از تحلیل واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی LSD استفاده گردید.
    یافته ها
    تمرین استقامتی، موجب افزایش معنادار در بیان ژن NGF در رت ها شد. همچنین، کاهش معنی دار سطوح گلوکز خون در گروه دیابت تمرین کرده نسبت به گروه دیابت تمرین نکرده مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    افزایش فعالیت بدنی و تمرین می تواند به طور قوی عوامل پاتولوژیک مرتبط با نوروپاتی دیابت را از طریق افزایش فاکتور رشد عصبی تحت تاثیر قرار دهد. لذا پیشنهاد می گردد افراد دیابتی برای پیشگیری از عوارض عصبی و درمان بیماری های مرتبط با آن از ورزش در کنار دیگر راه های درمانی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابت، تمرین استقامتی، فاکتور رشد عصبی، نخاع
  • رویا کلاهدوز محمدی، محمد جواد حسین زاده، مینا کلاهدوز محمدی، محمدرضا اشراقیان، الناز خرمی، علیرضا استقامتی* صفحات 272-278
    مقدمه
    کوانزیم Q10 یک آنتی اکسیدان محلول در چربی و یک آنتی اکسیدان قدرتمند می باشد که کاهش سطح آن در بیماری های عروقی بسیاری همچون دیابت، پرفشاری خون و نیز قلبی گزارش شده است. با توجه به افزایش استرس اکسیداتیو در دیابت و نقش آن در پیشرفت پرفشاری خون، این مطالعه بر آن شد که اثر مکمل یاری با این کوانزیم را بر سطح فشارخون در بیماران دیابتی نوع دو و رابطه آن با میزان متابولیت های اکسید نیتریک (NOx) را بسنجد.
    روش ها
    64 بیمار دیابتی نوع دو در این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور شرکت کردند اندازه گیری های تن سنجی، فشارخون و بیوشیمیایی در ابتدا و انتهای مطالعه از تمام بیماران به منظور تعیین سطح NOx، قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) و پروفایل لیپیدی انجام گرفت. سپس بیماران به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده مکمل کوانزیم Q10 (mg200) و دارونما به مدت 12 هفته تقسیم شدند.
    یافته ها
    کوانزیم Q10در این مطالعه توانست میزان فشار خون سیستولی (61/27±3/115در مقابل 6/12±2/118mmHg)، دیاستولی (22/8±1/77در مقابل 11/12±3/80 mmHg)، NOx (014/0 Pvalue=)و HbA1c را به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش دهد. کوانزیم Q10 همچنین میزان کلسترول را پس از مداخله در مقایسه با گروه دارونما کاهش داد.
    نتیجه گیری
    مکمل یاری با کوانزیم Q10 به میزان mg200 در روز و به مدت 12 هفته توانست سطح فشارخون سیستولی و نیز دیاستولی، NOx، HbA1c، کلسترول تام و نیز LDL-C را به طور معنی داری در بیماران دیابتی نوع دو کاهش دهد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، Q10، فشارخون، NOx
|
  • Mohammad Asghari Jafarabadi *, Akbar Soltani, Seyede Momeneh Mohammadi Pages 189-210
    The P-Value cannot present a complete measure of association in medical studies considering the association between categorical variables. In such situations، measures are required to reveal the clinical importance of relation along with their statistical significance، as the effect size. This paper aims to introduce the measures of associations for categorical variables and inferences about them in these studies. Principles and method of calculating measures of associations and inference about them including confidence interval and hypothesis testing were presented to assess the relationship between qualitative variables for all types of medical studies taking into account relevant considerations. Additionaly، the method of reporting of findings were introduced in the context of contingency tables. To investigate the relationship between two binary qualitative variables، should be used the Odds Ratio in cross-sectional or case-control studies، the relative risk in cohort studies، and prevalence ratio in cross-sectional studies and risk difference in all type of studies along with their confidence intervals and/or their significance tests considering the independent or related groups of studies. Additionally، for bigger than 2 by 2 tables، the method of calculating of above mentioned measures considering a reference category and other measures such as Phi، Crammers V، contingency and uncertainty coefficients، Lambda، Gamma، Summers D، Kendals tau-b and tau-c would be recommended. In each of these situations، based on research based examples، calculations of tests were performed and their results were presented. To investigate the relationship between a set of risk factors and binary and multi-category qualitative variables، the introduced analyses are recommended considering the situation and purpose of the proposed study.
