فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 31 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا علی احمدی، فرناز برزین پور*، پیمان اخوان، مهران کرمی صفحه 3
    با وجود آنکه بسیاری از تجارب شکست در پیاده سازی مدیریت دانش، ریشه در آماده نبودن سازمان ها دارد؛ موضوع ارزیابی آمادگی سازمان ها چندان مورد توجه قرار نگرفته است. تحقیقات انجام شده پیشین نیز، با داشتن خلاءها و محدودیتهای فراوان، بیشتر در جستجوی فاکتورهای موثر بر آمادگی برای پیاده سازی مدیریت دانش از طریق انجام مطالعات موردی بوده و چارچوبی عملیاتی و منسجم ارائه نداده اند. این تحقیق با طراحی ارائه و چارچوبی عملیاتی، گامهایی برای اجرای ارزیابی آمادگی سازمان ها، معرفی کرده و در هر گام، رهنمونهایی را برای پوشش محدودیتها و خلاءهای تحقیقات پیشین؛ ارائه کرده است. توجه به منابع مختلف در استخراج فاکتورهای موثر بر آمادگی؛ لزوم توجه به تفکیک فاکتورهای بازدارنده و پیش برنده؛ و ضرورت تفکیک موضوع ارزیابی آمادگی بر حسب ابعاد و فرآیندهای مختلف چرخه مدیریت دانش، از یافته های این تحقیق است. به منظور بررسی اعتبار نتایج و روابط موجود در چارچوب پیشنهاد شده، با نمونه گیری گلوله برفی، و به کمک ابزار پرسش نامه، نظر جامعه خبرگان اخذ شده و از طریق ابزار آماری مناسب تحلیل شده است. نتایج حاصل از این تحلیل بیانگر توافق عمومی خبرگان بر اعتبار چارچوب پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، آمادگی برای مدیریت دانش، ارزیابی آمادگی، چارچوب
  • سید غلامرضا جلالی نایینی، احمد ماکویی، روزبه قوسی صفحه 21
    مفاهیم ریسک و حادثه از موضوعات تخصصی پیچیده ای هستند که قادر ند مشکلات عدیده ای را برای مدیران واحدهای صنعتی بوجود آورند. منطق فازی ابزار توانمندی است که امروزه با ورود به حوزه های تخصصی متنوع، نگاه های علمی متفاوتی را ایجاد نموده و در برخی موارد نیز اثرات قابل توجهی را در نتایج علمی تحقیقات کاربردی باعث شده است. این رویکرد جدید باعث گردیده است که مدیران در حوزه های ریسک وحادثه با پشتوانه علمی قوی تر و قابلیت اطمینان بالاتری تصمیم سازی نمایند. در این مقاله سعی بر این است که ضمن معرفی متدولوژی با رویکرد فازی در پیش بینی امکان رخداد حوادث ناشی از کار، بعنوان مطالعه های موردی، حوادث ناشی از کار با تجهیزات حمل و نقلی و ماشین آلات تولیدی با این رویکرد مورد توجه و بررسی قرار گیرند. با استفاده از قواعد فازی در پیش بینی سناریوهای متنوع حادثه، ضمن در نظر گرفتن کلیه متغیر های ورودی مساله تحقیق، فضای عدم قطعیت در مبحث مورد مطالعه به حداقل ممکن کاهش یافته و امکان پیش بینی بهتری از حادثه را در مقایسه با مفهوم کلاسیک شرایط دو ارزشی یا صفر و یک ایجاد می نماید. این یک واقعیت است که وجود شرایط غیر قطعی و احتمالی در حوزه ریسک و حادثه، امکان پیش بینی و پیشگیری از بروز رخداد و نتایج نامطلوب حاصل از آن را تحت تاثیر قرار میدهد، و استفاده از این رویکرد و متدولوژی پیشنهادی می تواند در این راستا راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: مجموعه های فازی، قواعد فازی تابع عضویت، درجه عضویت، متغیرهای زبانی، اعداد فازی مثلثی و ذوزنقه ای، پیش بینی حادثه
  • محمد تقی امینی*، محمد محمودی میمند، محمد مهدی پرهیزگار، محمدرضا مشایخ صفحه 35
    سیاستگذاری واژه ای است که معمولا با مفهوم دولت همراه است. هدف سیاستگذاری، همواره شتاب بخشیدن یا کند کردن جریان تغییر در یک بخش است. سیاستگذاری حوزه قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران مستلزم طراحی الگویی جامع، مانع و کامل است که محقق پس از بررسی 30 مدل سیاستگذاری، مدل فرایندی یا مرحله ای را به عنوان مناسبترین الگو جهت دستیابی به این هدف به کار گرفته است. نظر به اینکه هدف تحقیق مبنی بر طراحی الگوی سیاستگذاری جامع قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران