فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال سیزدهم شماره 6 (پیاپی 57، امرداد و شهریور 1393)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال سیزدهم شماره 6 (پیاپی 57، امرداد و شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا صفدری، مهتاب علیزاده، مریم محمدی آذر*، فرشاد شریفی، حسین فخرزاده صفحات 439-446
    مقدمه
    افزایش پیش رونده جمعیت سالمندان در بسیاری از کشورهای توسعه یافته موجب معطوف شدن توجه به سلامت این گروه سنی شده است. خدمات مراقبت در منزل نقش اساسی در حمایت از اعضا خانواده فرد سالمند به عنوان مراقب و نیز مراقبین شاغل جهت کمک به ادامه زندگی مستقل سالمند در جامعه دارند. از آنجایی که در کشور نیاز به ایجاد و گسترش خدمات مراقبت در منزل برای سالمندان هر روز بیشتر احساس می شود، لذا این پژوهش با هدف مقایسه ساختار نظام مراقبت در منزل سالمندان در کشورهای توسعه یافته جهت ارائه راهکارهای کاربردی مناسب برای کشور ایران انجام گرفته است.
    روش ها
    برای انجام این پژوهش، ابتدا به جستجوی پایگاه های اطلاعاتی مناسب در این زمینه پرداخته و سپس با در نظر گرفتن اهداف مطالعه، کلید واژه های مناسب انتخاب شدند. در ادامه با استفاده از این کلید واژه ها، مقالات مرتبط از مجلات معتبر، به زبان فارسی و لاتین مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش در ارتباط با ساختار برنامه مراقبت در منزل سالمندان نشان می دهد که کشورهای توسعه یافته به تعیین اهداف، نیازها، اولویت ها و تهیه برنامه ای مدون در ارتباط با نیازهای سالمندان ساکن منازل پرداخته اند. این کشورها برای حفظ استقلال و توانایی سالمندان و تامین مراقبت و خدمات درمانی برای سالمندانی که به نوعی توانایی خود را برای مراقبت فردی از دست داده اند، خدماتی را در قالب برنامه مراقبت در منزل در نظر گرفته اند.
    نتیجه گیری
    بررسی ها نشان داده است که خدمات مبتنی بر جامعه و خدمات مراقبت در منزل که جزء خدمات پزشکی محسوب نمی شوند، می توانند به عنوان برنامه پشتیبان جهت ادامه زندگی مستقل سالمندان در منازل خود و حفظ کیفیت زندگی آنان در دراز مدت عمل نمایند. با توجه به اینکه خدمات مراقبت در منزل نقش قابل توجهی در پیشگیری از موارد بستری مجدد سالمند در بیمارستان داشته و به حفظ استقلال و افزایش کیفیت زندگی سالمندان کمک می نماید، بنابراین به نظر می رسد که در ایران نیز باید این خدمات برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان ارائه گردد.
    کلیدواژگان: سالمندی، مراقبت در منزل، کشورهای توسعه یافته، ایران
  • سیما قاسمی، بهارک نجفی، علیرضا معماری، ندا نظری، فریبرز بختیاری، مهتاب علیزاده خویی، سید مسعود ارزاقی، شروان شعاعی، ندا مهرداد، فرشاد شریفی* صفحات 447-454
    مقدمه

    زمین خوردن یکی از معضلات دوران سالمندی است. سالمندان ساکن موسسات نگه داری به سبب وضعیت سلامت خود و شرایط محیطی بیشتر در معرض زمین خوردن هستند. این مطالعه به منظور رصد عوامل موثر بر زمین خوردن سالمندان در آسایشگاه خیریه کهریزک طراحی و اجرا شده است.

    روش ها

    این مطالعه یک پژوهش طولی آیندهنگر بود. 194 نفر از ساکنان آسایشگاه خیریه کهریزک دارای معیارهای ورود به مطالعه به صورت خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. در ابتدای مطالعه اطلاعات دموگرافیک، شیوهزندگی، سابقه بیماری ها و دارویی، توانایی بینایی با روش پرسشگری و اندازه گیری های آنتروپومتریک، همچنین اطلاعات مربوط به وضعیت شناختی با استفاده از پرسشنامه های آزمون خلاصه شده ذهنی، سنجش وضعیت ذهنی مختصر و وضعیت تعادل با استفاده از آزمون حرکت Tinetti و خرده امتیاز تعادل و راه رفتن آن، وضعیت افسردگی با استفاده از امتیاز افسردگی سالمندان-15، جمع آوری شد. پیگیری شرکت کنندگان شامل بروز زمین خوردن و عوارض آن، به صورت روزانه با تلفن و همچنین پر کردن فرم حوادث و سوانح توسط مسئول بخش انجام گرفت. داده ها با استفاده از مدل رگرسیون تک متغیره و چند متغیره آنالیز شدند.