    Keywords: Relationship, Effect Size, Contingency Table, Odds Ratio, Relative Risk, Prevalance Ratio, Risk Difference
  • Maryam Aalaa, Maryam Peimani *, Hamid Reza Aghaei Meybodi Pages 211-222
    Background
    Today، the internet has been emerged as a potentially effective medium for information exchange and in recent years، the use of web-based training programs has been steadily considered in the prevention and management of chronic diseases such as diabetes. This technology provides an opportunity to make health care more accessible for a large number of people and reduce costs. This review provides a descriptive discussion of web-based behavioural interventions for the management of type 2 diabetes mellitus.
    Methods
    Systematic literature searches were performed using Medline، Embase، Psycinfo، Web of Science and Cochrane library to retrieve articles written in english and published between 2000 and 2012 which fulfilled all inclusion criteria. The search keywords were “diabetes” AND “intervention” AND (“internet OR web”). Only randomised controlled trials and quasi experimental studies were included in this review.
    Results
    A total of 15 studies were reviewed. Goal-setting، personalised coaching، interactive feedback and online peer support groups were some of the successful approaches which were applied in e-interventions to manage type 2 diabetes mellitus. Strong theoretical background، use of other technologies and longer duration of intervention were proven to be successful strategies as well.
    Conclusion
    The web-based interventions have demonstrated some level of favourable outcomes، provided they are further enhanced with proper e-research strategies.
    Keywords: Internet, Diabetes type 2, Interventions
  • Zahra Mirzaeezadeh, Hajar Zarei, Kobra Omidfar * Pages 223-234
    Background
    In this study، using anti-human serum albumin (HSA) -conjugated gold nanoparticles (AuNPs) as an electrochemical label and mobile crystalline material-41 (MCM-41) –polyvinyl alcohol (PVA) mesoporous nanocomposite as an immobilization platform، a new immunosensor was established.
    Methods
    Field emission scanning electron microscopy (FESEM)، cyclic voltammetry (CV)، and differential pulse voltammetry (DPV) have been applied to determine the physicochemical and electrochemical properties of this hybrid film in immunosensor development.
    Results
    A suitable attachment between HSA and MCM-41 and also a thick layer deposition of MCM-41–HSA–PVA film onto the electrode surfaces was observed by FESEM. DPV was employed for quantitative determination of antigen.
    Conclusion
    In optimal conditions، this immunosensor could detect HSA in a high linear range (0. 5– 200 µg ml -1 with a low detection limit of 1 ng ml -1. This new strategy showed acceptable reproducibility، stability، and reliability and could also be applied to detect the other antigens.
    Keywords: Immunosensor, Albumin, MCM, 41, PVA, Nanocomposite
  • Alireza Safarzade, Khadije Esmailpour, Elahe Talebi-Garakani *, Rozita Fathi Pages 235-242
    Background
    Adiponectin and omentin-1 are adipokines with insulin-sensitizing properties. The aim of this study was to investigate the effect of resistance training on serum levels of adiponectin and omentin-1 in Streptozotocin-induced diabetic rats.
    Methods
    Twenty four male Wister rats (12-14 weeks’ old) were randomly divided into three groups: non-diabetic control، diabetic control، and diabetic training. The rats in diabetic training group were subjected to a resistance training program (3 days/wk، for 4 wk) consisted of climbing a ladder carrying a load suspended from the tail. Following four weeks resistance training serum glucose، insulin، lipid profile، adiponectin، and omentin-1 concentrations were measured.
