فهرست مطالب

Hormozgan Medical Journal
Volume:6 Issue: 2, 2002

  • تاریخ انتشار: 1381/04/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزاد حدائق، شهرام زارع، دکترامید صفا، خاطره ماهوری، مریم توحیدی صفحه 1
    ناهنجاری های اندوکرین و اختلالات عملکرد غدد درون ریز در مبتلایان به تالاسمی بعلت تجمع آهن متعاقب ترانسفیوژن بطور مکرر گزارش گردیده است. جهت ارزیابی شیوع اختلالات تیروئیدی و متابولیسم کلسیم و فسفر در مبتلایان به تالاسمی استان هرمزگان تعداد 109 نفر از بیماران محدوده سنی 7 تا 21 سال با 107 فرد سالم در محدوده سنی مشابه با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتند.
    پس از اندازه گیری قد و وزن و معاینه تیروئید از کلیه افراد نمونه خون ناشتا جهت اندازه گیری T3, T4, RT3U, TSH, Ca, P و فریتین صورت گرفت.
    86 % از مبتلایان به تالاسمی دارای فریتین بالای 1500 نانوگرم در میلی لیتر بودند. شیوع گواتر در دختران مورد و شاهد به ترتیب 74% و 42% بود(05/0p<) اما در پسران تفاوت معنی داری نداشت. میانگین T4 و FT4I, در مبتلایان به تالاسمی کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<). در حالیکه میانگین T3 و TSH در دوگروه مورد و شاهد دارای تفاوت معنی داری نبود. 7/4% از افراد تالاسمیک (3دختر, 2پسر) دارای TSH بالای 5 و T4 و FT4I نرمال بودند (هیپوتیروئیدی تحت بالینی) و 1/9% آنها (4پسر و 6 دختر) دارای FT4I کمتراز حد طبیعی و TSH طبیعی بودند که می تواند مبین هیپوتیروئیدی مرکزی یا SES (Sick Euthyroid Syndrome) باشد. مجموعا 8/13% از مبتلایان به تالاسمی اختلالات محور هیپوفیزی تیروئیدی را نشان دادند. ارتباط معنی داری بین فریتین با شاخصهای تیروئیدی مشاهده نگردید. میانگین کلسیم پسران در گروه مورد و شاهد به ترتیبmg/dl 7/8 و mg/dl 2/9 (05/0p<) بود اما در دختران تفاوت معنی داری وجود نداشت. میانگین فسفر در پسران و دختران مورد به شکل قابل ملاحظه ای بیش از گروه شاهد بود (0001/0p<). در کل 6/27 % از مبتلایان به تالاسمی دارای کلسیم کمتر از mg/dl 1/8 هستند و احتمال هیپوکلسمی با افزایش سن افزایش می یابد(33/0r= -، 05/0p<).
    این بررسی معرف آنست که در استان هرمزگان (منطقه با دریافت ید کافی) شیوع هیپوتیروئیدی در مبتلایان به تالاسمی کم می باشد اما شیوع بالای هیپوکلسمی خصوصا با افزایش سن در این بیماران نیاز به ارزیابی های دوره ای کلسیم و فسفر را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: هورمون های تیروئید، تالاسمی، کلسیم
  • مریم یزدانی، صدیقه عمویی صفحه 7
    منحنی های استاندارد رشد داخل رحمی شاخص بسیار مهمی برای مانیتورینگ رشد جنینی محسوب می شوند از آنجائی که این استانداردهای نرمال در میان جمعیت های مختلف، متفاوت می باشند، هدف این مطالعه بدست آوردن منحنی های رشد داخل رحمی در جمعیت های ایرانی در مکانی به ارتفاع 1490 متر از سطح دریا و مقایسه آن با منحنی های رشد داخل رحمی استاندارد می باشند. در حال حاضر منحنی های استاندارد رشد قابل قبولی برای نوزادان ایرانی در دسترس نمی باشد.
    این بررسی یک مطالعه آینده نگر برای تعیین استانداردهای قد، وزن، دور سر و دور سینه برای هر هفته حاملگی می باشد و نتایج مطالعه 115 جنین با وزن کمتر از 1500 گرم و 885 جنین دیگر با وزن بالای 1501 گرم بدست آمده است.
    جمعیت تحت مطالعه، نوزادان متولد شده در مرکز دانشگاهی شهر شیراز از سال 1375 الی 1378 می باشد که شامل 1000 نوزاد، 493 دختر و 507 پسر با سنین جنینی 44 - 25 هفته که با زایمان طبیعی یا سزارین از مادران سالم با حاملگی تک قلوئی بدنیا آمده اند می باشد، منحنی های رشد برای وزن، قد، دور سر و دور سینه بر اساس اطلاعات بدست آمده ترسیم گردیده است.