    یافته ها

    میانگین سن شرکت کنندگان 8/82 ±76/02 سال و میانگین روزهای پیگیری 189/26±754/40 روز بود. 44 مورد زمین خوردن در مدت پیگیری (بیش از دو سال) ثبت شد و میزان زمین خوردن در سال 22/7 به ازای هر صد نفر شرکت کننده بود. سابقه سکته مغزی، پارکینسون، کاهش بینایی، مصرف داروهای ضد افسردگی، امتیاز Tinetti و خرده امتیاز تعادل Tinetti در مدل چند متغیره رگرسیون کاکس بعد از تعدیل (برای سن، جنس، مدت بقاء و نمایه توده بدنی)، با زمین خوردن ارتباط داشت.

    نتیجه گیری

    زمین خوردن در سالمندان با سابقه بیماری های مزمن مانند سکته مغزی و پارکینسون، وضعیت بینایی، مصرف داروهای ضد افسردگی در ارتباط است و ابزار Tinetti قابلیت پیشگویی بروز زمین خوردن را در سالمندان دارد.

    کلیدواژگان: زمین خوردن، سالمندان، آسایشگاه سالمندان، مطالعه طولی آینده نگر
  • بهارک نجفی، فریبرز بختیاری، آذر معنوی، محمدرضا صوفی نژاد، حسین فخر زاده، سید مسعود ارزاقی، مهتاب علیزاده، ندا نظری، شروان شعاعی، فرشاد شریفی صفحات 455-461
    مقدمه
    احتمال مرگ و میر در سالمندان به دلایل مختلف بیشتر است. هدف این مطالعه بررسی علل مرگ سالمندان و میزان دقت علل مرگ ثبت شده در گواهی مرگ با استفاده از بررسی مجدد پرونده پزشکی می باشد.
    روش ها
    این پژوهش بر پایه داده های گواهی فوت و بررسی مجدد پرونده های تمام افراد فوت شده توسط پزشک متبحر دیگر از فروردین 91 تا پایان آبان ماه 91 در آسایشگاه خیریه کهریزک انجام شده است. در مجموع پرونده 156 نفر از سالمندان 65 سال و بالاتر که در این مدت فوت شده بودند، بررسی شد. متغیرهای استخراج شده شامل ویژگی های دموگرافیک (سن و جنس)، تاریخ و ساعت تشخیص مرگ و علل مرگ بود.
    یافته ها
    میانگین سن فوت شدگان (8/05) 83/3 سال، میانگین سن در زنان 84/2 و در مردان 81/5 سال بود (0/01>P). بیشترین علت مرگ سالمندان در گواهی فوت و بررسی مجدد پرونده پزشکی، مرگ ناگهانی قلبی به ترتیب با 42/5% و 25/9% بود. بالاترین میزان هم خوانی بین علل مرگ گواهی فوت و بررسی مجدد پرونده پزشکی، با استفاده از ضریب کاپا در مورد خون ریزی گوارشی (0/75=K) و پس از آن در سرطان ها (0/71=K) و عفونت های تنفسی (0/67=K) دیده شد (0/01>Ps). کاپای میزان کلی بین دو روش ثبت علت مرگ 0/50 محاسبه شد. بیشترین تعداد مرگ در فاصله ساعات 13:59 – 12:00 و بعد از آن در فاصله ساعات 9:59 - 8:00 به ترتیب 16/2% و 14/1% اتفاق افتاد.
    نتیجه گیری
    علل مرگ ثبت شده در گواهی های فوت در آسایشگاه های سالمندان از دقت چندانی برخوردار نیست. با توجه به شیوع بالای مرگ ناگهانی قلبی در مراکز نگه داری سالمندان، فراهم کردن امکانات و تیم احیاء قلبی-ریوی می تواند در کاهش این نوع مرگ ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: علل مرگ، سالمندان، مرگ ناگهانی قلبی، ثبت فوت، ایران
  • محمد جعفر محمودی، سودابه اعلاتاب، فرشاد شریفی، فرهنگ درخشان، حسین فخرزاده صفحات 462-468
    مقدمه
    سندرم متابولیک شامل مجموعه ای از اختلالاتی است که خطر بیماری های قلبی- عروقی و دیابت نوع دو را افزایش می دهد. در این مطالعه میزان اثربخشی مصرف اسیدهای چرب امگا 3 بر اجزای این سندرم مورد بررسی قرارگرفت.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه مداخله ای دوسو کور بود که بر روی 199 نفر از سالمندان آسایشگاه کهریزک تهران انجام گرفت. شرکت کنندگان به دو گروه دارو (100 نفر) و دارونما (99 نفر) تقسیم شدند. در گروه دارو، بیماران کپسول های حاوی180 میلی گرم EPA و 120 میلی گرم DHA و در گروه دارونما، دارونما را به مدت 6 ماه دریافت کردند. فشارخون، اندازه دور کمر، و پارامترهای خونی و همچنین سطح سرمی APO A1، APO B، hs-CRP، ESR، و انسولین در هر دو گروه در ابتدای مطالعه و پس از شش ماه بررسی شد.
    یافته ها
    در گروه دارو 89 نفر و در گروه دارونما 87 بیمار مطالعه را به پایان رساندند. میانگین سنی افراد در دو گروه دارو و دارونما به ترتیب 9/69 ±74/13و 75.17 ± 8.70 سال بود. در گروه دارو، استفاده از امگا 3 توانست سطح فشارخون دیاستولیک(P = 0.001) و همچنین میزان تری گلیسرید خون (P = 0.01) را به صورت معنی داری نسبت به گروه دارو نما کاهش دهد. اما در سایر پارامترهای اندازه گیری شده تغییر آماری ملاحظه نشد.
    نتیجه گیری
    مصرف اسیدهای چرب امگا 3 با دوز استفاده شده در این مطالعه ممکن است که بتواند در بهبود علائم سندرم متابولیک در سالمندان کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، سالمندان، اسیدهای چرب امگا 3، کارآزمایی بالینی
