فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار و تابستان 1388)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • میترا زندیه، علی حیدری، ژیلا ساجدی، فاطمه معصوم قنوتی صفحه 5
    مقدمه و هدف
    انسانها نیازها یا خواسته های درونی دارند که سبب فعالیت آنها می شود و تلاش می کنند نیازهایی را که در زمان خاصی برایشان اهمیت دارد برآورده سازند لذا توجه به نیازهای افراد در سازمان امری مهم ولازم می باشد. این پژوهش به منظور تعیین نظرات پرسنل اتاقهای عمل بیمارستانهای آموزشی شهر همدان درخصوص ارضای نیازهای اساسی انجام گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است. جامعه پژوهش کلیه پرسنل اتاق های عمل در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی همدان بوده اند و واحدهای مورد پژوهش 81 نفر از پرسنل اتاق عمل بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه مشتمل بر دو بخش بود قسمت اول سوالات مربوط به اطلاعات دموگرافیک واحدهای مورد پژوهش و بخش دوم سوالات مربوط به نیازهای اساسی بوده است.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد ارضای نیازهای روانی پرسنل بصورت5/76 درصد کم، 2/22 درصد متوسط و 3/1 درصد زیاد بوده است و در رابطه با ارضای نیازهای اجتماعی پرسنل بصورت2/80 درصد کم، 8/14 درصد متوسط و9/4 درصد زیاد بوده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین تعداد فرزندان و ساعت کار درهفته با ارضای نیازهای اساسی پرسنل رابطه معنی داری وجود داشته است.
    نتیجه نهایی: یافته های حاصل از پژوهش بیانگراین بود که ارضای نیازهای اساسی پرسنل اتاق عمل در حد کم بوده است، لیکن جای فعالیت برای افزایش ارضای نیازها وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارضاء نیازهای اساسی، پرسنل اتاق عمل
  • فاطمه شبیری، ناهید محمدی، منصور نظری صفحه 9
    مقدمه و هدف
    مرحله سوم زایمان که بلافاصله پس از خروج جنین آغاز می شود مربوط به جدا شدن و خروج جفت می باشد. این پژوهش به منظور بررسی برخی عوامل موثر بر طول مرحله سوم زایمان در بیمارستان فاطمیه شهر همدان انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی و اینده نگر و انتخاب افراد بر اساس نمونه گیری اسان بوده است. تعداد 456 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند که پس از مشاهده و مصاحبه با مادر اقدام به تکمیل چک لیست میشد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون توسط نرم افزار EPI آنالیز گردید.
    نتایج
    اکثریت واحدهای مورد پژوهش 6/49% طول مدت مرحله سوم زایمان 7-5 دقیقه بودند. بیشترین فراوانی سن در واحدهای مورد پژوهش بین 30-21 سال و اکثریت افراد 1 فرزند داشته اند. 3/58% از واحد های مورد پژوهش آنالژزیک دریافت نکرده اند و 5/67% از افراد اپی زیاتومی شده اند و 6/84% واحدهای مورد پژوهش خصوصیات انتروپومتریکی نرمال بودند. بین ضریب همبستگی طول مدت مرحله سوم زایمان با تعداد زایمانهای مادر رابطه معنی دار آماری وجود نداشت (05/0P>). بین ضریب همبستگی طول مدت مرحله سوم زایمان با اپی زیاتومی، استفاده از آنالژزیک و وزن نوزاد رابطه معنی دار آماری وجود داشت (00/0P=)..
    نتیجه نهایی: دریافت آنالژزیک رتبه اول را از نظر ضریب همبستگی با طول مدت مرحله سوم زایمان، وزن نوزاد رتبه دوم و اپی زیاتومی مادر رتبه سوم را به خود اختصاص داده است و سن مادر، سن حاملگی و محل زندگی به ترتیب در مراحل بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: مرحله سوم زایمان، مشخصات نوزاد، وزن نوزاد
  • ماندانا آرش، مهناز شوقی، منصوره تجویدی صفحه 13
    مقدمه و هدف
    بیماری های مزمن به دلیل طولانی بودن و ناتوانی هایی که بر جای می گذارند، تاثیرات قابل توجهی بر کیفیت زندگی بیماران می گذارند. یکی از این بیماری های مزمن و ناتوان کننده آسم می باشد که یک بیماری التهابی دستگاه تنفسی است. لذا این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم بستری در بیمارستانهای آموزشی کرج انجام گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی - مقطعی است که بر روی 400 بیمار مبتلا به آسم بستری در بیمارستانهای آموزشی کرج در سالهای 1388-1387 با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انجام گرفته است. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه بود که مشخصات فردی و کیفیت زندگی بیماران را در 6 بعد (سلامت جسمانی، علائم بیماری، فعالیتهای روزانه، عملکرد اجتماعی، وضعیت اقتصادی و عملکرد روانی) می سنجید.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد که اکثریت واحدهای مورد مطالعه کیفیت زندگی نسبتا مطلوب(3/58%) داشتند. در بررسی ارتباط بین کیفیت زندگی ومتغیرهایی مثل: سن(p=0.00) و جنس از بعد فعالیتهای روزانه (p=0.019)، وضعیت تاهل(p=0.00)، تعداد فرزندان(p=0.00)، سطح تحصیلات p=0.00))، شغل((p=0.008، سالهای ابتلا به بیماری(p=0.033)، تعداد دفعات بستری شدن(p=0.003)، شدت علائم(p=0.00) و سابقه اعتیاد از بعد وضعیت روانی (p=0.004) ارتباط معنا داری وجود داشت.