به منظور تامین امنیت نرم نظام و دفع تهدید نرم است و جنگ نرم، محقق ضمن استخراج منابع قدرت نرم از دیدگاه تئوریستهای غربی و نظرات امام خمینی(ره) و امام خامنه ای (حفظه الله ) و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، منابع چهارگانه قدرت نرم را به عنوان معیارهای اصلی در پانل دلفی به ترتیب: 1- منبع قدرت نرم فرهنگی – اجتماعی 2- منبع قدرت نرم علم - فناوری 3- منبع قدرت نرم سیاسی (داخلی و خارجی) 4- منبع قدرت نرم اقتصادی استخراج و زیر معیارهای هر کدام از معیارها را به طور مستقل پس از چهار مرحله دلفی، احصاء نموده و الویت آنان را نسبت به هم با روش AHP تعیین گردید و در پایان نیز با روش ضریب همبستگی پیرسون رابطه معیارها و زیرمعیارهای منابع را با معیارها و زیرمعیارهای امنیت نرم سنجیده شده است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که در فاز دو الگوی سیاستگذاری که مرحله شکل گیری و تنظیم سیاست است، الویت بندی معیارهای اصلی چهارگانه قدرت نرم به ترتیب فرهنگی- اجتماعی، علمی- فناوری، سیاسی (داخلی و خارجی) و اقتصادی می باشد که بایستی توسط سیاستگذاران و استراتژی پردازان قدرت نرم، مورد توجه قرار گیرد تا سطوح سه گانه تاکتیکی، عملیاتی و استراتژیک سیاستگذاری نرم نظام تامین گردد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، جنگ نرم، قدرت نرم، امنیت نرم، منبع قدرت فرهنگی، اجتماعی، علمی، فناوری، سیاسی (داخلی و خارجی) و اقتصادی
  • رمضان غلامی*، علی میرزایی، زینب الیاسی صفحه 57
    بدون شک، تولید در کلاس جهانی فرصت های بسیاری را برای توسعه ی اقتصادی پیشنهاد می کند و نقش قاطعی در تغییر اقتصادی سریع بهبود های بهره ور و افزایش رقابت داخلی برای توسعه کشورها ایفا می کند. تولید در کلاس جهانی ابزاری است مهم برای نشان دادن برخی موانع کلیدی و چالش ها جهت ورود به اقتصاد جهانی برای پتانسیل رشد آینده است. این می تواند چااش های گذشته را دگرکون کرده و امکانات بی نظیری را برای توسعه ی اقتصادی پایدار ایجاد کند. در این مقاله ضمن بررسی مفاهیم تولید در کلاس جهانی، با استفاده از مدل شینگو به ارزیابی موقعیت تولید در کلاس جهانی در شرکت فرآورده های گوشتی کاله پرداخته شده است و نتایج آن تحلیل گردید. ارزیابی ها از طریق پرسشنامه استاندارد مدل شینگو انجام شده است. نتیجه پژوهش انجام شده، نشان دهنده این مطلب است که شرکت تنها در دو بعد، کیفیت هزینه و تحویل، و سودآوری و رضایت مشتری در سطح کلاس جهانی است ولی در سایر ابعاد و به طبع آن به طور کلی در سطح کلاس جهانی قرار ندارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تولید در کلاس جهانی، صنعت، فرآورده های گوشتی
  • حسین صفری، محمد هادی خلوصی، سمیه خلوصی صفحه 83
    یکی از مسایلی که همواره مدیران با آن روبه رو هستند تصمیم گیری در خصوص انتخاب یک مجموعه از مناسب ترین پروژه ها می باشد. این کار نیازمند استفاده از نظر خبرگان در فرایند ارزیابی می باشد. در بسیاری از مواقع قضاوت های تصمیم گیرندگان اغلب همراه با عدم اطمینان بوده بنابراین بکارگیری روش هایی که بتواند ابهام موجود در قضاوت های انسانی را به شکلی دقیق و مناسب لحاظ کند بسیار مطلوب خواهد بود لذا در این پژوهش از تئوری سیستم های خاکستری در کنار تئوری مجموعه های مبهم استفاده شده است تا کیفیت نتایج افزایش یابد. روش کار به این صورت می باشد که ابتدا شاخص های مناسب برای ارزیابی پروژه های توسعه ای فولاد استخراج و با استفاده از تئوری خاکستری به تعیین وزن برای آن ها پرداخته می شود سپس فرایند ارزیابی پروژه ها بر اساس شاخص های کیفی و با بکارگیری رویکرد تصمیم گیری مبتنی بر مجموعه های مبهم اجرا می شود. نتایج به دست آمده از فرایند در قالب یک محدودیت به مدل آرمانی صفر و یک اضافه شده و در نهایت مدل آرمانی با در نظر گرفتن این محدویت و محدودیت های مربوط به شاخص های کمی به انتخاب پروژه های ارجح می پردازد.