    Results
    Serum levels of omentin-1 and adiponectin were significantly lower in diabetic control group compare with non-diabetic control group (P<0. 001). After 4 weeks of resistance training serum adiponectin levels was significantly higher in diabetic trained group compared with diabetic control group (P= 0. 028)، but we did not find any significant difference in omentin-1 levels between two diabetic groups. Morever، we did not find any significant difference in serum lipid profile among all groups. Four weeks resistance training did not change serum glucose and insulin concentrations in diabetic rats.
    Conclusion
    This study indicated that resistance training could increase serum adiponectin levels in diabetic rats without significant changes in lipid profile، glucose، insulin، and omentin-1 concentrations. It seems low intensity and short term duration of resistance training had important roles in failure of significant changes of omentin-1، glucose، and insulin concentrations.
    Keywords: Resistance Training, Omentin, 1, Adiponectin, Diabetes Mellitus
  • Majid Karandish, Fateme Mofidi *, Mohammad Taha Jalali, Anahita Mansouri Pages 243-251
    Background
    Alternate Day Fasting (ADF) is one of dietary regimens in which food is available only every other day. Available limited evidence shows that this regimen may result in beneficial effects similar to classic caloric restriction، including weight loss and other associated useful effects of weight loss.
    Methods
    Twelve week-old Wistar rats were obtained from animal house of Jundi Shapur University and fed a standard diet. Food was provided ad-libittum (AL) until 13 week of age. At that time rats were assigned to one of two groups: AL fed ad libitum or ADF، provided access to food every other day. Body weight was measured each week on the same day and time. Food intake was measured daily. Fasting blood glucose levels were measured before and after the intervention. Statistical tests performed as two-tailed and P value of less than 0. 05 was considered as statistically significance level.
    Results
    At the end of the intervention period body weight and food intakes of the (ADF) group were significantly lower than AL group (p<0. 05) but there were not significant changes in fasting blood glucose levels.
    Conclusion
    According to findings of this experimental study، ADF regimen could be used as an individualized eating strategy for weight loss but it could not have beneficial effects on fasting blood glucose levels.
    Keywords: Alternate Day Fasting, Food intake, Weight loss, Fasting blood glucose
  • Toktam Mahmudzadeh, Marziyeh Saghebjoo *, Ali Seghatol Eslami, Mehdi Hedayati Pages 252-262
    Background
    Diabetes is considered as one of the health problems in all societies. Exercise training and drug interventions، especially herbal medicines، consider as approaches to improving diabetes. The objective of this study was to investigate the effect of 6 weeks of aerobic training and Pistacia atlantica extract consumption on pancreatic β-cells function in streptozotocin-induced diabetic rats.
    Methods
    Thirty six male Wistar rats divided into five groups: normal control، diabetic control، diabetes+aerobic training، diabetes+extract، diabetes+aerobic training+extract. Diabetes was induced by intra-peritoneal injection of streptozotocin (40mg/kg). Exercise program was include 6 weeks of aerobic training on a treadmill (5 sessions per week، 40 minutes per session، with a speed of 20m/min and 5% incline). Extract groups were received Pistacia atlantica extract based on body weight، at the end of each training session. After 6 weeks of aerobic training and Pistacia atlantica extract consumption، plasma glucose and insulin levels were measured for determination of β-cells function (HOMA-B). Data were analyzed via ANOVA، with a significant level P<0. 05.
    Results
    HOMA-B index in diabetic control group was significantly higher than normal control group (P=0. 0001). Also mean of HOMA-B index in diabetes+extract and diabetes+exercise training+extract groups was significantly lower than diabetic control group (P values 0. 003، 0. 001 respectively) and between mean of HOMA-B index in diabetic control group with diabetes+aerobic training group were observed no significant differences (P=0. 052).