    نتیجه نهایی : هدف از درمان بیماری های مزمن جلوگیری از پیشرفت و کند کردن روند بیماری و کاستن بار ناشی از آن و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا است. بنابر این توصیه می شود کیفیت زندگی بیماران آسمی به عنوان بخشی از برنامه های مراقبتی به صورت دوره ای با هدف ارزیابی نتایج اقدامات درمانی آنان بررسی گردد. .
    کلیدواژگان: آسم، بیماریهای مزمن، کیفیت زندگی
  • یوسف اصلانی، مهدی سعادت، شهرام اعتمادی فر، سید محمد افضلی صفحه 19
    مقدمه وهدف
    عفونتهای بیمارستانی از مهمترین مشکلات پزشکی بوده که سبب طولانی شدن زمان بستری و ایجاد هزینه های مادی ومعنوی می گردد. پژوهش حاضر به منظور تعیین میزان آلودگی میکروبی وسائل مختلف بیمارستانی مرکزآموزشی در مانی هاجر شهرکرد صورت گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است وجامعه مورد مطالعه وسایل مختلف بیمارستانی پزشکی وغیر پزشکی بیمارستان هاجر شهرکرد بود که نمونه های پژوهش از آنها انتخاب شده اند. نمونه کشتهای میکروبی به تعداد 137 مورد و به روش هدفمند از وسائل پزشکی وغیر پزشکی طی مدت 3 سال جمع آوری گردید. داده ها بوسیله نرم افزار آماریspss و تستهای آماری توصیفی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد: از 137 مورد کشت، 125 مورد (91%) از نظر وجود باکتری مثبت و 12 مورد (9%) منفی بودند. بیشترین آلودگی باکتریال مربوط به باکتری باسیلوس(1/32%)میباشد. در بین بخشهای مختلف بیمارستانی بالاترین نتایج کشت میکروبی مثبت مربوط به بخشهای قلب، داخلی، نوزادان، مراقبتهای ویژه 1و2 ودیالیز به میزان(96%)میباشد. بخش لیبر (5/95%)، نوزادان (5/90%) و اتاق عمل(80%) از موارد کشت شده آلودگی مثبت داشته اند. ازبین وسائلی که کشت از آنها بعمل آمده بود بیشترین آلودگی وسائل غیر پزشکی مربوط به گوشی تلفن وکاور پرونده به میزان 100%و دستگیره درب یخچال 90% بوده است. بیشترین آلودگی وسائل پزشکی مربوط به مانومتر اکسیژن ودست پرسنل به میزان 100% بوده است.
    نتیجه نهایی : یافته ها نشان داد آلودگی میکروبی با باکتری های گرم مثبت ومنفی وعوامل قارچی در وسائل پزشکی وغیر پزشکی بیمارستانی به میزان نگران کننده ای وجود دارد. پیشنهاد میگ ردد شستن دستها بعنوان مهمترین اقدام ضد عفونی کننده، استریل کردن وسائل نمونه گیری وانجام کشتهای دوره ای باعث کاهش میزان آلودگی میکروبی می گردد.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، تجهیزات بیمارستانی، عفونتهای بیمارستانی
  • محمدعلی صفحه 24
    مقدمه و هدف
    انتقال دانش یکی از دغدغه های اصلی تمام نظام های آکادمیک از جمله پرستاری است. نظام هایی موفق قلمداد می شوند که بتوانند پارادایم های تئوریک خود را به نسخه های موفق و قابل تجویز عملی در آورند. هدف این پژوهش نظریه پردازی بر فرآیند انتقال دانش نظری به حوزه عمل در پرستاری بوده است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع کیفی و به روش گراندد تئوری با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف و مصاحبه عمیق و باز نیمه ساختارمند انفرادی با 29 نفر و چندین جلسه مشاهده مشارکتی انجام شد. نمونه گیری نظری، مبتنی بر روند استخراج متغیرها و شکل گیری نظریه، با استفاده از تکنیک«پارادایم کدگذاری» اشتراوس و کوربین و روش تحلیل مقایسه ای مداوم، تجزیه و تحلیل داده ها انجام گردید.
