فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 53 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/18
  • تعداد عناوین: 21
|
  • حمیدرضا مسعودی*، میثم جعفری اسکندری، علیرضا علی احمدی صفحات 5-18
    هر سازمان و بطور عام هر دولتی صرف نظر از نحوه فعالیت، اندازه و ساختار خود در تلاش است تا عملکرد خود را در حد مطلوبی بهبود دهد، تا بتواند موجودیت خود را حفظ نماید. بسیاری از انتقادات مربوط به سیستم های سنتی ارزیابی عملکرد ناشی از ناکامی آنها در سنجش و نظارت بر ابعاد چندگانه عملکرد به واسطه تمرکز بیش از حد از شاخص های است که فاقد کارایی لازم می باشند. در این مقاله، توجه به مولفه های موثر در ترسیم نقشه راه بهبود عملکرد سازمانی با نگاه ویژه به رویکرد کارت امتیازی متوازن بر اساس سیاستهای اقتصاد مقاومتی، مورد نظر قرار گرفته است. بر این اساس یک مطالعه برای شناسایی شاخص های که بر عملکرد سازمانها تاثیر گذار می باشند انجام گرفت و یکصد وسیزده شاخص شناسایی و در ساختار کارت امتیازی متوازن توسعه یافته در ابعاد: 1- مشتری گرایی و توجه به نیاز مشتریان 2- توانمندی مالی و کسب درآمد 3- فرآیندهای اصلی و پشتیبانی 4- رشد و یادگیری 5- اثربخشی و اثرگذاری بر جامعه 6- رهبری و تعامل با کسب و کار جایگذاری گردید. سپس با استفاده از روش فاکتور آنالیز به کاهش شاخصها پرداختیم که خروجی شاخصها با اعتبار 91% به 43 شاخص کاهش یافت. در گام بعدی بعد از شناسایی عوامل استراتژیک تاثیرگذار بر شرایط آتی سازمان های صنعتی به تدوین سناریو های پیش رو با استفاده از نرم افزار سناریو ویزارد پرداختیم. در مرحله آخر با استفاده از روش های تصمیم گیری به بررسی میزان تاثیر شاخصها در سناریوهای مختلف خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد سازمان های صنعتی، برنامه ریزی پابرجا، اقتصاد مقاومتی، تجزیه و تحلیل عوامل اصلی
  • عباس عباسپور، محمدرضا نیلی احمد آبادی، عصمت مومنی، فرهاد کیانفر * صفحات 19-32
    تحقیق حاضر با هدف ساخت و تعیین اعتبار و روایی مقیاس پرسشنامه مدیریت دانش دربین اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور انجام شده است. در این تحقیق به دلیل گستردگی جامعه آماری این دانشگاه و نیز یکسان بودن ساختار سازمانی و آموزشی این دانشگاه در سطح کشور به صورت موردی کلیه اعضای هیات علمی مراکز و واحدهای دانشگاه پیام نور استان خوزستان در سال تحصیلی 9613-1395 به عنوان جامعه آماری این پژوهش مورد مطالعه قرارگرفت. در این تحقیق بر مبنای مدل مدیریت دانش نوناکا و تاکه اوچی، مقیاسی آماده گردید، که وضعیت سطوح دانش و فرایندهای تبدیل آن را مورد ارزیابی قرار می دهد. این مقیاس با روش سرشماری بصورت الکترونیک و حضوری در بین 171 نفراز اعضای هیات علمی 31 مرکز و واحد دانشگاه پیام نور استان خوزستان توزیع شد. برای سنجش پایایی مقیاس از روش ضرایب فرمول آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن برای کل مقیاس 84/0 بدست آمد. روایی صوری و محتوایی مقیاس توسط 5 نفر ازاساتید مجرب تایید گردید و برای سنجش روایی سازه نیز از تحلیل عاملی به روش مولفه های اصلی همراه با چرخش واریماکس استفاده شد. میزان تبیین واریانس مشترک بین متغیرها برای8 عامل استخراج شده بر روی هم برابر با 66/77 درصد کل واریانس متغیر می باشد. همچنین از دیگر نتایج مطالعه و ساخت پرسشنامه حاضر این است که پرسشنامه به گونه ای تهیه شده که قادر است مراکز تولید دانش را شناسایی و نحوه توزیع اطلاعات و دانش را در جامعه هدف بررسی نماید. درواقع سوالات پرسشنامه می تواند آرمان، غایت و ایده آل یک سازمان رامشخص کند به نحوی که سازمان با توجه به اجرای آنها، میتواند به مقصود خود برسد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه مدیریت دانش، اعتباریابی و رواسازی، مدل نوناکا و تاکه اوچی
  • علی رئیس پور*، سیروس تدبیری، احسان ساده، علیرضا افشارنژاد صفحات 33-54
    مدیریت جانشین پروری یک تلاش منظم و پیش بینی شده بوسیله سازمان است که تداوم رهبری را در منصب های کلیدی حفظ نموده و توسعه سرمایه های دانش را برای آینده اطمینان می بخشد. بررسی ها نشان داده است که حتی در کشور های توسعه یافته جانشین پروری در سطح دانشگاهی مشاهده می شود. این پژوهش به منظور تبیین و ارائه الگوی نظام جانشین پروری مدیران دانشگاه آزاد اسلامی با استفاده از رویکرد کیفی نظریه داده بنیاد صورت گرفته است. برای انجام این پژوهش از 22 نفر از صاحبنظران دانشگاهی، مدیران دانشگاه در حوزه منابع انسانی و کمیته انتصابات در زمینه پژوهش مصاحبه به عمل آمد و داده ها از مصاحبه ها استخراج شد. تحقیق حاضر از حیث هدف یک تحقیق کاربردی با رویکرد توسعه ای و از حیث گردآوری داده ها و ماهیت تحلیل داده ها از نوع تحقیق کیفی و از نظر مطالعات محیطی از نوع پیمایشی می باشد. در پژوهش حاضر نیز به منظور گردآوری داده ها ازمصاحبه عمیق استفاده شد. نمونه گیری به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. نتایج تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی حاکی از ن9 مقوله کلی بود که در قالب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی، مقوله محوری شایسته گرایی، راهبردهای استقرار ، عوامل زمینه ای و شرایط مداخله گر و شرایط تسهیل گر و پیامدهای فرایند نظام جانشین پروری مدیران در دانشگاه و روابط بین ابعاد مختلف آن را منعکس میکنند.
    کلیدواژگان: جانشین پروری، رویکرد کیفی، نظریه داده بنیاد، شایسته گرایی
  • علی نجاتبخش اصفهانی*، عزت الله مولایی نیا صفحات 55-72
    بروز بحرانهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی ،عقیدتی از سویی و لزوم هدایت و رهبری جامعه انسانی از سوی دیگر ضرورت استفاده از یک تفکر اصیل را در حاکمیت الهی ایجاب می نماید. از آنجا که فلسفه نزول آیات وحی برای جامعه ای خاص و در زمانی معین نمی باشد، می توان سالم ترین راه هدایت جامعه را از آموزه های قرآنی استخراج و در راستای عملیاتی سازی آن در عصر کنونی زمینه سازی کرد. در این پژوهش محقق با بهره گیری از آیات قرآن زندگی حضرت موسی (ع) و سیره ی آن بزرگوار را در قالب شاخصهای قبل، حین و پس از بحران همراه با با ارائه مدل مفهومی محقق ساخته و با اعتبارسنجی آن توسط اساتید حوزه و دانشگاه،مورد مطالعه قرار داده است. روش پژوهش «روش اجتهادی معهود حوزوی» است. بدین معنا که اطلاعات مورد نیاز با تحلیل محتوای آیات قرآن جمع آوری شده است.
    نتیجه
    مدیریت بحران در سیره حضرت موسی (ع) از دیدگاه قرآن از ویژگی های خاص برخوردار بوده که به آن جامعیتی معنادار بخشیده است. در واقع سود مندترین راه برای هدایت و رهایی انسانها از یوغ اسارت،فساد، و… تمسک به آموزه های الهی است. از طرفی نهضت پیامبر گونه حضرت امام خمینی (ره) ضرورت واکاوی مسائل مربوط به مدیریت و رهبری را از منظر اسلام اجتناب ناپذیر کرده است. از این رو با شناخت سیره و اصول مدیریت بحران حضرت موسی (ع) در مسائل مبتلابه امروز جامعه و با تکیه بر دستاوردهای این تحقیق می توان استفاده لازم در مشکلات و رویارویی با بحران ها را به عمل اورد. و به جاست از این آموزه ها استفاده نمائیم تا نسبت به برطرف کردن دغدغه های مدیریتی به ویژه مطالبات ولی امر مسلمین در این زمینه با هوشیاری یار و مددکار معظم له باشیم.