  • حبیبه متین، بابک رستگاری مهر، محمد اسحاق افکاری، مهناز صلحی، محمدحسین تقدیسی، مرتضی منصوریان، زهرا شفیعیان، مصطفی قربانی، حمید آسایش، حمید جعفر علیلو* صفحات 469-478
    مقدمه
    افزایش جمعیت سالمندی و به تبع آن افزایش میزان بیماری های مزمن و کاهش سطح کیفیت زندگی سالمندان مشکلات زیادی را برای جوامع مختلف در پی داشته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی با استفاده از سازه های آموزشی الگوی پرسید در ارتقاء کیفیت زندگی سالمندان انجام شده است.
    روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی 54 نفر از سالمندان تحت پوشش فرهنگ سرای سالمندان تهران در قالب دو گروه آزمون و کنترل در سال 1388 شرکت داشتند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای بر اساس مدل پرسید و همچنین پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت استفاده شد و کیفیت زندگی سالمندان قبل و 1 ماه بعد از مداخله آموزشی بررسی شد. برای آنالیز داده های حاصل از این بررسی نیز از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، تی مستقل و تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کل کیفیت زندگی سالمندان گروه آزمون، قبل و بعد از مداخله آموزشی با مقدار 0/05< P اختلاف معنی داری نشان داد ولی بین نمره کل دو گروه تفاوت معنی دار آماری مشاهده نشد. همچنین ارتباط عامل مستعد کننده (نگرش)، بعضی از عوامل قادر کننده و عوامل رفتاری با کیفیت زندگی با مقدار 0/05< P معنی دار بود. بررسی ارتباط سازه مستعد کننده (آگاهی) و عوامل تقویت کننده با کیفیت زندگی نتیجه آماری معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که برنامه های آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت در ارتقاء کیفیت زندگی سالمندان موثر است.
    کلیدواژگان: سالمند، الگوی پرسید، کیفیت زندگی، فرهنگ سرای سالمندان
  • حمید آسایش، مصطفی قربانی*، محمد پرورش مسعود، حسین رحمانی انارکی، حسین انصاری، مرتضی منصوریان، عزیز رضا پور، فرشاد شریفی، رسول محمدی صفحات 479-486
    مقدمه
    کارکنان بهداشتی نگرش ها و باورهای متفاوتی نسبت به سالمندان دارند که بر رفتار آن ها در ارائه خدمات سلامت به این افراد موثر است. این مطالعه با هدف تعیین نگرش پزشکان عمومی شاغل در مرکز بهداشتی درمانی استان گلستان نسبت به سالمندان انجام شده است.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 152 نفر از پزشکان شاغل در مراکز بهداشتی استان گلستان به طور تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس نگرش نسبت به سالمندان کوگان برای گردآوری داده ها استفاده شد. آنالیز داده ها در محیط نرم افزار آماری SPSS 16 با آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن پزشکان شرکت کننده در این مطالعه 5/82± 32/73 بود. میانگین نمره کل نگرش نسبت به سالمندان 10/22 ± 115/48 بود (دامنه نمرات در مقیاس 204-34). 54/2 درصد از پزشکان عمومی نمره کم تر از میانگین را در مقیاس نگرش به سالمندان کسب کرده بودند. میانگین نمرات نگرش منفی نسبت به سالمندان بالاتر از میانگین نمرات نگرش مثبت بود که از لحاظ آماری معنی دار بود (0/001 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، فقط نیمی از پزشکان عمومی، نگرش نسبتا مطلوبی نسبت به سالمندان داشتند. از آنجایی نگرش های منفی با تاثیر بر رفتارهای افراد می تواند سبب اختلال در ارائه خدمات سلامت گردد بنابراین طراحی برنامه هایی برای بهبود نگرش پزشکان نسبت به سالمندان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سالمند، نگرش، پرسشنامه کوگان، پزشک عمومی، گلستان
  • فریبرز بختیاری، مهشید فروغان*، حسین فخرزاده، ندا نظری، بهارک نجفی، مهتاب علیزاده، سید مسعود ارزاقی، فرشاد شریفی، شروان شعاعی، مصطفی قربانی صفحات 487-494
    مقدمه
    یکی از مشکلات شایع دوران سالمندی که شیوع آن با افزایش سن افزایش می یابد، زوال عقل است. با تشخیص زود هنگام افراد مبتلا به این مشکل میتوان به بهیود کیفیت زندگی این افراد کمک کرد. هدف از این مطالعه سنجش روایی و پایایی آزمون کوتاه شده شناختی فارسی در سالمندان ساکن در خانه های سالمندان است.
    روش ها
