فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 37 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علیرضا علی احمدی، میثم جعفری، سید طه حسین مرتجی، حامد نوذری صفحه 5
    مدیریت ارزش کسب شده یکی از قویترین و پرکاربرد ترین تکنیک های مدیریت پروژه است که در سال های اخیر از سوی کارشناسان و مدیران پروژه مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. یکی از مفاهیم توسعه ای مدیریت ارزش کسب شده، زمان بندی کسب شده میباشد که شاخص عملکردی زمان پروژه را از دقت و صحت بالایی برخوردار کرده است. از دیگر کاربردهای ES میتوان به پیشبینی زمان اتمام پروژه اشاره کرد. در تحقیقات بسیاری نشان داده شده است که پیشبینی زمان اتمام پروژه با استفاده از ES از سایر روش های موجود برتری قابل توجهی داشته و اغلب نتایج بهتری را ارائه میکند. با وجود کاربرد وسیع مدیریت ارزش کسب شده در مدیریت پروژه، اخیرا تحقیقاتی توسط ماریو ونهوک صورت گرفته است که بکارگیری این روش در تمامی پروژه ها را با تردید مواجه کرده است. در این تحقیقات نشان داده شده است که توپولوژی شبکه بر کارایی این تکنیک به شدت موثر است، بدین نحو که نتایج حاصله از این تکنیک تنها در شبکه های سری از صحت خوبی بهره مند میباشد و در شبکه های موازی دچار تردید هستند. حال آنکه بسیاری از پروژه ها توامان از ارتباطات موازی و سری استفاده میکنند. در این مقاله سعی بر آن است تا با بکارگیری روش طولانی ترین مسیر، زمان پیشبینی شده اتمام پروژه در شبکه های با توپولوژی موازی را بر مبنای اطلاعات سیستم مدیریت ارزش کسب شده و بدون افزودن حجم قابل توجه به محاسبات، بهبود بخشید. علاوه بر این، انتظار میرود مدل پیشنهادی اشکال وارده را برطرف نموده و بتواند به عنوان راه حلی مناسب برای استفاده مدیریت ارزش کسب شده در شبکه های موازی بکارگرفته شود.
    کلیدواژگان: مدیریت ارزش کسب شده، زمان بندی کسب شده، طولانی ترین مسیر، توپولوژی شبکه
  • مجید دلاوری*، علی نجات بخش اصفهانی، میرزا حسن حسینی، مهدی دلاوری صفحه 21
    کیفیت انجام فعالیت های مدیریت پروژه، نقشی غیرقابل انکار در موفقیت یا شکست پروژه ها دارد. بخصوص در سازمان های پروژه محور با پروژه های بزرگ، این موفقیت یا شکست بسیار بحرانی خواهد بود؛ زیرا موفقیت این شرکت ها در گرو موفقیت پروژه های آن ها است. یکی از ابزارهای مناسب برای کسب اطمینان از صحت و کیفیت انجام فعالیت های مدیریت پروژه، ارزیابی مستمر نحوه انجام این فعالیت ها می باشد که اصطلاحا «ارزیابی سطح بلوغ مدیریت پروژه» نامیده می شود در طول سالیان اخیر، مدل های رسمی و غیر رسمی مختلفی بدین منظور ارائه شده است که هر یک دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود هستند. در ایران نیز با توجه به اهمیت موفقیت در پروژه های بزرگ تحقیقاتی و در راستای بهبود عملکرد مدیریت این پروژه ها، تدوین مدلی خاص برای ارزیابی آن ها بسیار حیاتی می باشد. این مدل بایستی ضمن جامع بودن کاملا منطبق بر ویژگی ها و شرایط خاص کشور باشد. در