فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 36 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا علی احمدی، وحید رضا سلامت* صفحه 5
    برنامه ریزی یکی از وظایف اصلی مدیریت است که همواره مورد توجه مدیران و سیاست گذاران بوده است. زمانی که برنامه ریزی در مقیاس های کلان مورد توجه باشد پیچیدگی های خاصی متوجه فرایند برنامه ریزی است که ممکن است منجر به بوجود آمدن تعارضات در برنامه ها گردد. در این پژوهش تعارضات بین برنامه ای مورد توجه قرار گرفته و تعارضات مابین برنامه های ملی با الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت بررسی شده است. منظور از برنامه های ملی برنامه هایی است که توسط سازمان های ملی تدوین شده و مورد استفاده قرار می گیرند. از آنجا که الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت یک سند بالادستی است که تمامی برنامه های ملی و سایر اسناد بالادستی باید در هماهنگی و سازگاری با آن تدوین گردند توجه به مسئله تعارض بین برنامه های ملی و الگو می تواند از اهمیت بالایی برخوردار باشد. مهمترین مسئله در رفع تعارض نگاه جامع برنامه ریزان به تمامی ابعاد برنامه ها است تا حتی المقدور تعارضی واقع نگردد اما در برنامه های ملی به دلیل پیچیدگی و وسعت برنامه ها وقوع تعارض اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش مدلی براساس تکنیک های برنامه ریزی چند معیاره برای شناسایی و کاهش تعارضات در برنامه های ملی پیشنهاد گردیده و مزایای استفاده از آن مورد بحث واقع شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی تعارض، الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت، برنامه ریزی چند معیاره
  • وحید اسماعیلی کیاسج*، فرناز برزین پور، کامران شهانقی صفحه 15
    بلایای طبیعی همواره در طول دوران حیات کره زمین وجود داشته و خواهند داشت. با پیشرفت جوامع بشری، مناطق مسکونی و کلان شهرها نیز نسبت به اثرات و پیامدهای مخرب ناشی از وقوع بحران ها مصون نبوده اند. آسیب پذیری جوامع، علاوه بر گستردگی و شدت بحران ها، وجود زیرساخت های مناسب شهری و سازه های مستحکم، به برنامه ریزی های پیشگیرانه و ایجاد آمادگی مناسب در سازمان های متولی مدیریت بحران نیز بستگی فراوانی دارد. وقوع بحرانی مانند زلزله، معمولا منجر به ایجاد آسیب های ثانویه ای در مناطق شهری می شود که هر یک از آن ها به دلایل روشنی اتفاق می افتند و پیامدهای مشخصی به دنبال خواهند داشت. شناسایی تمامی این دلایل و پیامدها، منجر به ایجاد نقشه ای از آسیب پذیری در مناطق شهری می شود که می تواند مبنای ایجاد برنامه های پیشگیرانه باشد. از طرفی، یکی از موثرترین و کاراترین روش های برنامه ریزی برای آمادگی و مقابله با شرایط بحرانی در سازمان های متولی مدیریت بحران، طراحی زنجیره های امداد و تعیین مسئولیت ها بر اساس داده های ناشی از مطالعات آسیب پذیری منطقه است. لذا، در این مقاله سعی خواهد شد تا رویکردی برای استفاده از داده های سیستم اطلاعات جغرافیایی و استخراج دانش خبرگان سازمان های مسئول در مناطق شهری ارائه گردد تا به کمک آن ضمن ایجاد نقشه های پهنه بندی خطر و آسیب پذیری عملکردی منطقه شهری، به طراحی فازهای پیشگیری، آمادگی و واکنش مدیریت بحران پرداخته شود. برای ایجاد درک بهتری از نحوه عملکرد رویکرد پیشنهادی، از منطقه یک شهرداری شهر تهران به عنوان مطالعه موردی استفاده شده و نتایج حاصل از مطالعه بر روی آسیب پذیری ناشی از بروز زلزله در این منطقه ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران شهری، ارزیابی آسیب پذیری، زنجیره امداد، مدل ریاضی جایابی و توزیع، تحلیل درخت واقعه، تحلیل درخت خطا، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • ابوالقاسم حکیمی پور، حامد بزرگ خو* صفحه 39
    در دنیای رقابتی امروز که کالاها از نظر فیزیکی تمایز چندانی با یکدیگر ندارند یک برند (نام تجاری) معتبر می تواند مزیت رقابتی چشمگیری را برای شرکت ها ایجاد نموده و قلب و روح مخاطبان خود را تسخیر نماید. امروزه بطور گسترده پذیرفته شده که نام تجاری نقش بسیار مهمی در ایجاد، حفظ و توسعه عملکرد کسب و کارها ایفا می کند. با توجه به سطح رقابت در بازار، یک برند قوی به شرکت کمک می کند تا خود را متمایز سازد. همچنین می توان عنوان کرد که سرمایه اصلی بسیاری از کسب و کارها برند آنهاست و در این شرایط چنانچه بتوانیم از اعتبار نام تجاری به بهترین شکل بهره ببریم می توانیم وفاداری مشتریان را که تعیین کننده