    کلیدواژگان: قرآن، رهبری و مدیریت حضرت موسی (ع)، رهبری پیامبران، اصول مدیریت بحران، سیره
  • علیرضا خجسته پور*، محمدرضا پورابراهیمی، سید اکبر نیلی پور طباطبایی صفحات 73-82
    یکی از دغدغه های شرکت های خودروساز برای پر کردن فاصله میان وضعیت فعلی و جهانی شدن، نیازبه مدیرانی است که دارای مهارت های دقیق مدیریتی بوده و در جهت آن آموزش های علمی و عملی ببینند. امروزه خودروسازی نیز از اجزای مهم و لاینفک صنعت جهانی است و تولید بیش از 50 میلیون خودرو در سال نشان دهنده اهمیت و جایگاه ویژه این صنعت می باشد. لذا در این پژوهش مدل توسعه مهارت های مدیریتی مدیران صنعت خودروی ایران در کلاس جهانی تدوین و علاوه بر رتبه بندی مهارت های مدیریتی، ویژگی های هر مهارت نیز احصاء و رتبه بندی گردید. در این تحقیق برای تدوین ادبیات موضوع با استفاده از منابع کتابخانه ای و فیش برداری به جمع آوری اطلاعات درخصوص ویژگی های مدیرجهانی و مهارت های مدیریتی پرداخته شده است و سپس براساس نظر خبرگان و با استفاده از تکنیک دلفی ویژگی های مدیرجهانی و مهارت های مدیریتی مدیران برای قرارگرفتن در کلاس جهانی مشخص و دسته بندی گردیدند و با استفاده از آزمون کاپا صحت دسته بندی این ویژگی ها مورد بررسی قرارگرفت. پس از آن با طراحی پرسشنامه ساختاریافته و توزیع آن میان 470 نفر از مدیران صنعت خودروسازی در ایران به بررسی و آزمون مدل پرداخته شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و آزمون های آمار توصیفی، کولموگروف- اسمیرنوف و فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. همچنین برازندگی مدل براساس روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد پایش قرارگرفت.
    کلیدواژگان: مهارت های مدیریتی، کلاس جهانی، صنعت خودرو
  • رضا اسماعیل پور، عادل آذر، افسانه معتمد * صفحات 83-94
    امروزه پیشرفت فناوری اطلاعات و جهانی شدن بازارهای کسب و کار، منجر به پیچیدگی روز افزون محیط تصمیم گیری و در عین حال اثربخش تر شدن تصمیمات شده است. از این رو مدیران سازمان های کنونی برای بقا و توسعه فعالیت های خود نیازمند فناوری ها و ابزارهای نوینی هستند تا بتوانند تصمیمات موثرتری را اتخاذ کنند. کسب و کار هوشمند، می تواند در این راه به عنوان ابزاری هوشمند مدیران سطوح مختلف را یاری دهد. هدف اصلی پژوهش بررسی تاثیر کسب و کار هوشمند بر اثربخشی سازمانی است. از طرف دیگر توجه به شناسایی عوامل سازمانی که برای موفقیت سازمان ضروری هستند و همچنین بررسی روابط آن ها با اثربخشی سازمانی و سیستم های اطلاعاتی موجود در سازمان مثل کسب و کار هوشمند از مباحث بسیار مهم تلقی می شود. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارشناسان بانک ملت استان گیلان است که حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای 256 نفر انتخاب شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS 24 و Smart-PLS 2. 0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. پس از سنجش روایی و پایایی مدل اندازه گیری، مدل ساختاری تعیین شده از طریق بررسی روابط بین متغیرهای مکنون ارزیابی شد. مقدار شاخصGOF نشان از برازش قوی مدل ساختاری دارد. سپس جهت آزمون فرضیات مستقیم ضرایب مسیر و T آماری به کار گرفته شد. همچنین برای بررسی فرضیه های میانجی گری از آزمون سوبل استفاده گردید. نتایج نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار عوامل سازمانی با اثربخشی کسب و کار هوشمند و همچنین اثربخشی سازمانی می باشد. ضمنا نتایج حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار کسب و کار هوشمند با اثربخشی سازمانی است.
    کلیدواژگان: کسب و کار هوشمند، اثربخشی سازمانی، عوامل سازمانی
  • طاهر روشندل اربطانی، حجت الله نیکی ملکی*، حمید عبداللهیان، محمد سلطانی فر، حسام الدین آشنا صفحات 95-110
    امروزه همگام با توسعه اینترنت استفاده از شبکه های اجتماعی هم به سرعت در حال افزایش است. مسئولان و متخصصین زیادی در رابطه با اثرگذاری این شبکه ها بر فرهنگ جامعه اظهار نگرانی کرده اند. گروهی فیلترینگ را پیشنهاد می دهند و گروهی توسعه شبکه های اجتماعی داخلی را. اما علیرغم پیشنهاد شبکه های اجتماعی داخلی مدلی برای مدیریت این شبکه های اجتماعی داخلی با رویکرد فرهنگی وجود ندارد. هدف اصلی این پژوهش ارائه مدلی برای مدیریت شبکه های اجتماعی داخلی با رویکرد فرهنگی است. از آنجایی که در زمینه مدیریت شبکه های اجتماعی داخلی بصورت کلی و با رویکرد فرهنگی بصورت خاص مدلی وجود ندارد لذا در این پژوهش از روش تئوری داده بنیاد برای طراحی مدل استفاده گردید. در این پژوهش با 23 نفر از بازیگران اصلی در حوزه شبکه های اجتماعی داخلی از جمله مسئولین تصمیم گیر در این حوزه، مدیران شبکه های اجتماعی، مدیران شرکت های تولید محتوا، مدیران شرکت های تبلیغاتی در شبکه های اجتماعی، اساتید دانشگاه در حوزه فرهنگ و ارتباطات و روحانیون کارشناس فرهنگی مصاحبه صورت گرفت و پس از کدگذاری باز، کدگذاری محوری و نهایتا کدگذاری انتخابی مدل نهایی استخراج گردید. در این مدل فرهنگ حاکم بر شبکه های اجتماعی به عنوان مقوله مرکزی استخراج شد و شرایط علی، مداخله گر، زمینه ای واستراتژی ها و پیامدهای حاصل از اجرای استراتژی ها بیان گردید.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، فرهنگ، شبکه اجتماعی داخلی، مدیریت شبکه اجتماعی، تئوری داده بنیاد
  • عبدالرضا کریمی، مرضیه مظفری*، رامبد باران دوست صفحات 111-124
    در این مقاله که هدف آن شناسایی و اولویت بندی شاخص های بهره وری تیم های کاری بیمارستانی می باشد، عوامل موثر بر بهره وری تیم های کاری بیمارستانی از طریق بررسی ادبیات موضوعی و با استفاده از نظر کارشناسان شناسایی گردید که پس از غربالگری به تعداد 34 عامل مهم تقلیل یافتند و در قالب 9 دسته طبقه بندی گردیدند. روابط داخلی این عوامل بر اساس پرسشنامه ماتریس همبستگی مورد سنجش قرار گرفت و سپس شاخص ها با استفاده از رویکرد جدید تلفیقی بر پایه تجزیه و تحلیل شبکه ای (ANP) و روش برداری بهترین-بدترین (BWM) رتبه بندی گردید. شایان ذکر است روش جدید پیشنهادی در این مقاله توانست تعداد مقایسات زوجی در تکنیک ANP را به طور قابل توجهی کاهش دهد. سپس در مطالعه موردی بیمارستان سجاد تهران، 12 تیم کاری بیمارستانی (در حوزه پرستاری) انتخاب و مدل پیشنهادی جهت کاووش و بررسی عوامل موثر بر بهره وری تیم های کاری بیمارستانی مورد اجرا قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش انجام شده نشان می دهد، در میان 34 عامل در نظر گرفته شده، درصد رشد سالیانه کیفیت خدمات ارائه شده به بیماران موثر ترین عامل و درصد عضویت رسمی اعضا (نسبت به پیمانی) کم اثر ترین عوامل در سنجش بهره وری تیم های کاری بیمارستانی می باشند.