    نتایج
    از داده های این تحقیق، از مجموع 985 کد اولیه، پس از چندین بار تقلیل و ادغام جهت رسیدن به تراکم مفهومی، 500 مورد برچسب مفهومی با بار مفهومی گسترده تر استخراج گردید که نهایتا چهارمضمون یا درونمایه اصلی جنبه روانشناختی انتقال دانش، ساختار رفتار بالینی، پارادوکس پارادایمی دانش و عمل؛ و واگرایی سازمانی در پرستاری از محتوای مستتر در آنها استخراج شد. گسست متقابل تئوری – عمل / عمل – تئوری، متغیرمرکزی و دارای مرجعیت و محوریت لازم در بین داده ها بود. در واقع این گسست هم مشکل اجتماعی پایه و در عین حال فرایند اجتماعی پایه این مطالعه را نیز به صورت گسست بین اندیشه و رفتار در پرستاری تشکیل داده است.
    نتیجه نهایی: پیوست مطلوب بین تئوری عمل / عمل- تئوری در چهار ستون اصلی پرستاری یعنی آموزش، پژوهش، مدیریت و بالین راهکار اصلی موفقیت است. پی آیند فرآیند گسست? انتقال دانش در پرستاری، تداوم ثنویت گرایی مخرب بین آموزش و بالین پرستاری و به مخاطره افتادن جایگاه و
    کلیدواژگان: انتقال دانش پرستاری، پژوهش کیفی، گسست تئوری و عمل، گراندد تئوری
  • علیه عباسی، مهین تفضلی صفحه 35
    مقدمه و هدف
    دلبستگی مادر جنین ارتباط مادر باردار و جنینش را نشان می دهد و بیانگر رابطه عاطفی- هیجانی بین مادر و جنین می باشد و می تواند موجب ایجاد رابطه مطلوب بین مادر و شیر خوار و ارتقاء رشد شناختی، عاطفی و اجتماعی کودک گردد.لذا اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش رفتارهای دلبستگی بر میزان دلبستگی مادر- جنین در مادران نخست باردار انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع مداخله ای است که برروی 83 نفر مادر باردار واجد شرایط انجام شد که از جمعیت آماری زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شده وبه طور تصادفی بین دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. ابزار مورد استفاده شامل فرم مصاحبه و پرسشنامه دلبستگی مادر-جنین بوده است. برای گروه مورد چهار جلسه دو ساعته کلاسهای آموزش رفتارهای دلبستگی طی یکماه (هفته ای یکبار) برگزار شد. طی این مدت فرم های ثبت رفتارهای دلبستگی به مادران به شکل هفتگی داده می شد تا تکمیل کنند. گروه شاهد مراقبت های معمول بارداری دریافت نمودند. نمره دلبستگی قبل و بعد از مداخله در دو گروه سنجیده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های مجذور کای، فیشر، من ویتنی و تی استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که میانگین نمره دلبستگی مادر جنین قبل از مداخله در دو گروه مورد و شاهد به ترتیب 5/0±52/3و43/0±45/3بوده که از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود نداشت(78/0(p=. در حالیکه این میانگین بعد از مداخله به ترتیب 38/0±96/3و 41/0±42/3 بوده که اختلاف آماری معنی دار بوده است (001/0 p<).