سود، در طولانی مدت است برای خود جلب نماییم. آنچه که مسلم است وفاداری به برند در سایه تحقق عوامل مختلفی صورت می پذیرد. در این تحقیق تلاش شده که با توجه به تاثیر متغیرهای تجربیات، رضایت و اعتماد بر وفاداری به برند در مدل ساهین و دیگران (2012) و اضافه کردن ارزش ویژه برند از مدل لوئیس و لومبارت (2011) به بررسی جامع تری از تاثیر عوامل موثر بر وفاداری به برند پرداخته شود. مدل مفهومی مورد بررسی در این تحقیق با توجه به روش معادلات ساختاری بررسی شده است. جامعه نمونه این تحقیق بر روی آنها عمل نمونه گیری انجام شده شامل 244 نفر از مشتریانی است که به قصد خرید به 5 شعبه فروشگاه کفش اکو در تهران مراجعه نموده اند. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر تایید هر چهار فرضیه تحقیق بوده و از میان 4 متغیر اثرگذار بر وفاداری به برند اکو، متغیر تجربیات گذشته از برند دارای بالاترین ضریب مسیر و در نتیجه بیشترین تاثیر بوده است.
    کلیدواژگان: برند، وفاداری به برند، ارزش ویژه برند، اعتماد به برند
  • محمد ابراهیم سنجقی*، برزو فرهی بوزنجانی، سید مهدی حسینی سرخوش، جمال حاجی شفیعی صفحه 53
    سازمان های طلایه دار در تلاش مستمر و فزاینده برای کسب مزیت های راهبردی، موضوع نوآوری را از جهات گوناگون مورد توجه قرار داده و برای نیل به آن از اهرم های گوناگون سود می جویند. در این میان، اثرات مستقیم و غیرمستقیم سبک رهبری تحول آفرین توجه صاحب نظران زیادی را به خود جلب نموده است. از این منظر مقاله حاضر درصدد است تا تاثیر مستقیم سبک رهبری تحول آفرین بر نوآوری سازمانی را در عرصه شرکت های خصوصی فناوری محور مستقر در شهر تهران بررسی نموده و در مقایسه با اثر غیرمستقیم این سبک از طریق متغیرهای فرهنگ انطباق پذیر و تامین نیازهای برتر کارکنان به مدل مطلوب خود دست یابد. نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری بر پایه داده های گردآوری شده از جامعه هدف حاکی از آن است که سبک رهبری تحول آفرین تاثیر مستقیم بر نوآوری سازمانی نداشته بلکه به طور غیرمستقیم و از طریق اشاعه فرهنگ انطباق پذیر و تامین نیازهای برتر کارکنان بر نوآوری سازمانی در جامعه هدف اثرگذار است.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، فرهنگ انطباق پذیری، تامین نیازهای برتر، نوآوری سازمانی
  • رضا سپهوند صفحه 67
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر استراتژی های مدیریت دانش بر توانمند سازی کارکنان و چابکی سازمان است. جامعه آماری این پژوهش 500 نفر از کارکنان دانشگاه لرستان می باشد که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری به تعداد لازم به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته با آلفای کرونباخ 0/89 برای سنجش استراتژی های مدیریت دانش، پرسشنامه استاندارد اسپریتزر برای سنجش توانمند سازی کارکنان وهمچنین پرسشنامه استاندارد گلدمن برای سنجش چابکی سازمانی استفاده شده است. برای سنجش پایایی داده ها از آلفای کرونباخ که برابر0/91 است استفاده گردیده است و همچنین برای تعیین روایی از روش اعتبار محتوایی استفاده شده.برای تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار1Spss 2 و Amos18 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین استراتژی های مدیریت دانش و توانمند سازی کارکنان و چابکی سازمان با سطح اطمینان 0/95رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: استراتژی های مدیریت دانش، توانمند سازی، چابکی سازمان، مدل سازی معادلات ساختاری
  • روح الله رازینی، عادل آذر، مهدی محمدی صفحه 79
    با آغاز قرن بیست و یکم سازمان های تولیدی تغییرات اساسی و شدیدی را پیرامون خود تجربه کرده اند و به سمت چالش های جدیدی حرکت کردهاند. سازمان ها برای پاسخ به این چالش های کسب و کار رویکرد نوینی به نام چابکی را برگزیده اند. از سوی دیگر اقتضائات این رویکرد بر روی نحوه ی سنجش عملکرد سازمان ها نیز تاثیرگذار است. در این پژوهش تلاش شده است با استفاده از مرور ادبیات و استخراج معیارهای عملکردی مدل های رایج سنجش عملکرد و معیارهای موثر بر سنجش عملکرد سازمان های چابک، و نیز طبقه بندی این معیارها با استفاده از متدولوژی نگاشت شناختی نخست دسته بندی مناسب از این معیارها صورت پذیرد و در مرحله ی بعد با استفاده از متدولوژی مدلسازی ساختاری–تفسیری مدلی برای سنجش عملکرد سازمان های چابک ارائه گردد. نتایج پژوهش در مدلی متشکل از یازده معیار کلی و هشت سطح استخراج شده است.