    کلیدواژگان: بهره وری، تیم های کاری بیمارستانی، رتبه بندی عوامل، تکنیک ANP، BWM
  • سعید مازندرانی، ترانه عنایتی، کیومرث نیازآذری صفحات 125-140
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه بین تصویر سازمانی و رضایت مشتریان درسازمان تامین اجتماعی استان گلستان صورت گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع هدف جزء پژوهش های کاربردی و از حیطه روش شناسی از پژوهش های میکس متد یا روش آمیخته می باشد. جامعه آماری این تحقیق کلیه مشتریانی که از خدمات سازمان تامین اجتماعی در سطح استان گلستان استفاده میکنندکه مشتریان بیرونی سازمان را تشکیل می دهند. و همچنین پرسنل شاغل در سازمان تامین اجتماعی در سطح استان گلستان که مشتریان درونی سازمان را تشکیل می دهند که تعداد کل افراد شاغل در سازمان تامین اجتماعی استان گلستان 398 نفر می باشد که بر اساس جول آماری مورگان برای این جامعه آماری باید حدود 185 نمونه باید انتخاب شود. در این تحقیق از مصاحبه و پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که هویت سازمانی بر رضایت مشتریانتاثیر معناداری دارد. و همچنین نتایج نشان می دهد که نمادها و علائم ملموس بر رضایت مشتریان تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: تصویر سازمانی، رضایت مشتری، سازمان تامین اجتماعی
  • مسعود لطیفیان، رضا توکلی مقدم *، تقی ترابی صفحات 141-154
    در این مقاله، بحث مدیریت دانش و تحقیق و توسعه در شرکت های صنعتی و تولیدی بسیار کم و محدود بیان می شود، بنابراین ضرورت مطالعه بیشتر در این حوزه وجود دارد. در ایران اولین بار است که تحقیقی بدین شکل صورت می گیرد. هدف از این مقاله، ارائه مدلی است که سبب بهبود واحد تحقیق و توسعه به وسیله مدیریت دانش شود. در ابتدا به بررسی ادبیات موضوع پرداخته و پس از مشورت با کارشناسان، اساتید دانشگاهی و بررسی ویژگی های شرکت از میان مدل های موجود دو مدل مناسب انتخاب می-شود. در ادامه دو پرسشنامه (عمومی و تخصصی) با نظر خبرگان و اساتید دانشگاه طراحی می شود. در ابتدا فرضیه های تحقیق مورد بررسی قرار گرفته و سپس برای اولویت بندی عوامل و تکنولوژی های واحد تحقیق و توسعه از روش فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی استفاده می شود. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بیشترین تاثیرگذاری بر تکنولوژی آموزشی می باشند.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی، مدیریت تکنولوژی، مدیریت دانش
  • محمد علی شریعت، سلیمان ایرانزاده *، علیرضا بافنده زنده صفحات 155-176
    کاهش منابع طبیعی، تغییرات اقلیمی، وخیم تر شدن آلودگی زیست محیطی، ناسازگاری فعالیت های عصر صنعتی ازلحاظ اکولوژیکی با محیط و کاهش کیفیت عمر انسان ها به واسطه افزایش صنعتی شدن جهانی، حوزه تولید را تحت فشار شدیدی جهت مقابله با مشکلات و حفظ رقابت پذیری خود قرار داده است. در این راستا موضوع پایداری و بخصوص در حوزه تولید، حرکت در جهت تولید پایدار به منظور پاسخگویی به چالش های پیش روی کشورهای صنعتی در مسیر توسعه پایدار از اهمیت فراوانی برخوردار گشته است. پایداری، یک نیاز مهم و روزافزون برای فعالیت های بشری است و ایجاد پیشرفت پایدار یک هدف کلیدی در پیشرفت بشری است. پیشرفت پایدار، منظری است که موضوعات اجتماعی، اقتصادی و محیطی را به طورکلی و هم زمان در فرآیند پیشرفت نشانه می گیرد. مفهوم تولید پایدار نیز که ارتباط بسیار نزدیکی با مفهوم توسعه پایدار داشته، شرکت ها و سازمان های تولیدکننده محصولات یا ارائه دهنده خدمات را مورد هدف قرار داده است. این مقاله بر پایداری کسب وکارهای تولیدی تمرکز داشته و سعی دارد تا ضمن شناسایی سازه های تولید پایدار، به ارزیابی و طبقه بندی برنامه های موثرتر در این حوزه بپردازد. در این راستا، شناسایی ابعاد و سازه های تولید پایدار با استفاده از ابزار مصاحبه و با تکیه بر فن شبکه خزانه و از دیدگاه مدیران 33 شرکت تولیدی صنعتی موفق با حداقل فعالیت پیوسته 5 ساله و پایدار در سطح استان سمنان انجام و نسبت به ایجاد 33 شبکه خزانه شخصی منفرد و درمجموع 175 سازه شخصی اولیه تولید پایدار اقدام شد، که درنهایت با واکاوی و تحلیل این سازه ها، شبکه جمعی تولید پایدار مشتمل بر 87 سازه ثانویه ترسیم و سپس در مرحله بعد، با استفاده از روش آماری تجزیه وتحلیل مولفه های اصلی PCA سازه های اصلی که نقش مهم تری در تحقق تولید پایدار دارند به دو مولفه تقسیم و اجزای آن ها، مشخص گردیدند.
    کلیدواژگان: تحلیل مولفه های اصلی، تولید پایدار، شبکه خزانه، نظریه سازه شخصی
  • مجید اسماعیل پور*، علیرضا کامیاب، سید جواد دوکوهکی صفحات 177-190
    از آنجایی که هسته مرکزی و ارزشمندترین منبع یک سازمان نیروی انسانی می باشد، ایجاد رضایتمندی از کار موجب افزایش بهروی آن سازمان می شود تا جایی که مزیت رقابتی منحصر به فردی برای سازمان ایجاد می کند و نهایتا موجب بقا و سود آوری و رشد مداوم سازمان می گردد که هدف غایی هر سازمانی است. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه فکری و رضایت کارکنان بر مبنای بازاریابی درونی بر مزیت رقابتی در شرکت های صادرات واردات بندر بوشهر می باشد. در این راستا تعداد 99 پرسشنامه جمع آوری از مدیران و کارکنان شرکت های صادراتی و وارداتی بندر بوشهر جمع آوری گردید و با نرم افزار پی. ال. اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان دادند که بین سرمایه انسانی، سرمایه مشتری با مزیت رقابتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد ولی بعد سرمایه ساختاری از سرمایه فکری بر مزیت رقابتی تاثیر گذار نبود. همچنین تمامی ابعاد بازاریابی درونی که شامل توسعه و آموزش کارکنان، نظام پاداش و ارتباطات درونی می باشد بر رضایت شغلی تاثیر مثبت و معناداری داشتند. درنهایت رابطه مثبت و معناداری بین رضایت شغلی و مزیت رقابتی یافت شد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، بازاریابی درونی، مزیت رقابتی، رضایت شغلی، شرکت های صادرات و واردات
  • علی کاظمی *، آذرنوش انصاری، هاجر رفیعی صفحات 191-208
    توسعه برند ازجمله استراتژی های جذاب برای سازمان ها برای معرفی محصولات و خدمات جدید به بازار است که باوجود استقبال زیاد سازمان ها ازلحاظ پژوهشی چندان که باید موردتوجه قرار نگرفته است. پژوهش حاضر کاربردی با ماهیت توصیفی- پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که پایایی آن با توجه به ضریب آلفای کرونباخ 965/0 تاییدشده است. جامعه آماری این پژوهش را مشتریان بانک و شرکت های خدماتی با برند دی در سطح اصفهان تشکیل می دهد. که از میان آن ها تعداد 171 نمونه با روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. داده های حاصل از پرسشنامه از طریق معادلات ساختاری تحلیل شد و نتایج نشان دهنده آن بود که عوامل موفقیت برند بر نگرش مصرف کنندگان نسبت به توسعه برند و کیفیت ادراک شده از خدمات توسعه یافته تاثیرگذار هستند و کیفیت ادراک شده خدمات توسعه یافته بر نگرش مصرف کنندگان نسبت به توسعه برند تاثیر مثبت و مستقیم دارد. از میان عوامل موثر موفقیت توسعه برند، به جز دسترسی ادراک شده، تاثیر مثبت و مستقیم سایر عوامل بر کیفیت ادراک شده و نگرش مصرف کنندگان نسبت به توسعه برند تایید شد.