    176 نفر سالمند با سن 60 سال و بالاتر ساکن آسایشگاه خیریه کهریزک دارای شرایط ورود به مطالعه، به صورت تصادفی ساده براساس کد پرونده پزشکی انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک، سابقه قبلی پزشکی جمع آوری شد. پرسشنامه مقیاس افسردگی سالمندان (Geriatric Depression Scale)، مقیاس تباهی همه جانبه (Global Deterioration Scale) و همچنین پرسشنامه آزمون کوتاه شده شناختی هنجار شده فارسی برای شرکت کنندگان تکمیل گردید. بر اساس معیارهای تشخیصی دمانسDSM-IV، افراد به دو گروه با وضعیت شناختی طبیعی و دچار اختلال شناخت تقسیم شدند. از نقاط برش مقیاس تباهی همه جانبه برای سنجش میزان روایی، حساسیت و ویژگی آزمون کوتاه شده شناختی فارسی، استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن شرکت کننده (7/94)77/30 بود. روایی افتراقی آزمون کوتاه شده شناختی برای تشخیص افراد بدون اختلال شناختی و با اختلال شناختی مناسب بود [به ترتیب (2/33) 7/35 و (2/29) 5/96 و 0/01 >P] بود و در نقطه برش 8 >AMT، حساسیت 92/15% و ویژگی 5/81% بر اساس مقیاس تباهی همه جانبه، داشت. همچنین میزان حساسیت و ویژگی براساس معیارهای D SM IV به ترتیب برابر با 64/9 و 64% با نقطه برش 7 بود. پایایی درونی AMT فارسی شده قابل قبول بود (ضریب کرومباخ آلفا = 0/76). همچنین پایایی برونی آن برای یک آزمون گر خوب بود (ضریب همبستگی بین گروهی =0/89).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که آزمون کوتاه شده شناختی فارسی از روایی و پایایی خوبی در سالمندان ایرانی برخوردار است
    کلیدواژگان: وضعیت شناختی، ارزیابی روانسنجی، آزمون کوتاه شده شناختی، سالمندان، ایران
  • علی دل پیشه، مرتضی منصوریان*، بابک رستگاری مهر، شبنم شکوهی اردبیلی، مهران بابانژاد، مصطفی قربانی، زهرا شفیعیان، عزیز رضاپور صفحات 495-503
    مقدمه
    جمعیت جهان رو به پیر شدن است و انتظار می رود که در سال 2020 بیش از یک میلیارد نفر از جمعیت جهان را سالمندان تشکیل دهند. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت اقتصادی-اجتماعی و سلامت جسمی سالمندان ساکن در استان ایلام در سال 1390صورت گرفته است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که در آن 1012 سالمند ساکن در شهرستان های استان ایلام به روش تخصیص متناسب در مطالعه شرکت داده شدند. گردآوری داده ها با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد صورت گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه برابر 8/02 ±70/1 سال بود. اختلاف معنی داری بین وضعیت اشتغال و نوع شغل سالمندان مورد مطالعه به تفکیک شهرستان محل سکونت وجود داشت (0/001 >P). میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک افراد مورد مطالعه به ترتیب 28/38±133/03 و 8/02±11/76 و میانگین توده بدنی آن ها 4/84±25/72 بود. 36/1% از سالمندان مورد مطالعه سابقه ابتلا به بیماری های قلبی داشته، 15% مبتلا به دیابت و 22/5% دچار مشکل تنفسی بودند. 45/3% سابقه جراحی، 72/8% سابقه درد مفاصل، 64/6% سابقه درد اسکلتی و 12/6% سابقه سکته مغزی داشتند. 23/8% دچار مشکل شناخت زمان، 22/8% شناخت مکان، 22/2% شناخت اشخاص، 25/9% دچار لرزش در دست و سر بودند.
    نتیجه گیری
    مشکلات شایع جسمی سالمندان استان ایلام تا حدود زیادی به مشکلات جسمی گزارش شده سالمندان از سایر نقاط کشور شباهت دارد و عمده ترین تفاوت ها به وضعیت اقتصادی- اجتماعی برمی گردد که با توجه به پایین تر بودن درآمد سرانه استان ایلام در مقایسه با سایر استان ها، این امر بر وضعیت سلامت سالمندان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: سالمندی، وضعیت سلامت، وضعیت اقتصادی، اجتماعی، ایلام، ایران
  • محمدحسین حاجی ابراهیمی*، عبدالرحمان چرکزی، بابک رستگاری مهر، آناهیتا همایون پور، زهرا حاجی ابراهیمی، مرتضی منصوریان، مصطفی قربانی، زهرا شفیعیان، عزیز رضاپور صفحات 505-512
    مقدمه
    سلامت دهان و دندان سالمندان هم از نظر تغدیه ای، نوع غذای مورد استفاده و سلامت جسمی و هم از نظر اعتماد به نفس و ظاهر سالمند دارای اهمیت است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان سالمندان شهر گرگان انجام گرفت.
    روش ها
    در یک پژوهش توصیفی- تحلیلی تعداد 869 نفر سالمند به روش نمونه گیری تصادفی منظم وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق پرسشنامه پیشنهادی سازمان داشت جهانی برای ارزیابی وضعیت سالمندان تهیه و به روش مصاحبه تکمیل گردید. داده ها از طریق آمار توصیفی و آزمون کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری 0/05> P در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    54/3 درصد مردان و 62/6 درصد زنان تمامی دندان های خود را از دست داده بودند. حفظ تمامی دندان ها در دهان در مردان 6/4 درصد و در زنان 1/5 درصد بود. متوسط دندان های از دست رفته در مردان 12/4±22/5دندان و در زنان 11/2±24/4 بود. از دست دادن کامل دندان ها در افراد مجرد به طور معنی داری بیشتر از افراد متاهل بود. بین بی دندانی کامل و متغیر تعداد فرزندان ارتباط معنا داری مشاهده شد به طوری که این مقدار در سالمندان با تعداد فرزندان کمتر، کمتر از سالمندان با تعداد بیش از 4 فرزند بود. میزان دندان های از دست رفته کامل در بین سالمندان با وضعیت اقتصادی بد، بیشتر از سالمندان با وضعیت اقتصادی خوب بود.