این تحقیق آخرین نسخه های مدل های بلوغ مدیریت پروژه مطرح در سطح جهان شناسایی و بررسی شده و با الگوبرداری از این مدل ها، مدلی متناسب با نیازها و اهداف سازمان های تحقیقاتی در چهار حوزه اصلی و 16 حوزه دانش طراحی گردید. به منظور سنجش مدل پیشنهادی پرسشنامه ای با حدود 300 سوال به تفکیک حوزه های دانش و گروه های فرآیندی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از ارزیابی پرسشنامه های تکمیل شده توسط فعالان حوزه مدیریت پروژه، مدل پیشنهادی در این تحقیق را تائید می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، بلوغ، مدل ارزیابی بلوغ، سازمان پروژه محور
  • مریم فهیما*، علی بنیادی نایینی، سید غلامرضا جلالی نایینی صفحه 37
    صاحبنظران حوزه منابع انسانی معتقدند که مدل اجرایی شناخت فرهنگ هر سازمان، باید مبتنی بر رفتار شناسی فردی، ساختار تشکیلاتی، سیستم مدیریتی، ارزیابی عملکرد و شرایط محیطی منطبق بر الگوی بومی باشد. بر این اساس، پژوهش و تحقیقات در زمینه شاخصه های فرهنگ سازمانی به منظور تدوین برنامه های راهبردی، حائز اهمیت می باشد. از سوی دیگر، در برنامه های راهبردی سازمان های نوین جهت حفظ و ارتقای مزیت رقابتی، الگوها و راهکارهای افزایش سطح بهره وری، مد نظر قرار می گیرد. در این پژوهش شاخصهای مهم سنجش فرهنگ سازمانی و بهره وری به روش گراندد تئوری استخراج گردیده اند و به منظور پایش سطح وضعیت کنونی فرهنگ سازمانی بانک سپه با پرسشنامه مورد پیمایش قرارگرفته است. برای تحلیل داده ها، از نرم افزار اس پی اس اس، لیزرل و آزمون فریدمن نسبت به بررسی معناداری، رتبه بندی عوامل استفاده شده است. مطابق نتایج این تحقیق، سطح فرهنگ برای سازمان مورد مطالعه در شرایط مناسبی قرار دارد و ارتقای بهره وری نیازمند برنامه ریزی یکپارچه راهبردی در سطح کلان و همچنین فردی می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، بهره وری فردی، مدل فرهنگ سازمانی، ارتقا بهره وری
  • حسین صفری، احسان خان محمدی صفحه 51
    نقشه کارت امتیازی متوازن، در حقیقت مدل علی پیچیده ای است که اثر بعد رشد و یادگیری سازمان بر فرایندهای داخلی، مشتری و نهایتا وجه مالی سازمان را در بر می گیرد.نقشه استراتژی با در نظر گرفتن ارتباط میان اهداف سازمان، مسیر ایجاد ارزش در سازمان را مشخص می کند.. فرآیند ایجاد یک نقشه استراتژی، یک فعالیت انسان محور است که از ترکیب و ادغام دانش و نظرات کل مدیران سازمان بدست می آید. از این دیدگاه نوعی تصمیم گیری گروهی به حساب می آید که روابط موجود مابین اهداف به وسیله خبرگان و تصمیم گیرندگان سازمان تعیین می شود. تصمیم گیرندگان از لحاظ ریسک پذیری و ریسک گریزی متفاوت هستند و همچنین یک تصمیم گیرنده با درجه اطمنیان متفاوت به سوالات مختلف پاسخ می دهد.در این مقاله با ارائه روشی، تاثیر نوع نگرش تصمیم گیرندگان و میزان اطمینان آنها در پاسخ دهی، در نظر گرفته می شود. و سپس ترکیب آن با روشDEMATEL جهت بررسی روابط علی میان معیارهای استراتژیک به کار گرفته میشود.