    کلیدواژگان: توسعه برند، برند مادر، تناسب ادراک شده، دسترسی ادراک شده، کیفیت خدمات ادراک شده
  • روزبه قوسی*، علی نداف پور صفحات 209-226
    میزان پاسخگویی اثربخش و بهبود کارآمد فعالیت های متنوع شهرداری، نیازمند ارزیابی است. از طرفی با توجه به کمبود منابع و امکانات در سازمان ها و بالاخص در شهرداری ها، استفاده مناسب و بهره ور از این منابع اهمیت بالایی پیدا می کند و بدین منظور مدیران جهت بررسی وضعیت واحدهای سازمانی بایستی بتوانند به ارزیابی دوره ای آن بپردازند. لذا محقق در این پژوهش به ارایه روش تلفیقی ارزیابی عملکرد با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها و ارزیابی سریع پرداخته است. بدین منظور در ابتدا با استفاده از نظرخواهی از خبرگان، به تعیین شاخص های ارزیابی سریع در شهرداری ها پرداخته و در ادامه با استفاده از مدل های تحلیل پوششی داده ها به ارزیابی عملکرد آن-ها پرداخته شد، سپس با تحلیل حساسیت بر روی ورودی های مدل تحلیل پوششی داده ها ، به اولویت بندی شاخص های ارزیابی سریع و در انتها با استفاده از روش شباهت به گزینه ایده آل اولویت بندی مناطق شهرداری انجام گردید. در پایان برای بررسی قابلیت اجرایی روش پیشنهادی در این پژوهش، شهرداری اصفهان به عنوان مطالعه موردی انتخاب شد. پس از انجام مراحل فوق، در ارزیابی عملکرد مناطق شهرداری اصفهان با تحلیل پوششی داده ها به روش بی سی سی ورودی محور، تعداد مناطق کارا، شش منطقه ی 4، 5، 8، 13، 14 و 15 و در روش حل مساله به روش ترکیبی با بازده به مقیاس متغیر تعداد مناطق کارا، چهار منطقه شامل 4، 5، 8، 13، 14 و 15 تعیین گردید و پس از تحلیل حساسیت در متغیرهای ورودی در روش بی سی سی، تاثیر متغیر مدیریت پیچیدگی و تنوع روش ها و بهبود مستمر و در روش اس بی ام نیز متغیر مدیریت اثر بخش بیشتر از سایر موارد بوده است. نتایج حاصل از اولویت بندی واحدهای سازمانی با رویکرد ارزیابی سریع به روش شباهت به گزینه ایده آل نیز نشان داد که منطقه 11 رتبه اول را بدست آورد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، ارزیابی سریع، تحلیل پوششی داده ها، شباهت به گزینه ایده آل، شهرداری
  • یزدان مرادی، سیامک نوری * صفحات 227-234
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تحلیلی مطالعات انجام شده در حوزه همکاری بین صنعت و دانشگاه طی سه دهه اخیر انجام شده است تا از این طریق شکاف موجود در همکاری های صنعت و دانشگاه تبیین گردد. این پژوهش از نوع توصیفی بوده و با روش تحلیل تحقیقات و مطالعات گذشته صورت گرفته است و سپس با دریافت نظرات خبرگان از طریق انجام مصاحبه های عمیق با متخصصان هر دو نهاد دانشگاه و صنعت ادامه یافته است. انجام مصاحبه ها براساس کفایت نظری داده ها در 18 مصاحبه متوقف شد. از این تعداد 8 نفر از اساتید دانشگاه و صاحب نظر در موضوع، 3 نفر مدیر عامل شرکت های صنعتی، 4 نفر از مسئولان دولتی و 3 نفر از کارشناسان و مدیرعاملان شرکت های واسطه ای حوزه کارآفرینی و تجاری سازی در مصاحبه ها شرکت داشتند. نتایج نشان می دهد که اگرچه همکاری های دانشگاه و صنعت در زمینه های آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی، کارآفرینی دانش بنیان و تجاری سازی فناوری مطرح می باشد ولی به مرور زمان هر چه به زمان حال نزدیک تر می شویم سهم آموزش و در ادامه سهم پژوهش و تحقیقات کاهش یافته و تمایل برای همکاری هایی از نوع کارآفرینی دانش بنیان و تجاری سازی فناوری بیشتر شده است. بررسی رویکردهای فعلی در همکاری بین صنعت و دانشگاه،گرایش زیاد به بهره برداری از توان بخش خصوصی وشرکت های واسطه ای (هاب) را خصوصا در فعالیتعای کارآفرینی دانش بنیان و تجاری سازی فناوری نشان می دهد. همچنین نقش موثر الگوهای بومی و نیز نیروی انسانی کارآفرین که دارای تعهد و حس مسئولیت نسبت به کشور، صنعت و دانشگاه می باشد در مدلهای موفق همکاری صنعت و دانشگاه مشخص شده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، تجاری سازی فناوری، همکاری صنعت و دانشگاه
  • سید رضا فاطمی امین*، ابراهیم محمودزاده صفحات 235-254
    چالش های و مخاطره های زیادی پیش روی پروژه های پژوهشی هستند: ارائه کارهای به ظاهر علمی اما با محتوایی ضعیف و صوری، نبود رویکرد تقاضاگرا برای انجام پروژه های پژوهشی، ناکارایی در سازماندهی فعالیت های پژوهشی، دسترسی نامناسب به اسناد و دانش موجود، اجرایی نبودن و یا اجرایی نشدن دستاوردها، بی اعتمادی به پژوهش و… چه بسیار مطالعاتی که با ارائه گزارش های مکتوب خاتمه یافتند و راهی قفسه ها شدند! از طرف دیگر فناوری اطلاعات و ارتباطات، به ویژه وب دو، فرصت هایی برای جمع سپاری، همکاری انبوه، رایانش اجتماع، نوآوری باز و… فراهم می کند که می تواند بخشی از چالش های فعالیت های پژوهشی را رفع کند. در این پژوهش، چالش های پروژه های پژوهشی و قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات با روش تحلیل مضمون استخراج شده، سپس تاثیر استفاده از قابلیت های فاوا برای حل برخی از چالش های پژوهش با روش دیمتل بررسی شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که استفاده از فاوا تاثیر قابل ملاحظه ای در رفع چالش های پژوهش دارد. هرچند استفاده از قابلیت های فاوا برای فعالیت های پژوهشی در دنیا رایج شده است، اما از این قابلیت ها در کشور ما به خوبی استفاده نشده است. فعالیت های پژوهشی در ایران نیازمند تحول و استفاده از نوآوری های مبتنی بر فاوا است. در کشور ما بازارهای عرضه و تقاضای فرصت های پژوهشی و همچنین پایگاه های اطلاعات منابع انسانی در مراحل مقدماتی هستند. شکل گیری بازارهایی مانند اینوسنتیو و پایگاه های منابع انسانی مانند لینکدین، تاثیر قابل ملاحظه ای بر بهبود وضعیت پژوهش در کشور خواهد داشت. ارائه چنین خدماتی در قالب بخش خصوصی امکان پذیر و مطلوب بوده و دولت تنها باید استاندارد لازم را تدوین و اعمال نماید.