    کلیدواژگان: ارزیابی و انتخاب پروژه، تئوری سیستم های خاکستری، تئوری مجموعه های مبهم، برنامه ریزی آرمانی صفر و یک
  • مهدی غضنفری*، حسین محمدی صفحه 101
    تئوری محدودیتها نوعی فلسفه مدیریتی است که از یک دیدگاه سیستمی برای درک و تحلیل کل سیستم استفاده می کند. با این نگرش امکان شناسایی ورفع محدودیت دریک فرآیند نظام مند تغییر وجود دارد. ابزارهایی که تئوری محدودیتها برای شناسایی، رفع و انتقال از شرایط نامطلوب فعلی به شرایط مطلوب آتی استفاده می کند، فرآیند تفکر نام دارد. فرایند تفکر تئوری محدودیت ها شامل مجموعه ای از ابزار های پنج گانه منطقی است که این ابزار ها ساختار سیستمی و نطام مند را برای درک موقعیت های جاری و تعیین استراتژی مطلوب جهت رسیدن به اهداف مطلوب ایجاد کرده اند.. اما همواره این نیاز وجود دارد که تاثیر عوامل مختلف در فرآیند تغییر بصورت حلقه های بازخوردی و در بلندمدت بررسی شود. از اینرو در این مقاله برای پوشش این ضعف پیشنهاد می شود که از متدلوژی پویایی های سیستمی استفاده شود. در واقع هدف اصلی این مقاله توصیف و نمایش چگونگی ترکیب متدلوژی های تئوری محدودیت ها با پویایی های سیستمی باتوجه به فرضیات و زیربنای فلسفی آنهاست. برای نحوه بکارگیری ترکیب این دو رویکرد نیز از یک مورد مطالعاتی در زنجیره تامین که بسیار کلیدی است، یعنی مدیریت موجودی استفاده کردیم. نتایج بدست آمده نشان می دهد که ترکیب این دو رویکرد از لحاظ زیربنای نظری، مکمل مناسبی برای درک مسئله ارائه می دهند و موجب تحلیل مسائل از یک دیدگاه سیستمی و نطام مند می شوند.
    کلیدواژگان: تئوری محدودیت ها، پویایی های سیستمی، فرآیند تفکر، نمودار ابرتبخیرشونده، نمودارحلقه علی
  • فریبرز رحیم نیا، وجیهه هوشیار* صفحه 117
    در عصری که سرعت تغییرات بسیار بالاست، برای نقش های در حال تغییر در سازمان ها، مهارت های جدید مورد نیاز می باشد. مدل های شایستگی، ابزاری را برای تعیین آنچه که در حال و آینده مورد نیاز است فراهم می کند. شایستگی ها منجر به بهره وری و کاهش هزینه سازمان ها می شوند. هدف تحقیق حاضر واکاوی ابعاد و مولفه های مدل شایستگی مدیران و ارائه مدل شایستگی های مدیران در سیستم بانکی می باشد. در این تحقیق، شایستگی عبارتست از دانش، مهارت ها و توانایی ها و ویژگی های فردی که اکثر محققان آن ها را به عنوان شایستگی ها برشمرده اند و مورد نظر اکثر متخصصان منابع انسانی می باشد. جامعه آماری تحقیق، مدیران یکی از بانک های دولتی خراسان رضوی می باشند. بدین منظور مصاحبه های نیمه ساختاریافته با مدیران انجام شد. با استفاده از روش تحلیل محتوا، مصاحبه ها تحلیل و مدل شایستگی مدیران استخراج شد. مدل ارائه شده شامل سه سطح می باشد. سطح اول متشکل از چهار حوزه کلی می باشد که عبارتند از: حوزه فنی، حوزه محیطی، حوزه مدیریتی و حوزه فردی. سطح دوم شامل هشت بعد شایستگی می باشد: دانش عمومی، دانش تخصصی، بازاریابی، آگاهی از محیط، اداره کردن صحیح شعبه، مدیریت منابع انسانی، درون فردی و میان فردی. در نهایت، سطح سوم مدل از چهل و دو مولفه تخصصی و عملیاتی شایستگی مدیران در سیستم بانکی تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: مدل شایستگی، ابعاد شایستگی، مولفه های شایستگی، مدیران بانک
|
  • Page 3
    Regarding the fact that most failures in implementation of knowledge management have roots in unpreparedness of organizations; assessing organizations readiness has not significantly been regarded. Previous studies had a great deal of gaps and limitations. They had just been looking for effective factors on readiness for implementing of knowledge management through case studies more than other subjects; however, an operational and integrated framework has not been among their findings. This research introduces steps for implementing readiness assessment by offering operational framework. Some guidelines are also offered for compensating limitations and filling the gaps found in previous studies. In order to validate the results and the suggested framework we have received opinions of experts and they have been analyzed using appropriate statistical tools. Results of this analysis indicate general agreement and consensus of experts on the authenticity of suggested framework.