    نتایج این بررسی نشان داد که منحنی های رشد داخل رحمی برای اندازه های وزن و قد بطور معنی داری پایین تر از منحنی های رشد داخل رحمی استاندارد موجود می باشد (0001/0p<). اندازه های دور سر تفاوت معنی داری ندارند اما اندازه های دور سینه در این مطالعه بطور معنی داری بیشتر از منحنی های استاندارد موجود می باشد (0001/0p<). با توجه به نتایج فوق می توان به این نکته دست یافت که نژاد فاکتور مهمی در رشد داخل رحمی می باشد هر چند در استانداردهای اساسی مانند اندازه دور سر تفاوت معنی داری ملاحظه نگردید. با توجه به متفاوت بودن تعاریف وضعیت اجتماعی اقتصادی اینگونه مطالعات بدرستی قادر به بررسی این فاکتور در دو جامعه مختلف نمی باشند.
    کلیدواژگان: جنین، رشد، وزن، اندازه ها
  • هادی یوسفی، قاسم سبحانی، فریبا اسدی نوقابی صفحه 13
    امروزه خودکشی در همه جوامع بشری به عنوان یک معضل عمده بهداشت عمومی بشمار می آید و به نظر می رسد روابط اجتماعی در ایجاد آن نقش مهمی دارند. مطالعه کنونی با هدف تعیین عوامل موثر احتمالی اقدام به خودکشی انجام شد.
    در این مطالعه 390 نفر از مددجویانی که از اول مهرماه تا آخر اسفندماه 1380 به دلیل اقدام به خودکشی به بخش اورژانس مراجعه کرده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند و پرسشنامه ایی حاوی عوامل مؤثر در خودکشی با انجام مصاحبه از خود بیمار و یا اطرافیانش تکمیل گردیدنتایج به دست آمده نشان می دهد که میانگین سن نمونه های پژوهش 85/23 با انحراف معیار 35/6 بود و بیشترین درصد آنان در گروه سنی 30 – 20 سال قرار داشتند. بیشترین درصد زنان خانه دار، متاهل با تحصیلات متوسطه، ساکن شهر و با وضعیت اقتصادی متوسط بودند همچنین بیشترین زمان اقدام به خودکشی هنگام عصر و زمان مراجعه هنگام شب بود. از نظر درگیری عاطفی و خانوادگی قبل از اقدام، بیشترین تعداد، 324 نفر (1/83 درصد) پاسخ مثبت دادند و بیشترین روش اقدام به خودکشی قرص خوراکی دارویی بود و بالاترین آمار مراجعه در اسفند ماه بود. از نظر ارتباط جنس با روش اقدام به خودکشی با درگیری عاطفی و خانوادگی، از نظر ارتباط محل سکونت با علت مراجعه و ارتباط علت مراجعه با ماه مراجعه ارتباط معنی داری مشاهده گردید(05/0p<).
    از آنجائیکه اقدام کنندگان به خودکشی مشخصات ویژه ای داشته و برخی عوامل به عنوان پیش بینی خطر در آنها مطرح می باشد، نتایج این پژوهش می تواند به شناخت بهتر این عوامل و راه حل هایی برای پیشگیری اولیه از اقدام به خودکشی برای برنامه ریزان اجتماعی و بهداشتی فراهم آورد و به مسئولین درمانی کمک کند تا در پیشگیری ثانویه نیز نقش موثری داشته باشند.
    کلیدواژگان: تلاش برای خودکشی، خطر، عوامل خطرزا، بندرعباس
  • علی آقا علیشیری صفحه 21
    امروزه به خاطر عوارض خطرناک تریکیازیس، روش های متعدد درمانی و از جمله درمان با لیزر به علت عوارض کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
    در این مطالعه 90 مژه در 20 بیمار مبتلا به تراکوماتوس تریکیازیس تحت درمان با فتواپی لاسیون با لیزر آرگون قرار گرفته است با توجه به ثابت نگه داشتن زمان و سایز لیزر فقط انرژی مورد استفاده مورد مطالعه قرار گرفته است. کمترین میزان انرژی 500 میلی وات و بیشترین آن 900 میلی وات بوده که بطور متوسط میزان انرژی 687 میلی وات بوده است همچنین مقدار انرژی توتال برای فتواپی لاسیون کامل یک عدد مژه بطور متوسط 9222 میلی وات بوده است. پس از یک سال پیگیری فقط چهار مژه رویش مجدد داشته و میزان موفقیت 90% می باشد. لازم به تذکر است که هیچگونه عارضه ای در این تعداد بیماران رخ نداده است. با توجه به میزان موفقیت این روش نسبت به روش های دیگر (الکترولیز، کایوتراپی و عمل جراحی) و نداشتن عارضه در روش فتواپی لاسیون با لیزر آرگون این روش نسبت به روش های دیگر ترجیح داده می شود.