    کلیدواژگان: مسائل پژوهش، چالش های پژوهش، پژوهش الکترونیکی، نوآوری در پژوهش
  • اکبر کشاورزی* صفحات 255-268
    هدف ازپژوهش حاضر بررسی الگوی ساختاری اثر مولفه های مدیریت کیفیت جامع بر عملکرد شغلی کارکنان ستادی با نقش تعدیل کننده عوامل سازمانی در دانشگاه های فرهنگیان بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل کارمندان ستادی32 دانشگاه در سال 1395و به تعداد 2553 نفر بود. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 335 نفر و روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مدیریت کیفیت فراگیر موسسه کیفیت فدرال آمریکا، عملکرد شغلی پاترسون (2000) ، فرهنگ سازمانی دنیسون و اسپریترز (1991) و حمایت سازمانی اینرنبرگر و همکاران (1986) استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها بر اساس آلفای کرونباخ به ترتیب 97/0 -92/0 – 95 /0 و 74/0 برآورد گردید. داده ها با نرم افزار PLS وspss23 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد مولفه های تمرکز بر مشتری، توانمندسازی کارکنان و کار تیمی، تجزیه و تحلیل کیفیت؛ تضمین کیفیت و بهبود کیفیت با نقش تعدیل گر فرهنگ سازمانی با عملکرد شغلی رابطه دارد (01/0 > P). هم چنین بین مولفه های حمایت و رهبری مدیریت عالی، برنامه ریزی استراتژیک، تمرکز بر مشتری؛ تضمین کیفیت و بهبود کیفیت با نقش تعدیل گرحمایت سازمانی با عملکرد شغلی رابطه دارد (01/0P>). پیشنهاد می شود در دانشگاه فرهنگیان از مدیریت کیفیت جامع برای بهبود عملکرد شغلی کارکنان استفاده شود و در این میان متغیرهای فرهنگ سازمانی و حمایت سازمانی نقش اساسی دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر عملکرد شغلی فرهنگ سازمانی حمایت سازمانی دانشگاه فرهنگیان
  • محسن صانعی * صفحات 269-282
    پژوهش حاضر با هدف ارائه الگویی پیرامون تعدیل کارکنان در سازمان های محلی (نوعی مطالعه موردی در شهرداری های استان اصفهان) و بررسی تاثیر پذیری تعدیل کارکنان و ابعاد آن از عوامل ساختاری، رفتاری و فردی صورت پذیرفته است. روش انجام این تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است روش گردآوری اطلاعات، به صورت آمیخته (کمی و کیفی) می باشد جامعه آماری پژوهش در مرحله اول (رویکرد کیفی) 22 نفر از صاحب نظران و خبرگان که دارای اطلاعات مناسبی پیرامون موضوع تعدیل کارکنان هستند، می باشد که با بکارگیری چند دور روش دلفی و استفاده از منطق فازی برای ایجاد همگرایی بالاتر میان نظرات کارشناسان، الگویی پیرامون تعدیل کارکنان و عوامل اثر گذار بر تعدیل، طراحی گردید. سپس در بخش کمی، جهت آزمون الگوی مذکور، پرسشنامه ای طراحی و پس از بررسی اعتبار پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، در اختیار تعدادی از مدیران که با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی قضاوتی از میان مدیران دوایر و واحدهای شهرداری های استان اصفهان انتخاب گردیده بودند، قرار گرفت. با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری روابط بین عناصر مدل بررسی شد. یافته های پژوهش نشان داد که فرضیه ها مورد تایید قرار گرفته و تاثیر عوامل فردی، رفتاری و ساختاری بر تعدیل، تاثیر متقابل عوامل رفتاری و ساختاری بر یکدیگر و همچنین تاثیر عوامل فردی بر عوامل ساختاری و رفتاری، مستقیم و معنادار می باشد. در این راستا شهرداری ها می توانند با در نظر گرفتن شاخص های ذکر شده برای ابعاد سه عامل مطرح در این پژوهش، تصمیماتی منطقی و کارشناسی شده پیرامون زمان تعدیل، واحد و یا افراد تعدیل شونده و منابع موثر در تعدیل، اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع انسانی، تعدیل کارکنان، عوامل رفتاری، عوامل ساختاری، عوامل فردی، سیستم اطلاعات منابع انسانی، پوشش حمایتی، دلفی فازی
  • میرزاحسن حسینی، علی اکبر جوکار، زین العابدین رحمانی، الهام کشاورز * صفحات 283-294

    با توجه به اهمیت موضوع ، هدف پژوهش حاضر بررسی و رتبه بندی سرمایه فکری و کارآفرینی سازمانی که به بهبود عملکرد شرکت کمک می کند ،است . بدین منظور پس از مطالعه ادبیات موضوع و مصاحبه با اساتید و متخصصان صنعت فنر ،عوامل سرمایه فکری ،عوامل کارآفرینی سازمانی و عملکرد شرکت شناسایی شدند. پس از طراحی و توزیع پرسشنامه میان متخصصان صنعت فنر ،اولویت و اهمیت هریک از این عوامل با استفاده از روش های FuzzyTOPSIS ، FAHP ، ،vikor ELECTRE مورد ارزیابی قرار گرفت . با توجه به اینکه نتایج حاصل از اجرای روش های فوق در مواردی با یکدیگر هم خوانی نداشت ،برای رسیدن به یک اجماع کلی از رتبه بندی عوامل از تکنیک های ادغامی که شامل روش های میانگین ،بردا و کپ لند است ،استفاده شد . با توجه به ارتقاء عملکرد شرکت با استفاده از روش FAHP به این نتیجه رسیدیم که سود خالص در مقایسه با دیگر عوامل بالاترین رتبه را داردو سپس مزیت رقابتی ، حفظ مشتری ، ارزش بازار شرکت ،ظرفیت نوآوری و حجم معاملات به ترتیب بالاترین رتبه را دارند و همچنین با توجه به هدف ارتقاء عملکرد شرکت ،کارآفرینی سازرمانی نسبت به سرمایه فکری در بهبود عملکرد شرکت رتبه بالاتری را دارا می باشد .با توجه به اینکه تکنیک های مختلف ،رتبه های متفاوتی برای سرمایه فکری و زیر معیارهای سرمایه انسانی ،سرمایه ساختاری ،سرمایه ارتباطی ،سرمایه مشتری و سرمایه نوآوری ارائه داده اند ،برای رسیدن به یک اجماع در رتبه بندی از روش ادغام استفاده شدکه براساس روش ادغام مهم ترین بعد از ابعاد سرمایه فکری که به بهبود ارتقاء عملکرد شرکت کمک می کند به ترتیب اهمیت عبارتند از : سرمایه انسانی ،سرمایه ساختاری ،سرمایه ارتباطی ،سرمایه مشتری و سرمایه نوآوری و همچنین با توجه به زیر معیارهای سرمایه انسانی ،سرمایه ساختاری ،سرمایه ارتباطی ،سرمایه مشتری و سرمایه نوآوری مهم ترین عوامل به ترتیب اهمیت عبارتند از : توانایی رهبری، شایستگی کارکنان،تجربه کارکنان ، خلاقیت کارکنان ، سطح دانش فردی، رضایت مشتری، انگیزش کارکنان، وفاداری مشتری، نگرش کارکنان، ساختار سازمانی، آموزش کارکنان، یادگیری سازمانی،قابلیت بازاریابی ، پایگاه اطلاعات ، سیستم های مدیریت، استفاده از دانش ، ارزش های استراتژیکی، فرایند عملیاتی، سیستم اطلاعاتی، فرهنگ شرکت،ارزش برند، بینش ورسالت ، ارتباط با تامین کنندگان ورقبا،اندازه سازمان ،فرهنگ نوآوری، ارتباط با سازمان های دیگر، کثرت بازار، چرخه زندگی شرکت،تناسب مشتری ، مکانیزم نوآوری و دستاورد نوآوری.همچنین براساس روش ادغام مهم ترین بعد از ابعاد کارآفرینی سازمانی که به بهبود ارتقاء عملکرد شرکت کمک می کند به ترتیب عبارتند از : عوامل ساختاری، عوامل زمینه ای و عوامل رفتاری و همچنین با توجه به زیر معیارهای عوامل ساختاری، عوامل زمینه ای و عوامل رفتاری مهم ترین عوامل به ترتیب عبارتند از : ساختار سازمان کارآفرین ، استراتژی سازمان کارآفرین، سیستم پاداش،عوامل سیاسی / دولت ،تصمیم گیری وکنترل ،زیر ساخت ها ،فرهنگ سازمانی ،حمایت مدیریت، ارتباطات ،سیستم مالی ،دسترسی به منابع ، فناوری ،سیستم ارزیابی عملکرد ، عدم اطمینان / تغییرات ،توانمند سازی کارکنان ،سیستم اطلاعاتی، پیچیدگی ،سیستم تحقیق وتوسعه، خطر پذیری ،بازار ، ویژگی های کارکنان ،روحیه گروهی ،ویژگی های مدیران ،آینده نگری ،خود کارآمدی،خلاقیت ونوآوری، تجربه های پیشین و سبک رهبری سازمان های کارآفرین

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، سرمایه فکری، عملکرد شرکت، FAHP، FuzzyTOPSIS، vikor، ELECTRE، poset methods
  • بهاره نبوی، فاطمه ثقفی *، منوچهر منطقی، مهدی محمدی صفحات 297-312

    وجود و تحقق نظام نوآوری یک عامل کلیدی در توسعه نظام نواوری ملی است. از آنجا که بخش هوافضا جزو اولویت های الف در نقشه جامع علمی کشور محسوب شده است. این مقاله در نظر دارد موانع و مشکلات شکل گیری و توسعه نظام نوآوری بخشی را در حوزه هوانوردی عمومی ایران با رویکرد "تحلیل توامان کارکردی- ساختاری" شناسایی نماید. ابتدا ادبیات حوزه معرفی شده و روش تحلیل همزمان کارکردی- ساختاری ارائه می شود. در ادامه کارکردهای بخش از ادبیات موضوع استخراج و با کمک خبرگان در قالب پرسشنامه تکمیل شده و در صنعت هوانوردی عمومی مورد ارزیابی قرار می گیرد. در ادامه یافته های آن در پنل خبرگان ارائه و با نظر آنها، مشکلات و ضعف کارکردها و تاثیر آنها در عوامل ساختاری (بازیگران، شبکه ها و نهادها) تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: نظام نوآوری بخشی، بخش هوانوردی عمومی ایران، تحلیل کارکردی-ساختاری
  • عطیه یوسفی، میرسامان پیشوایی * صفحات 313-348