    Keywords: Knowledge Management, Readiness for Knowledge Management, Readiness Assessment, framework
  • Page 21
    The concepts of risk and accident are professional and complicate topics that can create serious problems for industrial managers. Nowadays fuzzy logic is a powerful tool that with entering to various expertise fields, has created various scientific views and in some cases, noticeable effect on scientific results in applicable research can be applied. This new approach has caused, those managers in risk and accident fields make decisions with stronger scientific support and higher reliability. In this paper, research methodology with fuzzy approach in forecasting of work related accident’s possibility about transportation equipments and production machinery has reviewed as a case study with mentioned approach. By using fuzzy rules in various accidents’ Scenarios, with regarding to the all variables of research problem, an uncertain space in this topic study can be minimized and better possibility of forecasting in comparing with classic binary situation or zero one state is achieved. This is a real, the uncertain and probabilistic condition in field of risk and accident is affect on possibility of forecasting and prevention of accident beside adverse outcomes, and using this approach and proposed methodology can be helpful in this regard.
    Keywords: Fuzzy sets, Fuzzy Rules, Membership Function, Membership Degrees, Linguistic variables
  • Page 35
    Policy making is a word which usually accompanies by government content. Government strategy in defending area and government plan for security is named security policy making. The goal of policy making is to accelerate or decelerate a changing movement in a part, therefore; policy makings make changes inevitably which should be managed. The mission of the present research is to design a major policy making for soft power (soft warfare) to reach national soft security. According to Joseph Nai, to face soft warfare holding soft power to obtain national soft security should consist of three main criteria; 1. Cultural attraction, 2. Internal political ideals, 3. Foreign policies of a state to own the capability of gaining “ideality” of internal system and foreign societies through attraction and not force or bribing. Vikers (2008) classifies the main elements of a soft power into; 1. Psychological, 2. Social, 3. Political, 4. Cultural, and 5. Scientific elements. According to Imam Khomeini, as he mentioned in his spiritual -political last will, fundamental criteria of soft power are as follows: 1. Cultural, spiritual, social, 2. Science and industry, 3. Economic, 4. Political and military. These criteria in soft power frame, based on the opinions of Imam Khameneyee, are also determined in four groups: 1. Cultural, 2. Scientific-Technologic, 3. Unity and National Identity, political steadiness, 4. Economic and defending. Islamic Republic of Iran Constitution stresses on four powers of; 1. Cultural, 2. Social, 3. Political (domestic& foreign), 4. Economic, to create a soft power and deems them as the main principle for the state development. In the proposed four-dimensional model of this paper, the main criteria for structure of resource of soft power regarding to providing soft security and preventing soft war, includes: Cultural- Social, 2. Scientific-Technological, 3. Political (domestic & foreign), 4. Economic. The following actions have been performed to examine the proposed model: Considering the four resources of soft power and their priority comparing with each other through Delphi and AHP methods Considering the parameters of four resources of soft power and national soft security as well as their priority and abbreviating them through Delphi and AHP methods Measuring the relation of evaluated parameters with indices of national soft security through AHP The relation of permanence and validity and accuracy of answers by Pierson impetus indices Findings of the study reveal that: 1. The main priority of soft power resources is cultural-social soft power, which gained the most marks. 2. The second priority of soft power resources is scientific-technological soft power, which is deemed as the second resource to provide soft power. 3. The third resource in the measurements is political (domestic & foreign) resource. 4. The weakest resource in soft power resources is economic resource. Ideal Model: 3. One-dimensional model “Cultural-Social” 4. The cultural-social resource is the one-dimensional producer of soft power for national soft security which can provide a short-term effect solely. 5. Two-Dimensional model “Cultural-Social” & “Scientific-Technologic” 6. This model enjoys a more strength and effect on production of national soft security. 7. Three-Dimensional model “Cultural-Social” & “Scientific-Technologic”& “Political (domestic & foreign)” 1. Four-Dimensional model “Cultural-Social” & “Scientific-Technologic”& “Political (domestic & foreign)” & “Economic” 2. This model is complete and comprehensive for policy making of effective resources to remove threats and soft war and develops national soft power and makes use of the highest capacities of existing state soft power. Finally, after conclusion, some proposals have been offered to organization, researchers, thinkers and scientists to continue the way.