    کلیدواژگان: جراحی با لیزر، تراکم، آرگون
  • فریده وزیری صفحه 25
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد که به بررسی مردان استفاده کننده از دو روش کاندوم و منقطع به منظور تنظیم خانواده پرداخته است. روش گردآوری داده ها پرسشنامه است که توسط پرسشگران مرد کامل شده است.
    460 مرد که از طریق نمونه گیری انتخاب شده بودند در مطالعه شرکت کردند. 6/30 درصد از نمونه ها به منظور قطع باروری از یکی از دو روش مذکور استفاده می کرده اند. 4/54 درصد از نمونه ها از روش خود رضایت نسبی داشتند و 4/50 درصد بفکر تعویض روش بودند. با آزمون x2 رابط معنی داری بین روش فعلی و میزان رضایت از روش وجود داشت (05/0p<). از سوی دیگر آزمون x2 نشان داد که رابطه معنی داری بین دو متغیر تحصیلات و شغل و نوع روش وجود نداشت و با آزمون T میانگین سنی دو گروه اختلاف معنی داری را نشان نمی دهد. کلیه نمونه ها حداقل یک روش ضدبارداری دیگر را می شناختند.
    5/35 درصد از نمونه ها احتمال بارداری با این روش ها(کاندوم، منقطع) را در حد متوسط و زیاد دانسته اند. بی ضرری و نداشتن عوارض شایع ترین دلیل انتخاب این روش ها بوده است. 3/88 درصد نمونه ها احتمال تصمیم به وازکتومی در آینده را اصلا و کم بیان کرده اند.
    بنظر می رسد گسترش و توسعه خدمات مشاوره ای تنظیم خانواده به مردان می تواند گامی مهم در جهت افزایش مشارکت مردان و نتیجتا تنظیم خانواده باشد.
    کلیدواژگان: تنظیم خانواده ووسایل پیشگیری از بارداری وکنترل موالید
  • مینا توسلی، پروین لک بالا، شهرام زارع صفحه 33
    اینترنت بزرگترین شبکه جهانی است که از پیوستن میلیونها شبکه کوچک تشکیل شده است. اینترنت در سالهای اخیر رشد بی سابقه ای داشته است به طوری که در سال 2000 میلادی تنها 17000 سایت پزشکی جهت کسب اطلاعات و افزایش آگاهی های علمی شناسایی شده است.
    این مطالعه توصیفی با هدف بررسی نحوه استفاده پزشکان از اینترنت و منابع دیگر برای روز آمد نگاه داشتن اطلاعات خود در سه بیمارستان شهید محمدی، دکتر شریعتی و کودکان شهر بندرعباس انجام شد.
    تعداد پزشکان شاغل در این سه بیمارستان 65 نفر بودند و با استفاده از پرسشنامه اطلاعات مورد نظر گردآوری شد. نتایج نشان می دهد که نزدیک به نیمی از پزشکان (3/43%) در منزل و 8/21% آنان هم در منزل و هم در محل کار به اینترنت دسترسی داشتند و بین داشتن کامپیوتر و دفعات استفاده از اینترنت از نظر آماری ارتباط معنی داری مشاهده شد(05/0p<). از میان کسانی که دفعات بیشتری از اینترنت استفاده می کردند تنها 3/14% مهارت خود را در استفاده از اینترنت خوب ارزیابی کردند. بیش از نیمی از پزشکان 3/53% (32 نفر) در هفته سه بار یا بیشتر از اینترنت استفاده می کردند. 3/48% از پزشکان (29 نفر) علاوه بر جستجوی سایتهای وب پزشکی از پست الکترونیکی هم استفاده می کردند، 1/11% از پزشکان برای روزآمد کردن اطلاعات خود به اینترنت مراجعه می کردند و 9/42% آنان علاوه بر اینترنت به مشورت با همکاران، مراجعه به کتابخانه و جستجوی CD –ROM هم می پرداختند. نداشتن وقت کافی و فقدان دانش استفاده از کامپیوتر و جستجوی سایت های مختلف از دیگر مواردی هستند که جامعه مورد تحقیق بدان اشاره کرده اند.
    با توجه به اهمیت این تکنولوژی اطلاعاتی پیشنهاد می گردد برای استفاده بهتر پزشکان اقداماتی نظیربرگزاری کارگاه های آموزشی امتیاز دار، افزایش امکانات سخت افزاری در کتابخانه ها و مراکز وابسته به دانشگاه و ایجاد سایتهای آموزش اینترنت توسط دانشگاه انجام گردد.