    تاثیر مستقیم منابع مالی بر چگونگی تصمیمگیری در تمامی سطوح، سبب شده تا در سالهای اخیر به مدلسازی و بهینهسازی جریان مالی در زنجیره های تامین پرداخته شود. همچنین با توجه به توسعه بازارهای جهانی و حرکت شرکت ها به سمت جهانی شدن، بررسی فاکتورهای مالی در این حوزه از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از تحقیق پیش رو، توسعه مدلی MILP با تمرکز همزمان بر جریان مالی و فیزیکی در زنجیره تامینی جهانی می باشد. نوآوری اصلی این پژوهش، بهینه سازی یکپارچه جریان مالی و فیزیکی در یک زنجیره تامین جهانی می باشد که تا کنون در ادبیات جریان مالی بدان پرداخته نشده است. در این تحقیق به بررسی اثر نوسانات نرخ ارز بر متغیرهای مالی و سود کلی زنجیره پرداخته شده است. به منظور نمایش کارایی مدل از یک مسئله نمونه و داده های تصادفی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که افزایش نرخ ارز به میزان 0.1 واحد، باعث افزایش حدودا 6 درصدی سود می شود. همچنین نوسانات نرخ ارز، تغییرات قابل توجهی در فاکتورهای مالی ایجاد می کنند.

    کلیدواژگان: جریان مالی، جریان پول نقد، زنجیره تامین جهانی، مدیریت زنجیره تامین، تغییرات نرخ ارز
|
  • Hamidreza Masoudi *, Alireza Aliahmadi Pages 5-18
    Each organization and in general each state, regardless of its activity, size and structure, is trying to improve its performance to the best of its ability to maintain its existence. Many of the criticisms of traditional performance evaluation systems are due to their failure to measure and monitor multiple performance dimensions due to the over-concentration of indices that are lacking in efficiency. In this paper, attention has been paid to the effective components in mapping out the road for improving organizational performance with a special look at the balanced scorecard approach based on resistance policies. Accordingly, a study was conducted to identify the indicators that affect the performance of organizations, and one hundred and fifty identifiers were identified and in the structure of the balanced scorecard developed in the dimensions: 1- Customerism and customer needs 2. Financial empowerment and business Income 3. Main Processes and Support 4. Growth and Learning 5. Effectiveness and Impact on Society 6. Leadership and engagement with business. Then, using the factor analysis method, we reduced the indexes, which resulted in the index output dropping by 91% to 43 indexes. In the next step, after identifying the strategic factors affecting the future conditions of the industrial organizations, we developed the scenarios using the Wizard scenario software. In the final step, using the decision methods, we will examine the impact of indicators in different scenarios.
    Keywords: Performance Evaluation of Industrial Organizations, Planning steady, Economic Strength, Analysis of the main factors
  • Abbas Abbas Por, Mohammad Reza Nili Ahmad Abadi, Esmat Momeni, Farhad Kianfar * Pages 19-32
    The purpose of this study was to construct reliability and validity of Knowledge management questionnaire scale among faculty members of Payam Noor University. In this research, due to the wide extent of the statistical society of this university and the uniformity of the organizational and educational structure of this university in the country, the faculty members of the centers and units of Payam Noor University of Khuzestan province in the academic year of 2016-2017 were selected as the statistical population of this research. Was studied in this research, a scale has been prepared based on the Knowledge Management Model of Nonaka and Take uchi, which evaluates the status of knowledge levels and its conversion processes. This scale was distributed electronically and in a presence among 171 faculty members of 31 centers and Payam Noor University of Khuzestan province. Cronbach's alpha coefficients were used to measure the reliability of the scale and its value was 0.84 for the whole scale. The factual and content validity of the scale was confirmed by 5 experienced experts. In order to assess the construct validity, factor analysis was also performed using principal components along with Varimax rotation. The extent of the explanation of the variance of variables for the eight factors extracted is 66/77 of the total variable variance. Also, the other results of the study and the construction of the current questionnaire are that the questionnaire is prepared in such a way that it can identify the centers of knowledge production and how to distribute information and knowledge in the target society. In fact, questionnaire questions can set the ideal, purpose, and ideal of an organization in such a way that the organization can achieve its purpose according to their implementation.
    Keywords: Knowledge management questionnair, reliability, validation, The Nanaka, Take uchi model
  • Ali Raeesipuor *, Siros Tadbiri, Ehsan Sadeh, Alireza Afsharnejad Pages 33-54
    Succession management is an forecasting an organized effort by the organization to maintain the continuity of leadership in key positions and ensures capital development knowledge for the future.Studies have shown that even in developed countries can be seen succession at the low level of university . This study aims to explain and modeling for succession management system, Islamic Azad University, using a qualitative approach has been grounded theory.In the present study is to collect data on in-depth interviews among 22 qualified experts, former and current executives and faculty members in research then sampling was chosen. The present study in terms of goal is applied research with a developmental approach and In terms of data collection and data analysis nature is qualitative research and environmental survey. The results of data analysis in three stages open coding, axial coding and selective coding showed nine categories of the model paradigm including causal conditions, pivotal concept meritocracy, strategy deployment, underlying factors and confounding conditions and conditions facilitator and the consequences of the process of succession planning and management at the University of relations between different dimensions reflect it.
    Keywords: succession, qualitative approach, grounded theory, meritocracy
  • Ali Nejatbakhsh Isfahani *, Ezatollah Molaeiniya Pages 55-72
    Social, political, cultural and ideological crises on the one hand and the need to guide and lead the human society on the other hand necessitate the need to use an original thought in divine sovereignty. Since the philosophy of verses of revelation is not specific to a particular society at a certain time, the safest way to guide the society can be extracted from the teachings of the Quran and its operationalization can be facilitated in the current era. In this research, enjoying the Quranic verses, the researcher has studied the life and tradition of Moses in the form of indices before, during and after the crisis along with providing a conceptual model developed by the researcher and validated by university and seminary professors. The research method is the seminary traditional deductive method. This means that the needed information is collected by analyzing the content of the verses
    Result
    crisis management in his tradition According to the Quran, Moses had special features which made him a significant comprehensiveness. In fact, the most useful way to guide human beings and save them from the yoke of captivity, corruption, etc. is the adherence to the teachings of the divine, on the other hand the great event of prophetic movement of Imam Khomeini, the need to analyze issues related to management and leadership has become inevitable from the perspective of Islam. Therefore, by knowing Moses tradition and principles of crisis management on issues concerning the today's society and relying on the achievements of this research, the problems and crises can be faced simply. It is better to use these teachings in the face of crises to help the great leader in dispelling the management concerns, especially the demands of the spiritual leader of the Muslim world.