    نتیجه نهایی: نتیجه پژوهش نشان می دهد که آموزش و انجام برخی رفتار های دلبستگی می تواند موجب افزایش میزان دلبستگی مادر- جنین گردد که به نوبه خود موجب ایجاد رابطه مطلوب بین مادر و شیر خوار و رشد بهترشناختی،، هیجانی و اجتماعی کودک می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، رفتارهای دلبستگی مادر، جنین، نخست باردار
  • سودابه آقابابایی، رفعت بخت، مریم بهمن زاده، لیلا آقامحمدی صفحه 41
    مقدمه و هدف
    ترویج تغذیه با شیر مادر یکی از راه های اساسی جهت کاهش مرگ و میر نوزادان و رشد و تکامل بهتر کودکان می باشد. هدف اصلی از این پژوهش تعیین میزان تاثیر آموزش برآگاهی و نحوه عملکردتغذیه با شیر مادر در مراجعین نخست زا به بیمارستان فاطمیه شهر همدان بوده است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی بوده که بر روی 200 نفر از مراجعین نخست زا به بیمارستان فاطمیه همدان که بصورت تصادفی انتخاب شدند صورت گرفت. در ابتدا قبل از مداخله از طریق آموزش به جمع آوری اطلاعات مربوطه پرداخته شد سپس بعد از اجرای برنامه های آموزشی مجددا بررسی های لازم صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و چک لیست مشاهده بود. داده ها با استفاده ازنرم افزار آماریSPSS و بکارگیری آمار توصیفی، آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج حاصله حاکی از آن است که تنها 3 درصد از واحدهای پژوهش قبل از آموزش تغذیه با شیر مادر از آگاهی خوب برخوردار بودند، در حالیکه بعد از آموزش این میزان به 5/55 درصد افزایش یافت. بین میزان آگاهی قبل و بعد از آموزش تفاوت وجود داشته است(000/0=p). در زمینه عملکرد 5/30 درصد از واحدهای پژوهش قبل از آموزش تغذیه با شیر مادر از عملکرد خوب برخوردار بودند، در حالیکه بعد از آموزش، این میزان به 5/70 درصد رسید. آزمون آماری نشان داد که میزان عملکرد قبل و بعد از آموزش با هم تفاوت داشته است (001/0 =p). میزان همبستگی بین آگاهی و عملکرد قبل و بعد از آموزش با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن مورد محاسبه قرار گرفت ودر سطح 01/0 میزان همبستگی بسیار بالا مشاهده گردید(000/0= p). نتیجه نهایی: آموزش های ارائه شده در مورد تغذیه با شیر مادر در افزایش میزان آگاهی و ارتقاء سطح عملکرد افراد بسیار موثر بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش شیردهی، نحوه شیردهی
  • فرزانه سلطانی، طیبه آرتیمانی صفحه 46
    مقدمه و هدف
    اختلالات سیکل قاعدگی در دختران نوجوان در سالهای اول پس از منارک شایع اند. یکی ازفاکتورهای مطرح دراین زمینه،سن منارک است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین اختلالات قاعدگی و ارتباط سن منارک با بروزآنها در دختران دبیرستانی شهرهمدان انجام گرفته است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه cross-sectional است که بر روی 1000دختر دانش آموزدر 20 دبیرستان شهر همدان صورت گرفته است
    نتایج
    متوسط سن منارک افراد 7/13 سال بوده است.اختلالات سیکل قاعدگی به ترتیب شیوع شامل: هیپرمنوره (دفع لخته در خون قاعدگی) 9/73 درصد، لکه بینی بین قاعدگی ها 4/18 درصد، هیپرمنوره (خونریزی طولانی) 3/15 درصد، آمنوره 2/15 درصد، پلی منوره 1/9 درصد، اولیگومنوره 9/5 درصد و هیپومنوره 7/1 درصد و نیز دیسمنوره 78 درصد بوده است. بین سن منارک و طول مدت سیکل (ونظم آن)، لکه بینی بین قاعدگی ها، دفع لخته در خون قاعدگی و دیسمنوره با 05/0P< ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه نهایی: منومتروراژی شایع ترین اختلال قاعدگی در نوجوانان مورد مطالعه ما بوده است. لذا بررسی علل هورمونال و ژنیکولوژیک این اختلالات و نیز مراقبت های برنامه ریزی شده جهت پیشگیری از عوارض خونریزی های سنگین در دختران نوجوان توصیه می شودوبطورکلی توجه به الگوهای تغذیه، ورزش، بهداشت عمومی و وضعیت روانی نوجوانان به عنوان فاکتورهای موثر بر سن منارک، می توانند در تامین بهداشت نوجوانان مفید باشند.
    کلیدواژگان: اختلالات قاعدگی، سن منارک، سیکل قاعدگی، نوجوانی
  • خدایار عشوندی، محمد بخشی، علی فضل الله پور عزیزی صفحه 53
    مقدمه و هدف
    تالاسمی شایعترین اختلال هموگلوبین در جهان محسوب می گردد و به خاطر آن، بیماران مبتلا نیاز مداوم به دریافت خون دارند. دریافت خون علاوه بر نجات جان بیمار عوارضی مانند: افزایش حجم در گردش، واکنش همراه تب، واکنش آلرژیک، واکنش سپتیک، واکنش همولتیک و احتمال انتقال بیماری های عفونی (هپاتیت، ایدز،...) را هم بدنبال دارد. این مطالعه با هدف شناخت میزان عوارض انتقال خون در بیماران تالاسمی مراجعه کننده به بیمارستانهای آموزشی همدان صورت گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است. جامعه پژوهش تمام بیماران تالاسمی مراجعه کننده به این بیمارستانها بوده و نمونه پژوهش شامل آندسته از بیمارانی بود که حداقل ماهی یک واحد خون دریافت می کردند. داده های لازم توسط پرسشنامه و چک لیست توسط پژوهشگر گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج
    تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که 6% افراد تحت مطالعه دچار واکنش غیر همولتیک شده اند. اما هیچیک از آنها دچار واکنش آلرژیک یا همولتیک نشده اند و خوشبختانه هیچکدام از آزمودنی ها از نظر HIV و هپاتیت B مثبت نبوده اند.