    کلیدواژگان: نقشه استراتژی، اهداف استراتژیک، نگرش تصمیم گیرنده، DEMATEL، فازی، اطمینان
  • نورمحمد یعقوبی، علیرضا پودینه*، حمید یزدانیان صفحه 69
    تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر سرمایه اجتماعی و مولفه های آن بر مدیریت سرمایه های فکری در سازمان صورت گرفته است. در همین راستا کلیه کارکنان گمرک در زاهدان به تعداد 106 تن به عنوان جامعه آماری انتخاب و تمامی آنها بر اساس روش سرشماری به عنوان نمونه انتخاب شدند. این تحقیق بر اساس اهداف و ماهیت از نوع توصیفی و بر مبنای روش جمع آوری داده ها از نوع پیمایشی می باشد. جمع آوری داده های لازم نیز با استفاده از ابزار پرسشنامه شامل پرسشنامه های استاندارد سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) و پرسشنامه سرمایه فکری بنتیس (1997) صورت گرفته است. نتایج حاصل از ادبیات موضوع و یافته های حاصل از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون نشان می دهد که بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن (بجز بعد ساختاری)، و سرمایه فکری در گمرک زاهدان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، بطوریکه با افزایش سرمایه اجتماعی، سرمایه فکری در گمرک زاهدان افزایش می یابد. همچنین سهم سرمایه اجتماعی در پیش بینی تغییرات سرمایه فکری در گمرک زاهدان 6/35 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی سرمایه فکری، بعد ساختاری، بعد انسانی، بعد رابطه ای
  • مهدی جعفریان، مجید بیک ویردی، سید جواد حسینی نژاد صفحه 85
    رویکرد کارت امتیازی متوازن (BSC)، روشی کارا در ارزیابی عملکرد سازمان ها می باشد. مزیت برجسته این رویکرد در متصل و هم جهت نمودن سیستم ارزیابی عملکرد یک سازمان با استراتژی های آن می باشد و از این جهت ابزاری قدرتمند برای مدیران به منظور تصمیم گیری در ارتباط با تغییر در استراتژی ها و یا رفع موانع موجود پیش روی اجرای هر یک از آن ها قلمداد می گردد. بر اساس مرور ادبیات انجام شده مشخص شده است که صرف نظر از دستاوردهای مفهومی، این رویکرد نواقصی را در بعد کمی دارا می باشد. از آن جایی که اساس BSC بر محاسبه معیارها (در این مقاله 4 منظر مالی، مشتری، فرآیندهای داخلی و رشد و یادگیری) و زیرمعیارها (در این مقاله اهداف استراتژیک و معیارهای اندازه گیری هر یک) استوار بوده و این معیارها و زیرمعیارها دارای وابستگی و ارتباطات شبکه ای می باشد، لذا در این مقاله محاسبه وزن های مربوط به هر یک از معیارها و زیرمعیارها با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) صورت گرفته است. با عنایت به اینکه اصولا خبرگان جهت انجام مقایسات زوجی در روش ANP از متغیرهای زبانی استفاده می نمایند، لذا در این مقاله از تئوری مجموعه های فازی جهت تقویت روش ANP استفاده شده است. از دیگر ویژگی های برجسته این مقاله می توان به در نظر گرفتن وابستگی ها و ارتباطات معیارها و زیرمعیارها در انطباق با نقشه استراتژی اشاره نمود. به منظور بررسی قابلیت کاربرد روش پیشنهادی این مقاله، داده های مربوط به یک شرکت بازرگانی مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن (BSC)، تئوری مجموعه های فازی، فرآیند تحلیل شبکه ای فازی (FANP)
  • رضا سپهوند صفحه 105
    امروزه کوچک سازی سازمان به یکی از مشهورترین ومحبوب ترین استراتژی های مدیریتی تبدیل شده است. با وجود این هنوز مهمترین سوالی که در این زمینه مطرح بوده و با وجود انجام تحقیقات بسیار بی جواب باقی مانده این است که آیا کوچک سازی می تواند باعث بهبود عملکرد سازمانی گردد یا خیر؟ هر چند بسیاری از محققان معتقدند که کوچک سازی باعث بهبود عملکرد سازمان می گردد ولی باید توجه داشت که کوچک سازی می تواند اثرا منفی مادی ومعنوی بسیاری بر کارکنان گذاشته وحتی باعث بوجود آمدن ناهنجاری های اجتماعی گردد. بررسی ها نشان می دهد که مهم ترین دلیل این امر عدم توجه به نیروی انسانی سازمان هنگام کوچک سازی ورابطه آن با عملکرد سازمان می باشد.با توجه به این موضوع، این مقاله با بررسی ادبیات مرتبط با موضوع وبا استفاده از دو مفهوم قابلیت های استراتژیک پویا ومدیریت استراتژیک منابع انسانی، مدلی تحت عنوان مدل جامع استراتژی کوچک سازی متعهدانه ارائه نموده که به خوبی نشان دهنده رابطه بین کوچک سازی وعملکرد سازمان وهمچنین دیگر عوامل موثر در این رابطه می باشد.