    نتیجه گیری
    سلامت دهان و دندان سالمندان مورد بررسی نامناسب است. برنامه ریزی و مداخلات مناسب برای حفظ دندان ها تا سنین سالمندی از سنین پایین تر محسوس است.
    کلیدواژگان: سالمندان، سلامت دهان و دندان، شیوع، ایران، گرگان
  • سپیده انصاری، فرشاد شریفی، یاسر تجلی زاده خوب، فرهاد کامرانی، حسین فخرزاده * صفحات 513-524
    مقدمه
    دمانس یک مسئله شایع سلامت در جامعه سالمندی است. مطالعات نشان داده اند که میزان سختی شریانی می تواند اختلالات شناختی را پیش بینی نماید. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط میان سختی شریانی و وضعیت شناختی در سالمندان بود.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی 60 نفر شامل 31 زن و 29 مرد ≥ 60 سال مراجعه کننده به بیمارستان خاتم الانبیاء شهر تهران که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند، به روش تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات با اخذ مشخصات دموگرافیک، اجرای مقیاس تباهی همه جانبه و مقیاس افسردگی سالمندان 15 سوالی به روش مصاحبه چهره به چهره جمع آوری گردید. سختی شریانی با دستگاه اسفیگوموکور و با سنجش سرعت موج نبض کاروتید - فمورال محاسبه شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از مدل رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان (7/62) 72/62 بود. میانگین سن در گروه با اختلال شناختی، بالاتر از گروه با وضعیت شناختی طبیعی بود [به ترتیب (7/36)73/40در مقابل (8/00)70/27، 0/05 = P]. میانگین سنوات تحصیلی شرکت-کنندگان در گروه با وضعیت شناختی طبیعی بالاتر از دیگر گروه ها بود (P < 0.01). میانگین سرعت موج نبض در شرکت-کنندگان (4/11)11/81 متر بر ثانیه بود. سرعت موج نبض با تشدید اختلال شناختی، افزایش یافت (m/s 7/24 در گروه با وضعیت شناختی طبیعی و m/s 15/52 در گروه با اختلال شناختی شدید) (0/01 > P).
    نتیجه گیری
    سرعت موج نبض با وضعیت شناختی رابطه عکس دارد. به نظر می رسد سختی شریانی مستقل از سایر عوامل خطر قلبی-عروقی با کاهش وضعیت شناختی مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: اختلال شناختی، سختی شریانی، سالمندی
|
  • Reza Safdari, Mahtab Alizadeh, Maryam Mohamadiazar *, Farshad Sharifi, Hossein Fakhrzadeh Pages 439-446
    Background
    Reducing in mortality rate due to improved health status in recent years has led to an increased number of elderly people in the world. Therefore, this study aimed to determine the structure of the home care plane in developed countries to provide practical implementations for Iran. This paper is based on valid studies, library and internet searches in databases like science directly, Springer, Proquest, and advanced search in Google to review the literature on the home care programs in developed countries.
    Results
    Documents showed that developed countries have established the aimed, needs, priorities programming of the elderly home care plan. Those groups of countries have designed the home care services to care of older people in their homes respect to maintained of their function and ability as independent individuals.
    Conclusion
    The investigations have been shown that community-based services and home care programs that is not considered as a medical service component, could be eliminated the support needs, and helped the elderly people to live independently and continue their life with quality. Considering the significant role of home services in the prevention of hospital readmission in elderly and to maintain of independency rate and also increasing the quality of life in elderly people, is a necessary issue in Iran that makes to improve on the quality of life in Iranian seniors.
    Keywords: Elderly, Home care, Developed countries, Iran
  • Sima Ghassemi, Baharak Najafi, Alireza Memari, Neda Nazari, Fariborz Bakhtiari, Mahtab Alizadeh Khoei, Seyed Masood Arzaghi, Shervan Shoaee, Neda Mehrdad, Farshad Sharifi Pages 447-454
    Background