    نتیجه نهایی: با آنکه استفاده از فیلتر حین تزریق خون و غربالگری خون های اهدایی بسیاری از عوارض انتقال خون در بیماران مبتلا به تالاسمی را کاهش داده است ولی هنوز احتمال بروز واکنش های غیر همولتیک وجود دارد که نیاز به دقت و مراقبت بیشتری از جانب تیم مراقبتی از جمله پرستار و پزشک دارد.
    کلیدواژگان: انتقال خون، بیماران تالاسمی، تالاسمی
  • محمد رفیع بذرافشان، عبدالرضا محمودی راد صفحه 58
    مقدمه وهدف
    مطالعات قبلی نشان دادند که اختلالات اضطرابی به طور معمول در سنین باروری شایع هستند. این مطالعات برآورد کرده اند 15% زنان باردار ایرانی در دوران بارداری اضراب را تجربه می کنند. اضطراب دوران بارداری می تواند باعث پیامدهای مهمی از جمله کاهش نمره آپگار و وزن نوزادان در هنگام تولد شود. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین اضطراب زنان در دوران بارداری و نمره آپگار و وزن نوزادان درهنگام تولد انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی و توصیفی تحلیلی است که به منظور بررسی ارتباط بین اضطراب زنان باردار و نمره آپگار و وزن نوزادان درهنگام تولد انجام شده است. جهت برآورد حجم نمونه از روش نمونه گیری آسان استفاده شد(تعداد نمونه برابر با 150 نفر). ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه حالت و صفت اشپیلبرگر و پرسشنامه داده های جمعیت شناختی بود که بوسیله نمونه ها بلافاصله بعد از مساعد شدن وضعیتشان پس از زایمان تکمیل میشد.
    نتایج
    میانگین میزان اضطراب آشکار و پنهان در زنان به ترتیب 33/13±26/42 و75/10±70/38 بود. یافته های این مطالعه نشان داد که بین تولد نوزادان کم وزن و اضطراب پنهان زنان (05/0، p< 41/0 (r= - و همچنین بین آپگار نوزادان در دقایق 1 و 5 بعد از تولد و اضطراب آشکار زنان (05/. p< و31/0-، r= 33/0 r= -) رابطه معنی داری وجود دارد.
    نتیجه نهایی: بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش می توان نتیجه گرفت اضطراب زنان باردار در دوران بارداری تاثیرات منفی بر پیامدهای زایمان دارد بنابراین بکارگیری تمهیداتی برای کاهش اضطراب در دوران باردار ضروری به نظر می رسد
    کلیدواژگان: آپگار، اضطراب، زنان باردار، وزن نوزادان
  • سید رضابرزو، علیرضا زمان پرور، اعظم فرمانی، الهام صارمی، میترا زندیه، محسن صلواتی صفحه 63
    مقدمه و هدف
    کاتترهای محیطی داخل وریدی دارای عوارض زیادی هستند که پیشگیری از آن یکی از مهمترین اهداف پزشکی محسوب میشود. لذا این تحقیق به منظور بررسی زمان ماندگاری وسایل داخل وریدی با میزان ابتلاء به فلبیت سطحی انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که بر روی 67 بیمار بستری در بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان مباشر کاشانی صورت گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از چک لیست مشاهده استفاده شد و متغیرهای مورد بررسی شامل اطلاعات دمو گرافیک، تشخیص های پزشکی، نوع سرم، نوع داروی دریافتی، نوع کاتتر و... بود. روش کار بدینگونه بود که پس از جایگذاری کاتتر محل از نظر علایم فلبیت که شامل درد، حساسیت، گرمتر بودن ناحیه نسبت به دست مقابل، قرمزی، تورم و طنابی شدن ورید هر 12 ساعت مورد بازدید قرار می گرفت و در صورت کسب حداقل 2 امتیاز تشخیص فلبیت برای بیمار داده می شد.