    کلیدواژگان: کوچک سازی، مدیریت استراتژیک منابع انسانی، قابلیت استراتژیک، مزیت رقابتی پایدار، عملکرد
  • مینا حاجی زاده* صفحه 119
    این تحقیق باهدف «رویکرد افتراقی، تدریس بر اساس تفاوت های فردی و تاثیر آن در افزایش سطح یادگیری دروس ریاضی و علوم دانش آموزان دوره راهنمایی تحصیلی» انجام گرفته است. روش این تحقیق روش شبه آزمایشی یا مطالعات نیمه آزمایشی است. این روش شامل یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل است که در تحقیق حاضر برای گروه آزمایش یادگیری به صورت افتراقی بوده اما برای گروه کنترل به همان شیوه سنتی آموزش داده شد. دانش آموزان مقطع راهنمایی مدارس شهر تهران جامعه آماری ما را تشکیل می دهند. روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای می باشد که تعداد کل حجم نمونه 600 نفر است. جهت بررسی رابطه بین متغیرها و بررسی فرضیه ها از آزمون t و خی دو و همچنین از ضریب همبستگی فی استفاده شده است. میانگین نمره ریاضی در سال اول راهنمایی در گروه کنترل و گواه قبل از انجام آموزش افتراقی برابر 9/12 است و میانگین نمره علوم در گروه کنترل 04/13 و در گروه گواه 2/13 است. در نتیجه می توان گفت نمره ریاضی و علوم گروه کنترل و گروه گواه قبل از آموزش به شیوه افتراقی به دانش آموزان گروه گواه، تفاوتی با هم ندارند. در سال دوم راهنمایی به گروه گواه آموزش به شیوه افتراقی داده شد و میانگین نمره ریاضی دانش آموزانی که به شیوه افتراقی آموزش ندیده اند 7/12 و دانش آموزانی که به این شیوه آموزش دیده اند 5/15 شد و همچنین میانگین نمره ریاضی همان دانش آموزان در سال سوم راهنمایی که به شیوه افتراقی آموزش ندیده اند 2/12 و کسانی که به این شیوه آموزش دیده اند 02/16 بود. در نتیجه می توان گفت نمره ریاضی دانش آموزانی که به شیوه افتراقی آموزش دیده اند بیشتر از دانش آموزانی است که به این شیوه آموزش ندیده اند. همانطور که نتایج نشان داد دانش آموزانی که در سال دوم و سوم راهنمایی تحت آموزش افتراقی بوده اند نمرات بیشتری در درس ریاضی نسبت به دانش آموزانی که تحت این آموزش نبوده اند کسب کردند همچنین نمرات ریاضی دانش آموزان در سال سوم نیز بیشتر از سال دوم است. در ادامه بررسی ها مشخص شد که میانگین نمره علوم دانش آموزان در سال دوم راهنمایی که به شیوه افتراقی آموزش ندیده اند 7/12 و دانش آموزانی که به این شیوه آموزش دیده اند 4/16 است و میانگین نمره علوم همان دانش آموزان در سال سوم راهنمایی که به شیوه افتراقی آموزش ندیده اند 5/12 و دانش آموزانی که به این شیوه آموزش دیده اند 9/16 بود. در نتیجه می توان گفت نمره علوم دانش آموزانی که به شیوه افتراقی آموزش دیده اند بیشتر از دانش آموزانی است که به این شیوه آموزش ندیده اند همانطور که نتایج نشان داد دانش آموزانی که در سال دوم و سوم راهنمایی تحت آموزش افتراقی بوده اند نمرات بیشتری در درس علوم نسبت به دانش آموزانی که تحت این آموزش نبوده اند کسب کردند همچنین نمرات علوم دانش آموزان در سال سوم نیز بیشتر از سال دوم است این نتایج نشان داد که آموزش به شیوه افتراقی تاثیر فراوانی در یادگیری دانش آموزان در درس ریاضی و علوم داشته است.