    Falling is one of the health problems among aged population. Elderly living in institutions are at greater risk of falling than those dwellings in the community, due to their health status and environmental conditions. This study was designed and conducted aimed to address the factors affecting falls in Kahrizak Charity Foundation (KCF).

    Methods

    This is a prospective longitudinal study, which 194 of residents of KCF were participating in it with inclusion criteria were selected by Random Cluster sampling. They were enrolled after signing an informed consent. At baseline the data of demographic, lifestyle, past medical history and visual ability were collected by interviewing. The anthropometric measurements were performed as well. Cognitive status data were collected using abbreviated mental test (AMT) questionnaire and mini mental state examination (MMSE), balance status was assessed using the Tinetti mobility test (TMT) and its balance and gait sub- scores, depression was detected using the geriatric depression scale-15 (GDS-15). The participants were monitored for the falls occurrence its complications by daily call with caregivers and filling out the special forms for the recording of the falls occurrence by the head nurse. Data were analyzed using univariate and multivariable Cox-regression models.

    Results

    The mean age of the participants was76.02 (8.82) years and the mean follow-up days was 754.40±189.26 days. 44 cases of falls were recorded during follow-up (over two years). The fall rate was 22.7 subjects per 100 participants per year. History of stroke, Parkinson's disease, visual loss, taking antidepressants, TMT score and TMT balance sub-score after adjustment (for age, sex, body mass index and survival time) were associated with falls.

    Conclusion

    The falls among nursing home elderly residents were associated with a history of chronic diseases such as stroke and Parkinson's diseases, visual acuity, use of antidepressants and the TMT and its balance sub score.