    کلیدواژگان: سنجش عملکرد، سازمان چابک، مدلسازی ساختاری، تفسیری، نگاشت شناختی
  • نور محمد قیاسوند، ناصر میرسپاسی صفحه 99
    هدف مدیریت استراتژیک منابع انسانی، ایجاد چشم اندازی است که با آن مسائل اساسی مرتبط با کارکنان مشخص می شود. این تحقیق در شرکت ایران مرینوس انجام شده است و در آن ابتدا به کمک تکنیک های تدوین استراتژی، مهم ترین عوامل اثر گذار داخلی و خارجی شناسایی شده و با استفاده از ماتریس نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدها(SWOT)،استراتژی های اولیه سازمانی تدوین شده اند. ماتریس SWOT یکی از مهم ترین ابزار جهت تدوین استراتژی می باشد. در پژوهش حاضر برای تجزیه و تحلیل کمی SWOT و در نظر گرفتن وابستگی های ممکن میان عوامل، از روش فرآیند تحلیل شبکه ای فازی ((FANP استفاده گردیده است. وابستگی های ممکن میان عوامل SWOT، وزن های عوامل استراتژیک، وزن های عوامل فرعی و اولویت های استراتژی های جایگزین را تحت تاثیر قرار می دهند. به دلیل ماهیت کیفی مطالعه صورت گرفته بر روی منابع انسانی و استراتژی های مرتبط با آن از یک سو و عدم قطعیت در برخورد با هر یک از گزینه های پیش رو از سوی دیگر، سعی در استفاده از مفاهیم منطق فازی و ترکیب آن با روش تحلیل شبکه ای کردیم. جامعه آماری تحقیق 15 نفر می باشند انتخاب نمونه قضاوتی می باشد. در مسائل تصمیم گیری تعمیم پذیری مد نظر نمی باشد، بلکه ارائه ی یک راه حل در جهت تصمیم گیری درست مورد انتظار است. حاصل این پژوهش، تدوین و شناسایی اولویت استراتژی های منابع انسانی سازمان مورد مطالعه با استفاده از تلفیق تکنیک های SWOT و FANP می باشد که در نهایت استراتژی ST انتخاب گردید. با بکارگیری این تکنیک ها می توان به تدوین استراتژی های کارا و موثر بر عملکرد منابع انسانی سازمان، اقدام نمود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، تجزیه و تحلیل SWOT، فرایند تحلیل شبکه ای فازی، مدیریت استراتژیک منابع انسانی
|
  • Page 5
    Planning is one of the main functions of management and has always been the focus of managers and policy-makers. Planning at large scale levels involves complexities that can lead to conflicts among different national plans. In this study, the inter-plan conflicts between national plans and the “Islamic-Iranian advancement pattern” have been addressed. National plans are defined as plans designed by the national level organizations and being implemented by them. The “Islamic-Iranian advancement pattern” is an upper-hand document that all of the other plans must be designed in compatibility and adaptability with it; therefore the conflicts between “Islamic-Iranian advancement pattern” and other national plans are a remarkable and important issue. Also it should be noted that the most important point in preventing the conflicts is the comprehensive view of planners and also their expertise, but according to complexity of such plans the occurrence of conflicts is inevitable. In this study, a model based on the multi-criteria decision making methods for the determination and reduction of the conflicts in national plans has been introduced and also the advantages of this model have been discussed.