    Keywords: Quran, Leadership, Management of Moses, Leadership of the Prophets, Principles of Crisis Management Tradition
  • Alireza Khojastehpour *, Mohammadreza Pourebrahimi, Seyed Akbar Nilipour Tabatabaee Pages 73-82
    One of the concerns of the automotive companies to bridge the gap between the current situation and globalization is the need for managers who have the strict management skills, and have a scientific and practical training. In this study, the model of development of management skills of auto industry in world-class developed and in addition to ranking managerial skills, characteristics of each skills are ranked and recognized. In this study, for the development of literature using library resources and taking notes to gather information about the features of the global director and managerial skills assessed And then according to the experts and using the Delphi technique characteristic of global managers and management skills of managers were identified and classified. Then, the accuracy of the classification characteristics were investigated through Kappa test. After the questionnaire was designed and distributed to 470 managers of the automotive industry in Iran to investigate and test the model. Data collected using Spss and descriptive statistics, Smirnov, Kolmogorov and Friedman were analyzed. The model fitness based on structural equation modeling and using Lisrel software was monitored.
    Keywords: Managerial skills, world-class, automotive industry
  • Reza Esmaeil Pour, Adel Azar, Afsaneh Motamed * Pages 83-94
    Nowsday, advances in information technology and the globalization of business markets has led to ever-increasing complexity of decision-making environment and increase decision-making efficiency. Therefore, the current managers need new technologies and tools for the survival and development of their activities so that they can adopt more effective decisions. Business intelligence can be used as intelligent tools and help managers at various levels. The main objective of the study was to evaluate the effect of business intelligence on organizational effectiveness. On the other hand, paying attention to identify organizational factors that are essential for the success of the organization and also examination of their relations with organizational effectiveness and organization's existing information systems such as business intelligence are considered as very important very issues. The population in this study consisted of managers & experts at Bank Mellat in the Gilan province that 256 persons were selected using stratified sampling method as a sample. The data collected was analyzed using Smart-PLS 2.0 and SPSS 24 software. After measuring the validity and reliability of the measurement model, structural model determined was evaluated by studying the relationship between latent variables. Estimated GOF criterion value represents the structural model has a strong fitness. Then, path coefficients and T Statistics was used to test the hypothesis.The Sobel test was used to investigate the hypothesis of mediation. The results showed that there is a positive and significant relationship between organizational factors and business intelligence effectiveness and organizational effectiveness.Also, results showed that there is a significant and positive relationship between organizational effectiveness and business intelligence.
    Keywords: Business intelligence, Organizational effectiveness, Organizational factors
  • Abdolreza Karimi, Marzieh Mozafari *, Rambod Barandoost Pages 111-124
    Health care services are of the most important operations which are usually done inside teams. This paper aims at identifying and ranking the hospital team's productivity indices. For this purpose, the effective factors that influence hospital team's productivity have been identified through literature study as well as experts survey. These factors then have been reduced to 34 criteria using a screening approach and then categorized into 9 main groups. Internal relations among the factors have been examined using statistical tests. We proposed a new ANP-BWM approach combining the analytical network process (ANP) and best-worst method (BWM) to rank the factors. The proposed ranking approach can significantly reduce the number of pairwise comparisons in ANP method. Finally, in the case of Sadjad hospital, 12 nursing teams have been selected and investigated. Results show that “the quality of services” has the most and “the permanent employment” has the least impact on nursing teams’ productivity.
    Keywords: Productivity, Hospital teams, Ranking, ANP-BWM method
  • Masoud Latifian, Reza Tavakoli Moghadam *, Taghi Torabi Pages 141-154
    In this paper, the subject of knowledge management and research & development (R&D) is discussed a little in manufacturing and industrial companies; therefore, more studies in this field are needed. It is the first time that such study is carried out in Iran. At first, the literature of the relevant subject and different models of knowledge management and R&D is considered and then two models out of the existing models after consulting with experts, university professors and examining the specifications of the company are selected. Additionally, two questionnaires (general& specialized) are designed by the some experts and academic professors. The goal of the general questionnaire is to consider the effect of elements of knowledge management on the R&D department. At first, the research hypotheses are examined and then an analytical hierarchy process (AHP) method is utilized to prioritize the elements and technologies of the R&D department. The obtained results show that creation formation and educational technology have the highest effect, respectively.
    Keywords: Knowledge management, Research, development, Technology management, Analytical hierarchy process
  • Mohammad Ali Shariat, Soleyman Iranzadeh *, Alireza Bafandeh Zendeh Pages 155-176
    The production sector has come under severe pressure to both cope with its problems and maintain competitiveness, by such factors as diminishing natural resources, climate change, worsening environmental pollution, ecological incompatibility of the industrial age activities with the environment, and the decline in quality of human life due to the increasing global industrialization. Meanwhile, sustainability, especially in production, and progress towards sustainable production have grown in importance for developed countries aiming to overcome their challenges for a sustainable development. Sustainability is an increasingly significant need for human activities, and achieving a sustainable development has turned into a major priority for human development. Sustainable development is a landscape that simultaneously targets social, economic, and environmental issues in general within the process of development. Meanwhile, the concept of sustainable production, which is intertwined with the concept of sustainable development, targets manufacturing companies and service providers. This study is focused on sustainability of manufacturing businesses, aiming to both identify sustainable production constructs, and evaluate and classify programs that can play a more effective role in this regard. First, dimensions and constructs of sustainable production were identified through interviews and relying on repertory grid technique, from the viewpoint of 33 managers in successful industrial production companies with at least five consecutive and sustainable years of activity across Semnan Province in Iran. Then 33 personal repertory grids and a total of 175 primary personal constructs were elicited for sustainable production. These constructs were explored and analyzed, and an aggregated grid consisting of 87 secondary constructs was drawn. Next, using principal component analysis (PCA), the principal constructs contributing to sustainable production were categorized into two major concepts and their components were determined
    Keywords: Principal Component Analysis, Sustainable Production, Repertory Grid, Personal construct theory
  • Majid Esmailpour *, Alireza Kamyab, Javad Dokuhaki Pages 177-190
    Since manpower turned to be one of the most precious resources within an organization, job satisfaction leads to increasing productivity within organization so far as a distinctive competitive advantage develops within the organization, resulting in profitability, survival and continuous development of organization which are deemed to the ultimate aim of any organization. The present research aims to examine the effect of dimensions of intellectual capital and employee satisfaction based on internal marketing on competitive advantage within import-export companies in Port of Bushehr. In this regard, 99 questionnaires were distributed among the managers and employees within import-export companies in Port of Bushehr, for which PLS software was used to analyze data in the questionnaires. Findings indicated that there is a positive significant relationship between competitive advantage and "human capital and customer capital", yet the structure capital of the intellectual capital has no effect on the competitive advantage. Further, all the dimensions of internal marketing including training and development of employees, reward system and internal communications had a positive significant effect on job satisfaction. Ultimately, a positive significant relationship was found between job satisfaction and competitive advantage.
    Keywords: competitive advantage, intellectual capital, job satisfaction, internal marketing, importing, exporting
  • Rouzbeh Ghousi *, Ali Naddafpour Pages 209-226
    Municipal is a public institution that independent, non-governmental, to the nature of the state and local performance that has the duty of the city and serve the citizens and tourists to be responsible, and as one of the principles of management, use of local resources to its task-focused. Effective accountability and improve the efficient activities of a variety of municipal needs assessment. Evaluating the performance of the corporate sector is usually synonymous with the effectiveness of activities. One of the methods used to assess is fast evaluate. And other quantitative performance Assessment methods, data is envelopment analysis that relative to assessment of performance pay. Given the importance of evaluating the performance of municipalities, this study provides a combination of performance assessment using data envelopment analysis and rapid assessment are discussed. For this purpose, in the first chapter the words of the issue has been discussed and explained the objectives and research questions. In the second chapter the research literature and research methods described in Chapter III. In the fourth chapter the index has been developed for the rapid assessment to evaluate areas of the municipality. And by providing rapid assessment of tick box of municipalities was discussed. Which formed DEA model to evaluate the relative performance of municipalities and the number of performance in each region were determined. Then by sensitivity analysis on the model input data envelopment analysis to prioritize rapid assessment indicators, and then use the same method to determine the priority region of the municipality was the ideal option. After the above steps, in the rapid assessment survey regions 6, 11 and 12, respectively ranked first and the third & in evaluating the performance of the municipal regions of the DEA BCC using the input, the number of functional regions, including six regions units 4, 5, 8, 13, 14 and 15 were identified and in combination with problem solving method returns to scale the number of functional regions, including four units, the regions 4, 5, 8, 13, 14 and 15 were determined. After sensitivity analysis of the input variables in BCC, The effect of varying complexity and diversity management practices and continuous improvement and effective management also vary in SBM 's been more than others. The results of the rapid assessment approach by prioritizing organizational units similar to the ideal option indicated that the municipal zone 11 has a minimum distance with the ideal option and has earned first place and then in the region 6 won the second prize.