    Keywords: falls, nursing home, prospective longitudinal study, aged
  • Baharak Najafi, Fariborz Bakhtiyari, Azar Manavi, Mohammad Reza Soufinejad, Hossein Fakhrzadeh, Seyed Masoud Arzaghi, Mahtab Alizadeh, Neda Nazari, Shervan Shoaee, Farshad Sharifi Pages 455-461
    Background
    Because of various health problems, the risk of the death in the elderly is higher than adults. The purpose of this study was to investigate the causes of the death, and comparing the cause of death that recorded on the death certificates and those were extracted from the medical records review.
    Methods
    Variables included the demographic characteristics (age and sex), time of death and the cause of death were recorded in the death certifies and those were extracted from the medical records.
    Results
    The mean of death age was 83.8 (8.50) years and in women and men were 84.2 and 81.5 years, respectively, (P < 0.01).The most prevalent cause of death was sudden cardiac death based on both death certificates recorded and review of medical records were 42.5% and 25.9% respectively. Sudden cardiac death in both methods was higher in women than men. Using the kappa, the highest degree of correspondence about the cause of death between two method was about gastrointestinal bleeding (K = 0.76) and then the cancers (K = 0.71) and respiratory infections (K =0.67). Total Kappa of two methods for causes of mortality was 0.50. The most cases of death were reported during 12:00 – 13:59 and 8:00 – 9:59am, time period (16.2 % and 14.1% respectively).
    Conclusion
    the causes of deaths, which are recorded in the elderly nursing homes, do not have enough accuracy. Due to the high incidence of sudden cardiac death in elderly in nursing homes, resuscitation facilities and teams may be helping to reduce these types of death.
    Keywords: causes of death, Aged, sudden cardiac death, death registry, Iran
  • Mohammad Jafar Mahmoudi, Soodabeh Alataab, Farshad Sharifi, Farhang Derakhshan, Hossein Fakhrzadeh Pages 462-468
    Background
    Metabolic syndrome is a cluster of disorders which altogether increase the risk of cardiovascular disease and type 2 Diabetes. We evaluated the effect of consumption of Omega-3 Fatty Acids on different components of this syndrome.
    Methods
    This was a double blind placebo controlled clinical trial on 199 elderly residents of Kahrizak charity foundation in Tehran. Participants were divided into two groups of intervention and control, consisting of 100 and 99 persons, respectively. The intervention group was given the Omega-3 Fatty Acid capsules contain 180 mg EPA and 120 mg DHA once daily. The control group was given placebo once per day. The duration of the study was 6 months in the beginning and after 6 months of the study, blood pressure, waist circumference and Serum levels of ESR, hs-CRP, APO B, APO A1 and Insulin were measured.
    Results
    The study was completed in 89 and 87 participants in the intervention and control groups, respectively. The mean age of intervention and control groups were 74.13 ± 9.96 and 75.17 ± 8.70 years, respectively. Consumption of Omega-3 Fatty Acids could decrease diastolic blood pressure (P = 0.001) and serum Triglyceride levels (P = 0.01) significantly compared to control group. No change was observed in other measured parameters.
    Conclusion
    Consumption of Omega-3 Fatty Acids with dosage used in this study could probably improve symptoms of Metabolic syndrome in the elderly.
    Keywords: Metabolic syndrome, elderly, Omega, 3 Fatty Acids, Clinical trial
  • Habibeh Matin, Babak Rastgarimehr, Mohammad Eshagh Afkari, Mahnaz Solhi, Mohammad Hosein Taghdisi, Morteza Mansourian, Zahra Shafieyan, Mostafa Qorbani, Hamid Asayesh, Hamid Jafaraliloo * Pages 469-478
    Background
    increasing the population of aged, Consequently Increasing rate of chronic disease and to decreasing quality of life level caused many problems in different communities. The important aim of this study was surveying the effect of an educational intervention by use of the educational components of precede model on quality of life in the elders.
    Methods
    This semi-empirical research was performed on 54 aged people in two group-case and control- for the Aged in 2009. In this study two questionnaires; the designed questionnaire based on PRECEDE model and the questionnaire on the quality of life standard of the World Health Organization (WHOQOL) were used and the quality of life of the aged people in two groups before and after one month from the educational interference was evaluated. Independent t-test paired T-test, one way ANOVA, was used for data analysis.
    Results
    The average total score of the quality of life of the aged people of test group, showed a meaningful difference before and after educational interference with a p quality less than 0.05, but there wasn’t a meaningful difference between total scores of two groups. Though the relationship of attitude (predisposing factors), enabling factors (skills) and behavioral factors with quality of life of a p quality less than 0.05 was meaningful. But knowledge (predisposing factor) and reinforcing factors didn’t show a meaningful relationship with the quality of life.
    Conclusion
    It seems that the health, education and health promotion programs are effective on quality of life in the aged people.
    Keywords: Aged people, PRECEDE Model, Quality of life, Culture House for the Aged
  • Hamid Asayesh, Mostafa Qorbani *, Mohammad Parvaresh Masoud, Hossein Rahmani Anarki, Hossein Ansari, Morteza Mansourian, Aziz Rezapour, Farshad Sharifi, Rasoul Mohammadi Pages 479-486
    Background
    Health staffs have different attitudes and beliefs toward elders that have effect on their behaviors in health service delivery to elders. This study was done for determination of Golestan province health centers general practitioners (GPs) attitude toward elders.
    Methods
    In this cross sectional study, 152 general practitioners of Golestan province health centers were selected via random sampling. The Kogan's Attitudes toward Older People Scale (KAOPS) questionnaire was used as data gathering tools. Data analysis was done in SPSS 16 software using Pearson correlation coefficient, paired t-test, t-tests and one way ANOVA test.
    Results
    Mean (standard deviation) of participants age was 34.73 (6.26) years. Mean (standard deviation) of total score of attitude toward elder scale was 115.48 (10.22) (score range in scale 34-204). 54.2 percent of GPs have lower score than mean. Negative attitude mean score were higher than positive attitude mean score which was statistically significant (P= 0.0001).
    Conclusion
    According to our finding, only half of GPs had favorite attitude toward elder. Whereas negative attitudes were higher than positive attitude toward elder, designing some programs for change in attitude of heath care staffs is necessary.
    Keywords: Elder, Attitude, Kogan\'s questionnaire, General practitioner, Golestan