    نتایج
    این تحقیق نشان داد که بیشترین میزان بروز فلبیت در طی 48 ساعت بعد از جایگذاری کاتتر رخ داده است و آزمون آماری هیچگونه ارتباط معنی داری را بین ساعات بروز فلبیت و مشخصات دمو گرافیک نشان نداد.
    نتیجه نهایی: بر اساس نتایج این تحقیق یشنهاد می گردد کاتتر های وریدی در طی 48 ساعت اول تعویض گردند.
    کلیدواژگان: فلبیت، کاتترهای داخل عروقی
  • شهیده جهانیان سادات محله، سعیده ضیایی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 67
    مقدمه و هدف
    تعریف های متعددی براساس صدک ها، انحراف معیار و میزان رشد، از عقب ماندگی رشد داخل رحمی (IUGR) Intrauterine growth retardation وجود دارد. بر اساس صدک؛ IUGR به صورت کمتر بودن وزن تخمینی جنین از صدک دهم تعریف می گردد. وزن هنگام تولد اثر تعیین کننده ای روی مراحل بعدی رشد و میزان مرگ نوزادان دارد. کاهش مرگ ومیر و ناتوانی ها وابسته به، پیشگیری از تولد نوزاد با وزن غیرطبیعی، تشخیص قبل از تولد و درمان زودرس عوامل موثر بر تغییر وزن می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین شاخص توده بدنی (BMI) Body Mass Index مادر و روند افزایش وزن مادر با IUGR است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت طولی می باشد. جامعه پژوهش در این مطالعه را زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان های بقیه الله (عج) و مریم درسال 88-87 تشکیل دادند. درمجموع 574 زن باردار به صورت در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه رابطه بین BMI مادر در ابتدای بارداری، افزایش وزن مادر در طی حاملگی با IUGR مورد بررسی قرار گرفت. داده ها از طریق آزمون کای دو و مدل رگرسیون لجستیک تجزیه وتحلیل شدند.
    نتایج
    9/52 %با BMI نرمال، 6/25%با BMI بالاتر ازنرمال، 2/9%با BMI کمتر از نرمال بودند.44% با افزایش وزن نرمال، 8/27%با افزایش وزن بالاتر ازنرمال،3/15%با افزایش وزن کمتر از نرمال داشتند. بین میزان افزایش وزن مادر درطی بارداری و IUGR ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (P<0.05).
    نتیجه نهایی: زنانیکه میزان اضافه وزن آنان کمتر از حد نرمال بود میزان IUGR در آن ها بیشتر گزارش شد. مادرانیکه BMI بالا دارند احتمال ابتلای آنان به IUGR کمتر است.
    کلیدواژگان: اضافه وزن مادر، شاخص توده بدنی، عقب ماندگی رشد داخل رحمی
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحات 7-18
|
  • M. Zandiyeh , A. Heidari , Gh. Sajedi F. Masom Ghonoti Page 5
    Introduction &
    Objective
    Human beings, depending on their inner needs and desires perform social activities. They try to fulfill those needs that are important to them in specific times. Therefore in an organization, pay attention to the personnel needs is very important and necessary. An organization trains and guides its employees in many different skills so that if their basic needs dont satisfy, their motivation will decrease and it causes depression and despondency. These results, have negative effects on their efficiency.
    Materials and Methods
    The present survey is a descriptive study done in order to determine opinion of Hamadan educational hospitals operation room staffs about basic needs satisfaction. The subjects were all of operation room personnel in Hamadan educational hospital. The units of survey included eighty one operation room personnel selected Through convenient sampling. The instrument for gathering data was a questionnaire consists of two parts. The first part were included questions about phsychological and social needs.
    Results
    The results showed the psychological needs of most samples(76.5%) were satisfied Low, in 22.5% of samples were average, and in 1.3% were high. Regarding the personnel social needs satisfaction, findings showed 80.3 percent was low, 24.8 percent was average, and 4.9 percent was high. The results of this survey also showed that There was a significant relationship between number of children and duration of work in a week with the satisfaction of the personnel basic needs.
    Conclusion
    The findings of present survey indicated that basic needs satisfaction of operation room staff were very low. But, managers of health care facilities can enhanced satisfaction of these needs with fulfils many appropriate services.
  • F. Shobeiri , N. Mohammadi , M. Nazari Page 9
    Introduction &
    Objective
    The third stage of labor, which begins immediately after delivery of the fetus, involves the separation and expulsion of the placenta. The purpose of study was to determine some Factors on duration of third stage of labor.
    Materials and Methods
    This was a descriptive and analytical study that was carried out in university-affiliated teaching hospital, Hamadan city, Iran. A total of 456 parturient women were recruited and immediately after delivery of fetus, duration of third stage of labor (separation and expulsion) was recorded. Data processing and statistical analysis were performed using EPI/ PC.