    کلیدواژگان: یادگیری، تفاوت بین یادگیری و عملکرد، عوامل موثر در یادگیری، یادگیری افتراقی، آموزش
  • فریبرز رحیم نیا، زهرا نیکخواه فرخانی* صفحه 139
    هدف این مطالعه، بررسی تاثیر جو اخلاقی سازمان بر عملکرد سازمانی و تمایل به ترک خدمت فروشندگان است. جهت انجام این مطالعه، مجموعه ای از روش های تحقیق بکارگرفته شده است. ابتدا جهت شناسایی عوامل نهاده ای و ستانده ای تاثیرگذار بر عملکرد، از روش مصاحبه استفاده شد. سپس داده-های مورد نیاز جهت سنجش عملکرد با روش اسناد و مدارک جمع آوری گردیده و نهایتا به منظور مطالعه جو اخلاقی سازمان و تمایل به ترک خدمت روش پیمایشی بکار گرفته شده است. همچنین تاثیر هریک از ابعاد جو اخلاقی سازمان(مسئولیت اخلاقی/اعتماد کارکنان، رفتار اخلاقی همکاران، هنجارهای اخلاقی و اقدامات اخلاقی فروش) بر تمایل به ترک خدمت و عملکرد سازمانی نیز بررسی شده است. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزارهای Deap2.1، SPSS.18(PASW) و Lisrel 8.1 و روش همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری(تحلیل مسیر) استفاده گردیده است. نتایج گویای تاثیر پذیری عملکرد نمایندگی های فروش و تمایل به ترک خدمت فروشندگان از جو اخلاقی سازمان و ابعاد آن می باشد. از میان ابعاد جو اخلاقی سازمان، اقدامات اخلاقی فروش بیشترین تاثیر مثبت را بر عملکرد نمایندگی ها(0.48) و بیشترین تاثیر منفی را بر تمایل به ترک خدمت فروشندگان با ضریب استاندارد 0.72- داشته است، لذا مدیران سازمان می توانند با اتخاذ سیاستهای مشتری محور و توجه به مسئولیت اجتماعی سازمان نه تنها جوی اخلاقی سازمان را تقویت نمایند بلکه تمایل به ترک خدمت فروشندگان را کاهش و عملکرد سازمان را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی سازمان، تمایل به ترک خدمت، عملکرد سازمانی، تحلیل پوششی داده ها
  • حسین ابوالحسنی*، لطف الله فروزنده دهکردی، جهانگیریدالهی فارسی، علی داوری صفحه 157
    کارآفرینی را می توان بصورت خلاصه تشخیص و بهره برداری از فرصتها تعریف نمود و تشخیص فرصت نقشی اساسی در این فرآیند ایفا می نماید. کارآفرین میبایست محیط بازار را خوب درک نموده، نیروهای مشتق و عوامل بحرانی را شناسایی کرده و به رابطه پویای واقعی در بین این اجزا پی ببرد. در این پژوهش که از نوع اکتشافی می باشد، با رویکرد پژوهشی، بر روی مطالعات حوزه تشخیص فرصتهای کارآفرینانه استوار بوده و مدل مفهومی جدیدی در زمینه تاثیر دانش بازار بر روی تشخیص و بهره برداری از فرصتها را ارائه می نماید. این مدل مفهومی بر اساس آرای دیگر محققان تدوین و ابتدا بر اساس نظرات خبرگان صنعتی و علمی ارزیابی و سپس با استفاده از داده های جمع آوری شده از صنایع غذایی مورد آزمایش قرار گرفته و سپس تحلیل و روایی آن بررسی گردیده است. نتایج تحلیلهای آماری قابلیت اعتماد این مدل را تایید می نماید. این مدل می تواند به عنوان راهنمایی برای سیاستگذاران دولتی، صاحبان صنایع و محققان در جهت دهی فعالیتهای کارآفرینانه مبتنی بر دانش مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دانش بازار، فرصت کارآفرینانه، تشخیص و بهره برداری از فرصت
  • محمدرضاخاجی*، رسول شفایی صفحه 171
    در محیط های پویای کسب و کار امروز، همکاران زنجیره تامین موفق کسانی هستند که دارای استراتژی های استوار و جامعی هستند که به آنها اجازه می دهد به محیط نامطئن و همرا با عدم قطعیت پاسخی مناسب دهند. عدم قطعیت ذاتی و ریسک های گوناگون در محیط اقتصادی یک شبکه زنجیره تامین، می تواند تاثیراتی بر هریک از اعضای زنجیره تامین داشته باشد. این مقاله یک مدل ریاضی جدید را برای یک شبکه زنجیره تامین سه مرحله ای که شامل تولید کنندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان می شود ارائه می دهد که عدم قطعیت برای تقاضا و هزینه های حمل و نقل را هم مورد توجه قرار می دهد. برای حل مدل یک رویکرد ترکیبی مشتمل بر الگوریتم های فراابتکاری، تکنیک های بهینه سازی استوار، و مفاهیم آماری مورد استفاده قرار گرفته و از برخی مثال های عددی برای ارزیابی عملکرد این رویکرد استفاده شده است.
    کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین، عدم قطعیت، بهینه سازی استوار
  • سعید صحت، مسعود عسگری مهر، سمیرا قندچی صفحه 189
    شبکه های اجتماعی انقلابی در به اشتراک گذاری اطلاعات و تعاملات اجتماعی مجازی به وجود آورده اند. این مفهوم با پیشرفت های روزافزون فناوری اطلاعات و اتصال پایدار به شبکه اینترنت، به شکلی گسترده مورد استفاده عموم قرار گرفته و ابعاد گوناگون زندگی بشر را تحت تاثیر قرارداده است. در این میان در کنار فواید این شبکه ها، چالش های فراوانی نیز همراه با آنها مطرح شده است. یکی از مهمترین این چالشها، بحث حریم خصوصی کاربران در شبکه های اجتماعی است. امروزه این موضوع یکی از موارد انتقاد به شبکه های اجتماعی است. امکان دسترسی به اطلاعات شخصی کاربران و پخش آنها به اشکال گوناگون، و یا استفاده نادرست از این اطلاعات، در کنار ظهور فناوری های پیشرفته گوناگون در بستر اینترنت و تسهیل نقض حریم خصوصی در این فضا، کارشناسان امر را به تکاپو انداخته است. در این میان، دین مقدس اسلام به عنوان کامل ترین ادیان الهی، توجه ویژه ای به موضوعات مرتبط با حریم خصوصی دارد. دین اسلام از همان ابتدای ظهور با توجه خاص خود به حریم خصوصی انسانها، دستوراتی را برای جلوگیری از نقض آن ارائه کرده است. در کتاب و سنت به وفور به این موضوعات اشاره شده است. هدف اصلی این مقاله پژوهشی، بررسی موضوعات مرتبط با حریم خصوصی کاربران در شبکه های اجتماعی، و تطبیق ملاحظات حریم خصوصی در اسلام با این موضوعات می باشد. آنچه مسلم است، شکل فعلی شبکه های اجتماعی برخط، با ملاحظات دین مبین اسلام، فاصله داشته و از منظر اسلام مورد پذیرش واقع نیست.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، شبکه های اجتماعی، اسلام
  • رضاحسنوی، پیمان اخوان*، مجید رمضان، محمدرضا زاهدی صفحه 201
    امروزه عرصه رقابت سازمانها را مجبور به استفاده از مدیریت دانش و سرمایه فکری کرده است. به گونه ای که اقتصاد کنونی مزیت رقابتی شرکتها بر پایه دارایی نامشهود و سرمایه فکری گردیده و با برقراری ارتباطات مناسب با مشتریان و کسب تجربه لازم در این مسیر وبا اتکا به دانش و تکنیکهای سازمانی و مهارتهای تخصصی این امر را محقق می گردد. زمانی که شرکتها از اقتصاد صنعتی به سمت اقتصاد دانشی حرکت می کنند با چالش های بزرگی مانند پویایی و عدم اطمینان و پیچیدگی رو به رو هستند لذا دراین شرایط نیاز به آگاهی بیشتر در مورد سرمایه فکری و کنترل آنی آن فزونی می اید، این موضوع باعث شده است که شرکتها دارایی نا مشهود خود را شناسایی و مدیریت کنند. در این تحقیق تاثیر فرآیندهای مدیریت دانش بر اجزای سرمایه فکری در مرکز دانش بنیان مورد سنجش قرار گرفت، نتایج حاصل از تایید عاملی دراین تحقیق نشان داد که تسهیم و مبادله دانش تاثیر معناداری بر سرمایه انسانی نداشته و اکتساب دانش تاثیر معناداری بر سرمایه ساختاری نداردو نیز مشاهده گردید که سایر فرآیندهای مدیریت دانش تاثیر معناداری بر اجزای سرمایه فکری داشته و برای بارور کردن سرمایه فکری می توان از فرآیندهای دانش و تغییر در ابعاد آن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه فکری، فرآیندهای مدیریت دانش
  • لطف الله فروزنده دهکردی، محسن اعظمی* صفحه 225