    Conclusion
    The results of this study showed that Pistacia atlantica extract consumption، alone and along with aerobic training leads to significant improvement in pancreatic β-cells function in diabetic rats. Also extract consumption along with aerobic training in comparison to training alone has had greater impact on the improvement of pancreatic β-cells function. It seems that aerobic training along with the use of specific herbal plants can be considered as a complementary therapy in improvement of diabetics.
    Keywords: Diabetes, Aerobic training, Pistacia atlantica extract, ?, cells function, Rats
  • Amirbahador Dakhili, Reza Gharakhanlou *, Mansoureh Movaheddin, Ali Khazani, Mohammad Keshavarz Pages 263-271
    Background
    Diabetic neuropathy is one of the most common complications of diabetes mellitus، which is associated with a decrease in the synthesis and transport of neurotrophins. The aim of present study was to investigate the effect of endurance training on gene expression of nerve growth factor (NGF) in the sensory spinal cord of rats with diabetic neuropathy.
    Methods
    Twenty eight adult male Wistar rats in the body mass range of 326. 3±8. 4 gr، randomly assigned in to four groups: diabetic control، diabetic training، healthy control and healthy training. For inducing diabetic neuropathy، after twelve hours of food deprivation، intraperitoneal injection of STZ solution (45 mg/Kg) method was used. Two weeks after STZ injection، the endurance training protocol was performed for six weeks and Twenty four hours after the last training session، rats were sacrificed. Gene expression of NGF in rat spinal sensory segments were measured with Real time technique. In order to determine the significant differences between groups and Interaction independent variables two way anova and LSD post hoc test were used.
    Results
    Endurance training، resulted in a significant increase in gene expression of NGF in the rats. Also، in compare with diabetic control، training led to significant decrease in blood glucose levels in diabetic training group.
    Conclusion
    Increased physical activity and exercise can strongly affect pathological factors associated with diabetic neuropathy by increasing nerve growth factor. It is recommended that for prevention of neurological complications and treatment of diseases associated with diabets exercise training could be used as a non-pharmachological treatment.
    Keywords: Diabetic neuropathy, Endurance training, Nerve growth factor, Spinal cord
  • Roya Kolahdouz Mohammadi, Mohammad Javad Hosseinzadeh-Attar, Mina Kolahdouzmohammadi, Mohammad Reza Eshraghian, Elnaz Khorrami, Alireza Esteghamati * Pages 272-278
    Background
    CoQ10 is a lipid-soluble and a powerful antioxidant. Decreased level of this antioxidant was reported in many conditions like vascular، diabetes، high blood pressure and coronary artery diseases. With regards to increased oxidative stress in diabetes and its role in the development of high blood pressure، this study aimed to examine the effect of Q10 supplementation on blood pressure level and its relation to nitric oxide metabolites (NOx) level in type 2 diabetic patients.
    Methods
    In this 12-week randomized controlled trial، T2D subjects received either placebo or coenzyme Q10 (100 mg twice a day). Anthropometric measures، blood pressure، biochemical analysis including NOx level، fasting blood glucose، glycosylated hemoglobin (HbA1c) and lipid profile were evaluated at the beginning and after the intervention.
    Results
    The intervention resulted in a significant improvement in systolic blood pressure (115. 3±27. 61 versus 118. 2±12. 6 mmHg)، diastolic blood pressure (77. 1±8. 22 versus 80. 3±12. 11mmHg)، NOx (Pvalue=0. 014) and HbA1c. Moreover; Q10 supplementation resulted a significant decrease in elevated levels of cholesterol.
    Conclusions
    In conclusion، CoQ10 supplementation (200 mg/day) for 12 weeks، significantly decreased systolic and diastolic blood pressure، NOx، HbA1c، total cholesterol and LDL-C in type 2 diabetic patients.
    Keywords: Type 2 diabetes_Q10_Blood pressure_NOx