    Results
    The results revealed that duration of third stage of labor in majority of selected women (49.6%) was 5-7 minutes. A considerable percentage of selected women had 21-30 years old. Higher percentage of women (41.9%) had primary education. Nearly 58.3% of selected women did not use analgesic and episiotomy performed in majority of selected women (67.5%). Majority of women (84.6%) of selected women had normal anthropometrics profile. Regression analysis showed no significant relation between third stage of labor with mother's parity (P> 0.05). But there are significant relation between episiotomy, usage analgesic and newborn weight with third stage of labor (P= 0.00).
    Conclusion
    Regression analysis presented that usage analgesic, birth weight and episiotomy had first, second and third ranks on duration of third stage of labor. Maternal age, gestational age and life style were followed. These parameters can be applied in prediction of duration of third stage of labor.
  • M. Arash , M. Shoghi , M. Tajvidi Page 13
    Introduction &
    Objective
    Chronic diseases with its prolonged period and disabilities have significant effect on the patients’ quality of life at all ages. Asthma is one of these chronic diseases, With an inflammatory respiratory system accompanied with significant morbidity and, an important personal, social and economic impacts. This study aimed on assessment of quality of life in asthmatic patients of hospitalized at the educational hospitals of Karaj in Iran.
    Materials and Methods
    A cross – sectional study was conducted with 400 Asthmatic patients which were clients of the educational Karaj`s hospitals during 2008-2009. Samples were randomly selected and a questionnaire was used for data collection. The questionnaire consisted of two section; demographic characteristics, and six aspects of quality of life in asthmatic patients (physical health, symptoms, daily activities, social, economic and emotional status).
    Results
    The results showed that the major of patients(58.3%) stated a desirable quality of life. The assessment of relationship between quality of life and variables such as age (p=0.00), gender from aspect of daily activities (p=0.019), married status (p=0.00), number of child (p = 0.00), educational level (p= 0.00), employed (p=0.008), duration of disease (p=0.033), hospitals admission (p=0.003), severity of symptoms (p=0.00), previous Addiction from aspect of emotional status(p=0.004)..
    Conclusion
    The goal of treatment for chronic diseases are to diminish the burden on the patient and to prevent or slow down disease progression. It has been recommended to evaluate the treatment programs by periodically quality of life assessment in Asthmatic patients as a part of comprehensive care.
  • Y. Aslani , M. Saadat , Sh. Etemadifar , S.M. Fazeli Page 19
    Introduction &
    Objective
    The nosocomial infection is great medical problem and caused infectious disease, increased hospitalization time, pert of time, energy, and economical source and death. This research for evaluation microbial contamination level of different hospital instrument In medical training center of Hajar shahrekord.
    Materials and Methods
    This is a descriptive cross sectional research carried out for a period of 3 years at Hajar educational hospital. Sample were selected judgmental sampling. For data collection based on the goals of research the 137 microbial culture from different hospital wards and equipments (medical and non medical) were done.
    Results
    The finding frame 137 cultures were showed that125 microbial culture was positive (91%) and 12 microbial cultures was negative (9%). The among microbial culture the highest bacterial contamination is related to bacillus bacteria (32.1%). The among different hospital wards highest bacterial contamination is related to heart, neonate, internal, intensive care unit 1 and 2 and dialysis is(96%) labor (95.5%)- neonate (90.5%) operation room (80%)-the among different hospital instrument highest microbial contamination for non medical instrument is related to phone device and patient document cover (100%) and handle refrigerator (90%) and for medical instrument is related to O2 manometer and personal hand is (100%).
    Conclusion
    The findings of this research showed that microbial contamination of Hajar hospitals equipment (medical and non medical) is high. Their for indication of appropriate disinfectant agent for equipment and suitable hand washing before nursing procedures and randomized microbial culturing from hospital equipment and used from arteriogram test for reduce of microbial contamination-mortality- morbidity are suggested.
  • E. Abasi , M. Tafazoli Page 35
    Introduction &
    Objective
    Maternal-fetal attachment is a term used to describe the relationship between a pregnant woman and her fetus. Mothers that have high maternal-fetal attachment? display more confidence in their new role and show better postpartum adjustment. The present study was conducted to determine the effect of training attachment behaviors on maternal-fetal attachment.
    Materials and Methods
    This interventional study was conducted on 83 pregnant women selected through purposive sampling from among the population of pregnant women admitted to health centers, and were divided randomly into case and control groups. Data collection instruments included interview checklist, maternal-fetal attachment scale. Participants in the experimental group received an intervention that included four sessions of 2 hours classes weekly, selected maternal-fetal interactive activities and recording them. But controls received only the routine pregnancy care. Scores of maternal-fetal attachment before and after intervention were compared across the two groups. Data were analyzed by spss 11.