    کلیدواژگان: اینترنت، پزشکان، بندرعباس
  • حمیدرضا سیدی آرانی صفحه 39
    واکنش های قلبی عروقی ناشی از لارنگوسکوپی و لوله گذاری تراشه در افراد سالم گذرا و بی خطراست ولی در بیماران با سابقه بیماری های قلبی عروقی می تواند باعث ایجاد خطرات با اهمیتی گردد.
    به منظور شناخت تغییرات ایجاد شده در این مورد و نیز تاثیر تزریق داخل وریدی فنتانیل در کاهش این تغییرات پژوهش حاضر بر روی بیماران تحت جراحی های الکتیو شکمی مراجعه کننده به اتاق عمل بیمارستان شهید بهشتی کاشان طی شش ماهه دوم سال 75 انجام گرفت.
    پژوهش حاضر با روش کار آزمایی بالینی بر روی 100 بیمار با وضعیت فیزیکی ASA (I و II) که برای جراحی های الکتیو شکمی کاندید شده بودند انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه A (بدون دریافت فنتانیل) و گروه B (دریافت کننده فنتانیل) تقسیم شدند و معیارهای تعداد و ریتم ضربان قلب در هر دو گروه قبل از اینداکشن بیهوشی، قبل از لوله گذاری تراشه و دقایق 1 و 2 و 3 پس از لوله گذاری تراشه مانیتورینگ و ثبت شد. جهت تعیین اختلاف بین ناهنجاری های اندوکرین و اختلالات عملکرد غدد درون ریز در مبتلایان به تالاسمی به علت تجمع آهن متعاقب ترانسقیوژن به کرات گزارش گردیده است. جهت تعیین اختلاف بین دو گروه آزمون آماری X2به کار گرفته شد.
    میانگین تعداد ضربان قلب در دقایق اول، دوم و سوم پس از لوله گذاری تراشه در گروه بدون فنتانیل و دریافت کننده فنتانیل و دریافت کننده فنتانیل به ترتیب 58/5 ±2/9 و 92/6±4/2 بود (05/0 P<). بین دو گروه از نظر سن و جنس اختلاف معنی داری در تغییرات تعداد ضربان قلب وجود نداشت ولی تغییرات ایجاد شده در تعداد و ریتم ضربان قلب در هر سه دقیقه پس از لوله گذاری بین دو گروه تفاوت معنی داری نشان داد.
    این پژوهش نشان داد که تزریق داخل وریدی فنتانیل دو دقیقه قبل از اینداکشن بیهوشی می تواند در جلوگیری از افزایش ضربان قلب و تغییر ریتم طبیعی تاثیر داشته باشد. تحقیقات وسیع تر جهت تعیین تاثیر تزریق وریدی فنتانیل در کاستن از واکنش های قلبی عروقی ناشی از لوله گذاری در بیماران ایسکمیک قلبی و هیپرتانسیو و نیز مقایسه فنتانیل با سایر داروهای اوپوئید پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ربتم قلب، لوله گذاری تراشه، فنتانیل، بیهوشی
  • انوشه حقیقی، محمد باقراولیا، فاطمه شیروانی، علی جوادزاده صفحه 47
    سندرم دیستروفی سمپاتیکی واکنشی (RSDS) یک مشکل اسکلتی، عضلاتی است که در بیماران تحت درمان با سیکلوسپورین بدنبال پیوند کلیه دیده شده است. در اینجا بیماری معرفی می گردد که بدنبال درمان با سیکلوسپورین پس از پیوند کلیه دچار این بیماری شده است. بیمار مردی است 40 ساله که بدنبال پیوند کلیه تحت درمان با سیکلوسپورین قرار می گیرد. پنج ماه پس از شروع این درمان، بیمار با شکایت درد شدید در اندام تحتانی، بخصوص در زانوها و مچ پاها مراجعه می کند. رادیوگرافی ها و اسکن رادیونوکلئید انجام شده مطابق با RSDS بود. بررسی های آزمایشگاهی شامل کلسیم، فسفر، اوره، آلکالن فسفاتاز و پاراتورمون طبیعی بود. سطح سیکلوسپورین سرمng/ml 120بود. بهبودی کلینیکی تدریجا چند ماه پس از شروع درمان RSDS مشاهده شد، بدون اینکه تغییری در دوز سیکلوسپورین داده شود. بنظر می رسد که RSDS می تواند عارضه درمان با سیکلوسپورین باشد.
    کلیدواژگان: سیکلوسپورین، پیوند، سیستم عصبی سمپاتیک، سندرم