    Keywords: Soft warfare, soft power, soft threat, soft security, Soft power resource: Cultural-Social, Soft power resource: Scientific-Technological, Soft power resource: Political, Soft power resource: Economic
  • Page 57
    Undoubtedly, WCM offers increased opportunities for economic development and plays a crucial role in rapid economic change, productive capacity improvements and international competitiveness enhancement for developing of countries. WCM is an important tool to address some of the key barriers and challenges for entering the global economy and for future growth potential. It can transform old challenges and create unprecedented possibilities for sustainable economic development. This paper reviews the concepts of world class manufacturing, using Shingo model to have assessment of WCM situation in a Kale meet products company, and the results were analyzed. The assessment through the Shingo model standard questionnaire has been done. The study results, indicates that the company in quality, cost and delivery and the profitability and customer satisfaction at the level of world class but in other aspects and Overall is not in world class level.
    Keywords: evaluation, world class manufacture, industry, Meet products
  • Page 83
    One of issues that managers face is decision about selecting a set of most appropriate projects. Choosing more effective projects and allocating resource optimally is part of strategic decisions in an organization which requires the judgment of specialists in evaluation process. In many cases, judgments of decision makers in evaluation have some uncertainty. Methods which take into account the ambiguity in human judgments accurately would be very desirable. The aim of this research is to propose a suitable approach for evaluation development projects and finally select the most suitable ones, based on qualitative and quantitative indices. Proposed approach takes into account the ambiguity in human judgments by using grey systems theory and vague sets theory which both are the fuzzy sets theory expanded. This hybrid approach would make it possible to select the most appropriate projects based on both qualitative and quantitative indices.
    Keywords: Project evaluation, selection, grey systems theory, vague sets theory, zero one goal programming
  • Page 101
    Theory of Constraints is a kind of management philosophy that uses a systemic approach for understanding and analyzing the whole system. With this attitude identifying and removing the limitations (contradiction or problem that can limit the output of the system) in a systematic process of change is possible. The tools that the theory of constraints uses for identifying, removing and transferring from current adverse conditions to future desirable conditions, is called the thinking process tools. But always there is this need that the effect of various factors on each other in the process is investigated as a feedback loop and in long term. Thus the system dynamics methodology can be used as a complementary tool to this. In fact, This paper aims to describe show to integrate theory of constraints and system dynamics according to their assumptions and their philosophical foundation. To explain how to use these two intersect methods, the problem of inventory management in SCM, which today is known of the challenges, is used. The results show that the combination of these two approaches in terms of theoretical foundation, offer good supplement to understand the problem.
    Keywords: Theory of constraints, System Dynamics, Thinking process, Evaporating clouds, Causal loop diagram
  • Page 117
    Today’s in the changing environment, we need new skills for people in the organizations. Competency models provide useful instrument for organizations. Competencies result in productivity and reduce costs. The aim of this research is to analysis the elements and components of managers competency models in the banking system. In this research competency include knowledge, skills, abilities and personal attributes. Sample of this paper is managers of the public bank. So we conduct semi-structured interviews with managers. Interviews were analyzed with content analysis and managers competency models was produced. Competency model has three levels. First level includes four domains: technical domain, environmental domain, managerial domain, personal domain. Second level have eight element: general knowledge, specialized knowledge, marketing, awareness of environment, correct management of the bank, human resource management, interpersonal, intrapersonal. Finally, third level include 42 competency component in the banking system.
    Keywords: Competency model, Competency elements, Competency components, Bank managers