    Results
    The results indicated that mean score of maternal-fetal attachment before intervention in case and control groups were 3.52±0.5 and 3.45±0.43, and there was not significant difference between them(p=0.78). After intervention these scores were 3.96±0.38 and 3.42±0.41, that there was significant difference between them(p<.001
    Conclusions
    The result indicated that simple interventions such as training maternal-fetal attachment behaviors can increase maternal-fetal attachment and increasing attachment can improve maternal-neonatal relationship and forms the basis for the child s future social, emotional and cognitive development Keywords: Education / Maternal Fetal Attachment Behavior / Primipara
  • F. Soltani , T. Artimani Page 46
    Introduction &
    Objective
    Menstrual disorders in early years after menarch are common among the adolescent girls. Menarch age, has been mentioned as a factor which effect on menstrual disorders. Therefore the aim of this study was to determine of menstrual disorders and these relationship with menarch age.
    Materials and Methods
    Is a cross-sectional study which was undertaken on 1000 highschool girls selected randomly from 20 highschools in hamedan, Iran.
    Results
    The average age of menarch was 13.7yr.the menstrual disturbances were: hypermenorrhea (clot) 73.9%, intermenstrual bleeding(18.4%),hypermenorhea(long bleeding) 15.2%, polymenorrhea 9.1%, oligomenorrhea 5.9% andhypomenorrhea 1.7% prevalence of dysmenorrhea was 78%. There was significant correlation between menarch age and menstruation interval(and its regullarity),intermenstrual bleeding (IMB) and dysmenorrhea (p<0.05).
    Conclusion
    Menometrorrhagia (in the form of long and heavy bleeding with irregullar intervals and IMB)was the most common manifestation of menstrual disorders. Thus the authers rcommended the evaluating of hormonal and gynecological causes of this disorders and preventing of heavy bleeding complications.generally,considration about adolescent;s nutrition exercises,public healths and psychotic situation can guaranty thir transition from childhood to adolescence period.
  • M.R. Bazrafshan , A.R. Mahmoudi Rad Page 58
    Introduction &
    Objective
    Previous studies showed that anxiety disorders are common in fertility ages. This studies estimate about 15 percent of Iranian women experience anxiety during pregnancy. The anxiety during pregnancy can make important outcome such as decrease Apgar score and low birth weight (LBW). This study was done to survey the relationship between women's anxiety during pregnancy and Apgar score and birth weight of newborns.
    Materials and Methods
    This study is a cross sectional and descriptive analytical design that was done to survey relationship between women's anxiety during pregnancy and Apgar score and birth weight of newborns. A convenience sampling procedure adapted to selecting subjects (n=150). Instruments for data collection were State and trait anxiety inventory and demographic variables form that competed by subjects immediately after stabilizations of their post partum conditions.
    Results
    The mean of state and trait anxiety scores respectively in women were 42.26 ± 13.33 and 38.70± 10.75.results of this study showed significant relationship between low birth weigh and woman’s trait anxiety (r= - 0/41, p= <.05) and also between infant Abgar scores in the times of 1 and 5 after birth and woman’s state anxiety score (r= - 0/33. – 0/31, p= <. 05).
    Conclusion
    According to the results of this study can concluded that women's anxiety during pregnancy have negative effects on labors outcomes, therefore applying specific approach to reducing anxiety among pregnant women is necessary.
  • : S.R. Borzou , A.R. Zamanparvar , A. Farmani , E. Saremi M. Zandiyeh , M. Salavati Page 63
    Introduction &
    Objective
    One of the most usual methods for access to blood vessels are intravenous catheters, which can cause some complications, therefore prevention of them is one of the most important medical goals. This study was performed to determining the incidence of superficial phlebitis with shelf life of intravenous catheters in hospitalized patients at Mobasher Kashani hospital of Hamadan city.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive study which complete by participation of 67 patients in the neurosurgery ward of Mobasher Kashani's hospital. Check list and questionnaire were used to collection data; variables such as demographic data, medical diagnosis, solution infusion type, drug, and catheter type were assessed. After the placement of catheter, its site evaluate for signs of phlebitis include pain, tenderness, warmth, redness, swelling every 12 hours.
    Results
    Results showed that the highest incidence of phlebitis occurred 48 hours after catheter placement and there is no statistical correlation between the incidence of phlebitis and demographic profile.
    Conclusion
    Based on the finding of this study it suggests that the intravenous catheter should be change during the first 48hours of insertion.