    Keywords: planning, conflict, Islamic-Iranian advancement pattern, multi-criteria decision making
  • Page 15
    Natural Disasters have always been a part of life on our planet. With human society development, urban areas and Metropolises have not been safe from destructive effects and consequences of disasters. In addition to intensity and extent of disasters, vulnerability of societies has remarkable dependence on proper urban infrastructures, strong structures, preventive programs and appropriate preparation in emergency-related organizations. Occurrence of an onset disaster like earthquake, usually leads to secondary damages in urban areas; they happen for an obvious reason and have specific outcomes. Identification of all significant reasons and consequences results in creating a vulnerability map for urban wards which could be a useful basis for preventive programs. On the other side, one of the most effective and efficient approaches to create preparedness and response plan disaster management organizations, is designing a relief chain with proper logistic modules and devoting responsibilities to authorities, based on data achieved from damage estimation studies. Hence, in this paper, a sequential approach is used to apply geographic information system and eliciate expert's knowledge of urban areas so as to create both damage estimation and vulnerability maps; These information. In turn, help designing disaster management cycle, specifically, Preventive, preparedness and response programs for an urban area. In order to create a better perceptive of the proposed approach, Tehran municipality district (1) is used as a real case study and its vulnerability to a hypothetical earthquake is estimated to create disaster management program.
    Keywords: Urban Disaster Management, Vulnerability Assessment, Relief Chain, Location-Distribution Mathematical Model, Event Tree Analysis, Fault Tree Analysis, Geographic Information System
  • Page 39
    In today competitive world that there are few difference among goods, validate brands can be significant competitive advantages for firms and capture the heart and soul of its customers. Nowadays widely accepted that brand plays and important role in establishing, maintaining and developing business functions. According to competition level in market, a powerful brand helps companies to distinguish themselves. In addition it can be said that brand is the main capital of many businesses and in this today’s world if we can take of the credible brand, loyalty of customers whom are determinants of long term profitability will be guaranteed. It is clear that brand loyalty influence by different factors. In this research the impact of previous experiences, satisfaction, trust (Sahin & et.al, 2012) and brand equity (Louis and Lombart, 2011) on brand loyalty were examined. Conceptual model were analyzed using Structural Equation Modeling (SEM) technique. Sample size was set to 244 using Cocran’s formula with %95 confidence level and sampling process done in ECCO branches (5 branch in Tehran). Finding of research indicate that among effecting factors of brand loyalty, path coefficient of previous experiences were highest and all hypothesizes were supported.
    Keywords: Brand, Brand Loyalty, Brand Equity, Brand Trust
  • Page 53
    To gain strategic advantage, pioneering organizations capitalize on the practice of innovation in an Ever increasing trend. Among all possible ways and means for achieving innovation, Transformational style of leadership has attracted the attention of many scholars and Practitioners. From this perspective, the current article attempts to investigate the direct impact Transformational leadership style on innovation as compared with the indirect effects of the Variable through mediation of adaptive culture and meeting high-order needs of employees Within the context of some Tehran-based high-tech private companies. Based on the output Of Structural Equation Modeling technique, results indicate that transformational style of Leadership lacks any direct effect on innovation in target population, while the indirect effects Of the variable through mediation of adaptive culture and meeting high-order needs of employees Turn to be significant.
    Keywords: Transformational Leadership, Adaptive Culture, Higher Order Needs, Organizational Innovation
  • Page 67
    The purpose of this study was to investigate the impact of knowledge management strategies on employee empowerment and organizational agility. The population of Lorestan is 500 employees using Cochran formula sample size of 174 subjects were selected by simple random sampling. Data questionnaire with a Cronbach's alpha of 89 percent to measure knowledge management strategies, Asprytzr standard questionnaire to measure employee empowerment and Goldman standardized questionnaire was used to measure organizational agility. For the final assessment data, Cronbach's alpha is equal to 91 percent has been used and has been used to determine the validity of validity. Software for data analysis spss and Amos has been used. The results showed that the strategy of knowledge management and organizational agility by empowering employees and 95% confidence level, there is a significant positive correlation.
    Keywords: knowledge management strategies, mpowerment, organizational agility
  • Page 79
    With the beginning of twenty-first century manufacturing organizations have experienced radical and strong changes. So they have moved to the new challenges.Organizations and enterprises to respond to these new challenges, chose a new production approach called agility.The requirements of this approach have affected on how to measure the performance of these organizations. In this research, using a literature review and extraction of performance measures from common and famous performance measurement models and also measures affecting performance measurement of agile organizations, first classify criteria using cognitive mapping methodology. Then, using the interpretive structural modeling for creating a model for performance measurement system of agile organizations. The results of the survay are derived in a model consist of 11 criteria and 8 level.
    Keywords: Performance measurement, agile organization, interpretive structural modeling, cognitivemapping