  • Fariborz Bakhtiyari, Mahshid Foroughan *, Hossein Fakhrzadeh, Neda Nazari, Baharak Najafi, Mahtab Alizadeh, Seyed Masoud Arzaghi, Farshad Sharifi, Shervan Shoaee, Qorbani Mostafa Pages 487-494
    Background
    One of the common problems of the elderly, which increase of its prevalence with aging is the dementia and the cognitive impairment. We can help the involved patients to have a better quality of life with early diagnosis of the cognitive impairment. The aim of this study was an assessment of the validity and reliability of the Persian version of the abbreviated mental test (AMT) among the older people in a nursing home setting.
    Methods
    176 eligible elderly people aged ≥ 60 years living in KahrizakCharity Foundation (KCF), were selected randomly based on medical record number. Demographic information and past medical history of the participants were collected. Geriatric depression scale 15 (GDS-15), global deterioration scale (GDS) forms and also the Persian version of the abbreviated mental test (AMT) were administered. The participants were assigned to two groups; the normal and impaired cognitive groups, based on DSM-IV diagnostic criteria. The GDS cut-points were used for assessment of validity, sensitivity and specificity of the Persian version of AMT.
    Results
    The mean age of the participants was 77.30 (7.94) years. The Persian version of AMT had good discriminated validity in diagnosis of normal and impaired cognitive participants (7.35 ± 2.33 and 5.99 ± 2.29, P < 0.01 respectively) and at cut-point AMT< 8,(based on GDS cut-point) it had a sensitivity and specificity 92.15 % and 81.50% respectively. The sensitivity and specificity based on theism IVcriteriawere 64.9% and 64.0% at cut-off point equal to 7, respectively. The internal consistency of the Persian version of AMT was acceptable (Cronbach’salpha coefficient =0. 76). As well as the external reliability (intra-rater) of this instrument was good; inter-class correlation coefficient (ICC) = 0.89)
    Conclusion
    The Persian version of the AMT has appropriate validity and reliability in Iranian older people.
    Keywords: Cognitive status, Abbreviated Mental Test, psychometric evaluation, aged, Iran
  • Pages 495-503
    Background
    The world population is aging and it is expected that in 2020 more than one billion people in the world be elderly. The aim of this study was the evaluation of socioeconomic and physical health of elderly people in Ilam province in 2011.
    Methods
    This study was a cross - sectional study in which 1012 elderly people residing in the city of Ilam and eight townships participated by proportional allocation methods. Data collected by using a standard questionnaire and the Data were analyzed by using SPSS statistical software.
    Results
    The mean age of the study population was 70/1 ± 8/02 years. The differences between employment status and job type of elderly in each township was Significant. Mean systolic and diastolic blood pressure in subjects was 133/03±28/38 and 11/76±8/02 excursively, and mean body of BMI was 25/72±4/48. 36/1% of the elderly had a history of heart disease, 15% are living with diabetes, and 22/5% had respiratory problems. 45/3% have surgery history, 72/8% experienced joint pain, 64/6% experienced musculoskeletal pain and 12/6% had a history of stroke. 23/8% had problems of knowing the time, 22/8% had problems recognizing the place, 22/2% had problems recognizing people and 25/9 % Shake hands and head.
    Conclusion
    Common problems with physical health problems reported by elderly of Ilam the same in the rest of the country and major differences in socioeconomic status. Due to lower per capita income in Islam compared to other provinces of Iran, the health status of the elderly has been lowered in Ilam rather to another province.
    Keywords: Aging, health status, socioeconomic status, Iran, Ilam
  • Pages 505-512
    Background
    Oral health is an important issue in elders’ life in both food consumption style and their self-esteem. The aim of this study was to survey the oral health among aged people in Gorgan city.
    Methods
    In a cross sectional study and through a standard questionnaire, the data of 869 aged people who were resident in the areas where were covered by 4th and 5th Health Station of Gorgan Health Center, has been analyzed. Participants (over 60 years old persons) entered in the study through a census method are asked about their oral health by trained persons. Data analyzed by descriptive statistics and Chi-Square test. Alpha level set at 0.05.
    Results
    Complete toothless was 54.3 percent in male and 62.6 percent in female. Totally teeth preservation rate was 6.4 percent in male and 1.5 percent in female. The mean and standard deviation of tooth loss were 22.5±12.4 in male and 24.4±11.2 in female. The Complete toothless significantly was high in single people compared with married one. Completely toothless was low among aged people with less than or equal to four children and was low among aged people in the worst status of economic situation.
    Conclusion
    Oral health among the study population was in a bad situation. For preservation of teeth till adult age, appropriate planning and interventions is necessary.
    Keywords: Aged, Oral health, Prevalence, Iran, Grogan
  • Pages 513-524
    Background
    Dementia is a common health problem in the elderly. Studies have shown that levels of pulse wave velocity (PWV) could predict cognitive impairment. The objective of this study was assessment of the relationship between arterial stiffness levels and cognitive status among the older people.
    Methods
    In this cross-sectional study, 60 individuals included 31 women and 29 men aged ≥ 60 years who were admitted to Khatam-Ol-Anbya hospital in Tehran and were eligible, were randomly selected according to admission code. Data such as demographic information, Global Deterioration Scale level, Geriatric Depression Scale -15 score, were collected by face to face interview. The arterial stiffness was measured using Sphygomocor system by calculation of carotid to femoral pulse wave velocity. Data analyzing was conducted using univariate and multivariable logestic regression models.
    Result
    The mean age of the participants was 72.62 (7.62) and it was significantly higher in cognitive impairment than those who had normal cognition [73.40(7.36) vs. 70.27(8.00) respectively, P = 0.05]. The average years of the schooling in individuals with normal cognitive status was higher than the other groups (P < 0.01). Average pulse wave velocity in the participants was 11.81(4.11) meters per second. The PWV was significantly increased with the exacerbation of the cognitive impairment (7.24 m/s in normal group vs. 15.52 m/s in the severe cognitive impaired group, P < 0.01).
    Conclusion
    The pulse wave velocity has an inverse relationship with cognitive status. It seems that arterial stiffness associates with lower levels of cognitive status independent to other cardiovascular risk factors.
    Keywords: Cognitive Impairment, Arterial Stiffness, Aged