    Keywords: Evaluate performance, rapid Assessment, data envelopment analysis, similar to the ideal option, Municipality
  • Yazdan Moradi, Siamak Noori * Pages 227-234
    The present study aimed to evaluate the analysis of studies in the field of cooperation between industry and university Over the past three decades have done so through a gap in cooperation between them be explained. This study used a descriptive-analytic review of research methods. And previous studies have been done and then get the experts from Through in-depth interviews with experts from both university and industry organizations.Continued Interviews conducted on the basis of theoretical adequacy of the data was stopped on 18 interviews. Of these, 8 out of university professors and experts in the subject, 3 persons CEO industrial companies,4 people, government officials and three experts in the field of entrepreneurship and CEO of intermediary companies participated in interviews. The results show that although University-industry cooperation in education, research and Knowledge-based entrepreneurship & technology commercialization is raised but over time the share of education and too research reduced and a desire for cooperation of Knowledge-based entrepreneurship and technology commercialization has increased. Review current approaches in cooperation between industry and universities prefer to Ability of the private sector and companies of intermediate (hub), especially in knowledge-based entrepreneurship and technology commercialization. The results show that the role of local patterns and human resources entrepreneur who has Commitment and sense of responsibility towards the country, industry and university cooperation with industry and university was found in successful models.
    Keywords: entrepreneurial university, commercialization of technology, industry, university cooperation
  • Akbar Keshavarzi * Pages 255-268
    The main purpose of this research was to explore the effect of total quality management’ (TQM) components on the job performance of the employees considering the moderating effect of personal factors in teacher education universities of Iran. This study was conducted using correlational research method. Its statistical population consisted of all the staff employees working in the teacher education universities situated in 32 provinces of Iran (n=2553). Using Kerjesi-Morgan table and random cluster sampling method, a sample of 335 subjects was selected. Data collection was done using four questionnaires including TQM’s questionnaire developed by US Federal Quality Institute, Paterson’s (2000) job performance questionnaire and two self-designed questionnaires on the personal knowledge and skill factors which were checked and confirmed by the respective experts and practitioners in terms of their validity. Estimated using Cronbach’s alpha, the reliability of four questionnaires was found to be 0.97, 0.92, 0.95 and 0.74, respectively. As per the results, there was a statistically significant relationship between the components of customer focus, employee empowerment and teamwork, quality analysis, quality assurance and quality improvement and the job performance with the moderating effect of personal knowledge (P
    Keywords: Total quality management job performance organizational culture organizational support Teacher Training University
  • Mohsen Saneei * Pages 269-282
    The purpose of this research is to present a pattern regarding lay-off in local organizations (a case study about municipalities of Esfahan province) and also to analyze the impact of structural, behavioral and individual factors on lay-off and its aspects. The method used to do this research is descriptive and correlative .The method used to collect information is mixed (qualitative and quantitative).In the first stage (qualitative approach), the subjects were 22 experts who had suitable information about the issue of lay-off. A lay-off pattern and the influential factors on lay-off were designed using the fuzzy Delphi method and also fuzzy logic. These two methods were used to have more correlation between the views of the experts. Then, in the quantitative part, a questionnaire was designed in order to evaluate the pattern and then after reviewing the validity of the questionnaire through Exploratory Factor Analysis, it was given to some managers who, based on Judgmental Sampling, had been chosen out of managers of branches and units of municipalities in Esfahan province. The relationships between components of the model were reviewed using structural equation model. The findings demonstrated that the hypotheses were confirmed and the effect of individual, behavioral and structural factors on lay-off, the mutual effect of behavioral and structural factors and also the effect of individual factors on structural and behavioral factors are meaningful and direct.To this end, municipalities can take the right decisions, which are based on the views of experts, about the time of lay-off, the branch or the people who are going to be laid off and also the influential resources in lay-off.
    Keywords: human resources planning, lay-off, behavioral factors, structural factors, individual factors, human resources information system, supportive cover, fuzzy Delphi method
  • Mirza Hasan Hosseini, Aliakbar Jowkar, Zynolabdin Rahmani, Elham Keshavarz* Pages 283-294

    According to importance of subject, the aim of this study is to evaluate and rank factors of intellectual capital and organization entrepreneurship that aims to improve the performance of corporation. Therefore, after reviewing the literature and interviews with professors and coil industry experts, intellectual capital, organization entrepreneurship and firm performance factors were identified. After designing and distributing questionnaires among coil industry experts, priority and importance of each of these factors with using Fuzzy TOPSIS, FAHP, vikor, ELECTRE were evaluated. According to the results of the above methods in cases not compatible with each other, to achieve the overall ranking of integration methods (POSET) that includes: rating average method, Borda method, Copeland method and integration phase (POSET) has been used. The results obtained from FAHP method, according to the company's performance improvement indicate that the net profit is the most important subcategory of the factors affecting corporate performance improvement; competitive advantages, customer retention, market value of the company; innovation capacity and volume of transaction are at ranking highest respectively. The results obtained from FAHP method indicate that organization entrepreneurship is more significant than intellectual capital of the factors affecting corporate performance improvement. Different Ratings have offered for intellectual capital and sub-scales of Human capital, Structural Capital, Relational Capital, Innovation Capital and Customer Capital factors. To reach a consensus, it was used in the ranking of integration (POSET) method and based on integration (POSET) method is most important factors of intellectual capital that helps to improve company performance improvement in order of importance include: Human capital, Structural Capital, Relational Capital, Innovation Capital, Customer Capital factors and also, the most important factors of Human capital, Structural Capital, Relational Capital, Innovation Capital, Customer Capital regarding to company performance improvement in order of importance Include: Leadership ability, Employees’ competence, Employees’ experience, Employees’ creativity, Individual-level knowledge, Customer satisfaction, Motivation of the personnel, Customer loyalty, Employees’ attitude, Organizational structure, Staff’s experience, Organizational learning, Marketing capability, Databases, Management system, Use of knowledge, Strategically values, Operation process, Information system, Corporate culture, Brand value, Mission-vision, Relationship with suppliers and competitors, Size of organization, Innovation culture, Relationship with other organization, Market intensity, Company lifecycle, Customer appropriateness, Innovation mechanism and Innovation achievements. based on integration (POSET) method is most important factors of organization entrepreneurship that helps to improve company performance improvement in order of importance include: structural factors, underlying factors, behavioral factors and also, the most important factors of structural factors, underlying factors, behavioral factors regarding to company performance improvement in order of importance Include: Entrepreneur organization structure, Entrepreneur organization strategy. Reward system, Political/ governmental factors, Decision making/control, Infrastructure, Organizational culture, Management Support, Communications, Financial system , Availability to resource, Technology, Performance evaluation system, Uncertainty/ changes, Employee empowerment, Information system , Complexity, Research and development system , Risk Taking, Market, Employee's characteristics , Team spirit, Manager characteristics, Foresight , Self-Efficacy ,Creativity and innovation, Previous experience and Entrepreneur Organization leadership style

    Keywords: organization entrepreneurship, intellectual capital, corporate performance, FAHP, Fuzzy TOPSIS, vikor, ELECTRE, poset methods
  • Bahareh Nabavi, Fatemeh Saghafi *, Manoucher Manteghi, mehdi Mohammadi Pages 297-312
  • mir saman pishvaee *, atiye yousefi Pages 313-348

    A direct impact of financial resources on how to make decisions in all levels has led to modeling and optimizing financial flows in supply chains in last years. Also, considering the development of global markets and the move of companies towards globalization, the study of financial factors in this area has importance. The purpose of this research is to develop a MILP model with simultaneous focusing on financial and physical flows in a global supply chain. The main innovation of this research is the financial and physical flow integrated optimization in a global chain, which so far has not been studied in the financial literature. In this study, the effect of exchange rate fluctuations on financial variables and a total profit of the chain has been investigated. to show the model's efficiency, a sample problem and random data are used. The results indicate that an increasing exchange rate by 0.1 unit, will increase about six percentage of profit. Also, the exchange rate fluctuations cause significant changes in financial factors.

    Keywords: Financial Flow, Cash Flow, Global Supply Chain, Supply Chain Management, Exchange Rates Fluctuations