    یکی از مهمترین مزایای برنامه ریزی کسب و کار خوب، موقعیت یابی استراتژیک است. به ویژه زمانی که تکنولوژی پیشرفته و رشد بازار به طور مداوم محدودتر و مشخص تر باشد، موقعیت یابی استراتژیک بسیار حیاتی خواهد بود. شرکت پتروشیمی بیستون یکی از شرکت های فعال در تولید مواد پایه شوینده ها می باشد که در گذشته فاقد مدل موقعیت یابی استراتژیک مدون بوده است. از این رو، بسیاری از فعالیت ها و تخصیص منابع شرکت پیش از این در یک راستا و مکمل نبوده اند. شرکت همواره محصولات خود را با بررسی بازار محصولات موجود طراحی نموده و لذا در دوران فعالیت خود نتوانسته از جایگاه پیرو بازار به جایگاه رهبری ارتقا پیدا کند. با طراحی چارچوبی مدون جهت موقعیت یابی استراتژیک محصولات، شرکت توان ارتقای موقعیت در بازار را خواهد یافت و با پیش بینی عوامل تاثیرگذار بر موقعیت یابی استراتژیک، دیگر در مقابل ورود طرح ها و محصولات جدید دچار شوک نخواهد گردید و به هدف اصلی خود که دست یابی به جایگاه برتر تولید و صادرات مواد پایه شوینده در کشور و منطقه خاورمیانه است، نزدیک خواهد شد. این مقاله به تبیین و ارزیابی موقعیت یابی استراتژیک شرکت بیستون در صنعت پتروشیمی می پردازد. نمونه آماری تحقیق 151 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت پتروشیمی بیستون هستند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب گردیده اند. به منظور جمع آوری داده ها به صورت میدانی از پرسشنامه استفاده گردیده و روایی محتوا و پایایی آن توسط خبرگان و کارشناسان تایید شده و ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده برابر با 978/0 می باشد. بر مبنای نتایج پژوهش، متغیرهای ادراکی، متغیرهای زمینه ای، متغیرهای آمیخته بازاریابی و متغیرهای محیطی بر موقعیت یابی استراتژیک در شرکت پتروشیمی بیستون اثرگذارند. بر اساس نتایج آزمون فریدمن، متغیرهای محیطی دارای بیشترین تاثیر و متغیر های ادراکی دارای تاثیر کمتری در ایجاد موقعیت یابی استراتژیک در پتروشیمی بیستون هستند.
    کلیدواژگان: موقعیت یابی استراتژیک، متغیرهای زمینه ای، متغیرهای ادراکی، متغیرهای آمیخته بازار، متغیرهای محیطی
  • علی شاهنظری، محمد موزیری قیری، آزاده نادری* صفحه 243
    عناصر تشکیل دهنده اجزای مدل ارتباطات بازاریابی در قالب آمیخته ترفیع عمدتا دارای ماهیتی تصادفی، پویا، مبهم، نادقیق، کیفی و یا نامشهود بوده و فهم آنها نیازمند بهره گیری از رویکردهایی است که با ماهیت ذاتی این نوع متغیرها همخوانی داشته باشد. هدف مقاله حاضر تبیین مدل عملیاتی بازاریابی بر اساس مدل ارتباطات بازاریابی یکپارچه می باشد. به این منظور بازدیدکنندگان نمایشگاه مروارید سفید اصفهان به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند و نمونه آماری، مراجعه کنندگان به این نمایشگاه در سه روز متوالی بودند. مدل پژوهش با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تحلیل این مدل نشان می دهد که در بین گزینه های عملیاتی و پشتیبانی استراتژیک در عملیات بازاریابی، بیشترین تاثیر مربوط به مولفه پیشبرد فروش با میانگین 7/ 3 و بعد از آن مربوط به فروش حضوری با میانگین 63/3 است. به عبارت دیگر می توان نتیجه گرفت که در بین مولفه های ذکر شده هر چند تاثیر تمام مولفه ها مورد تایید قرار گرفت اما تاثیر دو مولفه پیشبرد فروش و فروش حضوری بالاتر و بیشتر از بقیه است. در پایان نیز، پیشنهادهایی جهت تحقیقات آتی در این زمینه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بازاریابی، مدل عملیاتی بازاریابی، ارتباطات یکپارچه بازاریابی، آمیخته بازاریابی، مدل سازی معادلات ساختاری